ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତିର ମର୍ମାନୁବାଦ
02 MAY 2022 8:15PM by PIB Bhubaneshwar
ଚାନ୍‌ସେଲର ସୋଜ,
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗୁଟେନ ଟାଗ, ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଚାନ୍‌ସେଲର ସୋଜଙ୍କୁ ମତେ ଓ ମୋର ପ୍ରତିିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀକୁ ଉଚ୍ଛ୍ୱସିତ ସ୍ୱାଗତ ନିମନ୍ତେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୋର ଚଳିତବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ଜର୍ମାନୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଜଣେ ବିଦେଶୀ ନେତାଙ୍କ ସହ ଚଳିତବର୍ଷର ମୋର ପ୍ରଥମ ଦୂରଭାଷା କଥାବର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ବନ୍ଧୁ ଚାନସେଲର ସୋଜଙ୍କ ସହିତ ହୋଇଥିଲା । ଚାନସେଲର ସୋଜଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆଜିର ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଆଇଜିସି ଚଳିତବର୍ଷର ଯେକୌଣସି ଦେଶ ସହ ପ୍ରଥମ ଆଇଜିସି । ଏହିଭଳି ଅନେକ ପ୍ରଥମ ବିଷୟରୁ ଏହା ପ୍ରତୀୟମାନ ଯେ ଭାରତ ଓ ଜର୍ମାନୀ କିପରି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାନ୍ତି । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଭାବେ ଭାରତ ଓ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ନେଇ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଗତ ବର୍ଷରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି ।
ଆମର ଶେଷ ଆଇଜିସି ୨୦୧୯ରେ ହୋଇଥିଲା । ସେବେଠାରୁ ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂଗଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଭୟଙ୍କର ବିନାଶକାରୀ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି ।
ନିକଟରେ ରାଜନୈତିକ ଘଟଣାବଳୀ ଆମକୁ ଜାଣିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା, କେତେ ଭଙ୍ଗୁର ଓ କିପରି ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ୟୁକ୍ରେନ ପରିସ୍ଥିତି ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଆମେ ତୁରନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ସହ ବିବାଦର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିôଲୁ । ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଏଥିରେ କେହି ବିଜେତା ହେବେନି, ସମସ୍ତେ କଷ୍ଟ ପାଇବେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଶାନ୍ତି ସପକ୍ଷରେ ଅଛୁ । ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ ତେଲଦର ଆକାଶଛୁଆଁ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ସାରର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି । ଏହା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତି ପରିବାର ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ିବିକାଶଶୀଳ ଓ ଗରିବ ଦେଶଗୁଡିକ ଉପରେଏହାର ପ୍ରଭାବ ବେଶୀ ଖରାପ ହୋଇଛି । ମାନବିକ ପ୍ରଭାବ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଏଥିଲାଗି ବେଶ୍ ଚିନ୍ତିତ । ଆମେ ନିଜ ତରଫରୁ ୟୁକ୍ରେନକୁ ମାନବିକ ସାହାଯ୍ୟ ପଠାଇଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବନ୍ଧୁ ଭାବାପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକୁ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ରପ୍ତାନୀ, ତେଲ ଯୋଗାଣ ଓ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଜରିଆରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ।
ଏହାର ଷଷ୍ଠ ଆଇଜିସିରୁ ଆଜି ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଭାଗିଦାରୀତା ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପାଇଛି । ଏହି ଆଇଜିସି ଆମକୁ ଉଭୟ ଶକ୍ତି ଓ ପରିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜି ନିଆଯାଉଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିି ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମର ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବିଶ୍ୱ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖୁବ୍ ଭଲ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ।
ଆଜି ଆମେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଭାଗିଦାରିତାରେ ସବୁଜ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ବେଶୀ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଶିଖାଇଛି ଯେ ସବୁଜ ଓ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ୱାସର ବୁଝାମଣା ଓ ଆମେ ଏହାକୁ ଗ୍ଲାସଗୋରେ ଉଠାଇଥିଲୁ । ଏହି ନୂତନ ଭାଗିଦାରୀତା ଅଧୀନରେ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିତି କରି ୨୦୩୦ ସୁ୍‌ଦ୍ଧା ୧୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋର ଅତିିରିକ୍ତ ବିକାଶ ଭିତ୍ତ୍‌ିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଜର୍ମାନ ଚାନସେଲର ସୋଜଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ଆମର ପରସ୍ପର ପରିପୂରକ ଶକ୍ତି ଅନୁସାରେ ଆମେ ଏକ ସବୁଜ ଉଦ୍‌ଯାନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବାହିନୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଉଭୟ ଦେଶରେ ସବୁଜ ଉଦ୍‌ଯାନ ଭିତ୍ତିକ ଭୂତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏହା ଖୁବ୍ ଉପକାରୀ ହେବ । ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଜର୍ମାନୀର ଅନ୍ୟ ଦେଶର ରୂପାୟନ ଦିଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି । ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଭିତିରେ ଆଜି ଆମେ ଉଭୟ ତୃତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଆଜି ଆମେ ଉଭୟ ତୃତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ମିଳିତ ଓ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆମର ସହଯୋଗ ଆଜି ବିକାଶମୁଖୀ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛଦିଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମୁଖୀ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଦୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱର ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଯେ ହେବ ଏହାର ଆମର ବିଶ୍ୱାସ । ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ନିକଟରେ ୟୁଏଇ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିୟା ସହ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛୁ । ଏପରିକି ଏଫଟିଏ ରାଜିନାମାରେ ମଧ୍ୟ ଇୟୁ ସହ ସଅଳ ପ୍ରଗତି ନେଇ ଆମେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଭାରତୀୟ କୁଶଳୀ କାରିଗର ଓ ବୃତ୍ତିଧାରୀ ମାନେ ଅନେକ ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଦୃଢ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିସ୍ତୁତ ଯାତାୟତ ଅଂଶୀଦାର ରାଜିନାମା ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗମନାଗମନ ସୁବିଧାର ସହାୟକ ହେବ
ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଓ ଆପଣଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi
02 MAY 2022 8:15PM by PIB Delhi
Chancellor Scholz,
Friends,
Guten Tag, Namaskar!
First of all, I extend my heartfelt thanks to Chancellor Scholz for the warm welcome extended to me and my delegation. I am happy that my first foreign trip of the year is taking place in Germany. My first telephone conversation with a foreign leader earlier this year was also with my friend, Chancellor Scholz. For Chancellor Scholz, today's India-Germany IGC is the first IGC with any country this year.These many firsts show how much priority both India and Germany are giving to this important partnership. As democracies, India and Germany share many common values. On the basis of these shared values and shared interests, there has been remarkable progress in our bilateral relations over the years.
Our last IGC was held in 2019.Significant changes have taken place in the world since then. The COVID-19 pandemic has had a devastating impact on the global economy. Recent geopolitical events also showed how fragile world peace and stability is, and how inter-connected all countries are.From the very beginning of the Ukrainian crisis, we called for an immediate cease-fire, insisting that dialogue is the only way to resolve the dispute. We believe that there will be no winning party in this war, everyone will suffer. That is why we are in favour of peace.Oil prices are skyrocketing due to the turmoil triggered by the Ukraine conflict; there is also shortage of food grains and fertilizers in the world. This has burdened every family in the world, but its impact on developing and poor countries will be even more serious. India is deeply concerned by the humanitarian impact of this conflict. We have sent humanitarian aid to Ukraine on our behalf. We are also trying to help other friendly countries through food exports, oil supplies and economic assistance.
Today, the India-Germany partnership has got a new direction from its sixth IGC. This IGC has given important guidance to our cooperation in both energy and environment sectors. I am confident that the decisions taken today will have a positive impact on the future of our region and the world. Today, we are pursuing the Indo-Germany Partnership on Green and Sustainable Development.India has shown to the world that green and sustainable growth is an article of faith for us by raising its climate ambition in Glasgow. Under this new partnership, Germany has decided to support India's green growth plans with an additional development assistance of 10 billion euros by 2030. For this I thank Germany and Chancellor Scholz.
Considering our complementary strengths, we have also decided to create a Green Hydrogen Task Force. This will be very useful in enhancing the green hydrogen infrastructure in both the countries. Both India and Germany have long experience in development cooperation in other countries. Today, we have decided to combine our experiences and work on joint projects in third countries through trilateral cooperation. Our cooperation will provide an alternative to transparent and sustainable development projects for the developing world.
Friends,
In the post-COVID era, India is witnessing the fastest growth compared to other growing economies. We are confident that India will be an important pillar of global recovery. Recently, we signed trade agreements with the UAE and Australia in a very short time. We, even with the EU, are committed to early progress in the FTA negotiations. India's skilled workers and professionals have benefited the economies of many countries. I am confident that the Comprehensive Migration and Mobility Partnership Agreement between India and Germany will facilitate movement between the two countries.
I once again thank you very much for this summit and your initiative.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.