প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য নায়াধীশসকলৰ যুটীয়া সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 APR 2022 1:50PM by PIB Guwahati
মাননীয় মুখ্য ন্যায়াধীশ শ্ৰী এন ভি ৰামানাজী, ন্যায়াধীশ শ্ৰী ইউ ইউ ললিত জী, কেন্দ্ৰীয় আইন মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু জী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী অধ্যাপক এছপি সিং ৱাঘেল জী, ৰাজ্যৰ সকলো আদৰণীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ জেনেৰেল, ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ মাননীয় ন্যায়াধীশসকল, উচ্চ ন্যায়ালৰ মুখ্য ন্যায়াধীশসকল, বিশিষ্ট অতিথিসকল, উপস্থিত সকলো মান্যবৰ, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল,
বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশসকলৰ এই যুটীয়া সন্মিলন আমাৰ সাংবিধানিক সুন্দৰতাৰ সজীৱ ছবি পৰিস্ফুট হৈছে৷ মই আনন্দিত হৈছো, কিয়নো এই উপলক্ষে মইও আপোনালোকৰ মাজত অলপ সময় কটোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিলো৷ আমাৰ দেশত এফালে ন্যায়পালিকাৰ ভূমিকা সংবিধান সংৰক্ষক হোৱাৰ বিপৰীতে বিধানমণ্ডলে নাগৰিকসকলৰ আশা-আকাংক্ষাসমূহ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে৷ মোৰ বিশ্বাস এই যে সংবিধানৰ এই দুয়োটা ধাৰাই এই সংগম, এই সন্তুলনে দেশৰ প্ৰভাৱী আৰু সময়ভিত্তিক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ মাগদৰ্শন কৰিব৷ মই আপোনালোক সকলোকে এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আন্তৰিক শুভাকামনা জ্ঞাপন কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মুখ্য ন্যায়াধীশসকলৰ এই যুটীয়া সন্মিলন বহু আগৰে পৰা অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ দেশৰ বাবে কিবা নহয় কিবা এটা নতুন চিন্তাধাৰা বাহিৰ হৈছে৷ কিন্তু, এইবাৰৰ আয়োজন পূৰ্বতকৈ যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ আজি এই সন্মিলন এনে সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে, যিসময়ত দেশে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছে৷ স্বাধীনতাৰ এই ৭৫ বছৰে ন্যায়পালিকা আৰু কাৰ্যপালিকা দুয়োটাৰে ভূমিকা আৰু দায়বদ্ধতাক সদায়েই স্পষ্ট হৈছে৷ য’ত যেতিয়াই প্ৰয়োজন হয়, তেতিয়াই দেশক পথ দেখুৱাৰ বাবে এই সম্পৰ্ক সদায়ে জড়িত হৈছে৷ বৰ্তমান স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত যেতিয়া দেশত নতুন অমৃত সংকল্প লোৱা হৈছে, নতুন সপোন দেখা হৈছে, তেনে সময়তো ভৱিষ্যতৰ দিশে চাব লাগিব৷ ২০৪৭ চনৰ যেতিয়া দেশে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব, তেতিয়া দেশত কেনেধৰণৰ ন্যায় ব্যৱস্থা দেখিবলৈ পাব? আমি কিধৰণে নিজৰ ন্যায়িক পদ্ধতিক ইমান সমৰ্থবান কৰি তুলিম যে সেইবোৰে ২০৪৭চনত ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষাসমূহ পুৰণ কৰিব পাৰে, তাত থিয় হ’ব পাৰে, এই প্ৰশ্নক আজি আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া উচিত৷ অমৃতকালত আমাৰ ভিজন এনে এক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ হ’ব লাগিব, য’ত ন্যায় সুলভ হ’ব, ন্যায় ত্বৰান্বিত হ’ব আৰু ন্যায় সকলোৰে কাৰণে হওক৷
বন্ধুসকল,
দেশত ন্যায়ৰ বোজা কম কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰসায় কৰি আহিছে৷ আমি ন্যায়পালিকাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিছো, ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনিক উন্নত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা কৰি থকা হৈছে৷ কেছ মেনেজমেণ্টৰ বাবে আইচিটিৰ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ চাবৰ্ডিনেট ক’ৰ্ট আৰু জিলা আদালতৰ পৰা আদি কৰি উচ্চ ন্যায়ালয়লৈকে খালী পদ পুৰণৰ বাবে প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দেশত ব্যাপক হাৰত কাম চলি আছে৷ এই ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহেও বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বত নাগৰিকসকলৰ অধিকাৰৰ বাবে, তেওঁলোকক সবলীকৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰযুক্তি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলাত পৰিণত হৈছে৷ আমাৰ ন্যায়িক পদ্ধতিতো প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে আপোনালোক সকলো পৰিচিত৷ আমাৰ সন্মানীয় ন্যায়াধীশসকলে সময়ে সময়ে এই বিষয়টো আগুৱাই নিছে৷ ভাৰত চৰকাৰেও ন্যায়িক পদ্ধতিত প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনাক ডিজিটেল ইণ্ডিয়া মিচনৰ এক প্ৰয়োজনীয় কাম বুলি ভাৱে৷ উদাহৰণস্বৰূপে, ই-আদালত প্ৰকল্প বৰ্তমান মিচন ম’ডত ৰূপায়ণ কৰি থকা হৈছে৷ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ই-কমিটীৰ মাৰ্গদৰ্শনত ন্যায়িক পদ্ধতিত প্ৰযুক্তি সংহতকৰণ আৰু ডিজিটাইজেচনৰ কাম তীব্ৰগতিত আগুৱাই গৈছে৷ মই ইয়াত উপস্থিত সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সকলো মুখ্য ন্যায়াধীশৰ প্ৰতি অনুৰোধ জনাও যে এই অভিযানক বিশেষ মাত্ৰা প্ৰদান কৰক আৰু ইয়াক আগুৱাই লৈ যাওক৷ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ লগতে ন্যায়পালিকাৰ এই একত্ৰীকৰণ বৰ্তমান দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ আশাত পৰিণত হৈছে৷ আপোনালোকে চাওক, বৰ্তমান কেই বছৰমানৰ পূৰ্বে ডিজিটেল লেনদেনক আমাৰ দেশত অসম্ভৱ বুলি ভৱা হৈছিল৷ একাংশই কৈছিল, আচৰিত হৈছিল যে এই কাম আমাৰ দেশত কিদৰে সম্ভৱ? এই কথাও ভৱা হৈছিল যে ইয়াৰ পৰিসৰ কেৱল চহৰসমূহতে সীমাবদ্ধ থাকিব, তাতকৈ আগুৱাই নাযায়৷ কিন্তু বৰ্তমান সৰু চহৰ আৰু গাঁৱতো ডিজিটেল লেনদেন সাধাৰণ কথাত পৰিণত হ’ব ধৰিলে৷ সমগ্ৰ বিশ্বত বিগত বৰ্ষত যিমান ডিজিটেল লেনদেন হ’ল, তাৰ ৪০শতাংশ ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত হ’ল৷ চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত সেইবোৰ সেৱা, যিবোৰৰ বাবে পূৰ্বতে নাগৰিকসকলে মাহ মাহ ধৰি কাৰ্যালয়ে কাৰ্যালয়ে ঘূৰিবলগীয়া হৈছিল, সেয়া এতিয়া ম’বাইলতে উপলব্ধ হৈছে৷ তেনেই স্বাভাৱিক, যিসকল নাগৰিকৰ সেৱা আৰু সুবিধাসমূহ অনলাইনত উপলব্ধ হৈ আছে, তেওঁলোকে ন্যায়ৰ অধিকাৰৰ বাবেও সেইদৰেই অপেক্ষা কৰিব৷
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান যিহেতু আমি প্ৰযুক্তি আৰু ভৱিষ্যদৰ্শী দৃষ্টিভংগীৰ কথা কৈছো, সেয়েহে ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হৈছে প্ৰযুক্তি অনুকূল মানৱ সম্পদ৷ প্ৰযুক্তিয়ে আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱনৰ স্বাভাৱিক অংশীদাৰ হৈ পৰিছে৷ আমি এইটো সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে এই ক্ষেত্ৰত পাৰ্গত যুৱক-যুৱতীসকললক কিদৰে আমি বৃত্তিগত শক্তিত পৰিণত কৰিম৷ বৰ্তমান বহু দেশত আইন বিশ্ববিদ্যালয়ত ব্লক চেইন, বৈদ্যুতিক আৱিষ্কাৰ, চাইবাৰ নিৰাপত্তা, ৰ’ব’টিকছ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু বায়’-এথিকছৰ দৰে বিষয় পঢ়ুৱাম৷ আমাৰ দেশতো যাতে আইনী শিক্ষা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ হয়, তাৰবাবে আমি মিলিজুলি প্ৰয়াস কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰসমূহত কোৱা হৈছে-'न्यायमूलं सुराज्यं स्यात्'৷ অৰ্থাৎ যিকোনো দেশত সু-শাসনৰ আধাৰ হৈছে ন্যায়৷ সেইবাবে ন্যায় জনসাধাৰণৰ সৈতে জড়িত হ’ব লাগিব, জনসাধাৰণৰ ভাষাত হ’ব লাগিব৷ যেতিয়ালৈকে ন্যায়ৰ আধাৰ সাধাৰণ জনতাই বুজি নাপাব, তেওঁলোকৰ বাবে ন্যায় আৰু ৰাজকীয় আদেশত বহুত পাৰ্থক্য নাথাকে৷ মই বৰ্তমান চৰকাৰৰ এটা বিষয়ৰ ওপৰত অলপ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো৷ বিশ্বৰ বহু এনেকুৱা দেশ আছে, য’ত আইন প্ৰস্তুত কৰিলেই এটা আইনী পৰিভাষাত আইন হয়৷ কিন্তু তাৰ লগতে আন এটা আইনী ৰূপো ৰখা হয়৷ যিসকল লোক ভাষাত হয়, সাধাৰণ জনতাৰ ভাষাত হয় আৰু দুয়োটাই মান্য হয় আৰু তাৰবাবে সাধাৰণ জনতাক আইনী দিশবোৰ বুজাত ন্যায়ৰ দুৱাৰ টুকুৰিয়াবলগীয়া নহয়৷ আমি চেষ্টা কৰি আছো যে অনাগত দিনসমূহত আমাৰ দেশতো আইনক এক সম্পূৰ্ণৰূপে আইনী পৰিভাষা হওক, কিন্তু ইয়াৰ লগে লগে সেই কথাকে সাধাৰণ ব্যক্তিসকলে বুজিব পৰা হয়৷ সেই ভাষা আৰু সেই দুয়োটা একেলগে বিধানসভা বা সংসদত গৃহীত কৰক, যাতে আগলৈ সাধাৰণ জনতাই ইয়াৰ আধাৰত নিজৰ কথা ক’ব পাৰে৷ বিশ্বৰ বহু দেশত এই পৰম্পৰা আছে৷ এতিয়া মই এটা দল গঠন কৰিছো, সেয়া অধ্যয়ন কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত আজিও উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সকলো কাম-কাজ ইংৰাজী ভাষাত হয় আৰু মোৰ ভাল লাগিছে যে চিজিআয়ে নিজে এই বিষয়টো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, কাইলৈ বাতৰি কাকততো এই ইতিবাচক খবৰ প্ৰকাশ হ’ব৷ কিন্তু তাৰবাবে বহুত অপেক্ষা কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
এক বিশাল জনসংখ্যাৰ ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰায়দানলৈকে বুজি পোৱাটো যথেষ্ট জটিল৷ আমি এই ব্যৱস্থাক সৰল আৰু সাধাৰণ জনতাই গ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ প্ৰস্তুত কৰাটো প্ৰয়োজন৷ আমি আদালতত স্থানীয় ভাষাসমূহক উৎসাহিত কৰা দৰকাৰ৷ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ ন্যায় প্ৰণালীৰ ওপৰত ভৰসা বৃদ্ধি পাব, তেওঁলোক তাৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ দৰে অনুভৱ কৰিব৷ এতিয়া আমি এইটো প্ৰচেষ্টা কৰিছো যে কাৰিকৰী শিক্ষা আৰু চিকিৎসা শিক্ষা মাতৃভাষাত কিয় হ’ব নোৱাৰে৷ আমাৰ সন্তান, যিসকল বাহিৰত পঢ়িবলৈ যায়, তেওঁলোকে বিশ্বৰ বিভিন্ন ভাষা শিকি, পঢ়ি, পুনৰ মেডিকেল কলেজত অধ্যয়ন কৰে, আমি আমাৰ দেশতো কৰিব পাৰো, মই জানি সুখ পাইছো যে বিভিন্ন ৰাজ্যত মাতৃ ভাষাত কাৰিকৰী শিক্ষা, চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে যথেষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ ভৱিষ্যতে ইয়াৰ বাবে যিসকল দুখীয়া সন্তানেও ভাষাৰ বাবে থমকি ৰৈছিল, তেওঁলোকৰ বাবে পথ মুকলি হ’ব আৰু সেয়াও এক ডাঙৰ ন্যায়৷ এয়া এক সামাজিক ন্যায়৷ সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে ন্যায়পালিকাৰ দগা পালালৈকে যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই৷ সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে কেতিয়াও ভাষা ডাঙৰ কাৰণ হ’ব পাৰে৷
বন্ধুসকল,
এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় কিন্তু সাধাৰণ মানুহৰ বাবে আইনী জটিলতাও আছে৷ ২০১৫ চনৰ পৰা আমি এনেকুৱা প্ৰায় ১,৮০০বিধ আইন চিহ্নিত কৰিছো, যিবোৰ অপ্ৰাসংগিক হৈ পৰিছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত যি কেন্দ্ৰৰ আইন আছিল, তেনেকুৱা ১,৪৫০বিধ আইন আমি আঁতৰ কৰিছো৷ কিন্তু ৰাজ্যসমূহৰ ফালৰ পৰা কেৱল ৭৫আইন বাতিল কৰা হৈছে৷ মই আজি ইয়াত উপস্থিত সকলো মুখ্যমন্ত্ৰীৰ প্ৰতি অনুৰোধ জনাও যে নিজৰ ৰাজ্যৰ নাগৰিকসকলৰ অধিকাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ সহজ জীৱনধাৰণৰ আপোনালোকৰ তাত এই আইনসমূহৰ ইমান বৃহৎ জাল হৈ পৰিছে৷ ম্যাদ উকলা আইনসমূহত জনতা সোমাই পৰে৷ সেই আইনসমূহ নিৰ্মূল কৰাৰ প্ৰতি আপোনালোকে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰক, জনসাধাৰণে আপোনালোকক বহুত আশীৰ্বাদ দিব৷
বন্ধুসকল,
ন্যায়িক সংস্কাৰ কেৱল এক নীতিগত বিষয় বা নীতি নহয়৷ দেশত অমীমাংসিত হৈ থকা কোটি কোটি গোচৰৰ বাবে নীতিৰ পৰা আদি কৰি প্ৰযুক্তিলৈকে, সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰয়াস দেশত হৈ আছে আৰু আমি বাৰে বাৰে ইয়াৰ চৰ্চাও কৰি আছো৷ এই সন্মিলনতো আপোনালোকৰ সকলো বিশেষজ্ঞই এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিছে৷ সম্ভৱ ন্যায়াধীশসকল এনে বৈঠকলৈ অহাটো যিমান সুযোগ পাইছে, তাতকৈ অধিক সুযোগ মই পাইছো৷ কাৰণ মই বহু বছৰ ধৰি মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে এই সন্মিলনলৈ আহিছিলো৷ এতিয়া ইয়াত বহাৰ সুযোগ আহিল, সেয়ে ইয়াৰ পৰা আহিছো৷ এক প্ৰকাৰ এই সন্মিলনৰ জ্যেষ্ঠ আছিলো৷
বন্ধুসকল,
এই বিষয়ত মই যেতিয়া কথা পাতিছিলো, তেতিয়া মই এইটো ভাৱিছো যে এই সকলো কাম মানৱীয় সংবেদনশীলতাৰ সৈতে জড়িত৷ মানৱীয় অনুভূতিসমূহকো আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব৷ বৰ্তমান দেশত প্ৰায় চাৰে তিনি লাখ বন্দী এনে অৱস্থাত যাৰ গোচৰ চলি আছে আৰু কাৰাগাৰত আছে৷ ইয়াৰে অধিকাংশ লোক দুখীয়া বা সাধাৰণ পৰিয়ালৰ৷ প্ৰতিখন জিলাত জিলা ন্যায়াধীশৰ অধ্যক্ষতাত এখন সমিতি আছে, যাতে এই গোচৰসমূহৰ পৰ্যলোচনা হ’ব পাৰে, যিমানদূৰ সম্ভৱ তেওঁলোকক জামিন মুক্তি দিব পাৰে৷ মই সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশসকলক অনুৰোধ জনাও যে মানৱীয় সংবিধানৰ সেই সংবেদনশীলতা আৰু আইনৰ আধাৰত এই গোচৰসমূহ যদি সম্ভৱ হয়, তেতিয়াহ’লে অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰক৷ সেইদৰে ন্যায়ালয়সমূহত আৰু বিশেষকৈ স্থানীয় পৰ্যায়ত দীৰ্ঘদিনীয়া গোচৰৰ সমাধানৰ বাবে মধ্যস্থতাও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়৷ আমাৰ সমাজত মধ্যস্থতা, এই ন্যায়ৰ এক পৃথক মানৱীয় অৱধাৰণা৷ যদি আমি চাও তেতিয়া আমাৰ সমাজৰ সেই স্বভাৱ ক’ৰবাত নহয় ক’ৰবাত এতিয়া আছে৷ আমি আমাৰ সেই পৰম্পৰাসমূহ হেৰুওৱা নাই৷ আমি এই গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাটো প্ৰয়োজন আৰু যিদৰে শিৱ চাহাবে ললিত জীক প্ৰশংসা কৰিছে, মইও কৰিব বিচাৰো৷ তেওঁ সমগ্ৰ দেশ ভ্ৰমণ কৰিলে, এই কামৰ বাবে প্ৰতিখন ৰাজ্যলৈ গৈছে আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হৈছে, তেওঁৰ ক’ৰোনাৰ সময়তে গৈছে৷
বন্ধুসকল,
গোচৰ কম সময়তেও সমাধান হয়, ন্যায়ালয়ৰ বোজা কম হয় আৰু সামাজিক সম্পৰ্কও সুৰক্ষিত থাকে৷ আমি এই চিন্তাধাৰাৰে সংসদত মধ্যস্থতা বিধেয়কক এটা আম্ব্ৰেলা লেজিছলেচনৰ ৰূপত উত্থাপন কৰিছো৷ আমাৰ সমৃদ্ধ আইন বিশেষজ্ঞৰ সৈতে আমি ‘মধ্যস্থতাৰ জৰিয়তে সমাধান’ৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বক নেতৃত্ব দিব পাৰো৷ আমি সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত এক আৰ্হি দেখুৱাব পাৰো৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে প্ৰাচীন মানৱীয় মূল্যবোধ আৰু আধুনিক দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে এই সন্মিলনত এনে সকলো বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত আপোনালোক সকলো বিদ্বান ব্যক্তিয়ে বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰি মন্থন কৰি অমৃত বাহিৰ কৰিব, যিটোৱে সম্ভৱতঃ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে কামত আহিব৷ এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে যি নতুন ধাৰণা বাহিৰ হ’ব, যি নতুন সিদ্ধান্ত ওলাব, সেয়া নতুন ভাৰতৰ আকাংক্ষাসমূহ পুৰণ কৰাৰ মাধ্যমত পৰিণত হ’ব৷ সেই বিশ্বাসেৰে মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোৰে মাৰ্গদৰ্শনৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু মই চৰকাৰৰ হৈ এই বিশ্বাস দিছো যে দেশৰ ন্যায় ব্যৱস্থাৰ বাবে চৰকাৰসমূহে যি কৰিব বিচাৰে, সেয়া ৰাজ্য চৰকাৰেই হওক বা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেই হওক তাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰা হ’ব, যাতে আমি সকলোৱে মিলি দেশৰ কোটি কোটি নাগৰিকৰ আশা-আকাংক্ষা পুৰণ কৰিব পাৰো আৰু ২০৪৭চনত দেশে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি পালন কৰিব, যেতিয়া আমি ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰতো আৰু অধিক গৌৰৱেৰে আৰু অধিক সন্মানেৰে তথা অধিক সন্তোষেৰে আগুৱাই যাম, এয়াই মোৰ বহুত বহুত শুভকামনা৷ সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Joint Conference of Chief Ministers and Chief Justices of High Courts
29 APR 2022 1:50PM by PIB Delhi
Hon'ble Chief Justice of India Shri NV Ramana ji, Justice Shri UU Lalit ji, Union Law Minister Shri Kiren Rijiju ji, Minister of State Prof. SP Singh Baghel ji, Respected Chief Ministers of all states, Lieutenant Governors of UTs, Hon'ble Judges of the Supreme Court of India, Chief Justices of High Courts, distinguished guests, all other dignitaries present here today, ladies and gentlemen!
This joint conference of the Chief Ministers of States and the Chief Justices of the High Court is the reflection of our constitutional marvel. I am glad that on this occasion I also got an opportunity to spend a few moments with you all. In our country, while the role of the judiciary is that of the guardian of the constitution, the legislature represents the aspirations of the citizens. I believe that this confluence of the two streams of Constitution and the balance created will prepare the roadmap for an effective and time bound judicial system in the country. I extend my heartfelt good wishes to all of you for this event.
Friends,
These joint conferences of Chief Ministers and Chief Justices have been held in the past as well. And, some new ideas have always emerged from them for the country. But, this time this event is even more special. Today this conference is being held at a time when the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. These 75 years of independence have continuously clarified the roles and responsibilities of both the judiciary and the executive. Wherever necessary, this relation has evolved continuously to provide a direction to the country. Today, during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', as the country is taking new resolutions with new dreams, we too must look towards the future. What kind of judicial system would we like to see in the country in 2047, when the country will complete 100 years of its independence? How do we make our judicial system so capable that it can fulfil the aspirations of India of 2047? This question should be our priority today. We should have a vision of such a judicial system in 'Amrit Kaal’ where justice is accessible, justice is expeditious and justice is for all.
Friends,
The government is making every effort to reduce the delay in justice in the country. We are trying to increase the judicial strength and the efforts are on to improve the judicial infrastructure. The use of ICT for case management has already been started. From subordinate courts and district courts to high courts, efforts are also being made to fill vacancies. Besides, extensive work is also being done in the country to strengthen the judicial infrastructure. States also have a major role to play in this endeavour.
Friends,
Today technology has become an important tool for the rights of citizens, for their empowerment all over the world. Even in our judicial system, you are all familiar with the possibilities of technology. Our Honourable judges keep taking this discussion forward from time to time. The Government of India also considers the possibilities of using technology in the judicial system as an essential part of the Digital India mission. For example, the e-courts project is being implemented today in mission mode. Under the guidance of the Supreme Court e-committee, the work of technology integration and digitization in the judicial system is progressing rapidly. I would also urge all the Chief Ministers present here and all the chief Justices of the high courts to give special importance to this campaign and to carry it forward. This integration of judiciary with Digital India has become the expectation of the common man of the country today. You see, a few years ago digital transactions were considered impossible for our country. People were apprehensive about it. They used to wonder if this could ever happen in our country. And they also believed that its scope would be limited only to the cities; it would not be extended beyond that. But today digital transactions have become common in small towns and even villages. Out of all the digital transactions made all over the world last year, 40 percent of it had taken place in India. Those services related to the government, for which the citizens had to constantly go to the offices for months earlier, are now available on mobile. In such a scenario, it is quite natural that the citizen, who is getting services and facilities online, will have similar expectations regarding the right to justice as well.
Friends,
Today when we are talking about technology and futuristic approach, an important aspect of it is tech-friendly human resources. Technology is a natural part of the lives of youth today. We have to ensure that this expertise of the youth becomes their professional strength. Nowadays subjects like block-chains, electronic discovery, cyber-security, robotics, artificial intelligence and bio-ethics are being taught in law universities of several countries. Legal education should be according to these international standards in our country as well. And it is the responsibility of all of us to ensure the same. We need to make concerted efforts for that.
Friends,
It is said in our scriptures-न्यायमूलं सुराज्यं स्यात्. That is, justice is the basis of governance in any country. Therefore justice should be connected to the people; it should be the lingua franca of the people. Unless the common man understands the basis of justice, there is not much of a difference between justice and government order for him. These days I am brainstorming on a subject in the government. There are many such countries in the world where laws are made using the legal terminologies, but at the same time those legal terminologies are explained in simple language for the common man to understand. Both the forms are valid. As a result, the common man does not have to go to the judicial system again and again to understand the legal terms. We are trying to ensure that in the coming days, there is not only a complete 'legal terminology' for the laws in our country, but also a simpler version of the same laws in a language well understood by the common man. Both would be passed together in the Assembly or in the Parliament so that later the common man can speak on the basis of it. This is a tradition in many countries of the world. Now I have formed a team, and they are studying it.
Friends,
Even today in our country all the proceedings of the high courts and the Supreme Ccourt are done in English. And I appreciate that the CJI himself has touched upon this topic. If the newspapers pick up this story tomorrow, it will make a positive news story. But people will have to wait for that.
Friends,
A large population finds it difficult to understand the judicial process as well as its verdicts. We need to make this system simple and accessible to the general public. We need to encourage local languages in courts. This will increase the confidence of the common man of the country in the judicial system. They will feel connected to it. Now we are trying to impart technical education and medical education in our mother tongue. Our children go to other countries and try to learn new languages of those countries to get admission in medical colleges. So, we can start this initiative in our country. I am glad that many states have taken the initiative of imparting technical education and medical education in their mother tongue. The poor child of a village faces obstacles due to language barriers in higher education. But now all avenues will be opened to him and this too is a great justice. This is also social justice. There is no need to go to the judiciary for social justice. Sometimes language can also become a major factor in getting social justice.
Friends,
Another serious problem is the interpretation of law for the common man. In 2015, we had identified about 1800 such laws which had become outdated or irrelevant. Out of these, we abolished 1450 such laws of the centre. But, only 75 laws have been abolished by the states. All the Chief Ministers are sitting here today. I urge you to take steps to repeal those laws for the rights of the citizens of your state, for their ease of living. There is such a huge web of laws in your regions. People are trapped in the web of archaic laws. Kindly repeal those laws and the people will bless you!
Friends,
Judicial reform is not just a policy matter. To resolve crores of pending cases in the country, every effort, from policy to technology, is being made in the country and we have discussed it time and again. In this conference as well, all the experts like you will talk in detail on this subject. I am certain of a positive outcome. I have probably been attending such meetings for a very long time. Perhaps I have got the opportunity to attend such meetings more than the judges because I used to come to this conference as a Chief Minister for several years. Now I have got the opportunity to keep coming here as the Prime Minister. In a way, I am a senior in this gathering.
Friends,
While speaking on this subject, I believe that human sensitivity is very crucial to all these tasks. We also have to keep human sensitivity at the core. Today, there are about 3.5 lakh prisoners in the country who are under-trial and are in jail. Most of these people are from poor or ordinary families. In every district there is a committee headed by the District Judge to review these cases and wherever applicable they can be released on bail. I would appeal to all the Chief Ministers and justices of the High Courts to give priority to these matters, if possible, on humanitarian grounds and of course on the basis of law. Similarly, mediation is also an important way of getting long-pending cases resolved in the courts, especially at the local level. There is thousands of years old tradition of settlement of disputes through mediation in our society. Amicable settlement and mutual participation reflect a distinct humanitarian concept of justice. In fact, that characteristic of our society still exists. We have not lost those traditions of ours. We need to strengthen this democratic system. I would also like to appreciate Lalit Ji . He has travelled all over the country and has visited every state for this work and that too during the Corona period.
Friends,
In this way, cases are resolved in less time, the burden of courts is also reduced, and the social fabric also remains secured. With this thinking, we have introduced the Mediation Bill in the Parliament as umbrella legislation. With our rich legal expertise, we can become a global leader in the field of 'Mediation to Solution'. We can present a model to the whole world. I am sure that with ancient human values and modern approach, after discussing all such topics in detail in this conference, all the scholars like you will come up with that essence, which will probably be useful to the future generations. The new ideas that will emerge from this conference will become a medium to fulfil the aspirations of New India. With this belief, I am once again grateful to all of you for your guidance and I assure you on behalf of the government that both the central government and the state governments will put every effort and provide every possible assistance to the judicial system of the country so that all of us together can fulfil the aspirations and expectations of the citizens of the country. I hope we can stride ahead further with more pride, honour and glory in terms of our judicial system when the nation celebrates 100 years of independence in 2047. My best wishes to you! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.