Prime Minister's Office
Prime Minister Co-Chairs the Plenary session of the 6th India-Germany Inter-Governmental Consultations
02 MAY 2022 8:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi co-chaired with H.E. Mr Olaf Scholz, Chancellor of the Federal Republic of Germany, the Plenary session of the India-Germany Inter-Governmental Consultations (IGC).
In their opening remarks, both leaders highlighted key aspects of the bilateral relationship as well as shared perspectives on regional and global issues. Prime Minister emphasized that India-Germany partnership could serve as an example of success in a complex world. He also invited German participation in India's Atmanirbhar Bharat campaign.
Participating ministers and officials from both sides presented brief reports on their meetings on the different tracks of the IGC:
• Foreign Affairs and Security.
• Economic, Financial Policy, Scientific and Social Exchange.
• Climate, Environment, Sustainable Development and Energy.
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman; External Affairs Minister Dr. S Jaishankar; MoS (IC) for Science &Technology and Earth Sciences Dr. Jitendra Singh; and Secretary DPIIT Shri Anurag Jain, made presentations from the Indian side.
The Plenary session concluded with the signing by Prime Minister and Chancellor Scholz of the Joint Declaration of Intent (JDI) establishing the Green and Sustainable Development Partnership. This Partnership envisages a whole-of-government approach to India-Germany cooperation on SDGs and climate action, under which Germany has agreed to make an advance commitment of 10 billion Euros of new and additional development assistance until 2030. This JDI will also create a Ministerial mechanism within the framework of the IGC to provide high-level coordination and political direction to the Partnership.
A Joint Statement was adopted after the IGC, which may be seen here.
A number of agreements was concluded during the ministerial bilateral meetings. The list may be seen here.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৬শুবা ভারত-জর্মনী ইন্তর-গোবরমেন্তল কন্সল্তেশন্সকী প্লেনরী সেসন পুন্না থৌবুরেল ওইমিন্নখি
02 MAY 2022 8:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেনদ্র মোদীনা ফেদরেল রিপব্লিক ওফ জর্মনীগী চান্সেলর, ঐচ.ই. শ্রী ওলাফ স্কোলজকা লোইননা ভারত-জর্মনী ইন্তর-গোবরমেন্তল কন্সল্তেশন্স (আই.জি.সি.)গী প্লেনরী সেসনদা পুন্না থৌবুরেল ওইমিন্নখি।
অহোবগী ৱা ঙাংবদা, লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিমক্কী ওইবা মরীগী মরু ওইবা এসপেক্তশিং অদু পনখি লোইন-লোইননা রিজনেল অমসুং গ্লোবল ইশুশিংগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনদা ফাওবশিংদুসু শেয়র তৌখি। ভারত-জর্মনীগী পার্তনরশিপ অসি কমপ্লেক্স ৱার্ল্দদা মাইপাকপগী খুদম অমা ওইনা মথৌ তৌবা য়াই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পনখি। মহাক্না ভারতকী আত্মানিরভর ভারত কেমপেনদা জরমননা শরুক য়ানবা হায়দুনসু চেবাউ পীখি।
নাকল অনিমক্তগী শরুক য়ারিবা মন্ত্রীশিং অমসুং ওফিসিয়েলশিংনা আই.জি.সি.গী তোঙান-তোঙানবা ত্রেকশিংগী মতাংদা পাংথোকখিবা মখোয়গী মীফম অদুগী শম্লপ্পা রিপোর্তশিং উৎখি।
• ফোরেন এফিয়র্স অমসুং সেক্যুরিতী।
• ইকোনোমিক, ফাইনান্সিয়েল পোলিসী, সাইন্তিফিক অমসুং সোসিয়েল এক্সচেঞ্জ।
• ক্লাইমেত, এনভাইরনমেন্ত, সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্ত অমসুং ইনর্জী।
ফাইনান্স মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারেমন; এক্তর্নল এফিয়র্স মন্ত্রী, দা. এস. জয়শঙ্কর; সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী এম.ও.এস. (আই.সি.), দা. জিতেন্দ্র সিং; অমসুং দি.পি.আই.আই.তি.গী সেক্রেতরী, শ্রী অনুরাগ জেননা ভারতকী মাইকৈদগী প্রেজেন্তেশণশীং পীখি।
প্লেনরী সেসন অদু গ্রীন অমসুং সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্ত পার্তনরশীপ থমদুনা প্রধান মন্ত্রী অমসুং চান্সেলর স্কোলজনা জোইন্ত দিক্লেরেশন ওফ ইন্তেন্ত (জে.দি.আই.)গী খুৎয়েক পীনদুনা লোইশিনখি। মসিগি পার্তনরশিপ অসিনা এস.দি.জি.শিং অমসুং ক্লাইমেত এক্সনগী মতাংদা ভারত-জর্মনী কোওপরেশনদা হোল-ওফ-গোবর্নমেন্ত এপ্রোচ অসি পাম্লি, মসিগী মখাদা জর্মনীনা ২০৩০ ফাওবগী ওইনা অনৌবা অমসুং অহেনবা দেবেলপমেন্ত এসিসতেন্সকী য়ুরো বিলিয়ন ১০গী এদভান্স কমিৎমেন্ত পীনবা বাখ্রে। মসিগী জে.দি.আই. অসিনা পার্তনরশীপ অসিদা অৱাংবা থাক্কী কোওর্দিনেশন অমসুং পোলিতিকেল দাইরেক্সন পীনবা আই.জি.সি.গী ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা মিনিতেরিয়ল মেকানিজম অমসু শেম্লগনি।
আই.জি.সি.গী মতুংদা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমা লৌখৎখি, স্তেতমেন্ত অদু অসিদা য়েংবা য়াগনি।
নাকল আনিমক্কী ওইবা মন্ত্রীশিংগী মীফম অদুদা এগ্রীমেন্ত কয়া অমা ৱারোইশিন পুরকখি। লিস্ত অদু অসিদা য়েংবা বাগনি।