শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
সি.সি.ই.এ.না মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) অয়াবা পীখ্রে
08 JUN 2022 4:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা পাংথোকখিবা কেবিনেত কমিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গিদমক্তা তঙাইফদবা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিম সপোর্ত প্রিস (এম.এস.পি.) হেনগৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা পোৎচৈ থারিবশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী মমল অদু মখোয়দা কান্নগদবা মমলদা ফংহন্নবা অমসুং ক্রোপ দাইভর্সিফিকেশন থৌগৎনবা মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগী এম.এস.পি. অদু হেনগৎখ্রে।
মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং
(ক্বিন্তল অমদা ওইবা )
মহৈ-মরোং
এম.এস.পি. ২০১৪-১৫
এম.এস.পি. ২০২১-২২
এম.এস.পি. ২০২২-২৩
প্রোদক্সনদা চংখিবা মমল* ২০২২-২৩
এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা (অবসলুত)
অচংবা মমলগী মথক্তা হনগৎলকপা মমল (চাদা)
ফৌ (কমন )
১৩৬০
১৯৪০
২০৪০
১৩৬০
১০০
৫০
ফৌ (গ্রেদ এ.)^
১৪০০
১৯৬০
২০৬০
-
১০০
-
জোৱর (হাইব্রিদ)
১৫৩০
২৭৩৮
২৯৭০
১৯৭৭
২৩২
৫০
জোৱর (মালদন্দি)^
১৫৫০
২৭৫৮
২৯৯০
-
২৩২
-
বাজ্রা
১২৫০
২২৫০
২৩৫০
১২৬৮
১০০
৮৫
রাগি
১৫৫০
৩৩৭৭
৩৫৭৮
২৩৮৫
২০১
৫০
চুজাক
১৩১০
১৮৭০
১৯৬২
১৩০৮
৯২
৫০
তুর (অরহর)
৪৩৫০
৬৩০০
৬৬০০
৪১৩১
৩০০
৬০
মুঙ
৪৬০০
৭২৭৫
৭৭৫৫
৫১৬৭
৪৮০
৫০
উরদ
৪৩৫০
৬৩০০
৬৬০০
৪১৫৫
৩০০
৫৯
লৈবাক হৱাই
৪০০০
৫৫৫০
৫৮৫০
৩৮৭৩
৩০০
৫১
নুমিৎলৈ মরু
৩৭৫০
৬০১৫
৬৪০০
৪১১৩
৩৮৫
৫৬
নুং হৱাই (হঙ্গামপাল)
২৫৬০
৩৯৫০
৪৩০০
২৮০৫
৩৫০
৫৩
সেসামুম
৪৬০০
৭৩০৭
৭৮৩০
৫২২০
৫২৩
৫০
নাইগর মরু
৩৬০০
৬৯৩০
৭২৮৭
৪৮৫৮
৩৫৭
৫০
লাশিং (মীদিয়ম স্তেপল)
৩৭৫০
৫৭২৬
৬০৮০
৪০৫৩
৩৫৪
৫০
লাশিং (অশাংবা স্তেপল)^
৪০৫০
৬০২৫
৬৩৮০
-
৩৫৫
-
*শেল পীথোকখ্রবা অচংবা মমল খুদম ওইনা মী নেক্লগা শুহনবগী, সন/মেছিন শিজিন্নবগী , লম ৱাইবগী অৱাইমন পীখিবা, মচাকশিং শিজিন্নবদা চংখিবা মমল খুদম ওইনা মরুশিং, ফর্তিলাইজরশিং, মেন্যোরশিং, ইরিগেশন চার্জশিং, ইমপ্লিমেন্তশিং অমসুং ফার্ম শেম্বদা চংখিবা মমল, ৱার্কিং কেপিতেলদা লৈরিবা ইন্তরেস্ত, পমপ সেতনচিংবশিং চলাইনবা দিজল/ইলেক্ত্রিসিতী, মকুপ মতাদা চংখিবা শেল অমসুং ফেমিলী লেবরগী অপাবা ভেল্যুশিং য়াওবা, অচংবা মমল অদুবু তাকই।
^ কোস্ত দেতা অদু ফৌ (গ্রেদ এ.), জোৱর (মালদন্দি) অমসুং লাশিং (অশাংবা স্তেপল)গীদমক্তা তোঙান্না শেমদে
মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা অসি লৌমীশিংগীদমক্তা চুনবা মওংদা মখোয়দা কান্নগদবা মমলদা পীননবগী পান্দমদা ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ কোস্ত ওফ প্রোদক্সন অদুগী য়মদ্রবদা চাদা ৫০গী থাক্তা এম.এস.পি. লৈপ্নবা লাউথোকখিবা কেন্দ্রগী বজেত অদুগী ইন্না ওইখি। খঙনিংঙাই ওইবা অমনা, বাজ্রা, তুর, উরদ, নুমিৎলৈ মরু, নুং হৱাই অমসুং লৈবাক হৱাইগীদমক্তা এম.এস.পি.দা ফংলকখিবা শেল অদু মথংশিৎনা ৮৫%, ৬০%, ৫৯%, ৫৬% , ৫৩% অমসুং ৫১%দা ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রোদক্সন অদুদগী চাদা ৫০গী মথক্তা ওইখি।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা এম.এস.পি. অসি ওইলশীদশিং, পল্সশিং অমসুং কোর্স সেরিয়লশিংদা রিঅলাইন তৌনবা হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসিদনা হেন্না অয়াম্বা থানবা অমসুং দিমান্দ-সপ্লাইগী খল মান্নদবা অসিবু শেমদোক্নবা খ্বাইদগী হেন্না ফবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ফার্ম প্রক্তিসশিং শিজিন্ননবা লৌমীশিংদা থৌগৎনবা য়াম্না হোৎনরকখি।
২০২১-২২গীদমক্তা অহুমশুবা এদভান্স এস্তিমেতশিং অদুগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অসি মিলিয়ন তন ৩১৪.৫১দা এস্তিমেত তৌই, হায়রিবা অসি ২০২০-২১দা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অদুদগী মিলিয়ন তন ৩.৭৭ হেল্লি। ২০২১-২২গী লৈখিবা প্রোদক্সন অদুনা হৌখিবা চহি মঙা (২০১৬-১৭দগীনা ২০২০-২১ )দা পুথোকখিবা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অদুগী চাংচৎ অদুদগী মিলিয়ন তন ২৩.৮০ হেনখি।