প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ‘উদয়মী ভারত’ প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে
“এম.এস.এম.ই. হায়বসি ঐখোয়গী ওইনদি মেক্সিমম সপ্পোর্ত তু স্মোল মাইক্রো অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইস হায়বনি”
“এম.এস.এম.ই. সেক্তরবু মপাঙ্গল লৈহনবা হায়বসি অপুনবা খুন্নাইবু মপাঙ্গল লৈহনবনি”
“করিগুম্বা ইন্দস্ত্রী অমনা চাউখৎপা পাম্লবা, পাকথোক-চাউথোকপা পাম্লবা, মসিদা সরকারনা হান্নদগী শৌগৎলিবগী মথক্তা পোলিসী কয়াদা তঙাই ফদবা রিফোর্ম কয়াসু পুরক্লি”
“মীরমদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংবু ত্রেদ, তেক্নোলোজী অমসুং তুরিজম হায়রিবা পেরামীতর অহুমগী মখা পোন্না য়েংশিল্লি”
“খাদী অমসুং খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিংগী তর্নওভরনা অহানবা ওইনা লুপা করোর লাখ ১ হেনখ্রে”
“মুদ্রা য়োজনানা ভারত মচা খুদিংবু ওন্তোপ্রিনর লায়না ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি”
“ওন্তোপ্রিনরশিপ্তা ইনক্লুসিবনেস লৈবা অমসুং ইকোনোমিক ইনক্লুজন হায়বসি সোসিএল জস্তিসকী তসেংবা ৱাহন্থোক অমনি”
“ঐখোয়গী সরকারনা অদোমগী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙমগদবা পোলিসী শেম্নবা অমসুং অদোমগা থৱাই য়াওনা চৎমিন্ননবা খোঙফম চেৎলি হায়না ঐহাক্না এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা থাজবা পীরি”
“ওন্তোপ্রিনর ওইবা ভারত মচা খুদিংগী মায় পাকপা খুদিংনা ঐখোয়বু আত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা পুগনি। ঐহাক্না অদ
30 JUN 2022 1:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘উদয়মী ভারত’ প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে অমসুং ‘রাইজিং অমসুং এক্সেলরেতিং এম.এস.এম.ই. পরফোর্মেন্স’ (আর.এ.এম.পি.) স্কিম, ‘কেপাসিতী বিলদিং ওফ ফর্স্ত-তাইম এম.এস.এম.ই. এক্সপোর্তর’ (সি.বি.এফ.তি.ই.) স্কিম অমসুং এম.এস.এম.ই. সেক্তরবু হেন্না চাউখৎহন্নবা ‘প্রধান মন্ত্রীগী ইমপ্লোয়মেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম’ (পি.এম.ই.জি.পি.)গী অনৌবা খুদোংচাবগুম্বা মরু ওইবা খোঙথাং কয়াসু হৌদোকখ্রে। মহাক্না পি.এম.ই.জি.পি.গী বেনিফিশরীশিংগীদমক্তা ইং ২০২২-২৩গী তেংবাংশিংসু দিজিতেলগী খুত্থাংদা পীথোকখ্রে; এম.এস.এম.ই. আইদিয়া হেক্কাথোন, ২০২২গী মহৈ লাউথোকখ্রে; নেস্নেল এম.এস.এম.ই. এৱার্দ, ২০২২ য়েন্থোকখ্রে; অমসুং সেল্ফ রিলাইএন্ত ইন্দিয়া (এস.আর.আই.) ফন্দগী এম.এস.এম.ই. ৭৫দা দিজিতেল ইক্বিতী সর্তিফিকেত পীথোকখ্রে। কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরায়ন রানে অমসুং শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মা, লৈবাক শিনবা থুংবগী এম.এস.এম.ই.গী স্তেকহোলদর, অমসুং তোঙানবা লৈবাকশিংগী দিপ্লোমেতশিংনা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা এম.এস.এম.ই.না হোৎনরিবশিংনা আত্মানির্ভরগী মরু ওইবা শাফু ওইগনি হায়না ফোংদোকখি। ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা ফংদৌরিবা অৱাংবা থাক্কী মায় পাকপা খুদিংমক এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা মায় পাকপগী মখা পোনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী এক্সপোর্ত হেনগৎনবগীদমক্তা অমসুং ভারতকী পোত্থোকশিংনা অনৌবা কৈথেলদা য়ৌনবগীদমক্তা এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা মপাঙ্গল কনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়বা ৱাফমদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “অদোমগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং সেক্তর অসিগী মশিং থীঙমদনা ওইথোকপা য়াবশিংবু খঙলদুনা ঐখোয়না ৱারেপ কয়া লৌরি অমসুং অনৌবা পোলিসী কয়া শেম্লি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঙসি হৌদোকখ্রিবা খোঙথাং অমসুং সরকারনা পায়খৎলিবা অতোপ্পা থবক-থৌরমশিং অসিগা এম.এস.এম.ই.গী ক্বালিতী অমসুং মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎপগা মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঐখোয়না পন্নরিবা এম.এস.এম.ই. হায়বসিগী তেক্নিকেল ওইবা অশাংবা মওংদি মাইক্রো স্মোল অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইস হায়বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অদুবু, মসিনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী অচৌবা য়ুম্ফম অমা ওইরি। ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা এম.এস.এম.ই.গী চাউরাকপা শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা ওই। এম.এস.এম.ই. সেক্তরবু মপাঙ্গল লৈহনবা হায়বসি অপুনবা খুন্নাইবু মপাঙ্গল লৈহনবনি, মসিনা চাউখৎপনা মীওই খুদিংদা কান্নবা ফংহল্লি। মরম অদুনা, সেক্তর অসিদা সরকারনা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
এম.এস.এম.ই. সেক্তরবু মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা মমাংগী চহি নিপান্দা ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী বজেৎপু ৬৫০% চাংদা হেনগৎহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “এম.এস.এম.ই. হায়বসি ঐখোয়গী ওইনদি মেক্সিমম সপ্পোর্ত তু স্মোল মাইক্রো অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইস হায়বনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি।
লৈবাক্কী মীওই করোর ১১ হেনবগা সেক্তর অসিগা মরী লৈনৈ হায়না তম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.না থবক পীবগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইবা ফম কল্লি হায়খি। লাইচৎ মনুংদা, সরকারনা অপীকপা ইন্তর্প্রাইস খুদিংবু কনবগা লোয়ননা মপাঙ্গল হাপ্নবা ৱারেপ লৌখি। কেন্দ্র সরকারনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইনগী মখাদা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা লুপা করোর লাখ ৩.৫গী শেনফম শোইদনা খাক্তুনা থমখি হায়না মহাক্না হায়খি। রিপোর্ত অমগী মখা পোনবা ৱাফম অমনা মসিনা থবক করোর ১.৫ কনবা ঙমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। ভারতকী নীংতম্বগী ‘অমৃত কাল অসিদা লৌখিবা ৱারেপ খুদিংমক মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা এম.এস.এম.ই.না অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি।
মমাংগী সরকারনা সেক্তর অসিগী মরু ওইবশিং খঙলমদে অমসুং অপীকপা ইন্তর্প্রাইসশিংবু পীক্না অদুমক লৈহনবা পোলিসী শেমদুনা সেক্তর অসিবু চাউখৎপদগী থীংদুনা থম্লম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। হীরম অসিদা মরী লৈনবা মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা, এম.এস.এম.ই.গী ৱাহন্থোক হোংদোকখি। করিগুম্বা ইন্দস্ত্রী অমনা চাউখৎপা পাম্লবা, পাকথোক-চাউথোকপা পাম্লবা, মসিদা সরকারনা হান্নদগী শৌগৎলিবগী মথক্তা পোলিসী কয়াদা তঙাই ফদবা রিফোর্ম কয়াসু পুরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। জি.ই.এম. প্লেতফোর্ম অসিদা সরকারদা গুদ অমসুং সর্ভিস কয়া পীনবা মপাঙ্গল লৈবা প্লেতফোর্ম অমা এম.এস.এম.ই.গী লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অখন্ননা পাউদমখি। মহাক্না এম.এস.এম.ই. খুদিংনা জি.ই.এম. পোর্তেলদা মিং চন্নবা হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, লুপা করোর ২০০দগী তাবা প্রোজেক্তশিংগী গ্লোবেল তেন্দরদা অথিংবা থম্বনা এম.এস.এম.ই.দা তেংবাংগনি।
এম.এস.এম.ই.শিংনা মখোয়গী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা সরকারনা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীরমদা লৈবা ভারতকী মিসনশিংদা হীরম অসিগী মতাংদা থবক পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে। মীরমদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংবু ত্রেদ, তেক্নোলোজী অমসুং তুরিজম হায়রিবা পেরামীতর অহুমগী মখা পোন্না য়েংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী রোজগার স্রিজন কার্য়ক্রম্বু ইং ২০০৮-২০১২গী মতমদা মশাগী পান্দম ফংবা ঙমদবদগী প্রোগ্রাম অসিবু ইং ২০১৪দা নৌনা শেমদোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। ইং ২০১৪দগী হৌদুনা, প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা থবক লাখ ৪০ হেন্না লৈহনখি। মতমসিগী মনুংদা, হায়রিবা ইন্তর্প্রাইসশিং অসিদা লুপা করোর ১৪,০০০গী মার্জিন মনী সবসিদী পীখি। স্কিম অসিগী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী মমলগী অকক্নবশিংসু হেনগৎখি হায়না মহাক্না মখা তানা পনখি।
ইনক্লুসিব দিভেলপমেন্তকী মতাংদা ৱা ঙাঙবদা। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রান্স-জেন্দর ইন্তর্প্রাইসশিংদা মখোয়গী পান্দম ফংবা ঙম্নবা পাংবা য়াবা মতেং খুদিং পাংখি হায়না ফোংদোকখি।
খাদী অমসুং খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিংগী তর্নওভরনা অহানবা ওইনা হৌজিক লুপা করোর লাখ ১ হেনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়গী খুঙ্গংগী অপীক-অপীকপা ইন্দস্ত্রী অমসুং ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা কন্না হোৎনবদগী মসি ওইথোক্লিবনি। মমাংগী চহি ৮দা খাদী য়োনবগী চাংদা শরুক ৪ হেনখি”।
খুন্নাইগী মপাঙ্গল শোনবা মীওইশিংনা ওন্তোপ্রিনর অমা ওইনবা হোৎনবদা গেরেন্তী য়াওদনা লোন লৌনবা হোৎনবদা অচৌবা অয়েৎপা কয়া থেংনরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ইং ২০১৪গী মতুংদা, সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী খুত্থাংদা ওন্তোপ্রিনরশিপকী স্কোপ হেন্না পাকথোক-চাউথোকহন্নবা ৱারেপ লৌখি। মুদ্রা য়োজনানা ভারত মচা খুদিংবু ওন্তোপ্রিনর লায়না ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি হায়না মহাক্না হায়খি। গেরেন্তী য়াওদনা বেঙ্ক লোন পীবগী মসিগুম্বা স্কিম্না লৈবাক অসিদা নুপী, দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল ওন্তোপ্রিনরগী মশিং য়াম্লবা কাঙলুপ অমা শেম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ১৯গী শেনফম্বু লোন ওইনা পীথোকখ্রে। লোন লৌবশিংগী মরক্তা, পুন্সিগী অহানবা ওইনা ইন্তর্প্রাইস হৌদোক্তুনা হৌজিক্না অনৌবা ওন্তোপ্রিনর ওইরবা চাউরাক্না মীওই করোর ৭ য়াওরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অদুগা উদয়ম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরক্লিবা অপুনবা মীওইগী মরক্তগী ১৮% হেনবদি নুপী ওন্তোপ্রিনর ঙাক্তনি হায়না মহাক্না অখন্ননা পাউদমখি। “ওন্তোপ্রিনরশিপ্তা ইনক্লুসিবনেস লৈবা অমসুং ইকোনোমিক ইনক্লুজন হায়বসি সোসিএল জস্তিসকী তসেংবা ৱাহন্থোক অমনি”, মহাক্না হায়খি।
সরকারনা অদোমগী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙমগদবা পোলিসী শেম্নবা শেম-শাদুনা লৈরি, ৱারেপ লৌনবা শেম-শাদুনা লৈরি অমসুং অদোমগী খুৎ পায়দুনা থৱাই য়াওনা চৎমিন্ননবা শেম-শাদুনা লৈরি হায়না ঐহাক্না ঙসি প্রোগ্রাম অসিগী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই. সেক্তরগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংদা থাজবা পীজরি। ওন্তোপ্রিনর ওইবা ভারত মচা খুদিংগী মায় পাকপা খুদিংনা ঐখোয়বু আত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা পুগনি। ঐহাক্না অদোম অমসুং অদোমগী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা থাজৈ”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
প্রোগ্রামগী বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা অহানবা নুমিত্তগী হৌদুনা এম.এস.এম.ই.গী মপাঙ্গল হাপ্নবা খোঙফম চেৎনা অমসুং লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি হায়বসি ‘উদয়মী প্রোগ্রাম’ অসিদা মমি তারি। মুদ্রা য়োজনা, ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইন গেরেন্তী স্কিম। স্কিম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীজ (এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.)নচিংবা স্কিম কয়া এম.এস.এম.ই. সেক্তরশিংদা তঙাই ফদবা অমসুং মতম চাবা মতেং পীনবা খোঙথাং কয়া সরকারনা মতম-মতমগী হৌদোকখ্রে অমসুং পুম্নমক অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী মীওই ক্রোর কয়াদা কান্নবা ফংবদা তেংবাংখি।
চাউরাকপা লুপা করোর ৬০০ কায়থোকপা ‘রাইজিং অমসুং এক্সেলরেতিং এম.এস.এম.ই. পর্ফোরমেন্স’ (আর.এ.এম.পি.) স্কিম্না হৌজিক লৈরিবা এম.এস.এম.ই. স্কিমগী কান্নবা পীবগী থৌওং হেনগৎহনবগা লোয়ননা স্কিমশিংগী থবক পায়খৎপগী থৌওং পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং রাজ্যশিংদা এম.এস.এম.ই. মশিং হেনগৎহনবগী পান্দম থম্লি। এম.এস.এম.ই.শিংবু কম্পিতিতিব ওইবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী চাং হেনগৎহন্নবা ক্বালিতী স্তেন্দর্দ শেম্বা, প্রেক্তিস অমসুং প্রোসেস হেন্না ফগৎহনবা, মার্কেত এক্সেস হেনগৎহনবা, তেক্নোলোজীগী খুৎলায় অমসুং ইন্দস্ত্রী ৪.০ শিজিন্নদুনা ইন্নোভেসন, ৱাখল্লোন পুথোকপবু পুক্নিং থৌগৎপা, অনৌবা ব্যুজিনেস অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ ইনক্যুবেত তৌবগী থৌওংশিং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্দুনা মসিনা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান্দা হেন্না তেংবাংবা ঙমগনি।
‘কেপাসিতী বিলদিং ওফ ফর্স্ত-তাইম এম.এস.এম.ই. এক্সপোর্তর’ (সি.বি.এফ.তি.ই.) স্কিম্না এম.এস.এম.ই.শিংদা মালেমগী কৈথেলগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দ লৈবা পোত্থোক অমসুং সর্ভিস ফংহনবা ঙম্নবা পুক্নিং থৌগৎপগী পান্দম থম্লি। মসিনা মালেমগী ভেল্যু চেন্দা ভারতকী এম.এস.এম.ই.শিংনা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়গী এক্সপোর্ত তৌবগী মতিকপু থবক্তা পাংথোকপদসু তেংবাংগনি।
‘প্রধান মন্ত্রীগী ইমপ্লোয়মেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম’ (পি.এম.ই.জি.পি.)গী অনৌবা খুদোংচাবশিংদা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী প্রোজেক্তশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা অচঙবা শেনফম্বু লুপা লাখ ৫০দা (লুপা লাখ ২৫দগী) অমসুং সর্ভিস সেক্তরগীনা লুপা লাখ ২০দা (লুপা লাখ ১০দগী) হেনগৎপা অমসুং অৱাংবা সবসিদী ফংনবগীদমক্তা স্পিসিএল কেতেগোরী এপ্লিকান্তশিংগী মনুংদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং ত্রান্সজেন্দর এপ্লিকান্তশিং মনুং চলহনবগী থৌওং য়াওরি। মসিদা নত্তনা, বেঙ্কিং, তেক্নিকেল অসুং মার্কেতিং এক্সপর্তশিংগী তেংবাংগী খুত্থাংদা এপ্লিকান্ত/ওন্তোপ্রিনরশিংদা হেন্দহোলদিং সপ্পোর্ত পীবসু য়াওরি।
এম.এস.এম.ই. আইদিয়া হেক্কাথোন, ২০২২না মীওই কয়াগী ক্রিএতিবিতীগী মতিক ফোংদোকহনবদা তেংবাংবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা, এম.এস.এম.ই.শিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্নবা খুমাং চাউশিলহনবগী পান্দম থম্লি। মখোয়গুম্বা খনগৎলবা ইনক্যুবেতীশিংদা অয়াবা পীরবা মখোয়গী আইদিয়া অমমমগী লুপা লাখ ১৫ ফাওবগী ফন্দিংগী তেংবাং পীগনি।
নেস্নেল এম.এস.এম.ই. এৱার্দ ২০২২ অসিদি ভারতকী দাইনামিক ওইবা এম.এস.এম.ই. সেক্তরবু চাউখৎহনবা অমসুং শাহৌ লৌহনবদা মশক থোকপা থৌদাং পাংথোক্তুনা তেংবাংখিবা এম.এস.এম.ই., রাজ্য/য়ু.তি., এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং বেঙ্কশিংবু শকখঙবগী থৌওংনি।

Prime Minister's Office
PM participates in ‘Udyami Bharat’ programme
“For us, MSME means- Maximum Support to Micro Small and Medium Enterprises”
“Strengthening the MSME sector is strengthening the entire society”
“If any industry wants to grow and expand, then the government is not only supporting it but is also making necessary changes in the policies”
“Indian Missions abroad are being evaluated on three parameters i.e. trade, technology and tourism”
“For the first time, the turnover of Khadi and Village Industries has crossed Rs 1 lakh crore”
“Mudra Yojana has a huge role to play in making entrepreneurship easy for every Indian”
“Inclusiveness in entrepreneurship and economic inclusion is social justice in the true sense”
“I assure the MSME sector that the government is committed to making policies that meet your needs and walk pro-actively with you”
“Every accomplishment of an entrepreneurial India will lead us towards Aatmnirbhar Bharat. I believe in you and in your ability”
30 JUN 2022 1:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the ‘Udyami Bharat’ programme today and launched key initiatives like ‘Raising and Accelerating MSME Performance’ (RAMP) scheme, ‘Capacity Building of First-Time MSME Exporters’ (CBFTE) scheme and new features of the ‘Prime Minister’s Employment Generation Programme’ (PMEGP) to ramp up the MSME sector. He also digitally transferred assistance to beneficiaries of PMEGP for 2022-23; announced results of the MSME Idea Hackathon, 2022; distributed National MSME Awards, 2022; and issued Digital Equity Certificates to 75 MSMEs in the Self Reliant India (SRI) Fund. Union Ministers Shri Narayan Rane and Shri Bhanu Pratap Singh Varma, MSME stakeholders from all over the country, and diplomats from various countries were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the efforts of MSME India will be a key driver of Aatmnirbhar Bharat. He said whatever heights the 21st century India will achieve, that will be dependent on the success of the MSME sector. He emphasised that it is important for India’s MSME sector to be strong for increasing India's exports and for India's products to reach new markets. “Our government is taking decisions and making new policies keeping in mind your ability and the immense potential of this sector”, he added. He said that the initiatives launched today and other measures undertaken by the government are linked with the quality and promotion of MSME.
The Prime Minister remarked that when we say MSME, it expands in technical language to Micro Small and Medium Enterprises. But these micro, small and medium enterprises are a huge pillar of India's growth journey. The MSME sector accounts for almost one-third of India's economy. Strengthening the MSME sector is strengthening the entire society, making everyone recipient of the benefits of development. That is why this sector is one of the highest priorities of the government, he said.
To strengthen the MSME sector, in the last eight years, the Prime Minister said, the government has increased the budget allocation for this by more than 650%. “For us, MSME means - Maximum Support to Micro Small and Medium Enterprises”, the Prime Minister stressed.
Noting that more than 11 crore people are connected with the sector, The Prime Minister remarked that MSME is critical for employment generation. During the pandemic, the government decided to save the small enterprises and give them new strength. Under the Emergency Credit Line Guarantee Scheme, the central government has ensured Rs 3.5 lakh crore for MSMEs, he said. As per a report, this resulted in saving about 1.5 crore jobs, the Prime Minister informed. He said that MSME is a major medium for achieving the pledges of ‘Amrit Kaal’ of India’s independence.
Shri Modi recalled a time when earlier governments did not recognize the importance of the sector and shackled the sector by adopting policies that kept the small enterprise small. To address this, the definition of MSME was changed. The Prime Minister said if any industry wants to grow and expand, then the government is not only supporting it but is also making necessary changes in the policies. The Prime Minister pointed out that in GeM, MSME has got a very strong platform to provide goods and services to the government. He asked every MSME to get registered on the GeM portal. Similarly, prohibiting global tenders for projects worth less than 200 crore will also help the MSME.
The Prime Minister said that the government is taking measures to help MSME in increasing exports. The Indian Mission abroad has been told to work on this. The Prime Minister said that the Missions are being evaluated on three parameters i.e. trade, technology and tourism.
The Prime Minister said that Pradhanmantri Rozgar Srijan Karykram was revamped after 2014 as it was not able to achieve its goals in the period between 2008-2012. Since 2014, more than 40 lakh jobs have been created under this programme. During this period 14 thousand crore rupees worth of margin money subsidy was provided to these enterprises. Cost limit for products falling in this scheme has also been increased, he informed.
Talking about inclusive development, the Prime Minister said that trans-gender entrepreneurs are being provided with all help to realize their goals.
The Prime Minister noted that now for the first time, the turnover of Khadi and Village Industries has crossed Rs 1 lakh crore. “This has been possible because our small entrepreneurs in the villages and our sisters have worked very hard. Khadi sales have increased 4 times in the last 8 years”.
The Prime Minister said that difficulty in getting loans without guarantees was a major obstacle for the vulnerable sections of the society to pursue the path of entrepreneurship. After 2014, it was decided to enlarge the ambit of entrepreneurship through Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. Mudra Yojana, he said, has a huge role to play in making entrepreneurship easy for every Indian. This scheme of bank loans without guarantee has created a large section of women entrepreneurs, Dalit, backward, tribal entrepreneurs in the country. So far, about Rs 19 lakh crore has been given as a loan under this scheme. Among the borrowers, there are about 7 crore such entrepreneurs, who have started an enterprise for the first time, who have become new entrepreneurs, he added. He also noted that on Udyam Portal too, more than 18 percent of those registered are women entrepreneurs. “This inclusiveness in entrepreneurship, this economic inclusion is social justice in the true sense”, he said.
The Prime Minister concluded by saying “Today, through this program, I assure all my brothers and sisters associated with the MSME sector that the government is committed to making policies that meet your needs and walk pro-actively with you. Every accomplishment of an entrepreneurial India will lead us towards a self-reliant India. I believe in you and in your ability.
Background of the Programme:
‘Udyami Bharat’ is reflective of the continuous commitment of the government, right from day one, to work towards the empowerment of MSMEs. The government has launched several initiatives from time to time like MUDRA Yojana, Emergency Credit Line Guarantee Scheme, Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI) etc. to provide necessary and timely support to the MSME sector, which has helped benefit crores of people across the country.
‘Raising and Accelerating MSME Performance’ (RAMP) scheme with an outlay of around Rs 6000 crore, aims to scale up the implementation capacity and coverage of MSMEs in the States, with impact enhancement of existing MSME schemes. It will complement the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan by fostering innovation, encouraging ideation, incubating new business and entrepreneurship by developing quality standards, improving practices and processes, enhancing market access, deploying technological tools and Industry 4.0 to make MSMEs competitive and self-reliant.
‘Capacity Building of First-Time MSME Exporters’ (CBFTE) scheme aims to encourage MSMEs to offer products and services of international standards for the global market. This will enhance the participation of Indian MSMEs in the global value chain and help them realise their export potential.
New features of the ‘Prime Minister’s Employment Generation Programme’ (PMEGP) include an increase in the maximum project cost to Rs 50 lakhs (from Rs 25 lakhs) for the manufacturing sector and Rs 20 lakhs (from Rs 10 lakhs) in the service sector and inclusion of applicants from Aspirational districts & Transgenders in the Special Category applicants for availing higher subsidies. Also, handholding support is being provided to applicants/entrepreneurs through the engagement of banking, technical & marketing experts.
MSME Idea Hackathon, 2022 was aimed at promoting and supporting the untapped creativity of individuals, promoting the adoption of the latest technologies and innovation among MSMEs. The selected incubatee ideas will be provided funding support of up to Rs. 15 lakhs per approved idea.
National MSME Awards 2022 is a recognition of the contributions of MSMEs, States/UTs, Aspirational Districts and Banks for their outstanding performance in the growth and development of India’s dynamic MSME sector.