প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লক্ষ্ণৌত অনুষ্ঠিত উত্তৰ প্ৰদেশ বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ যুগান্তকাৰী অনুষ্ঠান @ ৩.০ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, লক্ষ্ণৌৰ সাংসদ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ আমাৰ জ্যেষ্ঠ সতীৰ্থ শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ আন-আন সতীৰ্থসকল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্য চৰকাৰখনৰ মন্ত্ৰীসকল, বিধানসভা আৰু বিধান পৰিষদৰ অধ্যক্ষসকল, উদ্যোগৰ সকলো সতীৰ্থ, আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰ লোকসকল!
আৰম্ভণিতে মই বিনিয়োগকাৰীসকলক উত্তৰ প্ৰদেশৰ কাশীৰ সাংসদ হিচাপে আদৰণি জনাইছো। মই বিনিয়োগকাৰীসকলক উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱ শক্তিৰ ওপৰত আস্থা ৰখাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱ শক্তিয়ে আপোনালোকৰ সপোন আৰু সংকল্পক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদানৰ সম্ভাৱনা আছে। মই আপোনালোকক উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, প্ৰচেষ্টা, সামৰ্থ্য, বুজাবুজি আৰু সমৰ্পণে আপোনালোকৰ সকলো সপোন আৰু সংকল্প পৰিপূৰণ কৰিব বুলি দৃঢ়তাৰে ক’ব খুজিছো।
আপোনালোক বহু ব্যস্ত বুলি মই জানো, অথচ কাশীৰ সাংসদ হিচাপে মই আপোনালোকক কিছু সময় লৈ মোৰ কাশীলৈ যাবলৈ আহ্বান জনাইছো, যি বহু সলনি হৈছে। বিশ্বৰ এনে এখন চহৰক ইয়াৰ প্ৰাচীন প্ৰভাৱ অক্ষুন্ন ৰাখি নতুন ৰূপত সজাই তুলিব পৰাটো উত্তৰ প্ৰদেশৰ সম্ভাৱনাৰেই এক জীৱন্ত উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰ প্ৰদেশত ৮০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিনিয়োগ সম্পৰ্কীয় চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে। এই অভিলেখ পৰিমাণৰ বিনিয়োগে উত্তৰ প্ৰদেশত হাজাৰ-হাজাৰ নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ই ভাৰতৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ প্ৰতি বৰ্ধিত বিশ্বাসৰ কথা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। এই কাৰ্য্যসূচীৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকললৈ মোৰ বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো, কিয়নো উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু নৱ প্ৰজন্মই ইয়াৰ সৰ্বাধিক লাভ অৰ্জন কৰিবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি সম্প্ৰতি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছো। এই সময়ছোৱা হৈছে ‘সবকা প্ৰয়াস’ (everyone’s efforts) মন্ত্ৰৰে নতুন সংকল্প আৰু লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ অহা ২৫ বছৰৰ বাবে ‘অমৃত কাল’। বৰ্তমানৰ বিশ্ব পৰিস্থিতিয়েও আজি আমাৰ বাবে বৃহৎ সুযোগৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। বিশ্বখনে আজি এক বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰৰ সন্ধান কৰিছে আৰু কেৱল আমাৰ গণতান্ত্ৰিক ভাৰতৰহে ইয়াৰ পালনৰ সম্ভাৱনা আছে। আজি বিশ্বখনেও ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক চাই আছে আৰু ভাৰতৰ প্ৰদৰ্শনৰ শলাগ লৈছে।
ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাতো ভাৰত থমকি ৰোৱা নাছিল, বৰঞ্চ ইয়াৰ সংস্কাৰ সাধনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিছিল৷ ইয়াৰ ফল আমি সকলোৱে আজি দেখিবলৈ পাইছো। জি-২০ অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত আমি দ্ৰুততম বিকাশশীল দেশ। আজি ভাৰত গ্ল’বেল ৰিটেইল ইনডেক্সত দ্বিতীয় স্থানত আছে। ভাৰত বিশ্বখনৰ তৃতীয় বৃহত্তম শক্তি উপভোক্তা দেশ। যোৱা এটা বছৰত ১০০ খনৰো অধিক দেশৰ পৰা অভিলেখ পৰিমাণৰ $৮৪ বিলিয়নৰ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ সঞ্চাৰ ঘটিছিল। ভাৰতে যোৱাটো বিত্তীয় বৰ্ষত $৪১৭ বিলিয়নৰো অধিক মূল্য অৰ্থাৎ ৩০ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায়িক সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে এতিয়া হৈছে আমাৰ সহভাজিত প্ৰচেষ্টাক বহুগুণে বৃদ্ধি কৰাৰ সময়। এই সময়ত আমি নিজৰ সিদ্ধান্তৰাজিক কেৱল এবছৰ বা পাঁচ বছৰতে সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিব নোৱাৰো। ভাৰতত এক শক্তিশালী উৎপাদন বাতাবৰণ, এক শক্তিশালী আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ মূল্য আৰু যোগান শৃংখল গঢ়ি তুলিবলৈ সকলোৰে বৰঙণি আৱশ্যকীয়। চৰকাৰখনে নিজৰ ফালৰপৰা নিৰন্তৰভাৱে নীতি যুগুতৰ লগতে পুৰণি নীতিৰ সংশোধন কৰি আছে।
অলপতে কেন্দ্রৰ এনডিএ চৰকাৰখনে আঠ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। বহু বছৰ ধৰি আমি, যোগী জীয়ে এতিয়া ব্যাখ্যা আগবঢ়োৱাৰ দৰে সংস্কাৰ-সম্পন্ন-ৰূপান্তৰ (Reform-Perform-Transform) ৰ মন্ত্ৰটোৰে অগ্ৰসৰ হৈছো। আমি নীতিগত সুস্থিৰতা, সমন্বয় আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। বিগত সময়ছোৱাত আমি হাজাৰ-হাজাৰ অনুপালন আৰু পুৰণি আইনৰ বিলুপ্তি সাধন কৰিছো। আমি আমাৰ সংস্কাৰৰাজিৰে ভাৰতক এখনি ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে কাম কৰিছো। ওৱান নেচন - ওৱান টেক্স জিএছটিয়েই হওঁক, ওৱান নেচন - ওৱান গ্ৰীডেই হওঁক, ওৱান নেচন - ওৱান মবিলিটি কাৰ্ডেই হওঁক, ওৱান নেচন - ওৱান ৰেচন কাৰ্ডেই হওঁক, এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই আমাৰ বিশিষ্ট আৰু স্পষ্ট নীতিকে প্ৰতিফলিত কৰে।
দ্বৈত ইঞ্জিনযুক্ত চৰকাৰখন গঠনৰেপৰা উত্তৰ প্ৰদেশতো একেদৰে এই দিশত ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম অব্যাহত আছে। বিশেষকৈ উত্তৰ প্ৰদেশত আইন-শৃংখলাজনিত পৰিস্থিতিৰ অগ্ৰগতি সাধন হৈছে, ব্যৱসায়ীসকলৰ আত্মবিশ্বাস ঘূৰি আহিছে আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে উপযুক্ত পৰিবেশৰ সৃষ্টি হৈছে। যোৱা কেইবছৰমানত প্ৰশাসনিক ক্ষমতা আৰু শাসন ব্যৱস্থাৰো অগ্ৰগতি সাধন হৈছে। সেইবাবেই আজি উদ্যোগৰ সতীৰ্থসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত উত্তৰ প্ৰদেশৰ শলাগ লোৱাৰ লেখীয়াকৈ ৰাইজেও যোগী জীৰ চৰকাৰৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিছে।
এজন সাংসদ হিচাপে মোৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰিব খুজিছো। উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰশাসন আমি কেতিয়াও ওচৰৰপৰা দেখা নাছিলো। মুখ্যমন্ত্রীৰ বৈঠকত উপস্থিত থকাসকলৰ কাৰ্য্যপন্থা পূৰ্বে বেলেগ আছিল। সাংসদ হোৱাৰ পিছৰেপৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ আমোলাতন্ত্ৰ আৰু প্ৰশাসনৰ প্ৰতি মোৰ বিশ্বাস বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে কিয়নো তেওঁলোকৰপৰা দেশখনে আশা কৰাৰ সম্ভাৱনাই দেখা দিছে।
উদ্যোগটোৰ লোকে কোৱা কথাৰ আধাৰত, মই নিজেই এজন সাংসদ হিচাপে এই সম্ভাৱনাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। সেয়ে চৰকাৰখনৰ সকলো আমোলা আৰু প্ৰতিজন বিষয়াকে তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল, ৩৭ বছৰৰ পাছত এখন চৰকাৰক পুনৰ শাসনলৈ আনি উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাইজে নিজৰ ‘সেৱক’ কে দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশত ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ এক পঞ্চমাংশ বা এক ষষ্ঠাংশই বসবাস কৰে। অৰ্থাৎ উত্তৰ প্ৰদেশৰ এজন ব্যক্তিৰ উন্নতি মানে ভাৰতৰ প্ৰতি ছজন ব্যক্তিৰ উন্নতি। উত্তৰ প্ৰদেশে একবিংশ শতিকাটোত ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাক এক গতি প্ৰদান কৰিব বুলি মই বিশ্বাস কৰো। আপোনালোকে আগন্তুক ১০ বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশে ভাৰতৰ এক প্ৰধান চালিকা শক্তি হ’বলৈ অগ্ৰসৰ হোৱাটো প্ৰত্যক্ষ কৰিব।
কঠোৰ পৰিশ্ৰমী লোক থকা, দেশখনৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ ১৬ শতাংশৰো অধিক উপভোক্তা ভিত্তি থকা, পাঁচ লাখৰো অধিক জনসংখ্যাৰ এক ডজনৰো অধিক চহৰ থকা উত্তৰ প্ৰদেশক ক্ষীপ্ৰ উন্নয়নৰপৰা কোনে বাধা দিব পাৰে! ইয়াৰ প্ৰতিখন জিলাৰে আছে নিজস্ব বিশেষ সামগ্ৰী, ইয়াত আছে বৃহৎ সংখ্যক এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, ইয়াত বিভিন্ন ঋতুত বিভিন্ন কৃষিজাত সামগ্ৰী, শস্যজাতীয় খাদ্য, ফল-মূল, শাক-পাচলিৰ প্ৰচুৰতা আছে আৰু ৰাজ্যখন গংগা, যমুনা আৰু সৰযূ প্ৰভৃতি একাধিক নদীৰে ধন্য হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি এই বৰ্ষৰ বাজেটত গংগাৰ দুয়োকাষে ৫ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত ৰাসায়নিক সাৰ - বিহীন প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্য্য কৰিডৰ গঢ়ি তোলাৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ কথা সঘনাই আলোচনা হোৱাৰ বিপৰীতে এই কৰিডৰ সম্পৰ্কে কোনেও নকয়। উত্তৰ প্ৰদেশত গংগাৰ দৈৰ্ঘ্য ১১০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক আৰু ই ২৫ ৰপৰা ৩০ খন জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্য্যৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ কথা আপুনি কল্পনা কৰকচোন। কেইবছৰমানৰ পূৰ্বে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰখনেও খাদ্য সংসাধন নীতি ঘোষণা কৰিছিল। কৰ্পৰেট জগত আৰু উদ্যোগৰ লোকসকলক আহ্বান জনাই কওঁ যে এয়াই হৈছে কৃষিক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ সোণালী সুযোগ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দ্বৈত ইঞ্জিনযুক্ত চৰকাৰে একে সময়তে ক্ষীপ্ৰতৰ বিকাশৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি, বিনিয়োগ আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। এই বৰ্ষৰ বাজেটত ৭.৫০ লাখ কোটি টকাৰ অভূতপূৰ্ব মূলধন ব্যয় আবন্টন হৈছে এই দিশত এটি পদক্ষেপ। আমি মেনুফেক্সাৰিঙক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ পিএলআই আঁচনি ঘোষণা কৰিছো আৰু আপোনালোকেও একেদৰে উত্তৰ প্ৰদেশত ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মীয়মান প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰটোৱেও আপোনালোকৰ বাবে বিশাল সম্ভাৱনাৰ সঞ্চাৰ কৰিব। ইয়াৰ পূৰ্বে কেতিয়াও ভাৰতত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হোৱা নাছিল। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানটোৰ অধীনত আমি আমদানি নকৰো বুলি ৩০০ টা সামগ্ৰী চিনাক্তকৰণেৰে বলিষ্ঠ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। অৰ্থাৎ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰলৈ আহিব বিচৰাসকলৰ বাবে সামৰিক সঁজুলিৰে সম্পৰ্কীয় এই ৩০০ টা সামগ্ৰীৰ বাবে এখন নিশ্চিত বজাৰ উপলব্ধ হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আপুনিও বহু সুবিধা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
উৎপাদন আৰু পৰিবহণৰ দৰে পৰম্পৰাগত ব্যৱসায়ৰ দাবী পূৰণৰ বাবে আমি ‘ফিজিকেল’ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছো। আধুনিক পাৱাৰ গ্ৰীডেই হওঁক, গেছ পাইপলাইনৰ নেটৱৰ্কেই হওঁক বা মাল্টিমডেল যোগাযোগেই হওঁক, একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে কাম অব্যাহত আছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এক্সপ্ৰেছৱে এতিয়ালৈকে নিৰ্মাণ কাৰ্য্য নিজৰ বাবেই এক অভিলেখ। আধুনিক এক্সপ্ৰেছৱেৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্কে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সকলো অৰ্থনৈতিক মণ্ডলকে সংযোগ কৰিবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে।
উত্তৰ প্ৰদেশে শীঘ্ৰেই আধুনিক ৰে’লৱে আন্তঃগাঁথনিৰ সংগম স্থল হিচাপেও স্বীকৃতি লাভ কৰিবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত পূব আৰু পশ্চিমৰ সমৰ্পিত মালবাহী কৰিডৰসমূহৰ আন্তঃসংযোগ হ’বলৈ আগবাঢ়িছে। জেৱাৰকে ধৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ পাঁচটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰে ইয়াত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগাযোগ ব্যৱস্থাটোক অধিক সুদৃঢ় কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। গ্ৰেটাৰ নয়দা আৰু বাৰাণসীতো দুটা মাল্টিমডেল লজিষ্টিক পৰিবহণ হাব নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। লজিষ্টিক ক্ষেত্ৰত দেশখনৰ আটাইতকৈ আধুনিক ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনিসমৃদ্ধ ৰাজ্যসমূহৰে উত্তৰ প্ৰদেশ সংযুক্ত হৈছে। ক্ৰমবৰ্ধমান এই যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু বিনিয়োগে উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষীপ্ৰ উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন যুগুত কৰি উলিয়াইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি পৰিকল্পনাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ, বিভিন্ন বিভাগ আৰু সংস্থা, স্থানীয় অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠান, ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু বাণিজ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক একেখন মঞ্চত সমবেত কৰিছে। যিকোনো প্ৰকল্পৰে জড়িত প্ৰতিজন অংশীদাৰে এই মঞ্চৰ জৰিয়তে সঠিক সময়ত তথ্য লাভ কৰিব। সকলোৱে নিজৰ কামৰ অংশ সম্পূৰ্ণৰ সময়োচিত পৰিকল্পনা কৰিব পাৰিব। যোৱা আঠটা বছৰত দেশখনত গঢ় লৈ উঠা প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণৰ সংস্কৃতিক ই নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল বিপ্লৱ হৈছে যোৱা কেইবছৰে ভাৰতে ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি অহাৰ এক উদাহৰণ। ২০১৪ ত আমাৰ দেশত মাত্ৰ ৬.৫ কোটি ব্ৰডবেণ্ড গ্ৰাহক আছিল। আজি এই সংখ্যাই ৭৮ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে। ২০১৪ ত এক জিবি ডাটাৰ মূল্য আছিল প্ৰায় ২০০ টকা। আজি ইয়াৰ মূল্য ১১-১২ টকালৈ হ্ৰাস পাইছে। এনে সস্তীয়া ডাটা উপলব্ধ ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম দেশ। ২০১৪ ত দেশখনত ১১ লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ আছিল। এতিয়া দেশখনত স্থাপন কৰা অপটিকেল ফাইবাৰৰ দৈৰ্ঘ্যই ২৮ লাখ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰিছে।
২০১৪ লৈকে অপটিকেল ফাইবাৰ দেশখনৰ ১০০ খনতকৈয়ো কম গাওঁ পঞ্চায়তত উপনীত হৈছিল। আজি অপটিকেল ফাইবাৰৰে সংযুক্ত গাওঁ পঞ্চায়তৰ সংখ্যায়ো ১.৭৫ লাখ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে। ২০১৪ ত দেশখনত মাত্ৰ প্ৰায় ৯০,০০০ কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ আছিল। আজি দেশখনত কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰৰ সংখ্যায়ো ৪ লাখ অতিক্ৰম কৰিছে। আজি বিশ্বৰ প্ৰায় ৪০ শতাংশ ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত হয়। সকলো ভাৰতীয়ই ইয়াকে লৈ গৌৰৱ কৰিব পাৰে। মানুহে নিৰক্ষৰ বুলি কোৱা ভাৰতখনেই আশ্চৰ্য্যজনক কাম কৰি আছে।
যোৱা আঠটা বছৰত আমি ডিজিটেল বিপ্লৱৰ ভেটি সুদৃঢ়কৰণৰ ফলশ্ৰুতিত আজি বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে অগণন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰপৰা আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল বহু পৰিমাণে লাভৱান হৈছে। ২০১৪ ৰ পূৰ্বে আমাৰ মাত্ৰ কেইশমান ষ্টাৰ্ট-আপ আছিল। কিন্তু আজি দেশখনত পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যাও প্ৰায় ৭০,০০০ হৈছে। অতি সম্প্ৰতি ভাৰতেও ১০০টা ইউনিকৰ্নৰ অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে। আমাৰ নতুন অৰ্থনীতিৰ দাবী পূৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে আপোনাসৱ বহু পৰিমাণে লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো খণ্ডতেই সংস্কাৰ সাধন অব্যাহত ৰখাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰিছো। নীতি, সিদ্ধান্ত, উদ্দেশ্য আৰু প্ৰকৃতিৰ বিষয়ত আমি উন্নয়নৰ সৈতে আছো।
আমি আপোনালোকৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টা আৰু পদক্ষেপকে সমৰ্থন জনাম। পূৰ্ণ উৎসাহেৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ অংশ হওঁক আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভৱিষ্যতৰ সমান্তৰালভাৱে আপোনালোকৰ ভৱিষ্যতো উজ্জ্বল হৈ উঠিব। এয়া এক জয়-জয়কাৰ ক্ষণ। এই বিনিয়োগসমূহ সকলোৰে বাবে শুভ আৰু লাভজনক হৈ উঠক!
এই কামনাৰেই, আপোনালোক আটাইকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো!
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Ground Breaking Ceremony @3.0 of the UP Investors Summit in Lucknow
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, the MP of Lucknow and our senior colleague in the Government of India, Shri Rajnath Singh ji, my other colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Minister of UP, Ministers of the State Government, Speakers of the Legislative Assembly and Legislative Council, all colleagues from industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
At the outset, I welcome the investors being the MP from Kashi in Uttar Pradesh. I thank the investors because they have put their trust in the youth power of Uttar Pradesh. The youth power of Uttar Pradesh has the potential to give new flight to your dreams and resolutions. I assure you that the hard work, efforts, ability, understanding and dedication of the youth of Uttar Pradesh will fulfill all your dreams and resolutions.
I know that you are very busy, but being the MP of Kashi, I would like you to take some time to visit my Kashi, which has changed a lot. It is a living example of the potential of Uttar Pradesh that such a city in the world can be beautified in a new look while retaining its ancient influence.
Friends,
Agreements related to investment worth more than 80,000 crore rupees in UP have been signed today. This record investment will create thousands of new employment opportunities in UP. This shows the growing faith in the growth story of India as well as Uttar Pradesh. My special congratulations to the youth of UP for this event, because the youth, the young women, and the new generation of UP are going to get its maximum benefit.
Friends,
We are currently celebrating the 75th year of our independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This period is the ‘Amrit Kaal’ for the next 25 years, for achieving new resolutions and goals with the mantra of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). The present global conditions today have also brought great opportunities for us. The world is looking for a trustworthy partner today and only our democratic India has the potential to live up to it. Today the world is also watching India's potential and appreciating India's performance.
India did not pause even during the Corona period, but increased the pace of its reforms. All of us can see its result today. We are the fastest growing of the G-20 economies. Today India is at number two in the Global Retail Index. India is the third largest energy consumer country in the world. A record $84 billion FDI came from more than 100 countries in the last year. India has set a new record in the last financial year by exporting merchandise worth more than $ 417 billion i.e. 30 lakh crore rupees.
Friends,
As a nation, now is the time to multiply our shared efforts manifold. This is a time when we cannot limit our decisions to just one or five years. Everyone's contribution is necessary to develop a strong manufacturing ecosystem, a strong and diversified value and supply chain in India. The government is making continuous policies and improving old policies on its part.
Recently, the NDA government at the Center has completed its eight years. Over the years, we have gone ahead with the mantra of Reform-Perform-Transform as Yogi ji was describing now. We have put emphasis on policy stability, coordination and ease of doing business. In the past, we have abolished thousands of compliances and old laws. We have worked to strengthen India as a nation with our reforms. Be it One Nation-One Tax GST, One Nation-One Grid, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Ration Card, all these efforts are a reflection of our solid and clear policies.
Ever since the double engine government was formed, work is being done at a rapid pace in this direction in UP as well. The way the law and order situation has improved, especially in UP, the confidence of the traders has returned and the right environment has been created for business. The administrative capacity and governance have also improved in the last few years. That's why today people have faith in Yogi ji's government as the industry colleagues were appreciating Uttar Pradesh on the basis of their experience.
I narrate my experience as an MP. We never had seen the administration of Uttar Pradesh closely. The agenda of those attending the Chief Ministers’ meeting used to be different. Since becoming an MP, my belief in the bureaucracy and the administration of Uttar Pradesh has increased manifold because they have the potential which the country expects from them.
What the people of the industry were saying, I myself have experienced this potential as an MP. Therefore, I congratulate all the bureaucrats and every official of the government for the change in their outlook.
Friends, the people of UP have entrusted a responsibility to their ‘sevak’ by bringing a government back to power after 37 years.
Friends,
Uttar Pradesh has one fifth or one sixth of India’s population. That is, the betterment of one person from UP will be the betterment of every sixth person in India. I believe that it is UP which will give impetus to the growth story of India in the 21st century. You will see in the next 10 years that Uttar Pradesh is going to become a major driving force of India.
Who can stop UP from rapid development where there are hardworking people, where there is a consumer base of more than 16 percent of the total population of the country, where there are more than a dozen cities with a population of more than five lakh, where each district has its own special product, where there are such a large number of MSMEs and small scale industries, where there is abundance of different agricultural products, cereals, fruits, vegetables in different seasons and the state which is blessed with many rivers, including Ganga, Yamuna and Saryu?
Friends,
We have announced the creation of a chemical-free natural farming corridor within a radius of 5 km on both sides of the Ganges in this year’s budget. Though the defence corridor is discussed quite often, no one talks about this corridor. The length of the Ganges in UP is more than 1100 kilometers long and passes through 25 to 30 districts. You can imagine the huge potential of natural farming in UP. The UP government has also announced its food processing policy a few years back. I would like to urge the corporate world and the people of industry that this is the golden opportunity for investment in agriculture.
Friends,
Our double engine government is working simultaneously on infrastructure, investment and manufacturing for faster growth. The allocation of unprecedented capital expenditure of Rs 7.50 lakh crore in this year's budget is a step in this direction. We have announced PLI schemes to promote manufacturing and you will also get their benefits in UP as well.
The Defence Corridor being built in UP is also coming up with great possibilities for you. Never before, greater emphasis has been laid on defence manufacturing in India. Under the AatmaNirbhar Bharat campaign, we have made a bold decision and identified 300 items which will not be imported. In other words, there is an assured market available for these 300 products related to military equipment for those who want to come into the field of defence manufacturing. You will also get a lot of benefit from this.
Friends,
We are modernizing the physical infrastructure to meet the demands of traditional businesses like manufacturing and transportation. Whether it is a modern power grid, a network of gas pipelines or multimodal connectivity, work on all the fronts is happening according to the requirements of the 21st century. It is a record in itself as far the construction of expressways in UP is concerned. A strong network of modern expressways is going to connect all the economic zones of Uttar Pradesh.
Soon UP is also going to be recognized as a confluence of modern railway infrastructure. The eastern and western dedicated freight corridors are going to be interconnected in UP. UP's five international airports, including Jewar, are going to further strengthen the international connectivity here. Two multi- modal logistics transport hubs are also being constructed in Greater Noida and Varanasi. UP is joining the states with the most modern industrial infrastructure in the country as far as logistics is concerned. The increasing connectivity and investment will create many new opportunities for the youth of UP.
Friends,
Our government has prepared the PM GatiShakti National Master Plan for speedy development of modern infrastructure. The PM GatiShakti Plan is bringing the central government, state governments, different departments and agencies, local institutions, the private sector and business related institutions on a single platform. Every stakeholder associated with any project will get real time information through this platform. Everybody will be able to make a timely plan to complete his part of the work. It will give new dimensions to the culture of timely completion of projects, which has been developed in the country in the last eight years.
Friends,
Digital revolution is an example of the speed with which India has acted over the years. There were only 6.5 crore broadband subscribers in our country in 2014. Today their number has exceeded 78 crores. In 2014, one GB of data used to cost around Rs 200. Today its price has come down to Rs 11-12. India is one of the countries in the world that has such cheap data. In 2014, the country had 11 lakh km of optical fiber. Now the length of optical fiber laid in the country has crossed 28 lakh km.
Optical fiber had reached less than 100 Gram Panchayats in the country till 2014. Today the number of Gram Panchayats connected with optical fiber has also crossed the 1.75 lakh figure. There were only around 90,000 Common Service Centers in the country in 2014. Today, the number of Common Service Centers in the country has also exceeded 4 lakhs. Today, about 40 percent of the world's digital transactions are done in India. Any Indian would be proud of it. The India which people call illiterate is doing wonders.
The foundation that we have strengthened for the digital revolution in the last eight years has resulted in the creation of so many possibilities for different sectors today. Our youth have hugely benefited from this. We had only a few hundred start-ups before 2014. But today the number of registered start-ups in the country is also reaching around 70,000. More recently, India has also made a record of 100 unicorns. You will benefit greatly from the digital infrastructure needed to meet the demands of our new economy.
Friends,
I assure you that we will continue to carry out reforms needed in whatever sector for the development of UP and self-reliant India. We are with development in matters of policy, decisions, intention and nature.
We will support your every endeavor and step. Become part of the development journey of Uttar Pradesh with full enthusiasm and your future will also become bright along with the future of Uttar Pradesh. This is a win-win situation. May these investments be auspicious and beneficial for all!
With this wish, all the very best to all of you!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.