ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ରିକସ ବିଜନେସ ଫୋରମ ୨୦୨୨ର ଉଦଘାଟନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
22 JUN 2022 9:37PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହୀମ,
ବ୍ରିକସ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ୟୋଗର ନେତୃବୃନ୍ଦ,
ନମସ୍କାର!
ବି୍ରକସର ସ୍ଥାପନ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହ ହୋଇଥିଲା ଯେ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଏହା ସମୂହ ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରିବେ ।
ଆଜି ଯେବେ ପୂରା ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସୁଧାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ସେତେବେଳେ ବ୍ରିକସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଆଉଥରେ ପୁଣି ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାମାରୀରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସହ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତରେ ‘ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନ’ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆପଣାଇଥିଲୁ ।
ଏବଂ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପରିଣାମ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଉଛି ।
ଏ ବର୍ଷ ଆମେ ୭.୫% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଆଶା କରୁଛୁ, ଯାହା ଆମକୁ ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ବିକାଶଶୀଳ ନୂଆ ଭାରତରେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେଟିଭ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଆଜି ମୁଁ ୪ଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଥମେ, ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଧାରତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରଯୁକ୍ତି-କୈନ୍ଦି୍ରକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ଆମେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବକରଣକୁ ସମର୍ଥନ ଦେଉଛୁ ।
ଆମେ ମହାକାଶ, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ସବୁଜ ଉଦଜାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଡ୍ରୋନ, ଜିଓ-ସ୍ପାସିଆଲ, ଡାଟା, ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବକରଣ-ଅନୁକୂଳ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ।
ଆଜି ଭାରତରେ ଅଭିନବକରଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠୁ ଉତ୍ତମ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ରହିଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂସ୍ଥ୍ୟାରେ ଦେଖାଯାଉଛି ।
ଭାରତର ୭୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି, ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମହାମାରୀ ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ‘ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜନେସ’କୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି ।
ବ୍ୟବସାୟରେ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ ଅଣାଯାଇଛି ।
ସରକାରୀ ନୀତି ଓ ପଦ୍ଧତିରେ ଅଧିକ ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଧରଣର କାମ ଜାରି ରହିଛି ।
ତୃତୀୟତଃ,
ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ସୁଧାର ବି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ତାହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପଲାଇନ ଆଧାରରେ ୧.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।
ଏବଂ ଚତୁର୍ଥରେ,
ଭାରତରେ ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମେ କଦାପି ଦେଖିବାକୁ ମିଳି ନଥିଲା ।
୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ମୂଲ୍ୟ ୧ ଟି୍ରଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଯିବ ।
ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭାଗୀଦାରିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି ।
ଆମର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଥିବା ୪.୪ ନିୟୁତ ପେସାଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୩୬% ମହିଳା ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି ।
ବ୍ରିକସ ମହିଳା ବ୍ୟବସାୟ ସଂଘ ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରେ ।
ଏହିଭଳି ଭାବେ ଅଭିନବକରଣ କୈନ୍ଦି୍ରକ ସୁଧାର ଉପରେ ଆମେ ଏକ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା କରିପାରିବା ।
ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବିନିମୟ ପାଇଁ ବ୍ରିକସ ବିଜନେସ ଫୋରମ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକାଶ କରିପାରେ ବୋଲି ମୁଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର ବ୍ରିକସ ବିଜନେସ ଫୋରମର ଆଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English Translation of the Address by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Opening Ceremony of BRICS Business Forum 2022
22 JUN 2022 9:37PM by PIB Delhi
Excellencies,
Leaders of the BRICS business community,
Namaskar!
BRICS was established with the belief that this group of emerging economies can evolve as an engine of global growth.
Today when the whole world is focusing on post-COVID recovery, then the role of BRICS countries will continue to remain very important again.
Friends,
In order to deal with the economic problems arising out of the pandemic, in India we have adopted the mantra of "reform, perform and transform".
And the results of this approach are evident from the performance of the Indian economy.
This year, we are expecting 7.5 percent growth, which makes us the fastest growing major economy.
Transformative changes are taking place in every sector in the emerging 'New India'.
Today I want to draw your attention on four main aspects.
First, a key pillar of India's current economic recovery is technology-led growth.
We are supporting innovation in every sector.
We have made innovation-friendly policies in many areas like space, blue economy, green hydrogen, clean energy, drones, geo-spatial data, etc.
Today, India has one of the best eco-systems in the world for innovation, which is reflected in the growing number of Indian start-ups.
There are more than 100 unicorns in over 70,000 start-ups in India, and their number continues to grow.
Second, even during the pandemic, India continued to make many efforts to improve the ease of doing business.
Thousands of rules have been changed to reduce the compliance burden on the business.
The work is going on at a massive scale to bring in more transparency and consistency in Government policies and procedures.
Third, Infrastructure in India is also being improved on a large scale, and its expansion is also taking place.
For the same, India has prepared a National Master Plan.
There are investment opportunities of $1.5 trillion under our National Infrastructure Pipeline.
And fourth, the kind of digital transformation is being taking place in India today, it has never been seen in the world stage.
The value of Indian digital economy will reach 1 trillion dollars by 2025.
The growth of the digital sector also encouraged the participation of women in the workforce.
There are approximately 36 % women out of 4.4 million professionals working in our IT sector.
The maximum benefit from Technology-based financial inclusion has also been gone to the women in our rural areas.
BRICS Women Business Alliance can undertake study in this transformative change in India.
Similarly, we can have a useful dialogue on innovation-led economic recovery.
I suggest that the BRICS Business Forum may develop a platform for regular exchanges between our startups.
I am sure that today's discussion of BRICS Business Forum will be very beneficial.
I wish you all the best.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.