কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
হোতেলশিং নত্ত্রগা রেসতুরান্তশিংনা মশা মরোমদোম নত্ত্রগা শোইবদগী অচা-অথক্কী বিলদা সর্বিস চার্জ হাপচিনবা য়ারোই: কঞ্জুমর এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি
হোতেলশিং অমসুং রেসতুরান্তশিংদা সর্বিস চার্জ লৌবগা মরী লৈন্না মওং তাদনা শেন্দোং তান্নবা অমসুং কঞ্জুমরশিংগী হক খোঙ্গাউনবা ঙাকথোক্নবা সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতি(সি সি পি এ)না চৎন-কাংলোনশিং ফোঙলে
সর্বিস চার্জ লৌবগী ময়োক্তা কঞ্জুমরনা নেসনেল কঞ্জুমর হেপ্লালাইন(এন সি ঐচ)দা ৱাকৎপা য়াগনি
য়াংনা অমসুং মপুংফানা ৱায়েন্নবা ই-দাখিল পোর্তেলগী খুৎথাংদা ইলেকত্রোনিক ওইনা ৱাকৎপা য়াগনি
04 JUL 2022 5:11PM by PIB Imphal
হোতেলশিং অমসুং রেসতুরান্তশিংদা সর্বিস চার্জ লৌবগা মরী লৈন্না মওং তাদনা শেন্দোং তান্নবা অমসুং কঞ্জুমরশিংগী হক খোঙ্গাউনবা ঙাকথোক্নবা সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতি(সি সি পি এ)না চৎন-কাংলোনশিং ফোঙলে।
সি.সি.পি.এনা ফোঙবা চৎন-কাংলোনশিং অদুদা হায়রি মদুদি হোতেলশিং নত্ত্রগা রেসতুরান্তশিংনা মশা মরোমদোম নত্ত্রগা শোইবদগী অচা-অথক্কী বিলদা সর্বিস চার্জ হাপচিনবা য়ারোই। অতোপ্পা মমিং অমা থোন্দুনা সর্বিস চার্জ লৌবা য়ারোই। হোতেলশিং নত্ত্রগা রেসতুরান্তশিংনা কঞ্জুমর অমদগী নমদুনা সর্বিস চার্জ লৌনবা হোৎনরোইদবনি অমসুং সর্বিস চার্জ অসি মশানা য়ানা, অনিংবা অমসুং কঞ্জুমরগী অপাম্বগী মতুংইন্না পীগদবনি হায়না নাখৈ শেংনা খঙহনগদবনি। সর্বিস চার্জ লৌবদা য়ুম্ফম ওইরগা কঞ্জুমরশিং চংবদা অপনবা পীবা নত্ত্রগা সেবা তৌবদা অপনবা পীবা তৌরোইদবনি। সর্বিস চার্জ অসি অচা-অথক্কী বিলদা হাপচিন্দুনা অমসুং অপুনবা শেনফমদা জি.এস.তি হাপচিন্দুনা লৌরোইদবনি। লিঙ্ক অসিদা চংলগা চৎন-কাংলোনশিং য়েংবা য়াগনি।
চৎন-কাংলোনশিং থুগাইদুনা করিগুম্বা হোতেলশিং নত্ত্রগা রেসতুরান্তশিংনা সর্বিস চার্জ লৌরবদি, কঞ্জুমর অমনা বিলগী শেনফমদগী সর্বিস চার্জ লৌথোক্নবা মরী লৈনবা হোতেল নত্ত্রগা রেসতুরান্ত অদুদা হায়গদবনি। আইনগী ওইবা থবকশিং পায়খৎত্রিঙৈ মমাংদা য়ানদবশিং লোইশিন্নবা কঞ্জুমর অমনা ১৯১৫দা কোল তৌদুনা নত্ত্রগা এন.সি.ঐচ মোবাইল এপ্পকী খুৎথাংদা নেসনেল কঞ্জুমর হেপ্ললাইন্দা ৱাকৎপা য়াগনি।
সর্বিস চার্জ লৌবগী মতাংদা কঞ্জুমরশিংনা নেসনেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন্দা ৱাকৎ কয়া লাক্লে। কঞ্জুমরশিংনা পীখৎলকপা ৱাকৎশিং অদুগী মনুংদা রেসতুরান্তশিংনা তঙাইফদনা সর্বিস চার্জ লৌবা অমসুং সর্বিস চার্জ অসি শোইবা শাদুনা অচা-অথক্কী বিলদা হাপচিল্লে হায়বা য়াওরি। লোয়ন্না অসিগুম্বা চার্জ অসি মশানা য়ানা পীগদবনি অমসুং মখোয়না সর্বিস চার্জ পীদনবা হোৎনবা মতমদা কঞ্জুমরশিং ইকায়বা নংলে হায়রি।
থবক অসি মওং তাদনা শেন্দোং তান্নবা হোৎনবা অমসুং কঞ্জুমরশিংগী হক খোঙ্গাউনবনি হায়না লৌদুনা, কঞ্জুমরশিংগী য়েংলগা সর্বিস চার্জ লৌবগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা কেসশিং কঞ্জুমর কম্মিসন্না ৱারেপ লৌরে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
No hotels or restaurants can add service charge automatically or by default in the food bill: Consumer Affairs Ministry
Central Consumer Protection Authority (CCPA) issues guidelines for preventing unfair trade practices and violation of consumer rights with regard to levying of service charge in hotels and restaurants
Consumer may lodge a complaint on the National Consumer Helpline (NCH) against the service charged
Complaint can also be filed electronically through e-daakhil portal for speedy and effective redressal
04 JUL 2022 5:11PM by PIB Delhi
The Central Consumer Protection Authority (CCPA) has issued guidelines for preventing unfair trade practices and violation of consumer rights with regard to levying of service charge in hotels and restaurants.
The guidelines issued by CCPA stipulate that hotels or restaurant shall not add service charge automatically or by default in the food bill. No collection of service charge shall be done by any other name. No hotel or restaurant shall force a consumer to pay service charge and shall clearly inform the consumer that service charge is voluntary, optional and at consumer’s discretion. No restriction on entry or provision of services based on collection of service charge shall be imposed on consumers. Service charge shall not be collected by adding it along with the food bill and levying GST on the total amount. The guidelines can be accessed by clicking on the link.
If any consumer finds that a hotel or restaurant is levying service charge in violation to the guidelines, a consumer may make a request to the concerned hotel or restaurant to remove service charge from the bill amount. Also, the consumer may lodge a complaint on the National Consumer Helpline (NCH), which works as an alternate dispute redressal mechanism at the pre-litigation level by calling 1915 or through the NCH mobile app.
A number of complaints have been registered in the National Consumer Helpline (NCH) by consumers with regard to levying of service charge. The issues raised by consumers include restaurants making service charge compulsory and adding it in the bill by default, suppressing that paying such charge is optional and voluntary and embarrassing consumers in case they resist paying service charge.
Various cases relating to levying of service charge have also been decided by consumer commissions in favor of consumers, holding the same as an unfair trade practice and in violation of consumer rights.