প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি খণ্ডৰ পুনৰ্নিৰ্মাণ বিতৰণ খণ্ড আঁচনি আৰম্ভ কৰে
'উজ্জল ভাৰত উজ্জ্বল ভৱিষ্যত – পাৱাৰ @২০৪৭' কাৰ্যসূচীৰ সমাপ্তি উপলক্ষে চূড়ান্ত অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ এনটিপিচিৰ বিভিন্ন সেউজ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উৎসৰ্গা আৰু স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ ৰুফটপ পৰ্টেলো মুকলি কৰে
"ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ লগতে জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবেও শক্তি খণ্ডৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ"
"আজি আৰম্ভ কৰা প্ৰকল্পসমূহে ভাৰতৰ নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্য, প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ইয়াৰ সেউজ গতিশীলতাৰ আকাংক্ষাশক্তিশালী কৰিব"
"ইন্ধন কোষ বৈদ্যুতিক বাহনৰ সৈতে লাডাখ দেশৰ প্ৰথম স্থান হ'ব"
"যোৱা ৮ বছৰত দেশত প্ৰায় ১,৭০,০০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতা যোগ কৰা হৈছে"
"ৰাজনীতিত, মানুহৰ সাহস থাকিব লাগে, সঁচা কথা ক'ব লাগে, কিন্তু আমি দেখিছোঁ যে কিছুমান ৰাজ্যই ইয়াক এৰাই চলিবলৈ চেষ্টা কৰে"
"প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন আৰু বিতৰণ কোম্পানী আৱদ্ধ হৈ আছে"
"বিদ্যুৎ খণ্ডৰ স্বাস্থ্য ৰাজনীতিৰ বিষয় নহয়"
30 JUL 2022 3:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ জৰিয়তে 'উজ্জল ভাৰত উজ্জল ভৱিষ্যত – শক্তি @২০৪৭'ৰ সমাপ্তি উপলক্ষে চূড়ান্ত অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁ পুনৰ্নিৰ্মাণ বিতৰণ খণ্ড আঁচনিৰ সূচনা কৰে। তেওঁ এনটিপিচিৰ বিভিন্ন সেউজ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উৎসৰ্গা আৰু স্থাপন কৰে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ ৰুফটপ পৰ্টেল মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। মাণ্ডিৰ শ্ৰী হংসৰাজে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কেইউএছইউএম আঁচনিৰ সৈতে তেওঁৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন কৃষকসকলে কেনেকৈ আঁচনিখনৰ প্ৰতি আগ্ৰহী হৈছে সেয়া সোধা-পোছা কৰে। শ্ৰী হংসৰাজে এই আঁচনিখনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু এই আঁচনিয়ে তেওঁক আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালক কেনেদৰে সহায় কৰে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে।
ত্ৰিপুৰাৰ খোৱাইৰ শ্ৰী কালাহা ৰিয়াঙে প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ গাঁৱত বিদ্যুতৰ আগমনৰ ফলত হোৱা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ জনায় যে সৌৰ শক্তিৰ পিছত কেৰাচিনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে বিদ্যুতৰ আগমনৰ দ্বাৰা অনা অন্যান্য পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে সোধে। শ্ৰী ৰিয়াঙে কয় যে এতিয়া তেওঁলোকে মোবাইল ফোনবোৰ চাৰ্জ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে যাৰ বাবে তেওঁলোকে দীঘলীয়া দূৰত্ব ভ্ৰমণ কৰিছিল। সৌৰ শক্তিয়ে শিশুসকলৰ শিক্ষা উন্নত কৰিছে, আৰু স্থানীয় উদ্যোগ আৰু সন্ধিয়াৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক টিভিত চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত শৈক্ষিক টিভি চেনেলসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক বিদ্যুৎ ৰাহি কৰিবলৈও কয়।
দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্ৰাম জ্যোতি যোজনাৰ হিতাধিকাৰী বিশাখাপত্তনমৰ শ্ৰী কাগু ক্ৰান্তি কুমাৰে তেওঁৰ জীৱনত বিদ্যুতৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ বিষয়েও বিৱৰণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিজন নাগৰিকে অগ্ৰগতি লাভ কৰিলেহে দেশৰ উন্নতি হ'ব আৰু দেশৰ সকলো গাঁৱত বিদ্যুতৰ সুবিধা উপলব্ধ হোৱাত সন্তুষ্টি ব্যক্ত কৰে।
সমন্বিত শক্তি উন্নয়ন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী বাৰাণসীৰ শ্ৰীমতী প্ৰমীলা দেৱীক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হৰ হৰ মহাদেৱৰ শুভেচ্ছা জনায়। বাৰাণসীৰ এজন সংসদ সদস্য প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক তেওঁৰ হৈ বাবা বিশ্বনাথক শ্ৰদ্ধা জনাবলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে মূৰৰ ওপৰৰ তাঁৰবোৰ ক্ৰমান্বয়ে পৰ্যায়ক্ৰমে আঁতৰাই অনা হৈছে যাৰ ফলত সুৰক্ষা আৰু নান্দনিক পৰিণাম উন্নত হ'ব।
আহমেদাবাদৰ শ্ৰী ধীৰেন সুৰেশবাহী পেটেলে সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰুফটপ পেনেল স্থাপন কৰি ধীৰেনভাই এজন বিদ্যুৎ বিক্ৰেতা হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা বছৰত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত শক্তি খণ্ডত দেশৰ এক আত্মবিশ্বাসী স্থিতি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেই হ’ল আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অহা ২৫ বছৰত ভাৰতৰ প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শক্তি আৰু বিদ্যুৎ খণ্ডৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। ইজ অফ ডুয়িং বিজনেছৰ বাবে শক্তি খণ্ডৰ শক্তিও গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবেও সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে আজি আৰম্ভ কৰা প্ৰকল্পসমূহ দেশৰ বাবে সেউজ শক্তি আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই প্ৰকল্পসমূহে ভাৰতৰ নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্য, প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ইয়াৰ সেউজ গতিশীলতাৰ আকাংক্ষা শক্তিশালী কৰিব, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে লাডাখ আৰু গুজৰাটত দুটা ডাঙৰ সেউজীয়া হাইড্ৰজেন প্ৰকল্পৰ কাম আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। লাডাখত স্থাপন কৰা উদ্ভিদটোৱে দেশত যান-বাহনৰ বাবে সেউজীয়া হাইড্ৰজেন উৎপাদন কৰিব। এইটো দেশৰ প্ৰথম প্ৰকল্প হ'ব যিয়ে সেউজীয়া হাইড্ৰজেন-আধাৰিত পৰিবহণৰ বাণিজ্যিক ব্যৱহাৰ সম্ভৱ কৰি তুলিব। লাডাখ অতি সোনকালেই দেশৰ প্ৰথম স্থান হ'ব য'ত ইন্ধন কোষৰ বৈদ্যুতিক বাহন চলাচল আৰম্ভ হ'ব। লাডাখক কাৰ্বন-নিৰপেক্ষ অঞ্চল হিচাপে তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰিব, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে পেট্ৰ'ল আৰু বিমানৰ ইন্ধনত ইথানল মিহলি কৰাৰ পিছত এতিয়া দেশখনে পাইপযুক্ত প্ৰাকৃতিক গেছ পাইপলাইনত সেউজীয়া হাইড্ৰজেন মিহলি কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। যি প্ৰাকৃতিক গেছৰ ওপৰত আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব
২০১৪ চনৰ পূৰ্বে শক্তিৰ দুৰ্বল অৱস্থাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোঁৱৰাই দিয়ে যে আঠ বছৰ পূৰ্বে চৰকাৰে দেশৰ শক্তি খণ্ডৰ প্ৰতিটো অংশ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। শক্তি প্ৰণালী উন্নত কৰাৰ বাবে চাৰিটা পৃথক দিশত একেলগে কাম কৰা হৈছিল - উৎপাদন, ট্ৰেঞ্চমিচন, বিতৰণ আৰু সংযোগ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত বছৰত দেশত প্ৰায় ১,৭০,০০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতা যোগ কৰা হৈছে। এক ৰাষ্ট্ৰ এক পাৱাৰ গ্ৰিড আজি দেশৰ শক্তি হৈ পৰিছে। সমগ্ৰ দেশক সংযোগ কৰিবলৈ প্ৰায় ১,৭০,০০০ বৰ্তনী কিলোমিটাৰ ট্ৰেঞ্চমিচন লাইন স্থাপন কৰা হৈছে। তদুপৰি, সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত কোটি সংযোগ প্ৰদান কৰি আমি সংপৃক্ততাৰ লক্ষ্যৰ সমীপলৈ আহিছো বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱালৈ ভিতৰত আমি ১৭৫ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা সৃষ্টি কৰাৰ সংকল্প লৈছো। আজি আমি এই লক্ষ্যৰ ওচৰলৈ আহিছো। এতিয়ালৈকে, অ-জীৱাশ্ম উৎসৰ পৰা প্ৰায় ১৭০ গিগাৱাট ক্ষমতা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি ভাৰতে স্থাপন কৰা সৌৰ ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৪-৫ খন দেশত নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। পৃথিৱীৰ বহুতো বৃহৎ সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প আজি ভাৰতত আছে। দেশখনত আজি আৰু দুটা ডাঙৰ সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপন হৈছে। তেলেংগানা আৰু কেৰালাত নিৰ্মিত এই প্ৰকল্পবোৰ দেশৰ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ভাসমান সৌৰ প্ৰকল্প। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঘৰসমূহত সৌৰ পেনেল ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিদ্যুতৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ লগতে বিদ্যুৎ সঞ্চয়ৰ ওপৰতো চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। "বিদ্যুৎ সঞ্চয় কৰাৰ অৰ্থ হৈছে ভৱিষ্যৎ সমৃদ্ধ কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰী কুসুম যোজনা ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। আমি কৃষকসকলক সৌৰ পাম্পৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছো, পথাৰৰ কাষত সৌৰ পেনেল স্থাপনত সহায় কৰিছো", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উজলা আঁচনিয়ে দেশত বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ আৰু বিল হ্ৰাস কৰাতো এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। প্ৰতি বছৰে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বিদ্যুতৰ বিলৰ পৰা ৫০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সময়ৰ লগে লগে আমাৰ ৰাজনীতিত এক গুৰুতৰ বিকাৰ ৰৈ গৈছে। ৰাজনীতিত, মানুহৰ সাহস থাকিব লাগে, সঁচা কথা ক'ব লাগে, কিন্তু আমি দেখিছোঁ যে কিছুমান ৰাজ্যই ইয়াক এৰাই চলিবলৈ চেষ্টা কৰে। এই কৌশলটো কম সময়ৰ বাবে ভাল ৰাজনীতিৰ দৰে লাগিব পাৰে। আজিৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান পৰিহাৰ কৰি ভৱিষ্যতৰ বাবে এৰি দিয়াৰ এই চিন্তা দেশৰ বাবে ভাল নহয়, তেওঁ কয়। এই চিন্তা প্ৰক্ৰিয়াই বহুতো ৰাজ্যৰ শক্তি খণ্ডক বৃহৎ সমস্যাৰ ফালে ঠেলি দিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ বিতৰণ খণ্ডত লোকচান দুটা অংকত আছে। আনহাতে পৃথিৱীৰ উন্নত দেশসমূহত এটা অংকত আছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে আমাৰ যথেষ্ট বিদ্যুতৰ অপচয় হৈছে আৰু সেয়েহে আমি বিদ্যুতৰ চাহিদা পূৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনতকৈ অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে বহুতো ৰাজ্যত বিতৰণ আৰু ট্ৰেঞ্চমিচন লোকচান হ্ৰাস কৰাত বিনিয়োগৰ অভাৱ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ লাখ কোটি টকাৰো অধিক বকেয়া আছে বুলি জানি ৰাইজে আচৰিত হ'ব। তেওঁলোকে এই ধন বিদ্যুৎ উৎপাদন কোম্পানীবোৰক দিব লাগিব। বিদ্যুৎ বিতৰণ কোম্পানীবোৰৰ বহুতো চৰকাৰী বিভাগ আৰু স্থানীয় সংস্থাৰ পৰা ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক ঋণ আছে। তেওঁ কৈছিল যে এই কোম্পানীবোৰে বিভিন্ন ৰাজ্যত বিদ্যুতৰ ওপৰত ৰাজসাহায্যৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ ধনো সময়মতে আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নহয়। এই বকেয়া পৰিমাণো ৭৫,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক। বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ পৰা ঘৰে ঘৰে বিতৰণলৈকে কাৰ্যকলাপৰ বাবে দায়বদ্ধ লোকসকল, তেওঁলোকৰ প্ৰায় আঢ়ৈ লাখ কোটি টকা আৱদ্ধ হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যিবোৰ ৰাজ্যৰ প্ৰাপ্য বাকী আছে তেওঁলোকক যিমান সম্ভৱ সোনকালে পৰিশোধ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে। লগতে, সততাৰে ইয়াৰ কাৰণবোৰ বিবেচনা কৰিবলৈ কয় যে দেশবাসীয়ে তেওঁলোকৰ বিদ্যুতৰ বিল সততাৰে পৰিশোধ কৰিলেও, কিছুমান ৰাজ্যৰ বাৰে বাৰে বকেয়া কিয় থাকে? তেওঁ কয় যে এয়া 'ৰাজনীতি'ৰ বিষয় নহয়, কিন্তু 'ৰাষ্ট্ৰনীতি' আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, তেওঁ কয়।
শেষত তেওঁ অংশীদাৰসকলক সোঁৱৰাই দি এইবুলি কয় যে বিদ্যুৎ খণ্ডৰ স্বাস্থ্য সকলোৰে দায়িত্ব।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে শক্তি খণ্ডত একাধিক পথপ্ৰদৰ্শক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই সংস্কাৰসমূহে খণ্ডটোক পৰিৱৰ্তন কৰিছে, সকলোৰে বাবে সুলভ শক্তি উপলব্ধ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আগতে বিদ্যুতৰ সুবিধা লাভ নকৰা প্ৰায় ১৮,০০০ গাঁৱৰ বৈদ্যুতিকীকৰণে অন্তিম মাইলৰ প্ৰসাৰ নিশ্চিত কৰাৰ দিশত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক সূচাইছে
শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ধ্বজ্বাবাহী পুনৰ্নিৰ্মাণ বিতৰণ খণ্ড আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ডিচকম আৰু শক্তি বিভাগৰ কাৰ্যকৰী দক্ষতা আৰু বিত্তীয় স্থিৰতা উন্নত কৰা। ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত লাখ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়ৰ সৈতে, আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে বিতৰণ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ আৰু শক্তিশালীকৰণৰ বাবে ডিচকমসমূহক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা, অন্তিম গ্ৰাহকসকলক যোগানৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা আৰু মানদণ্ডৰ উন্নতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো ৰাজ্যিক খণ্ডৰ ডিচকম আৰু শক্তি বিভাগৰ কাৰ্যকৰী দক্ষতা আৰু বিত্তীয় স্থিৰতা উন্নত কৰি ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ ভিতৰত এটিএণ্ডচি (মুঠ কাৰিকৰী আৰু বাণিজ্যিক) লোকচান ১২-১৫% আৰু এচিএছ-এআৰআৰ (যোগান-গড় ৰাজহ উপলব্ধিৰ গড় ব্যয়) ব্যৱধান শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ এনটিপিচিৰ বিভিন্ন সেউজ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ তেলেংগানাত ১০০ মেগাৱাটৰ ৰামাগুণ্ডম ফ্লোটিং সৌৰ প্ৰকল্প আৰু কেৰালাত ৯২ মেগাৱাটৰ কায়ামকুলম ফ্লোটিং সৌৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। তেওঁ ৰাজস্থানত ৭৩৫ মেগাৱাটৰ নোখ সৌৰ প্ৰকল্প, লেহত সেউজীয়া হাইড্ৰজেন গতিশীলতা প্ৰকল্প আৰু গুজৰাটত প্ৰাকৃতিক গেছ প্ৰকল্পৰ সৈতে কাৱাছ সেউজ হাইড্ৰজেন মিশ্ৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
চলিত 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' অংশ হিচাপে 'উজ্জ্বল ভাৰত উজ্জ্বল ভৱিষ্যতশক্তি @২০৪৭' ২৫ জুলাইৰ পৰা ৩০ জুলাইলৈ অনুষ্ঠিত হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে আয়োজিত, বিগত আঠ বছৰত প্ৰাপ্ত শক্তি খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তন প্ৰদৰ্শন কৰে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে চৰকাৰৰ বিভিন্ন শক্তি সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ, আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচীত তেওঁলোকৰ সজাগতা আৰু অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰি নাগৰিকসকলক সৱলীকৃত কৰা।

Prime Minister's Office
PM launches Power Sector’s Revamped Distribution Sector Scheme
Participates in Grand Finale marking the culmination of the ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ programme
PM dedicates and lays the foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore
PM also launches the National Solar rooftop portal
“The strength of the energy sector is also important for Ease of Doing Business as well as for Ease of Living”
“Projects launched today will strengthen India’s renewable energy goals, commitment and aspirations of its green mobility”
“Ladakh will be the first place in the country with fuel cell electric vehicles”
“In the last 8 years, about 1,70,000 MW of electricity generation capacity has been added in the country”
“In politics, people should have the courage, to tell the truth, but we see that some states try to avoid it”
“About 2.5 lakh crore rupees of power generation and distribution companies are trapped”
“Health of the electricity sector is not a matter of politics”
30 JUL 2022 3:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Grand Finale marking the culmination of ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ today via video conferencing. During the programme, he launched the Revamped Distribution Sector Scheme. He also dedicated and laid the foundation stone of various green energy projects of NTPC. He launched the National Solar rooftop portal.
The Prime Minister interacted with the beneficiaries of various schemes. Shri Hansraj from Mandi informed the Prime Minister about his experience with the KUSUM scheme. The Prime Minister enquired how other farmers are getting interested in the scheme. Shri Hansraj also thanked the Prime Minister for the scheme and elaborated on how this scheme helped him and his family.
Shri Kalaha Reang from Khowai, Tripura informed the Prime Minister about the changes brought about by the arrival of electricity in his village. He informed that after Solar Power, dependence on kerosene has reduced. The Prime Minister further asked about other changes brought in by the arrival of electricity. Shri Reang said that now they are able to charge the mobile phones for which they used to travel long distances. Solar power has improved the education of children, and local industries and evening life has undergone a change. The Prime Minister asked him to utilize educational tv channels run by the government on TV. The Prime Minister also asked him to save electricity.
Shri Kagu Kranti Kumar of Visakhapatnam, a beneficiary of Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojna, also detailed the positive impact of electricity in his life. The Prime Minister said that the country will progress only when every citizen progresses and expressed satisfaction that facilities of electricity are reaching all the villages of the country.
Smt Pramila Devi of Varanasi, a beneficiary of the Integrated Power Development Scheme was greeted by Har Har Mahadev by the Prime Minister. The Prime Minister, a Member of Parliament from Varanasi, asked her to pay respect to Baba Vishwanath on his behalf. The Prime Minister also expressed happiness that overhead wires are gradually being phased out leading to better safety and aesthetic outcomes.
Shri Dhiren Sureshbahi Patel from Ahmedabad talked about his experience installing solar panels. The Prime Minister said that by installing rooftop panels Dhirenbhai became an electricity seller. The Prime Minister said that in the last year many steps have been taken to ensure a confident position of the country in the energy sector by 2047. He said people’s participation has been the greatest strength in this regard.
Addressing the gathering, the Prime Minister said Energy and power sectors have a huge role to play in accelerating India's progress in the next 25 years. The strength of the energy sector is also important for Ease of Doing Business and is equally important for Ease of Living. He said that the projects launched today are significant steps in the direction of green energy and energy security for the county. These projects will strengthen India’s renewable energy goals, commitment and aspirations of its green mobility, he said. The Prime Minister announced that work on two big green hydrogen projects in Ladakh and Gujarat is starting today. The plant being set up in Ladakh will produce green hydrogen for vehicles in the country. This will be the first project in the country which will make commercial use of green hydrogen-based transport possible. Ladakh very soon will be the first place in the country where fuel cell electric vehicles will start to ply. This will help in making Ladakh a carbon-neutral region, he said.
The Prime Minister also informed that after blending ethanol in petrol and aviation fuel, now the country is moving towards blending green hydrogen in piped natural gas pipelines. Which will reduce import dependence on natural gas.
Remembering the poor state of power scenario before 2014, The Prime Minister reminded that eight years ago, the Government took the initiative to transform every part of the country's power sector. Four different directions were worked together to improve the power system - Generation, Transmission, Distribution and Connection.
The Prime Minister informed that in the last 8 years, about 1,70,000 MW of electricity generation capacity has been added in the country. One Nation One Power Grid has become the strength of the country today. About 1,70,000 circuit kilometre transmission lines have been laid to connect the entire country. Furthermore, by giving 3 crore connections under the Saubhagya Scheme, we are also nearing the saturation goal, he added.
The Prime Minister said ‘we had resolved to create 175 GW of renewable energy capacity by the completion of 75 years of independence. Today we have come close to this goal. So far, about 170 GW capacity has been installed from non-fossil sources. He added that today, India is in the top 4-5 countries of the world in terms of installed solar capacity. Many of the world's largest solar power plants are in India today. The country has got two more big solar plants today. These plants built in Telangana and Kerala are the first and second largest floating solar plants in the country. The Prime Minister said that solar panels are being encouraged in households.
The Prime Minister said that along with increasing the production of electricity, the emphasis of the government is also on saving electricity. “Saving electricity means enriching the future. PM Kusum Yojana is a great example of this. We are providing solar pump facility to farmers, helping to install solar panels on the side of the fields”, he said.
The Prime Minister said that the UJALA scheme has also played a big role in reducing electricity consumption and bills in the country. Every year 50 thousand crore rupees are saved from the electricity bills of poor and middle-class households.
The Prime Minister noted that with the passage of time, a serious disorder has come into our politics. In politics, people should have the courage, to tell the truth, but we see that some states try to avoid it. This strategy may sound like good politics in the short term. But it is like postponing today's truth, today's challenges, for tomorrow, for our children, and for our future generations. This thinking of avoiding solutions to today's problems and leaving them for the future is not good for the country, he said. This thought process has pushed the power sector in many states into huge problems.
The Prime Minister said losses in our distribution sector are in double digits. Whereas in the developed countries of the world it is in single digit. This means that we have a lot of wastage of electricity and therefore we have to generate more electricity than we need to meet the demand for electricity. He said there is a lack of investment in reducing distribution and transmission losses in many states. The Prime Minister remarked that people will be surprised to know that different states have outstanding dues of more than Rs 1 lakh crore. They have to give this money to power generation companies. Power distribution companies are owed more than 60 thousand crore rupees from many government departments, and local bodies. He said that these companies are not able to get even the money that has been committed for subsidy on electricity in different states on time and in full. This arrear is also more than Rs 75,000 crore. Those responsible for activities ranging from the generation of electricity to the door-to-door delivery, their about two and a half lakh crore rupees are trapped.
The Prime Minister requested the states whose dues are pending, to clear them as soon as possible. Also, honestly consider the reasons that even when the countrymen pay their electricity bills honestly, why do some states have arrears again and again? He said this is not a matter of ‘Rajniti’ (politics) but pertains to 'Rashtra Niti’ and nation building, he said
He ended by reminding the stakeholders that the health of the electricity sector is everyone’s responsibility .
Background
Under the leadership of the Prime Minister, the government has taken multiple path-breaking initiatives in the power sector. These reforms have transformed the sector, with the focus being on making affordable power available for all. Electrification of about 18,000 villages which did not have access to power earlier signified the commitment of the government towards ensuring last mile outreach.
The Ministry of Power’s flagship Revamped Distribution Sector Scheme is aimed at improving the operational efficiencies and financial sustainability of the DISCOMs and Power Departments. With an outlay of over Rs. 3 lakh crore over a period of five years from FY 2021-22 to FY 2025-26, the scheme aims to provide financial assistance to DISCOMs for modernization and strengthening of distribution infrastructure, focussing on the improvement of the reliability and quality of supply to end consumers. It also aims to reduce the AT&C (Aggregate Technical and Commercial) losses to pan-India levels of 12-15% and the ACS-ARR (Average Cost of Supply-Average Revenue Realized) gap to zero by 2024-25 by improving the operational efficiencies and financial sustainability of all state-sector DISCOMs and Power Departments.
During the programme, the Prime Minister also dedicated and laid the foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore. He inaugurated the 100 MW Ramagundam Floating Solar Project in Telangana and the 92 MW Kayamkulam Floating Solar Project in Kerala. He laid the foundation stone of the 735 MW Nokh Solar Project in Rajasthan, Green Hydrogen Mobility Project in Leh and Kawas Green Hydrogen Blending with Natural Gas project in Gujarat.
The Ramagundam project is India’s largest floating solar PV project with 4.5 lakh ‘Made in India’ solar PV modules. Kayamkulam project is the second largest floating solar PV project consisting of 3 lakh ‘Made in India’ solar PV panels floating on water.
The 735 MW Solar PV Project at Nokh, in Jaisalmer, Rajasthan is India’s largest Domestic Content Requirement based Solar project with 1000 MWp at a single location, deploying high-wattage bifacial PV Modules with a tracker system. The Green Hydrogen Mobility Project at Leh, Ladakh is a pilot project and aims for five Fuel Cell Buses to be run in and around Leh. This pilot project would be the first deployment of Fuel Cell Electric Vehicles for public use in India. The Green Hydrogen Blending Pilot Project at NTPC Kawas Township will be India’s first Green Hydrogen Blending Project helping in reducing the usage of natural gas.
The Prime Minister also launched a national solar rooftop portal, which will enable online tracking of the process of installation of rooftop solar plants, starting from registering the applications to release of subsidies in residential consumers’ bank accounts after installation and inspection of the plant.
‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ is taking place from 25th to 30th July, as part of the ongoing ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Organised across the country, it showcases the transformation in the power sector achieved in the last eight years. It aims to empower citizens by improving their awareness and participation in various power-related initiatives, schemes and programmes of government.