প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্গলুরুদা দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা ৱাফম
20 JUN 2022 7:29PM by PIB Imphal
করুনাদ জনতেগে, নন্ন প্রীতিয়, নম্সকারগরু, গেঙ্গলুরিনা মহা জনতেগে, ৱিশিসৱাদ নমস্কারগরু, কর্নাতাকা রাজ্যদ পালিগে, ইন্দু মহত্বদ দিনৱাগিদে। রাজ্যদল্লি, হলৱারু মুলভুদ সউকর্য়, কল্পিসুৱ য়িজনেগরন্নু, জা রি-গোরিসলু, ননগে বহর, সিন্তোশ-ৱাগুত্তিদে। কর্নাতকাগী গোবর্নর, শ্রী থাৱর চন্দ জী গহলোত, কর্নাতকাগী প্রজা মীয়াম্না নুংশিজবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ৱাসৱরাজ জী, কেন্দ্রীয় কেবিনেত্তা ঐগআ থবক তৌমিন্নরিবা, প্রহলাদ জোশি জী, কর্নাতকা সরকলারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং, বেঙ্গলুরুগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিং পুম্নমকপু খুরুমজরি।
দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা কর্নাতকাবু খোংজেল য়াংনা চাউখৎহল্লগনি হায়না পীখিবা থাজবা অদু ঙসি ঐখোয়না অমুক হন্না উবা ফংলি। ঙসি লুপা করোর লিশিং ২৭তগীসু হেনবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিগী প্রোজেক্ত অসি হায়র এজুকেশন, রিসর্চ, স্কিল দেবেলপমেন্ত, হেল্থ, কনেক্তিবিতীগুম্বা হীরম কয়া অমগা লোইননা নখোয়গী সেবাগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরি। হায়বদি মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজনেস অনিমক অসিদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লগনি।
ইচিল–ইনাওশিং,
মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ঐহাক ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স অমসুং অম্বেদকর স্কুল ওফ ইকোনোমিক্স য়ুনিভর্সিতীদা এজুকেশন, রিসর্চ অমসুং ইনোভেশন অদুব নিংথিনা খঙনবগীদমক্তা মখোয়না থৱায় য়াওবা অদুবু খঙবা ঙম্নবা ঙসি ঐহাক্না মখোয়গী মরক্তা তিল্লরে অমসুং অনৌবা পঙ্গল-থৌনা অমগা লোইননা লাক্লিবনি। ঐহক্না অসিগূম্বা থৌরমশিং অসিগা মরী লৈনব আলৈবাক অসিগী প্রাইভেত সেক্তরবুসু থাগৎপা ফোংদোক্লি। হৌজিক মফম অসিদা কেনেক্তিবিতীনা শম্নহনবা কুমহৈ অসিবু নখোয়গা লোইননা, নখোয়গী মরক্তা য়াওদুনা অনৌবা পাঙ্গল থৌনাগা লোইননা থল্লবা নখোয়গা লোইননা মসিবু সেলেব্রেত তৌরি। অমসুং নখোয় ময়াম্না খঙলম্লগনি বেঙ্গলুরুদা মসিনা অরোইবা থৌরম্নি অমসুং মসিগী মতুংদা মৈসুরুদা চৎলগনি। মদুদসু কর্নাতকাগী মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংচৎ অসিবু খোংজেল য়াংখৎহন্নবা কেমপেন মখা চত্থখিগনি। হৌজিক্তা মতম খরগী মমাংদা কর্নাতকাগী নেস্নেল হাইৱে প্রোজেক্তশিং অমসুং রেলৱে প্রোজেক্ত ৭কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। কোনকন রেলৱেবু চাদা চামা ইলেক্ত্রিফিকেশন তৌবা উবা ফংলে। হায়রিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অসি কর্নাতকাগী নহাশিং, মিদল ক্লাসশিং, ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী এন্তর্প্রনরশিংদা অনৌবা ফেসিলিতীশিং পীরগনি, অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি। কর্নাতকাবু হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
বেঙ্গলুরু, লৈবাক অসিগী নহারোল লাখ কয়া অমগী মঙলানগী শহরনি। বেঙ্গলুরু চাউখৎপনা, মীওই লাখ কয়া অমগী চাউখৎপনি অমসুং মরম অদুনা হৌখিববা চহি ৮দা কেন্দ্র সরকারনা বঙ্গলুরুবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবগী মাইকৈদা লেপ্তনা হোৎনরক্লি। বেঙ্গলুরুদা মশাগী মঙলানশীং অদুবু মঙফাউননবা হোৎনরিবা মীপুম খুদিংমক্কী পুনশি লাইহন্নবা, ত্রাৱেল তাইম হন্থহন্নবা, নুংঙাইনবা, লোজিস্তিক কোস্তসু য়ারিবমখৈ হন্থহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাকখি। মসিগী কমিৎমেন্ত অসি মফম অসিদা অমুক উবা ফংলে।
দবল ইঞ্জিনগী সরকার অসিনা কর্নাতকাগী প্রজা মীয়ামগী, বেঙ্গলুরুগী প্রজা মীয়ামগী মঙলান খুদিংমক নিংবা থুংহন্নবা থৱাই-হকচাং য়াওনা হোৎনবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। বেঙ্গলুরুর সব-অর্বান রেলৱেনা বেঙ্গলুরুগী কেপাসিতীদা হেনগৎহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা বেঙ্গলুরু শহরদা খক্তমক লৈতবা য়াদবগী তঙাইফদবা অদু হন্থহল্লগনি। অমসুং চহি ৪০গী মমাংদা তৌগদবা, চহি ৪০গী মমাংদা লোইশিল্লমগদবা থবক অদু ঙসি ঐহাক্না চহি ৪০গী মতুংদা পাংথোক্নবগী, ঐগী লাইবক্তা তম্লম্লে। করিগুম্বা চহি ৪০গী মমাংদা হায়রিবা থবকশিং অসি লোইশিল্লম্লবদি বেঙ্গলুরুদা প্রেসর হেন্না লৈরম্লোইদবনি। বেঙ্গলুরু হেন্না শক্তি লৈনা চাউখৎলমগদবনি। অদুবু চহি ৪০ অসি য়াম্না তেনবা মতম নত্তে। অদুবু মরুপশিং নখোয়না মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐঙোন্দা পীবীরে। হৌজিক্তি ঐহাক্না মতম মাংহনবা পামদে। মতম পুম্বদা নখোয়গী সেবাগীদমক্তা লৈরি।
মরুপশিং,
বেঙ্গলুরুবু ত্রাফিক জামদগী কোকহন্নবগীদমক্তা রেল, রোদ, মেত্রো, অন্দর-পাস, ফ্লাই-ওভর, ওইথোকপা য়াবা পাম্বৈ খুদিংমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা থবক তৌরি। বেঙ্গলুরুগী সবঅর্বান মফমশিংদা হেন্না ফবা কেনেক্তিবিতী লৈহন্নবা ঐখোয়গী সরকার অসিনা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। ঐহাক্না তাবদা বেঙ্গলুরুগী অকোইবদা লৈরিবা মফমশিংদা রেল য়ৌহন্নবগীদমক্তা চহি ১৯৮০গী মতম অদুৱাইদগী খন্নবা হৌরকখি। খন্নবদা চহি ৪০ চংখ্রে, অদুগা মসিদগী করি ওইরকপগে। ঐহাক্না কর্নাতকাগী ইচিল-ইনাওশিংদা থাজবা পীনবগীদমক্তা লাক্লিবনি, মদুদি হায়রিবা থবকশিং অসি মাইপাকহন্নবগীদমক্তা ঐহাক্না থা নিফু হোৎনদুনা নখোয় ময়ামগী মঙলান অদুবু মঙফাওনহল্লগনি। নখোয়না তাবদা অঙকপা অমা ফাওগনি মদুদি মসিগী প্রোজেক্ত অসি চহি ১৬তগী ফাইলশিংদা পন্দুনা লৈরক্লিবনি। দবল ইঞ্জিনগী সরকার অসিনা কর্নাতকাগী প্রজা মীয়ামগী, বেঙ্গলুরুগী প্রজা মীয়ামগী মঙলান খুদিংমক নিংবা থুংহন্নবা থৱাই-হকচাং য়াওনা হোৎনবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। বেঙ্গলুরুর সব-অর্বান রেলৱেনা বেঙ্গলুরুগী কেপাসিতীদা হেনগৎহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা বেঙ্গলুরু শহরদা খক্তমক লৈতবা য়াদবগী তঙাইফদবা অদু হন্থহল্লগনি। অমসুং চহি ৪০গী মমাংদা তৌগদবা, চহি ৪০গী মমাংদা লোইশিল্লমগদবা থবক অদু ঙসি ঐহাক্না চহি ৪০গী মতুংদা পাংথোক্নবগী, ঐগী লাইবক্তা তম্লম্লে। করিগুম্বা চহি ৪০গী মমাংদা হায়রিবা থবকশিং অসি লোইশিল্লম্লবদি বেঙ্গলুরুদা প্রেসর হেন্না লৈরম্লোইদবনি। বেঙ্গলুরু হেন্না শক্তি লৈনা চাউখৎলমগদবনি। অদুবু চহি ৪০ অসি য়াম্না তেনবা মতম নত্তে। অদুবু মরুপশিং নখোয়না মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐঙোন্দা পীবীরে। হৌজিক্তি ঐহাক্না মতম মাংহনবা পামদে। মতম পুম্বদা নখোয়গী সেবাগীদমক্তা লৈরি।
মরুপশিং,
অকোইবদা লৈরিবা সেতলাইত তাউনশিপশিং, সবঅর্বশিং অমসুং গ্রামীনগী মফমশিংদা রেলদা য়ুমফম ওইবা রেপিদ ত্রাঞ্জিত সীস্তেমদা কেনেক্ত তৌবা মতমদা মসিনা মরম ওইরগা মল্তিপ্লায়র ইফেক্ত অমা থোক্লগনি। সবঅর্বান রেলৱেগুম্না বেঙ্গলুরু রিং রোদসু শহরগী কঞ্জেসশন হন্থহল্লগনি। মসিনা নে্সনেল হাইৱে ৬ অমসুং স্তেত হাইৱে ৮ কনেক্ত তৌরগনি। হায়বদি কর্নাতকাগী অতোপ্পা শরুকশিংদা চৎপা মশিং য়াম্লবা গারিশিংনা বেঙ্গলুরু শহর মনুংদা চংবগী মথৌ তাররোই। নখোয়নসু হেন্না খঙলিবনি, মদুদি নিলমঙ্গলাদগী তুমকুরুরগী মরক্তআ লৈরিবা নেস্নেল হাইৱে অদুগী অকোইবদা অনম্বনা ইন্দস্ত্রীশিং ঙাক্তা লৈ। ত্রাফিক্কী য়াম্লবা ফ্লো অমা মফম অসিদা চৎলি। মসিগী হাইৱেগী সিক্স লেন্নিং অমসুং তুমকুরুর বাইপাসনা মরম ওইরগা মফম অসিদা ত্রাভেল অমসুং ত্রান্সপোর্ত য়াম্না লাইহনগনি অমসুং ইকোনোমিক এক্তিবিতীদা য়াম্না চাউনা ইনোৎ হাপ্লগনি। ধর্মস্থলা মন্দির, সুর্য় মন্দির অমসুং জোগ ফোল্সগুম্বা লাইনিং-লাইশোল অমসুং তুরিজমগী য়াম্না মরু ওইবা সেন্তরগী কনেক্তিবিতীবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা পাইখৎলিবা থবক-থৌরমশিং অদুনা তুরিজমগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পুরক্লগনি। হায়রিবশিং অসিসু ঙসিদি থবক ওইনা পাইখৎপা হৌরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়না রেল কনেক্তিবিতীগী কমপ্লিত ত্রান্সফোর্মেশন্দা থবক তৌখি। ঙসিদি রেলৱে চৎপগী এক্সপরিয়েন্স অদু চহি ৮গ মমাংদা লৈরম্বা অদুগা চাদম্নবদা য়াম্না খেৎনরে। কর্নাতকাদসু হৌখিবা চহি খক্তদা কিলোমিতর ১২০০ হেন্না অনৌবা রেল লাইন শেম্বা নত্রগা চাউথোকহনখ্রে। ভারতকী রেলনা এয়রপোর্তশিং অমসুং প্লেন তোংদুনা চৎপা মতমদা ফংবা অদুগুম্বা ফেসিলিতীশিং, এনভাইরনমেন্ত অদু পীবা ঙম্নবা হোৎনরি। ভারত রত্না, সর এম. ৱিস্বেস্বরৈয়াগী মমীংদা বেঙ্গলুরুদা শারিবা মতম অসিগী অনৌবা রেলৱে স্তেসনদুসু মসিগী খুদম অমনি। ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি মদুদি ঙসিদি বেঙ্গলুরুদা মীয়াম্না মসিগী স্তেসন অসিদা তুরিস্ত দেস্তিনেশন অমগুম্না অঙকপা অমা উবাগুম্না মফম অসিদা চত্তুনা য়েংনৈ। মশাগী লৈবাক্তা অহোংবা অমা পুরক্লিবা অদুগুম্বা রেলৱে স্তেসন অমা শারকপা অসিনা অহোংবা অদু উবা ফংঙি অমসুং মীনা হায়বদা নহাশিংনা মফম অদুদা চত্তুনা সেল্ফি নম্নবা তৌই। মসি কর্নাতকাগী অহানবা অমসুং লৈবাক অসিগী অহুমশুবা মতম অসিগী ওইবা অনৌবা রেলৱে স্তেসন্নি। মসিদা ফংলিবা ফেসিলিতীশিং অদু মতম অসিগী ওইবা অনৌবা মখলগী ওইবদা নত্তনা বেঙ্গলুরুগীদমক্তা ত্রেন ময়াম অমগী লম্বিসু হাংদোক্লে। বেঙ্গলুরুগী কেন্তনমেন্ত অমসুং য়স্বন্তপুর জংক্সনবুসু মতম অসিগী ওইবা অনৌবা স্তেসন অমা ওইহন্নবা ঙসিদগী হৌখ্রে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাদা ঐখোয়না রেল, রোদ, পোর্ত, এয়রপোর্ত খক্তদা অকক্নবা থম্বা য়াদ্রে, মরমদি ত্রান্সপোর্ত হায়রিবআ মোদশিং অসি অমনা অমগা কেনক্ত তৌবা, অমনা অমবু সপোর্ত তৌবা, অসিগুম্বা মল্তিমোদল কেনেক্তিবিতীদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মল্তিমোদল কেনেক্তিবিতী অসিবু পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানদগী মতেং ফংলি। বেঙ্গলুরুগী মনাক্তা শাগদৌরিবা মল্তি মোদল লোজিস্তিক পার্ক অসি মসিগী ৱিজন অসিগী শরুক অমনি। মসিগী পার্ক, পোর্ত, এয়রপোর্ত, রেলৱে অমসুং রোদকী ফেসিলিতীশিং অসিদা কেনেক্ত তদুনা লাস্ত মাইল দেলিভরী এন্না ফগৎহন্নবা অমসুং ত্রান্সপোর্তেশনগী কোস্ত হন্থহল্লগনি। গতিশক্তিগী স্পিরিত্তগী শেমগৎলক্লিবা অসিগুম্বা প্রোজেক্তনা নহা লিশিং কয়া অমা থবকসু পীরগনি, আত্মানির্ভর ভারতকী ফিরেপ অসিবু মাইপাকহনবা ইনোৎ হাপ্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
বেঙ্গলুরুগী সক্সেস স্তোরীনা ২১শুবা চহি চাগী ভারতপু আত্মানির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা পুক্নিং-থৌনা হাপকৎলি। মসিগী শহর অসিনা এন্তরপ্রেনরশিপ, ইনোভেশন, প্রাইভেত সেক্তর, লৈবাক অসিগী নহাশিংবু মখোয়গী মতিক উৎথোক্নবগীদমক্তা তাঞ্জা অমা পীবীবনা কয়াগী মতিক ইমপেক্ত লৈবগে হায়বদু উৎলি। কোরোনাগী মতমদা বেঙ্গলুরুদা লৈবা ঐখোয়গী নহাশিংনা মালেম পুম্ববু শেন্নবদা মতেং পাংখি। বেঙ্গলুরুনা উৎলি মদুদি করিগুম্বা সরকারনা ফেসিলিতীশিং পীরবদি অমসুং নগরিকশিংগী পুনশিদা য়রিবমখৈ খুৎ থিংজিনদ্রবদি, ভারতকী নহাশিংনা তৌবা ঙম্লোইদবসি করি লৈবগে। লৈবাক অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা পুখৎলগনি। বেঙ্গলুরু লৈবাক অসিগী নহাশিংগী মঙলানগী অদুগুম্বা শহর অমনি অমসুং মসিগী মরুমদা এন্তরপ্রেনরশিপ, ইনোভেশন, পব্লিক্কা লোইন-লোইননা প্রাইভেত সেক্তরবু নিংথিজনা মথৌ তৌবা। বেঙ্গলুরুনা ভারতকী প্রাইভেত সেক্তরবু, ও্রাইভেত এন্তরপ্রাইজবু হৌজিক ফাওবা ফজদবা ৱাহৈশিং শিজিন্নদুনা হায়রিবশিং অদুগী মাইন্দসেতপুসু শেমদোক্নবা তম্বীরি। লৈবাক অসিগী শক্তি অমসুং লমদম অসিগী করোর কয়াগী মীয়ামবু অদুগুম্বা ওথোরিতেরিবান মাইন্দসেত চেনবা মীশিং অদুনা অন্দরেস্তিমেত তৌই।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী ভারত অসি ৱেল্থ ক্রিয়েতরশিং, জোব ক্রিয়েতরশিং, ইনোভেতরশিংগীনি। মালেম অসিগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতকী অশেংবা পাঙ্গলনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লন্নি। মসিগী পাঙ্গল অসিবু প্রোমোত তৌনবগীদমক্তা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা হৌৎনখিবা অদুগী মতাংদা খন্নখি অদুবু য়াম্না অকক্নবা মওংদা ওইখি। অদুবু ঐহাক্না অসিগী কলচরদা হিংলিবা বেঙ্গলুরুদা লাকপা মতমদা ঐহাক্না মসিগী মতাংদা কুপ্থনা খন্নবা হায়বসি ঐগী থৌদাংনি হায়না লৌই।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিদা লওউ-শিংউগী মথংদা খ্বাইদগী চাউবা এমপ্লোয়র হায়রবদি ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তর অসিনি, মসিনা লৈবাক অসিগী তায়র -২, তায়র-৩গী শহরশিংগী ইকোনোমীদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। মীওই করোর কয়া অমনা মসিগী এম.এস.এম.ই. সেক্তরশীং অসিগা মরী লৈনৈ অদুবু হান্নদি মসিগী এম.এস.এম.ই.শিং অসিনা করিগুম্বা মশা মতোমতা চাউথোকচনবা হোৎনরবদি য়াম্না অৱাবা অমা ওইরম্মি অমসুং মাংনবগী মচাক অমা ওইরম্মি। মরম অদুনা মখোয়না মখোয়গী ভেঞ্চর অদুবু চাউথোকহনবগী মহুত্তা অপিকপা ভেঞ্চর রোমদা ওইনা মাই ওনশিল্লি। এম.এস.এম.ই.শিংনা অচৌবা ভেঞ্চর লোমদা ওইনা মাই ওনশিন্নবা অমসুং এমপ্লোইমেন্ত হেন্না পীনবা, ঐখোয়না মসিগী ৱাহন্থোক অদু ওইনা হোংদোকহল্লে। অপিক-অপিকপা সরকারগী প্রোজেক্তশিংদা ফাওবা গ্লোবল তেন্দরশিং লৈবনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংগী খুদোংচাবা অসি য়াম্না তাংনা থোকই। ঐখোয়না লুপা করোর ২০০গী তেন্দরদা মপান লমগী এন্তাইতীশিংনা শরুক য়াবা অদু য়াহনখিদ্রে। মসিনি আত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা ঐখোয়গী থাজবা অসি। কেন্দ্র সরকারনা দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্কীদমক্তা চাদা ২৫দি এম.এস.এম.ই.শিংদগী ওইনা লৈগদবনি হায়না য়াথং পীখ্রে। মসিদা নত্তনা ঙসি গোবর্নমেন্ত মার্কেতপ্লেসকী শক্তমদা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা লৈবাক অসিগী সরকারগী দিপার্তমেন্ত অমসুং সরকারগী কমপনীশিংগা হকথেংননা ত্রেদ তৌনবগীদমক্তা য়াম্না লাইবা পাম্বৈ অমা পীখ্রে। জি.ই.এম.দা ঙসিদি সেলর লাখ ৪৫ হেন্না মখোয়গী প্রোদক্ত অমসুং মখোয়গী সার্বিসশিং অদু ফংহল্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
বেঙ্গলুরুদা সেন্তর ওইরিবা ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেমগী মতাংদসু হন্দক মরক্তি য়াম্না হেন্না খন্ন-নৈনরক্লি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা লৈবাক অসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা চাউখৎলক্লিবা অসি ঐখোয়না হৌখিবা দিকেদশিং অদু য়েংলগনি লাকশিনবা ঙমগন। অদুবু হৌখিবা চহি ৮ অসিদা বিলিয়ন দোলর কমপনী ১০০ হেন্না লিংখৎলক্খ্রে অমসুং থা খুদিংগী অনৌবা কমপনীশীং হাপকৎলক্লি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা শেমগৎলকপা মসিগী য়ুনিকোর্নশিং অসিগী ভেল্যুৱেশন অসি ঙসিদি চাউরাক্না বিলিয়ন দোলর ১৫০ ময়া নক্না ওইরে, হায়বদি, চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১২ মুক্নি। লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপ ইকোসীস্তেম করম্না চাউখৎলক্লি হায়বসি তাক্নবা মশিং অমসু তাক্কে। ২০১৪গী মতুংদা অহানবা স্তার্ত অপ ১০,০০০ অসি য়ৌবদা ঐখোয়না নুমিৎ ৮০০নি চংখি। হৌজিক নখোয়না ঐবু দিল্লীদা নখোয়বু সেবা তৌনবা ফমহল্লবা মতুংগী মতমগী মতাংদা অমুক হায়গে। হন্দক্তা মসিগী ইকোসীস্তেম অসিদা অনৌবা স্তার্ত অপ ১০,০০০ য়াওনবগীদমক্তা নুমিৎ ২০০দগী তানা চংখি। হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা ঐখোয়না স্তার্ত-অপ চামা খরা খক্তদগী ঙসিদি ৭০,০০০ য়ৌরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
স্তার্ত অপশিং অমসুং ইনোভেশনগী লম্বি অসি য়াম্না কোম্বা নুংঙাইবগী ফেসিলিতী নত্তে। অমসুং হৌখিবা চহি ৮ অসিদা লৈবাক অসিনআ অসিগী লম্বি অসিদা খোংজেল য়াংনা চাউখৎলকখিবগী লম্বিসু অরাইবদি নত্তে। ফিরেপ কয়া অমা, রিফোর্ম কয়া অমা খুদক্কী ওইনদি শাফদবা য়াই, অদুবু মতমগী মতুং ওইন্না হায়রিবা রিফোর্মশিং অদুগী কান্নবা অদু ঙসি লৈবাক অসিনা ফংবা ঙম্লিবনি। রিফোর্মগী লম্বি খক্তনা ঐখোয়বু অনৌবা পান্দম, অনৌবা ফিরেপ অমগী মাইকৈ তম্না পুদুনা চৎলিবনি। ঐখোয়না স্পেস অমসুং দিফেন্সগুম্বা সেক্তরদা নহাশিংগীদমক্তা হাংদোক্তুনা থম্লি, মসিদা দিকেদ কয়া অমা সরকার খক্তগী হক ওইরম্মি। ঙসিদি দ্রোনদগী হৌরগা এয়রক্রাফ ফাওবা, কত্তিং এজ তেক্নোলোজী খুদিংমক্তা ভারতকী নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। মফম অসিদা লৈবাক অসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা ইস্রো লৈ, দি.আর.দি.ও.গী মতম অসিগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা লৈ। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নহাশিংহায়রি মদুদি সরকারনা অসিগুম্বা ৱার্ল্দ ক্লাস ফেসিলিতীশিং অসিদা, নখোয়গী ৱিজন, আইদিয়া অদুবু তেস্ত তৌ। কেন্দ্র সরকারনা নহাশিংদা তঙাইফদবা প্লেতফোর্ম খুদিংমক পীরি, মসিদা লৈবাক অসিগী নহাশিংনা হোৎনরি। সরকারগী কমপনিশিং অদুনসু কমপিত তৌরগনি, লৈবাক অসিগী নহাশিংনা শেমগৎলকপা কমপনীশিং অদুগা কমপিত তৌরগনি। মতম অদুদতা মালেম অসিগা কমপিত তৌবা ঙমগদৌরিবনি। ঐগী মতুং ইন্নদি অন্দরতেকিং অদু সরকারগী ওইগেরা লনাইগী ওইগেরা অনিমক লৈবাক্কী এসেত ঙাক্তনি, মরম অদুনা লেভেল প্লেয়িং ফীল্দ মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্ননা ফংগদবনি। মসিনি ময়াম্না হোৎনরিবসে। মবাম্না ওৎনরিবা অসিগী মন্ত্র অসিনা অজাদিগী অমৃতকাল হায়বদি লাক্কদবা চহি ২৫ অসিদা আত্মানির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা ইনর্জী পীগদৌরিবনি। অমুক্কসু হন্না কর্নাতকাগী মীয়ামদা চাউখৎ-থৌরাংগী মসিগী প্রজেক্তশিং অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি, অমসুং বনসৱরাজ জীকী লুচিং মখাদা ঐখোয়গী কর্নাতকানা অমুক্কসু হেন্না খোংজেল য়াংনা চাউখৎনবগীদমক্তা ভারত সরকারনা লেং মান্ননা থবক তৌবা ঙম্নবগীদমক্তা নখোগআ লোইননা খোংফম চেৎনা লেপ্লি। য়াইফ-পাউজেল কয়া অমগা লোইননা নখোয় পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি, নমস্কারা।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development projects in Bengaluru
20 JUN 2022 7:29PM by PIB Delhi
करुनाड जनतेगे, नन्न प्रीतिय, नमस्कारगड़ु, बैंगलूरिनअ महा जनतेगे, विशेषवाद नमस्कारगड़ु, कर्नाटका राज्यद पालिगे, इंदु महत्वद दिनवागिदे। राज्यदल्लि, हलवारु मूलभूत सउकर्य, कल्पिसुव योजनेगड़न्नु, जारि-गोड़िसलु, ननगे बहड़, संतोष-वागुत्तिदे।
Governor of Karnataka Shri Thawar Chand ji Gehlot, popular Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj ji, my colleague in the Union Council of Ministers Pralhad Joshi ji, Ministers of Karnataka Government, MPs and MLAs, and all my sisters and brothers of Bengaluru, Namaskar,
Today all of us are once again witnessing the trust that the double-engine government has given you for the rapid development of Karnataka. Today, projects worth more than Rs 27,000 crore are either being inaugurated or their foundation stones being laid. These multi-dimensional projects will serve you in higher education, research, skill development, health and connectivity. In short, the emphasis of these projects is on both the ease of living and ease of doing business.
Brothers and sisters,
Before coming here, I was with the students of the Indian Institute of Science and Ambedkar School of Economics University to experience their enthusiasm in education, research and innovation and I came out with renewed energy. I also fully appreciate the private sector of the country involved in these programs. I am celebrating this festival of connectivity with you who are full of zeal and enthusiasm. As you know this is my last program in Bengaluru today as I am going to Mysuru where the campaign to accelerate this development journey of Karnataka will continue. A short while ago, the foundation stone of five National Highway projects and seven railway projects was laid in Karnataka. We have also witnessed the important milestone of 100 percent electrification of Konkan Railway. All these projects will provide more facilities and opportunities to the youth, the middle-class, our farmer and labor brothers and sisters and entrepreneurs of Karnataka. Many congratulations and best wishes to the entire Karnataka for these development projects!
Friends,
Bengaluru has become the dream city for lakhs of youth of the country. Bengaluru is a reflection of the spirit of ‘Ek Bharat – Shreshtha Bharat’. The development of Bengaluru is the development of millions of dreams, and therefore, it has been the constant effort of the Central Government in the last eight years to enhance the potential of Bengaluru. The double-engine government has worked relentlessly to make life of every partner working to fulfill their dreams in Bengaluru easy and comfortable by cutting down travel time and minimizing logistic cost. We are witnessing the same commitment even today.
Friends,
The double-engine government is working on every possible means to free Bengaluru from traffic jams by developing rail, roads, metro, under-passes and flyovers. Our government is committed to connect the suburban areas of Bengaluru with better connectivity. I am told that discussions have been going on since the 80s to connect the areas around Bengaluru by rail. Forty years in the discussion! What is this sorry state of affairs? Forty years have gone into discussion. I have come to assure the brothers and sisters of Karnataka that I will work hard to complete such projects and fulfill your dreams in 40 months. You will be surprised to know that these projects remained in the files for 16 years. I am happy that the double-engine government is working hard to fulfill every dream of the people of Bengaluru and Karnataka. The Bengaluru suburban railway will go a long way in expanding the capacity of Bengaluru. This project will lessen the compulsion of living in Bengaluru city. Friends, I am destined to accomplish the work that should have been done 40 years ago. Had these projects been completed 40 years ago, Bengaluru would not have faced this enormous pressure. Bengaluru would have bloomed further. But 40 years is not a short time. Friends, now that you have given me a chance, I don't want to waste time anymore. I spend every moment for your service.
Friends,
There is going to have a multiplier effect when the surrounding satellite townships, suburbs and rural areas are connected to the rail-based rapid transit system. Like the suburban railway, the Bengaluru Ring Road will also reduce the congestion in the city. It will connect six National Highways and eight State Highways. A large number of vehicles going to other parts of Karnataka will not need to enter Bengaluru city. As you are aware most of the industries are around this National Highway between Nelamangala to Tumakuru. There is a huge flow of traffic on this route. The proposed six-lane of this highway and the Tumakuru Bypass will make travel and transport easier in the entire region, boosting economic activity. The work being done to improve the connectivity of important centers of faith and tourism like Dharmasthala Temple, Surya Mandir and Jog Falls will offer new opportunities for tourism. This work has started today too.
Brothers and sisters,
Over the last eight years, we have worked on a complete transformation of rail connectivity. The experience of traveling in Railways today is completely different from what it was eight years ago. Indian Railways is getting faster, cleaner, safer and becoming modern and citizen friendly. We have taken the trains to those parts of the country where it was difficult to even imagine. In Karnataka too, more than 1200 kilometers of railway lines have been either freshly laid or have been widened in the last few years. Indian Railways is now trying to provide an atmosphere of amenities which was once found only in airports and air travel. The modern railway station in Bengaluru named after Bharat Ratna Sir M. Visvesvaraya is also a proof of this. I have been told that today people in Bengaluru visit this station as a tourist destination. They see the changes happening in the country through that railway station and people were telling me that the younger generation stands in a queue to take selfies there. This is the first such modern railway station in Karnataka and third in the country. This has not only modernized the facilities, but has also opened the way for more trains to Bengaluru. The modernization of Bengaluru Cantonment and Yesvantpur Junction has also started from today.
Friends,
We cannot remain confined to rail, road, port, airport in the 21st century. Therefore, we are focusing on multimodal connectivity by connecting and supporting these modes of transport with each other. This multimodal connectivity is being supported by the PM GatiShakti National Master Plan. The Multi Modal Logistic Park, which is going to be built near Bengaluru, is part of this vision. The park will be connected to port, airport, railway and road facilities to improve the last mile delivery and reduce the cost of transportation. Such projects being made with the spirit of GatiShakti will give employment to thousands of youth and will also accelerate achieving the resolve of ‘AatmaNirbhar Bharat’.
Brothers and sisters,
The success story of Bengaluru inspires the India of the 21st century to become AatmaNirbhar Bharat. This city has demonstrated that opportunities given to entrepreneurship, innovation, private sector and the youth to showcase their real potential can create such a huge impact. During the Corona crisis, our youth in Bengaluru have helped the whole world to recover. Bengaluru has demonstrated that if the government provides facilities and there is bare minimum interference in the life of the citizen, then the youth of India can do anything and take the country to new heights. Bengaluru is the dream city of the youth of the country and behind it is entrepreneurship, innovation and the efficacy of public as well as private sector. Bengaluru also teaches those people to change their mindset who still address India's private sector, private enterprise, with crude words. These authoritarian-minded people underestimate the power of the country and its crores of people.
Friends,
21st century India belongs to wealth creators, job creators and innovators. This is the real strength of India as the youngest country in the world and it is also our wealth. The efforts that have been made in the last eight years to promote this power are discussed, but in a very limited manner. But when I have come to Bengaluru, which lives in this culture, I consider it my responsibility to discuss it in detail.
Brothers and sisters,
The biggest employer after agriculture is the MSME sector which is strengthening the economy of Tier-2, Tier-3 cities of the country. Crores of people of the country are connected with the MSME sector. But MSMEs were earlier defined in such a way that if they wanted to expand on their own, they would suffer. So instead of expanding their ventures, they used to move towards other smaller ventures. We changed this definition itself, so that MSMEs could move towards growth and increase employment. The opportunities for our MSMEs were very limited due to global tenders even in small government projects. We did away with the participation of foreign entities in tenders up to Rs 200 crore. This is our confidence towards AatmaNirbhar Bharat. All departments of the Central Government have been directed to procure 25 percent of their requirements from MSMEs. Moreover, MSMEs have been given an easy medium in the form of the Government e-marketplace to trade directly with every government department and government companies. Today more than 45 lakh sellers are providing their products and services on GeM.
Brothers and sisters,
India's start-up ecosystem, of which Bengaluru is a big center, is also being discussed a lot these days. The country’s significant progress in the last eight years can be comprehended if we look at the past decades. You can count on your fingers the number of billion-dollar companies in the last few decades. But in the last eight years, more than 100 billion-dollar companies have been created and new companies are being added every month. The valuation of these unicorns created in the last eight years is about 150 billion dollars today, that is, about 12 lakh crore rupees. Let me quote another figure to tell you how the start-up ecosystem is growing in the country. It took us around 800 days to reach the first 10,000 start-ups after 2014. Now I talk about the period after you sent me to Delhi to serve you. It took less than 200 days for 10,000 new start-ups to join this ecosystem recently. In the last eight years, we have grown from a few hundred start-ups to 70,000 today.
Brothers and sisters,
The path to start-ups and innovations is not very easy. And the way to accelerate the country on this path in the last eight years was also not easy. Many decisions and reforms may seem unpleasant at the moment, but over time the benefits of those reforms are felt by the country. Only the path of reform takes us towards new goals and resolutions. We have opened up every sector like space and defence, which for decades was monopolized by the government only. Today we are encouraging the youth of India in every cutting-edge technology, from drones to aircraft. ISRO is the pride of the country and DRDO has a modern infrastructure. Today we are asking the youth of the country to experiment with their vision and ideas in these world class facilities which the government has created. The Central Government is providing every necessary platform where the youth are working diligently. The government companies will also compete with the companies created by the youth of the country. Only then will we be able to compete with the world. I am of firm belief whether the undertaking is government or private; both are the assets of the country, so there should be a level playing field for everybody. This is ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). This mantra of ‘Sabka Prayas’ is the energy to build a self-reliant India in the ‘Amrit Kaal’, i.e., the next 25 years of independence. Once again, I congratulate all the people of Karnataka for these development projects. Under the leadership of Basavaraj ji, the Government of India stands with you to work shoulder to shoulder to make our Karnataka move forward faster. Thanks a lot to all of you with many best wishes! Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.