Ministry of Tourism
Ministry of Tourism initiative of establishing ‘YUVA Tourism Clubs’ gets support from CBSE
CBSE issues instructions to all affiliated schools regarding formation of YUVA Tourism Clubs
Yuva Tourism clubs in schools will promote national integration and spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat: Shri G. Kishan Reddy
Youth are the best Ambassadors of India and its rich cultural, spiritual and natural heritage: Tourism Minister
12 MAY 2022 2:09PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism has initiated establishing ‘YUVA Tourism Clubs’ as part of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ celebrations. The vision of YUVA Tourism Clubs is to nurture and develop young ambassadors of Indian tourism who would become aware of tourism possibilities in India, appreciate our rich cultural heritage and develop an interest and passion for tourism. These young ambassadors would be catalysts for promoting tourism in India. Participation in Tourism Clubs is also expected to facilitate development of soft skills like teamwork, management, leadership besides encouraging adoption of responsible tourism practices and concern for sustainable tourism.
Central Board of Secondary Education has come forward to support the initiative of Ministry of Tourism and issued instructions to all CBSE affiliated schools regarding formation of Yuva Tourism Clubs.
Speaking on this, Union Tourism Minister Shri G. Kishan Reddy said that youth are the best Ambassadors of India and its rich cultural, spiritual and natural heritage. The Yuva Tourism clubs that are being set up in various schools will promote national integration and build on the Prime Minister's vision of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Shri Reddy further added that students will now be aware of domestic destinations and equipped with the tools to promote the tourism sector. The tourism clubs help children to be more aware about their states and neighborhood along with the cultural aspects. This further builds on the clarion call of Dekho Apna Desh by the Prime Minister.
The young members of these clubs would gain exposure to the rich diversity of India, and its civilizational values, it would enhance their sense of belonging towards the nation. On the other hand, as the youth become tourist ambassadors, India will become the favoured tourist destination of the world which will then have a cascading impact on our economy.
The Ministry of Tourism has shared a ‘Handbook for Schools for conduct of Tourism Clubs’. The Handbook reiterates the purposes, operational strategies along with specific guidelines and suggestions for conduct of various activities. The proposed sample of activities is suggestive and the teachers and schools are encouraged to incorporate allied activities under Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) programme like excursion, online or e-tourism, pen pals in the paired State/UT, learning the language of the paired State/UT, having exposure to the diversity, natural resources and rich heritage of India.
YUVA Tourism Clubs would also enable learners to appreciate the importance of travel and tourism, ignite a passion for tourism and its value in learners, sensitize learners to various elements of travel, encourage, teach and propagate responsible tourism practices, improve physical & mental health through exploratory, adventure and sports tourism and spread awareness about tourism opportunities at an early stage and encourage learners to be skilled professionals and entrepreneurs in the hospitality and tourism sector.
Kindly click here for Handbook on Tourism Clubs

তুরিজম মন্ত্রালয়
‘য়ুবা তুরিজম ক্লবশিং’ শেম্নবা তুরিজম মন্ত্রালয়গী থৌরাং অসি সি.বি.এস.ই.দগী তেংবাং ফংখ্রে
সি.বি.এস.ই.না এফিলিএৎ তৌরবা স্কুল পুম্নমক্তা য়ুবা তুরিজম ক্লবশিং শেম্নবগী মতাংদা পাউতাকশিং পীখ্রে
স্কুলশিংগী য়ুবা তুরিজম ক্লবশিংনা লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তম ঙাক্কনি অমসুং এক ভারত শ্রস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন অসি চাউখৎহনগনি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
নহারোলশিংনা ভারত অমসুং মাগী কলচরেল, স্পিরিচুএল অমসুং নেচরেল হেরিতেজকী খ্বাইদগী মতিক চারবা এম্বেসেদরশিংনি: তুরিজম মন্ত্রী
12 MAY 2022 2:09PM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘আজাদি কা অমৃত মহোৎসব’ পালন তৌবগী শরুক ওইনা ‘য়ুব তুরিজম ক্লবশিং’ শেম্নবগী থৌরাং হৌদোকখ্রে। য়ুবা তুরিজম ক্লবশিংগী মঙলান অসি ভারক্তা লৈরিবা তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিংগী মরমদা খঙবা, ঐখোয়গী ফজরবা কলচরেল হেরিতেজ অসিগীদমক চাউথোকচবা পোকপা অমসুং তুরিজমদা থৱায় য়াওবা অমসুং পাম্বা মীওই অমা ওইরক্কদবা ভারতকী তুরিজমগী নহা ওইরিবা এম্বেসেদরশিং মখোঙ শোম্বা অমসুং শেমগৎপনি। নহা ওইরিবা এম্বেসেদরশিং অসিনা ভারত্তা তুরিজম চাউখৎহন্নবা কেতলিস্তশিং ওইরগনি। তুরিজম ক্লবশিংদা শরুক য়াবা অসিনা থৌদাং লৈবা তুরিজম প্রেক্তিসশিং পাইখৎপা আমসুং সস্তেনেবল তুরিজমগী মরমদা খনবগী মথক্তা তীমৱার্ক, মেনেজমেন্ত, লুচিংবগী গুনশিং অসিগুম্বা সোফ স্কিলশিং দিবেলপ তৌগনি।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী থৌরাং অসি তেংবাং পীনবা সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ সেকেন্দরী এজুকেসন্না মাংদা থোরকখি অমসুং য়ুবা তুরিজম ক্লবশিং শেম্নবগী মতাংদা সি,বি.এস.ই. এফিলিএৎ স্কুল পুম্নমক্তা পাউতাকশিং পীখি।
মসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা হায়খি, নহারোলশিংনা ভারত অমসুং মাগী কলচরেল, স্পিরিচুএল অমসুং নেচরেল হেরিতেজকী খ্বাইদগী মতিক চারবা এম্বেসেদরশিংনি। স্কুল কয়ামরুমদা হাংলিবা য়ুবা তুরিজম ক্লবশিং অসিনা অপুনবগী শক্তম ঙাক্কনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মঙলান অসি থুংহনগনি। শ্রী রেদ্দীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মহৈরোয়শিংনা হৌজিক দোমেস্তিক দেস্তিনেসনশিংগী মরমদা খঙলগনি অমসুং তুরিজম সেক্তর চাউখৎহন্নবা তুলশিং ফংহল্লগনি। তুরিজম ক্লবশিং অসিনা অঙাংশিংবু মখোয়গী রাজ্যশিং অমসুং য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংগী কলচরগী হীরমশিংগী মরমদা হেন্না খঙহনবদা মতেং ওইরগনি। মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী দেখো অপ্না দেশকী ৱাখল্লোন অদু চেৎশিনহল্লগনি।
ক্লবশিং অসিগী নহা ওইরিবা মেম্বরশিংনা ভারতকী ফজরবা ভাইর্সিতী অমসুং মাগী সিবিলাইজেস্নেল ভেল্যুশিংগী মতাংদা এক্সপোজর ফংবা হেনগৎল্লগনি, মসিদা মখোয়না লৈবাক অসিগী মনুং চল্লি হায়বা ৱাখল্লোন হেনগৎহল্লগনি। নাকল অমরোমদা নহারোলশিংনা তুরিস্ত এম্বেসেদরশিং ওইরকপদা ভারত অসি মালেমগী পাম্নরবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ওইরক্লগনি মসিনা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন্দা চাউনা কান্নবা অমা ওইরগনি।
তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘হেন্দবুক ফোর স্কুল্স ফোর কন্দক্ত ওফ তুরিজম ক্লবস’ শিয়র তৌখি। হেন্দবুক অসিনা তোঙান-তোঙানবা থবক-থৌরমশিং পাঙথোক্নবা অখন্নবা গাইদলাইনশিং অমসুং সজেসনশিংগা লোয়ননা মসি শীজিন্নফমশিং, ওপরেস্নেল স্ত্রেতেজিশিং পীরি। এক্তিবিতীশিংগী প্রপোজ তৌবা সেম্পল অসি সজেস্তিব ওই অমসুং ওজা অমদি স্কুলশিংদা এক্সকর্সন, ওনলাইন নত্ত্রগা ই-তুরিজম, পিয়র ওইরিবা রাজ্য/য়ু.তি.গী পেন পালশিং শেম্বা, পিয়র ওইরিবা রাজ্য/য়ু.তি.গী লোল তম্বা, দাইভর্সিতী, নেচরেল রিসোর্সশিং অমসুং ভারতকী ফজরবা হেরিতেজ অসিগী এক্সপোজর ফংহনবা অসিগুম্বা এক ভারত শ্রেস্থ ভারত (ই.বি.এস.বি.) প্রোগ্রামগী মখাদা এলাইদ এক্তিবিতীশিং ইনকোর্পোরেৎ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
য়ুবা তুরিজম ক্লবশিংনা লর্নরশিংদা ত্রেবেল অমসুং তুরিজমগী মরু ওইবা অদু খঙহনবা ঙমগনি, লর্নরশিংদা তুরিজম অমসুং মাগী কান্নবশিং অসিগী অপাম্বা পোকহনগনি, লর্নরশিংদা ত্রেবেলগী তোঙান-তোঙানবা ইলিমেন্তশিংগী মতাংদা সেন্সিতাইজ তৌগনি, পুক্নীং থৌগৎকনি, থৌদাং লৈবা তুরিজম প্রেক্তিশিং তাকপীগনি অমসুং প্রোপাগেৎ তৌগনি, এক্সপ্লোরেতরী, এদভাঞ্চর অমসুং স্পোর্তস তুরিজমগী খুত্থাংদা ফিজিকেল অমসুং মেন্তেল হেল্থ ফগৎহনগনি অমসুং চহি নৌরিঙৈদা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং মতাংদা এৱের্নেস পীগনি অমসুং লর্নরশিংদা হোস্পিতেলিতী অমসুং তুরিজম সেক্তরদা স্কিল প্রোফেস্নেল অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিং ওইনবা পুক্নীং থৌগৎকনি।
তুরিজম ক্লবসকী হেন্দবুক্কীদমক মসিদা নম্বীয়ু