ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ୭୫ ଦିନିଆ-‘କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’
ସରକାରୀ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ବୟସ୍କ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ ମାଗଣା ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଟିକା
‘ଜନ ଅଭିଯାନ’ ଆକାରରେ ‘କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ; ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଶିବିର ସଂଖ୍ୟା
ବିଭିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ମାର୍ଗ, ମେଳା ଓ ଜନ ସମାରୋହରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟିକାକରଣ ଶିବିର
କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିସର, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ବସ୍‌ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଟିକାକରଣ ଶିବିର
14 JUL 2022 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍‌ ୧୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ ଠାରୁ ୭୫ ଦିନିଆ – ‘କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସବୁ ସରକାରୀ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ଦିଆଯିବ । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମାରୋହ ପାଳନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ‘ମିଶନ୍‌ ମୋଡ’ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ ଟିକାର ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହି ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ସଚିବ ଏବଂ ଏନଏଚଏମ ଏମଡିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ । ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୮ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ବ ବୟସର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ ଟିକାକରଣ ପ୍ରତିଶତ ଖୁବ୍‌ କମ୍‌ (୮%) ରହିଛି । ସେହିପରି ୬୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ବ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ମାତ୍ର ୨୭% ରହିବା ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାଗଣାରେ ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଦେବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ‘କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନ ୧୫ ଜୁଲାଇ ଠାରୁ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୫ ଦିନ ଧରି ଜାରି ରହିବ । ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସବୁ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦ୍ବିତୀୟ ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ନେବାର ୬ ମାସ (୨୬ ସପ୍ତାହ) ପୂରଣ କରିସାରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ନେବା ଲାଗି ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ ।
୭୫ ଦିନିଆ ‘କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’କୁ ଏକ ‘ଜନ ଅଭିଯାନ’ ଆକାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଜନ ସଚେତନତା ଏବଂ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି କୁହାଯାଇଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଚାରଧାମ ଯାତ୍ରା, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା, ଉତ୍ତର ଭାରତର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ କାଉଁରିଆ ଯାତ୍ରା ସହିତ ସବୁ ବଡ଼ ମେଳା ଏବଂ ଜନସମାରୋହ ସ୍ଥଳୀରେ ବିଶେଷ ଟିକାକରଣ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିସର (ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ), ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ବସ୍‌ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଟିକାକରଣ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ଲାଗି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ଏପରି ସବୁ ବିଶେଷ ଟିକାକରଣ ଶିବିରରେ କୋୱିନ ଜରିଆରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ଟିକାକରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବା ଲାଗି ଜିଲ୍ଲା/ବ୍ଲକ/ସିଭିସି ସ୍ତରରେ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ଟିକାକରଣ ଅଧିବେଶନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କୁ ଯେପରି ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ଦିଆଯିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଛାପା, ବୈଦ୍ୟୁତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଗୁଆ ବ୍ୟାପକ ସଚେନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଅଭିଯାନର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ।
ଉପଲବ୍ଧ କୋଭିଡ ଟିକାର ଡୋଜ୍‌କୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । କୌଣସି ସରକାରୀ କିମ୍ବା ଘରୋଇ କେନ୍ଦ୍ରରେ କୋଭିଡ ଟିକା ଯେପରି ନଷ୍ଟ ନହେବ ସେଥିପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । କୋଭିଡ ଟିକା ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ସମ୍ବଳ ହୋଇଥିବାରୁ ୭୫ ଦିନର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ସମୂହଙ୍କ ଟିକାକରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଆକଳନ କରିବା ସହିତ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାରେ କୋଭିଡ ଟିକାର ଡୋଜ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ପ୍ରଥମ ଏକ୍ସପାଏରୀ, ପ୍ରଥମ ଆଉଟ୍‌ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ।

Ministry of Health and Family Welfare
75 days - ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsava’ to commence from tomorrow to provide free Precaution Dose at all eligible adult population at Government Vaccination Centres
States/UTs to implement ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsava’ as a ‘Jan Abhiyaan’ with enhanced number of COVID Vaccination Camps in Mission Mode
Special Vaccination Camps on various Yatra Routes, Melas and Congregations
Special Workplace Vaccination Camps at office complexes, industrial establishments, Railway Stations, Inter-State bus stations, in Schools and Colleges
14 JUL 2022 5:25PM by PIB Delhi
75 days - ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsava’ will commence from tomorrow (15th July 2022) to provide free Precaution Dose at all adult (18 years and above) eligible population at Government COVID Vaccination Centres (CVCs). Being implemented in a ‘Mission Mode’ this special COVID vaccination drive is a part of the celebration for Azadi ka Amrit Mahotsav. The special drive isaimed to increase uptake for the Precaution Dose of COVID Vaccineamong the eligible adult population.
In a virtual meeting with State/UT Health Secretaries and NHM MDs chaired by Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan today, States and UTs have been urged to give an intensive and ambitious push towards full COVID19 vaccination coverage by vaccinating all eligible beneficiaries and covering them with precaution dose.
Union Health Secretary highlighted that less percentage of precaution doses uptake among population groups aged 18 years & above (8%) and persons aged 60 years & above (27%) is a cause of concern. Govt. of India has announced a special drive ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsava’ to be launched to provide free precaution doseat all Government Covid Vaccination Centres for persons aged 18 years &above. This would be for 75 days, from 15th July to 30th September 2022. Those eligible for the Precaution Dose include all persons of ≥18 years who have completed 6 months (or 26 weeks) from the date of administration of 2nd dose.
States/UTs were urged to implement ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsava’ for 75 days as ‘Jan Abhiyaan’ with massive mass mobilization, through a camp approach. They were advised to organize special vaccination camps in the routes of Char Dham Yatra (Uttarakhand),Amarnath Yatra (Jammu &Kashmir), Kanwar Yatra (all States/UTs of North-India) as well asmajor Melas and congregations. Union Health Secretary advised States/UTs to operationalise special workplace vaccination camps at big office complexes(public & private), industrial establishments, railway stations, inter-state bus stations, in schools and collegesetc. In all such special vaccination camps, vaccination to be done mandatorily through CoWIN and vaccination certificate to be provided. Ambitious District/Block/CVC-wise session plans need to be made for successful implementationof the initiative and to ensure that all eligible population is covered by Precaution Dose. States/UTs were also advised to do wide advance publicity of this initiative in print, electronic, social & mass media. State Health Secretaries have been urged to undertake regular weekly review of progress at the State level.
States/UTs were advised to ensure that the available COVID vaccine dosesare consumed in a timely manner and no dose expires in both government &private facilities. Highlighting that COVID vaccine is a precious national resource, states were requested to assess the requirement for the 75-day special drive as per the eligible populationgroupsand inform to the Centre. This would enable the Union Ministry of Health to provide adequate doses to the States/UTs that need them. The principle of First Expiry, First Out shall continue to guide the COVID vaccination.