প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী জালাউনদা বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
16 JUL 2022 4:05PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, বেদব্যাস অঞসুং ঐখোয়গী বাইসাগী মহারানী লক্ষ্মীবাইগী পোক্নফম বুন্দেলখন্দ, মফম অসিদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংজবদা নুংঙাইবা পোকই। খুরুমজরি!
উত্তর প্রদেশকী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী আদিত্যনাথজী, য়ু.পি.গী. উপ মুখ্য মন্ত্রী শহরী কেশব পরসাদ মোর্য়জী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ব্রজেশ পাথকজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ শ্রী ভানুপ্রতাপ সিংহজী, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং. এম.এল.এ.শিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং বুন্দেলখন্দগী ইচিল-ইনাওশিং,
য়ু.পি.গী মীয়াম, বুন্দেলখন্দগী ইচিল-ইনাও পুম্নমক, মতমগা চুনবা বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। এক্সপ্রেসৱে অসি বুন্দেলখন্দগী মতিক-ময়াই লৈরবা চৎনবী অসিদা কত্থোক্লি। লমদম অসিনা ভারত ভক্তিগী ৱাখল্লোন্না ঈ-তোংদা চেল্লিবা, মশীং থীঙমদ্রবা লান্মী কয়া পুথোকখি, লৈবাক অসিগী মচানুপা অমসুং মচানুপীশিংগী থৌনানা অমসুং চোকথবা নাইদনা হোৎনবনা লৈবাক অসিগী মিংচৎপু লংনা ঙালহল্লি, ঙসি উত্তর প্রদেশকী এম.পি.না বুন্দেলখন্দগী লমদমদা এক্সপ্রেসৱে অসি খুদোল ওইনা পীখি। উত্তর প্রদেশকী মীয়ামগী মীহুৎ অমা ওইবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
ইচিল-ইনাওশিং,
দিকেদ কয়াদগী ঐহাক্না উত্তর প্রদেশতা লাকখি। য়ু.পি.গী থৌজালশিংগা লোয়ননা নখোয় পুম্নমক্না হৌখিবা চহি নিপান অসিদা লৈবাক্কী প্রধান সেবক ওইনা থবক তৌবগী থৌদাং পীখি। অদুবু ঐহাক্না মতম চুপ্পদা উদুনা লাকখিবা মদুদি করিগুম্বা উত্তর প্রদেশতা মরু ওইবা হীরম অনি হাপচিনবা তারবদি, করিগুম্বা অৱাৎপা মেনখৎলবনি, উত্তর প্রদেশনা শীংনবশিং মায়োক য়ানবগী অচৌবা থৌনাগা লোয়না লেপ্পা ঙমগনি। অহানবা সমস্য অসি মফম অসিগী লো অমসুং ওর্দর ফত্তবগী ফীভমনি। ঐহাক্না মমাংদা ৱা ঙাংবা মতমদা ফীভম অদু করম্না তৌরমখি হায়বা নখোয়না খঙই, অমসুং অনিশুবা হীরম অসিনা হীরম পুম্নমক্তা কন্নেক্তিবিতী ফত্তবা অসিনি। ঙসি উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না পুন্না য়োগী আদিত্যনাথকী লমজিং মখাদা উত্তর প্রদেশকী অপুনবা শক্তমদা অহোংবা পুরকখি। য়োগীজীনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা লো অমসুং ওর্দর ফগৎলকখি অমসুং কন্নেক্তিবিতী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনখি। নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ তরেৎ অসিদা ঙসি য়ু,পি.দা মতমগা চুনবা চত্থোক-চৎশিনগী পাম্বৈগীদমক থবক কয়া পাইখৎলি। ঐহাক্না হংনীংবদি মসি উবা ফংব্রা নত্ত্রগা ফংদব্রা হায়বা অসিনি? বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে অসিদা চিত্রকুৎতগী দিল্লী য়ৌবদা চঙবা মতম অসি পুং 3-4 ফাওবা হন্থরে, অদুবু মসিনা পীবা কান্নবদি মসিদগী হেন্না লৈরি। এক্সপ্রেসৱে অসিনা গারীশিংবু য়াঙনা থৌবা য়াহনবদা নত্তনা মসিনা বুন্দেলখন্দ অপুনবগী ওইনা ইন্দস্ত্রী চাউখৎপদসু খোঙজেল য়াঙখৎহল্লগনি। এক্সপ্রেসৱে অসিগী নাকল অনিমক্তা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎলগনি, মফম অসিদা স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং, কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং শেমগৎলগনি। বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱেনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রীশং লিংখৎপদা য়াম্না লায়বা ওইরে, মসিনা অনৌবা মার্কেৎশিংগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোক-পুশিন তৌবদা লায়থোকহল্লগনি। মসিনা বুন্দেলখন্দদা শারিবা দিফেন্স কোরিদোরদা চাধনা মতেং পাংলগনি। হায়বদি এক্সপ্রেসৱে অসিনা বুন্দেলখন্দগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক চাউখৎ-থৌরাং, ইশানা ইশাবু থবক পীজবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
চত্থোক-চৎশিন তৌবগী মতমগা চুনবা পাম্বৈশিংদা অহানবা হক অসি অচৌবা সহরশিংগীনি হায়না থাজনবা মতম অমা লৈরমখি। মুম্বাই, চেন্নাই, কোলকাতা, বেঙ্গলোর, হায়দরাবাদ, দিল্লী ওইরবসু মখোয়না খুদোংচাবা খুদিংমক ফংই। অদুবু হৌজিক্তি সরকার অসিদা অহোংবা লাক্লে, মোদতসু অহোংবা লাক্লে অমসুং মসি মোদীননি, মসি য়োগীননি, হৌজিক্তি অরিবা ৱাখল্লোন অদু তুং ওইনরম্লগা ঐখোয়না অনৌবা পাম্বৈগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। ইং কুমজা ২০১৭তগী হৌদুনা উত্তর প্রদেশতা কন্নেক্তিবিতীগী থবক পাইখৎপা হৌখি, অচৌবা সহরগুম্না অপীকপা সহরশিংদা চপ মান্ননা খুদোংচাবা পীখি। বুন্দেলখন্দা এক্সপ্রেসৱেনা চিত্রাকুত, বান্দা, মহোবা, হমীরপুর, জালৌন, ঔরৈয়া অমসুং ইদাৱা, ফাওদুনা চৎলি। পুর্বঞ্চল এক্সপ্রেসৱেনা লখনৌ লোয়ননা বারানকী, অমেথী, সুলতানপুর, অয়োধ্যা, অম্বেদকরনগর, আজমগর, মউ অমসুং গাজীপুর ফাওদুনা চৎলি। গোরখপুর লিঙ্ক এক্সপ্রেসৱেনা অম্বেদকরনগর, সন্ত কবীরনগর অমসুং আজমগর ফাওনহল্লি। গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেনা মেরথ, হাপুর, বুলন্দশহর, অমরোহা, সমভল, বদায়ু শাহজহানপুর, হরদোই, উন্নাৱ, রায়বরেলী, প্রতাপগর অমসুং প্রয়াগরাজ ফাওনহল্লি। শক্তি কয়া শেমগৎলি। উত্তর প্রদেশকী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্না অনৌবা মঙলানশিং অমসুং অনৌবা ফিরেপশিংগা লোয়ননা মাংদা চংশিন্নবা শেম-শাদুনা লৈরিবা অমসুং মসি দবকা সাথ, সবকা বিকাসনি। কনাগুম্বা অমত্তা শোত্থনা লৈহল্লোই, ঐখোয়না পুন্না মাংদা চংশিনগনি, দবল-ইঞ্জিন সরকারনা অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মাইকৈ অসিদা চংশিল্লি। য়ু.পি.গী অপীকপা জিলাশিং এয়র সর্ভিসনা ফাওনহল্লি, মসিগীদমক থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। হৌখিবা মতম খরা অসিদা প্রয়াগরাজ, গাজিয়াবাদতা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেলশিং শাখি, কুশিনগরদা অনৌবা এয়রপোর্ত জেৱর, নোইদাদা অঅতোপ্পা ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত শেমগৎলি। তুংদা খোঙথাংশিং অসিনা য়ু.পি.গী সহর কয়া এয়র রুত লৈহল্লগনি। অসিগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসিদগী তুরিজম ইন্দস্ত্রী মপাঙ্গল কনখৎলকখি। অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদা ঙসি স্তেজ অসিদা কাদ্রিঙৈ মমাংদা বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱেগী প্রজেন্তেসন য়েংখি, মোদ্যুল ইন্সতোল তৌখিবা অদু য়েংখি, অমসুং এক্সপ্রেস অসিগী নাকলদা ফোর্ত কয়া লৈ। ঝান্সিদা ফোর্ত অমা খক্তা লৈবা অসিগা মান্নদবা মওংদা ফোর্ত কয়া লৈ। মপালগী লৈবাকশিংনা খঙলি মদুদি য়ুরোপকী লৈবাক কয়াদা ফোর্তশিং য়েংনবা অচীবা তুরিজম ইন্দস্ত্রী লৈ, মালেমদগী মীপুম খুদিংমক্না অরিবা ফোর্তশিং য়েংনবা মীওই কয়া লাকই। ঙসি বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেৱে অসিনা শারবা মতুংদা ঐহাক্না য়োগীজীগী সরকারদা ফোর্তসশিং অসি য়েংনবগীদমক অচৌবা সর্কিত তুরিজম শেমগৎনবা হায়জগনি, মালেমদগী লমকোইবা কয়ানা মফম অসিদা ফোর্ত য়েংনবা লাক্কনি। মসি খক্তা নত্তনা ঙসি ঐহাক্না য়োগীজীদা ৱাফম অমগা হায়জনীংই মদুদি হন্দক্তি উত্তর প্রদেশকী নহারোলশিংগীদমক নীংথম থানা লাকপাদা ফোর্ত অসি কান্নবগী কম্পিতিসন অমা পাঙথোকউ। মরুপশিং এক্সপ্রেৱে অসিনা থবক মখল কয়াগী খুদোংচাবশিং পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী মখাদা য়ু.পি. অসি মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি, মসি মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রি। য়ু.পি.দা সারিয়ু কেনেল প্রোজেক্ত লোইশিনবদা চহি ৪০ চঙখি, য়ু.পি.দা গোরাখপুর ফর্তিলাইজর প্লান্ত চহি ৩০ থোঙ লোনখি, য়ু.পি.দা আর্জুন দাম প্রোজেক্তনা লোইশিনবদা চহি ১২ চঙখি, য়ু.পি.দা নেম বোর্দ অমখক্তগা লোইননা তাদুনা লৈরম্বা অমেথি রাইফল ফেক্তরী লৈরম্মি, য়ু.পি.দা রাই বরেলি রেল কোচ ফেক্তরীনা কোচশিংবু মচু শংবগী থবক খক্তমক তৌদুনা চলাইদুনা লৈরম্মি, হায়রিবা য়ু.পি. অসিদা হৌজিক্তি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা থবকশিং নীংথিনা পাইখৎপনা অতোপ্পা অফবা রাজ্য কয়াদগী ফাওবা হেনগৎলক্লে। হৌজিক্তি য়ু.পি.গী মশক অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা অহোংবা লাক্লে। অদোম্না মসিদা চাউথোকচবা পোকপরা নত্ত্রগা পোক্তবরা? ঙসি য়ু.পি.গী মমিং অসি ঙানথোইরি, অদোম্না চাউথোকচবা পোকপরা নত্ত্রগা পোক্তবরা? হৌজিক মালেম পুম্বনা য়ু.পি.দা অচৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা য়েংলি, মসি নুংঙাইবরা নত্ত্রগা নুংঙাইতবরা?
অমসুং মরুপশিং,
মসি হায়ৱে নত্ত্রগা এয়রৱে খক্তগী ৱাফম নত্তে। এজুকেসনগী লমদা, মেন্যুফেকচরিংগী লমদা, লৌউ-শিংউগী লমদা, য়ু.পি.না লম খুদিংমক্তা খুমাং চাউশিল্লি। মমাংগী সরকারনা পাল্লম্বা চহি অদু নীংশিংঙু, মমাংগী সরকারগী মতমদা চহি অমদা য়ু.পি.দা রেল লাইন দব্লিং তৌবা অসি চাংচৎ ওইনা কিমি ৫০ তৌখি। কয়াম তৌখি? কিলোমিতর কয়া তৌখি? – য়াইখৈ। অহানবদা ঐখোয় লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা কিমি ৫০ দব্লিং তৌখি। য়েংঙু হৌজিক্তি য়ু.পি.গী নহারোলশিংনা মখোয়গী তুংলমচৎ শেম্লিবা অসি, ঙসি চাংচৎ ওইনা কিমি ২০০গী থবক পাইখৎলি। রেল লাইন কিমি ২০০ দব্লিং তৌরি। ২০১৪গী মমাংদা য়ু.পি.দা কম্মন সর্ভিস সেন্তর ১১,০০০ খক্তা লৈরমখি। মশিং অসি খঙজিনবীয়ু, কয়া হায়বা? লিশিং ১১। ঙসিদি য়ু.পি.দা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ অমগা লিশিং ৩০ লৈরে। অদোম্না মশিং অসি নীংশিংগদ্রা? মতম অমদা য়ু.পি.দা মেদিকেল কোলেজ ১২ খক্তা লৈরমখি। মশিং অসি নীংশিংবীয়ু, মেদিকেল কোলেজ কয়া হায়বা? হৌনা হায়বীয়ু, কয়া হায়বা? মেদিকেল কোলেজ ১২। ঙসিদি য়ু.পি.দা মেদিকেল কোলেজ ৩৫ হেন্না লৈরে অমসুং অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ১৪গী থবক পাইখৎৱলি। হায়বদি ৫০ শুরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিনা ঙসি চাউখৎপগী খোঙজেল চেল্লিবা ঈচেল অসিগী মনুংদা মগুন অনিখক লৈরি। অহানবদুনা ৱাখল্লোন্নি অমসুং অতোপ্পা অদুনা ইকাইখুম্নবনি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী হৌজিক হৌজিক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা শেম্বদা নত্তনা লৈবাক অসিগী তুংগীসু শেমগৎলি। পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী খুত্থঅংদা ঐখোয়না ২১শুবা চহিচাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি।
অমসুং মরুপশিং,
ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগীদমক সর্ভিস তৌবা অসিদা তাইম লিমিৎ কাইহন্দে। উত্তর প্রদেশতা তাইম লিমিত কাইহন্দনা থবক লোইশিনখিবগী খুদম কয়া লৈ। ঐখোয়গী সরকারনা কাশীগী বিশ্বানাথ ধাম নৌনা শেমগৎ-শাগৎনবগী থবক পাইখৎখি অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা মদু মতম চানা লোইশিনখি। ঐখোয়গী সরকারনা গোরখপুর এম্সকী উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং মসি সরকার অসিনা শঙ্গাখি। দিল্লী-মীরুত এক্সপ্রেসৱে অমসুং বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱেদা ফেসিলিতীশিং অপগ্রেদ তৌবা অমসুং নৌনা শেমগৎ-শাগৎপগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মসিগী খুদম ওইরি মরমদি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মসিগী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিন্দুনা জাতিদা খুৎশিন্নখি। অমসুং কোরোনাগী শীংনবশিং লৈজরবসু ঐখোয়না মতম চানা লোইশিনখি। অসিগুম্বা থবক অসি তৌবনা ইরৈবাকচা খুদিংমক্না মখোয়না থাদখিবা ভোৎ অদু ইকাই খুম্নবীরে অমসুং থবক ওইনা ওন্থোক্লে হায়না ফাওই। ঐহাক্না য়োগীজী অমসুং মহাক্কী তীমবু মসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না লম্বী, হোস্পিতাল, ফেক্তরী শঙ্গাবা মতমদা ঐহাক্না থমোয়দা ৱাফম অম ফাওখি মদুদি সরকার অসি শেম্নবা ভোৎ পীখিবা ভোতরশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী ভোতর পুম্নমক্তা খুদোংচাবা ফংহনবা হায়বা অসিনি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম পুম্বনা ভারত্তা অচৌবা থাজবগা লোয়ননা য়েংলি। ঐখোয়গী নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুবা চহি পালন তৌরিবা অসিদা মথংগী চহি ২৫দা অনৌবা পনখৈ য়ৌবা ঙম্নবা রোদমেপ অমা ভারতনা শেম্লি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না বুন্দেলখন্দগী লমদম অসিদা লাকচবা ফংবদা ঐহাক্না ঝান্সিগী রানী লক্ষ্মীভাইগী লমদম অসিদা লাকচবদা। মফম অসিদগী, অথৌবশিংগী লমদম অসিদগী ঐহাক্না ভারতকী খুঙ্গং লাখ তরুক হেনবগী মীয়ামদা থমোয় শেংনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐখোয়না আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌরি। মসিগীদমক চহি কয়া, ঐখোয়গী ইপা-উপুশিংনা লান্থেংনখি, কত্থোকখি, মীওৎ মীনাই খাংখি, মথংগী থাগী ১৫, হায়বদি ওগস্ত ১৫ ফাওবদা থৌরম কয়া পাঙথোকপা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। অমৃত কাল পালন তৌনবা প্রোগ্রামশিং শিনসি। অথৌবশিং নীংশিংসি, মখোয়না কত্থোকখিবা অদু নীংশিংসি, মখোয়না শোক্নখিবা লানশিং নীংশিংসি, অনৌবা ফিরেপকী এতমোস্ফিয়র অমা খুঙ্গং খুদিংদা লৈহল্লসি।
মরুপশিং,
ভারতকী হৌজিক অমসুং অফবা তুংলমচৎকী অনীংবা অপাম্বগা মরী লৈনদবা থবক ভারত্তা পাইখৎলোই। ঐখোয়না ৱারেপ অমা হেক্তা লৌশনবা অমসুং থৌশিল অমা শেম্বা মতমদা খ্বাইদগী চাওনা খনগদবা ৱাখলদি মসিনা লৈবাক অদুগী চা‌উখৎ খোঙথাংদা খোঙজেল য়াঙহনগদবনি হায়বসিনি। লৈবাক অদুবু শোকহল্লিবা খুদিংমক অদুনা লৈবাক অদুগী চাউখৎপদা অয়েৎপা পী হায়বা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না মসিবু লাপনা থমগদবনি। ‘অমৃত কাল’ অসি অতাংবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ভারতকী মাংদা শীংনবা অমা লৈরি, হৌজিক মীৎয়েং চংহৌদবা তারবদি মসিনা নহারোলশিংদা চাউনা অমাংবা থোক্কনি। অদোমগী ঙসি অসি লান্না লমজিংখিগনি অমসুং অদোমগী হয়েং অদু অমম্বনা কুপখিগনি। মরুপশিং, মরম অসিনা ঐখোয়না হৌজিক মীকপ থোকপা মতম ওইরে। হৌজিক মতম অসিদা ঐখোয়গী লৈবদা লেম্না রেৱরী য়েন্দুনা ভোৎ খোমবগী কলচর অমা লাক্লি। মসিগী রিৱরী কলচর অসি লৈবাক অমা চাউখৎপদা য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা অমনি। হায়রিবা রিৱরী কলচর অসিদগী লৈবাক অসিগী মীয়াম্না চেকশিনবীগদবনি। রেৱারি কলচরগা লোয়ননা মখোয়না নখোয়গীদমক অনৌবা এক্সপ্রেসৱেশিং, অনৌবা এয়রপোর্তশিং নত্ত্রগা দিফেন্স কোরিদোরশিং কৈদৌনুংদা শেমগৎপা ঙমলোই। রেৱারি কলচরগী মীওইশিংনা মখোয়না মীচম প্রজাশিংদা রিৱরীশিং য়েন্দুনা ভোৎ লৈগনি হায়না খল্লি। ৱাখল্লোন অসি অমত্তা ওইনা মাইথিবা পীনবা অমসুং লৈবাক্কী রাজনিতীশিংদগী রিৱরী কলচর মত্থৎনবা হোৎনরসি।
মরুপশিং,
রিৱরী কলচরদগী নাথৈদুনা ঐখোয়না লম্বীশিং শেমদুনা লৈবাক অসিদা অনৌবা রেল রুতশিং শেমদুনা মীয়ামগী অনীংবশিং থুংহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না হৌজিক পক্কা য়ুমশিং, রেলৱে লাইনশিং, লম্বী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, ঈথৈ লৌখোঙ, ইলেক্ত্রিসিতী প্রোজেক্তশিং অসিগুম্বা এমেনিতীশিং পীনবা প্রোজেক্তশিংদা মীৎয়েং চংলি। দবল-ইঞ্জিন সরকারশিংনা রিৱরীগী অরাইবা পাম্বৈশিং শীজিন্নদে অমসুং কন্না হোৎনদুনা মথৌ তাবা থুংহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না ৱাফম অমগা হায়জনীংই। খল মাননা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপা, নাথৈদুনা থমলুরবা অমসুং অপীকপা সহরশিংদা চাউখৎ-থৌরাং য়ৌরকপদা মসিনা সোসিএল জস্তিস পুরকপা ঙম্মি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা নোংপোক থংবা ভারত অমসুং বুন্দেলখন্দ য়ৌরকপা অসি সোসিএল জস্তিস পুরকপগা পাংখক ওই। মতেং য়াওদনা মশা মথন্তদা হুন্দোক্তুনা থমলুরবা শোত্থরবা জিলাশিংনা হৌজিক্তি চাউখৎ-থৌরাং উবা ফংলি, মসিসু সোসিএল জস্তিস পুরকপনি। লায়রবশিংগী তোইলেৎশিং, খুঙ্গংশিংবু লম্বীশিং শেমদুনা ফাওনহনবা অমসুং তোতি ঈশিং ফংহনবা অসি সোসিএল জস্তিস পুরকপনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
সরকার অসিনা বুন্দেলখন্দগী অতোপ্পা শীংনবা অমসু কোকহন্নবা থবক মখা তানা পাইখৎলি। সরকার অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিসন পাইখৎলি। ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংনা মসিগী চাউনা কান্নবা ফংলি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবা কয়া কোকহনবা ঙম্লে। ঐখোয়না বুন্দেলখন্দদা তুরেল ঈশিং য়ৌহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। রতৌলী দাম, ভবানী দাম, মঝগাপ-চিল্লি স্প্রিঙ্কলর ইরিগেসন প্রোজেক্ত অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা বুন্দেলখন্দ তুরেলশিংগী ঈশিংবু লমদম অসিগী মীয়ামদা য়ৌহনবগী মশিং হেনগৎলি। কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়া কাইথরি। মসিনা লমদম অসিগী মিয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না বুন্দেলখন্দগী মরুপশিংদা ৱাফম অমগা হায়জনীংই। নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা লৈবাক অসিনা অমৃত সরোভর শানবা ৱারেপ লৌখি। বুন্দেলখন্দগী জিলা খুদিংদা অমৃত সরোভর ৭৫ শাগনি। মসি ঈশিং তাংবগী অৱাবা অসিগীদমক অফবা থবক অমনি। মসিনা তুংগী মীরোলশিংদা কান্নবা পীগনি। ঙসি ঐহাক্না অফবা থবক অসিদা য়াওশিনবীনবা মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না থোরক্নবা হায়জরি। অমৃত সরোবর ৭৫ শানবা কেম্পেন অসি খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা চৎতুনা হৌদোকপীয়ু।
ইচিল-ইনাওশিং,
বুন্দেলখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংদা কোতেক ইন্দস্ত্রীশিংনা অচৌবা শক্তি পীরি। কোতেজকী চৎনবী অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা আত্মনির্ভর ভারত ওইনবা মীৎয়েং চংখি। ভারত্তা কোতেজকী চৎনবী অসিদা মেক ইন ইন্দিয়ানা শাহৌ পীরগনি। ঙসি ঐহাক্না অপীকপা খোঙথাংনা অচৌবা শাফু করম্না পীবগে হায়বগী খুদম অমা পীজগে।
মরুপশিং,
ভারতনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চহি খুদিংগী লুপা করোর কয়াগী শান্নপোৎশিং লৈ। অঙাংশিংগী শান্নপোৎ মচাশিং অসি ফাওবা মপালদগী পুরকই। শান্নপোৎ শাবা হায়বা অসি ভারতকী ফেমিলী অমসুং ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রী অমা ওইদুনা লাকখি, মসিনা ফেমিলি বিজিনেস ওইরমখি। মসি য়েংলগা ঐহাক্না ভারত্তা লৈরিবা তোই ইন্দস্ত্রীদা অমুক হন্না থবক অসি পাইখৎপা হৌনবা অপীল তৌখি। মীয়ামদা ভারত্তা শাবা শান্নপোৎ লৈনবা অপীলসু তৌখি। ঐখোয়না অতেনবা মতমগী মনুংদা সরকারনা তৌবা য়াবা খুদিংমক তৌখি। মসিগী ফল ওইনা ঙসি ভারত মচা খুদিংমক্না চাউথোকচাবা পোক্লি, মসি ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীয়াম্না করম্না থবক অসি মাইপাকহনবগে হায়বগী খুদম অমনি। মসিগী মহৈ ওইনা ঙসি মপালদগী পুশিল্লকপা শান্নপোৎশিংগী মশিংদা চাউনা হনবা ঙমলে। ঐহাক্না ইরৈবাকচা খুদিংমক্তা তৌবীমল খংবা উৎচরি। মসি খক নত্তনা হৌজিক ভারত্তগী মপালদা শান্নপোৎ মশিং য়াম্না থাদোকপা ঙম্লে। মসিদগী কনানা কান্নবা ফংবগে? ঐখোয়গী শান্নপোৎ শারিবশিং অসি অয়াম্বনা লায়রবা ইমুংশিং, দলিত ইমুংশিং, শোত্থরবা ইমুংশিং, আদিৱাসীগী ইমুংশিং ওই। ঐখোয়গী নু্পীশিংনা থবক অসিদা য়াওশিল্লি। মীয়ামশিং অসিনা ইন্দস্ত্রী অসিদগী কান্নবা ফংলি। ঝান্সি চিত্রাকুত, বুন্দেলখন্দদা শান্নপোৎশিংগী ফজরবা ত্রেদিসন অমা লৈজৈ। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা মসিবুসু চাউখৎহল্লি।
মরুপশিং,
বুন্দেলখন্দগী অথৌবশিংনা, লমদম অসিগী লান্মীশিংনা শান্নবুংদা লমফম অসিগী মাইপাকপগী ফিরাল পাইহনখি। খ্বাইদগী ৱাংবা স্পোর্তসকী লমদা ইকাই খুম্নবগী মনা অসিবু লমদম অসিগী মপারী মেজর ধ্যানচন্দগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মেরথতা ধ্যান চন্দজীনা মতম কয়া লেনখি, মফম অসিদা মহাক্কী মমিংদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী শাগৎলি। মতম খরগী মমাংদা ঐখোয়গী ঝান্সিগী ইচানুপী, সাইলি সিংহনা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক অমা পাঙথোকপা ঙমখি। ঐখোয়গী বুন্দেলখন্দগী ইচানুপী অসিনা অন্দর-২০ ৱর্ল্দ এথলেতিক্স চেম্পিয়নশিপ্সতা লমদম অসিগী মীংচৎ পুরক্তুনা সিলভর মেদল লৌরকখি। বুন্দেলখন্দদা নহা ওইরিবা তেলেন্ত লৈবা শান্নরোয় কয়া লৈ। নহারোলশিংনা খুদোংচাবা কয়াগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। লমদম অসিদগী মাইগ্রেৎ তৌবা লেপহন্নবা সরকারনা মফম অসিদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা মাইকৈদা থবক পাইখৎলি। য়ু.পি.না গুদ গভর্নান্সকী অনৌবা মশক অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি, য়াইফ-মঙ্গোল অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে অসিগীদমক ময়ামদা অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসি মথং থাগী ওগস্ত ১৫ ফাওবা নীংথিনা পালন তৌনবা হায়না ভারতকী য়ুমথোং খুদিংদা, খুঙ্গং খুদিংদা হায়জরি। ময়ামদা ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি, হন্না হন্না থাগৎচরি। হৌনা হায়বীয়ু ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Bundelkhand Expressway at Jalaun in Uttar Pradesh
16 JUL 2022 4:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Jai Bundelkhand! It is my privilege to visit the birthplace of Ved Vyas and the land of Maharani Lakshmibai again. I am very happy. Namaskar!
Popular Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Ministers of UP Shri Keshav Prasad Maurya ji and Shri Brajesh Pathak ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Bhanupratap Singh ji who represents this region, ministers of UP Government, MPs, MLAs , other public representatives and my dear sisters and brothers of Bundelkhand,
Many congratulations and best wishes to the people of UP, to all the sisters and brothers of Bundelkhand, for the modern Bundelkhand Expressway! This expressway is dedicated to the glorious tradition of Bundelkhand. Being an MP of Uttar Pradesh, being a representative of Uttar Pradesh, I am extremely pleased in gifting this expressway to Bundelkhand which produced innumerable warriors, where the devotion towards India flows in the blood, where the valor and hard work of sons and daughters have always glorified the country.
Brothers and sisters,
I have been visiting Uttar Pradesh for decades. With the blessings of UP, all of you have given me the responsibility of working as the country's Pradhan Sevak for the last eight years. I always believed that if two important things are added to Uttar Pradesh, if its drawbacks are taken care of, then Uttar Pradesh will revive with greater strength to face the challenges. The first issue was the poor law and order situation here and I'm talking about the past. You all know what was the situation? And the second issue was poor connectivity in all respects. Today, the people of Uttar Pradesh have changed the entire picture of Uttar Pradesh under the leadership of Yogi Adityanath ji. Law and order has also improved under the Yogi ji-led government and connectivity is also improving rapidly. Whatever work was done for modern means of transport in UP in the seven decades after independence, more work is being done today. I am asking you if it is happening or not? Is it happening or not? Is it visible or not? The Bundelkhand Express has not only reduced the distance between Chitrakoot and Delhi by about 3-4 hours, but its benefit is more than that. This expressway will not only give speed to the vehicles here, but it is also going to accelerate the industrial progress of the entire Bundelkhand. Many industries, including storage and cold storage facilities, are going to be established on both sides of this expressway. It will be very easy to set up agro-based industries in this region due to the Bundelkhand Expressway and it will be easy to transport the farm produce to new markets. This will also help a lot the Defense Corridor being built in Bundelkhand. In a way, this expressway is going to connect every corner of Bundelkhand with development, self-employment and new opportunities.
Friends,
There was a time when it was believed that only big cities had the first right on modern means of transport. Everything should be available to Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad or Delhi. But now with the change in the government, the temperament has also changed. Modi and Yogi together are moving ahead in a new way leaving the old approach behind. Equal priority has been given to small cities along with big cities in the connectivity projects which have been launched in Uttar Pradesh since 2017. This Bundelkhand Expressway is passing through Chitrakoot, Banda, Hamirpur, Mahoba, Jalaun, Auraiya and Etawah. Purvanchal Expressway is passing through Lucknow as well as Barabanki, Amethi, Sultanpur, Ayodhya, Ambedkar Nagar, Azamgarh, Mau and Ghazipur. The Gorakhpur Link Expressway connects Ambedkarnagar, Sant Kabirnagar and Azamgarh. Ganga Expressway will connect Meerut, Hapur, Bulandshahr, Amroha, Sambhal, Badaun, Shahjahanpur, Hardoi, Unnao, Rae Bareli, Pratapgarh and Prayagraj. You can see a huge force is being created. Every corner of Uttar Pradesh is ready to move at a fast pace with new dreams and resolutions, and this is ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Let no one be left behind and let all move forward together. The double-engine government is continuously working in this direction. Rapid work is underway for connecting small districts of UP with air service. In the recent past, new airport terminals have been built at Prayagraj and Ghaziabad. A new airport at Kushinagar has been made operational and work is going on for another international airport at Jewar, Noida. Efforts are being made to connect many more cities of UP by air route in the near future too. The tourism industry also gets a lot of strength from such facilities. I was going through the presentation of Bundelkhand Expressway before coming to dais here. I saw a module. There are so many forts beside this expressway. It is not only the fort of Jhansi, but there are several forts. Those who have visited foreign countries must be aware that there are several countries in Europe where a huge tourism industry thrives in the form of forts. People from across the world visit those places to see old forts. After the inauguration of the Bundelkhand Expressway, today I would urge Yogi ji's government to create a tourism circuit for these forts so that tourists from all over the world come here and see the potential of Bundelkhand. I would make another request to Yogi ji to organize a competition for the youth of Uttar Pradesh to climb the fort when the winter season starts. The route should not be the traditional one, but the toughest one. Organize a meet of the youth to see who climbs the fort first. You will see thousands of youth of Uttar Pradesh will join this competition and because of that people from different parts will come to Bundelkhand. They will stay in the night; will spend some money and a huge opportunity for livelihood will be created. Friends, an expressway gives rise to so many opportunities.
Friends,
The way UP is getting modernized under the double-engine government is really unprecedented. Remember friends, what I am saying. Will you remember? Raise your hand and tell me that you will remember. Will you remember for sure and tell people over and over again? In UP, it took 40 years to complete the Saryu canal project, Gorakhpur fertilizer plant was closed for 30 years, it took 12 years to complete the Arjun Dam project, there was only a board outside the Amethi rifle factory and the Rae Bareli Rail Coach Factory was not manufacturing coaches but was only decorating and refurbishing the coaches. Today, the infrastructure work is being done so seriously in UP that it has left even developed states behind, friends. Now the identity of UP is changing all over the country. Are you proud or not? Today UP is being glorified. Are you proud or not? Now the whole of India is looking towards UP respectfully. Are you enjoying it or not?
And friends,
It's not just about highways or airways. UP is progressing in every field, be it education, manufacturing, or agriculture. Remember what I am sharing with you now. Raise your hand and tell me that you will remember it. Earlier, an average of 50 km of rail lines was being doubled in UP every year. How many kilometers? Before the formation of our government, only 50 kilometres of railway doubling was being done in a year. The youth of my Uttar Pradesh should know how the future is shaped. Today an average of 200 km of rail line is being constructed every year. There were only 11,000 Common Service Centers in UP before 2014. Keep in mind the figure. How many? Eleven thousand! Today more than 1.30 lakh Common Service Centers are functioning in UP. Will you remember this figure? At one time there were only 12 medical colleges in UP. Remember the figure. How many medical colleges? Tell me aloud how many? Twelve medical colleges! Today there are more than 35 medical colleges in UP and work is going on for 14 new medical colleges. Look at the difference between 14 and 50.
Brothers and sisters,
The stream of development on which the country is moving today has two major aspects at its core. One is intention and the other is dignity. We are not only creating new facilities for the present of the country but are also building the future of the country. We are engaged in building 21st century infrastructure through the PM GatiShakti National Master Plan.
And friends,
Our commitment for development is such that we do not let the time limit overshoot. There are countless examples in Uttar Pradesh of how we complete the projects within the deadline. Our government started the work of beautification of Vishwanath Dham in Kashi and our own government completed it. Our government also laid the foundation stone of Gorakhpur AIIMS and it was also inaugurated by this government. Our government also laid the foundation stone of Delhi-Meerut Expressway and its inauguration was also done by our government. Bundelkhand Expressway is also an example of this. It was to be completed in February next year but it is ready for service 7-8 months in advance, my friends. Every family knows countless difficulties in the wake of Corona. In the midst of these difficulties, we have completed this project ahead of time. It is due to such works that every countryman realizes that the spirit with which he cast his vote is being respected in the true sense and is being utilized. I congratulate Yogi ji and his team in this regard.
Friends,
When I inaugurate any road, hospital or a factory, I have only one feeling that I respect the voters who formed this government, and therefore, I provide facilities to all the voters of the country.
Friends,
Today the entire world is looking at India with great hope. We are celebrating 75 years of our independence and making a roadmap for India for the next 25 years. And today when I have come to the land of Bundelkhand, to the land of ​​Rani Laxmibai of Jhansi, I make a request to the people of more than six lakh villages of India from this heroic land. The festival of independence that we are celebrating today is due to the sacrifices of our ancestors who suffered for hundreds of years. Therefore, it is our responsibility to make plans from now on. There should be several programs in villages till 15th August. The villages should draw plans to celebrate the Amrit Mahotsav of Independence. Let us remember the heroes and freedom fighters and create an atmosphere in every village to take a new resolution. I make this request to all the countrymen today from this land of heroes.
Friends,
Today nothing should be done in India which is not related to the aspiration of the present and the better future of India. Every decision and policy should lay the grounds for accelerating the development of the country. We always have to keep away from anything that harms the country and affects the development of the country. India has got the best opportunity for development after 75 years of independence. We don't want to miss this opportunity. We have to do maximum development of the country in this period and take it to new heights and make a new India.
Friends,
There is also a huge challenge before the new India. If attention is not paid now, it can cause a lot of damage to the youth of India and today's generation. Your present will go astray and your future will be confined to darkness, friends. That's why it's important to wake up now. Nowadays, every effort is being made in our country to introduce the culture of collecting votes by distributing freebies. This culture of freebies is very dangerous for the development of the country. The people of the country and especially my youth need to be very careful of this freebies culture. The people following this culture will never build new expressways, airports or defense corridors for you. They feel that they will buy the people by distributing freebies to them. Together we have to defeat this approach and remove the freebies culture from the politics of the country.
Friends,
Instead of the freebies culture, we are working to fulfill the aspirations of the people by building roads and new rail routes in the country. We are building crores of pucca houses for the poor, completing unfinished irrigation projects for decades, constructing many small and big dams, setting up new electricity plants so that the life of the poor and the farmer becomes easier and the future of the youth of my country is not shrouded in darkness.
Friends,
It involves hard work and one has to dedicate himself to the service of the public. I am happy that wherever our double-engine governments are there in the country, they are working very hard for development. The double-engine governments are not adopting the shortcut of distributing freebies, but they are working hard to improve the future of the states.
And friends,
Today I will also tell you one more thing. Balanced development of the country and access to modern facilities even in small towns and villages also amounts to social justice in true sense. The people of eastern India and the people of Bundelkhand were denied facilities for decades. Today when modern infrastructure is being developed there, social justice is also being ensured. When development is taking place in the districts of UP, which were left on their own as backward, it is also a kind of social justice. Steps such as connecting villages with roads, providing cooking gas connection to every household, constructing pucca houses for the poor and building toilets will also strengthen social justice. The people of Bundelkhand are also benefiting a lot from the social justice initiatives of our government.
Brothers and sisters,
Our government is working continuously to mitigate another hardship of Bundelkhand. We are working on the Jal Jeevan Mission to provide piped water to every household. Under this mission, water connections have been given to lakhs of families of Bundelkhand. Our mothers and sisters have benefited a great deal because of this and their hardships have reduced. We are constantly making efforts to take the water of rivers in Bundelkhand to as many people as possible. Ratoli Dam Project, Bhavni Dam Project and Majhgaon-Chilli Sprinkler Irrigation Project are the result of such efforts. Thousands of crores of rupees have been approved for the Ken-Betwa Link Project. This is going to change the life of a large part of Bundelkhand.
Friends,
I would like to make another request to the friends of Bundelkhand. On the occasion of 75 years of independence, the country has taken a pledge to build Amrit Sarovars. Seventy-five Amrit Sarovar will also be built in every district of Bundelkhand. This is great work being done for water security and for the future generations. Today I urge all of you to come forward in maximum numbers to help in this noble cause. A village-to-village wire service campaign should be launched for Amrit Sarovar.
Brothers and sisters,
The cottage industries also have great potential for the development of Bundelkhand. This cottage industry tradition is also being emphasized by our government for AatmaNirbhar Bharat. Make in India is going to be empowered by this cottage industry tradition of India. Today I want to share an example with you and the countrymen as to how small efforts are making a huge impact.
Friends,
India has been importing toys worth crores of rupees every year from other countries of the world. Now you tell me that even small toys for little children were brought from outside. While toy making has been a family and traditional industry in India, it has been a family business. In view of that, I had urged the toy industry in India to work afresh. I also made an appeal to people to buy Indian toys. We did whatever was required to be done at the government level in such a short time. Today every Indian will be proud and this is an example of how the people of my country embrace the truth wholeheartedly. The result of all this was that today the number of toys coming from abroad has come down to a great extent. I express my gratitude to the countrymen. Now a large quantity of toys is being exported from India. Who has benefited from this? Most of our toy makers are poor, Dalit, backward and tribal families. Our women are also involved in making toys. All these people have benefited from this industry. Jhansi, Chitrakoot and Bundelkhand have a very rich tradition of toys. These too are being promoted by the double-engine government.
Friends,
The heroes of Bundelkhand, which is the land of warriors, have also hoisted the flag of victory on the playground. The country's biggest sports honor is now named after Major Dhyan Chand, the son of Bundelkhand. A sports university is also being built in his memory in Meerut, where Dhyan Chand ji spent a lot of time. Sometime back our daughter from Jhansi, Shaili Singh, also did a wonderful job. Shaili Singh, our daughter from Bundelkhand, has been creating new records in long jump and she also won a silver medal in the Under Twenty World Athletics Championship last year. Bundelkhand is full of such young talents. Our government is working in this direction so that the youth here should get a lot of opportunities to move forward, migration from here should stop and modern infrastructure should be built here. May UP continue to strengthen the new identity of good governance! With this wish, I congratulate all of you again for Bundelkhand Expressway. I again remind you that the Amrit Mahotsav of independence should be celebrated in every household of every village till August 15. Best wishes to all of you and thank you very much. Hail with full force Bharat Mata ki - Jai, Bharat Mata ki - Jai, Bharat Mata ki – Jai. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.