Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Central Consumer Protection Authority issues notices to Ola and Uber on violation of consumer rights and unfair trade practices
Lack of proper consumer grievance redressal mechanism, deficiency in service, unreasonable levy of cancellation charges and fairness of algorithm used to charge fares among major issues raised by CCPA
CCPA also issues Safety Notices to alert and caution consumers against buying goods without valid ISI Mark and violate compulsory BIS standards
20 MAY 2022 4:04PM by PIB Delhi
The Central Consumer Protection Authority (CCPA) has issued notices to Ola and Uber, the two online ride hailing platforms for unfair trade practices and violation of consumer rights.
As per the data from the National Consumer Helpline (NCH), from 01.04.2021 to 01.05.2022, 2,482 grievances were registered by consumers against Ola and 770 grievances were registered against Uber.
Last week, the Department in a meeting with ride-hailing companies Ola, Uber, Rapido, Meru Cabs and Jugnoo directed them to become convergence partner in the National Consumer Helpline, to enable better grievance redressal for consumers and also compliance with Consumer Protection Act, 2019 and E-commerce Rules.
A tabulated summary of the grievances by the consumers is as under:-
Company -Ola Cabs
Period - 1 Apr 2021 to 1 May 2022
Sr. No.
Nature of Grievances
Dockets Registered
%
1
Deficiency in Services
1340
54
2
Paid amount not refunded
521
21
3
Unauthorized charges
174
7
4
Charging more than MRP/ Overcharging
139
6
5
Promised gift not given/Wrong Promises
62
2
6
Account blocked/service barred.
50
2
7
Non/Delay in Delivery of Product/ Service
31
1
8
Amount debited but not credited to beneficiary.
29
1
9
Fraudulent Issue
12
1.0
10
Others
52
2
11
Sector Enquiry
72
3
Grand Total
2482
100
Company - Uber India
Period - 1 Apr 2021 to 1 May 2022
Sr. No.
Nature of Grievances
Dockets Registered
%
1
Deficiency in Services
473
61
2
Paid amount not refunded
105
14
3
Unauthorized charges
38
5
4
Charging more than MRP.
37
5
5
Promised gift not given/ Wrong Promises
18
2
6
Non/Delay in Delivery of Product
17
2
7
Account blocked/service barred.
14
2
8
Fraudulent Issue
11
1
9
Amount debited but not credited to beneficiary.
7
1
10
Others
20
3
11
Sector Enquiry
30
4
Grand Total
770
100
The primary issues raised in the notices include: -
• Deficiency in service which includes lack of proper response from customer support, driver refusing to take payment by online mode and insisting for cash only, higher amount charged despite going on the same route previously at a lesser charge, unprofessional driver behaviour and driver refusing to switch on AC when the consumer is promised AC ride on the app.
• Inadequate consumer grievance redressal mechanism in absence of both customer care number and details of grievance officer as required to be mentioned on the platform.
• Unreasonable levy of cancellation charge wherein users are not shown the amount of time within which cancelling a ride is permitted. The amount of cancellation charge is not displayed prominently on the platform before booking the ride. Undue cancellation charges are borne by users when they are forced to cancel the ride due to unwillingness of the driver to accept the ride or come at the pick-up location
• Lack of any information on the algorithm or method used by the company to to charge different fares for the same route from two individuals.
• Inclusion of charges for add-on services by pre-ticked boxes for including add-on services without obtaining consent by explicit and affirmative action before each ride.
It may be mentioned that a significant number of complaints have been lodged by consumers across the country on multiple issues which affect their rides booked through both the ride hailing platforms.
CCPA is regularly monitoring the consumer protection landscape in the country. Recently, CCPA issued Advisory against illegal sale and facilitation of wireless jammers on online platforms. CCPA has also issued an Advisory to all marketplace e-commerce entities to ensure that details of sellers as mandated under sub-rule (5) of rule 6 of the Consumer Protection (E-commerce) Rules, 2020 including name and contact number of the grievance officer are provided in a clear and accessible manner, displayed prominently to users on the platform.
Furthermore, CCPA has also issued Safety Notices under Section 18(2)(j) of the Act to alert and caution consumers against buying goods which do not hold valid ISI Mark and violate compulsory BIS standards. The first Safety Notice was issued on 06.12.2021 with regard to Helmets, Pressure Cookers and Cooking gas cylinders and the second Safety Notice, issued on 16.12.2021 was with regard to household goods including electric immersion water heaters, sewing machines, microwave ovens, domestic gas stoves with LPG etc.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଲା ଏବଂ ଉବେରକୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ସିସିପିଏ
କେନ୍ଦ୍ର ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିସିପିଏ) ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାର ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ଅନୁଚିତ ବ୍ୟାପାର ପ୍ରଥା ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିଥିବା ଯୋଗୁଁ ଓଲା ଏବଂ ଉବେରକୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି
ସିସିପିଏ ଦ୍ୱାରା ଉଠା ଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ଉଚିତ୍ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭାବ, ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଅବହେଳା, ରଦ୍ଦ କରା ଯାଇଥିବା ଶୁଳ୍କକୁ ଅନୁଚିତ ଭାବେ ଲାଗୁ କରିବା ଏବଂ ଭଡା ଅସୁଲ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରା ଯାଉଥିବା ହିସାବ (ଆଲ୍‌ଗୋରିଦମ୍‌)ର ନିଷ୍ପକ୍ଷତା ସିସିପିଏ ମଧ୍ୟ ବୈଧ ଆଇଏସ୍‌ଆଇ ଚିହ୍ନ ବିନା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବା ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବିଆଇଏସ୍ ମାନକ ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିବା ବିରୋଧରେ ଉପେଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିବା ଏବଂ ସାବଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁରକ୍ଷା ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛି
20 MAY 2022 4:04PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଉପଭୋକ୍ତା ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିସିପିଏ) ଦୁଇ ଅନଲାଇନ୍ ଯାତାୟାତ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ମଂଚ) ଓଲା ଏବଂ ଉବେରକୁ ଅନୁଚିତ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାର ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଳଂଘନ ନିମନ୍ତେ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।
ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ (ଏନ୍‌ସିଏଚ୍‌)ର ସଂଖ୍ୟା ଅନୁସାରେ ତା ୦୧/୦୪/୨୦୨୧ ରିଖରୁ ତା ୦୧/୦୫/୨୦୨୨ ରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଓଲା ବିରୁଦ୍ଧରେ ୨,୪୮୨ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଉବେର ବିରୁଦ୍ଧରେ ୭୭୦ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି ।
ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ସମୂହ, ଯଥା ଓଲା, ଉବେର, ରାପିଡୋ, ମେରୁ କ୍ୟାବସ୍ ଏବଂ ଜୁଗନୁ ସହିତ ବୈଠକ କରିବା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମର ପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ହେଲ୍ପଲାଇନ୍‌ରେ ସମ୍ମିଳିତ ଭାଗିଦାର ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ୍‌, ୨୦୧୯ର ଇ- କମର୍ସ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଅନୁପାଳନକାରୀ ହେବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗର ତାଲିକାର ଅଟକଳ କରାଯାଇଥିବା ସାରାଂଶ ଏହି ପ୍ରକାରର ଅଟେ : -
Company -Ola Cabs
Period - 1 Apr 2021 to 1 May 2022
Sr. No.
Nature of Grievances
Dockets Registered
%
1
Deficiency in Services
1340
54
2
Paid amount not refunded
521
21
3
Unauthorized charges
174
7
4
Charging more than MRP/ Overcharging
139
6
5
Promised gift not given/Wrong Promises
62
2
6
Account blocked/service barred.
50
2
7
Non/Delay in Delivery of Product/ Service
31
1
8
Amount debited but not credited to beneficiary.
29
1
9
Fraudulent Issue
12
1.0
10
Others
52
2
11
Sector Enquiry
72
3
Grand Total
2482
100
Company - Uber India
Period - 1 Apr 2021 to 1 May 2022
Sr. No.
Nature of Grievances
Dockets Registered
%
1
Deficiency in Services
473
61
2
Paid amount not refunded
105
14
3
Unauthorized charges
38
5
4
Charging more than MRP.
37
5
5
Promised gift not given/ Wrong Promises
18
2
6
Non/Delay in Delivery of Product
17
2
7
Account blocked/service barred.
14
2
8
Fraudulent Issue
11
1
9
Amount debited but not credited to beneficiary.
7
1
10
Others
20
3
11
Sector Enquiry
30
4
Grand Total
770
100
ନୋଟିସ୍‌ରେ ଉତ୍‌ଥାପିତ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବା ଯୋଗୁଁ, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାହକ ସହାୟତାରେ ଉଚିତ୍ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କମ୍ ହେବା, ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ଟଙ୍କା ନେବା ପାଇଁ ମନା କରୁଥିବା ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ କେବଳ ନଗଦ ଟଙ୍କା ନେବା ଉପରେ ଜୋର ଦେବା, କମ୍ ଟଙ୍କା ଦେୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତାରେ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ସେହି ରାସ୍ତା ପାଇଁ ଅଧିକ ଭଡ଼ା ଦାବି କରିବା, ଅଣ - ପେସାଦାର ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏବଂ ଡ୍ରାଇଭର ମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ନେବା ପାଇଁ ମନା କରି ଦିଆଯିବା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କି ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ଏସିର ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ଆପ୍‌ରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ତାହାକୁ ଚାଲୁ ନକରିବା ।
- ମଂଚରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇ ନଥିବା ଉଭୟ ଉପଭୋକ୍ତା ସେବା ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀର ଅଭାବ ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭାବ ।
- ରଦ୍ଦ କରା ଯାଇଥିବା ଭଡ଼ାର ଅନୁଚିତ୍ ଅସୁଲି ଯେଉଁଥିରେ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସମୟ ଭିତରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଯାତାୟାତକୁ ରଦ୍ଦ କରିବାର ଅନୁମତି ରହିଛି ତାହାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଦିଆ ଯାଉନାହିଁ । ରାଇଡ୍ (ସବାରୀ) ବୁକ୍ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ବାତିଲ କରାଯିବା (କ୍ୟାନସଲେସନ୍‌) ଦେୟର ରାଶି ମଂଚ (ପ୍ଲାଟଫର୍ମ)ରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଉନାହିଁ । ଅନୁଚିତ୍ ଭାବରେ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଥିବା ଭଡ଼ା ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହନ କରା ଯାଉଛି ଯେତେବେଳେ କି ସେମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରାଇଭର ଦ୍ୱାରା ସବାରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିବା କିମ୍ବା ପିକ୍‌- ଅପ୍ ସ୍ଥାନକୁ ଆସିବା ନିମନ୍ତେ ଅନିଚ୍ଛା କାରଣରୁ ସବାରୀକୁ ରଦ୍ଦ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବାଧ୍ୟ କରା ଯାଉଛି ।
- ଦୁଇ ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତା ନିମନ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦରରେ ଟଙ୍କା ଆଦାୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଉପଯୋଗ କରା ଯାଉଥିବା ଆଲଗୋରିଦମ୍ କିମ୍ବା ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ସୂଚନାର ଅଭାବ ।
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ସବାରୀ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସହମତିପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ବିନା ମୂଳ ସହିତ ଯୋଗ (ଆଡ୍‌- ଅନ୍‌) ସେବା ଗୁଡିକୁ ସାମିଲ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବ ଚିହ୍ନିତ ବକ୍ସ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଆଡ୍ - ଅନ୍ ସେବା ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଭଡ଼ା ସାମିଲ୍ କରିବା ।
ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇ ପାରେ ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହି ଦୁଇ ଭଡ଼ାରେ ଯାତାୟାତ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ବୁକ୍ କରା ଯାଉଥିବା ସେମାନଙ୍କ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ।
ସିସିପିଏ ଦେଶରେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପରିଦୃଶ୍ୟର ନିୟମିତ ରୂପରେ ଯାଂଚ କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟରେ, ସିସିପିଏ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୱେୟାରଲେସ୍ ଜାମର୍‌ର ଅବୈଧ ବିକ୍ରି ଏବଂ ସୁଗମକରଣ ବିରୋଧରେ ଉପଦେଶାବଳୀ (ଆଡ୍‌ଭାଇଜରୀ) ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ସିସିପିଏ ସମସ୍ତ ବଜାର (ମାର୍କେଟ ପ୍ଲେସ୍‌) ଇ - କମର୍ସ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉପଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି ଯେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା (ଇ- କମର୍ସ) ନିୟମ, ୨୦୨୦ର ଧାରା ୬ ଉପଧାରା (୫) ଅନୁସାରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ବିକ୍ରେତା ମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ, ନାମ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ ନମ୍ବର ସହିତ ଅଭିଯୋଗ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସୁଲଭ ଉପାୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରା ଯାଇଥାଏ, ଯାହା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଉଥିବ ।
ଏଥି ସହିତ, ସିସିପିଏ ଅଧିନିୟମର ଧାରା ୧୮ (୨) (ଞ) ଅନୁସାରେ ସୁରକ୍ଷା ନୋଟିସ୍ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବା ପ୍ରତି ସତର୍କ ଏବଂ ସାବଧାନ କରାଇ ଥାଏ, ଯାହା ବୈଧ ଆଇଏସ୍‌ଆଇ ମାର୍କ ରଖି ନଥାଏ ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବିଆଇଏସ୍ ମାନକ ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିଥାଏ । ପ୍ରଥମ ସୁରକ୍ଷା ନୋଟିସ୍ ତା ୦୬.୧୨.୨୦୨୧ ରିଖରେ ହେଲମେଟ୍‌, ପ୍ରେସର କୁକର ଏବଂ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଜାରି କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ନୋଟିସ୍ ତା ୧୬.୧୨.୨୦୨୧ ରିଖରେ ଜାରି କରା ଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଇମର୍ସନ ୱାଟର ହିଟର, ସିଲେଇ ମେସିନ୍‌, ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ଓଭନ ସହିତ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ଇଦ୍ୟାଦି ସହିତ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ୍ ଷ୍ଟୋଭ୍ ଆଦି ସାମଗ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।