କ୍ୟାବିନେଟ
ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତି – ୨୦୧୮ରେ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
18 MAY 2022 1:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତି -୨୦୧୮ରେ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି ।
ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତିକୁ ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରିଆରେ ୨୦୦୯ରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ସ୍ଥାନରେ “ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତି-୨୦୧୮”କୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ୪ ଜୁନ ୨୦୧୮ରେ ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ସମନ୍ବୟ ସମିତି (ଏନବିସିସି)ର ବିଭିନ୍ନ ବୈଠକରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ସେହିପରି ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା, ୨୦୨୩ ଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଥାନଲ ଥିବା ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରିତ ପେଟ୍ରୋଲ ବିକ୍ରି ଲାଗି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥାୟୀ ସମିତି ସୁପାରିସ କରିଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତିରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଉଛି ।
ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତି ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଂଶୋଧନ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ସକୁ ମଞ୍ଜୁରି;
ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଇଏସଓ୍ବାଇ ୨୦୩୦ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଠାରୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା;
ମେକ୍ ଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନ (ଏସଇଜେଡ), ରପ୍ତାନି ଉନ୍ମୁଖ ୟୁନିଟ (ଇଓୟୁ) ଜରିଆରେ ଦେଶରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ;
ଏନବିସିସିରେ ନୂଆ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା;
ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ରପ୍ତାନିକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଏବଂ
ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ସମନ୍ବୟ ସମିତିର ବୈଠକ ସମୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ନୀତିରେ ରହିଥିବା କେତେକ ବାକ୍ୟକୁ କାଟିବା ଓ ସେଥିରେ ସଂଶୋଧନ କରିବା ।
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଫଳରେ ସ୍ବଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣ ଓ ସମର୍ଥନ ବଢ଼ିବ । ଯାହାଫଳରେ ମେକ୍ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ ତଥା ଅଧିକ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
୨୦୧୮ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାତୀୟ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂଶୋଧନ ପରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ । ଏଥିସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ଜରିଆରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଆମଦାନୀକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ପାଇଁ ଅନେକ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ସକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ବାଧୀନ ହେବାର ପରିକଳ୍ପନା ତ୍ବରାନ୍ବିତ ହୋଇପାରିବ ।

Cabinet
Cabinet approves Amendments to the National Policy on Biofuels -2018
18 MAY 2022 1:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Amendments to the National Policy on Biofuels -2018.
The “National Policy on Biofuels - 2018” was notified by Ministry of Petroleum and Natural Gas on 04.06.2018 in supersession of National Policy on Biofuels, promulgated through the Ministry of New & Renewable Energy, in 2009.
Due to advancements in the field of Biofuels, various decisions taken in the National Biofuel Coordination Committee (NBCC) meetings to increase biofuel production, recommendation of the Standing Committee and the decision to advance to introduce Ethanol Blended Petrol with up to twenty per cent ethanol throughout the country from 01.04.2023, amendments are done to the National Policy on Biofuels.
The following are the main amendments approved to the National Policy on Biofuels:
1. to allow more feedstocks for production of biofuels,
2. to advance the ethanol blending target of 20% blending of ethanol in petrol to ESY 2025-26 from 2030,
3. to promote the production of biofuels in the country, under the Make in India program, by units located in Special Economic Zones (SEZ)/ Export Oriented Units (EoUs),
4. to add new members to the NBCC.
5. to grant permission for export of biofuels in specific cases, and
6. to delete/amend certain phrases in the Policy in line with decisions taken during the meetings of National Biofuel Coordination Committee.
This proposal will also attract and foster developments of indigenous technologies which will pave the way for Make in India drive and thereby generate more employment.
The existing National Policy on Biofuels came up during year 2018. This amendment proposal will pave the way for Make in India drive thereby leading to reduction in import of petroleum products by generation of more and more biofuels. Since many more feedstocks are being allowed for production of biofuels, this will promote the Atmanirbhar Bharat and give an impetus to Prime Minister’s vision of India becoming 'energy independent' by 2047.