তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কান-ত ৰে’ড-কাৰ্পেট উজলালে ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিবৰ্গই
কান-ৰ আৰম্ভণি নিশাৰ ৰে’ড-কাৰ্পেটত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিবৰ্গৰ সৰ্ববৃহত্ দলে একেলগে খোজ আগবঢ়ালে
কান-ত ভাৰতৰ হৈ প্ৰথমজন লোক-সংগীত শিল্পী হিচাপে ৰে’ড-কাৰ্পেটত প্ৰথম খোজ আগবঢ়াই ইতিহাস ৰচিলে মামে খানে
কান-ত ‘স্পটলাইট’ত দক্ষিণ ভাৰতৰ চিনেমা
‘মাৰ্চে ডু ফিল্ম’ত ‘ক্ৰান্তী অব অনাৰ’ ভাৰত
17 MAY 2022 9:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰৰ নেতৃত্বত এঘাৰগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিত্বৰে গঠিত ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিবৰ্গৰ এই পৰ্যন্ত সৰ্ববৃহত্ দলটোৱে আজি ‘কান চলচ্চিত্ৰ মহোত্সৱ’-ৰ আৰম্ভণি নিশাৰ তৰকা সমৃদ্ধ ৰে’ড-কাৰ্পেটত একেলগে খোজ আগবঢ়ালে।
কান-ত ভাৰতৰ হৈ প্ৰথমজন লোক-সংগীত শিল্পী হিচাপে ৰে’ড-কাৰ্পেটত প্ৰথম খোজ আগবঢ়াই ইতিহাস ৰচিলে মামে খানে। স্বাভাৱিকতেই এইটো মুহূৰ্ত ভাৰতীয় লোক-শিল্পীসকলৰ বাবে ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
ভাৰতীয় চিনেমাৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু অনন্যতাৰ সুন্দৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰি ৰে’ড-কাৰ্পেটত খোজ পেলোৱা ভাৰতীয় দলটো ভাৰতৰ সকলো প্ৰান্তৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিত্বৰে গঠিত হৈছে। ‘পলাইছ ডে ফেষ্টিভেলছ’ৰ প্ৰসিদ্ধ খটখটিত খোজ আগবঢ়োৱা এঘাৰগৰাকী সদস্যই ‘গ্লোবেল চিনেমা হাব’ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ বাবে ভাৰতে পোষণ কৰা আকাংক্ষাৰ ইংগিত বাৰুকৈয়ে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে যোৱা দহগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ তিনিগৰাকী সংগীত বিশাৰদে আন্তৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেক্ষাপটত ভাৰতৰ পতাকাৰ সন্মান বাৰুকৈয়ে উচ্চ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, আৰু প্ৰসিদ্ধ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু ভাৰতীয় চিনেমাৰ অভিনেতা-অভিনেত্ৰীসকলে ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্ত, ভাষাৰ লগতে মূলসূঁতি আৰু ‘অটিটি’ চিনেমাৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ধাৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। কাহিনীকাৰৰ দেশ ভাৰতে কেন-ৰ ৰে’ডকাৰ্পেটত সাব্যস্ত কৰা শক্তিশালী উপস্থিতিৰে পৃথিৱীৰ সন্মুখত সুন্দৰ উপস্থাপনা সম্ভৱ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে বুলিয়ে ক’ব লাগিব।
তাৰকাসকলৰ মাজৰ নৱাজুদ্দিন ছিদ্দিকী ‘কান’-লৈ নিয়মীয়াকৈ যোৱা এগৰাকী শিল্পী। কেঁচামাটিৰ গোন্ধ থকা তেওঁৰ বাস্তৱ সন্মত অভিনয়ৰে সমৃদ্ধ ‘লাঞ্চবক্স’ বা ‘গেংগছ অব ৱাছিপুৰ’ৰ দৰে চিনেমাৰ ইউৰোপীয় চিত্ৰপ্ৰেমীসকলৰ মাজত এক বিশেষ ধৰণৰ আকৰ্ষণ আছে, আৰু এই কথাই ভাৰতীয় চিনেমায়ো যে বিস্তৃত পৰিসৰ আবেগসমৃদ্ধ ছবি উপহাৰ দিব পাৰে তাৰেই নিদৰ্শন দাঙি ধৰে।
প্ৰসিদ্ধ সংগীত শিল্পী এ আৰ ৰহমানৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰে ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোৱে ‘চিনেমাটোগ্ৰাফিক সংগীত’ৰ প্ৰতি জনাৱ খোজা শ্ৰদ্ধাৰ মনোভাৱকটোকে প্ৰতীয়মান কৰিছে। হয়তো পৃথিৱীৰ আন ঠাইৰ তুলনাত ভাৰতীয় চিনেমাৰ ‘ডিএনএ’-ত সংগীতে ব্যাপক ভাবে ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। দেশৰ সাংগীতৰ বৰ্ণাঢ্য ৰূপৰেখাক বাংময় ৰূপত দাহি ধৰাৰ উদ্দেশ্যে ৰে’ড-কাৰ্পেটত ভিন্ন ঘাৰাণাৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। ৰিকী কেজ- দুবৰকৈ গ্ৰেমী বঁটা প্ৰাপকৰ দৰে নতুন যুগৰ প্ৰসিদ্ধ সংগীত শিল্পীয়ে ভাৰতৰ সাম্প্ৰতিক কালৰ সংগীতৰ ক্ষেত্ৰখনক প্ৰতিনিধিত্ব আগবঢ়োৱাৰ বিপৰীতে ৰাজস্থানী ছবিৰ সংগীতকাৰ তথা লোক-সংগীত শিল্পী মামে খানে ভাৰতীয় চিনেমাত লোক-সংগীতৰ প্ৰভাৱৰ গৰিমাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। বহুবোৰ চিৰসেউজ গীতৰ স্ৰষ্টা আৰু বৰ্তমানৰ ‘চেণ্ট্ৰেল বৰ্ড ফৰ ফিল্ম চাৰ্টিফিকেশ্যন’(চিবিএফচি)ৰ অধ্যক্ষ প্ৰসূণ যোশীও ইয়াত উপস্থিত থাকে।
প্ৰতিনিধি দলটোত বিভিন্ন আঞ্চলিক চিনেমাৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিত্বক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি পৃথিৱীলৈ এই বাৰ্তাকে দিব বিচৰা হৈছে যে ২৫টা আঞ্চলিক চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগক উত্সাহিত কৰা ভাৰতে বিভিন্ন শৈলী আৰু ভিন্ন স্বাদৰ চিনেমাৰ সম্ভাৰ উপহাৰ দিব পৰাৰ দক্ষতা বহণ কৰি আহিছে। এইবেলি দক্ষিণ ভাৰতৰ চিনেমাই বিশেষ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। ছটাকৈ ভাষা(তামিল, তেলেগু, মালয়ালম, কানাড়া, হিন্দী আৰু ইংৰাজী)ত ছবি নিৰ্মাণৰে জড়িত আৰ মাধৱনৰ দৰে অভিনেতা তথা ছবি নিৰ্মাতা ভাৰতীয় চিনেমাৰ বৈচিত্ৰ্যশালী স্বৰূপটোৰ সুন্দৰ নিদৰ্শন। প্ৰতিনিধি দলটোত তেলেগু চলচ্চিত্ৰ জগতৰ দুগৰাকী তাৰকা শিল্পী তামান্না ভাটীয়া আৰু পূজা হেগড়েয়েও নিজৰ উজ্জ্বল উপস্থিতি সাব্যস্ত কৰিছে।
‘মিষ্টাৰ ইণ্ডিয়া’ৰ দৰে ছবিৰ পৰিচালক আৰু বৰ্তমানৰ ‘ফিল্ম এণ্ড টেলিভিশ্বন ইনষ্টিটিউট অব ইণ্ডিয়া’(এফটিআইআই)ৰ অধ্যক্ষ শেখৰ কাপুৰৰ লগতে অভিনেত্ৰী তথা ‘চিবিএফচি’-ৰ সদস্যা বাণী ত্ৰিপাঠীয়েও ভাৰতীয় দলটোত প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে।
ৰে’ড-কাৰ্পেটত খোজ দিয়া দলটোৰ সদস্যসকল, ক্ৰমানুসাৰে:
1. মামে খান, ৰাজস্থানৰ বিখ্যাত লোক-সংগীত শিল্পী
2. শেখৰ কাপুৰ, বিশ্ব প্ৰসিদ্ধ চলচ্চিত্ৰ পৰিচালক
3. পূজা হেগড়ে, অভিনেত্ৰী
4. নৱাজুদ্দিন ছিদ্দিকী, অভিনেতা
5. তামান্না ভাটীয়া, অভিনেত্ৰী
6. অনুৰাগ ঠাকুৰ, প্ৰতিনিধিবৰ্গৰ মূৰব্বী তথা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী
7. আৰ. মাধৱন, অভিনেতা, পৰিচালক আৰু ছবি নিৰ্মাতা
8. এ. আৰ. ৰহমান, বিশিষ্ট গায়ক তথা সংগীত পৰিচালক
9. প্ৰসূণ যোশী, অধ্যক্ষ ‘চিবিএফচি’, প্ৰসিদ্ধ গীতিকাৰ
10. বাণী ত্ৰিপাঠী, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, সদস্য চিবিএফচি, ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ প্ৰসিদ্ধ ব্যক্তিত্ব
11. ৰিকী কেজ, দুবাৰৰ গ্ৰেমী বঁটা প্ৰাপক সংগীতজ্ঞ

Ministry of Information & Broadcasting
Indian delegation lights up Red Carpet at Cannes
Largest ever official Indian Delegation led by I&B Minister Shri Anurag Thakur walks together at Cannes Opening Night Red Carpet
Mame Khan scripts history, becomes first folk artist to open Red Carpet for India at Cannes
Cinema from South India under spotlight at Cannes
India is Country of Honour at Marche du Film
17 MAY 2022 9:53PM by PIB Delhi
In a star studded presence on the Red Carpet, Union Minister of Information & Broadcasting Shri Anurag Thakur today led the largest ever Indian official delegation of eleven celebrities walking together on the inaugural event at Cannes Film Festival.
In a historic moment for Indian folk arts, Shri Mame Khan became the first ever folk artist to open a Red Carpet for Indian contingent at Cannes ever.
Putting on display the diversity and uniqueness of Indian cinema, the glamorous red carpet contingent comprised film celebrities from across India. Consisting of eleven members walking towards the legendary stairs of the Palais des Festivals, the delegation carried all the symbolism of India’s ambition to become as a global cinema hub.
The ten celebrities that accompany the Minister feature three musical maestros, who have been raising India’s flag on the international scale, and renowned film makers and actors from Indian Cinema who represent a kaleidoscope of diversity from various regions, languages, mainstream and OTT led cinema. India the land of story tellers is setting a beautiful narrative for the world through its strongest ever Red Carpet presence at Cannes.
Among the stars was actor Nawazuddin Siddique, a regular at Cannes. His raw, powerful acting and the realism of his movies, such as The Lunchbox or Gangs of Wasseypur, have a particular resonance among European audiences, and signal that India is capable of producing movies catering to a wide range of sensitivities.
Presence of superstar music composer AR Rahman in the group displayed the intent of the Indian delegation to pay tribute to cinematographic music – for, maybe more than anywhere in the world, soundtracks play a massive role in the DNA of Indian cinema. Showcasing the musical eclecticism of the country, different genres were represented on the red carpet. Ricky Kej, an internationally acclaimed new age music composer and multi-Grammy Award winner, represented a more contemporary side of India, while Mame Khan, a film composer and folk singer from Rajasthan, personified the influence of folk culture on Indian cinema. Prasoon Joshi, a lyricist who penned innumerable evergreen film songs, and now Chairman of the Central Board for Film Certification (CBFC), was also present.
Ambassadors from different regional cinemas were included in delegation, sending the signal to the world that India – which boasts of 25 regional film industries – has many different flavours and styles to offer in terms of film production. This year, cinema from the south was in spotlight. R. Madhavan, actor and producer who has been involved in movies shot in six different languages (Tamil, Telugu, Malayalam, Kannada, Hindi and English) was a good example of the staggering diversity of Indian cinema. Two Telugu cinema superstars, Tamannah Bhatia and Pooja Hegde, also made their dazzling appearance as part of the delegation.
Shekhar Kapur, director of legendary films such as Mr. India, and now chairman of the Film and Television Institute of India (FTII), as well as Vani Tripathi Tikoo, actress and member of CBFC, also took part in the Indian delegation.
Delegation members in order of appearance on Red Carpet
1. Mame Khan, famous folk singer from Rajasthan
2. Shekhar Kapur, Globally acclaimed Director
3. Pooja Hegde, Actress
4. Nawazuddin Siddiqui, Actor
5. Tamannah Bhatia, Actress
6. Anurag Thakur, Head of the delegation and the Union Minister of Information & Broadcasting, India
7. R Madhavan, Actor, Director, and Producer
8. AR Rahman, leading singer & Music Composer
9. Prasoon Joshi, Chairman CBFC & renowned lyricist
10. Vani Tripathi, Producer, Member CBFC, Indian film personality
11. Ricky Kej, the two times Grammy award winner and musician
Background:
Cannes Film Festival, which gathers every year the who’s who of the global movie industry, will take place from May 17th to 28th, 2022, and will be the occasion for Indian delegates to take part in various events and high-level meetings.
The festival is special this year for its celebration of Indian cinema’s prowess as India is the first ever official Country of Honour at Marche du Film. India is also a “Country of Honour” at the Cannes Next, under which 5 new Startups would be given an opportunity to pitch to the Audio-Visual Industry. Ten professionals will participate on the Animation Day networking. As a major highlight of India’s participation at this edition of Cannes Film Festival, World Premier of the Movie “Rocketry” produced by Shri. R. Madhavan is scheduled to be showcased at the Palais des Festivals on the 19th May 2022.