Election Commission
ECI organizes conference of Chief Electoral Officers from all States/UTs
CEC designate Shri Rajiv Kumar urged CEOs to further streamline the election processes
12 MAY 2022 4:55PM by PIB Delhi
The Election Commission of India today organized a conference with the Chief Electoral Officers of all States/UTs in New Delhi. The two day conference is organised to share experiences and learnings from recently held State Assembly Elections in five states along with thematic discussions on election planning, Expenditure monitoring, Electoral Roll, IT Applications, Data Management, EVM/VVPAT, timely resolution of grievances, SVEEP Strategy & Voter Outreach, media and communication.
During his address, CEC Shri Sushil Chandra said that such conferences are an excellent platform for sharing experiences and learning from each other. While complimenting the Chief Electoral Officers, he added that these five states' elections conducted amidst the pandemic were exemplary and had no previous examples or references. The extraordinary circumstances demanded extraordinary solutions from banning physical rallies, promoting digital campaigning and weekly reviewing the situation with critical stakeholders.
CEC Shri Chandra stressed on the need to continuously upgrade the services for voters through the entire election process, right from registration to voting. Elaborating further, he mentioned that CEOs are the face of the Election Commission of India in the States. and should ensure that they are accessible and visible to all stakeholders. While narrating instances, he urged CEOs to provide regular feedback to the ECI for systemic improvements and improvising voter facilitation.He urged CEOs to strengthen their outreach and communication to showcase their best practices and innovations in election management to the world.
CEC congratulated EC Shri Rajiv Kumar who has been appointed as new Chief Election Commissioner. He wishes that ECI attains greater heights under his leadership.
Election Commissioner and Chief Election Commissioner designate Shri Rajiv Kumar while interacting with the Chief Electoral Officers said that with the mandate provided by the Constitution, ECI has developed extremely robust internal mechanisms and practices to ensure that elections are conducted in a free, fair, accessible and participative manner for each and every voter. With a legacy of the past seven decades, ECI has established exemplary vibrant and transparent processes for other democracies. While narrating his experiences of conducting elections for the first time amidst the pandemic in Bihar till the recently held Assembly Elections in the five states, he mentioned that the journey has been full of challenges and learnings. He added that the unprecedented situation demanded dynamic decision making and pre-empting the misinformed narratives. He urged CEOs to carry forward the journey of reforms initiated during the tenure of Shri Chandra for further streamlining the election processes.
During his address Shri Kumar added that while technology has been leveraged in a big way to enhance the accessibility and transparency of the election system, ECI has streamlined the entire IT infrastructure with focus on three critical stakeholders, namely voters, political parties and election management functionaries. He urged CEOs to strengthen their IT systems including training of the IT personnel for adapting to the latest advancements.
Election Commissioner Shri Anup Chandra Pandey in his address highlighted the agenda for CEOs for next few months including arranging logistics in states for upcoming elections for the office of President of India. He said that CEOs should utilise this lean period to strengthen and upgrade the fundamental features of the election system including updating the electoral rolls, infrastructure upgradation at polling stations, EVM-VVPAT storage and maintenance and training and capacity building of officials. He also asked CEOs to implement innovative SVEEP strategies to better connect with the voter.
Shri Pandey while complimenting CEC Shri Sushil Chandra for his leadership in steering the Assembly elections during difficult and challenging times amidst the pandemic, added that the handling of elections in India during the pandemic has been acknowledged internationally.
Secretary General Shri Umesh Sinha in his welcome address stated that this conference is a medium for us to reflect on our past experiences and new learnings. He added that the recent elections during the pandemic has brought a paradigm shift in conduct of elections for the whole world, with COVID-19 protocols becoming an integral part of the system.
During the conference the Commission today released the latest edition of ECI magazine ‘My Vote Matters’. This edition of the quarterly magazine includes a host of articles on the initiatives and endeavours undertaken by the five poll-gone states in 2022 and election stories from the field. E link: https://eci.gov.in/files/file/14171-my-vote-matters-vol-iii-issue-2/
The Commission also released the Election Statistics pocket book. The data presented in this booklet makes an interesting read on the electoral journey made by the country from 2017 to 2021. It consists of highlights of all general elections and elections to Rajya Sabha and Legislative Councils conducted during this period. Election Statistics Pocket Book has been a regular publication of Election Commission of India since 2014 providing data on Indian Elections in simplified form.
Along with the ‘My Vote Matters’ and the Election Statistics pocket book, the Commission also released the reprint of the Narrative Reports of Second to Seventh General Elections held between 1957 till 1977. The narrative report is a comprehensive document that has captured all the untiring effort of the Commission in making Indian elections free, fair, participative and inclusive
CEOs of the five poll-gone states gave a brief presentation about their experiences, learnings and innovative practices they adopted during the recently held state assembly elections.
The conference was attended by Chief Electoral Officers from all States/UTs, Senior DECs, DECs, DG and other senior officers from the Commission. A separate discussion on Systematic Voters’ Education and Electoral Participation (SVEEP) strategy is also scheduled along with a visit to the newly launched Integrated Election Complex in Bakhtawarpur on the second day.

ইলেক্সন কমিসন
ই.সি.আই.না রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংগী ওইবা কনফরেন্স শিনখ্রে
সি.ই.সি.গী মফম হাপখ্রবা শ্রী রজিব কুমারনা ইলেক্সন প্রোসেসপু মখাতানা নিংথিনা চৎহন্নবা সি.ই.ও.শিংদা তকশিনখি
12 MAY 2022 4:55PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা ঙসি ন্যু দিল্লীদা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংগা লোইননা কনফরেন্স অমা শিনখি৷ নুমিৎ নিনিগী কনফরেন্স অসি হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা রাজ্য মঙাদা পাংথোকখিবা স্তেত এসেমব্লী ইলেক্সনশিংদগী ফংলিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অমদি তমজনিংঙাই ওইবশিং অদু সেয়র তৌনবা অমদি ইলেক্সন প্লানিং, এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং, ইলেক্তোরেল রোল, আই.তি. এপ্লিকেসনশিং, দাতা মেনেজমেন্ত, ই.ভি.এম./ভি.ভি.পি.এ.তি., গ্রিভান্সশিং মতম চানা রিজোলুসন পুরক্নবা, এস.ভি.ই.ই.পি. স্ত্রাতিজী অমদি ভোতর আউত্রিচ, মেদিয়া অমদি কম্ম্যুনিকেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈননবা শিনখিবনি৷
মহাক্কী ৱারোলগী মতমদা, অসিগুম্বা কনফরেন্সশিং অসিনা মীওই অমনা অমদগী খঙ-হৈনবা তম্বা অমদি এক্সপরিয়েন্সশিং সেয়র তৌনবগী অফবা প্লেতফোর্ম অমা ওইরি হায়না সি.ই.সি. শ্রী সুশিল চন্দ্রনা ফোংদোকখি৷ চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংবু থাগৎলদুনা, লাইনা-লাইচৎ লৈনা-লৈনা রাজ্য মঙাদা ইলেক্সনশিং পাংথোকখিবসি অফবা খুদম ওইখি অমদি মমাংগী মতমদা খুদমশিং নত্রগা রিফরেন্সশিং লৈরমদে হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ থোইদোক হেন্দোক্লবা ফিভমশিং অসিনা ফিজিকেল রেল্লীশিং থিংজিনবা, দিজিতেল কেম্পেনিং য়োকখৎপা অমদি চয়োল খুদিংগী মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা লৈরিবা ফিভম অদু য়েংশিনবা য়াওনা থোইদোক হেন্দোক্লবা সোলুসনশিং দরকার ওইখি৷
ইলেক্সন প্রোসেসকী মতমদা রেজিস্ত্রেসন তৌবদগী হৌরগা ভোৎ থাদবা ফাওবদা ভোতরশিংগীদমক সর্ভিসশিংবু লেপ্প-লৈতনা অপগ্রেদ তৌবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না সি.ই.সি. শ্রী চন্দ্রনা ফোংদোকখি৷ মখাতানা শন্দোক্না ফোংদোক্লদুনা, রাজ্যশিংদদি সি.ই.ও.শিং অসি ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসনগী মমাই ওইরিবনি হায়না মহাক্না পনখি অমদি মখোয়বু স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা এসেসিবল অমদি বিজিবল ওইহনগদবনি৷ খুদমশিং তাক্লদুনা, ভোতর ফেসিলিতেসন লৈহন্নবা অমদি সিস্তেমিক নাইনা ইমপ্রুবমেন্তশিং লাকহন্নবগীদমক ই.সি.আই.দা চাং-নাইনা ফীদবেক পীরক্নবা মহাক্না সি.ই.ও.শিংদা তকশিনখি৷ সি.ই.ও.শিংনা ইলেক্সন মেনেজমেন্ততা শিজিন্নরিবা মখোয়গী খ্বাইদগী ফরবা প্রেক্তিসশিং অমদি ইন্নোবেসনশিং অদু মালেমসিদা উৎনবা মখোয়গী আউত্রিচ অমদি কম্ম্যুনিকেসন ফগৎহন্নবা মহাক্না তকশিনখি৷
অনৌবা চীফ ইলেক্সন কম্মিশনার ওইনা খনখ্রবা ই.সি. শ্রী রজিব কুমারবু সি.ই.সি.না থাগৎপা ফোংদোকখি৷ মহাক্কী লিদরশিপকী মখাদা ই.সি.আই.না ফংলিবা হেন্না ৱাংবা মফমশিং অদুগীদমক মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি৷
ইলেক্সন কম্মিশনার অমদি চীফ ইলেক্সন কম্মিশনারগী মফম হাপখ্রবা শ্রী রজিব কুমারনা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংগা উনরদুনা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি সংবিধাননা পীখিবা মেন্দেৎকা লোইননা, ই.সি.আই.না ইলেক্সনশিং অসি ভোতর খুদিংমক্কী ওইনা ফ্রী, ফেয়র, এসেসিবল অমদি পার্তিসিপেতিব ওইবা মওংদা পাংথোক্নবা কা হেন্না ফবা ইন্তরনেসনেল মেকানিজমশিং শেমগৎখ্রে৷ হৌখিবা চহি তরানা শাবা খুজিং তরেৎকী পুৱারীগা লোইননা, ই.সি.আই.না অতোপ্পা দেমোক্রেসীশিংগীদমক খুদম ওইবা য়াবা বাইব্রেন্ত অমদি ত্রান্সপরেন্ত প্রোসেসশিং শেমগৎখ্রে৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা রাজ্য মঙাদা পাংথোকখিবা এসেমব্লী ইলেক্সনশিং তৌদ্রিঙৈগী মাংওইননা বিহারদা লাইনা-লাইচৎকী মতুংদা ইহান হানবা ওইনা ইলেক্সনশিং পাংথোকখিবদা থেংনখিবা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু পল্লদুনা, খোংচৎ অদু চেলেঞ্জশিং অমদি তমশিনগদবা কয়া অমনা পীক থন্দুনা লৈখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মমাংগী মতমদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ফিভম অসিনা দাইনামিক দিসিজন মেকিং অমদি লান্না পাউ শন্দোক্লিবা অসিদগী ঙাকথোকপা দরকার ওইখি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ ইলেক্সন প্রোসেস অসি মখাতানা নিংথিনা চৎহন্নবগীদমক শ্রী চন্দ্রগী মতমদা হৌদোকখিবা রিফোর্মশিংগী খোংচৎ অসি মাংলোমদা পুখৎনবা মহাক্না সি.ই.ও.শিংদা তকশিনখি৷
মহাক্কী ৱারোলগী মতমদা, শ্রী কুমারনা অসুম্না মখাতাখি মদুদি ইলেক্সন সিস্তেমগী এসেসিবিলিতী অমদি ত্রান্সপরেন্সী লৈবা হেনগৎহন্নবা তেক্নোলোজীবু অচৌবা লম্বী অমদা শিজিন্নখ্রে, ই.সি.আই.না মরু ওইবা স্তেকহোল্দর অহুম মমিং ওইনা পল্লবদা ভোতরশিং, পোলিতিকেল পার্তীশিং অমদি ইলেক্সন মেনেজমেন্ত ফঙ্কসনরীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা আই.তি. ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক্কী ফিভম ফগৎহনখ্রে৷ আই.তি. পর্সোনেলবু ত্রেনিং পীদুনা খ্বাইদগী নৌরিবা এদভান্সমেন্তশিং অসিদা চুশিন্নহন্নবা হোৎনবা য়াওনা মখোয়গী আই.তি. সিস্তেমশিংবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা মহাক্না সি.ই.ও.শিংদা তকশিনখি৷
ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ওফিসকীদমক পাংথোক্কদৌরিবা ইলেক্সনশিংগীদমক রাজ্যশিংদা লোজিস্তিকশিং শিন-লাংবা য়াওনা লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিগী ওইনা লৈরিবা সি.ই.ও.শিংগী এজেন্দা অদু ইলেক্সন কম্মিশনার শ্রী অনুপ পান্দেনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখি৷ সি.ই.ও.শিংনা ইলেক্তোরেল রোলশিং অপদেৎ তৌবা,পোল্লিং স্তেসনশিংদা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌবা, ই.ভি.এম.-ভি.ভি.পি.এ.তি. স্তোরেজ অমদি মেন্তিনেন্স নিংখিবা তৌবিবা, ওফিসিয়েলশিং ত্রেনিং পীবা অমদি কেপাসিতী শেমগৎপা য়াওনা ইলেক্সন সিস্তেমগী মরু ওইবা ফিচরশিং মপাঙ্গল লৈহনবা অমদি অপগ্রেদ তৌনবা তেল্লবা মতম অসিবু শিজিন্নগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ভোতরগা হেন্না ফবা মওংদা কন্নেক্ত তৌনবা ইন্নোবেতিব ওইবা এস.ভি.ই.ই.পি. স্ত্রাতিজীশিং চৎনহন্নবসু মহাক্না সি.ই.ও.শিংদা হায়খি৷
লাইনা-লাইচৎ লৈনা-লৈনা য়াম্না তমথিরবা অমদি চেলেঞ্জিং ওইরবা মতমশিংদা পাংথোকখিবা এসেমব্লী ইলেক্সনশিংগী মমাই চুম্বদা সি.ই.সি. শ্রী সুশিল চন্দ্রনা লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক শ্রী পান্দেনা মহাকপু থাগৎলদুনা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা ভারত্তা ইলেক্সনশিং মাই-পাক্না পাংথোক্নবা হোৎনখিবা অদি মালেম পুম্বনা মশক খঙখি হায়না মখাতাখি৷
মসিগী কনফরেন্স অসি ঐখোয়গী হৌখিবশিংগী এক্সপরিয়েন্সশিংবু রিফ্লেক্ত তৌনবা অমদি অনৌবা লর্নিংশিং তমজনবগী মেদিয়ম অমনি হায়না সেক্রেতরী জেনেরেল শ্রী উমেশ সিনহানা মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা ফোংদোকখি৷ হন্দক্তা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা কোবিদ-১৯ প্রোতোকোলশিংবু ইলেক্সন প্রোসেসকী মরু ওইবা শরুক অমনা ওইনা থমদুনা পাংথোকখিবা ইলেক্সনশিং অসিনা মালেম পুম্বগী ওইনা ইলেক্সনশিং পাংথোকপদা পেরাদিজম শিফত অমা পুরকখ্রে হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
কনফরেন্সকী মতমদা, কম্মিসননা ঙসি ই.সি.আই.মেগাজিনগী খ্বাইদগী নৌবা ইদিসন ‘মাই ভোৎ মেত্তর্স’ রিলিজ তৌখ্রে৷ ক্বাতর্লী ফোংবা মেগাজিন অসিগী ইদিসন অসিদা ২০২২গী মতমদা ভোৎ থাদরিবা রাজ্য মঙানা লৌখৎখিবা ইনিসিয়েতিবশিং অমদি পান্দম থমখিবশিংগী মতাংদা ইবা আর্তিকলশিং অমদি ফিল্দদগী ফংবা ইলেক্সনগী ৱারীশিং য়াওরি৷ ই লিঙ্ক: https://eci.gov.in/files/file/14171-my-vote-matters-vol-iii-issue-2/
কম্মিসননা ইলেক্সন স্তেতিস্তিক্স পোকেৎ বূকসু রিলিজ তৌখি৷ বূকলেত অসিদা উৎলিবা দাতা অসিনা লৈবাক অসিনা ২০১৭দগী ২০২১ ফাওবগী মতমদা লৈখিবা ইলেক্তোরেল জর্নীগী মতাংদা পু্ক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা মওংদা উৎলি৷ মসিদা জেনেরেল ইলেক্সন পুম্নমক অমদি রাজ্য সভা ইলেক্সনশিংগী হাইলাইতশিং অমসুং মতম অসিদা পাংথোকখিবা লেজিসলেতিব কাউন্সিলশিংগী ইলেক্সনশিংগী হাইলাইতশিং য়াওরি৷ ইলেক্সন স্তেতিস্তিক্স পোকেৎ বূকনা হেন্না লাইবা মওংদা ইন্দিয়ন ইলেক্সনশিংগী দাতা পীদুনা ২০১৪দগী হৌরগা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসনগী চাং-নাইবা পব্লিকেসন অমা ওইখ্রে৷
‘মাই ভোৎ মেত্তর্স’ অমদি ইলেক্সন স্তেতিস্তিক্স পোকেৎ বূক্কা লোইননা, কম্মিসননা ১৯৫৭দগী ১৯৭৭ ফাওবগী মনুংদা পাংথোকখিবা অনিশুবা অমদি তরেৎশুবা জেনেরেল ইলেক্সনশিংগী নেরেতিব রিপোর্তশিংগী রিপ্রিন্তসু রিলিজ তৌখি৷ নেরেতিব রিপোর্ত অসিদা ইন্দিয়ন ইলেক্সনশিংবু ফ্রী, ফেয়র, পার্তিসিপেতিব অমদি ইনক্লুসিব ওইহন্নবা সংবিধাননা চোকথবা নাইদনা হোৎনখিবা পুম্নমকপু পনখিবা কমপ্রিহেন্সিব দোকুমেন্ত অমনি৷
ভোৎ থাদরিবা রাজ্য মঙাগী সি.ই.ও.শিংনা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পাংথোকখিবা স্তেত এসেমব্লী ইলেক্সনশিংগী মতমদা মখোয়না পাংথোকখিবা ইন্নোবেতিব ওইবা প্রেক্তিসশিং, তমশিনখিবশিং অমদি মখোয়না থেংনখিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অদুগী মতাংদা তেল্লপপা প্রজেন্তেসন অমা পীখি৷
কনফরেন্স অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিং, সেনিয়র দি.ই.সি.শিং, দি.ই.সি.শিং. দি.জি. অমদি কম্মিসনগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি৷ অনিশুবা নুমিৎতা বখতাৱর্পুরদা নৌনা হৌদোকখিবা ইন্তিগ্রেতেদ ইলেক্সন কমপ্লেক্সতা চৎপগী খোংচৎ অমগা লোইননা সিস্তেমেতিক ভোতর্স এজুকেসন এন্দ ইলেক্তোরেল পার্তিসিপেসন (এস.ভি.ই.ই.পি.) স্ত্রাতিজীগী মতাংদা তোখায়না খন্ন-নৈননবগী থৌরম অমসু মতম লেপখি৷