ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ভোকেল ফোর লোকেল
26 JUL 2022 12:10PM by PIB Imphal
আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান – ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ভোকেল ফোর লোকেলগী খোঙথাংগী শরুক অমা ওইনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয় (এম.ও.এফ.পি.আই.)না লৈবাক অসিদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস শেমগৎনবা/অপগ্রেদ তৌনবগীদমক্তা শেল-থুম, কারবার অমসুং তেক্নিকেলগী তেংবাং পীনবগীদমক্তা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা “পি.এম. ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস (পি.এম.এফ.এম.ই.) স্কিম” চলায়রি। স্কিম অসিদা লুপা করোর ১০,০০০ থাদদুনা চহি মঙাগী মতম (ইং ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫) ফাওবা থবক তৌগনি। স্কিম অসিনা ইনপুত লৈশিনবা, কম্মন সর্ভিস ফংনবা অমসুং পোত্থোকশিং য়োন্নবগীদমক্তা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.)গী থৌওংবু মপুং ওইনা ইন্দুনা চৎকনি। মসিনা ভেল্যু চেন শেমগৎনবা অমসুং সপ্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর মওং মরিল তাহন্নবগীদমক্তা ফ্রেমৱর্কসু পীগনি।
ইন্দস্ত্রীশিংগী এন্নুএল সর্ভে, ২০১৫-১৬ অমসুং নেস্নেল সেম্পল সর্ভে ওর্গনাইজেসন (এন.এস.এস.ও.)গী ৭৩শুবা রাউন্দ সর্ভেগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌদবা/ইনকোর্পোরেত তৌদবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস চাউরাক্না লাখ ২৫ লৈ। রাজ্যশিংগী ওইবা রেজিস্তর তৌদবা/ইনকোর্পোরেত তৌদবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইসকী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-১দা পীরি।
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিম অসি মাইক্রো ইন্তর্প্রাইসশিংনা থেংনরিবা শিংনবগী ৱারোইশিন পীনবা অমসুং ইন্তর্প্রাইসশিং অসিবু অপগ্রেদ তৌবা অমসুং ফোর্মেলাইজ তৌবদা শৌগৎনবা গ্রুপ অমসুং কোওপরেতিবশিংগী কান্নবা লৌবা ঙমহন্নবগীদমক্তা শেম শাবনি। স্কিম অসিনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অনওর্গনাইজ সেগমেন্ততা লৈরিবা অনৌবা অমসুং হান্নগী ইন্দিভিজুএল মাইক্রো ওন্তোপ্রিনরশিংগী মরক্তা চাংয়েংনবগী থৌওং হেনগৎহনবা সেক্তর অসিবু ফোর্মেলাইজ তৌবদা খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইতর্প্রাইসশিংদা পীগদবা তেংবাংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
১) ইন্দিভিজুএল/গ্রুপ কেতগোরী মাইক্রো ইন্তর্প্রাইসশিংবু শৌগৎপা:
য়ুনিত অমদা লুপা লাখ ১০গী খ্বাইদগী চাউবা সিলিংগা লোয়নবা প্রোজেক্ততা চঙগদবা মতিক চাবা শেনফমগী @৩৫%গী ক্রেদিত লিঙ্ক কেপিতেল সবসিদী;
২) সীদ কেপিতেলগীদমক্তা এস.ঐচ.জি.দা তেংবাংবা:
এস.ঐচ.জি. ফেদেরেসন অমদা লুপা লাখ ৪গী অকক্নবা (খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম) লৈদুনা ৱর্কিং কেপিতেল অমসুং অপীকপা খুৎলায় লৈনবা ফুদ প্রোসেসিংগী শরুক ওইরিবা এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর অমদা লুপা ৪০,০০০গী সীদ কেপিতেল পীবা;
৩) কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তেংবাংবা:
কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগীদমক্তা এফ.পি.ও., এস.ঐচ.জি., কোওপরেতিব অমসুং সরকারগী এজেন্সী অমা হেক্তদা লুপা করোর ৩ ফাওবগী খ্বাইদগী য়াম্বা তেংবাংগী @৩৫%গী ক্রেদিত লিঙ্ক কেপিতেল সবসিদী পীবা। কেপাসিতী অসিগী মশক থোকপা শরুক খরবু হাইয়রিং বেসিস্তা শিজিন্নবগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি অতোপ্পা য়ুনিত অমসুং মীয়ামগীদমক্তসু ফংগনি।
৪) ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিংগী তেংবাং:
এফ.পি.ও., এস.ঐচ.জি., কোওপরেতিব অমসুং মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইসকী এস.পি.ভি. অমদা ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিংগীদমক্তা ৫০% ফাওবগী গ্রান্ত পীবা।
৫) কেপাসিতী বিলদিং তৌবা:
স্কিম অসিনা ওন্তোপ্রিনর্শিপ দিভেলপমেন্ত স্কিলিং (ই.দি.পি+) - ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী অমসুং পোত্থোক অমগীদমক্তা লৈগদবা অকক্নবা স্কিলগী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙম্নবা শেমদোক্লবা প্রোগ্রাম অমগী ত্রেনিং পীবগী পান্দম থম্লি ।
মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইসশিংগী তেক্নিকেল অপগ্রেদ অমসুং ফোর্মেলাইজ তৌবগীদমক্তা কেপাসিতী বিলদিং অমসুং ত্রেনিং পাংথোকপসিনা স্কিম অসিগী মরু ওইবা হীরম অমনি। কেপাসিতী বিলদিংগী অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হীরমশিংদি ওন্তোপ্রিনরশিপ দিভেলপমেন্ত, ফুদ সেফতী অমসুং স্তেন্দর্দ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.এস.এ.আই.)গী স্তেন্দরকী কাঙলোন ইনবা অমসুং জেনেরেল হাইজীন অমদি অতোপ্পা স্তেত্যুতরী কমপ্লাইএন্সশিংনি। হায়রিবা কমপ্লাইএন্সশিং অসি নীংথিনা ইলহন্নবগীদমক্তা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিংবু খুৎ পায়দুনা লমজিংনবগীদমক্তা দিস্ত্রিক্ত রিসোর্স পর্সন (দি.আর.পি.)শিংদা থৌদাং শিন্নখ্রে।
এনেক্সর
লৈবাক্কী রাজ্যশিংগী ওইবা রেজিস্তর তৌদবা/ইনকোর্পোরেত তৌদবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইসকী অকুপ্পা মরোল
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
ফুদ অমসুং বেভেরেল শেম-শাবা
অন ইনকোর্পোরেত তৌবা ইন্তর্প্রাইস মশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
৭৭৪
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১,৫৪,৩৩০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৪৫
৪
অসম
৬৫,৯৯৭
৫
বিহার
১,৪৫,৩০০
৬
চান্দিগর
৬৫৬
৭
ছতিসগর
২৬,৯৫৭
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসু দ্যু
৭৫৮
৯
দিল্লী
১৪,৩৫০
১০
গোৱা
২,৯২৯
১১
গুজরাত
৯৪,০৬৬
১২
হরিয়ানা
২৪,৫৭৭
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২১,৮৮৫
১৪
জম্মু অমসুং কশ্মির
২৮,০৮৯
১৫
ঝার্খন্দ
১১৬৫৩৬
১৬
কর্নাতকা
১২৭৪৫৮
১৭
কেরলা
৭৭,১৬৭
১৮
লদাখ
-
১৯
লক্ষদ্বীপ
১২৭
২০
মধ্য প্রদেশ
১,০২,৮০৮
২১
মহারাস্ত্রা
২,২৯,৩৭২
২২
মনিপুর
৬,০৩৮
২৩
মেঘালয়
৩,২৬৮
২৪
মিজোরম
১,৫৩৮
২৫
নাগালেন্দ
৩,৬৪২
২৬
ওরিশা
৭৭,৭৮১
২৭
পুদুচেরী
৩,৪৮২
২৮
পঞ্জাব
৬৩,৬২৬
২৯
রাজস্থান
১,০১,৬৬৬
৩০
সিক্কিম
১০১
৩১
তমিল নাদু
১,৭৮,৫২৭
৩২
তেলঙ্গানা
৮০,৩৯২
৩৩
ত্রিপুরা
১৩,৯৯৮
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৩,৫০,৮৮৩
৩৫
উত্তরাখন্দ
১৮,১১৬
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গোল
৩,২২,৫৯০
Total
২৪,৫৯,৯২৯
পাউগী হৌরকফমঃ
ইন্দস্ত্রীশিংগী এন্নুএল সর্ভে, ২০১৫-১৬ অমসুং নেস্নেল সেম্পল সর্ভে ওর্গনাইজেসন (এন.এস.এস.ও.)গী ৭৩শুবা রাউন্দ সর্ভে (জুলাই ২০১৫-জুন ২০১৬)
ৱাফম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিংহনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Food Processing Industries
Vocal for local in food processing sector
26 JUL 2022 12:10PM by PIB Delhi
As part of Atmanirbhar Bharat Abhiyan - Vocal for Local Initiative in food processing sector, Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is implementing a centrally sponsored "PM Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme" for providing financial, technical and business support for setting up / upgradation of micro food processing enterprises in the country. The scheme is operational for a period of five years from 2020-21 to 2024-25 with an outlay of Rs. 10,000 Crore. Scheme primarily adopts One District One Product (ODOP) approach to reap the benefit of scale in terms of procurement of inputs, availing common services and marketing of products. It provides the framework for value chain development and alignment of support infrastructure.
As per the Annual Survey of Industries, 2015-16 and 73rd Round Survey of National Sample Survey Organisation (NSSO), there are about 25 lakh unregistered/ unincorporated food processing enterprises in the country. The details of State-wise number of unregistered/unincorporated enterprises in the country are at Annexure-I.
The PMFME scheme is designed to address the challenges faced by the micro enterprises and to tap the potential of groups and cooperatives in supporting the upgradation and formalization of these enterprises. The scheme aims to enhance the competitiveness of new and existing individual micro-enterprises in the unorganized segment of the food processing industry and promote formalization of the sector. The details of assistance available to Micro Food Processing Enterprises under PMFME Scheme:
(i). Support to Individual / Group Category Micro Enterprises: Credit-linked capital subsidy @35% of the eligible project cost, maximum ceiling Rs.10 lakh per unit;
(ii). Support to SHGs for seed capital: Seed capital @ Rs. 40,000/- per member of SHG engaged in food processing for working capital and purchase of small tools subject to maximum of Rs. 4 lakh per SHG Federation.
(iii). Support for Common Infrastructure: Credit linked capital subsidy @35% subject to maximum of Rs. 3 crore to support FPOs, SHGs, Cooperatives and any Government agency for setting up of common infrastructure. The common infrastructure will also be available for other units and public to utilize on hiring basis for substantial part of the capacity.
(iv). Branding and Marketing Support: Grant upto 50% for Branding and Marketing to groups of FPOs/ SHGs/ Cooperatives or an SPV of micro food processing enterprises.
(v). Capacity Building: The scheme envisages training for Entrepreneurship Development Skilling (EDP+): program modified to meet the requirement of food processing industry and product specific skilling.
Capacity building and training is a critical component of the scheme in technical upgradation and formalization of micro food processing enterprises. The focus areas for capacity building are entrepreneurship development, compliance of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) standards and general hygiene and other statutory compliances. District Resource Persons (DRPs) have been entrusted to provide handholding support to micro food processing enterprises for the compliance of FSSAI and other statutory requirements.
ANNEXURE
State wise details of State-wise number of unregistered/unincorporated enterprises in the country
Sl. No.
State/UT
Number of Unincorporated
Enterprise’s manufacturing Food and Beverages
1
Andaman & Nicobar Islands
774
2
Andhra Pradesh
1,54,330
3
Arunachal Pradesh
145
4
Assam
65,997
5
Bihar
1,45,300
6
Chandigarh
656
7
Chhattisgarh
26,957
8
D & N Haveli and Daman & Diu
758
9
Delhi
14,350
10
Goa
2,929
11
Gujarat
94,066
12
Haryana
24,577
13
Himachal Pradesh
21,885
14
Jammu & Kashmir
28,089
15
Jharkhand
116536
16
Karnataka
127458
17
Kerala
77,167
18
Ladakh
-
19
Lakshadweep
127
20
Madhya Pradesh
1,02,808
21
Maharashtra
2,29,372
22
Manipur
6,038
23
Meghalaya
3,268
24
Mizoram
1,538
25
Nagaland
3,642
26
Odisha
77,781
27
Puducherry
3,482
28
Punjab
63,626
29
Rajasthan
1,01,666
30
Sikkim
101
31
Tamil Nadu
1,78,527
32
Telangana
80,392
33
Tripura
13,998
34
Uttar Pradesh
3,50,883
35
Uttarakhand
18,116
36
West Bengal
3,22,590
Total
24,59,929
Source: Annual Survey of Industries, 2016-17 and NSSO 73rd Round (July 2015-June 2016)
This information was given by Minister of State for M/o Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Lok Sabha today.