প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লক্ষনৌদা পাংথোকপা য়ু.পি. ইনভেস্তর সম্মিৎকী গ্রাউন্দ ব্রেকিং সেরেমোনী @৩.০দা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমান য়োগি অদিত্যনাথজী, লক্ষনৌগী এম.পি. অমসুং ঐহাক্কী মন্ত্রী মন্দলগী সেনিয়র ওইরবা মরুপ্লোই, শ্রীমান রাজনাথ সিংহজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলদা লৈবা ঐহাক্কী অতোপ্পা মরুপ, য়ু.পি.গী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী ময়াম, বিধান সভা অমসুং বিধান পরিশদকী স্পীকর সর, মফমসিদা লাকপীরিবা ইন্দস্ত্রী মালেমগী মরুপ অমসুং অতোপ্পা মীথুংলেন, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং!
ঐহাক্না খ্বাইদগী অহানবদা উত্তর প্রদেশকী এম.পি. অমসুং কাশগীগী এম.পি. অমা ওইনা ইনভেস্তরশিংবু তরাম্না ওকচরি। ঐহাক্না মখোয়বু থাগৎলিবা অসিদি মখোয়না উত্তর প্রদেশকী নহাগী পাঙ্গলদা থাজবা থম্বগীনি। উত্তর প্রদেশকী নহাগী শক্তিদা মশাগী মঙলান অমসুং ৱারেপ কয়াবু মঙফাওনহন্দুনা অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা ঙম্বগী মতিক লৈ। অদোমসু ইশাগী পান্দম পুদুনা লাকপীয়ু, উত্তর প্রদেশকী নহা শক্তিগী থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক, পুক্নিং চঙবা, হোৎনবা কনবা অমসুং লৌশিং লৈবনা অদোমগী পান্দম শোইদনা ফংহনগনি। মসি ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি।
ঐহাক কাশীগী এম.পি.নি, অদুনা, এম.পি. অমা ওইনা কাশীবু পামজবা, নুংঙাইবা ফাওবগী থৌওং থাদোকপা য়াদে, অদোমসু য়াম্না চিনবা ঙাক্তনি, ঐহাক্না তসেংনা পাম্বদি অদোম্না মতম কাইথোকপীদুনা কাশী য়েংবা শোইদনা চৎপীয়ু। কাশী য়াম্না হোংলবনি। মশাগী অরিবা শক্তম ঙাক্না ঙাক্না মতমগা চুনবা মওংদা শক্তাক শেম্বা ঙম্বা মালেমগী শহর অমনি, মসিনা উত্তর প্রদেশকী পাঙ্গলগী অহিংবা খুদম্নি।
মরূপশিং,
য়ু.পি.দা লুপা করোর লিশিং ৮০দগী হেনবা শেনফম ইনভেস্ত তৌবগা মরী লৈনবা ৱারী ঙসি মফমসিদা শানরি। অসিগুম্বা রেকোর্দ ওইরবা ইনভেস্তমেন্ত অসিনা য়ু.পি.দা থবক লিশিং কয়াগী খুদোংচাবা পীগনি। মসিনা ভারতকা লোয়ননা উত্তর প্রদেশকী চাউখৎপগী ৱারীদা থাজবা হেনগৎনরক্লিবা অসিগী মমি তারি। ঙসিগী থৌরম অসিদা য়ু.পি.গী নহারোলশিংবু ঐহাক্না অখন্ননা থাগৎচনীংই, মসিগী মরমদি, পুম্নমক অসিদগী খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা ফংগদৌরিবা অসিদি য়ু.পি.গী নহারোল নুপা নুপী, ঐখোয়গী হৌরক্লিবা চারোন শুরোন্না ওইগনি।
মরূপশিং,
হৌজিক্কী মতমসিদি নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাবগী নুংঙাইবা পাংথোকপা মতম্নি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব ঐখোয়না পাংথোক্লি। মতম অসিনা মথংগী চহি ২৫গী অমৃত কাল, অনৌবা ৱারেপ, অনৌবা পান্দম শেম্নবা অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা পান্দমশিংগী মহৈ য়ালহন্নবা মীয়াম পুন্না হোৎনবগী অমৃত কালগী মতম্নি। ঙসি মালেমদা ওইরিবা খুদোংচাদবা কয়ানা ঐখোয়গী চাউরবা খুদোংচাবা কয়াসু পুদুনা লাক্লি। মালেম্না ঙসি পাম্লিবা থাজবা য়াবা খোঙলোই অমা ওইবগী তঙাই ফদবা হীরমশিং য়ৌবা ঙম্বগী মতিক গনতন্ত্রা চৎপা ঐখোয়গী ভারত খক্তদা লৈ। মালেম্না ঙসিদি ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক য়েংবতা নত্তনা থবক পাংথোকপগী মতৌবুসু থাগৎলি।
কোরোনাগী মতমদসু ভারতনা লেপ্তুনা লৈখিদে, মদুগী মহুত্তা ইশাগী রিফোর্মগী খোঙজেল হেন্না য়াঙখৎহন্দুনা মখা তানা চত্থখি। মসিগী মহৈদি ঐখোয়না ঙসি উরি। ঐখোয়না জি.২০ শেন্মিৎলোন মরক্তগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা শাহৌ লৌবা ওইরি অমসুং গ্লোবেল রিতেল ইন্দেক্সতা অনিশুবা ফমদা হৌজিক লৈরি। ভারতনা ইনর্জী শিজিন্নবদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা লৈবাক ওইরি। মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদগী বিলিয়ন $৮৪গী রেকোর্দ ওইরবা এফ.দি.আই. মমাংগী চহিদা লাকখি। ভারতনা মমাংগী শেনবা চহিদা বিলিয়ন $৪১৭, হায়বদি, লুপা করোর লাখ ৩০ হেনবগী শেনফমগী পোত্থোক মীরমদা থাদোক্তুনা অনৌবা রেকোর্দ থমখি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়গী হোৎনবগী থৌওংশিং হেনগৎহনবগী মতম্নি। ঐখয়না ইশাগী ৱারেপশিংবু চহি অমা নত্ত্রগা চহি ৫দা অকক্ননা থম্লোইদবা মতম অমনি। ভারত্তা মপাঙ্গল লৈবা মেন্যুফেকচরিং ইকোসীস্তেম, মপাঙ্গল লৈবা, দাইবর্স ওইবা সপ্লাই অমা শেম্নবা মীওই খুদিংনা থৌদাং য়াবগী তঙাই ফদবা হৌজিক লৈরে। সরকারনা মখোয়গী মাইকৈদগী লেপ্পা লৈতনা
কেন্দ্রদা এন.দি.এ. সরকারনা চহি ৮ হন্দক্তা ইকুই কুইদনা মপুং ফাখ্রে। হৌজিক্তা য়োগিজীনা হায়বীখিবগুম্না, ঐখোয়না চহিশিং অসিদা রিফোর্ম-পরফোর্ম-ত্রান্সফোর্মগী মন্ত্রগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা খোঙদাখি। ঐখোয়না থৌশিল-থৌরাংনা তংদু লৈতাবা, তেংবাংনদুনা থবক তৌমিন্নবা অমসুং কারবার তৌবদা লাইথোকহনগী হীরমদা মমাংগী চহি ৮দগী মিৎয়েং চঙখি। মমাংগী চহিশিংদা ঐখোয়না কমপ্লাইএন্স লিশিং কয়া মুত্থৎখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী রিফোর্মশিংগা লোয়ননা ভারতপু লৈবাক অমা ওইনা মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনখি। ৱান নেসন- ৱান তেক্স জি.এস.তি., ৱান নেসন – ৱান গ্রিদ, ৱান নেসন – ৱান মোবিলিতী কার্দ, ৱান নেসন – ৱান রাসন কার্দ। অসিগুম্বা হোৎনরিবা কয়াদা ঐখোয়গী মপুং ওইবা অমসুং অশেংবা থৌশিল থৌরাংগী মমি তারি।
য়ু.পি.দা দবল ইঞ্জিন সরকার হেক লাকখিবদগী, য়ু.পি.না হায়রিবা মাইকৈ অসিদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিনবা হৌখি। অখন্নবা ওইনা, য়ু.পি.দা লো অমসুং ওর্দরগী ফিভম হেন্না ফগৎলক্লিবা অসিনা কারবারগী খুন্নাইগী থাজবা হেনগৎহল্লে, কারবার তৌবগী চুনবা ফিভম অমা লৈরে। মমাংগী চহিশিংদা মফমসিগী লৈঙাকপগী পথাপ্পু হেন্না ফগৎহল্লে। মরম অদুনা মীয়াম্না ঙসিদি য়োগিজীগী সরকারদা থাজবা লৈরে। অদুগা ইন্দস্ত্রীগী মালেমগী মীওইশিংসু মখোয়গী এক্সপেরিএন্সকী মতুং ইন্না উত্তর প্রদেশপু থাগৎনরি।
ঐহাক্না এম.পি. অমা ওইনা থেংনখিবশিং হায়জগে। ঐখোয়না উত্তর প্রদেশকী লৈঙাকপগী থৌওংবু য়াম্না কুপ্না অমুক্তা য়েংখিদে। মুখ্য মন্ত্রীশিংগী মীফমদা লাকখিবা মীওইশিংনা থবক-থৌরম পাংথোকপগী মতাংদা খন্নবা ৱাফমশিং তোঙানবা মখলগী ওইরম্মি। অদুবু, ঐহাক্না এম.পি. ওইনা মফমসিদা থবক তৌবা হৌরকপদা ঐহাক্কী থাজবা য়াম্না হেনগৎলে। উত্তর প্রদেশকী ব্যুরোক্রেত অমসুং লৈঙাক্লোইশিংদা লৈবাক্না হেক পাম্বা মপাঙ্গল অদুমক লৈ।
ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিংনা হায়বা পুম্নমক ঐহাক্না এম.পি. অমা ওইনা মখোয়গী অসিগুম্বা পাঙ্গল অসি থেংনরে। মরম অদুনা, মফমসিগী সরকারগী ব্যুরোক্রেত অমসুং অতোপ্পা অপীকপা অচৌবা মীওইশিংগী অপাম্বা অমা লৈরক্লিবা অসিবু ঐহাক্না তসেংনা থাগৎলি, ইকায় খুম্নরি।
মরূপশিং, ঙসিদি য়ু.পি.গী মীয়াম্না চহি ৩৭কী মতুংদা সরকার অমবু অমুক হন্না পুরক্তুনা ঐখোয়গী সেবকশিংদা থৌদাং অমা শীন্নরবনি।
মরূপশিং,
উত্তর প্রদেশনা লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংগী শরুক মঙা নত্ত্রগা তরুক থোকপগী অমগী ময়ুম ওইরিবনি। মসিনা হায়বদি, য়ু.পি.গী মীওই অমগী তৌবা ঙম্বগা ভারতকী তরুকশুবা মীওইগী তৌবা ঙম্বগা মান্নৈ হায়বনি। ২১শুবা চহি-চাদা ভারতকী মায় পাকপগী ৱারীদা অহেনবা খোঙজেল হাপকদবসি য়ু.পি.না ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। হৌজিক্কী চহি ১০দা অদোম্না য়েংবীরো, উত্তর প্রদেশ অমনা হিন্দুস্তানগী অচৌবা দ্রাইবিং ফোর্স অমা ওইদৌরবনি। মসিগী চহি ১০ অসিদা অদোম্না পুম্নমক শেংনা উরগনি।
শুবা-নোম্বা কনবা মীওই লৈরবা, লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংগী ১৬%দগী হেন্না কঞ্জ্যুমর বেজ লৈরবা, মীওই লাখ ৫দগী হেন্না লৈবা শহর দজন অমদগী হেন্না লৈরবা, জিলা খুদিংগী মশাগী অখন্নবা পোত্থোক পুথোক্লবা, এম.এস.এম.ই. মশিং য়াম্না লৈরবা, স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী ওইরো, চহিগী কুমজা খুদিংগী তোঙান-তোঙানবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোক্লবা, গঙ্গা, য়মুনা, সরয়ু য়াওনা তুরেল কয়াগী থৌজাল ফংবা ওইরো, অসিগুম্বা ফিভম অসিদা য়ু.পি.না চাউখৎপবু কনানা থিংবা ঙমগনি?
মরূপশিং,
হন্দক্কী ভারতকী খ্বাইদগী নৌবা বজেত্তা, গঙ্গা তুরেলগী তোর্বান নাকল অনিমক্তা কেমিকেল শিজিন্নদবা, নেচরেল ফার্মিংগী কিলোমিতর ৫ শাংবা কোরিদোর অমা লাউথোকখিবা লৈরে। দিফেন্স কোরিদোরগী মতাংদা মীয়াম্না ঙাঙনৈ, অদুবু অসিগুম্বা কোরিদোরগী মতাংদা কনা অমত্তনা ঙাঙনদে। য়ু.পি.দা গঙ্গা তুরেলনা কিলোমিতর ১১০০ শাংনা চেল্লি অমসুং মফমসিগী জিলা ২৫দগী ৩০ ফাওদুনা চেল্লি। য়ু.পি.দা নেচরেল ফার্মিংগী খুদোংচাবা কয়া য়াম্না লৈরক্কনি হায়বা অদোম্না নোংমতা খল্লুবরা? য়ু.পি. সরকারনা চহি খরগী মমাংদা ফুদ প্রোসেসিংগী কাংলোন লাউথোকখ্রবনি। কোর্পোরেত মালেম অমসুং ঙসি মফমসিদা লৈরিবা ইন্দস্ত্রী মালেমগী মীয়ামগী মফমদা ঐহাক্না করিগুম্বা অমা হায়জনীংই। হৌজিক্কী মতমসিদি লৌউ-শিংউদা ইনভেস্ত তৌবগী খ্বাইদগী অফবা মতম্নি।
মরূপশিং,
উত্তর প্রদেশনা য়াঙনা চাউখৎনবগীদমক্তা, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। হন্দক্কী চহিগী বজেত্তা, মমাংদা হান্না তৌখিদবগুম্না, লুপা করোর লাখ ৭.৫০বু কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা কাইথোকপা অসিনা মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি। মেন্যুফেকচরিং খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না পি.এল.আই. স্কিম লাউথোকখ্রে, মসিগী কান্নবসি অদোম্না য়ু.পি. অসিদা ফংগনি।
য়ু.পি.দা শেমগৎলিবা দিফেন্স কোরিদোরনা অদোমগী খুদোংচাবা কয়া পুদুনা লাক্লি। ভারত্তা ঙসি দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংদা অহেনবা মিৎয়েং কয়া চঙলিবসি মমাংগী মতমদা তৌরম্বা নত্তে। আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ঐখোয়না থৌনা য়াম্না পুথোক্তুনা ৱারেপ অসি লৌবনি। ঐখোয়না পোত্থোক ৩০০ মশক খঙদোক্লে, অমসুং হায়রিবশিং অসি মীরমদগী লৈররোই। মখোয়শিং অসি মিলিতরীগী খুৎলাইগা মরী লৈনবা পোত্থোক ৩০০নি, মসিনা হায়বদি, দিফেন্স সেক্তরগী মেন্যুফেকচরিংদা লাকপীনীংবা মীওই খুদিংগীদমক্তা হায়রিবা পোত্থোক ৩০০ অসিগী শোইদবা মার্কেত লৈরবনি। মসিনা অদোমদা কান্নবা য়াম্না পীগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিং অমসুং ত্রান্সপোর্তকুম্বা নাৎকী কারবারগী দিমান্দ থেংনবা ঙম্নবগীদমক্তা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু মতমগা চুনহন্নবা কন্না হোৎনরি। য়ু.পি.দা মতমগা চুনবা পাৱর গ্রিদ লৈনবা, গ্যাস পাইপ্লাইন লৈনবা, নত্ত্রগা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা, ২১শুবা চহি-চাগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না ঐখোয়না থবক তৌরি। ঙসি য়ু.পি.দা কিলোমিতর কয়াগী এক্সপ্রেসৱেদা থবক পায়খৎলিবা, মসিনা মশামক্কী রেকোর্দ অমা ওইরবনি। মতমগা চুনবা এক্সপ্রেসৱেগী মপাঙ্গল লৈবা নেতৱর্ক্না উত্তর প্রদেশকী শেন্মিৎলোনগী মফম খুদিংবু অমগা অমগা শম্নহনগনি।
য়ু.পি.গী শক্তাক অসি মতমগা চুনবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা হায়না অথুবা মতমদা ওইরগনি। ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরনা য়ু.পি.দা পুন্দোরবনি। জেৱর য়াওনা য়ু.পি.গী ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত মঙানা মফমসিগী ইন্তর্নেস্নেল কন্নেক্তিবিতীবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি। গ্রেতর নোইদা নত্ত্রগা ভরানসীগী মফম ওইরো, মফমশিং অসিদা মলতি মোদেল লোজিস্তিক্স ত্রান্সপোর্ত হব অমসু শারবনি। ইন্দস্ত্রীএল স্ত্রেতজীগী মিৎয়েংদগী অমসুং লোজিস্তিক্সকী মিৎয়েংদগী য়েংবা মতমদা, য়ু.পি.সু লৈবাক্কী মতমগা খ্বাইদগী চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা রাজ্যশিংগী মনুং চনবা হৌরবনি। য়ু.পি.দা হেনগৎলক্লিবা মসিগুম্বা কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কয়ানা য়ু.পি.গী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুদুনা লাক্লিবনি।
মরূপশিং,
মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা খোঙজেল লৈনবা হায়দুনা ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান শেমখি। মসিদি, প্রাইভেত সেক্তরনা কারবারগা মরী লৈনবা লুপ খুদিংবু প্লেতফোর্ম অমদা পুন্সিনবগা লোয়ননা পি.এম. গতিশক্তি স্কিম্না কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরলার, তোঙান-তোঙানবা বিভাগ, এজেন্সী, মসিদা নত্তনা, লোকেলগী খুন্নাইগী লুপ পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা মরী লৈনহনগনি। প্লেতফোর্ম অসিগী মতেংদগী প্রোজেক্ত অমা হেক্তগা মরী লৈনবা স্তেকহোলদর খুদিংনা ই-পাউ কয়া রিএল তাইমদা ফংগনি। ইশা-ইশাগী শরুক্কী থবকশিং করম্বা মতমদা লোইশিনগনি হায়বগী থৌরাং কয়া মখোয়না মতম চানা য়াৎপা ঙমগনি। লৈবাক অসিদা প্রোজেক্তশিংনা মতম চানা লোইশিনবগী চৎনবী অমা হৌখিবা চহি খরদগী লৈবা হৌরক্লিবা অসিবু মসিনা অমুক্কা হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি।
মরূপশিং,
ভারতনা হৌখিবা চহিশিংদা খোঙজেল য়াঙনা হোৎনখিবা থবকশিংগী খুদম অমদি ঐখোয়গী দিজিতেলগী ইহৌ অসিনি। ইং ২০১৪দা লৈবাক অসিদা ব্রোদবেন্দ সবস্ক্রাইবর করোর ৬ খক লৈরম্মি। ঙসিদি, মশিং অসিনা করোর ৭৮ হেল্লে। দেতাগী জি.বি. অমনা ইং ২০১৪দা লুপা ২০০ পীরম্মি। ঙসিদি, মমল অসিনা লুপা ১১-১২দা হন্থরে। ভারত অসি দেতা য়াম্না হোংবা লৈবাক অমা ওইরে। ইং ২০১৪দা লৈবাক অসিদা কিলোমিতর লাখ ১১গী ওপ্তিকেল ফাইবর লৈরম্মি। ঙসিদি মসিনা কিলোমিতর লাখ ২৮ হেনখ্রে।
ইং ২০১৪দা, ওপ্তিকেল ফাইবর শম্বা লৈবাক্কী গ্রাম পঞ্চায়ত মশিংনা ১০০ য়ৌরমদে। ঙসিদি, ওপ্তিকেল ফাইবর শম্বা লৈবাক্কী গ্রাম পঞ্চায়ত মশিং অসি লাখ অনি মখাই হেল্লে। ইং ২০১৪দা লৈবাক অসিদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর চাউরাক্না লিশিং ৯০ লৈরম্মি। ঙসিদি লাখ ৪ হেন্না লৈরে। মালেমগী অপুনবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাউরাকপা ৪০%দি ভারত্তা পাংথোক্লি, মালেমগী ৪০%। হিন্দুস্তানী অমা হেক্তনা মসিদা চাউথোকচগনি। ভারতকী মীয়ামদি লাইরিক হৈতে হায়নরম্বদো, মখোয়না অঙকপা থবক তৌদুনা উৎলে।
ঐখোয়না মমাংগী চহি ৮দা দিজিতেল ইহৌ অমগীদমক্তা য়ুম্বী মপাঙ্গল কলহনখিবা অদুগী মহৈনা ঙসিদি তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা অসুক য়াম্লবা খুদোংচাবা লৈহনবা ঙম্লিবনি। মসিগী চাউরবা মহৈদি ঐখোয়গী নহাশিংদা পীগনি। ইং ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শুপ্নগী স্তার্ত-অপ চাম্মা খরতমক লৈরম্মি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা লৈবা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্ত-অপ মশিংনা চাউরাক্না লিশিং ৭০ য়ৌরে। ভারতনা, হন্দক্তসু, য়ুনিকোর্ন ১০০ পুথোকখ্রে। ঐখোয়না অনৌবা শেন্মিৎলোন অসিগী অপাম্বা পীবা ঙম্নবগীদমক্তা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মপাঙ্গল কনখৎহনখিবা অসিনা অদোম্না খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি।
মরূপশিং,
য়ু.পি.গী চাউখৎ-থৌরাং, আত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্নবা, সেক্তর অমা হেক্তদা রিফোর্মগী তঙাই ফদবা লৈরকপা মতমদা ঐখোয়না রিফোর্ম শোইদনা পাংথোক্কনি হায়না অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি। ঐখোয়না থৌশিল-থৌরাং, ৱারেপ লৌবা অমসুং করিগুম্বা অমা পাংথোক্কে হায়বগী অনীংবগা লোয়ননা চাউখৎপগী মাইকৈদা লৈরি।
ঐখোয়না অদোমগী থবক খুদিংদা অদোমগীদমক্তা লৈগনি অমসুং লম্বী অসিগী থাক খুদিংদা ঐখোয়না তেংবাংগনি। । অদোম্না উত্তর প্রদেশকী চাউখৎপগী খোঙজেলদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবীরি। উত্তর প্রদেশকী তুংগী মতম্না চাউখৎপনা অদোমগী পুন্সিদসু চাউখৎপা লৈগনি। মসিদি অনিমক মায় পাক্নগদবা ফিভম্নি। মসিগী ইনভেস্তমেন্ত অসিনা মীয়াম পুম্নমক্কী কান্নবা খক্তা ওইগনি।
ঐহাক্না ইতি শুভম হায়রদুনা অদোম খুদিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Ground Breaking Ceremony @3.0 of the UP Investors Summit in Lucknow
03 JUN 2022 3:22PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, the MP of Lucknow and our senior colleague in the Government of India, Shri Rajnath Singh ji, my other colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Minister of UP, Ministers of the State Government, Speakers of the Legislative Assembly and Legislative Council, all colleagues from industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
At the outset, I welcome the investors being the MP from Kashi in Uttar Pradesh. I thank the investors because they have put their trust in the youth power of Uttar Pradesh. The youth power of Uttar Pradesh has the potential to give new flight to your dreams and resolutions. I assure you that the hard work, efforts, ability, understanding and dedication of the youth of Uttar Pradesh will fulfill all your dreams and resolutions.
I know that you are very busy, but being the MP of Kashi, I would like you to take some time to visit my Kashi, which has changed a lot. It is a living example of the potential of Uttar Pradesh that such a city in the world can be beautified in a new look while retaining its ancient influence.
Friends,
Agreements related to investment worth more than 80,000 crore rupees in UP have been signed today. This record investment will create thousands of new employment opportunities in UP. This shows the growing faith in the growth story of India as well as Uttar Pradesh. My special congratulations to the youth of UP for this event, because the youth, the young women, and the new generation of UP are going to get its maximum benefit.
Friends,
We are currently celebrating the 75th year of our independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This period is the ‘Amrit Kaal’ for the next 25 years, for achieving new resolutions and goals with the mantra of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). The present global conditions today have also brought great opportunities for us. The world is looking for a trustworthy partner today and only our democratic India has the potential to live up to it. Today the world is also watching India's potential and appreciating India's performance.
India did not pause even during the Corona period, but increased the pace of its reforms. All of us can see its result today. We are the fastest growing of the G-20 economies. Today India is at number two in the Global Retail Index. India is the third largest energy consumer country in the world. A record $84 billion FDI came from more than 100 countries in the last year. India has set a new record in the last financial year by exporting merchandise worth more than $ 417 billion i.e. 30 lakh crore rupees.
Friends,
As a nation, now is the time to multiply our shared efforts manifold. This is a time when we cannot limit our decisions to just one or five years. Everyone's contribution is necessary to develop a strong manufacturing ecosystem, a strong and diversified value and supply chain in India. The government is making continuous policies and improving old policies on its part.
Recently, the NDA government at the Center has completed its eight years. Over the years, we have gone ahead with the mantra of Reform-Perform-Transform as Yogi ji was describing now. We have put emphasis on policy stability, coordination and ease of doing business. In the past, we have abolished thousands of compliances and old laws. We have worked to strengthen India as a nation with our reforms. Be it One Nation-One Tax GST, One Nation-One Grid, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Ration Card, all these efforts are a reflection of our solid and clear policies.
Ever since the double engine government was formed, work is being done at a rapid pace in this direction in UP as well. The way the law and order situation has improved, especially in UP, the confidence of the traders has returned and the right environment has been created for business. The administrative capacity and governance have also improved in the last few years. That's why today people have faith in Yogi ji's government as the industry colleagues were appreciating Uttar Pradesh on the basis of their experience.
I narrate my experience as an MP. We never had seen the administration of Uttar Pradesh closely. The agenda of those attending the Chief Ministers’ meeting used to be different. Since becoming an MP, my belief in the bureaucracy and the administration of Uttar Pradesh has increased manifold because they have the potential which the country expects from them.
What the people of the industry were saying, I myself have experienced this potential as an MP. Therefore, I congratulate all the bureaucrats and every official of the government for the change in their outlook.
Friends, the people of UP have entrusted a responsibility to their ‘sevak’ by bringing a government back to power after 37 years.
Friends,
Uttar Pradesh has one fifth or one sixth of India’s population. That is, the betterment of one person from UP will be the betterment of every sixth person in India. I believe that it is UP which will give impetus to the growth story of India in the 21st century. You will see in the next 10 years that Uttar Pradesh is going to become a major driving force of India.
Who can stop UP from rapid development where there are hardworking people, where there is a consumer base of more than 16 percent of the total population of the country, where there are more than a dozen cities with a population of more than five lakh, where each district has its own special product, where there are such a large number of MSMEs and small scale industries, where there is abundance of different agricultural products, cereals, fruits, vegetables in different seasons and the state which is blessed with many rivers, including Ganga, Yamuna and Saryu?
Friends,
We have announced the creation of a chemical-free natural farming corridor within a radius of 5 km on both sides of the Ganges in this year’s budget. Though the defence corridor is discussed quite often, no one talks about this corridor. The length of the Ganges in UP is more than 1100 kilometers long and passes through 25 to 30 districts. You can imagine the huge potential of natural farming in UP. The UP government has also announced its food processing policy a few years back. I would like to urge the corporate world and the people of industry that this is the golden opportunity for investment in agriculture.
Friends,
Our double engine government is working simultaneously on infrastructure, investment and manufacturing for faster growth. The allocation of unprecedented capital expenditure of Rs 7.50 lakh crore in this year's budget is a step in this direction. We have announced PLI schemes to promote manufacturing and you will also get their benefits in UP as well.
The Defence Corridor being built in UP is also coming up with great possibilities for you. Never before, greater emphasis has been laid on defence manufacturing in India. Under the AatmaNirbhar Bharat campaign, we have made a bold decision and identified 300 items which will not be imported. In other words, there is an assured market available for these 300 products related to military equipment for those who want to come into the field of defence manufacturing. You will also get a lot of benefit from this.
Friends,
We are modernizing the physical infrastructure to meet the demands of traditional businesses like manufacturing and transportation. Whether it is a modern power grid, a network of gas pipelines or multimodal connectivity, work on all the fronts is happening according to the requirements of the 21st century. It is a record in itself as far the construction of expressways in UP is concerned. A strong network of modern expressways is going to connect all the economic zones of Uttar Pradesh.
Soon UP is also going to be recognized as a confluence of modern railway infrastructure. The eastern and western dedicated freight corridors are going to be interconnected in UP. UP's five international airports, including Jewar, are going to further strengthen the international connectivity here. Two multi- modal logistics transport hubs are also being constructed in Greater Noida and Varanasi. UP is joining the states with the most modern industrial infrastructure in the country as far as logistics is concerned. The increasing connectivity and investment will create many new opportunities for the youth of UP.
Friends,
Our government has prepared the PM GatiShakti National Master Plan for speedy development of modern infrastructure. The PM GatiShakti Plan is bringing the central government, state governments, different departments and agencies, local institutions, the private sector and business related institutions on a single platform. Every stakeholder associated with any project will get real time information through this platform. Everybody will be able to make a timely plan to complete his part of the work. It will give new dimensions to the culture of timely completion of projects, which has been developed in the country in the last eight years.
Friends,
Digital revolution is an example of the speed with which India has acted over the years. There were only 6.5 crore broadband subscribers in our country in 2014. Today their number has exceeded 78 crores. In 2014, one GB of data used to cost around Rs 200. Today its price has come down to Rs 11-12. India is one of the countries in the world that has such cheap data. In 2014, the country had 11 lakh km of optical fiber. Now the length of optical fiber laid in the country has crossed 28 lakh km.
Optical fiber had reached less than 100 Gram Panchayats in the country till 2014. Today the number of Gram Panchayats connected with optical fiber has also crossed the 1.75 lakh figure. There were only around 90,000 Common Service Centers in the country in 2014. Today, the number of Common Service Centers in the country has also exceeded 4 lakhs. Today, about 40 percent of the world's digital transactions are done in India. Any Indian would be proud of it. The India which people call illiterate is doing wonders.
The foundation that we have strengthened for the digital revolution in the last eight years has resulted in the creation of so many possibilities for different sectors today. Our youth have hugely benefited from this. We had only a few hundred start-ups before 2014. But today the number of registered start-ups in the country is also reaching around 70,000. More recently, India has also made a record of 100 unicorns. You will benefit greatly from the digital infrastructure needed to meet the demands of our new economy.
Friends,
I assure you that we will continue to carry out reforms needed in whatever sector for the development of UP and self-reliant India. We are with development in matters of policy, decisions, intention and nature.
We will support your every endeavor and step. Become part of the development journey of Uttar Pradesh with full enthusiasm and your future will also become bright along with the future of Uttar Pradesh. This is a win-win situation. May these investments be auspicious and beneficial for all!
With this wish, all the very best to all of you!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.