ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଏମ୍‌ଟି /୫ଜି ଟେଲିକମ୍ ସେବା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ପାଇଁ ଟେଲିକମ୍ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି
15 JUN 2022 12:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ, ଉଚ୍ଚମାନର ଟେଲିକମ୍ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଦେଶରେ ୪ଜି ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇବା ପରେ ସରକାର ଏବେ ୫ଜି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି ।
୫ଜି ସେବା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଟେଲିକମ୍ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଟେଲିକମ୍ ବିଭାଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି (୧୫.୦୬.୨୦୨୨) ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୫ଜି ସେବା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏଥିସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଗ୍ରହୀ ପକ୍ଷଙ୍କ ଠାରୁ ଆବେଦନପତ୍ର ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଛି । ସେହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୨୦୨୨ ଜୁଲାଇ ୨୭ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍‌:
ଏହି ନିଲାମରେ ୬୦୦ ମେଗାହର୍ଜ, ୭୦୦ ମେଗାହର୍ଜ, ୮୦୦ ମେଗାହର୍ଜ, ୯୦୦ ମେଗାହର୍ଜ, ୧୮୦୦ମେଗାହର୍ଜ, ୨୧୦୦ମେଗାହର୍ଜ, ୨୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜର ସବୁ ଧ୍ୱନିତରଙ୍ଗ ଓ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ସହିତ ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସାମିଲ ହେବ ।
ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି: ଏହି ନିଲାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଣ୍ଟିତ ହେବାକୁ ଥିôବା ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମକୁ ୫ଜି (ଆଇଏମ୍‌ଟି-୨୦୨୦) କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଓ ଉପଯୋଗ ଆକ୍‌ସେସ୍ ସର୍ଭିସ ଲାଇସେନ୍ସ ସର୍ତ୍ତ ଅନୁସାରେ ହେବ ।
ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା: ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏ ଆର- ଇ ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ କରାଯିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ସାମଲଟେନ୍‌ସ (ଏକ ସଙ୍ଗରେ) ମଲ୍‌ଟିପୁଲ ରାଉଣ୍ଡ (ବିବିଧ ପର୍ଯ୍ୟାୟ) ଆସେଣ୍ଡିଂ (ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱଗାମୀ) ନୀତିରେ ଏହି ଇ-ନିଲାମ ହେବ ।
ପରିମାଣ: ମୋଟ ୭୨୦୯୭.୮୫ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ହେବ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ଅବଧି: ସମୁଦାୟ ୨୦ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ କରାଯିବ ।
ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା: ସଫଳ ନିଲାମଧାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ବାବଦ ଅର୍ଥ ୨୦ଟି ସମାନ ବାର୍ଷିକ କିସ୍ତିରେ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏନ୍‌ପିଭିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ୭.୨% ହାରରେ ସୁଧ ଦେବାକୁ ହେବ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଫେରସ୍ତ : ଏହି ନିଲାମରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ପାଇଥିବା ସଫଳ ବିଡର ସର୍ବନିମ୍ନ ୧୦ବର୍ଷ ପରେ ଚାହିଁଲେ ତାହାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଫେରସ୍ତ କରିପାରିବେ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ବ୍ୟବହାର: ଏହି ନିଲାମରେ ଯେଉଁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ସଫଳ ବିଡରମାନେ ପାଇବେ ତାହାର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ କୌଣସି ଦେୟ ବା ଚାର୍ଜ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଏଥିରେ ନିଲାମଧାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଥିବା ପୂର୍ବର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି (ଏଫ୍‌ବିଜି) ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି (ପିବିଜି) ଦାଖଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ନିଜସ୍ୱ ଘରୋଇ ନେଟୱାର୍କ: ଲାଇସେନ୍ସଧାରୀ ନିଜସ୍ୱ ନେଟୱାର୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବେ । କ୍ୟାପ୍ଟିଭ ନନ୍‌-ପବ୍ଲିକ ନେଟୱାର୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲାଇସେନ୍ସଧାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗମାନ ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଲାମରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଯଥା: ବିଜ୍ଞାପନଭୁକ୍ତ ସମସ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତଥ୍ୟ, ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ,ପ୍ରାକ୍ ଯୋଗ୍ୟତା ସର୍ତ୍ତ, ଅଗ୍ର୍ରୀମ ଅର୍ଥ ଜମା, ନିଲାମ ନିୟମାବଳୀ, ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଟେଲିକମ୍ ବିଭାଗର ନିମ୍ନ ୱେବସାଇଟିରୁ ମିଳିପାରିବ ।
ଏହାକୁ -https://dot.gov.in/spectrum-management/2886 ରେ ଆକ୍‌ସେସ୍ କରିହେବ।

Ministry of Communications
DoT issues Notice Inviting Applications (NIA) for Auction of Spectrum for IMT/5G Telecom Services
15 JUN 2022 12:37PM by PIB Delhi
The Government of India under the leadership of Hon’ble Prime Minister Sh. Narendra Modi is committed to provide affordable, state-of-art high quality telecom services to all the citizens. With considerable success in rolling out widespread 4G services, India is now ready to introduce 5G telecom services in the country.
To facilitate roll-out of 5G and to augment existing telecom services, Department of Telecom has initiated the spectrum auction and Notice Inviting Applications (NIA) has been issued on 15.06.2022.
Highlights of the spectrum auction:
• Spectrum being auctioned: All the available spectrum in 600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 2500 MHz, 3300 MHz, and 26 GHz bands is part of the auction.
• Technology: Spectrum allotted through this auction can be used for 5G (IMT-2020) or any other technology within the scope of Access Service License.
• Process of auction: The auction shall be a Simultaneous Multiple Round Ascending (SMRA) e-auction.
• Quantum: Total of 72097.85 MHz of spectrum has been put to auction.
• Duration of spectrum: Spectrum will be assigned for a period of twenty (20) years.
• Payment: Successful bidders will be allowed to make payment in 20 equal annual installments, duly protecting the NPV at the interest rate of 7.2%.
• Surrender of spectrum: Spectrum acquired through this auction can be surrendered after a minimum period of ten years.
• Spectrum Usage Charge: There will be no Spectrum Usage Charges (SUC) for spectrum acquired in this auction.
• Bank Guarantees: The requirement for a successful bidder to submit a Financial Bank Guarantee (FBG) and Performance Bank Guarantee (PBG) has been dispensed with.
• Captive Non-Public Network: Licensees can set up isolated captive non-public network(s) for industries using the spectrum acquired through this auction.
Further details of spectrum auction including, inter-alia, reserve price, pre-qualification conditions, Earnest Money Deposit (EMD), Auction Rules etc. and other terms & conditions on the above are specified in NIA which can be accessed on DoT website:
https://dot.gov.in/spectrum-management/2886
The spectrum auction will commence on 26.07.2022.