ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଷଷ୍ଠ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଆନ୍ତଃ- ସରକାରୀ ପରାମର୍ଶର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
02 MAY 2022 8:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜର୍ମାନ ରିପବ୍ଲିକର ଚାନସେଲର ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀ ଓଲାଫ୍ ସ୍କୋଲଜ୍ଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଆନ୍ତଃ ସରକାରୀ ପରାମର୍ଶ (ଆଇଜିସି) ର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ସହ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତବ୍ୟରେ ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ମୁଖ୍ୟ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅଂଶୀଦାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସହଭାଗୀତା ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁନିଆରେ ଏକ ସଫଳତାର ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରେ । ସେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଜର୍ମାନୀର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଅଧିକାରୀମାନେ ଆଇଜିସିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ:
- ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା
- ଅର୍ଥନୈତିକ, ଆର୍ଥିକ ନୀତି, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିନିମୟ
- ଜଳବାୟୁ, ପରିବେଶ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଶକ୍ତି
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମତୀ ର୍ନିମଳା ସୀତାରମଣ; ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ ଜୟଶଙ୍କର; ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭୂ ବିଜ୍ଞାନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ; ଏବଂ ଡିପିଆଇଆଇଟି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଜୈନ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ ।
ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସହଭାଗିତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା ଚିଠା (ଜେଡିଆଇ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲଜଙ୍କ ଦସ୍ତଖତ ସହିତ ସର୍ବଦଳୀୟ ଅଧିବେଶନ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ସହଭାଗୀତା ଏସ୍ଡିଜିଏସ୍ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ତଥା ଅତିରିକ୍ତ ବିକାଶ ସହାୟତା ପାଇଁ ଜର୍ମାନୀ ଏକ ଅଗ୍ରୀମ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଭାବେ ୧୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋ ଦେବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛି । ଏହି ଜେଡିଆଇ ମଧ୍ୟ ସହଭାଗୀତାକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆଇଜିସି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଆଇଜିସି ପରେ ଏକ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅନେକ ଚୁକ୍ତିନାମା ହୋଇଥିଲା । ତାଲିକା ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ

Prime Minister's Office
Prime Minister Co-Chairs the Plenary session of the 6th India-Germany Inter-Governmental Consultations
02 MAY 2022 8:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi co-chaired with H.E. Mr Olaf Scholz, Chancellor of the Federal Republic of Germany, the Plenary session of the India-Germany Inter-Governmental Consultations (IGC).
In their opening remarks, both leaders highlighted key aspects of the bilateral relationship as well as shared perspectives on regional and global issues. Prime Minister emphasized that India-Germany partnership could serve as an example of success in a complex world. He also invited German participation in India's Atmanirbhar Bharat campaign.
Participating ministers and officials from both sides presented brief reports on their meetings on the different tracks of the IGC:
• Foreign Affairs and Security.
• Economic, Financial Policy, Scientific and Social Exchange.
• Climate, Environment, Sustainable Development and Energy.
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman; External Affairs Minister Dr. S Jaishankar; MoS (IC) for Science &Technology and Earth Sciences Dr. Jitendra Singh; and Secretary DPIIT Shri Anurag Jain, made presentations from the Indian side.
The Plenary session concluded with the signing by Prime Minister and Chancellor Scholz of the Joint Declaration of Intent (JDI) establishing the Green and Sustainable Development Partnership. This Partnership envisages a whole-of-government approach to India-Germany cooperation on SDGs and climate action, under which Germany has agreed to make an advance commitment of 10 billion Euros of new and additional development assistance until 2030. This JDI will also create a Ministerial mechanism within the framework of the IGC to provide high-level coordination and political direction to the Partnership.
A Joint Statement was adopted after the IGC, which may be seen here.
A number of agreements was concluded during the ministerial bilateral meetings. The list may be seen here.