Prime Minister's Office
PM to visit Bhimavaram and Gandhinagar on 4th July
PM to launch year-long 125th birth anniversary celebration of legendary freedom fighter Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram, Andhra Pradesh
PM to also unveil 30-feet tall bronze statue of Alluri Sitarama Raju
PM to inaugurate Digital India Week 2022 in Gandhinagar
Theme for Digital India Week 2022: Catalyzing New India’s Techade
PM to launch ‘Digital India Bhashini’, ‘Digital India GENESIS’ and ‘Indiastack.global’; to also dedicate ‘MyScheme’ and ‘Meri Pehchaan’
PM to announce first cohort of 30 Institutions to be supported under Chips to Startup Programme
01 JUL 2022 12:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Bhimavaram, Andhra Pradesh and Gandhinagar, Gujarat on 4th July, 2022. At around 11 AM, Prime Minister will launch the year-long 125th birth anniversary celebration of legendary freedom fighter Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram. Thereafter, at around 4:30 PM, Prime Minister will inaugurate the Digital India Week 2022 in Gandhinagar.
PM in Bhimavaram
As part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Government is committed to giving due recognition to the contribution of freedom fighters and making people across the country aware of them. As part of the endeavour, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the year-long 125th birth anniversary celebration of the legendary freedom fighter, Alluri Sitarama Raju, in Bhimavaram. Prime Minister will also unveil a 30-feet tall bronze statue of Alluri Sitarama Raju.
Born on 4th July 1897, Alluri Sitarama Raju is remembered for his fight against the British, in order to safeguard interests of the tribal communities in the Eastern Ghats region. He had led the Rampa rebellion, which was launched in 1922. He is referred to as “Manyam Veerudu” (Hero of the Jungles) by the local people.
The government has planned a series of initiatives as part of the year-long celebration. The birthplace of Alluri Sitarama Raju at Pandrangi in Vizianagaram district and Chintapalli Police Station (to mark 100 years of Rampa Rebellion - the attack on this police station marked the beginning of Rampa Rebellion) will be restored. Government has also approved the construction of Alluri Dhyana Mandir at Mogallu with a statue of Alluri Sitarama Raju in Dhyana Mudra, depicting the life story of the freedom fighter through mural paintings and AI-enabled interactive system.
PM in Gandhinagar
Prime Minister will inaugurate the Digital India Week 2022, whose theme is ‘Catalyzing New India’s Techade’. During the programme, Prime Minister will launch multiple digital initiatives aimed at enhancing accessibility of technology, streamlining service delivery to ensure ease of living and giving a boost to startups.
Prime Minister will launch ‘Digital India Bhashini’ which will enable easy access to the internet and digital services in Indian languages, including voice-based access, and help the creation of content in Indian languages. The key intervention in building AI based language technology solutions for Indian languages will be the creation of multilingual datasets. Digital India Bhashini will enable massive citizen engagement to build these datasets through a crowdsourcing initiative called BhashaDaan.
Prime Minister will launch ‘Digital India GENESIS’ (Gen-next Support for Innovative Startups) - a National Deep-tech Startup Platform, to discover, support, grow and make successful startups in Tier-II and Tier-III cities of India. A total outlay of ₹750 Crore has been envisaged for the scheme.
Prime Minister will also launch ‘Indiastack.global’ - a global repository of key projects implemented under India Stack like Aadhaar, UPI, Digilocker, CowiN Vaccination Platform, Government e MarketPlace (GeM), DIKSHA Platform and Ayushman Bharat Digital Health Mission. This offering of India to the Global Public Digital Goods repository will help position India as the leader of building Digital Transformation projects at population scale, and prove to be of immense help to other countries which are looking for such technology solutions.
Prime Minister will dedicate to the citizens ‘MyScheme’ - a service discovery platform facilitating access to Government Schemes. It aims to offer a one-stop search and discovery portal where users can find schemes that they are eligible for. He will also dedicate to the citizens ‘Meri Pehchaan’- National Single Sign On for One Citizen Login. National Single Sign-On (NSSO) is a user authentication service in which a single set of credentials provide access to multiple online applications or services.
Prime Minister will also announce the first cohort of 30 Institutions to be supported under the Chips to Startup (C2S) Programme. The C2S Programme aims to train specialized manpower in the area of design of semiconductor chips at Bachelors, Masters and Research level, and act as a catalyst for growth of Start-ups involved in semiconductor design in the country. It offers mentoring at organisational level and makes available State-of-the-art facilities for design to the institutions. This is part of the India Semiconductor Mission to build a strong design ecosystem in semiconductors.
Digital India Week 2022 will have physical events from 4th to 6th July in Gandhinagar. The programme will celebrate the anniversary of Digital India and demonstrate how public digital platforms like Aadhaar, UPI, Cowin, Digilocker etc. have enabled ease of living for citizens. It will showcase India’s technological prowess to the global audience, explore collaboration and business opportunities with a wide range of stakeholders, and present the Techade of opportunities for NextGen. It will witness participation of Startups and leaders from Government, Industry & Academia. A Digital Mela is also being organised with over 200 stalls that will showcase digital solutions enabling ease of living and also the solutions that have been developed by Indian Unicorns and Startups. Digital India Week will also have India Stack Knowledge Exchange in virtual mode from 7th to 9th July.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪ জুলাইত ভীমাৱৰাম আৰু গান্ধীনগৰ ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ভীমাৱৰামত কিংবদন্তি স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ বৰ্ষজোৰা ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
৩০ ফুট ওখ ব্ৰঞ্জৰ প্ৰতিমূৰ্তিও উন্মোচন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
গান্ধীনগৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উইক, ২০২২ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ, ২০২২ৰ বাবে মুল বিষয়বস্তু হৈছেঃ নিউ ইণ্ডিয়াৰ টেকেডক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা
‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাষিনী’, ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া জেনেছিছ’ আৰু ‘ইণ্ডিয়াষ্টেক ডট গ্ল’বেল’ মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে; লগতে উচৰ্গা ‘মাইস্কিম’ আৰু ‘মেৰী পেহচান’
চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সমৰ্থন আগবঢ়াবলগীয়া ৩০টা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰথমটো দল ঘোষণা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
01 JUL 2022 12:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৪ জুলাই, ২০২২ত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ ভীমাৱৰাম আৰু গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰ ভ্ৰমণ কৰিব। প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভীমাৱৰামত কিংবদন্তি স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ বৰ্ষজোৰা ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰিব। ইয়াৰ পিছত প্ৰায় ৪:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উইক, ২০২২ উদ্বোধন কৰিব।
ভীমাৱৰামত প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে চৰকাৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ অৱদানক উপযুক্ত স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণক সেই বিষয়ে সজাগ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভীমাৱৰামত কিংবদন্তি স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ বৰ্ষজোৰা ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰিব। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ ৩০ ফুট ওখ ব্ৰঞ্জৰ প্ৰতিমূৰ্তিও উন্মোচন কৰিব।
১৮৯৭ চনৰ ৪ জুলাইত জন্মগ্ৰহণ কৰা আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৱে ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে, পূব ঘাট অঞ্চলৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ স্বাৰ্থ ৰক্ষাৰ বাবে সকলোৱে মন ৰাখিছে। তেওঁ ১৯২২ চনত আৰম্ভ হোৱা ৰামপা বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব দিছিল।স্থানীয় লোকসকলে তেওঁক “মন্যম বীৰুদু” (জংঘলৰ নায়ক) বুলি অভিহিত কৰে।
বৰ্ষজোৰা এই উদযাপনৰ অংশ হিচাপে চৰকাৰে একাধিক পদক্ষেপৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ জন্মস্থান ভিজিয়ানাগৰাম জিলাৰ পাণ্ডৰাংগী আৰু চিন্তাপল্লী আৰক্ষী থানা (ৰামপা বিদ্ৰোহৰ ১০০ বছৰ উপলক্ষে - এই থানাত হোৱা আক্ৰমণে ৰামপা বিদ্ৰোহৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিছিল) পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ’ব। মিউৰেল পেইন্টিং আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাসক্ষম ইণ্টাৰেক্টিভ চিষ্টেমৰ জৰিয়তে স্বাধীনতা সংগ্ৰামী গৰাকীৰ জীৱন কাহিনী চিত্ৰিত কৰি ধ্যান মুদ্ৰাত আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজুৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰে মোগালুত আল্লুৰী ধ্যান মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বাবেও চৰকাৰে অনুমোদন জনাইছে।
গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘নিউ ইণ্ডিয়াৰ টেকেডক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে উদযাপন কৰিবলগীয়া ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উইক, ২০২২ উদ্বোধন কৰিব। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তিৰ সুলভতা বৃদ্ধি, সহজ জীৱন-যাপন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সেৱা প্ৰদান সুশৃংখলিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে একাধিক ডিজিটেল পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহক এক উদ্গনি যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাষিনী’ মুকলি কৰিব, যিয়ে কণ্ঠভিত্তিক প্ৰৱেশকে ধৰি ভাৰতীয় ভাষাত ইণ্টাৰনেট আৰু ডিজিটেল সেৱা সহজে লাভ কৰিব পাৰিব, আৰু ভাৰতীয় ভাষাত কণ্টেণ্ট সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব। ভাৰতীয় ভাষাৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাভিত্তিক ভাষা প্ৰযুক্তি সমাধান গঢ়ি তোলাৰ মূল মধ্যস্থতা হ’ব বহুভাষিক ডাটাছেট সৃষ্টি। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাষিনীয়ে ভাষাদান নামৰ ক্ৰাউডছ’ৰ্চিং পদক্ষেপৰ জৰিয়তে এই ডাটাছেটসমূহ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যাপক নাগৰিকসকলক সক্ষম কৰিব।
ভাৰতৰ টায়াৰ-II আৰু টায়াৰ-III চহৰসমূহত আৱিষ্কাৰ, সমৰ্থন, বৃদ্ধি আৰু সফল ষ্টাৰ্টআপ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া জেনেছিছ’ (জেন-নেক্সট ছাপ’ৰ্ট ফৰ ইনোভেটিভ ষ্টাৰ্টআপ) - এটা ৰাষ্ট্ৰীয় ডিপ-টেক ষ্টাৰ্টআপ প্লেটফৰ্ম মুকলি কৰিব। এই আঁচনিৰ বাবে মুঠ ৭৫০ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইণ্ডিয়াষ্টেক.গ্ল’বেল’ও মুকলি কৰিব - ইণ্ডিয়া ষ্টেকৰ অধীনত ৰূপায়িত মূল প্ৰকল্প যেনে আধাৰ, ইউপিআই, ডিজিলকাৰ, ক’ৱিন ভেকচিনেচন প্লেটফৰ্ম, গৱৰ্ণমেণ্ট ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম), দীক্ষা মঞ্চ আৰু আয়ুস্মান ভাৰত ডিজিটেল হেল্থ মিছন আদিৰ এক বিশ্বজোৰা ভঁৰাল। গ্ল’বেল পাব্লিক ডিজিটেল গুডছ ভঁৰাললৈ ভাৰতৰ এই প্ৰস্তাৱে জনসংখ্যাৰ পৰিসৰত ডিজিটেল ৰূপান্তৰ প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক শীৰ্ষ স্থান দিয়াত সহায় কৰিব আৰু এনে প্ৰযুক্তি সমাধান বিচৰা আন দেশসমূহৰ বাবে ই অপৰিসীম সহায়ক হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক ‘মাইস্কিম’- চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা সেৱা আৱিষ্কাৰ মঞ্চ উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে একক অনুসন্ধান আৰু আৱিষ্কাৰ প’ৰ্টেল প্ৰদান কৰা য’ত ব্যৱহাৰকাৰীসকলে তেওঁলোকে যোগ্য আঁচনিসমূহৰ সন্ধান কৰিব পাৰে। তেওঁ দেশবাসীৰ নামত ‘মেৰী পেহচান’-নেচনেল ছিংগল ছাইন ফৰ ৱান চিটিজেন লগইন-ও উৎসৰ্গা কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় একক চাইন-অন (এনএছএছঅ’) হৈছে এটা ব্যৱহাৰকাৰী প্ৰমাণীকৰণ সেৱা য'ত প্ৰমাণপত্ৰৰ এটা গোটে একাধিক অনলাইন এপ্লিকেচন বা সেৱাসমূহৰ বিশ্বাসযোগ্যতা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপ (চি২এছ) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সহায়ক হোৱা ৩০টা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰথমটো গোটৰ নামো ঘোষণা কৰিব। চি২এছ কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্য হৈছে স্নাতক, স্নাতকোত্তৰ আৰু গৱেষণা পৰ্যায়ত অৰ্ধপৰিবাহী চিপৰ ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ জনশক্তিক প্ৰশিক্ষণ দিয়া আৰু দেশত অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইনৰ সৈতে জড়িত ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বৃদ্ধিৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা। ই সাংগঠনিক পৰ্যায়ত নিৰীক্ষণ প্ৰদান কৰে আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ডিজাইনৰ বাবে অত্যাধুনিক সুবিধাসমূহ উপলব্ধ কৰে। এয়া অৰ্ধপৰিবাহীত এক শক্তিশালী ডিজাইন ইক’চিষ্টেম গঢ়ি তোলাৰ বাবে ইণ্ডিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছনৰ অংশ।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উইক, ২০২২ত ৪ জুলাইৰ পৰা ৬ জুলাইলৈ গান্ধীনগৰত ব্যৱহাৰিক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব। এই কাৰ্যসূচীত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা হ’ব আৰু আধাৰ, ইউ পি আই, ক’ৱিন, ডিজিলকাৰ আদি ৰাজহুৱা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মে কিদৰে নাগৰিকসকলৰ বাবে সহজ-সৰল জীৱন-যাপন সক্ষম কৰিছে সেই দিশবোৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ই বিশ্বজুৰি দৰ্শকৰ সন্মুখত ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব, বহুতো অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতা আৰু ব্যৱসায়িক সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিব আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে সুযোগসমূহৰ টেকেড উপস্থাপন কৰিব। ইয়াত ষ্টাৰ্টআপ আৰু চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু একাডেমীৰ নেতাসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হ’ব। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি দুই শতাধিক বিপনীৰে এখন ডিজিটেল মেলাৰ আয়োজন কৰা হৈছে, য’ত সহজ জীৱন-যাপনৰ সক্ষম কৰি তোলা ডিজিটেল সমাধানৰ লগতে ভাৰতীয় ইউনিকৰ্ণ আৰু ষ্টাৰ্টআপে প্ৰস্তুত কৰা সমাধানসমূহো প্ৰদৰ্শন কৰিব। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উইকত অহা ৭ জুলাইৰ পৰা ৯ জুলাইলৈ ভাৰ্চুৱেল ম’ডত ইণ্ডিয়া ষ্টেক ন’লেজ এক্সচেঞ্জো অনুষ্ঠিত হ’ব।