Prime Minister's Office
PM’s remarks on 80th birthday celebration of Sri Ganapaty Sachchidananda Swamy Ji
“Use of science for nature and amalgamation of technology with spirituality is the soul of dynamic India”
“Today the world is looking at our startups as its future. Our industry and our 'Make in India' are turning out to be ray of hope for global growth”
22 MAY 2022 12:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 80th birthday celebration of Sri Ganapaty Sachchidananda Swamy Ji via a video message today. The Prime Minister greeted Sri Ganapaty Sachchidananda Swamy Ji and his followers on this auspicious occasion. Shri Modi also noted the dedication of ‘Hanumat Dwar’ entrance arch by the saints and special guests.
Quoting scriptures, the Prime Minister said that life of Sri Ganapaty Sachchidananda Swamy Ji his a living example of the fact that saints emerge for the welfare of humanity and their life is intertwined with the social upliftment and human welfare. The Prime Minister expressed satisfaction that at Datta Peetham modernity is also nurtured along with spirituality. He cited grand Hanuman temple with 3D mapping and light and sound show and bird park with modern management in this regard. The Prime Minister noted that apart from being a great centre of study of the Vedas, Datta Peetham is undertaking impactful innovation for using music for health purposes. “This use of science for nature, this amalgamation of technology with spirituality is the soul of dynamic India. I am happy that with the efforts of saints like Swamiji, today the youth of the country are getting acquainted with the power of their traditions and taking them forward.”, said Shri Modi
In the context of the auspicious occasion falling during the period of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister recalled the teaching of the saints for considering universal before self. He said “ with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’, the country is calling for collective pledges. Today the country is preserving its antiquity and also promoting it, and, at the same time, giving strength to its innovation and modernity.” The Prime Minister continued “today the identity of India is Yoga as well as youth. Today the world is looking at our startups as its future. Our industry and our 'Make in India' is turning out to be a ray of hope for global growth. We have to work towards achieving these resolutions. And I would like our spiritual centers to be centers of inspiration in this direction as well.”
Noting their work in the preservation for nature and service of birds, the Prime Minister requested Datta Peetham to work for water and river conservation. He also asked for their contribution in the campaign for 75 Amrit Sarovars in every districts. The Prime Minister lauded their contribution in the Swachh Bharat Mission.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ଗଣପତି ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ଙ୍କର ୮୦ ତମ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
“ପ୍ରକୃତି ନିମନ୍ତେ ବିଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଗତିଶୀଳ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଅଟେ”
“ଆଜି ଦୁନିଆ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକୁ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ଭାବେ ଦେଖୁଛି । ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆମର ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆଶାର କିରଣ ହେବାରେ ଲାଗିଛି”
22 MAY 2022 12:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରୀ ଗଣପତି ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ଙ୍କର ୮୦ ତମ ଜନ୍ମଦିନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଗଣପତି ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଗାମୀ ମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାଧୁସନ୍ଥ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥି ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ହନୁମତ ଦ୍ୱାର’ର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରର ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଶାସ୍ତ୍ରରୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ଗଣପତି ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ଙ୍କର ଜୀବନ ଏହି ତଥ୍ୟର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ, ଯେ ସାଧୁସନ୍ଥ ମାନେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ଧରାପୃଷ୍ଠରେ ଅବତରଣ କରିଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସାମାଜିକ ଉତ୍‌ଥାନ ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଦତା ପୀଠମ୍‌ରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହିତ ଆଧୁନିକତାର ମଧ୍ୟ ପୁଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ ଥ୍ରୀ –ଡି ମ୍ୟାପିଂ ଭବ୍ୟ ହନୁମାନ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଲାଇଟ୍ ଆଣ୍ଡ ସାଉଣ୍ଡ୍ ସୋ (ଆଲୋକ ଏବଂ ଶବ୍ଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ) ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା ସମ୍ପନ୍ନ ପକ୍ଷୀ ପାର୍କ (ଉଦ୍ୟାନ) ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବେଦ ଅଧ୍ୟୟନର ଏକ ମହାନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ସହିତ, ଦତ ପୀଠମ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସଙ୍ଗୀତର ଉପଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନବୋନ୍ମେଷ କରୁଛନ୍ତି । “ପ୍ରକୃତି ନିମନ୍ତେ ବିଜ୍ଞାନର ଏହି ପ୍ରୟୋଗ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏହି ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଗତିଶୀଳ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଅଟେ । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ, ସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଯୁବକ ମାନେ ନିଜର ପରମ୍ପରା ଗୁଡିକର ଶକ୍ତି ସହିତ ପରିଚିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ପଡୁଥିବା ଶୁଭ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ କଥା ଭାବିବା ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତଙ୍କ କଥା ବିଚାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାକୁ ମନେ ପକାଇ ଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଦେଶ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଗୁଡିକର ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଆଜି ଦେଶ ନିଜର ପ୍ରାଚୀନତାର ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି ଏବଂ ତାହାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ମଧ୍ୟ କରୁଛି, ଏହା ସହିତ ସେଗୁଡିକର ନୂତନତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆଜି ଭାରତର ପରିଚୟ ଯୋଗ ସହିତ ଯୁବବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକୁ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ବୋଲି ବିଚାର କରୁଛି । ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆମର ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆଶାର କିରଣ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆମକୁ ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ ।”
ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପକ୍ଷୀ ମାନଙ୍କର ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ଏବଂ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦତ ପୀଠମ୍‌କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନରେ ତାଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନରେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।