ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଠାରେ ୟୁପିର ନିବେଶକମାନଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ବ୍ରେକିଂ ସମାରୋହ @୩.୦ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯଶସ୍ୱୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ଲକ୍ଷ୍ନୌର ସାଂସଦ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆମର ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀଗଣ, ୟୁପିର ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବିଧାନସଭା ଓ ବିଧାନ ପରିଷଦର ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାଂସଦ ଭାବରେ, କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି, କାରଣ ସେମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତିରେ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି କି ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଉଡ଼ାନ, ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବାରେ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆପଣ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ, ସେମାନଙ୍କ ପୁରୁଷାର୍ଥ, ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କର ବୁଝିବାର ଶକ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଏହା ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ।
କାଶୀର ସାଂସଦ ଥିବା ଯୋଗୁ ଏକ ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ ଏହି ଲୋଭ ଛାଡ଼ିପାରିବି ନାହିଁ, ମୋହ ଛାଡ଼ିପାରିବି ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଏତିକି ତ ଚାହିଁବି ଯେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କେତେବେଳେ ସମୟ ବାହାର କରି ମୋର କାଶୀକୁ ଦେଖିକରି ଆସନ୍ତୁ । କାଶୀ ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି, କାଶୀ ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱର ଏପରି ନଗରୀ ପୁରାତନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ନୂତନ ରଙ୍ଗ-ରୂପରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଯାଇଛି, ଏହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶକ୍ତିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ୟୁପିରେ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ନିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବୁଝାମଣା ଏଠାରେ ହୋଇଛି । ଏହି ରାଶି ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ୟୁପିରେ ରୋଜଗାରର ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ଭାରତ ସହିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ୟୁପିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । କାରଣ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ୟୁପିର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ, ଆମର ନୂତନ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ଆମର ଆଜାଦୀର ୭୫ତମ ବର୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହି ସମୟ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅମୃତ କାଳ, ନୂଆ ସଂକଳ୍ପର କାଳ, ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟର କାଳରେ ଏବଂ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସବକା ପ୍ରୟାସର ମନକୁ ନେଇ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା କରିବାର ଅମୃତ କାଳ ଅଟେ। ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିମାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହା ଆମ ପାଇଁ ବଡ଼ ଅବସର ମଧ୍ୟ ନେଇ ଆସିଛି । ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସର ସାଥିର ତଲାସ କରୁଛି, ତାହା ଉପରେ ସଫଳତାର ସାମର୍ଥ୍ୟ କେବଳ ଆମର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାରତ ନିକଟରେ ଅଛି । ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
କରୋନା କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅଟକି ନାହିଁ, ବରଂ ନିଜର ରିଫର୍ମସର ଗତିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି, ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛୁ । ଆମେ ଜି-୨୦ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସବୁଠାରୁ ଶୀଘ୍ର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛୁ । ଆଜି ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ରିଟେଲ ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏନର୍ଜି କଞ୍ଜୁମର ଦେଶ ଅଟେ । ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ, ୮୪ ବିଲିଅନ ଡଲାରର ଗଣନାରେ ଏଫଡିଆଇ ଆସିଛି । ଭାରତ ଗତ ବିତ୍ତୀୟ ବର୍ଷରେ ୪୧୭ ବିଲିଅନ ଡଲାର ଅର୍ଥାତ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମଙ୍କେଡାଇଜ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ କରି ନୂତନ ରେକର୍ଡ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମୟରେ ନିଜର ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରୟାସକୁ ବହୁଗୁଣା ଅଧିକ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଖିବାର ସୀମୀତ ରଖିପାରିବା ନାହିଁ, ଭାରତର ଏକ ମଜବୁତ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ, ଏକ ମଜବୁତ ଏବଂ ଡାଇୱର୍ସ ଭାଲୁ୍ୟ ଏବଂ ସପ୍ଳାଇ ଚେନ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ସରକାର ନିଜ ପକ୍ଷରୁ ନିରନ୍ତର ନୀତି ମାନ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ପୁରାତନ ନୀତିରେ ସୁଧାର ଆଣୁଛନ୍ତି, ଏବେ ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ନିଜର ୮ ବର୍ଷ ପୂରଣ କଲେ । ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମ ଭଳି ଏବେ ଯୋଗୀ ଜୀ କହୁଥିଲେ, ରିଫର୍ମ- ପରଫର୍ମ- ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମର ମନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ । ଆମେ ପଲିସୀ ଷ୍ଟାବିଲିଟୀ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ, କୋଅର୍ଡିନେନ୍ସ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ, ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ । ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଆମେ ହଜାର ହଜାର ଅଭିଯୋଗ ଶେଷ କରିଛୁ, ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଶେଷ କରିଛୁ । ଆମେ ଆମର ରିଫର୍ମସରୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ୱାନ ନେସନ ୱାନ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଜିଏସଟି ହେଉ, ୱାନ ନେସନ ୱାନ ଗ୍ରିଡ ହେଉ, ୱାନ ନେସନ ୱାନ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ ହେଉ, ୱାନ ନେସନ ୱାନ ରାସନ କାର୍ଡ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ, ଆମର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତିର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଅଟେ ।
ଯେବେଠାରୁ ୟୁପିରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆସିଛି, ସେବେଠାରୁ ୟୁପିରେ ଏହି ଦିଗରେ ଶୀଘ୍ର କାମ ହେଉଛି । ବିଶେଷ କରି ୟୁପିରେ ଯେଭଳି ଭାବରେ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ଥିତି ସୁଧୁରୁଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ବେପାରିମାନଙ୍କ ଭରସା ଫେରିଛି, ବିଜନେସ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ପୂର୍ବ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମୁଁ ଏଠିକାର ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର ଆସିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଜନତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଉପରେ ଅଛି। ଏବଂ ଯେଭଳି ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସାଥୀ ନିଜର ଅନୁଭବର ଆଧାର ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିଲେ ।
ମୁଁ ସାଂସଦ ଭାବରେ ନିଜର ଅନୁଭବ କହୁଛି । କେବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖି ନ ଥିଲି। କେବେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ମିଟିଂରେ ଲୋକମାନେ ଆସୁଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସେଠିକାର ଏଜେଣ୍ଡା କିଛି ଅଲଗା ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ସାଂସଦ ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ କାମ କରିବାକୁ ଲାଗିଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ିଗଲା କି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବୁ୍ୟରୋକ୍ରାସି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନରେ ଏଭଳି ଶକ୍ତି ଅଛି ଯାହାକୁ ଦେଶ ଆଜି ଚାହୁଁଛି ।
ଯେଉଁ କଥା ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ, ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ ନିଜେ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏଠିକାର ସରକାରଙ୍କ ସମସତ ବୁ୍ୟରୋକ୍ରାଟସଙ୍କୁ, ସରକାରଙ୍କ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଏହି ଯେଉଁ ମାନସିକତା ତାଙ୍କର ହୋଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଭାରତର ପଞ୍ଚମ-ଷଷ୍ଠ ଅଂଶରେ ଆଜାଦୀ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ୟୁପିର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଉନ୍ନତ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଉନ୍ନତି ହେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହା ୟୁପି ହିଁ ଅଟେ, ଯିଏ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ଗ୍ରୋଥ ଷ୍ଟୋରୀକୁ ମୋମେଣ୍ଟମ ଦେବ ଏବଂ ଏହି ଦଶ ବର୍ଷକୁ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର ବହୁତ ବଡ଼ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଫୋର୍ସ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହି ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖାଯିବ ।
ଯେଉଁଠି ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା କରିବାବାଲା ଲୋକମାନେ ଥିବେ, ଯେଉଁ ପ୍ରଦେଶରେ ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ୧୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଉପଭୋକ୍ତା ବସବାସ କରୁଥିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ସହର ଥିବ, ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ନିଜର କୌଣସି ନା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଥିବ, ଯେଉଁଠି ଏତେବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏମଏସଏମଇ ଥିବ, ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଥିବ, ଯେଉଁଠି ଅଲଗା ଅଲଗା ଋତୁରେ ଅଲଗା ଅଲଗା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଶସ୍ୟ, ଫଳ, ପନିପରିବା ବାହାରୁ ଥିବ, ଯେଉଁ ପ୍ରଦେଶକୁ ଗଙ୍ଗା, ଯମୁନା, ସରୟୁ ସମେତ ଅନେକ ନଦୀମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଥିବ, ଏମିତି ୟୁପିକୁ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରୁ କିଏ ରୋକି ପାରିବ?
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ଗଙ୍ଗାର ଦୁଇଟି କୂଳରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟର କଥା କହୁଛି, ୫-୫ କିଲୋମିଟର ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାପର କରିଡର ତିଆରି କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛି । ଡିଫେନ୍ସ କରିଡ଼ରର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଏକ କରିଡରର କୌଣସି ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇ ନ ଥାଏ । ୟୁପିରେ ଗଙ୍ଗା ୧୧ଠଠ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବିଛି ଏବଂ ଏଠିକାର ୨୫ରୁ ୩୦ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇଯାଉଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଜୈବିକ ଚାଷର କେତେ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା ୟୁପିରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ୟୁପି ସରକାର କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ନିଜର ଫୁଡ ପ୍ରୋସେସିଂ ନୀତି ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି, କର୍ପୋରେଟ ୱର୍ଲ୍ଡ ପାଇଁ ଏବଂ ଏଠିକାର ଯେଉଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହପୂର୍ବକ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି । କର୍ପୋରେଟ ୱାର୍ଲ୍ଡ ପାଇଁ ଏହି ସମୟରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକ ଏହା ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର, ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଏବଂ ମାନୁଫାକଚରିଂ ତିନୋଟି ଉପରେ ଏକ ସାଥୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ସାଢ଼େ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ କ୍ୟାପିଟାଲ ଏକ୍ସପେଣ୍ଡିଚରର ଆଲୋକେସନ ଏହି ଦିଗରେ ଉଠାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ମାନୁଫାକଚରିଂକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଲାଭ ଆପଣଙ୍କର ଏଠାରେ ୟୁପିରେ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ୟୁପିରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ଡିଫେନ୍ସ କରିଡର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସମ୍ଭାବନା ନେଇ ଆସିବ । ଭାରତରେ ଆଜି ଡିଫେନ୍ସ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଉପରେ ଯେତିକି ଜୋର ଦିଆଯାଉଛି, ସେତିକି ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଦିଆଯାଇ ନ ଥିଲା । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆମେ ବଡ଼ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ସମାଧାନ କରିଛୁ, ଆମେ ୩୦୦ ଜିନିଷ ଏମିତି ଆଇଡେଣ୍ଟି କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିଛୁ ଯେ ଏହି ୩୦୦ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦେଶରେ ଆସିବ ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ ମିଲିଟାରୀ ଇକୁପମେଣ୍ଟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏହି ୩୦୦ ଜିନିଷ ଥିବ, ଅର୍ଥାତ ଡିପେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ମାନୁଫାକଚରିଂରେ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ୩୦୦ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପାଇଁ ଏହା ଆସୁ୍ୟରଡ ମାର୍କେଟ ଆଭେଲେବଲ ଥିବ । ଏହାର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ବ୍ୟବସାୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଫିଜିକାଲ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରକୁ ଆଧୁନିକ କରୁଛି । ଏଠାରେ ୟୁପିରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ପାୱାର ଗ୍ରିଡ ଥିବ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପର ନେଟୱର୍କ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସବୁଠାରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଆଜି ୟୁପି ଠାରେ ଯେତିକି କିଲୋମିଟର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି, ସେ ନିଜେ ହିଁ ଏକ ରେକର୍ଡ ଅଟେ । ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ସଶକ୍ତ ନେଟୱର୍କ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଇକୋନମିକ ଜୋନକୁ ଉଭୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଯଥାଶୀଘ୍ର ୟୁପିର ପରିଚୟ ଆଧୁନିକ ରେଲୱେ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରର ସଂଗମ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଡେଡିକେଟେଡ ଫ୍ରେଟ କରିଡର ଏଠାରେ ୟୁପିରେ ହିଁ ଉଭୟ ଜଣେ ଅନ୍ୟଜଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବେ । ଜେୱର ସମେତ ୟୁପିର ୫ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଏୟାରପୋର୍ଟସ,ଏଠିକାର ଇଣ୍ଟରାକ୍ସନ କନେକ୍ଟିଭିଟିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ । ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାର କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ବାରଣାସୀ, ଏଠାରେ ଦୁଇଟି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ହବର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜୀ ହିସାବରେ, ଲଜିଷ୍ଟିକ ହିସାବରେ ୟୁପି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଥିବା ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେଉଛି । ୟୁପିରେ ବଢୁଥିବା କନେକ୍ଟିଭିଟି ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ, ୟୁପିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ଅବସର ନେଇ ଆସିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଧୁନିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରର ନିର୍ମାଣରେ ବେଗ ଆସିବ, ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ନ୍ୟାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ କରାଯାଇଛି । ଏହା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଅଲଗା ଅଲଗା ବିଭାଗ, ଅଲଗା ଅଲଗା ଏଜେନ୍ସିମାନ, ଏତିକି ନୁହେଁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମାଜର ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା, ସେହି ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରାଇଭେଟ ସେକ୍ଟ, ବିଜେନସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ହେଉଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେକ ହୋଲ୍ଡରର୍ସଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ସମୟର ସୂଚନା ମିଳିବ, ନିଜ ନିଜ ବିଭାଗର କାମ ତାଙ୍କୁ କେବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ, ଏହାର ପ୍ଳାନିଂ ସେହି ସମୟ ଅନୁସାରେ କରିପାରିବ । ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟକୁ ସମୟାନୁସାରେ ପୁରା କରିବାର ଯେଉଁ ନୂତନ କଲଚର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ତାଙ୍କୁ ଏହା ନୂତନ ବିସ୍ତାର ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଆମର ଡିଜିଟାଲ କ୍ରାନ୍ତି ଅଟେ । ୨୦୧୪ରେ ଆମ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ସାଢ଼େ ୬ କୋଟି ବ୍ରାଇବେଣ୍ଡ ସବସ୍କ୍ରାଇବର୍ସ ଥିଲେ । ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ୭୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି । ୨୦୧୪ରେ ଏକ ଜିବି ଡାଟା ପାଖା-ପାଖି ୨ଠଠ ଟଙ୍କାର ପଡୁଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୧-୧୨ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି । ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏତେ ଶସ୍ତା ଡାଟା ଅଛି, ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ବିଛାଯାଇଥିବା ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରର ଲମ୍ବା ୨୮ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି ।
୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୧୦୦ରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପହଞ୍ଚô ଥିଲା । ଆଜି ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୨ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୯୦ ହଜାର ପାଖା-ପାଖି କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର୍ସ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର୍ସର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଜି ଦୁନିଆର ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣର ପାଖା-ପାଖି ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ହେଉଛି, ଦୁନିଆର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ । କୌଣସି ମଧ୍ୟ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନୀକୁ ଗର୍ବ ହେବ, ଯେଉଁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଅନପଢ଼ କହୁଥିଲେ, ସେଇ ଭାରତ ଏହି କମାଲ କରୁଛି ।
ଆମେ ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଡିଜିଟାଲ କ୍ରାନ୍ତି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଫାଉଣ୍ଡେସନକୁ ମଜବୁତ କରିଛୁ, ତାହାର ଫଳ ଏହା ଯେ ଆଜି ଅଲଗା ଅଲଗା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏତେଗୁଡ଼ିଏ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଛି । ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଏଠାରେ କିଛି ୧୦୦ ହିଁ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାଟଅପ୍ସର ସଂଖ୍ୟା ୭୦ ହଜାର ପାଖା-ପାଖି ପହଂଚିପାରିଛି । ଏବେ ନିକଟରେ ଭାରତ ୧୦୦ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ କରିଛି । ଆମର ନୂତନ ଇକୋନମୀର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଡିଜିଟାଲ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରର ମଜବୁତକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି କି ୟୁପିର ବିକାଶ ପାଇଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତରେ, ଯେ କୌଣସି ରିଫର୍ମ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, ସେହି ରିଫର୍ମ ନିରନ୍ତର ଭାବେ କରାଯିବ । ଆମେ ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ, ନିର୍ଣ୍ଣୟରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ, ନିୟତିରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ, ସ୍ୱଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ସହିତ ଅଛୁ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିବୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଦରେ ଆପଣଙ୍କ ସାଥ ଦେବୁ । ଆପଣ ପୁରା ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ନିର୍ମାଣ ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ୱଳ କରାଇବ । ଏହି ୱିନ-ୱିନ ସିଚୁଏସନ ହେଉ, ଏହି ନିବେଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଭ ହେଉ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ । ଏହି ସହିତ ଇତି ଶୁଭମ କହିବା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Ground Breaking Ceremony @3.0 of the UP Investors Summit in Lucknow
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, the MP of Lucknow and our senior colleague in the Government of India, Shri Rajnath Singh ji, my other colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Minister of UP, Ministers of the State Government, Speakers of the Legislative Assembly and Legislative Council, all colleagues from industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
At the outset, I welcome the investors being the MP from Kashi in Uttar Pradesh. I thank the investors because they have put their trust in the youth power of Uttar Pradesh. The youth power of Uttar Pradesh has the potential to give new flight to your dreams and resolutions. I assure you that the hard work, efforts, ability, understanding and dedication of the youth of Uttar Pradesh will fulfill all your dreams and resolutions.
I know that you are very busy, but being the MP of Kashi, I would like you to take some time to visit my Kashi, which has changed a lot. It is a living example of the potential of Uttar Pradesh that such a city in the world can be beautified in a new look while retaining its ancient influence.
Friends,
Agreements related to investment worth more than 80,000 crore rupees in UP have been signed today. This record investment will create thousands of new employment opportunities in UP. This shows the growing faith in the growth story of India as well as Uttar Pradesh. My special congratulations to the youth of UP for this event, because the youth, the young women, and the new generation of UP are going to get its maximum benefit.
Friends,
We are currently celebrating the 75th year of our independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This period is the ‘Amrit Kaal’ for the next 25 years, for achieving new resolutions and goals with the mantra of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). The present global conditions today have also brought great opportunities for us. The world is looking for a trustworthy partner today and only our democratic India has the potential to live up to it. Today the world is also watching India's potential and appreciating India's performance.
India did not pause even during the Corona period, but increased the pace of its reforms. All of us can see its result today. We are the fastest growing of the G-20 economies. Today India is at number two in the Global Retail Index. India is the third largest energy consumer country in the world. A record $84 billion FDI came from more than 100 countries in the last year. India has set a new record in the last financial year by exporting merchandise worth more than $ 417 billion i.e. 30 lakh crore rupees.
Friends,
As a nation, now is the time to multiply our shared efforts manifold. This is a time when we cannot limit our decisions to just one or five years. Everyone's contribution is necessary to develop a strong manufacturing ecosystem, a strong and diversified value and supply chain in India. The government is making continuous policies and improving old policies on its part.
Recently, the NDA government at the Center has completed its eight years. Over the years, we have gone ahead with the mantra of Reform-Perform-Transform as Yogi ji was describing now. We have put emphasis on policy stability, coordination and ease of doing business. In the past, we have abolished thousands of compliances and old laws. We have worked to strengthen India as a nation with our reforms. Be it One Nation-One Tax GST, One Nation-One Grid, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Ration Card, all these efforts are a reflection of our solid and clear policies.
Ever since the double engine government was formed, work is being done at a rapid pace in this direction in UP as well. The way the law and order situation has improved, especially in UP, the confidence of the traders has returned and the right environment has been created for business. The administrative capacity and governance have also improved in the last few years. That's why today people have faith in Yogi ji's government as the industry colleagues were appreciating Uttar Pradesh on the basis of their experience.
I narrate my experience as an MP. We never had seen the administration of Uttar Pradesh closely. The agenda of those attending the Chief Ministers’ meeting used to be different. Since becoming an MP, my belief in the bureaucracy and the administration of Uttar Pradesh has increased manifold because they have the potential which the country expects from them.
What the people of the industry were saying, I myself have experienced this potential as an MP. Therefore, I congratulate all the bureaucrats and every official of the government for the change in their outlook.
Friends, the people of UP have entrusted a responsibility to their ‘sevak’ by bringing a government back to power after 37 years.
Friends,
Uttar Pradesh has one fifth or one sixth of India’s population. That is, the betterment of one person from UP will be the betterment of every sixth person in India. I believe that it is UP which will give impetus to the growth story of India in the 21st century. You will see in the next 10 years that Uttar Pradesh is going to become a major driving force of India.
Who can stop UP from rapid development where there are hardworking people, where there is a consumer base of more than 16 percent of the total population of the country, where there are more than a dozen cities with a population of more than five lakh, where each district has its own special product, where there are such a large number of MSMEs and small scale industries, where there is abundance of different agricultural products, cereals, fruits, vegetables in different seasons and the state which is blessed with many rivers, including Ganga, Yamuna and Saryu?
Friends,
We have announced the creation of a chemical-free natural farming corridor within a radius of 5 km on both sides of the Ganges in this year’s budget. Though the defence corridor is discussed quite often, no one talks about this corridor. The length of the Ganges in UP is more than 1100 kilometers long and passes through 25 to 30 districts. You can imagine the huge potential of natural farming in UP. The UP government has also announced its food processing policy a few years back. I would like to urge the corporate world and the people of industry that this is the golden opportunity for investment in agriculture.
Friends,
Our double engine government is working simultaneously on infrastructure, investment and manufacturing for faster growth. The allocation of unprecedented capital expenditure of Rs 7.50 lakh crore in this year's budget is a step in this direction. We have announced PLI schemes to promote manufacturing and you will also get their benefits in UP as well.
The Defence Corridor being built in UP is also coming up with great possibilities for you. Never before, greater emphasis has been laid on defence manufacturing in India. Under the AatmaNirbhar Bharat campaign, we have made a bold decision and identified 300 items which will not be imported. In other words, there is an assured market available for these 300 products related to military equipment for those who want to come into the field of defence manufacturing. You will also get a lot of benefit from this.
Friends,
We are modernizing the physical infrastructure to meet the demands of traditional businesses like manufacturing and transportation. Whether it is a modern power grid, a network of gas pipelines or multimodal connectivity, work on all the fronts is happening according to the requirements of the 21st century. It is a record in itself as far the construction of expressways in UP is concerned. A strong network of modern expressways is going to connect all the economic zones of Uttar Pradesh.
Soon UP is also going to be recognized as a confluence of modern railway infrastructure. The eastern and western dedicated freight corridors are going to be interconnected in UP. UP's five international airports, including Jewar, are going to further strengthen the international connectivity here. Two multi- modal logistics transport hubs are also being constructed in Greater Noida and Varanasi. UP is joining the states with the most modern industrial infrastructure in the country as far as logistics is concerned. The increasing connectivity and investment will create many new opportunities for the youth of UP.
Friends,
Our government has prepared the PM GatiShakti National Master Plan for speedy development of modern infrastructure. The PM GatiShakti Plan is bringing the central government, state governments, different departments and agencies, local institutions, the private sector and business related institutions on a single platform. Every stakeholder associated with any project will get real time information through this platform. Everybody will be able to make a timely plan to complete his part of the work. It will give new dimensions to the culture of timely completion of projects, which has been developed in the country in the last eight years.
Friends,
Digital revolution is an example of the speed with which India has acted over the years. There were only 6.5 crore broadband subscribers in our country in 2014. Today their number has exceeded 78 crores. In 2014, one GB of data used to cost around Rs 200. Today its price has come down to Rs 11-12. India is one of the countries in the world that has such cheap data. In 2014, the country had 11 lakh km of optical fiber. Now the length of optical fiber laid in the country has crossed 28 lakh km.
Optical fiber had reached less than 100 Gram Panchayats in the country till 2014. Today the number of Gram Panchayats connected with optical fiber has also crossed the 1.75 lakh figure. There were only around 90,000 Common Service Centers in the country in 2014. Today, the number of Common Service Centers in the country has also exceeded 4 lakhs. Today, about 40 percent of the world's digital transactions are done in India. Any Indian would be proud of it. The India which people call illiterate is doing wonders.
The foundation that we have strengthened for the digital revolution in the last eight years has resulted in the creation of so many possibilities for different sectors today. Our youth have hugely benefited from this. We had only a few hundred start-ups before 2014. But today the number of registered start-ups in the country is also reaching around 70,000. More recently, India has also made a record of 100 unicorns. You will benefit greatly from the digital infrastructure needed to meet the demands of our new economy.
Friends,
I assure you that we will continue to carry out reforms needed in whatever sector for the development of UP and self-reliant India. We are with development in matters of policy, decisions, intention and nature.
We will support your every endeavor and step. Become part of the development journey of Uttar Pradesh with full enthusiasm and your future will also become bright along with the future of Uttar Pradesh. This is a win-win situation. May these investments be auspicious and beneficial for all!
With this wish, all the very best to all of you!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.