প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰিকছ ব্যৱসায় মঞ্চ ২০২২ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 JUN 2022 9:37PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ৰ নেতাসকল,
নমস্কাৰ!
উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ এই গোটটো বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ এক ইঞ্জিন হিচাপে বিকশিত হ'ব পাৰে বুলি বিশ্বাস কৰি ব্ৰিকছ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল।
আজি যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ক’ভিডৰ পিছত পুনৰুদ্ধাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, সেই সময়ত ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ ভূমিকা পুনৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
মহামাৰীৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা অৰ্থনৈতিক সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে, ভাৰতত আমি "সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিৱৰ্তন" মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিছো। আৰু এই পদ্ধতিৰ ফলাফল ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ প্ৰদৰ্শনৰ পৰা স্পষ্ট। চলিত বৰ্ষত আমি ৭.৫ শতাংশ বৃদ্ধি আশা কৰিছো যিয়ে আমাক দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা মুখ্য অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। উদীয়মান 'নতুন ভাৰত'ৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে পৰিৱৰ্তনশীল বিকাশ ঘটিছে।
আজি মই চাৰিটা মুখ্য দিশৰ ওপৰত আপোনাৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো।
প্ৰথমতে, ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈছে প্ৰযুক্তি-চালিত বিকাশ।
আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰি আছো। আমি মহাকাশ, নীলা অৰ্থনীতি, সেউজীয়া হাইড্ৰজেন, পৰিষ্কাৰ শক্তি, ড্ৰোন, ভূ-স্থানিক তথ্য আদিৰ দৰে বহুতো ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন-অনুকূল নীতি প্ৰস্তুত কৰিছো। আজি, ভাৰতত উদ্ভাৱনৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পৰিৱেশ-প্ৰণালীবোৰৰ ভিতৰত এটা বিদ্যমান যি ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট-আপৰ বৰ্ধিত সংখ্যাত প্ৰতিফলিত হয়। ভাৰতত ৭০,০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপত ১০০ তকৈও অধিক ইউনিকৰ্ন আছে, আৰু সেইবোৰৰ সংখ্যা বাঢ়ি গৈ আছে।
দ্বিতীয়তে, মহামাৰীৰ সময়তো, ভাৰতে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা উন্নত কৰাৰ বাবে বহুতো প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। ব্যৱসায়ৰ ওপৰত অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ নিয়ম সলনি কৰা হৈছে। চৰকাৰী নীতি আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহত অধিক স্বচ্ছতা আৰু স্থিৰতা অনাৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণে কাম চলি আছে।
তৃতীয়তে, ভাৰতত আন্তঃগাঁথনিও বৃহৎ পৰিমাণে উন্নত কৰা হৈছে, আৰু ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণো হৈ আছে। ইয়াৰ বাবে, ভাৰতে এক ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন প্ৰস্তুত কৰিছে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ অধীনত ১.৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ সুযোগ আছে।
আৰু চতুৰ্থত, আজি ভাৰতত যি ধৰণৰ ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, ইয়াক বিশ্ব মঞ্চত কেতিয়াও দেখা পোৱা নাই। ভাৰতীয় ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ মূল্য ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ট্ৰিলিয়ন ডলাৰত উপনীত হ'ব। ডিজিটেল খণ্ডৰ বিকাশে কৰ্মশক্তিত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিছে। আমাৰ তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডত ৪.৪ নিযুত পেছাদাৰীৰ ভিতৰত প্ৰায় ৩৬% মহিলাই কাম কৰি আছে। প্ৰযুক্তি-আধাৰিত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভালাভ আমাৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ কাষ চাপিছে।
ব্ৰিকছ মহিলা ব্যৱসায় মিত্ৰজোঁটে ভাৰতত এই পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত অধ্যয়ন কৰিব পাৰে। একেদৰে, আমি উদ্ভাৱন-চালিত অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ ওপৰত এক উপযোগী আলোচনা কৰিব পাৰোঁ। মই পৰামৰ্শ দিছো যে ব্ৰিকছ ব্যৱসায় মঞ্চই আমাৰ ষ্টাৰ্টআপৰ মাজত নিয়মীয়া বিনিময়ৰ বাবে এখন মঞ্চ বিকশিত কৰিব পাৰে। মই নিশ্চিত যে ব্ৰিকছ ব্যৱসায় মঞ্চৰ আজিৰ আলোচনা যথেষ্ট লাভজনক হ'ব। মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।
ধন্যবাদ

Prime Minister's Office
English Translation of the Address by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Opening Ceremony of BRICS Business Forum 2022
22 JUN 2022 9:37PM by PIB Delhi
Excellencies,
Leaders of the BRICS business community,
Namaskar!
BRICS was established with the belief that this group of emerging economies can evolve as an engine of global growth.
Today when the whole world is focusing on post-COVID recovery, then the role of BRICS countries will continue to remain very important again.
Friends,
In order to deal with the economic problems arising out of the pandemic, in India we have adopted the mantra of "reform, perform and transform".
And the results of this approach are evident from the performance of the Indian economy.
This year, we are expecting 7.5 percent growth, which makes us the fastest growing major economy.
Transformative changes are taking place in every sector in the emerging 'New India'.
Today I want to draw your attention on four main aspects.
First, a key pillar of India's current economic recovery is technology-led growth.
We are supporting innovation in every sector.
We have made innovation-friendly policies in many areas like space, blue economy, green hydrogen, clean energy, drones, geo-spatial data, etc.
Today, India has one of the best eco-systems in the world for innovation, which is reflected in the growing number of Indian start-ups.
There are more than 100 unicorns in over 70,000 start-ups in India, and their number continues to grow.
Second, even during the pandemic, India continued to make many efforts to improve the ease of doing business.
Thousands of rules have been changed to reduce the compliance burden on the business.
The work is going on at a massive scale to bring in more transparency and consistency in Government policies and procedures.
Third, Infrastructure in India is also being improved on a large scale, and its expansion is also taking place.
For the same, India has prepared a National Master Plan.
There are investment opportunities of $1.5 trillion under our National Infrastructure Pipeline.
And fourth, the kind of digital transformation is being taking place in India today, it has never been seen in the world stage.
The value of Indian digital economy will reach 1 trillion dollars by 2025.
The growth of the digital sector also encouraged the participation of women in the workforce.
There are approximately 36 % women out of 4.4 million professionals working in our IT sector.
The maximum benefit from Technology-based financial inclusion has also been gone to the women in our rural areas.
BRICS Women Business Alliance can undertake study in this transformative change in India.
Similarly, we can have a useful dialogue on innovation-led economic recovery.
I suggest that the BRICS Business Forum may develop a platform for regular exchanges between our startups.
I am sure that today's discussion of BRICS Business Forum will be very beneficial.
I wish you all the best.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.