প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বেংগালুৰুত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
20 JUN 2022 7:29PM by PIB Guwahati
करुनाड जनतेगे, नन्न प्रीतिय, नमस्कारगड़ु, बैंगलूरिनअ महा जनतेगे, विशेषवाद नमस्कारगड़ु, कर्नाटका राज्यद पालिगे, इंदु महत्वद दिनवागिदे।राज्यदल्लि, हलवारु मूलभूत सउकर्य, कल्पिसुव योजनेगड़न्नु, जारि-गोड़िसलु, ननगे बहड़, संतोष-वागुत्तिदे।
আজি আমি সকলোৱে পুনৰ এবাৰ কৰ্ণাটকৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে আপোনালোকক দিয়া আশ্বাসৰ সাক্ষী হৈছোঁ। আজি ২৭,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পবোৰে উচ্চ শিক্ষা, গৱেষণা, দক্ষতা বিকাশ, স্বাস্থ্য, যোগাযোগৰ দৰে বিভিন্ন দিশত আপোনাসৱক সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈছে। অৰ্থাৎ, এই জীৱন ধাৰণ সহজ কৰি তোলা আৰু ব্যৱসায় কৰা সহজ কৰি তোলাৰ বাবে এই প্ৰকল্পবোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে ।
ভাই-ভনীসকল,
মই ইয়ালৈ অহাৰ আগতে, ভাৰতীয় বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান আৰু আম্বেদকাৰ স্কুল অৱ ইকনমিক্স বিশ্ববিদ্যালয়ত শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বিষয়ে বুজাৰ বাবে তেওঁলোকৰ উৎসাহ অনুভৱ কৰিবলৈ আৰু আজি মই তেওঁলোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ আৰু নতুন শক্তিৰ সৈতে ওলাই আহিছোঁ। মই এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ সৈতে জড়িত দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডকো সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰশংসা কৰিছোঁ। এতিয়া ইয়াত, আপোনাসৱৰ সৈতে যোগাযোগৰ সৈতে জড়িত উৎসৱলৈ আহি আৰু যি উৎসাহ আৰু আশাৰে সৈতে আপোনাসৱ পৰিপূৰ্ণ হৈ আছে, মই আপোনাসৱৰ সৈতে ইয়াক উদযাপন কৰি আছোঁ, আৰু আপোনাসৱ সকলোৱে জানে যে বেংগালুৰুত এয়া হৈছে অন্তিম অনুষ্ঠান আৰু তাৰ পিছত মই মহীশূৰলৈ যাম। তাতো, কৰ্ণাটকৰ একেই উন্নয়নমূলক যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰাৰ অভিযান অব্যাহত থাকিব। অলপ আগতে কৰ্ণাটকত ৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প আৰু ৭টা ৰে'লৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আমি কোংকন ৰেলৱেৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকৰণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিও প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই কৰ্ণাটকৰ যুৱপ্ৰজন্ম, ইয়াত থকা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, আমাৰ কৃষক ভাই-ভনী, আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনী, আমাৰ উদ্যোগীসকলক নতুন সুবিধা, নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে সমগ্ৰ কৰ্ণাটকক বহুত অভিনন্দন। বহুতো শুভকামনা।
বন্ধুসকল,
বেংগালুৰু দেশৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে সপোনৰ চহৰ হৈ পৰিছে। বেংগালুৰু হৈছে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ভাবনাৰ প্ৰতিফলন। বেংগালুৰুৰ উন্নয়ন হৈছে লাখ লাখ লোকৰ বিকাশ, আৰু সেয়েহে, যোৱা ৮ বছৰত, বেংগালুৰুৰ শক্তি অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। বাংগালুৰুত নিজৰ সপোন সম্পূৰ্ণ কৰাত নিয়োজিত প্ৰতিজন বন্ধুৰ জীৱন সহজ হ'ব লাগে, ভ্ৰমণৰ সময় কম হ'ব লাগে, আৰামদায়ক হ'ব লাগে, লজিষ্টিক ব্যয়ো হ্ৰাস কৰিব লাগে। ইয়াৰ বাবে, দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰিছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতি আজিও আমি ইয়াত দেখিবলৈ পাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
বাংগালুৰুক যান-জঁটৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে ৰে'ল, পথ, মেট্ৰ', আণ্ডাৰপাছ, ফ্লাইঅভাৰ আদি সকলো সম্ভৱপৰ উপায়ৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰে বেংগালুৰুৰ উপনগৰীয় অঞ্চলসমূহক উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মোক কোৱা হৈছে যে বেংগালুৰুৰ ওচৰৰ অঞ্চলবোৰক ৰেলযোগে সংযোগ কৰিবলৈ ৮০ৰ দশকৰ পৰাই আলোচনা হৈ আহিছে। আলোচনাত চল্লিশ বছৰ, মোক কওঁক কি হৈ আছে। চল্লিশ বছৰ ধৰি আলোচনা চলি আছে। মই কৰ্ণাটকৰ ভাই-ভনীসকলক আশ্বাস দিবলৈ আহিছোঁ যে মই এই কামবোৰ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আপোনাসৱৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ চল্লিশ মাহ কাম কৰিম। আপোনাসৱে জানি আচৰিত হ'ব, ১৬ বছৰ ধৰি, এই প্ৰকল্পবোৰ ফাইলবোৰত আৱদ্ধ হৈ পৰি আছিল। মই সুখী যে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণৰ, বেংগালুৰুৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিটো সপোন পূৰণ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। বেংগালুৰু উপ-নগৰ ৰেলৱেৰ পৰা বেংগালুৰুৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণত বহু লাভ হব। এই প্ৰকল্পটোৱে বেংগালুৰু চহৰত থকাৰ বাধ্যবাধকতা হ্ৰাস কৰিব। আৰু মই আপোনালোক বন্ধুসকলক কওঁ, ৪০বছৰ আগতে কি কৰা উচিত আছিল। ৪০ বছৰ আগতে সম্পূৰ্ণ হ'ব লগা কামটো, আজি ৪০ বছৰৰ পিছত মোৰ সেই কামটো কৰাৰ ভাগ্য আছে। যদি এই বস্তুবোৰ ৪০বছৰ আগতে সম্পূৰ্ণ হ'লহেঁতেন, বেংগালুৰুৰ ওপৰত চাপ বৃদ্ধি নহ'লহেঁতেন। বেংগালুৰু অধিক শক্তিৰে প্ৰাণৱন্ত হৈ উঠিলহেতেন। কিন্তু ৪০ বছৰ, এয়া কম সময় নহয়। বন্ধুসকল, আপোনাসৱে মোক এটা সুযোগ দিছে। মই এতিয়া সময় অপচয় কৰিব নিবিচাৰো। মই আপোনাসৱক সেৱা কৰিবলৈ প্ৰতি মুহূৰ্ত অতিবাহিত কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া চাৰিওফালৰ উপগ্ৰহীয় নগৰ, উপনগৰ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলবোৰ ৰেল-আধাৰিত দ্ৰুত পৰিবহন প্ৰণালীৰ সৈতে সংযুক্ত হয়, তেতিয়া ইয়াৰ এক গুণক প্ৰভাৱ পৰে। উপ-নগৰীয়া ৰে'লৱেৰ দৰে, বেংগালুৰু ৰিং ৰোডেও চহৰখনৰ ভিৰ হ্ৰাস কৰিব। ই ৬টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু ৮টা ৰাজ্যিক ঘাইপথক সংযোগ কৰিব। অৰ্থাৎ কৰ্ণাটকৰ আন ঠাইলৈ যোৱা বহু সংখ্যক ৰে'ল বেংগালুৰু চহৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ প্ৰয়োজন নহ'ব। আপোনাসৱে এইটোও জানে যে এইটো নীলমংগলা আৰু তুমাকুৰুৰ মাজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ, ইয়াৰ চাৰিওফালে বেছিভাগ উদ্যোগ আছে। এই পথত ব্যাপক যান-জঁটৰ সমস্যা দেখা যায়। এই ঘাইপথ আৰু টুমাকুৰু বাইপাছৰ ছয় লেনৰ ফলত এই সমগ্ৰ অঞ্চলত ভ্ৰমণ আৰু পৰিবহন সহজ হ'ব, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি হ'ব। ধৰ্মস্থলা মন্দিৰ, সূৰ্য মন্দিৰ আৰু যোগ জলপ্ৰপাতৰ দৰে বিশ্বাস আৰু পৰ্যটনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰসমূহৰ সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে কৰা কামবোৰো পৰ্যটনৰ বাবে এক নতুন সুযোগ হ'ব। আজিও কাম আৰম্ভ হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
যোৱা ৮ বছৰত, আমি ৰে'ল সংযোগৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত কাম কৰিছোঁ। আজি, ৰে'লৱেত ভ্ৰমণ কৰাৰ অভিজ্ঞতা ৮বছৰ আগৰ তুলনাত বহুত বেলেগ। ভাৰতীয় ৰে'লৱে এতিয়া দ্ৰুত, পৰিষ্কাৰ, আধুনিক, সুৰক্ষিত আৰু নাগৰিক অনুকূল হৈ উঠিছে। আমি দেশৰ সেই অংশবোৰলৈ ৰেল পৰিবহন কৰিছোঁ য'ত ইয়াৰ বিষয়ে চিন্তা কৰাটোও কঠিন আছিল। কৰ্ণাটকতো, বিগত বছৰবোৰত ১২০০ৰো অধিক ৰে'ললাইন নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে বা বহল কৰা হৈছে। ভাৰতীয় ৰে'লৱেই এতিয়া বিমান বন্দৰ আৰু বিমান ভ্ৰমণত উপলব্ধ সুবিধা, পৰিৱেশ প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। ভাৰতৰত্ন ছাৰ এম. বিশ্বেশ্বৰায়, তেওঁৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা বেংগালুৰুৰ আধুনিক ৰেল ষ্টেচনটোও ইয়াৰ প্ৰমাণ। মোক কোৱা হৈছে যে আজি বেংগালুৰুত মানুহে এই ষ্টেচনলৈ গলে, পৰ্যটন স্থলীলৈ গৈ আশ্চৰ্যকৰ বস্তু দেখাৰ দৰে চাই ৰয়। তেওঁলোকে সেই ৰেল ষ্টেচনৰ পৰিৱৰ্তনৰ পৰা দেশৰ পৰিৱৰ্তন বুজিব পাৰিব আৰু মানুহে মোক কৈছিল যে যুৱ প্ৰজন্মই তাত চেলফি ল'বলৈ থিয় হৈছে। এইটো কৰ্ণাটকৰ এনে ধৰণৰ প্ৰথম আধুনিক ৰেল ষ্টেচন আৰু দেশৰ তৃতীয় খন আধুনিক ৰেল ষ্টেচন। ই কেৱল সুবিধাসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰাই নহয়, বেংগালুৰুলৈ অধিক ৰে'লৰ পথো মুকলি কৰা হৈছে। বেংগালুৰু কেণ্টনমেণ্ট আৰু যশৱন্তপুৰ জংচনৰ আধুনিকীকৰণৰ কামো আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত, আমি কেৱল ৰে'ল, পথ, বন্দৰ, বিমান বন্দৰতে সীমাবদ্ধ থাকিব নোৱাৰো, কিন্তু পৰিবহনৰ এই মাধ্যমবোৰে ইজনক সিজনৰ সৈতে সংযোগ কৰক, ইজনে সিজনক সহযোগ কৰক, আমি এনে বহুমুখী সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। এই মাল্টিমডেল সংযোগে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ পৰা সহায় লাভ কৰিছে। বেংগালুৰুৰ ওচৰত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া মাল্টি মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক এই দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। এই উদ্যানবোৰ বন্দৰ, বিমান বন্দৰ, ৰেলৱে আৰু পথ সুবিধাৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হ'ব যাতে অন্তিম মাইলৰ বিতৰণ উন্নত হয় আৰু পৰিবহন ব্যয় হ্ৰাস হয়। গতিশক্তিৰে নিৰ্মাণ কৰা এনে প্ৰকল্পই হাজাৰ হাজাৰ যুৱকক চাকৰিও প্ৰদান কৰিব, লগতে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ সংকল্প সিদ্ধিকো গতি প্ৰদান কৰিব।
ভগ্নী আৰু ভাইসকল,
বেংগালুৰুৰ সফলতাৰ কাহিনীয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক এখন স্বাৱলম্বী ভাৰত হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। এই চহৰখনে দেখুৱাইছে যে উদ্যোগ, উদ্ভাৱন, ব্যক্তিগত খণ্ড, দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক প্ৰকৃত সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাটো কিমান ডাঙৰ প্ৰভাৱ। কৰোনাৰ সময়ত, বেংগালুৰুত বহি থকা আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সমগ্ৰ বিশ্বক চম্ভালিবলৈ সহায় কৰিছে। যদিহে চৰকাৰে সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে নাগৰিকসকলৰ জীৱনত হস্তক্ষেপ কমকৈ কৰে তেতিয়াহলে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে কি কৰিব পাৰে সেয়া বেংগালুৰুৱে দেখুৱাইছে। দেশখনক ক'ৰ পৰা কলৈ নিব পাৰিব? বেংগালুৰু হৈছে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সপোনৰ কাহিনী আৰু ইয়াৰ আঁৰত আছে উদ্যোগ, উদ্ভাৱন, জনসাধাৰণৰ লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সঠিক উপযোগিতা। বেংগালুৰুৱে সেই লোকসকলক তেওঁলোকৰ মানসিকতা সলনি কৰিবলৈ শিকায়। বেংগালুৰুৰ শক্তিলৈ চাওক, ই তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ মানসিকতা সলনি কৰিবলৈও শিকায়। যি এতিয়াও ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ড, ব্যক্তিগত উদ্যোগক অশ্লীল শব্দৰে সম্বোধন কৰে। এই লোকসকলে দেশৰ শক্তি আৰু ইয়াৰ কোটি কোটি লোকৰ শক্তিক অৱমূল্যায়ন কৰে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত হৈছে সম্পদ সৃষ্টিকৰ্তা, চাকৰি সৃষ্টিকৰ্তা, উদ্ভাৱক। বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশ হিচাপে ভাৰতৰ প্ৰকৃত শক্তি, এয়াও আমাৰ সম্পদ। এই শক্তিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে যোৱা ৮বছৰত কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়, কিন্তু অতি সীমিত পৰিসৰৰ ভিতৰত। কিন্তু বেংগালুৰু যিয়ে এই সংস্কৃতি জয় কৰিছে আৰু যেতিয়া মই এই স্থানলৈ আহিছোঁ, ইয়াৰ বিতং আলোচনা কৰাটো মোৰ দায়িত্ব বুলি বিবেচনা কৰোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতত যদিহে কৃষিৰ পিছত সৰ্ববৃহৎ নিয়োগকৰ্তা আছে, তেন্তে ই হৈছে এমএছএমই খণ্ড, যি দেশৰ স্তৰ-২, স্তৰ-৩ চহৰৰ অৰ্থনীতিক এক ডাঙৰ সকাহ প্ৰদান কৰিছে। এমএচএমই খণ্ডত কোটি কোটি লোক জড়িত। কিন্তু এমএছএমইৰ সংজ্ঞা এনেদৰে নিৰূপন কৰা হৈছিল যে যদিহে তেওঁলোকে নিজকে সম্প্ৰসাৰিত কৰিব বিচাৰে, তেওঁলোক লোকচানৰ সন্মুখীন হ'লহেঁতেন। সেয়েহে তেওঁলোকে নিজৰ উদ্যোগটো ডাঙৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে আন এটা সৰু উদ্যোগৰ দিশে আগবাঢ়ি গৈছিল। আমি এই সংজ্ঞা সলনি কৰিছোঁ, যাতে এমএছএমই বিকাশৰ দিশে আগবাঢ়ে, অধিক নিযুক্তি বৃদ্ধি কৰে। আনকি সৰু চৰকাৰী প্ৰকল্পতো বিশ্বব্যাপী নিবিদাই আমাৰ এমএছএমইৰ সুযোগ যথেষ্ট সীমিত কৰিছিল। আমি ২০০ কোটি টকালৈকে নিবিদাত বিদেশী সংস্থাৰ অংশগ্ৰহণ সমাপ্ত কৰিছিলোঁ। এয়াই হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰতি আমাৰ আত্মবিশ্বাস। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সকলো বিভাগৰ বাবে এমএছএমইৰ পৰা ২৫ শতাংশ ক্ৰয় কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, আজি চৰকাৰী ই-বজাৰ হিচাপে, এমএছএমইক দেশৰ প্ৰতিটো চৰকাৰী বিভাগ, চৰকাৰী কোম্পানী, বিভাগৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ বাণিজ্য কৰাৰ এক সহজ মাধ্যম প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি, ৪৫লাখৰো অধিক বিক্ৰেতাই জিইএমত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী আৰু তেওঁলোকৰ সেৱা প্ৰদান কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিষয়েও আজিকালি যথেষ্ট আলোচনা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত বেংগালুৰু এক অতি ডাঙৰ কেন্দ্ৰ। যোৱা ৮ বছৰত দেশখনে কিমান কৰিছে সেয়া বুজিব পাৰিব যেতিয়া আমি অতীতৰ দশকবোৰ চাওঁ। যোৱা দশকবোৰত দেশখনত কিমান বিলিয়ন ডলাৰ কোম্পানী সৃষ্টি কৰা হৈছে, আপোনাসৱে আপোনাসৱৰ আঙুলিত গণিব পাৰে। কিন্তু যোৱা ৮বছৰত, ১০০বিলিয়ন ডলাৰৰ অধিক কোম্পানী থিয় হৈছে, প্ৰতি মাহে নতুন কোম্পানী সংযোজিত হৈছে। ৮বছৰত তৈয়াৰ কৰা এই ইউনিকৰ্ণবোৰৰ মূল্যাংকন আজি প্ৰায় ১৫০বিলিয়ন ডলাৰ, যি হৈছে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা। দেশখনত ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ কেনেদৰে বৃদ্ধি পাইছে সেয়া জনাবলৈ মই আপোনাসৱক আৰু এটা তথ্য দিওঁ। ২০১৪ চনৰ পিছত প্ৰথম ১০,০০০ষ্টাৰ্ট-আপত উপনীত হ'বলৈ আমাক প্ৰায় ৮০০দিন লাগিছিল। আপোনাসৱে মোক সেৱা কৰিবলৈ দিল্লীত বহুৱাইছিল আৰু তাৰ পিছত মই কৰিছিলোঁ। কিন্তু শেহতীয়াকৈ এই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত যোগদান কৰা ১০,০০০ষ্টাৰ্ট-আপ ২০০দিনতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত সংযোগ কৰা হৈছে। তাৰ পিছত যোৱা ৮বছৰত, আমি কেইশমান ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা আজি ৭০,০০০ অতিক্ৰম কৰিছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু উদ্ভাৱনৰ পথ আৰাম আৰু সুবিধাৰ নহয়। আৰু যোৱা ৮ বছৰত, দেশক এই পথত ত্বৰান্বিত কৰাৰ পথ সহজ নাছিল, ই সুবিধাজনক নাছিল। বহুতো সিদ্ধান্ত, বহুতো সংস্কাৰ তৎক্ষণাৎ অপ্ৰিয় যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু সময়ৰ লগে লগে সেই সংস্কাৰৰ লাভালাভবোৰ দেশখনে আজি অনুভৱ কৰে। সংস্কাৰৰ পথেই আমাক নতুন লক্ষ্য, নতুন সংকল্পলৈ লৈ যায়। আমি যুৱকসকলৰ বাবে মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ দৰে প্ৰতিটো খণ্ড মুকলি কৰি দিছো, যিবোৰ কেইবা দশক ধৰি কেৱল চৰকাৰৰ একচেটিয়া অধিকাৰ আছিল। আজি আমি ভাৰতৰ যুৱকসকলক ড্ৰোনৰ পৰা বিমানলৈকে প্ৰতিটো অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিত উৎসাহিত কৰিছোঁ। ইয়াত দেশৰ গৌৰৱ হৈছে ইছৰো, ডিআৰডিঅ'ৰ এক আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আছে। আজি আমি দেশৰ যুৱসকলক চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা এই বিশ্বমানৰ সুবিধাসমূহত তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগী, তেওঁলোকৰ ধাৰণা পৰীক্ষা কৰিবলৈ কৈছো। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যুৱকসকলৰ বাবে প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয় মঞ্চ প্ৰদান কৰি আছে, আৰু ইয়াত দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। যিসমূহ চৰকাৰী কোম্পানী তেওঁলোকেও প্ৰতিযোগিতা কৰিব, দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত কোম্পানীবোৰৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিব। তেতিয়াহে আমি পৃথিৱীৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। মই স্পষ্টভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে উদ্যোগ চৰকাৰীয়েই হওঁক বা ব্যক্তিগতই হওঁক, দুয়োটাই দেশৰ সম্পদ, সেয়েহে সকলোকে সমান সুযোগ দিয়া উচিত। এয়াই সকলোৰে প্ৰচেষ্টা। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ এই মন্ত্ৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত, অৰ্থাৎ অহা ২৫ বছৰত এক স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়াৰ শক্তি। আকৌ এবাৰ, মই কৰ্ণাটকৰ সকলো লোকক এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ, আৰু বংসবৰাজজীৰ নেতৃত্বত আমাৰ কৰ্ণাটকে যাতে আৰু দ্ৰুততাৰে আগবাঢ়ে তাৰ বাবে আপোনাসৱৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে থিয় দিছে। আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভকামনা জনোৱাৰ লগতে বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development projects in Bengaluru
20 JUN 2022 7:29PM by PIB Delhi
करुनाड जनतेगे, नन्न प्रीतिय, नमस्कारगड़ु, बैंगलूरिनअ महा जनतेगे, विशेषवाद नमस्कारगड़ु, कर्नाटका राज्यद पालिगे, इंदु महत्वद दिनवागिदे। राज्यदल्लि, हलवारु मूलभूत सउकर्य, कल्पिसुव योजनेगड़न्नु, जारि-गोड़िसलु, ननगे बहड़, संतोष-वागुत्तिदे।
Governor of Karnataka Shri Thawar Chand ji Gehlot, popular Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj ji, my colleague in the Union Council of Ministers Pralhad Joshi ji, Ministers of Karnataka Government, MPs and MLAs, and all my sisters and brothers of Bengaluru, Namaskar,
Today all of us are once again witnessing the trust that the double-engine government has given you for the rapid development of Karnataka. Today, projects worth more than Rs 27,000 crore are either being inaugurated or their foundation stones being laid. These multi-dimensional projects will serve you in higher education, research, skill development, health and connectivity. In short, the emphasis of these projects is on both the ease of living and ease of doing business.
Brothers and sisters,
Before coming here, I was with the students of the Indian Institute of Science and Ambedkar School of Economics University to experience their enthusiasm in education, research and innovation and I came out with renewed energy. I also fully appreciate the private sector of the country involved in these programs. I am celebrating this festival of connectivity with you who are full of zeal and enthusiasm. As you know this is my last program in Bengaluru today as I am going to Mysuru where the campaign to accelerate this development journey of Karnataka will continue. A short while ago, the foundation stone of five National Highway projects and seven railway projects was laid in Karnataka. We have also witnessed the important milestone of 100 percent electrification of Konkan Railway. All these projects will provide more facilities and opportunities to the youth, the middle-class, our farmer and labor brothers and sisters and entrepreneurs of Karnataka. Many congratulations and best wishes to the entire Karnataka for these development projects!
Friends,
Bengaluru has become the dream city for lakhs of youth of the country. Bengaluru is a reflection of the spirit of ‘Ek Bharat – Shreshtha Bharat’. The development of Bengaluru is the development of millions of dreams, and therefore, it has been the constant effort of the Central Government in the last eight years to enhance the potential of Bengaluru. The double-engine government has worked relentlessly to make life of every partner working to fulfill their dreams in Bengaluru easy and comfortable by cutting down travel time and minimizing logistic cost. We are witnessing the same commitment even today.
Friends,
The double-engine government is working on every possible means to free Bengaluru from traffic jams by developing rail, roads, metro, under-passes and flyovers. Our government is committed to connect the suburban areas of Bengaluru with better connectivity. I am told that discussions have been going on since the 80s to connect the areas around Bengaluru by rail. Forty years in the discussion! What is this sorry state of affairs? Forty years have gone into discussion. I have come to assure the brothers and sisters of Karnataka that I will work hard to complete such projects and fulfill your dreams in 40 months. You will be surprised to know that these projects remained in the files for 16 years. I am happy that the double-engine government is working hard to fulfill every dream of the people of Bengaluru and Karnataka. The Bengaluru suburban railway will go a long way in expanding the capacity of Bengaluru. This project will lessen the compulsion of living in Bengaluru city. Friends, I am destined to accomplish the work that should have been done 40 years ago. Had these projects been completed 40 years ago, Bengaluru would not have faced this enormous pressure. Bengaluru would have bloomed further. But 40 years is not a short time. Friends, now that you have given me a chance, I don't want to waste time anymore. I spend every moment for your service.
Friends,
There is going to have a multiplier effect when the surrounding satellite townships, suburbs and rural areas are connected to the rail-based rapid transit system. Like the suburban railway, the Bengaluru Ring Road will also reduce the congestion in the city. It will connect six National Highways and eight State Highways. A large number of vehicles going to other parts of Karnataka will not need to enter Bengaluru city. As you are aware most of the industries are around this National Highway between Nelamangala to Tumakuru. There is a huge flow of traffic on this route. The proposed six-lane of this highway and the Tumakuru Bypass will make travel and transport easier in the entire region, boosting economic activity. The work being done to improve the connectivity of important centers of faith and tourism like Dharmasthala Temple, Surya Mandir and Jog Falls will offer new opportunities for tourism. This work has started today too.
Brothers and sisters,
Over the last eight years, we have worked on a complete transformation of rail connectivity. The experience of traveling in Railways today is completely different from what it was eight years ago. Indian Railways is getting faster, cleaner, safer and becoming modern and citizen friendly. We have taken the trains to those parts of the country where it was difficult to even imagine. In Karnataka too, more than 1200 kilometers of railway lines have been either freshly laid or have been widened in the last few years. Indian Railways is now trying to provide an atmosphere of amenities which was once found only in airports and air travel. The modern railway station in Bengaluru named after Bharat Ratna Sir M. Visvesvaraya is also a proof of this. I have been told that today people in Bengaluru visit this station as a tourist destination. They see the changes happening in the country through that railway station and people were telling me that the younger generation stands in a queue to take selfies there. This is the first such modern railway station in Karnataka and third in the country. This has not only modernized the facilities, but has also opened the way for more trains to Bengaluru. The modernization of Bengaluru Cantonment and Yesvantpur Junction has also started from today.
Friends,
We cannot remain confined to rail, road, port, airport in the 21st century. Therefore, we are focusing on multimodal connectivity by connecting and supporting these modes of transport with each other. This multimodal connectivity is being supported by the PM GatiShakti National Master Plan. The Multi Modal Logistic Park, which is going to be built near Bengaluru, is part of this vision. The park will be connected to port, airport, railway and road facilities to improve the last mile delivery and reduce the cost of transportation. Such projects being made with the spirit of GatiShakti will give employment to thousands of youth and will also accelerate achieving the resolve of ‘AatmaNirbhar Bharat’.
Brothers and sisters,
The success story of Bengaluru inspires the India of the 21st century to become AatmaNirbhar Bharat. This city has demonstrated that opportunities given to entrepreneurship, innovation, private sector and the youth to showcase their real potential can create such a huge impact. During the Corona crisis, our youth in Bengaluru have helped the whole world to recover. Bengaluru has demonstrated that if the government provides facilities and there is bare minimum interference in the life of the citizen, then the youth of India can do anything and take the country to new heights. Bengaluru is the dream city of the youth of the country and behind it is entrepreneurship, innovation and the efficacy of public as well as private sector. Bengaluru also teaches those people to change their mindset who still address India's private sector, private enterprise, with crude words. These authoritarian-minded people underestimate the power of the country and its crores of people.
Friends,
21st century India belongs to wealth creators, job creators and innovators. This is the real strength of India as the youngest country in the world and it is also our wealth. The efforts that have been made in the last eight years to promote this power are discussed, but in a very limited manner. But when I have come to Bengaluru, which lives in this culture, I consider it my responsibility to discuss it in detail.
Brothers and sisters,
The biggest employer after agriculture is the MSME sector which is strengthening the economy of Tier-2, Tier-3 cities of the country. Crores of people of the country are connected with the MSME sector. But MSMEs were earlier defined in such a way that if they wanted to expand on their own, they would suffer. So instead of expanding their ventures, they used to move towards other smaller ventures. We changed this definition itself, so that MSMEs could move towards growth and increase employment. The opportunities for our MSMEs were very limited due to global tenders even in small government projects. We did away with the participation of foreign entities in tenders up to Rs 200 crore. This is our confidence towards AatmaNirbhar Bharat. All departments of the Central Government have been directed to procure 25 percent of their requirements from MSMEs. Moreover, MSMEs have been given an easy medium in the form of the Government e-marketplace to trade directly with every government department and government companies. Today more than 45 lakh sellers are providing their products and services on GeM.
Brothers and sisters,
India's start-up ecosystem, of which Bengaluru is a big center, is also being discussed a lot these days. The country’s significant progress in the last eight years can be comprehended if we look at the past decades. You can count on your fingers the number of billion-dollar companies in the last few decades. But in the last eight years, more than 100 billion-dollar companies have been created and new companies are being added every month. The valuation of these unicorns created in the last eight years is about 150 billion dollars today, that is, about 12 lakh crore rupees. Let me quote another figure to tell you how the start-up ecosystem is growing in the country. It took us around 800 days to reach the first 10,000 start-ups after 2014. Now I talk about the period after you sent me to Delhi to serve you. It took less than 200 days for 10,000 new start-ups to join this ecosystem recently. In the last eight years, we have grown from a few hundred start-ups to 70,000 today.
Brothers and sisters,
The path to start-ups and innovations is not very easy. And the way to accelerate the country on this path in the last eight years was also not easy. Many decisions and reforms may seem unpleasant at the moment, but over time the benefits of those reforms are felt by the country. Only the path of reform takes us towards new goals and resolutions. We have opened up every sector like space and defence, which for decades was monopolized by the government only. Today we are encouraging the youth of India in every cutting-edge technology, from drones to aircraft. ISRO is the pride of the country and DRDO has a modern infrastructure. Today we are asking the youth of the country to experiment with their vision and ideas in these world class facilities which the government has created. The Central Government is providing every necessary platform where the youth are working diligently. The government companies will also compete with the companies created by the youth of the country. Only then will we be able to compete with the world. I am of firm belief whether the undertaking is government or private; both are the assets of the country, so there should be a level playing field for everybody. This is ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). This mantra of ‘Sabka Prayas’ is the energy to build a self-reliant India in the ‘Amrit Kaal’, i.e., the next 25 years of independence. Once again, I congratulate all the people of Karnataka for these development projects. Under the leadership of Basavaraj ji, the Government of India stands with you to work shoulder to shoulder to make our Karnataka move forward faster. Thanks a lot to all of you with many best wishes! Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.