প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৬ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ দূৰ্গৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 AUG 2022 12:19PM by PIB Guwahati
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জনাইছো। অশেষ অভিনন্দন। কেৱল ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণতে নহয়, পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো কোণতে, আজি, কোনোবাটো নহয় কোনোবাটো ৰূপত, ভাৰতীয় বা ভাৰতৰ প্ৰতি অপৰিসীম মৰমৰ দ্বাৰা, এই ত্ৰিৰংগাই পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো কোণত গৌৰৱেৰে হাত জোকাৰি আছে। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত মহোৎসৱৰ বাবে মই সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি থকা ভাৰতৰ প্ৰেমিকসকলক, ভাৰতীয়সকলক অভিনন্দন জনাইছো।
আজিৰ দিনটো এক ঐতিহাসিক দিন। এইটো এটা শুভ উপলক্ষ, এক নতুন পথ, এক নতুন সংকল্প আৰু নতুন শক্তিৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ এক শুভ উপলক্ষ। স্বাধীনতাৰ যুদ্ধত দাসত্বৰ সমগ্ৰ সময়খিনি সংগ্ৰামত অতিবাহিত হৈছে। ভাৰতৰ কোনো এনে প্ৰান্ত নাছিল, এনে কোনো সময় নাছিল য’ত দেশবাসীয়ে শ শ বছৰ ধৰি দাসত্বৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া নাছিল। জীৱন অতিবাহিত কৰা নাছিল, অত্যাচাৰ সহ্য কৰা নাছিল, বলিদান দিয়া নাছিল। আজি আমাৰ সকলো দেশবাসীৰ বাবে এনে প্ৰতিজন মহান ব্যক্তি, প্ৰতিজন ত্যাগী আৰু প্ৰতিজন বলিদানীৰ সন্মুখত নমস্কাৰ কৰাৰ এক সুযোগ লাভ কৰিছো। তেওঁলোকৰ ঋণ আদায় কৰাৰ আৰু তেওঁলোকক মনত ৰখাৰ তথা যিমান সম্ভৱ সোনকালে তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ আমি পাইছো। আমি সকলোৱে পূজ্য বাপু, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু, বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ আৰু বীৰ সাভাৰকাৰৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ, যিয়ে কৰ্তব্যৰ পথত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল। কৰ্তব্যৰ পথ আছিল তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পথ। এই দেশ কৃতজ্ঞ, মংগল পাণ্ডে, তান্তিয়া টোপে, ভগৎ সিং, সুখদেৱ, ৰাজগুৰু, চন্দ্ৰশেখৰ আজাদ, আশফাকুল্লাহ খান, ৰাম প্ৰসাদ বিছমিল এনে অগণন বিপ্লৱী নায়কে ব্ৰিটিছ শাসনৰ ভেঁটি জোকাৰি গৈছিল। এই ৰাষ্ট্ৰ সেই নায়িকাসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ, ৰাণী লক্ষ্মীবাই, ঝালকাৰী বাই, দুৰ্গা ভাভী, ৰাণী গাইডিলু, ৰাণী চেন্নাম্মা, বেগম হজৰত মহল, বেলু নাচিয়াৰ, ভাৰতৰ নাৰী শক্তি কেনে আছিল।
ভাৰতৰ নাৰী শক্তিৰ সংকল্প কি? ভাৰতীয় নাৰীৰ ত্যাগ আৰু বলিদানৰ কাহিনীৰে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয় গৌৰৱেৰে ভৰি পৰিছে। আজি ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদজী, নেহৰুজী, চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী, দীনদয়াল উপাধ্যায়, জয় প্ৰকাশ নাৰায়ণ, ৰাম মনোহৰ লোহিয়া, আচাৰ্য বিনোৱাভাৱে, নানাজী দেশমুখ, সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতী, স্বাধীনতাৰ পিছত দেশ গঢ়ি তোলা এনে অগণন মহাপুৰুষক নমস্কাৰ কৰাৰ সুযোগ আমি পাইছো।
যদি আমি স্বাধীনতা যুদ্ধৰ কথা কওঁ, তেন্তে আমি আমাৰ জনজাতীয় সমাজক গৌৰৱান্বিত কৰা কাহিনীবোৰ পাহৰিব নোৱাৰো। ভগৱান বিৰচা মুণ্ডা, সিদ্ধু কানহু, আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু, গোবিন্দ গুৰু, এনে অগণন নাম আছে যি দূৰৱৰ্তী অৰণ্যতো স্বাধীনতা আন্দোলনৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল। মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল, মোৰ মাতৃসকল, মোৰ যুৱচামৰ হৃদয়ত মাতৃভূমিৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু মৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। এইটো দেশৰ সৌভাগ্য যে বিভিন্ন ধৰণৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম হৈছে আৰু এনে এটা ৰূপো আছিল য'ত নাৰায়ণ গুৰু, স্বামী বিবেকানন্দ, মহৰ্ষি অৰবিন্দ, গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ, এনে বহুতো মহাপুৰুষে ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত, প্ৰতিখন গাঁৱত ভাৰতৰ চেতনা জাগ্ৰত কৰি আহিছিল। ভাৰতক সচেতন কৰি ৰাখিছিল।
অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত, দেশত... আমি গোটেই এবছৰ ধৰি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। ২০২১ চনত দাণ্ডি যাত্ৰাৰ সৈতে আৰম্ভ হৈছিল। ভাৰতৰ প্ৰতিখন জিলাতে, ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত, দেশবাসীয়ে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ লক্ষ্য বৃদ্ধিৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছিল। সম্ভৱতঃ ইতিহাসত একেটা উদ্দেশ্যৰ ইমান বিশাল, বহল, দীঘলীয়া উদযাপন উদযাপন কৰা হৈছে, সম্ভৱতঃ এইটো প্ৰথম ঘটনা আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত, সেই সকলো মহাপুৰুষক স্মৰণ কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল যিসকলক ইতিহাসত কোনো কাৰণত বা আন কাৰণত পোৱা নাছিল বা পাহৰি যোৱা হৈছিল। আজি দেশখনে এনে নায়ক, মহাপুৰুষ, ত্যাগী আৰু সত্যবীৰসকলক প্ৰতিটো কোণত অনুসন্ধান আৰু স্মৰণ কৰিছে। অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত, এই সকলো মহাপুৰুষক স্মৰণ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। কালি, ১৪ আগষ্টত, ভাৰতে গধুৰ হৃদয়েৰে হৃদয়ৰ গভীৰ আঘাতবোৰ মনত পেলাইছিল, মনৰ গভীৰ আঘাতবোৰ মনত ৰাখি, সেই লাখ লাখ মানুহে ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱৰ বাবে বহুত সহ্য কৰিছিল। মাতৃভূমিৰ মাটিৰ প্ৰতি থকা প্ৰেমৰ বাবে সহ্য ধৰিছিল আৰু ধৈৰ্য্য হেৰুওৱা নাছিল। ভাৰতৰ প্ৰতি প্ৰেমৰ সৈতে নতুন জীৱন আৰম্ভ কৰাৰ তেওঁলোকৰ সংকল্প প্ৰণাম, অনুপ্ৰেৰণাৰ যোগ্য।
আজি যেতিয়া আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছো, যিসকলে যোৱা ৭৫ বছৰত দেশৰ বাবে কাম কৰিছে, যিসকলে দেশৰ সুৰক্ষা দিয়ে, তেওঁলোকে দেশৰ সংকল্প পূৰণ কৰে; সেয়া লাগিলে সেনাকৰ্মী, আৰক্ষী কৰ্মী, শাসনৰ আমোলা, স্থানীয় স্ব-শাসনৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জনপ্ৰতিনিধি, শাসক আৰু প্ৰশাসক, ৰাজ্যসমূহৰ শাসক আৰু প্ৰশাসক, শাসক আৰু প্ৰশাসকেই হওঁক; ৭৫ বছৰত তেওঁলোকৰ সকলোৰে অৱদান আৰু দেশৰ কোটি কোটি নাগৰিকৰ অৱদানক স্মৰণ কৰাৰ এক সুযোগ, যিসকলে ৭৫ বছৰত বহুতো অসুবিধাৰ পিছতো দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে যিমান পাৰে সিমান চেষ্টা কৰিছে।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল,
আমাৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰা বহুতো উত্থান-পতনেৰে পৰিপূৰ্ণ। সুখ আৰু দুখৰ ছাঁ আছে আৰু ইয়াৰ মাজতো আমাৰ দেশবাসীয়ে সফলতা লাভ কৰিছে, প্ৰচেষ্টা কৰিছে, এৰি দিয়া নাই। সংকল্পবোৰ নাইকিয়া হ'বলৈ দিয়া হোৱা নাই। আৰু সেয়েহে, আৰু এইটোও এটা সত্য যে শ শ বছৰৰ দাসত্বই ভাৰতৰ মনত, ভাৰতৰ মানুহৰ অনুভূতিৰ প্ৰতি গভীৰ আঘাত কৰিছিল, কিন্তু তাত এটা জেদ, এক আৱেগো আছিল। আৰু তাৰ বাবে, আনকি বঞ্চনাৰ মাজতো, উপহাসৰ মাজত আৰু যেতিয়া স্বাধীনতাৰ যুদ্ধ অন্তিম পৰ্যায়ত আছিল, দেশক ভয় খুৱাবলৈ, নিৰাশ কৰিবলৈ, হতাশ কৰিবলৈ সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। যদি স্বাধীনতাৰ পিছত ব্ৰিটিছসকল আঁতৰি যায়, তেন্তে দেশ খন ভাঙি যাব, ভাগি পৰিব, ভিতৰৰ পৰা যুঁজ দি মানুহ মৰিব, একো বাকী নাথাকিব, ভাৰত অন্ধকাৰ যুগত যাব, এনে ধৰণৰ আশংকা প্ৰকাশ কৰা হৈছিল। কিন্তু তেওঁলোকে নাজানিছিল যে এয়া ভাৰতৰ মাটি, এই মাটিত এনে শক্তি আছে যি শাসকসকলৰ বাহিৰত ক্ষমতাৰ আভ্যন্তৰীণ প্ৰভাৱৰ সৈতে জীয়াই আছে, শতিকা ধৰি জীয়াই আছে আৰু তাৰ ফলস্বৰূপে, আমি কি কি ভোগা নাই, কেতিয়াবা আমি খাদ্যৰ সংকটৰ সন্মুখীন হৈছো, কেতিয়াবা আমি যুদ্ধৰ ভুক্তভোগী হৈছো।
সন্ত্ৰাসবাদে মাজে মাজে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছিল, নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকক হত্যা কৰা হৈছিল। ছদ্ম যুদ্ধবোৰ চলি থাকিল, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আহি থাকিল, সফলতা, বিফলতা, আশা, হতাশা আদি কিমান যে পৰ্যায় আহিছিল৷ কিন্তু এই পর্যায়ৰ মাজতো ভাৰত আগবাঢ়ি আহিছে৷ ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য যিটো আনসকলে ভাৰতৰ বাবে বোজা বুলি ভাবিছিল। ভাৰতৰ সেই বৈচিত্ৰ্য ভাৰতৰ অমূল্য শক্তি। ক্ষমতাৰ এক অক্ষয় প্ৰমাণ। ভাৰতত যে এটা অন্তৰ্নিহিত সম্ভাৱনা আছে, এটা সংস্কৃতি আছে, এটা মন আছে, এটা চিন্তাৰ বান্ধোন আছে, সেই কথা বিশ্বই গম পোৱা নাছিল। আৰু সেয়া হ’ল ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ, গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ আৰু যিসকলৰ মনত গণতন্ত্ৰ আছে, তেওঁলোকে যেতিয়া দৃঢ়তাৰে খোজ কাঢ়ে, সেই ক্ষমতাই বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ চুলতানেটৰ বাবেও সংকটৰ সময় কঢ়িয়াই আনে। এই গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ, এই গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ, আমাৰ ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিছে যে আমাৰ মাজত এক অমূল্য সম্ভাৱনা আছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী
হিমালয়ৰ গুহাবোৰেই হওক, চুকে-কোনে মহাত্মা গান্ধীৰ শেষ মানুহজনৰ প্ৰতি চিন্তা কৰাৰ সপোনেই হওক, অন্তিম প্ৰান্তত বহি থকা ব্যক্তিজনক সক্ষম কৰাৰ মহাত্মা গান্ধীৰ আকাংক্ষাই হওক, মই নিজকে তেওঁলোকৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছো আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে সেই ৮ বছৰ আৰু স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ অভিজ্ঞতা, আজি ৭৫ বছৰৰ পাছত যেতিয়া আমি অমৃত কালৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছো, এয়া অমৃত কালৰ প্ৰথম ৰাতিপুৱা, তেতিয়া মই এনে শক্তি দেখিবলৈ পাইছো। যিটোক লৈ মই গৌৰৱেৰে ভৰি পৰো৷
দেশবাসী,
মই আজি দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সৌভাগ্য এয়া দেখিছো যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণ আকাংক্ষিত লোক। আকাংক্ষিত সমাজ যিকোনো দেশৰ এক মহান দান। আৰু আমি গৌৰৱান্বিত যে আজি ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত, প্ৰতিটো সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীত, প্ৰতিটো শ্ৰেণীত আকাংক্ষাৰ উত্থান ঘটিছে। দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে কথাবোৰ সলনি কৰিব বিচাৰে, সলনি হোৱা দেখিব বিচাৰে, কিন্তু অপেক্ষা কৰিবলৈ সাজু নহয়, চকুৰ আগত চাব বিচাৰে, কৰ্তব্যৰে কৰিব বিচাৰে। তেওঁলোকে গতি বিচাৰে, তেওঁলোকে প্ৰগতি বিচাৰে। ৭৫ বছৰত লালন-পালন কৰা সকলো সপোন নিজৰ চকুৰ সন্মুখত পূৰণ কৰিবলৈ তেওঁলোক আগ্ৰহী, উৎসাহী।
কিছুমান মানুহৰ বাবে ই অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। কাৰণ যেতিয়া এখন আকাংক্ষিত সমাজ থাকে, তেতিয়া চৰকাৰসমূহেও তৰোৱালৰ ধাৰত খোজ কাঢ়িব লগা হয়। চৰকাৰসমূহেও সময়ৰ লগত চলিব লাগিব আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সেয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেই হওক, ৰাজ্য চৰকাৰেই হওক, স্থানীয় স্বশাসনৰ প্ৰতিষ্ঠানেই হওক, যি ধৰণৰ শাসন ব্যৱস্থাই নহওক কিয়, সকলোৱে এই আকাংক্ষিত সমাজখনক সম্বোধন কৰিব লাগিব, তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাৰ বাবে বহুত বেছি সময় অপেক্ষা কৰিব নালাগিব৷ আমাৰ এই আকাংক্ষিত সমাজখনে বহুদিনৰ পৰা অপেক্ষা কৰি আহিছে। কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ আগন্তুক প্ৰজন্মক অপেক্ষাত জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য কৰিবলৈ সাজু নহয় আৰু সেয়েহে এই অমৃত যুগৰ প্ৰথম প্ৰভাবে আমাৰ বাবে সেই আকাংক্ষিত সমাজখনৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ এক বিশাল সোণালী সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী
আমি অতীতত দেখিছো যে আমি আন এক শক্তিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো আৰু সেয়া হ’ল ভাৰতত সামূহিক চেতনাৰ নৱজাগৰণ। স্বাধীনতাৰ ইমানবোৰ সংগ্ৰামত অমৃত হৈ থকা এক সামূহিক চেতনাৰ নৱজাগৰণ এতিয়া সংৰক্ষণ কৰা হৈছে, সংকলিত কৰা হৈছে। ইয়াক সংকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে, প্ৰচেষ্টাৰ শিখৰ যোগ কৰা হৈছে আৰু সাফল্যৰ পথ দৃশ্যমান হৈছে। এই চেতনা, মই ভাবো যে চেতনাৰ এই জাগৰণ, এই নৱজাগৰণ আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্পদ। আৰু চাওক এই নৱজাগৰণ, ১০ আগষ্টলৈকে মানুহে দেশৰ ভিতৰত ক্ষমতা কি সেয়াও গম নাপাব। কিন্তু যোৱা তিনিদিন ধৰি যিদৰে দেশে ত্ৰিৰংগা পতাকা কঢ়িয়াই ত্ৰিৰংগা লৈ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে। আনকি ডাঙৰ ডাঙৰ সমাজ বিজ্ঞান বিশেষজ্ঞসকলেও হয়তো কল্পনা কৰিব নোৱাৰে যে ত্ৰিৰংগা পতাকাই দেখুৱাইছে যে মোৰ মাজত আৰু মোৰ দেশৰ ভিতৰত কিমান ক্ষমতা আছে। এইটোৱেই হৈছে পুনৰ চেতনাৰ, নৱজাগৰণৰ মুহূৰ্ত। এই মানুহবোৰে বুজি নাপায়।
দেশৰ জনতা কাৰ্ফিউৰ বাবে যেতিয়া ভাৰতৰ প্ৰতিটো চুক-কোনে ওলাই আহে, তেতিয়া সেই চেতনা অনুভৱ হয়। দেশৰ জনতাই যেতিয়া হাত চাপৰি বজাই, থালি বজাই ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ লগত কান্ধত কান্ধ ৰাখি থিয় হয়, তেতিয়াই চেতনাৰ অনুভূতি হয়। দেশ যেতিয়া ক’ৰোনা যোদ্ধা সকলক বন্তি জ্বলাই সম্ভাষণ জনাবলৈ ওলাই যায়, তেতিয়া সেই চেতনা অনুভৱ হয়। ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ভেকচিনটো ল’ব নে নলয়, ভেকচিনটো উপযোগী নে নহয়, সেই বিভ্ৰান্তিৰ সন্মুখীন হৈছিল বিশ্ববাসী৷ সেই সময়ত মোৰ দেশৰ গাঁৱৰ দুখীয়া সকলেও বিশ্ববাসীক বিস্ময়কৰ কাম কৰি দুশ কোটি ড’জ সম্পূৰ্ণ কৰি দেখুৱাইছে। এয়াই চেতনা, এয়াই এই শক্তি, এই শক্তিয়ে আজি দেশক নতুন শক্তি দিছে।
মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
এই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তিক মই দেখিছো, আকাংক্ষিত সমাজৰ দৰে, নৱজাগৰণৰ দৰে, যিদৰে স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ পিছত ভাৰতৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মনোভাৱ সলনি হৈছে। বিশ্বই ভাৰতক গৌৰৱেৰে চাই আছে, প্ৰত্যাশাৰে চাই আছে। ভাৰতৰ মাটিত থকা সমস্যাবোৰৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে বিশ্বই বন্ধুসকল। বিশ্বৰ এই পৰিৱৰ্তন, বিশ্বৰ চিন্তাধাৰাৰ এই পৰিৱৰ্তন আমাৰ ৭৫ বছৰৰ অভিজ্ঞতা যাত্ৰাৰ ফল।
আমি আমাৰ সংকল্পৰে যিদৰে চলিছো সেয়া বিশ্ববাসীয়ে দেখিছে আৰু অৱশেষত বিশ্ববাসীয়েও আশাৰে জীয়াই আছে। আশাবোৰ পূৰণ কৰাৰ শক্তি ক’ত, তেওঁলোকে চাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। মই ইয়াক নাৰীকেন্দ্ৰিক শক্তি হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো৷ মই ইয়াক তিনিটা শক্তি হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো আৰু এই ত্ৰিশক্তি আকাংক্ষাৰ, নৱজাগৰণৰ আৰু বিশ্বৰ আশাৰ আৰু ইয়াক পূৰণ কৰিবলৈ আমি জানো বন্ধুসকল, আজি বিশ্বত এক বিশ্বাস জাগ্ৰত কৰাত মোৰ দেশবাসীৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ বহু দশকৰ অভিজ্ঞতাৰ অন্তত সুস্থিৰ চৰকাৰৰ গুৰুত্ব কি, ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাৰ গুৰুত্ব কি, ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাই বিশ্বত কেনেধৰণৰ ক্ষমতা দেখুৱাব পাৰে, সেয়া উপলব্ধি কৰিছে৷
নীতিসমূহৰ কেনে সামৰ্থ্য থাকে, সেই নীতিৰ ওপৰত থকা বিশ্বাস কেনেকৈ ভৰসালৈ পৰিৱৰ্তিত হয়, এয়া ভাৰতে দেখুৱাইছে আৰু পৃথিৱীয়েও এই কথা বুজি উঠছে। আৰু যেতিয়াই ৰাজনৈতিক স্থিৰতা আহে, যেতিয়াই নীতিসমূহলৈ গতিশীলতা আহে, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত তত্পৰতা আহে, সৰ্বব্যাপকতা আহে, সৰ্বসমাজবিশ্বস্ততা আহে, তেতিয়া উন্নয়ণৰ বাবে প্ৰতিগৰাকীয়েই অংশীদাৰ হৈ উঠে। আমি ‘সকলোৰে সৈতে সকলোৰে ‘ মন্ত্ৰ আওৰাই আমি আগবাঢ়ি আহিছো, কিন্ত চাই থাকোতেই দেশবাসীয়ে ‘সকলোৰে বিশ্বাস আৰু সকলোৰে প্ৰয়াস’ক তাৰ সৈতে সম্পৃক্ত কৰি ৰঙাই তুলিছে। আৰু সেয়ে আমি দেখিবলৈ পাইছো আমাৰ সামূহিক শক্তিক, আমাৰ সমূহিক সামৰ্থ্যক আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিছো। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ যেনেদৰে উদযাপিত কৰা হৈছে, যেনেদৰে আজি প্ৰতিখন জিলাত ৭৫টাকৈ অমৃত সৰোবৰ খন্দোৱাৰ অভিযান চলিছে, গাঁৱে গাঁৱে ৰাইজ এই কামৰে জড়িত হৈছে, ৰাইজে সেৱা আগবঢ়াইছে, নিজৰ প্ৰয়াসৰে নিজৰ গাঁওবোৰত জল-সংৰক্ষণৰ বাবে বৃহত্ পৰিসৰত অভিযান চলাই আছে, সেয়ে ভাই-ভনীসকল, সেয়া লাগিলে স্বচ্ছতা অভিযানেই হওক, সেয়া লাগিলে দুখীয়াৰ কল্যাণৰ কামেই হওক দেশে আজি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাব পাৰিছে।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল, আমি স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত আমাৰ ৭৫ বছৰৰ এই যাত্ৰাক লৈ গৌৰৱেই কৰি থাকিলে, নিজৰে গুণগান কৰি থাকিলেতো আমাৰ সপোনবোৰ আঁতৰি যাবগৈ। আৰু সেয়ে ৭৫ বছৰৰ এইছোৱা সময় যিমানেই সুন্দৰ নহওক কিয়, যিমানেই সংকটপূৰ্ণ নহওক কিয়, যিমানেই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ নহওক কিয়, যিমানেই সপোন আধৰুৱা হৈ থকা যেন নালাগক কিয়, তাৰ পিচতো কিন্তু আজি যেতিয়া আমি আমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰিছো, সেয়ে আগন্তুক ২৫ টা বছৰ আমাৰ দেশৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্ব পূৰ্ণ হ’ব আৰু সেয়ে যেতিয়া মই মোৰ সন্মখুত, লাল কিল্লাৰ পৰা ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামৰ্থ্যৰ কথা স্মৰণ কৰিছো, তেওঁলোকৰ সপোনবোৰ চাইছো, তেওঁলোকৰ সংকল্পৰ অনুভৱ কৰিছো, বন্ধুসকল মোৰ এনে লাগিছে আগন্তুক ২৫টা বছৰৰ বাবে আমি সেই পঞ্চপণত আমাৰ শক্তি কেন্দ্ৰিত কৰিব লাগিব। আমাৰ সংকল্প কেন্দ্ৰিত কৰিব লাগিব। আমাৰ সামৰ্থ্য কেন্দ্ৰিত কৰিব লাগিব। আৰু আমি সেই পঞ্চপণকে লৈ ২০৪৭ত যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’বগৈ, স্বাধীনতা-প্ৰয়াসীসকলৰ সকলো সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দয়িত্ব গ্ৰহণ কৰি আগিবাঢ়িব লাগিব।
মই য়েতিয়া পঞ্চপণৰ কথা কৈছো তাৰ প্ৰথমটো পণ হৈছে, এতিয়াৰে পৰা দেশে ডাঙৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়িব লাগিব। এতিয়া সেই ডাঙৰ সংকল্পটো হৈছে বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ, এতিয়া আৰু ইয়াতকৈ এধানমানো কম হোৱা উচিত নহ’ব। ডাঙৰ সংকল্পৰ দ্বিতীয়টো পণ হৈছে আমাৰ মনৰ কোনো এটা কোণতে, আমাৰ অভ্যাসত, পৰাধীনতাৰ এধানমান অংশ এটাও যাতে নাথাকে, সেয়া যিকোনো প্ৰকাৰে নিশ্চিত কৰিব লাগিব। বিগত শ শ বছৰ ধৰি পৰাধীনতাই আমাৰ মনক যেনেকৈ আটি আটি বান্ধি ৰাখিছে, আমাৰ মানসিকতাক বান্ধি ৰাখিছে, আমাৰ চিন্তাত বিকৃতিৰ সৃষ্টি কৰিছে, আমি পৰাধীনতাৰ ক্ষুদ্ৰৰো ক্ষুদ্ৰ কণটোকো, আমাৰ মনৰ ভিতৰৰ পৰা আঁতৰাই পেলাবই লাগিব। আমি এনে মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি পাবই লাগিব। এয়া আমাৰ দ্বিতীয় পণশক্তি। তৃতীয়টো পণশক্তি হৈছে, আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৰ্বিত হ’ব লাগিব। আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি, কিয়নো এই ঐতিহ্যয়েইতো ভাৰতক কাহিনিবা সোণালী যুগ প্ৰদান কৰিছিল। আৰু এই ঐতিহ্যয়েই সময়ানুকূল পৰিৱৰ্তন সাধন কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ে। এই ঐতিহ্য, যিয়ে কাল-ব্ৰক্ষ্ম ত্যাগ কৰে। নিত্য নতুনক স্বীকাৰ কৰি লয়। আৰু সেয়ে এই ঐতিহ্যৰ প্ৰতি আমাৰ গৰ্ব হোৱা উচিত। চতুৰ্থটো পণ হৈছে, সেইটোও কিন্তু সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু সেইটো হৈছে একতা। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ মাজত একতা। নিজৰ কোনো নহয়, পৰৰো কোনো নহয়। একতাৰ শক্তি, ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’-ৰ সপোনৰ বাবে আমাৰ এই চতুৰ্থটো পণ। আৰু পঞ্চমটো পণ হৈছে নাগৰিকসকলৰ কৰ্তব্য, যি কৰ্তব্যৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীও আঁতৰি থাকিব নোৱাৰিব, মুখ্যমন্ত্ৰীও আঁতৰি থাকিব নোৱাৰিব, তেওঁলোকো নাগৰিক। নাগৰিকৰ কৰ্তব্য। এয়া আমাৰ আগন্তুক ২৫টা বছৰৰ সপোনবোৰক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে বহুত ডাঙৰ পণ শক্তি হ’ব।
ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
অতিশয় চমু সময়ৰ ভিতৰতে ২.৫ কোটি লোকলৈ বিদ্যুতৰ সংযোগ আগবঢ়োৱাটো এটা সহজ কথা নাছিল, অথচ দেশখনে কৰিছে। আজি দেশে লাখ-লাখ গৃহস্থীলৈ ‘টেপৰ পানী’ যোগানৰ অৰ্থে কাম কৰি আছে। মুকলিত মলত্যাগৰপৰা মুক্ত হোৱাটো আজি ভাৰতত সম্ভৱ হৈ উঠিছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
অভিজ্ঞতাই আমাক কয় যে এবাৰ আমি সকলোৱে দৃঢ়তাৰে অগ্ৰসৰ হ'লেই আমি নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম। নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্যই হওঁক, দেশত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় গঢ়াৰ উদ্দেশ্যই হওঁক, চিকিৎসকক সাজু কৰাই হওঁক, ইতিমধ্যে এনে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অগ্ৰগতি বহুখিনি বৃদ্ধি পাইছে। আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে আগন্তুক ২৫ বছৰ বৃহৎ সংকল্পৰ হ’ব লাগে, এয়া আমাৰ প্ৰতিজ্ঞা হ’ব লাগে।
দ্বিতীয়তে, আমি নিজৰ মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিব নোৱাৰো নে? ১৩০ কোটি জনসংখ্যাৰ এখন দেশে নিজৰ মানদণ্ড অতিক্ৰম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব নোৱাৰিবনে? কোনো কাৰণতে আমি আনৰ দৰে হ'বলৈ চেষ্টা কৰাটো উচিত নহয়। আমি যিদৰে আছো তেনেকৈয়ে থিয় দিম, আমাৰ শক্তিৰে থিয় দিম, সেয়া আমাৰ চিন্তা হ’ব লাগে। আমি বিচাৰো দাসত্বৰপৰা মুক্তি লাভ। দাসত্বৰ কথাটো আমাৰ মনত কিঞ্চিতো থাকিব নালাগে বন্ধুসকল। আৰু মই আশাৰে কওঁ, নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষানীতি যিদৰে যুগুত কৰা হৈছে, যি চিন্তাৰে যুগুত কৰা হৈছে, জনসাধাৰণৰপৰা ধাৰণা সংগ্ৰহ কৰা হৈছে আৰু ভাৰতৰ মাটিৰ ৰূপ-ৰসৰ আধাৰত শিক্ষানীতি যুগুত কৰা হৈছে, হয়, সেয়া অভূতপূৰ্ব। আমি যিদৰে দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, সেয়া এনে এক শক্তি, যিয়ে আমাক দাসত্বৰপৰা মুক্ত হোৱাৰ শক্তি প্ৰদান কৰিব।
আমি দেখা পাওঁ যে কেতিয়াবা আমাৰ প্ৰতিভা ভাষাৰ প্ৰতিবন্ধকতাত বান্ধ খাই পৰে, সেয়া দাসত্ব মানসিকতাৰ ফল। আমি আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো ভাষাক লৈ গৌৰৱ কৰা উচিত। আমি নিৰ্দিষ্ট ভাষা এটা জানো বা নাজানো, কিন্তু ই মোৰ দেশৰ ভাষা, ই মোৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিশ্বক দিয়া ভাষা, এই ভাৱনাৰে আমি গৌৰৱ কৰা উচিত।
মোৰ সতীৰ্থসকল,
আজি আমি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ ৰূপটো দেখিবলৈ পাইছো। ষ্টাৰ্টআপসমূহো দেখিছো। ইয়াৰে জড়িত লোকসকল কোন? এই প্ৰতিভাসমূহ টায়াৰ-২, টায়াৰ-৩ চহৰৰ দৰিদ্ৰ গাঁৱসমূহৰপৰা আহিছে। নতুন-নতুন উদ্ভাৱনেৰে আজি পৃথিৱী অভিমুখে অগ্ৰসৰ হৈছে আমাৰ এইসকল যুৱক-যুৱতী। আমি দাসত্বৰ মানসিকতা পৰিহাৰ কৰিব লাগিব। নিজৰ সামৰ্থ্যত বিশ্বাস কৰিব লাগিব।
তৃতীয়তে মই মোৰ অংগীকাৰৰ বিষয়ে কওঁ, সেয়া হৈছে আমাৰ ঐতিহ্য। যাক লৈ আমি গৌৰৱ কৰা উচিত। আমি আমাৰ পৃথিৱীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা মাত্ৰকে আমি অধিক উচ্চতাত উৰিম, আৰু যেতিয়া আমি অধিক উচ্চতাত উৰিম, তেতিয়া আমি পৃথিৱীখনকো সমাধান সূত্ৰ আগবঢ়াব পাৰিম। আমি নিজৰ সমলসমূহক লৈ গৌৰৱ কৰা মাত্ৰেকেহে এয়া সম্ভৱ। আজি বিশ্বই সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে, কিন্তু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ কথা ক’লে ইয়াৰ দৃষ্টি ভাৰতৰ যোগ, ভাৰতৰ আয়ুৰ্বেদ, ভাৰতৰ সামগ্ৰিক জীৱনশৈলীত পৰে। এইটোৱেই আমাৰ উত্তৰাধিকাৰ যিটো আমি বিশ্বক প্ৰদান কৰিছো। পৃথিৱীখন আজি এইসমূহৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে। এতিয়া আমাৰ শক্তিলৈ চাওঁ আহক। প্ৰকৃতিৰ সৈতে সহবাস কৰিব জনা মানুহ আমি। প্ৰকৃতিক কেনেকৈ ভাল পাব লাগে, সেয়া আমি জানো। আজি বিশ্ব পৰিবেশ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। আমাৰ হাতত সেই উত্তৰাধিকাৰ আছে, গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ সমস্যা সমাধানৰ উপায় আমাৰ হাতত আছে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষে এয়া প্ৰদান কৰিছে।
আমি জীৱনশৈলীৰ কথা কোৱা মাত্ৰেকে পৰিবেশ অনুকূল জীৱনশৈলীৰ কথা অৱতাৰণা হয়, জীৱন মিছনৰ কথা কওঁতে আমি পৃথিৱীৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছো। আমাৰ এই শক্তি আছে। এয়া আমাৰ ঐতিহ্য, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলশ্ৰুতি। আজি বিশ্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ত বাজৰা বৰ্ষ উদযাপনৰ বাবে আগবাঢ়িছে। মানে আজি বিশ্বৰ বাবে আমাৰ ঐতিহ্য গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈ পৰিছে। আহক আমি ইয়াকে লৈ গৌৰৱ কৰো। পৃথিৱীক দিবলৈ আমাৰ বহুত আছে। ব্যক্তিগত চিন্তাৰ কথা আলোচনা হ’লে মানুহে যোগক দেখা পায়। যেতিয়া সামূহিক উত্তেজনাৰ কথা আহি পৰে, তেতিয়া ভাৰতৰ পৰিয়াল ব্যৱস্থাটো দৃশ্যমান হয়। ভাৰত যৌথ পৰিয়ালৰ কেন্দ্ৰ, যুগ-যুগ ধৰি আমাৰ মাতৃ-ভনীসকলে কৰা ত্যাগৰ বিনিময়ত পৰিয়াল নামৰ ব্যৱস্থাটোৰ বিকাশ ঘটিছে, এয়াই আমাৰ উত্তৰাধিকাৰ। এই ঐতিহ্যক লৈ আমি গৌৰৱ কৰিব নোৱাৰো নে? আমি এনে লোক যিয়ে আত্মাত শিৱক দেখা পাওঁ। আমি এনে মানুহ যিয়ে মানুহৰ মাজত নাৰায়ণক দেখো। আমি এনে লোক যিয়ে নাৰীৰ নাৰায়ণী বুলি কওঁ। আমি এনে লোক যিয়ে উদ্ভিদত ঐশ্বৰিক শক্তি দেখা পাওঁ। নদীক মাতৃ হিচাপে গণ্য কৰা মানুহ আমি। এয়াই আমাৰ শক্তি, আমি প্ৰতিখন নৈত মাতৃৰ ৰূপ দেখিবলৈ পাওঁ। পৰিবেশৰ এনে বহলতা, এয়াই আমাৰ গৌৰৱ, যেতিয়া আমি পৃথিৱীৰ সন্মুখত নিজকে গৌৰৱ কৰিম, তেতিয়া পৃথিৱীয়েও আমাক লৈ গৌৰৱ কৰিব।
ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
আমি বসুধৈৱ কুটুম্বকম মন্ত্ৰ জগতক প্ৰদান কৰিছো। আমাৰ হাতত জ্ঞানৰ উত্তৰাধিকাৰ আছে। এই গৌৰৱ আমাৰ। আমি এনে লোক যিয়ে পৃথিৱীৰ কল্যাণ কামনা কৰো, আমি বিশ্বৰ কল্যাণৰপৰা জনকল্যাণৰ অগ্ৰদূত হৈ আহিছো। আমি পৃথিৱীৰ কল্যাণ কামনা কৰি আমি কওঁ – সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনাহঃ, সৰ্বে সন্তু নিৰাময়াঃ। সকলোৰে সুখৰ কথা, সকলোৰে স্বাস্থ্যৰ কথা কোৱাটো আমাৰ ঐতিহ্য। আৰু সেয়ে আমি অতি গৌৰৱেৰে আমাৰ এই ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰিবলৈ শিকা উচিত, এয়াই হৈছে আমাৰ ২৫ বছৰৰ সপোন পূৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় শক্তি।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈছে একতা, সংহতি। আমি ইমান ডাঙৰ দেশৰ বৈচিত্ৰ্য, ইমান বোৰ সম্প্ৰদায় আৰু পৰম্পৰা উদযাপন কৰিব লাগিব, ই আমাৰ গৌৰৱ। কোনেও কম নহয়, কোনেও উচ্চ নহয়, সকলো সমান। কোনেও মোৰ নহয়, কোনো অচিনাকি নহয়, সকলোৱে আপোনাৰ নিজৰ। একতাৰ বাবে এই অনুভৱ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আনকি ঘৰতো, পুত্ৰ আৰু কন্যা সমান হ'লেহে একতাৰ ভেটি স্থাপন কৰা হয়।
যদি পুত্ৰ আৰু কন্যা একে নহয়, তেন্তে ঐক্যৰ মন্ত্ৰ উচ্চাৰণ কৰিব নোৱাৰি। লিংগ সমতা আমাৰ ঐক্যৰ প্ৰথম চৰ্ত। যেতিয়া আমি ঐক্যৰ কথা কওঁ, যদি আমাৰ ওচৰত একেই মাপকাঠি, একেই চৰ্ত, আমি ইণ্ডিয়া ফাৰ্ষ্ট বুলি কোৱা চৰ্ত, মই যি কৰি আছো, মই যি ভাবি আছো, মই যি কওঁ সেয়া ইণ্ডিয়া ফাৰ্ষ্টৰ অনুসৰি হয়। একতাৰ পথ মুকলি হ'ব, বন্ধু। সেই মন্ত্ৰটো হ'ল আমাক একতাৰ সৈতে বান্ধি ৰখা, আমি ইয়াক ধৰিব লাগিব। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে সমাজৰ ভিতৰত উচ্চ আৰু নিম্নৰ বৈষম্যৰ পৰা মোৰ আৰু আপোনাৰ বৈষম্যলৈকে আমি আমাৰ সকলোৰে পুৰোহিত হোৱা উচিত। শ্ৰমেৱ জয়তে কৈছে যে আমাক শ্ৰমিকসকলক সন্মান কৰাটো আমাৰ প্ৰকৃতি হ'ব লাগে।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
মই লাল কিল্লাৰ পৰা মোৰ আৰু এটা বেদনা ক'ব বিচাৰো, এই বেদনা মই কোৱা অবিহনে জীয়াই থাকিব নোৱাৰো। মই জানো যে সম্ভৱতঃ এইটো লালকিল্লাৰ বিষয় হ'ব নোৱাৰে। কিন্তু মই মোৰ ভিতৰৰ বিষটো ক'ত ক'ম? যদি মই দেশবাসীৰ সন্মুখত নকওঁ, মই ক'ত ক'ম আৰু সেয়া হ'ল কোনো কাৰণত, আমাৰ ভাষণত, আমাৰ আচৰণত, আমাৰ কিছুমান শব্দত, আমি মহিলাসকলক অপমান কৰোঁ।
আমি দৈনন্দিন জীৱনত, স্বভাৱত, সংস্কাৰৰ দ্বাৰা মহিলাসকলক অপমানিত কৰা সকলোবোৰৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ সংকল্প ল'ব পাৰোঁনে? নাৰীৰ গৌৰৱ ৰাষ্ট্ৰৰ সপোন পূৰণৰ বাবে এক বৃহৎ ৰাজধানী হ'বলৈ গৈ আছে। মই এই শক্তি দেখিছো আৰু সেয়েহে মই ইয়াৰ ওপৰত জোৰ দিছো।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
মই পঞ্চম শক্তিৰ কথা কওঁ। আৰু সেই পঞ্চম শক্তিটো নাগৰিকৰ কৰ্তব্য। বিশ্বত অগ্ৰগতি লাভ কৰা সকলো দেশ। যিবোৰ দেশে কিবা প্ৰাপ্ত কৰিছে, যিসকলে ব্যক্তিগত জীৱনত অৰ্জন কৰিছে, তেওঁলোকৰ কিছুমান বস্তু উদ্ভৱ হয়। এটা শৃংখলাবদ্ধ জীৱন, আনটো কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পণ। এজন ব্যক্তিৰ জীৱন, সমাজ, পৰিয়াল, জাতিৰ সফলতা হওঁক। এয়া হৈছে মৌলিক পথ, ই হৈছে মৌলিক শক্তি।
বিশ্বত অগ্ৰগতি লাভ কৰা দেশসমূহ, কিবা এটা অৰ্জন কৰা দেশসমূহ। তেওঁ ব্যক্তিগত জীৱনত এইটো প্ৰাপ্ত কৰিছে। কিছুমান বস্তু ওলাই আহে। এটা হৈছে এক শৃংখলাবদ্ধ জীৱন, আনটো কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পিত। এজন ব্যক্তিৰ জীৱন, সমাজ, পৰিয়াল, ৰাষ্ট্ৰৰ সফলতা হওঁক, এইটোৱেই মৌলিক পথ। এয়াহৈছে মৌলিক শক্তি আৰু সেয়েহে, আমি কৰ্তব্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ যোগান ৰখাৰ প্ৰচেষ্টা কৰাটো চৰকাৰৰ কাম, কিন্তু যিমান সম্ভৱ বিজুলী ৰাহি কৰাটো নাগৰিকৰ কৰ্তব্য। প্ৰতিখন খেতিপথাৰত পানী যোগান ধৰাটো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা, কিন্তু 'প্ৰতি টোপাল পানী মানে অধিক শস্য' বুলি চিন্তা কৰি পানী ৰাহি কৰাটো কৃষক আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ দায়িত্ব। ৰসায়ন-মুক্ত কৃষি, জৈৱিক কৃষি, প্ৰাকৃতিক কৃষি আমাৰ কৰ্তব্য।
বন্ধুসকল, সেয়া আৰক্ষীয়ে হওক, বা জনসাধাৰণেই হওক, শাসকেই হওক বা প্ৰশাসকেই হওক, এই নাগৰিক কৰ্তব্যৰ পৰা কাকো ৰক্ষা কৰিব নোৱাৰি। যদি সকলোৱে এজন নাগৰিকৰ কৰ্তব্য পালন কৰে তেন্তে মই নিশ্চিত যে আমি আগতীয়াকৈ আকাংক্ষিত লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ ওপজা দিনো। মহাপুৰুষজনাৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো। স্বদেশীক স্বৰাজ, সুৰজক স্বৰাজ বুলি কোৱা মহাপুৰুষজনক আমি মনত ৰাখিব লাগিব। এয়াই তেওঁৰ মন্ত্ৰ, আমি সকলোৱে ভাবিব লাগিব যে আমি কিমান দিন পৃথিৱীৰ আন মানুহৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিম। আমাৰ দেশক খাদ্যৰ প্ৰয়োজন আছেনে, আমি আউটচ’ৰ্চ কৰিব পাৰোনে? যেতিয়া দেশে সিদ্ধান্ত লৈছে যে আমি আমাৰ পেট ভৰাই দিম, দেশে দেখুৱাইছে নে নাই, এবাৰ আমি এটা সংকল্প ল’লেই হয়। আৰু সেইবাবে স্বাৱলম্বী ভাৰত প্ৰতিজন নাগৰিকৰ, প্ৰতিখন চৰকাৰৰ, সমাজৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ দায়িত্ব হৈ পৰে। এই স্বাৱলম্বী ভাৰত, এয়া চৰকাৰী এজেণ্ডা, চৰকাৰী কাৰ্যসূচী নহয়। এয়া সমাজৰ এক গণ আন্দোলন, যাক আমি আগুৱাই নিব লাগিব।
মোৰ বন্ধুসকল, আজি যেতিয়া আমি এইটো শুনিছিলো, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত আমাৰ কাণে শুনিব বিচাৰি থকা লৈ আকাংক্ষা কৰি থকা কণ্ঠস্বৰটো ৭৫ বছৰৰ পিছত শুনা গৈছে। ৭৫ বছৰৰ পিছত, লালকিল্লাৰ পৰা ত্ৰিৰংগাক অভিবাদন জনোৱাৰ কাম প্ৰথমবাৰৰ বাবে মেড ইন ইণ্ডিয়া কামানৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে। কোন ভাৰতীয় হ'ব, যাৰ কণ্ঠস্বৰ, এই কণ্ঠই তেওঁক নতুন অনুপ্ৰেৰণা, শক্তি প্ৰদান নকৰিব?
আৰু সেইবাবেই মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, আজি মই মোৰ দেশৰ সৈনিকসকলক হৃদয়ৰ পৰা অভিনন্দন জনাব বিচাৰিছো। তেওঁলোকক যিমানেই চেলুট দিছো সিমানেই কম বন্ধু-বান্ধৱীসকল। আজি তেওঁলোকক অন্তৰৰ পৰা প্ৰণাম জনাইছোঁ। কাৰণ সেনাবাহিনীৰ জোৱানসকলে প্ৰতিটো খোজতে হাতৰ মুঠিত মৃত্যু লৈ আগবাঢ়ে। মৃত্যু আৰু জীৱনৰ মাজত কোনো ব্যৱধান নাই, তাৰ মাজত তেওঁলোক দৃঢ়তাৰে থিয় হৈ থাকে।
এই সংকল্পত মই ভাৰতৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ ভাৰতৰ এক উজ্জ্বল ভবিষ্যতৰ বীজ দেখিবলৈ পাইছো, যিসকলে এই সপোনক এটা বনগছলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ গৈ আছে। নমস্কাৰ কৰ! নমস্কাৰ কৰ! মোৰ সেনা বিষয়া সকলক প্ৰণাম। মোৰ ৫ বছৰ ৭ বছৰ বয়সৰ সৰু সৰু ল'ৰা-ছোৱালীক চেলুট দিব বিচাৰিছো, তেওঁলোকেও চেলুট দিব বিচাৰে। মইও তেওঁলোকক চেলুট দিব বিচাৰো। দেশৰ সন্মুখত যেতিয়া চেতনা বাঢ়িছিল তেতিয়া শ শ পৰিয়ালৰ পৰা শুনিছো, ৫-৫, ৭ বছৰীয়া শিশুৱে ঘৰত কৈ আছে যে এতিয়া আমি বিদেশী খেলনাৰে খেলা নকৰো। ৫ বছৰীয়া শিশুৱে ঘৰত বিদেশী খেলনাৰে খেলা নকৰিব, যেতিয়া সি এটা সংকল্প ল’ব, তেতিয়া সিঁহতৰ শিৰা-উপশিৰাত দৌৰিব আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত। আপোনালোকে দেখিছে পিএলআই আঁচনি, এক লাখ কোটি টকা, বিশ্বৰ মানুহ ভাৰতলৈ আহি আছে নিজৰ ভাগ্য পৰীক্ষা কৰিবলৈ। প্ৰযুক্তি আনিছে। নতুন নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা। ভাৰত এটা উৎপাদন কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ ভেটি গঢ়ি তোলা হৈছে। আজি ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰী নিৰ্মাণ হওক, মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ হওক, আজি দেশখন অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আমাৰ ব্ৰহ্মস যেতিয়া পৃথিৱীলৈ যাব, তেতিয়া কোন ভাৰতীয়ৰ মন আকাশ স্পৰ্শ নকৰিব বন্ধুসকল? আজি আমাৰ মেট্ৰ’ ৰেলসমূহ, আমাৰ বন্দে ভাৰত ৰেলখন বিশ্ববাসীৰ বাবে এক আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আমি আত্মনিৰ্ভৰ হ'ব লাগিব, আমাৰ শক্তি খণ্ডত। আমি কেতিয়ালৈকে শক্তি খণ্ডত আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিম আৰু আমি সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্ৰ হওক, ৱিণ্ড এনাৰ্জিৰ ক্ষেত্ৰ হওক, নবীকৰণৰ আৰু যিবোৰ পথ আছে, মিছন হাইড্ৰজেন হওক, বায়' ফুৱেলৰ প্ৰচেষ্টাই হওক, ইলেক্ট্ৰিক বাহনৰ কথাই হওক, আমি আত্মনিৰ্ভৰ হৈ এই ব্যৱস্থাবোৰক আগবঢ়াব লাগিব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আজি প্ৰাকৃতিক কৃষিও আত্মনিৰ্ভৰতাৰ এটা পথ। ফাৰ্টিলাইজাৰৰ পৰা যিমান বেছি মুক্তি, আজি দেশত নেনো ফাৰ্টিলাইজাৰৰ কাৰখানাই এটা নতুন আশা লৈ আহিছে। কিন্তু প্ৰাকৃতিক কৃষি, কেমিকেল ফ্ৰী কৃষিয়ে আত্মনিৰ্ভৰতাক শক্তি দিব পাৰে। আজি দেশত সংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰীণ জবৰ নতুন নতুন ক্ষেত্ৰ বহুত বেগাই মুকলি হৈ আছে। ভাৰতে নীতিৰ দ্বাৰা 'স্পেচ' খুলি দিছে। দ্ৰোণৰ বিশাল জগতত সবাতোকৈ প্ৰগতিশীল পলিচী লৈ অহা হৈছে। আমি দেশৰ নজোৱানৰ বাবে নতুন দুৱাৰ খুলি দিছো।
মোৰ মৰমৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
মই বেচৰকাৰী খণ্ডকো আহ্বান কৰিছো আহক…আমি বিশ্বত সুখ্যাত হ'ব লাগে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এইটোও সপোন যে পৃথিৱীৰ যি প্ৰয়োজন সেয়া পূৰণ কৰিবলৈ ভাৰত পিছুৱাই নাথাকে। আমাৰ লঘু উদ্যোগ হওক, সূক্ষ্ম উদ্যোগ হওক, কুটীৰ উদ্যোগ হওক, 'জিৰো ডিফেক্ট জিৰো ইফেক্ট' আমি কৰি পৃথিৱীলৈ যাব লাগিব। আমি স্বদেশীৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰিব লাগিব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আমি বাৰেবাৰে লালবাহাদুৰ শাস্ত্ৰীজীক স্মৰণ কৰো, জয় জোৱান-জয় কিষান তেওঁৰ মন্ত্ৰ আজিও দেশৰ বাবে প্ৰেৰণা। পাছত অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজীয়ে জয় বিজ্ঞান বুলি কৈ তাত এটা সংযোজন কৰিছিল আৰু দেশে সেয়া প্ৰাথমিকতা দিছিল। কিন্তু এতিয়া অমৃত কালৰ বাবে আৰু এটা অনিবাৰ্যতা আছে আৰু সেইটো হৈছে জয় অনুসন্ধান। জয় জোৱান- জয় কিষান-জয় বিজ্ঞান-জয় অনুসন্ধান-ইন'ভেচন। আৰু মোৰ দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ ওপৰত ভৰষা আছে। ইন'ভেচনৰ শক্তি চাওক, আজি আমাৰ ইউপিআই-ভীম, আমাৰ ডিজিটেল পেমেণ্ট, ফিনটেকৰ জগতত আমাৰ স্থান, আজি বিশ্বত ৰিয়েল টাইম ৪০% যদি ডিজিটেলী ফাইনেঞ্চিয়েলৰ ট্ৰেনজেকচন হয় তেন্তে মোৰ দেশত হৈ আছে, হিন্দুস্তানে এই কাম কৰি দেখুৱাইছে।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
এতিয়া আমি 5জিৰ দৌৰৰ দিশত পদক্ষেপ ৰাখিছো। বহুত দূৰ অপেক্ষা কৰিবলগা নহয়, আমি খোজ মিলাম। আমি অপ্টিকেল ফাইবাৰ গাঁৱে গাঁৱে পোৱাই আছো। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সপোন গাঁৱৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব, এয়া মোৰ সম্পূৰ্ণ তথ্য আছে। আজি মই আনন্দিত যে হিন্দুস্তানৰ চাৰি লাখ কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ গাঁৱত বিকশিত হৈ আছে। গাঁৱৰ নজোৱান ল'ৰা-ছোৱালীয়ে কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ চলাই আছে। দেশে গৌৰৱ কৰিব পাৰে যে গাঁৱৰ ক্ষেত্ৰত চাৰি লাখ ডিজিটেল এণ্ট্ৰাপ্ৰেনিওৰ প্ৰস্তুত হোৱা আৰু সকলো সেৱা গাঁৱৰ মানুহে তেওঁলোকৰ তাত ল'বলৈ আহিব, এয়া নিজস্বভাৱেই টেকনলজি হাব হোৱাৰ ভাৰতৰ শক্তি।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
এই যি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ আন্দোলন, যি ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ দিশত আমি পদক্ষেপ লৈ আছো, 5জিৰ দিশত পদক্ষেপ লৈ আছো, অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ নেটৱৰ্ক বিয়পাই আছো, এয়া কেৱল আধুনিকতাৰ পৰিচয়, এনে নহয়। তিনিটা ডাঙৰ শক্তি ইয়াৰ ভিতৰত সমাহিত হৈ আছে। শিক্ষাত আমোল ক্ৰান্তি- এয়া ডিজিটেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আহিব। স্বাস্থ্য সেৱাত আমোল ক্ৰান্তি ডিজিটেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আহিব। কৃষি জীৱনতো বহুত ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন ডিজিটেলৰ জৰিয়তে আহিব। এখন নতুন বিশ্ব প্ৰস্তুত হৈ আছে। ভাৰতে তাক বঢ়াবলৈ আৰু মই পৰিষ্কাৰ দেখি আছো বন্ধুসকল এই ডেকেডটো, মানৱ জাতিৰ বাবে টেকএহেড (tecahade)ৰ সময়, টেকনলজিৰ ডেকেড। ভাৰতৰ বাবে তো ই টেকএহেড, যাৰ মন টেকনলজিৰে সংযুক্ত। আইটিৰ জগতত ভাৰতে নিজৰ এটা ভাৱমূৰ্তি গঠন কৰিছে, এই টেকএহেডৰ সামৰ্থ্য ভাৰতৰ আছে।
আমাৰ অটল ইন'ভেচন মিছন, আমাৰ ইনকুবেচন চেণ্টাৰ, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপে এটা নতুন, সম্পূৰ্ণ ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ কৰি আছে, যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সুযোগ লৈ আহি আছে। স্পেচ মিছনৰ কথাই হওক, আমাৰ ডীপ অচীন মিছনৰ কথাই হওক, সমুদ্ৰৰ গভীৰতালৈ যোৱাই হওক বা আমি আকাশ স্পৰ্শ কৰাই হওক, এয়া নতুন ক্ষেত্ৰ, যাক লৈ আমি আগবাঢ়ি আছো।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আমি এই পাহৰিব নালাগিব আৰু ভাৰতে শতিকা জুৰি দেখিছে, যেতিয়াই দেশত কিবা আৰ্হি স্বৰূপ কামৰ প্ৰয়োজন হয়, কিবা ডাঙৰ ডাঙৰ উচ্চতাৰ প্ৰয়োজন হয়, কিন্তু লগতে ধৰাতলত শক্তিৰ বহুত আৱশ্যক হয়। ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সম্ভাৱনা ধৰাতলৰ শক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত। আৰু সেয়ে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক- তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যমী-তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য, আমাৰ লঘু উদ্যোগ, কুটীৰ উদ্যোগ, সূক্ষ্ম উদ্যোগ, পদপথৰ দোকানী, ঘৰত কাম কৰা লোক, অটোৰিক্সা চলোৱা লোক, বাছ সেৱা দিয়া লোক, এই সমাজৰ যি সবাতোকৈ ডাঙৰ শক্তি, এওঁলোক সামৰ্থ্যবান হোৱাটো ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ নিশ্চয়তা আৰু সেয়ে আমাৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ এই যি মূল ভূমিগত শক্তি, সেই শক্তিক সৰ্বাধিক বল দিয়াৰ দিশত আমাৰ প্ৰয়াস চলি আছে।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আমাৰ ৭৫ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আছে, আমি ৭৫ বছৰত কেইবাটাও সিদ্ধিও প্ৰাপ্ত কৰিছো। আমি ৭৫ বছৰৰ অভিজ্ঞতাত নতুন সপোনো সংযোগ কৰিছো, নতুন সংকল্পও লৈছো। কিন্তু অমৃত কালৰ বাবে আমাৰ মানৱ সম্পদৰ অপ্টিমাম আউটকাম কেনেকৈ হ'ব? আমাৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ অপ্টিমাম আউটকাম কেনেকৈ হ'ব? এই লক্ষ্য আগত লৈ আমি আগবাঢ়িব লাগিব। আৰু তেতিয়াই মই যোৱা কেইবছৰমানৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা ক'ব খোজো। আপোনালোকে হয়তো দেখিছে, আজি আদালতৰ ভিতৰত চাওক আমাৰ ওকালতিৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা আমাৰ নাৰী শক্তিক কি মনোবলৰ সৈতে দেখা গৈছে। আপোনালোকে গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰত জনপ্ৰতিনিধিৰ ৰূপত চাওক। আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে কি মনোবৃত্তিৰে সমৰ্পিত ভাবেৰে নিজৰ গাঁৱৰ সমস্যা সমাধান কৰাত লাগি আছে। আজি জ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰখন চাওক, বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰখন চাওক, আমাৰ দেশৰ নাৰী শক্তি আগভাগত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।
আজি আৰক্ষীত আমি দেখিছোঁ আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে জনসাধাৰণক সুৰক্ষা দিয়াৰ দায়িত্ব লৈছে। আমি জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰ, ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰ বা যুদ্ধৰ ক্ষেত্ৰলৈ যদিহে লক্ষ্য কৰোঁ দেখিম যে ভাৰতৰ নাৰী শক্তিয়ে এক নতুন শক্তি, নতুন বিশ্বাসৰ সৈতে আগবাঢ়ি গৈছে। ভাৰতৰ ৭৫বছৰীয়া যাত্ৰাত নাৰীশক্তিৰ যি অৱদান আছে তাতকৈ বহু বেছি অৱদান আহি থকা ২৫ বছৰত মই নাৰীশক্তি, মোৰ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ মাজত দেখা পাইছোঁ। আৰু সেয়েহে ই সকলো হিচাপৰ ওপৰত। সকলোবোৰ আপোনাসৱৰ পেৰামিটাৰতকৈ অতিৰিক্ত। আমি ইয়াৰ প্ৰতি যিমানে মনোযোগ দিম, আমাৰ ছোৱালীবোৰক যিমান বেছি সুযোগ দিম, আমাৰ ছোৱালীবোৰক যিমান বেছি সুবিধা দিব, আপোনাসৱে দেখিব যে তেওঁলোকে আমাক বহু বেছি ওভতাই দিব। ইয়ে দেশখনক এক উচ্চতালৈ লৈ যাব। যদিহে এই অমৃত কালত পূৰণ হ'বলগীয়া সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ যি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা হ'ব, যদি আমাৰ নাৰী শক্তিৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম ইয়াত ব্যাপক ৰূপত যোগ দিয়া হয়, তেন্তে আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম হ্ৰাস হ'ব, আমাৰ সময়সীমাও হ্ৰাস হ'ব, আমাৰ সপোনবোৰ অধিক তেজস্বী হ'ব, আৰু উদ্যমী হ'ব, আৰু উজ্জ্বল হ'ব।
আৰু সেয়েহে আহক বন্ধুসকল,
আহক আমি দায়িত্বৰ সৈতে আগবাঢ়ি যাওঁ। আজি মই ভাৰতৰ সংবিধান প্ৰণেতাসকলকো ধন্যবাদ জনাইছোঁ যে তেওঁলোকে আমাক দিয়া ফেডাৰেল গাঁথনিৰ ভাবনা আগুৱাই নি, ইয়াৰ অনুভূতিক সন্মান জনাই, আমি এই অমৃতকালত কান্ধে কান্ধ মিলাই খোজ আগবাঢ়িম আৰু তেতিয়া সপোনবোৰ পূৰ্ণ হ'ব। কাৰ্যসূচীবোৰ বেলেগ হ'ব পাৰে, কৰ্মশৈলী বেলেগ হ'ব পাৰে কিন্তু সংকল্প বেলেগ নহয়, ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সপোন ভিন্ন নহয়।
এনে এটা যুগৰ মাজলৈ আমি আগবাঢ়ি যাওঁ আহক। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ কেন্দ্ৰত আমাৰ বিচাৰধাৰাৰ কোনো চৰকাৰ নাছিল, কিন্তু মোৰ গুজৰাটৰ সকলো ঠাইতে, মই ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ একেই মন্ত্ৰেৰে খোজ আগবাঢ়িছিলোঁ। আমি য'তেই নাথাকো কিয়, ভাৰতৰ বিকাশ কথা আমি সকলোৰে মনত থাকিব লাগে। আমাৰ দেশৰ বহুতো ৰাজ্য আছে, যিয়ে দেশক আগুৱাই নিয়াত এক মহান ভূমিকা পালন কৰিছে, বহুক্ষেত্ৰত নেতৃত্ব দিছে, দৃষ্টান্তমূলক কাম কৰিছে। তেওঁলোকে আমাৰ ফেডাৰেলিজমক শক্তি প্ৰদান কৰে। কিন্তু আজি সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছে যে আমাক সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ লগতে সহযোগিতামূলক প্ৰতিযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ প্ৰয়োজন, আমাক বিকাশৰ বাবে এক প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰয়োজন।
প্ৰতিখন ৰাজ্যই অনুভৱ কৰা উচিত যে সেই ৰাজ্যখন আগবাঢ়ি গৈছে। মই ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিম যে মই আগবাঢ়িম। তেওঁ এই ১০ টা ভাল কাম কৰিছে, মই ১৫ টা ভাল কাম দেখুৱাম। তেওঁ এইটো তিনি বছৰত সম্পূৰ্ণ কৰিছে, মই দুবছৰৰ ভিতৰত ইয়াক দেখুৱাম। আমাৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত, আমাৰ সেৱা চৰকাৰৰ সকলো গোটৰ মাজত প্ৰতিযোগিতাৰ পৰিৱেশ থাকিব লাগে, যি আমাক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাৰ চেষ্টা কৰিব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
যেতিয়া আমি অমৃতকালৰ বাবে এই ২৫ বছৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁ, মই জানো যে প্ৰত্যাহ্বান বহুত, সীমাবদ্ধতা বহুত, বহুতো সমস্যা আছে, বহুত কিবাকিবি আছে, আমি ইয়াক অৱমূল্যায়ন নকৰোঁ। আমি নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আছো, কিন্তু মই ইয়াত দুটা বিষয় আলোচনা কৰিব বিচাৰোঁ। বহুতো বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা হ'ব পাৰে। কিন্তু মই এই মুহূৰ্তত সময়সীমাৰ সৈতে দুটা বিষয় আলোচনা কৰিব বিচাৰোঁ। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ এই সকলো প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে, বিকৃতিৰ বাবে, ৰোগৰ বাবে, এই ২৫ বছৰীয়া অমৃত কাল, সম্ভৱতঃ আমি যদি সময়মতে সতৰ্ক নকৰোঁ, যদি আমি সময়মতে সমাধান নকৰোঁ, তেন্তে ই এক দুৰ্দান্ত ৰূপ ল'ব পাৰে। আৰু সেয়েহে মই নিশ্চিতভাৱে দুটা আলোচনা কৰিব বিচাৰোঁ, সকলোবোৰ আলোচনা নকৰো। এটা হৈছে দুৰ্নীতি আৰু আনটো হ'ল ভাই-ভতিজাবাদ, পৰিয়ালবাদ। ভাৰতৰ দৰে গণতন্ত্ৰত য'ত মানুহে দৰিদ্ৰতাৰ সৈতে যুঁজি আছে, এফালে এনে লোক আছে যাৰ বাস কৰাৰ স্থান নাই। আনহাতে, এনে কিছুমান লোক আছে যাৰ চুৰি কৰা সামগ্ৰী ৰাখিবলৈ ঠাই নাই। এই পৰিস্থিতিটো ভাল লক্ষণ নহয়। আৰু সেয়েহে আমি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব লাগিব। যোৱা আঠ বছৰত, প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে মোবাইল, আধাৰৰ এই সকলো আধুনিক প্ৰণালী ব্যৱহাৰ কৰি, আমি দুই লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ যিবোৰ ভুল হাতলৈ গৈছিল আৰু ইয়াক দেশৰ উন্নতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰাত আমি সফল হৈছিলোঁ। যিসকলে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত বেংকবোৰ লুট কৰি পলাই গৈছিল তেওঁলোকৰ সম্পত্তি জব্দ কৰি ঘূৰাই আনিবলৈ চেষ্টা চলাই থকা হৈছে। বহুতে কাৰাগাৰত থাকিবলৈ বাধ্য হৈছে। আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে যে যিসকলে দেশক লুণ্ঠন কৰিছে তেওঁলোকে ঘূৰি আহিব লাগিব, আমি সেই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি কৰিম।
ভাই-ভনীসকল, এতিয়া দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে মই স্পষ্টভাৱে দেখিছোঁ যে আমি এক নিৰ্ণায়ক সময়ত ভৰি দিছোঁ। আনকি ডাঙৰ ডাঙলবোৰো সাৰি নাযাব। এই মনোভাৱৰ সৈতে, ভাৰতে এতিয়া দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে এক নিৰ্ণায়ক সময়ত ভৰি দিছে। আৰু মই এই কথা লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা অতি দায়িত্বৰ সৈতে কৈছোঁ। আৰু সেয়েহে, ভাই-ভনীসকল, দুৰ্নীতিয়ে দেশখনক উঁইৰ দৰে ফোঁপোলা কৰি তুলিছে। মই ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব লাগিব, যুঁজ তীব্ৰ কৰিব লাগিব, ইয়াক নিৰ্ণায়ক সন্ধিক্ষণলৈ লৈ যাব লাগিব। তেতিয়াহলে মোৰ ১৩০ কোটি দেশবাসী, আপোনাসৱে মোক আশীৰ্বাদ কৰক, আপোনাসৱে মোক সমৰ্থন কৰক, মই আজি আপোনাৰ সমৰ্থন বিচাৰি আহিছোঁ, আপোনাসৱৰ সহযোগিতা বিচাৰিছোঁ যাতে মই এই যুঁজত যুঁজিব পাৰো। দেশখনে এই যুদ্ধত জয়ী হ'ব পাৰে আৰু দুৰ্নীতিৰ ফলত সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন ধ্বংস হৈছে। মই মোৰ এই সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ জীৱন পুনৰ এবাৰ ‘আন, বান, শান’ৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ পথ প্ৰস্তুত কৰিব বিচাৰোঁ। আৰু সেয়েহে মোৰ মৰমৰ দেশবাসী, এইটো উদ্বেগৰ বিষয় যে আজি দেশত দুৰ্নীতিৰ প্ৰতি ঘৃণা দেখা যায় যদিও কেতিয়াবা দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ প্ৰতি উদাৰতাও বৃদ্ধি পায়, ই কোনো দেশতে শোভা নাপায়।
আৰু বহুলোকে ইমান নিৰ্লজ্জভাৱে তললৈ নামে যে তেওঁলোকক আদালতত শাস্তি দিয়া হৈছে, দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত প্ৰমাণিত হৈছে, কাৰাগাৰলৈ যোৱা চূড়ান্ত হৈছে, কাৰাগাৰত বন্দী হৈ আছে, তথাপিও তেওঁলোকে তেওঁলোকক গৌৰৱান্বিত কৰাত ব্যস্ত হৈ আছে, তেওঁলোকক কৰাত লিপ্ত হৈছে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ খ্যাতি গঢ়ি তোলাত নিয়োজিত হৈ আছে। সমাজত যদি ময়লাৰ প্ৰতি ঘৃণা নাথাকে, পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ চেতনা উদ্ভৱ নহয়। যেতিয়ালৈকে দুৰ্নীতি আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ প্ৰতি ঘৃণাৰ ভাৱ নাথাকে, তেওঁলোকক সামাজিকভাৱে তললৈ চাবলৈ বাধ্য নকৰে, তেতিয়ালৈকে এই মানসিকতাৰ অৱসান ঘটিব নোৱাৰে। আৰু সেয়েহে আমি দুৰ্নীতিৰ বিষয়ে আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ বিষয়েও যথেষ্ট সজাগ হ'ব লাগিব।
দ্বিতীয়তে আলোচনা কৰিব বিচৰা বিষয়টো হ’ল স্বজন-তোষণ আৰু যেতিয়া মই স্বজন-তোষণৰ কথা কওঁ তেতিয়া মানুহে ভাবে যে মই কেৱল ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰখনৰ কথাহে কওঁ। তেনে নহয়, দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰত সেই বেয়াবোৰে ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানতে পৰিয়ালতন্ত্ৰক লালন-পালন কৰিছে। পৰিয়ালতন্ত্ৰই আমাৰ বহু প্ৰতিষ্ঠানক নিজৰ মাজতে মেৰিয়াই লৈছে। ইয়াৰ বাবেই মোৰ দেশৰ প্ৰতিভা ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। মোৰ দেশৰ শক্তি ক্ষতিগ্ৰস্ত পায়। যিসকলৰ সুযোগৰ সম্ভাৱনা আছে, সেইবোৰে পৰিয়ালনতন্ত্ৰক ককায়েক-ভায়েকৰ পিছত এৰি থৈ যায়। এয়াও দুৰ্নীতিৰ এটা কাৰণ হৈ পৰে, যাতে তেওঁৰ কোনো স্বজন-তোষণ নাথাকে, গতিকে এনে লাগে ভাই, ব’লা ক’ৰবাৰ পৰা এডোখৰ ঠাই কিনি লওঁ। পৰিয়ালতন্ত্ৰৰ এই স্বজন-তোষণৰ বিৰুদ্ধে আমি প্ৰতিটো অনুষ্ঠানতে এক ঘৃণা সৃষ্টি কৰিব লাগিব, সজাগতা সৃষ্টি কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আমি আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানবোৰক ৰক্ষা কৰিব পাৰিম। অনুষ্ঠানসমূহৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। একেদৰে ৰাজনীতিতো পৰিয়ালতন্ত্ৰই দেশৰ সম্ভাৱনাক সৰ্বাধিক অন্যায় কৰিছে। পাৰিবাৰিক ৰাজনীতি হৈছে পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে, ইয়াৰ লগত দেশৰ কল্যাণৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই আৰু সেয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ভাৰতৰ সংবিধানক স্মৰণ কৰি দেশবাসীৰ আগত খোলা অন্তৰেৰে ক’ব খুজিছোঁ ৷ ই অতি আৱশ্যকীয়। নহ’লে সকলোৰে মন হতাশ হৈ ৰয় যে মই সেইটোৰ বাবে যোগ্য আছিলো, মই নাপালোঁ, কাৰণ মোৰ কোনো ককা, মাতৃৰ ককা, দেউতা, ককা-আইতা, মাৰ ফালৰ ককা-আইতা নাছিল। এই মনৰ অৱস্থা কোনো দেশৰ বাবে ভাল নহয়।
মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকল, আপোনাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে, আপোনাৰ সপোনৰ বাবে, স্বজন-তোষণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আপোনালোকৰ সমৰ্থন বিচাৰিছো। পাৰিবাৰিক ৰাজনীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আপোনালোকৰ সহযোগিতা বিচাৰো। এই সাংবিধানিক দায়িত্ব মই মানি লওঁ। মই ইয়াক গণতন্ত্ৰৰ দায়িত্ব বুলি গণ্য কৰো। লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা যিখিনি কথা ক’লোঁ, তাৰ শক্তি এয়াই। আৰু সেইবাবেই আজি আপোনাৰ পৰা এই সুযোগ বিচাৰো। আমি বিগত দিনবোৰত ক্ৰীড়াত দেখিছো, এনে নহয় যে দেশত হয়তো আগতে প্ৰতিভা নাছিল, এনে নহয় যে আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীসকলে খেলৰ জগতখনত একো কাম কৰা নাই। কিন্তু নিৰ্বাচনবোৰ আগতে স্বজন-তোষণৰ চেনেলৰ মাজেৰে পাৰ হৈছিল। সেইবাবেই তেওঁলোকে খেলপথাৰলৈকে সেই দেশত উপনীত হৈছিল, তেওঁলোকৰ জয়-পৰাজয়ৰ লগত কোনো সম্পৰ্ক নাছিল। কিন্তু যেতিয়া স্বচ্ছতা আহিল, তেতিয়া খেলুৱৈসকলক যোগ্যতাৰ ভিত্তিত বাছনি কৰা হৈছিল, সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে, খেলৰ ক্ষেত্ৰত সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি সন্মান পাবলৈ ল’লে। আজি বিশ্বৰ খেলপথাৰত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগা উৰি থকা দেখিছে। ভাৰতৰ জাতীয় সংগীত গোৱা হয়, গৌৰৱবোধ হয়৷
যেতিয়া পৰিয়ালতন্ত্ৰৰ পৰা মুক্তি পায়, স্বজন-তোষণৰ পৰা মুক্তি পায় তেতিয়া এই ফলাফল আহে। মোৰ মৰমৰ দেশবাসী এটো ঠিক যে বহুতো প্ৰত্যাহ্বান আছে, এই দেশৰ আগত যদি কোটি কোটি সমস্যা আছে, তেন্তে কোটি কোটি সমাধানো আছে আৰু ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে। যেতিয়া ১৩০ কোটি দেশবাসীয়ে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰে সমাধান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে এখোজ আগুৱাই যায়, তেতিয়া ভাৰতেও ১৩০ খোজ আগুৱাই যায়। এই শক্তিৰে আমি আগবাঢ়িব লাগিব। এই অমৃতকাল, এতিয়া অমৃতৰ প্ৰথম বেলা, প্ৰথম প্ৰভাত, আগন্তুক ২৫ বছৰৰ এটাও মূহুৰ্ত আমি পাহৰিব নালাগে। প্ৰতিটো দিন, সময়ৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত, জীৱনৰ প্ৰতিটো কণা, মাতৃভূমিৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু তেতিয়াহে আমি স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সকলক প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিম। তেতিয়াহে দেশক ৭৫ বছৰ ধৰি এই পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাত অৰিহণা যোগোৱা সকলৰ স্মৃতি সুঁৱৰি আমাৰ কামত আহিব।
মই দেশবাসীক আহ্বান জনাও আজি নতুন সম্ভাৱনাক লালন-পালন কৰি, নতুন সংকল্প অতিক্ৰম কৰি আগুৱাই যোৱাৰ আত্মবিশ্বাসেৰে অমৃত কাল আৰম্ভ কৰিছো। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ এতিয়া অমৃতৰ দিশত ঘুৰিছে, অগ্ৰগতি হৈছে, তেতিয়া এই অমৃত যুগত সকলোৰে প্ৰচেষ্টা প্ৰয়োজনীয়। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাই এই ফলাফল আনিব। টীম ইণ্ডিয়াৰ ভাৱনাই দেশক আগুৱাই নিব৷ ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ এই টীম ইণ্ডিয়াই এটা দল হিচাপে আগবাঢ়ি গৈ তেওঁলোকৰ সকলো সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব। এই আত্মবিশ্বাসেৰে মোৰ লগত কওক…
জয় হিন্দ।
জয় হিন্দ।
জয় হিন্দ।
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English Rendering of Prime Minister's address from the ramparts of Red Fort on 76th Independence Day
15 AUG 2022 12:19PM by PIB Delhi
Best wishes to my dear countrymen on the momentous occasion of completion of 75 years of Independence. Many congratulations to all! It is heartening to see our tricolor being unfurled with pride, honor and glory, not only in all the corners of India, but also worldwide by Indians who love their country immensely. I extend my heartiest congratulations to all the people spread across the globe who love India. My heartfelt greetings to all my dear Indians on this Amrit Mahotsav festival of celebrating our freedom. This is a day of historic importance. This is an auspicious occasion to step forward on a new path, with a new resolution and a new strength.
In the pursuit of Independence, the entire period of slavery was spent in struggle. No part of India or any time period remained untouched by the freedom struggle against several centuries of slavery and marked by people sacrificing themselves facing torutre and making supreme sacrifice. Today is an opportunity for all of us countrymen to bow down and salute all such brave hearts, the legends of every sacrifice made by every great soul. This is an opportunity to also solemnly acknowledge their debt and pledge to fulfil their dreams at the earliest with deep resolve. All the countrymen are deeply indebted to Pujya Bapu, Netaji Subhash Chandra Bose, Babasaheb Ambedkar, Veer Savarkar, who devoted all their life on the path of duty towards the nation.The path of obligation has been their sole life path. This country is grateful to Mangal Pandey, Tatya Tope, Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Chandrashekhar Azad, Ashfaqulla Khan, Ram Prasad Bismil and countless such revolutionaries of ours who shook the foundations of British rule. This nation is grateful to those brave women, be it Rani Lakshmibai, Jhalkari Bai, Durga Bhabhi, Rani Gaidinliu, Rani Chennamma, Begum Hazrat Mahal, Velu Nachiyar, who showed the mettle of women power of India. What is the resolve of India's ‘Nari Shakti’? Every Indian is filled with pride while remembering the countless brave women who achieved the pinnacle of sacrifice.
Today is an opportunity to pay homage to countless such great men like Dr. Rajendra Prasad ji, Nehru ji, Sardar Vallabhbhai Patel, Shyama Prasad Mookerjee, Lal Bahadur Shastri, Deendayal Upadhyay, Jai Prakash Narayan, Ram Manohar Lohia, Acharya Vinoba Bhave, Nanaji Deshmukh, Subramania Bharati who fought the war of independence and built the country after independence.
When we talk about the freedom struggle, we cannot forget to acknowledge our tribal society living in forests. There are countless names like Bhagwan Birsa Munda, Sidhu-Kanhu, Alluri Sitarama Raju, Govind Guru, who became the voice of freedom movement and inspired my tribal brothers and sisters, mothers and youth in the remotest jungles to live and die for the motherland. It has been the good fortune of the country that there have been many aspects of the freedom struggle. And one such aspect was when many such great men like Narayana Guru, Swami Vivekananda, Maharishi Aurobindo, Gurudev Rabindranath Tagore kept awakening the consciousness of India in every corner and every village of India, and kept this consciousness alive.
For the last year, we are witnessing how the country (is celebrating) the ‘Amrit Mahotsav’. It all began with Dandi Yatra in 2021. The people held programs in every district, every corner, of India to enlarge the scope of goals of the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence. This was perhaps for the first time in history that such a huge and comprehensive festival for a single purpose was celebrated. An attempt was made in every corner of India to remember all those great men who did not find mention in history for some reasons or who were forgotten. Today, the nation sought out all such heroes and great men, selfless, brave men from every corner of the country and paid tributes to them. It was an opportunity to pay tributes to all these great men during the ‘Amrit Mahotsav’.
Yesterday on 14th August, India also remembered the deep wounds of Partition on ‘Partition Vibhishika Memorial Day’ with a heavy heart. Crores of such people had endured a lot for the glory of the tricolour. They had endured so much due to their love for the motherland and they did not lose patience. Their determination to start a new life with their love for India is inspirational and worth saluting.
Today, as we are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', it is an opportunity to recall the contributions made by those who lived and died for the country, dedicated their lives for the country during the last 75 years, those who protected the country and fulfilled the country's resolutions; be it the army personnel, police personnel, bureaucrats, public representatives, administrators of the local self-government, state administration or central administration. Today we must also recall the contributions made by the crores of citizens of the country who have done everything possible to take the country forward despite various challenges in 75 years.
My dear countrymen,
This journey of 75 years has been full of ups and downs. Amidst the shadow of good and bad times our countrymen have accomplished various achievements; they have made efforts and have not given up. They didn't let the resolutions fade away. It is true that the hundreds of years of colonial rule had inflicted deep wounds on India and the sentiments of the Indians, but the people were resilient and passionate. And that's why, Indians managed to revive the nation despite scarcity and denigration. When the freedom struggle was in its final stages, all measures were taken to frighten, disappoint and frustrate the country. There were apprehensions that after independence when the British would leave, the country would be scattered and in shambles; people would die fighting internal wars; India would plunge into a dark age.
But they were not aware that this is the soil of India. This country has the unlimited potential to survive across centuries and influence even beyond the powerful rulers. It is as a result of such immense capabilities and resilience that our nation has emerged strong despite facing innumerable adversities be it food crisis or war. We have aborted challenges hurled at us by terrorist activities which killed our innocent countrymen. We endured proxy war, natural calamities, successes and failures, hopes and despair yet remained undaunted at all such junctures. But even in the midst of these abysmal stages, India has been relentlessly progressing. India's diversity, which others once thought was a burden to India, is proven to be the priceless power of India. A strong testimony of its power.
The world was not cognizant that India has an inherent potential of strong culture and values, a bond of thoughts deeply embedded in mind and soul; and that is - India is Mother of democracy. And when those who have democracy pulsating in their minds walk with determination and resolve, it augurs doom for the most powerful sultanates of the world. This Mother of Democracy, our India has proven to all that we have this invaluable strength.
My dear countrymen,
In the journey of 75 years, in the midst of hopes, aspirations, ups and downs, it is with everyone's effort that we could reach this far. And when in 2014, my countrymen gave me this responsibility, I was the first Indian born in free India, who got the privilege to sing praises of glory to my dear countrymen from the ramparts of the Red Fort. But whatever I have learned today is from all of you. I have been able to understand your happiness and sorrows. I could sense your soul calling about the hopes and aspirations you have for your country. With whatever I could embrace of your dreams, I immersed myself fully in empowering those countrymen during my tenure who were left behind and deprived from being a part of the mainstream. Be they the marginalised, outcast, exploited, victimized, deprived, tribals, women, youth, farmers, or the divyang people. From the farthest of India’s east or west, north or south, ocean beds or Himalayan peaks, I have dedicated myself to fulfil Mahatma Gandhi’s vision of inclusion. I have committed myself to his vision of empowering and uplifting the person sitting at the last mile. I can see the fruition of this mission in the past eight years because of the experience gained over several decades of independence. We are embarking on the glorious years of 75 years today on Amrit Mahotsav. On the first morning of this Amrit Kaal I am filled with pride to see such an immensely endowed nation.
Dear countrymen,
I am witnessing the biggest fortune today that Indians have emerged as an Aspirational Society. Being an aspirational society is the biggest asset for any nation. And we are proud that today every corner of India, every section and strata of our society is brimming with aspirations.
Every citizen of the country wants to change things, wants to see things change, but is not ready to wait. He wants these things to happen in front of his eyes and wants to do it as part of his duty. He wants speed, he wants progress. He is eager and excited to fulfill all the dreams cherished in 75 years before his eyes. It may cause problems to some people. Because when there is an aspirational society, then even the governments have to walk on the edge of the sword and also have to charge with the times. And I believe whether it is the central government, state governments, institutions of local self-government, no matter what kind of governance system, everyone has to address this aspirational society and we cannot wait longer for their aspirations. Our aspirational society has waited for a long time. But now they are not ready to force their future generations to live in wait and hence the first dawn of this ‘Amrit Kaal’ has brought a huge golden opportunity for us to fulfill the aspirations of that aspirational society.
My dear countrymen,
Recently, we have seen and experienced one such force and that is the renaissance of the collective consciousness in India. The renaissance of such collective consciousness, a nectar of so many struggles for freedom, is now being preserved and compiled. It is turning into a resolution, the culmination of effort is reckoned and the path of accomplishment is visible. I think that this awakening of consciousness, this renaissance, is our greatest asset.
Look at this renaissance. Until 10th August, people would not even be aware of the power within the country. But for the last three days, the way the country has set about celebrating the journey of the Tricolour, even the leading experts of social science can't imagine the power within my country which has been shown by the Tricolor. This is the moment of re-consciousness and renaissance. People are still to understand this. One can experience this consciousness when every corner of India comes out to observe ‘Janata Curfew’. There is a feeling of consciousness when the country stands shoulder to shoulder with the corona warriors by clapping and clanging utensils. This consciousness is felt when the country goes out to greet the corona warriors by lighting a lamp. During Corona, the world was grappling with the confusion whether to take vaccines or not or whether the vaccines are useful or not. At that time, even the poor people of my country's villages surprised the world with the administration of 200 crore vaccine doses. This is consciousness; this is potential, which has given new strength to the country today.
My dear brothers and sisters,
I can see an important potential. Like an aspirational society, like renaissance the attitude of the whole world towards India has changed in the same way after so many decades of independence. The world is looking at India with pride and with anticipation. The world has started looking for solutions to the problems on the soil of India, friends. This change in the world, this change in the thinking of the world is the result of our experience and journey of the last 75 years.
The world is observing the way we have started moving ahead with the resolution, and ultimately the world too is living with a new hope. The world has started realising where the power to fulfil the expectations actually lies. I see it as triple power or 'tri-shakti' i.e. aspiration, re-awakening and the world's expectations. We are fully cognisant of this, today, my countrymen have a major role in awakening. 130 crore countrymen after several decades of experience have shown the world the importance of a stable government, the power of political stability, policies and how trust develops in the policies. The world too is now realising it. And now when there is political stability, dynamism in policies, speed in decision making, ubiquity and universal trust, then everyone becomes a partner in development.
We started our journey with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, but gradually the countrymen have added more colours to it with ‘Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. So, we have seen our collective power and collective potential. 'Azadi Ka Amrit Mahotsav’ is being celebrated with the campaign to build 75 Amrit Sarovars in every district today. People from every village are joining the campaign and offering their services. With their own efforts, the people are running a massive campaign for water conservation in their respective villages. Therefore brothers and sisters, whether it is a campaign for cleanliness or the work for the welfare of the poor, the country is moving ahead with full force today.
But brothers and sisters, if we continue to glorify our 75-years of journey in the 'Azadi Ka AmritKaal' and keep patting our own backs, then our dreams might be pushed far away. So, even if the past 75 years have been wonderful, full of various challenges and certain unfulfilled dreams, yet today when we are entering the 'Azadi Ka AmritKaal', the next 25 years are very significant for our country. And that's why today as I am talking about the strength of 130 crore countrymen, witnessing their dreams and feeling their resolutions from the ramparts of Red Fort, I believe we must focus our attention on the 'Panch Pran' for the coming 25 years. You have to concentrate on your resolve and strength. And we must take up the responsibility of fulfilling all the dreams of the freedom fighters by embracing those 'Panch Pran' by 2047 when the country celebrates 100 years of independence.
Speaking of 'Panch Pran', the first vow is for the country to move ahead with a big resolve. And that big resolution is of a developed India; and now we should not settle for anything less than that. Big resolution! The second Pran is that in no part of our existence, not even in the deepest corners of our mind or habits should there be any ounce of slavery. It should be nipped there itself. Now, 100 per cent this slavery of hundreds of years has kept us bound, has forced us to keep our emotions tied up, have developed distorted thinking in us. We have to liberate ourselves from the slavery mind set which is visible in innumerable things within and around us. This is our second Pran Shakti.
The third Pran is that we should feel proud of our heritage and legacy. Since it is this same legacy which had given India its golden period in the past. And it is this legacy that has an innate capability of transforming itself with time. It is this rich heritage that transcends tests of tide and times. It embraces the new. And hence we should be proud of this heritage.
Fourth Pran which is equally important is unity and solidarity. Amongst 130 million countrymen when there is harmony and bonhomie, unity becomes its strongest virtue. "Ek Bharat Shreshtha Bharat" – is one of the unifying initiatives to actuate the dream of the fourth Pran.
Fifth Pran is the duty of the citizens, in which even the Prime Minister, Chief Minister cannot be an exclusion as they are also responsible citizens and have a duty towards the nation. This virtue is going to be the vital life force if we want to achieve the dreams we have for the next 25 years.
My dear countrymen
When your dreams are big, your resolve is big, and therefore endeavours should also be bigger. Strength also adds up to a great extent. Recall the period of 40-42, it is difficult to imagine now how the country emerged from the shackles of the treacherous British rule. Some hands picked up brooms, while some chose spindles, while several chose the path towards satyagrah, some chose to struggle while many treaded the path of bravery of revolution. But the resolve of each was big- that of Freedom. Just see the power of their big goal– they achieved freedom for us. We became independent. Had their resolution would have been small and limited, we would have prolonged our days of struggle and slavery, but kudos to their indomitable spirit and big dreams, we could finally attained our freedom.
My dear countrymen,
As we wake up to this auspicious morning of 76th Independence, we must resolve to make India a developed nation in the next 25 years. The youth of today, all of 20-22-25 years, who I can see here shall be a witness to the glorious centennial celebrations of Independence. You will be 50-55 years old then, that means this golden period of your life, these 25-30 years of your age is the time to fulfill the dreams of India. Take a pledge and walk with me, friends, take the oath of the Tricolor and let us all join with full strength. This should be our great resolve that my country will be a developed country, we will develop a people-centric system in every parameter of development and we will have every human being and his hopes and aspirations at our center. We know that when India makes great resolutions, it also implements them.
When I first spoke about cleanliness during my first speech, the entire country embraced it. Everyone moved towards cleanliness as per his capacity and there is now antipathy towards filthiness. This is the country which has done it, is doing it and will continue to do so in future also. When the world was in a dilemma, this is the country which crossed the target of 200 crore vaccinations in a time-bound manner and broke all the previous records. We are dependent on the fuel from the Gulf. We had decided how to move towards bio-oil. The 10 percent ethanol blending seemed like a very big dream. Old experiences showed that it was not possible, but the country has realized this dream of 10 percent ethanol blending before time.
Brothers and sisters,
Providing electricity connection to 2.5 crore people in such a short time was not a small task, but the country has done it. Today the country is rapidly providing 'water from tap' to the homes of lakhs of families. Freedom from open defecation has become possible in India today.
My dear countrymen,
Experience tells us that we can achieve our goals once we are determined. Be it the goal of renewable energy, the intention of building new medical colleges in the country or creating a workforce of doctors, the pace has increased a lot in every field. And that's why I say that the coming 25 years should be of huge resolutions, this should be our life and this should be our pledge.
The second thing that I have mentioned is the mentality of slavery and the attitude of the country. Brothers, how long will the world continue to give certificates to us? How long will we live on the certificates of the world? Shall we not set our own standards? Can a country of 130 crores not make an effort to exceed its standards? Under no circumstances should we try to look like others. It should be our temperament to grow with our own potential. We want freedom from slavery. The element of slavery should not remain in our mind even under the distant seven seas, friends. And I look with hope the way the new National Education Policy has been formulated with a lot of brainstorming, with the exchange of ideas from various people and is at the root of the country’s education policy. The skill that we have emphasized is such a power, which will give us the strength to be free from slavery.
We have seen that sometimes our talent gets tied in the shackles of language. This is the result of slave mentality. We should be proud of every language of our country. We may or may not know the language, but we should be proud that it is the language of my country and it is the language given to the world by our ancestors.
Friends,
Today we are witnessing the structure of Digital India. We are looking at start-ups. Who are these people? This is that pool of talent who lives in Tier-2 and Tier-3 cities, or in villages and belongs to poor families. These are our youngsters who are coming before the world today with new discoveries. We have to give up the colonial-era mentality. Instead, we must rely on our capabilities.
Secondly, we must feel proud of our heritage. Only when we connect with our land, we will be able to fly high, and when we fly high, we will be able to provide solutions to the world too. We have seen the impact when we take pride in our heritage and culture. Today the world is talking about holistic health care. But when it talks about holistic health care, it looks towards India's yoga, India's Ayurveda and India's holistic lifestyle. This is our legacy that we are providing the world with. The world is being influenced by it today. Now look at our strength. We are the people who know how to live with nature. We know how to love nature. Today the world is facing environment related problems. We have that legacy and the solutions to the problems of global warming. Our ancestors have given us the same. When we talk about an environment-friendly lifestyle and LIFE mission, we attract the attention of the world. We have this power. Coarse paddy and millets are household items. This is our heritage. Due to the hard work of our small farmers paddy flourished on small pieces of land. Today the world is moving ahead to celebrate the millet year at the international level. That means our heritage is being appreciated around the world today. Let us learn to be proud of it. We have a lot to offer to the world.
When it comes to social stress, people talk of our family values; whenever it comes to personal stress, people talk of yoga. When it comes to collective tension, the people talk of the family system of India. The joint family system is an asset. Due to the sacrifices made by our mothers and sisters over the centuries, the 'joint family system' has evolved as a legacy. This is our legacy. How can we not be proud of this heritage? We are those people who see Shiva in every living being. We are those people who see Lord Narayana in every man. We are people who call women 'Narayani'. We are people who see the divine in the plants. We are the people who consider the rivers as mother. We are those people who see Shankar in every stone. This is our power. It is our potential to see every river as a form of mother. Such enormity of the environment is our pride! When we are proud of such heritage, the world too will feel proud of it.
Brothers and sisters,
We are the people who have given the world the mantra of "Vasudhaiva Kutumbakam". We are the people who believe in "Ekam Sadvipra Bahudha Vadanti".
In the period of ‘holier than thou’ mentality, today the world is facing a severe crisis due to conflicts caused by the attitude of one upmanship- the reason for all tensions. We have the wisdom to resolve this. Our scholars have said “Ekam Sat Vipra Bahudha Vadanti” meaning that absolute Truth is one but it is manifested differently. This is our glory. We are the ones who say "yat pinde tat brahmande”, such a wise thought that Whatever is in the universe is in every living being. We were the proponents of such human values.
We are the people who have seen the welfare of the world; we have been on the path of collective good and individual good, not only for our people but the whole world by believing in “sarve bhavantu sukhinaḥ, sarve santu nirāmayāḥ”. It is ingrained in our values that we will pray that may all be prosperous and happy, may all be free from illness, may all see what is auspicious, and may no one suffer. It is our heritage to care for the happiness and good health of all. Hence, we should learn to honour and feel proud of our heritage and value system. It is the strength of our resolve that will be crucial in achieving the dreams in the next 25 years.
In the same way, my dear countrymen,
Another very important issue is Unity and solidarity. We need to celebrate the diversity of our huge country. The peaceful co-existence of innumerable traditions and creeds are our pride. For us all are equal. No one is inferior or superior; all are our own. This feeling of oneness is important for unity. The foundations of unity can be laid in every home only if son and daughter enjoy equality. If the family seeds gender discrimination across its generations then the spirit of Unity can never be woven in society. Gender equality is our first stipulation. When we talk of Unity, why not have only one parameter or standard-that of India First. All my endeavours, everything that I am thinking, saying, envisioning or visualising is in accordance with India First. This way the path to Unity can be opened for all of us my friend. This is the mantra we need to embrace to bind all of us in oneness. I have full faith that we can thus diminish the discrimination prevalent in our society. We endorse the value of Shramev Jayate which means that it should be in our nature to respect the labourer.
But my brothers and sisters
From the ramparts of Red Fort, I also want to share one of my enduring pains. I cannot hold myself from expressing my pain. I am mindful that it may not befit the podium of the Red Fort. But I will still express my deepest feelings of agony to my countrymen. If I do not open up in front of the countrymen, then where will I say it after all? What I wish to share is that it hurts me to say that we have witnessed a perversion in our day-to-day speaking, behavior. We have been casually using language and words that are insulting to women. Can we not pledge to get rid of everything in our behavior, culture and everyday life that humiliates and demeans women? Women's pride is going to be a huge asset in fulfilling the dreams of the nation. I see this power and therefore I am insistent on it.
Dear countrymen,
I will now talk about the fifth life force – pran which is the duties of citizens. While trying to understand all the countries in the world that have made progress; every country that has achieved something, even in personal life, few things emerged. One is disciplined life, and the other is devotion to duty. There should be success in the life of the individual, of the society, of the family, of the nation. This is the fundamental path and the fundamental vital force.
It is the job of the government to make efforts to provide 24 hours electricity but it is the duty of the citizen to save as many units as he can. It is the responsibility and efforts of the government to supply water to every field, but a voice should come from each of my fields that we will move forward by saving water by focusing on 'per drop more crop'. It is our duty to do chemical free farming, organic farming and natural farming. Friends, whether it is police or people, ruler or administrator, no one can be untouched by this civic duty. If everyone performs the duties of a citizen, I am sure that we can achieve the desired goals ahead of time.
My dear countrymen,
Today is also the birth anniversary of Maharishi Aurobindo. I bow at the feet of that great man. But we need to remember the great man who gave a call for ‘Swadeshi to Swaraj’ and ‘Swaraj to Suraj’. This is his mantra. We all need to think how long we will be dependent on other people of the world. Can we outsource when our country needs food grains? When the country decided that we will meet our food requirements, did the country demonstrate it or not? Once we take a resolution, it is possible. And, therefore, ‘AatmaNirbhar Bharat’ becomes the responsibility of every citizen, every government and every unit of society. ‘AatmaNirbhar Bharat’ is not a government agenda or a government programme. This is a mass movement of society, which we have to take forward.
My friends, today we heard this sound after 75 years of independence for which our ears were yearning to hear. For the first time after 75 years, the Made in India cannon has saluted the Tricolour from the Red Fort. Will there be any Indian who will not be inspired by this sound? My dear brothers and sisters, today I want to congratulate the soldiers of the army of my country from my heart. I salute the way the army jawans have shouldered this responsibility of self-reliance in an organized way and with courage. The soldier of the army carries death in his hands. He stands firmly in the middle when there is no gap between death and life. The resolution of our country is not small when the armed forces make a list and decide not to import 300 defence products.
In this resolution, I can see the seed of a bright future of 'Atmanirbhar Bharat' that will convert this dream into a banyan tree. Salute! Salute! Salute to my army officers!
I also want to salute the little children between 5 and 7 years of age. The nation's consciousness has been awakened. I have heard from countless families that 5-7 year old children tell their parents that they do not want to play with foreign toys. When a 5-year-old child makes such a resolution, it reflects the spirit of self-reliant India in him.
Speaking of the PLI scheme, one lakh crore rupees, people from around the world are coming to India to try their luck. They are bringing new technology along with them. They are generating new employment opportunities. India is becoming a manufacturing hub. It is building a foundation for a Self-reliant India. Be it manufacturing of electronic goods or mobile phones, today the country is progressing at a very fast pace. Which Indian wouldn't be proud when our Brahmos is exported to the world? Today the Vande Bharat train and our metro coaches are becoming objects of attraction for the world.
My dear countrymen,
We have to become self-reliant in the energy sector. How long will we be dependent on others in the field of energy? We should be self-reliant in the fields of solar energy, wind energy, and various other renewable energy sources like Mission Hydrogen, bio fuel and electric vehicles.
My dear countrymen,
Today natural farming is also a way of becoming self-reliant. Today the factories of Nano Fertilizer have brought a new hope in the country. But natural farming and chemical-free farming can give a boost to self-reliance. Today, new employment opportunities in the form of green jobs are opening up very fast in the country. India has opened up 'space' through its policies. India has come up with the most progressive policy regarding drones in the world. We have opened up new doors of opportunities for the youth of the country.
My dear brothers and sisters,
I also call upon the private sector to come forward. We have to dominate the world. One of the dreams of a self-reliant India is to ensure that India does not lag behind in fulfilling the needs of the world. Even if it is the MSMEs we have to take our products to the world with 'Zero Defect - Zero Effect'. We have to be proud of Swadeshi.
My dear Countrymen,
Till today we always remember our revered Lal Bahadur Shastri ji for his inspirational clarion call of Jai Jawan Jai Kisan meaning “Hail the Soldier, Hail the Farmer". Later Atal Bihari Vajpayee ji added a new link of Jai Vigyan which meant “hail science” and we gave it utmost importance. But in this new phase Amrit Kaal now it is imperative to add jai anusandhaan that is “hail innovation”.
Jai Jawan Jai Kisan Jai Vigyan Jai Anusandhaan.
I repose my utmost faith in our youth of the nation. Witness the power of indegenious innovations. Today we have many success stories to show to the world - UPI-BHIM, our digital payment, our compelling position in the domain of Fintech. Today in the world, 40 percent of real time digital financial transactions are happening in my country. India has shown innovation prowess to the world.
My dear Countrymen,
Today we are all set to enter the 5G era. You don't have to wait too long before we match the global steps. We are ensuring that optical fiber reaches each and every village until the last mile. I am fully informed that the dream of Digital India will be attained through rural India. Today I am happy that four lakh Common Service Centers of India are being developed in villages which are being managed by the youth of that village. Nation can take pride in the fact that four lakh Digital Entrepreneurs are being nurtured in the villages, and the rural population is becoming accustomed to benefit from all the services. Such is the power of India to become a technology hub in itself.
My dear countrymen,
This Digital India movement of developing semiconductors, entering the 5G era, spreading the network of optical fibres is not just to establish ourselves as modern and developed, but it is possible because of three intrinsic missions. The complete transformation of the education ecosystem, revolution in health infrastructure and improvement in the quality of agricultural life will be possible only through digitalisation.
Friends,
I can foresee that India will march ahead phenomenally in this decade which is hailed as the techade for humanity. It is a decade of technology. In the field of IT india has become a force to reckon with globally. We have the competencies to contribute in this techade.
Our Atal Innovation Mission, our incubation centres, our startups are developing a whole new sector, opening up new opportunities for the younger generation. Whether it is a matter of space mission, whether it is about our Deep Ocean Mission, whether we want to go deep into the ocean or we have to touch the sky, these are new areas, by which we are moving forward.
My dear countrymen,
Let us not forget this and India has seen this for centuries, while some model works are needed in the country, some great heights must be achieved, but at the same time we should remain rooted and grounded while accomplishing heights as a nation.
Potential of the economic advancement of India is dependent on the strength of the grassroot. Hence, we must acknowledge and strengthen the potential of our small farmers, entrepreneurs, small and medium sized enterprises, cottage industries, micro industries, street vendors, domestic labourers, daily wagers, auto rickshaw drivers, bus service providers etc. These form the largest population who need to be empowered. Being able to do so shall guarantee India's potential and therefore our efforts are going in the direction of giving maximum emphasis to this strata which is the fundamental grass root force of our economic development.
My dear Countrymen
We have 75 years of experience, and we have also achieved many accomplishments in these 75 years. We have cherished new dreams and taken new resolutions in 75 years of experience. But, what should be the optimum outcome of our human resources for the ‘Amrit Kaal? How to get the optimum outcome of our natural wealth? We have to move forward with this goal. I want to say something from the experience of the last few years. You must have seen the power of ‘Nari Shakti’ in courts who are working in the field of Law. Look at the public representatives in the rural area. Our ‘Nari Shakti’ is devotedly engaged in solving the problems of our villages. Look at the field of knowledge or science, the ‘Nari Shakti’ of our country is visible right at the top. Even in the police force, our ‘Nari Shakti’ is taking the responsibility of protecting the people. In every walk of life, whether it is the playground or the battlefield, the ‘Nari Shakti’ of India is coming forward with a new strength and a new belief. I can see the manifold contribution of ‘Nari Shakti’, my mothers, sisters and daughters, in the next 25 years compared to the contribution in the last 75 years of India's journey. And hence, it is beyond assessment. Everything is beyond your parameters. The more we pay attention to this aspect, the more opportunities and facilities we provide to our daughters, they will return us much more than that. They will take the country to a new height. If the considerable efforts of our ‘Nari Shakti’ are added to the hard work that is required to fulfill the dreams in this ‘Amrit Kaal’, then it will take less hard work and our time limit will also be reduced. Our dreams will be more intense, vivacious and resplendent.
Therefore, friends, let's move ahead with our responsibilities. Today I also want to thank the framers of the Constitution of India for giving us the federal structure. Our dreams are bound to be realized if we walk shoulder to shoulder by maintaining this spirit and respecting its sentiments in this ‘Amrit Kaal’. Programs may differ, working styles may differ, but resolutions can’t differ, dreams for a nation cannot be different.
Let us move towards such an era. I remember the government at the Centre did not belong to our ideology when I was the Chief Minister of Gujarat. But I used to follow the same mantra that the progress of Gujarat is for the progress of India. India’s progress should be at the core of our heart wherever we are. There are many states of our country, which have played a great role in taking the country forward, have led and worked as examples in many fields. This gives strength to our federalism. But today the need of the hour is that we need cooperative federalism as well as cooperative competitive federalism. We need competition for development.
Every state should feel that it is moving ahead, that it will race ahead by toiling hard. If a particular state has done 10 good tasks, others shall do 15 good tasks. If a state has completed a job in three years, others should complete the same job in two years. There should be an atmosphere of competition between the states and all the units of the government which should strive to take us to new peaks of development.
My dear countrymen,
When we talk of the 25 years of Amrit Kaal, I know that there would be many challenges, limitations and problems. We do not underestimate these. We keep on looking for ways and are constantly striving but I wish to discuss two things here. There may be many issues to discuss but considering the time constraint, I would like to talk about two things right now. And I believe that because of all these challenges and problems if we do not take corrective steps while there is still time during 25 years of 'Amrit Kaal', then it could take a turn for the worse. So, I do not want to discuss everything but would definitely want to focus on two issues. One is corruption and the other is nepotism and the dynasty system. In a democracy like India where people are struggling with poverty and do not have a place to live, there are people who do not have a place to keep their ill-gotten money. This is not an ideal situation. So we have to fight against corruption with all our might. In the last eight years, we have been successful in working for the betterment of the country by saving two lakh crore rupees which used to go into the wrong hands, using all the modern systems like Direct Benefit Transfer, Aadhaar and Mobile. Those who fled the country after looting banks during the tenure of the previous government, we have seized their property and are trying to get them back. Some have been forced to go behind the bars. We are trying to ensure that those who looted the country are compelled to return.
Brothers and sisters,
I can clearly see that we are entering a crucial period against corruption. Even the big ones will not be able to escape. With this spirit, India is now stepping into a decisive period against corruption. And I am saying this with a great responsibility from the ramparts of the Red Fort. Brothers and sisters, the corrupt are eating away the country like termites. I have to fight against it, intensify the fight and have to take it to a decisive point. So, my 130 crore countrymen, please bless me and support me! Today I have come to seek your support and cooperation so that I can fight this battle. I hope the country becomes victorious in this war. The lives of the ordinary citizens have been ruined by corruption. So, I want to make sure that the ordinary citizens are once again able to live with dignity. My dear countrymen, it is a matter of great concern that although abhorrence of corruption in the country is visible and expressed, sometimes the generosity towards the corrupt is shown which is not acceptable in any country.
And many people have gone so shameless that despite being convicted in court, having been proved corrupt, having been sentenced for imprisonment, while still serving in jail, they continue to glorify, take pride and continue to elevate their status. Unless there is hatred towards filth in the society, the consciousness for cleanliness does not arise, unless we develop hatred towards the corrupt and corruption, until we relegate these people to social shaming, such mentality will not change. And that's why we need to be very aware of corruption and corrupt people.
Another point to highlight is rampant nepotism. And whenever I talk about nepotism or dynasty, people think I am talking only in the context of politics. Not at all. Unfortunately, it is being nourished in other Indian institutions as well. Family bias Nepotism has gripped many of our institutions today. This is sadly harming the immense talent pool of our country. The future potential of my country is suffering. Those who are legitimate contenders of these opportunities and are genuinely eligible get sidelined due to nepotism. This is a good reason for corruption. Since they feel that they stand no chance to avail opportunities as per norms, these potential and deserving candidates resort to paying bribes to get a job. All of us have to work hard on fighting Nepotism by becoming more aware and creating an antipathy for this. Only such efforts can save our institutions and ingrain ethical behaviour in our future generations. This is mandatory to ensure a bright future of our institutions. Similarly, in politics too, family bias or dynasty has done the most injustice to the country's strength. It becomes a way to benefit only the family and has no connection towards the national good.
And therefore, while remembering the Constitution of India, standing under the tricolor from the ramparts of the Red Fort, I want to say with an open heart to all the countrymen- let us all join hands for the purification and cleansing of Indian politics and for the cleansing of all the institutions of India, we have to liberate the country from this family mentality and move towards taking the country forward on the basis of merit. It is more imperative now than ever. Otherwise, everyone will carry heavy resentment that s/he was deserving but could not succeed as there was no family member vouching for them in the ecosystem. Such a mentality is not good for any country.
Dear youth of my country, for your bright future, for your dreams, I seek your support in the fight against nepotism. I want your support in the fight against dynastic politics. I consider this as my constitutional responsibility. The responsibility of a democracy. I believe in the power of words spoken from the ramparts of this Red Fort. And hence I request you to support this opportunity. We have noticed this in the accolades we received at the sports world in the last few days. It’s not that we did not have such great talent in the past. It is not that our sons and daughters, the youth of India, are not achieving anything in the world of sports. But sadly they have been pushed out due to the nepotism channel. The ones that qualified to reach the competition in other countries were least bothered about winning medals for the country. But when transparency was reinstated, selection was on the merit of the sportsperson and the talent was honoured on the playgrounds. It is a moment of pride today to see the tricolor flying high and the national anthem reverberating at the stadiums globally.
One feels proud when there is freedom from dynasty and nepotism, and such results come along. My dear countrymen, there are many challenges no doubt. But if there are crores of problems before this country, then there are also crores of solutions and I have faith in 130 crore countrymen. When 130 crore countrymen take one step ahead with a set goal and the commitment to resolve, India moves 130 steps forward. We have to move forward with this capability. This is the first dawn of the ‘Amrit Kaal’ and we should not forget a single moment for the next 25 years. To live for the motherland each day, every moment of time and every particle of life will be our true tribute to the freedom fighters. Only then, the virtuous remembrance of all those who contributed in taking the country to this point in the last 75 years will be of use.
I urge the countrymen to start the ‘Amrit Kaal’ today by nurturing new possibilities, realizing new resolutions and moving ahead with confidence. The ‘Amrit Mahotsav’ of freedom has turned in the direction of ‘Amrit Kaal’ and, therefore, ‘Sabka Prayas’ is necessary in this ‘Amrit Kaal’. ‘Sabka Prayas’ is going to yield this result. The spirit of Team India is going to take the country forward. This Team India of 130 crore countrymen will realize all the dreams by moving forward as a team. With this belief, speak with me,
Jai Hind!
Jai Hind!
Jai Hind!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thanks a lot!
Disclaimer: This is an approximate translation of the speech. The original speech was delivered in Hindi.