হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না অগ্নিবীরশিংনা সর্ভিস মনুংদা ফংখিবা ত্রেনিংবু গ্রেজুএসনগী ক্রেদিৎ ওইনা শকখঙগদৌরি
ইগ্নৌগী অখন্ননা শেম শারবা দিগ্রী প্রোগ্রামগীম খাদা ইন-সর্ভিস ত্রেনিংনা ক্রেদিৎকী চাদা ৫০ ওইগনি, লেমহৌরিবদুনা খনবা য়াবা কোর্স ময়ামদগী লাক্কনি
প্রোগ্রাম অসিদা তাঙ্কক খুদিংদা চানবা সর্তিফিকেসনগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা এন্ত্রী-একজিত পোইন্তশিং পীগনি
দিগ্রী অসি ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদা থবক তৌনবগী অমদি মহৈ তম্নবগী শকখঙবগা লোয়ননা ইগ্নৌনা পীগনি
প্রোগ্রাম অসিনা অগ্নিবীরশিংগীদমক্তা মখোয়না পামজবা সিভিলিয়ন করিয়র তান্নজনবগী খুদোংচাবা পীরগনি
15 JUN 2022 2:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা জুন ১৪, ২০২২দা অগ্নিপথ কৌবা ভারতকী মহাশিংবু খুৎলায় পায়বা লান্মী শঙলুপশিংদা মথৌ তৌহন্নবা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা রিক্রুতমেন্ত স্কিম অমা অয়াবা পীখি অমদি স্কিম অসিগী মখাদা খল্লবা নহাশিংবু অগ্নিবীর হায়না খঙনগনি‍। অগ্নিপথনা মরৈবাক নুংশিবা অমদি মপুক্নিং লেপ্লবা নহাশিংবু চহি মরিগী ওইনা আর্ম্দ ফোর্সশিংদা থবক তৌবা য়াহনগনি‍। অগ্নিপথ স্কিম অসি আর্ম্দ ফোর্সশিংদা নহা মশিং হেনগৎহন্নবা শেমবা খুজিল থৌরাংনি‍।
ঐখোয়গী অগ্নিবীরশিংগী তুংগী করিয়রগী মতিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা, অমদি মখোয়বু সিভিলিয়ন সেক্তরদা তোঙান তোঙানবা থবকশিংগীদমক শেম শানবগীদমক্তা এজুকেসন মন্ত্রালয়না থবক তৌরিবা দিফেন্স পর্সোনেলশিংগীদমক্তা অখন্নবা, মখোয়না দিফেন্স এস্তাব্লিসমেন্তশিংদা লৈরিঙৈ মতমদা ফংখিবা স্কিল ত্রেনিং অদুবু শকখঙগদবা চহি অহুমগী স্কিলদা য়ুম্ফম ওইবা বেছেলর দিগ্রী প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্কদৌরি‍।
ইগ্নৌনা শেম শাদুনা মখোয়না পায়খৎকদৌরিবা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা গ্রেজুএত দিগ্রীগীদমক মথৌ তাবা ক্রেদিতশিংগী ৫০%না অগ্নিবীরশিংনা তেক্নিকেল অমসুং নন-তেক্নিকেল অনিমক্তা ফংখিবা স্কিল ত্রেনিংশিংদগী লাক্কনি অদুগা লেমহৌরিবা ৫০% অমনা লোল, ইকনমিক্স, হিস্তরী, পোলিতিকেল সাইন্স, পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন, সোসিওলোজী, মেথমেতিক্স, এজুকেসন, কম্মর্স, তুরিজম, ভোকেস্নেল স্তদিজ, এগ্রিকলচর অমসুং জ্যোতিস লোয়ননা এনভাইরনমেন্তেল স্তদিজগী এবিলিতী ইনহেন্সমেন্ত কোর্সিশিং অমসুং ইংলিসকী কম্ম্যুনিকেসন স্কিলনচিংবা য়াম্লবা মখল কয়াগী সবজেক্তশিং কোনশিনবা খনবা য়াবা কোর্সশিংদগী লাক্কনি‍।
প্রোগ্রাম অসি য়ু.জি.সি.গী কাঙলোন অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০দা পীরিবা নেস্নেল ক্রেদিত ফ্রেমৱর্ক/ নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক (এন.সি.ক্যু.এফ.)কা চুননা শেমবনি‍। মসিদা তোঙান তোঙানবা একজিৎ পোইন্তশিং – চহি অমগী কোর্স মায় পাক্না লোইশিনবদা অন্দরগ্রেজুএৎ সর্তিফিকেৎ, অহানবা অমদি অনিসুবা চহি মায় পাক্না লোইশিনবদা অন্দরগ্রেজুএৎ দিপ্লোমা, অমসুং চহি অহুমগী কোর্স লোইশিনবদনা দিগ্রীগী সর্তিফিকেৎ পীগনি‍।
প্রোগ্রাম অসিগী ফ্রেমৱর্ক অসি ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.) অমসুং নেস্নেল কাউন্সিল ফোর ভোকেস্নেল এজুকেসন এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ভি.ই.তি.) অমসুং য়ু.জি.সি.নচিংবা মরী লৈনবা রিগুলেতরী বোদীশিংনা শকখঙলে‍। দিগ্রী অসি ইগ্নৌনা য়ু.জি.সি.গী মমীংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা (বি.এ.; বি.কোম; বি.এ.(ভেকেস্নেল); বি.এম. (তুরিজম মেনেজমেন্ত) হায়না পীগনি অমদি ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদা থবক অমসুং মহৈ তমবগীদমক্তা শকখঙগনি‍।
স্কিম অসি চৎনহন্নবগীদমক আর্মী, নেভী অমসুং এয়র ফোর্সনা ইগ্নৌগা লোয়ননা মেমোরেন্দা ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) খুৎয়েক পীনগনি‍।
★★★★

Ministry of Education
Education Ministry to recognize in-service training received by Agniveers as credits for graduation
Under IGNOU’s specially designed degree programme, in-service training to count for 50 percent credit, the rest to come from a choice-based basket of courses
Programme to provide for multiple entry-exit points with appropriate certification at every level
Degree to be granted by IGNOU, with recognition in India and abroad for employment and education
Programme will open up opportunities for Agniveers to pursue civilian careers of their choice
15 JUN 2022 2:34PM by PIB Delhi
The Union Cabinet on 14th June, 2022 approved an attractive recruitment scheme for Indian youth to serve in the Armed Forces called AGNIPATH and the youth selected under this scheme will be known as Agniveers. AGNIPATH allows patriotic and motivated youth to serve in the Armed Forces for a period of four years. The AGNIPATH scheme has been designed to enable a youthful profile of the Armed Forces.
In order to enhance the future career prospects of our Agniveers, and equip them for various job roles in the civilian sector, the Ministry of Education is to launch a special, three year skill based bachelor degree programme for serving defence personnel that will recognize the skill training received by them during their tenure in the defence establishments.
Under this programme that has been designed by IGNOU and will also be executed by them, 50 % of the credits required for a graduate degree will come from the skill training - both technical and non-technical - received by the Agniveer, and the remaining 50 % will come from a basket of courses that cover a wide variety of subjects like languages, Economics, History, Political Science, Public Administration, Sociology, Mathematics, Education, Commerce, Tourism, Vocational Studies, Agriculture and Jyotish, as also Ability Enhancement Courses on Environmental Studies and Communication Skills in English.
This programme is aligned with UGC norms and with the National Credit Framework / National Skill Qualification Framework (NSQF) as mandated under the National Education Policy 2020. It also has provision for multiple exit points – Undergraduate Certificate on successful completion of the first year courses, Undergraduate Diploma on successful completion of the first and second year courses, and Degree on completion of all the courses in three year time frame.
The framework of the programme has been duly recognized by the concerned regulatory bodies - All India Council for Technical Education (AICTE) and National Council for Vocational Education and Training (NCVET) and UGC. Degree will be awarded by IGNOU as per UGC nomenclature (BA; B. Com.; BA (vocational); BA (Tourism Management), and will be recognized both in India and abroad for employment and education.
Army, Navy and Air Force will sign Memoranda of Understanding (MoU) with IGNOU for implementation of the scheme.
★★★★