ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ବିଚାରପତିମାନଙ୍କ ମିଳିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
30 APR 2022 1:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ ଏନ.ଭି ରମନ୍ନା ଜୀ, ଜଷ୍ଟିସ ଶ୍ରୀ ୟୁୟୁ ଲଳିତ ଜୀ, ଭାରତର ଆଇନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରଣ ରିଜ୍ଜିଜୁ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ.ପି.ସିଂ ବଘେଲ ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭ୍‌ର୍ଣ୍ଣାସ୍ ଅଫ ୟୁ.ଟି.ଏସ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି, ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତିଥିବୃନ୍ଦ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ସମ୍ମାନୀୟ ଅତିଥିମାନେ ।
ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଏହି ମିଳିତ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ଜୀବନ ଚିତ୍ର । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଅବସରରେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କିଛି ମୂହୁର୍ତ୍ତ ବିତାଇବାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଯେତେବେଳେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଭୂମିକା ସମ୍ବିଧାନର ସଂରକ୍ଷକ କରାଯାଇଛି ସେଠାରେ ବିଧାନସଭା ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଛି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ଏହି ଦୁଇଟି ବିଭାଗର ମିଳନ, ଏହି ସନ୍ତୁଳନ ଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଏହି ମିଳିତ ସମ୍ମିଳନୀ ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି ।ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଏମାନଙ୍କଠାରୁ କିଛି ନ କିଛି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏଥର ଏହି ଘଟଣା ନିଜ ଭିତରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇଛି । ଆଜି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏମିତି ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ୭୫ବର୍ଷ ଉଭୟ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧକୁ ନିରନ୍ତର ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି । ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ହେଲା, ଦେଶକୁ ଦିଗ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ପର୍କ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଆଜି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପର୍ବରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନୂତନ ଅମୃତ ସଂକଳ୍ପ ମିଳୁଛି, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି ତେବେ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡିବ । ୨୦୪୭ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁବୁ? ଆମେ କିପରି ଭାବରେ ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏତେ ସକ୍ଷମ କରିପାରିବା ଯେ ଏହା ୨୦୪୭ର ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ, ତା’ ଉପରେ ସଫଳତା ପାଇପାରିବ, ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକ ଆଜି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ଅମୃତକାଳରେ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏପରି ଏକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ନ୍ୟାୟ ସୁଲଭ ହେଉ, ନ୍ୟାୟ ତ୍ୱରିତ ହେଉ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶରେ ନ୍ୟାୟର ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିଜ ପକ୍ଷରୁ ସବୁସ୍ତରର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ନ୍ୟାୟିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ, ନ୍ୟାୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । କେସ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆଇସିଟିର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅଦାଲତ ଅଧିନସ୍ଥ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଲିଥିବା ପଦବୀଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ଏହା ସହିତ ନ୍ୟାୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟମାନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଅନେକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଲାଗି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି । ଏପରିକି ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି । ଆମର ମାନ୍ୟବର ବିଚାରପତିମାନେ ସମୟ ସମୟରେ ଏହି ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଆନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ ମାନିଥାଆନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଇ-କୋର୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଇ-କମିଟିର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏକୀକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢାନ୍ତୁ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଏହି ଏକୀକରଣ ଆଜି ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପାଲଟିଛି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା, ଲୋକମାନେ ସନ୍ଦେହ କରୁଥିଲେ, ଆରେ ଏହା ଆମ ଦେଶରେ କିପରି ହୋଇପାରିବ ? ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଏହାର ପରିସର କେବଳ ସହରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଏହାଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଏପିରିକ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସାଧାରଣ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଗତବର୍ଷ ଯେତେ ଏହି ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ହୋଇଥିଲା ସେଥିରୁ ୪୦ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଭାରତରେ ହୋଇଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସେହି ସେବାଗୁଡିକ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାସ ମାସ ଧରି ଅଫିସ ବୁଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋବାଇଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅନଲାଇନରେ ସେବା ତଥା ସୁବିଧା ପାଉଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ନ୍ୟାୟ ଅଧିକାରକୁ ନେଇ ସମାନ ଆଶା ରହିବା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ, ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ବୈଷୟିକ ଅନୁକୂଳମାନର ସମ୍ବଳ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଜି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହା ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏହି ପାରଦର୍ଶିତା କିପରି ସେମାନଙ୍କର ବୃତ୍ତିଗତ ଶକ୍ତି ହୋଇଯାଉ । ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଦେଶରେ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବ୍ଲକ ଚେନ୍‌, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଆବିଷ୍କାର, ସାଇବର-ସୁରକ୍ଷା, ରୋବୋଟିକ୍ସ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ବାୟୋ-ନୈତିକତା ଭଳି ବିଷୟ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଛି । ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନକ ଅନୁଯାୟୀ ହେବା ଉଚିତ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି- ‘ ନ୍ୟାୟ ମୂଳଂ ସୁରାଜ୍ୟଂ ସ୍ୱାତ’ ଅର୍ଥାତ୍ ଯେକୌଣସି ଦେଶରେ ନ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଶାସନର ଆଧାର । ତେଣୁ ନ୍ୟାୟ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହେବା ଉଚିତ, ଲୋକଙ୍କ ଭାଷାରେ ରହିବା ଉଚିତ । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ୍ୟାୟର ଆଧାର ସାଧାରଣ ଲୋକ ବୁଝି ପାରିନାହାନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ପାର୍ଥକ୍ୟ ନାହିଁ । ଆଜିକାଲି ମୁଁ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବିଷୟ ଉପରେ ମୋର ମନ ଟିକେ ଦେଉଛି । ଦୁନିଆଁରେ ଏପରି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆଇନ ତିଆରି ହୁଏ, ସେଠାରେ ଆଇନଗତ ଶବ୍ଦ ଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ଏକ ନିୟମ ଅଛି । କିନ୍ତୁ, ଏହା ସହିତ ଆଇନର ଅନ୍ୟ ଏକ ରୂପ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଥାଏ । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଭାଷାରେ ଥାଆନ୍ତି, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଭାଷାରେ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଉଭୟ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକ ଆଇନଗତ କଥା ବୁଝିବା ପାଇଁ ନ୍ୟାୟର ଦ୍ୱାରରେ ଯାଇ ଠକ୍ ଠକ୍ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମ ଦେଶରେ ଆଇନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନଗତ ଶବ୍ଦ ରହିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ତାହା ସହିତ ସେହି କଥା ସାମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଜ୍ଞାନରେ ଆସୁ । ସେହି ଭାଷାରେ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ବିଧାନସଭାରେ କିମ୍ବା ସଂସଦରେ ପାରିତ ହେବା ଉଚିତ । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଲୋକ ଏହାର ଆଧାରରେ କହିପାରିବେ । ଦୁନିଆର ଅନେକ ଦେଶରେ ଏହା ଏକ ପରମ୍ପରା ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରିଛି । ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ବି ଆମ ଦେଶରେ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଇଂରାଜୀରେ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ ସିଜିଆଇ ନିଜେ ଏ ବିଷୟ ଉପରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆସନ୍ତାକାଲି ଖବରକାଗଜଗୁଡିକରେ ସକାରାତ୍ମକ ଖବରର ସୁଯୋଗ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ । କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଝିବା କଷ୍ଟକର ଅଟେ । ଆମକୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରଳ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମେ କୋର୍ଟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିବ, ସେମାନେ ଏହା ସହ ଜଡିତ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଯେ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଭାଷାରେ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମର ପିଲାମାନେ ଯେଉଁମାନେ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ବିଶ୍ୱରେ ସେହି ଭାଷା ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ପଢିବା ପରେ ପରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ଏହା କରିପାରିବା ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା, ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ କିଛି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ସେହି କାରଣରୁ, ଗାଁର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ପିଲା, ଯିଏ ଭାଷା ପାଇଁ ବାଧା ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଯିବ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ୍ ନ୍ୟାୟ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ । ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ମାପକାଠି ଯିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ବେଳେବେଳେ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏକ ବଡ କାରଣ ହୋଇପାରେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ସାଧାରଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଯେ, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନର ମଧ୍ୟ ଜଟିଳତା ରହିଛି । ୨୦୧୫ରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୮ଶହ ଏପରି ନିୟମ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲୁ ଯାହା ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଉଥିଲା । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଯାହା କେନ୍ଦ୍ରର ନିୟମ ଥିଲା, ଆମେ ୧୪୫୦ନିୟମକୁ ରଦ୍ଦ କରିଦେଲୁ । କିନ୍ତୁ କେବଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପକ୍ଷରୁ ୭୫ଟି ଆଇନକୁ ଶେଷ କରିଦିଆଗଲା । ଆଜି ଏଠାରେ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ସହଜତା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଆଇନର ଏକ ବିରାଟ ୱେବ ଅଛି । ଲୋକମାନେ ମିଆଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏହି ନିୟମଗୁଡିକୁ ରଦ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ । ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍କାର କେବଳ ନୀତିଗତ ବିଷୟ କିମ୍ବା ପଲିସି ବିଷୟ ନୁହେଁ । ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ବିଚାରଧୀନ ମାମଲା ପାଇଁ ନୀତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ବାରମ୍ବାର ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ମୁଁ ବୋଧ ହୁଏ ବହୁଦିନ ଧରି ଏହି ସଭାରେ ବସିଛି । ବୋଧହୁଏ ବିଚାରପତିମାନେ ଏପରି ସଭାରେ ଆସିବାର ଯେତିକି ଅବସର ମିଳିଛି, ତାହାଠାରୁ ଅଧିକ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । କାରଣ ମୁଁ ବହୁବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଭାବରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସୁଥିଲି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ବସିବାର ସୁଯୋଗ ଆସିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଛି । କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ମୁଁ ଏହି ସମାବେଶରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ମାନୁଥିଲି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଜଡିତ ରହିଛି । ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ମଣିଷର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ୩ଲକ୍ଷ କଏଦୀ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ବିଚାରଧୀନ ବନ୍ଦୀଭାବେ ଜେଲରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ ପରିବାରର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ମାମଲାଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ଜଜ୍‌ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ କମିଟି ଅଛି, ଯାହାକି ଏହି ମାମଲାଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ । ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜାମିନରେ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତିମାନଙ୍କୁ ଅପିଲ କରିବି ଯେ ମାନବ ସମ୍ବିଧାନ, ସେହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଆଇନ ଆଧାରରେ ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ ତେବେ ଏହି ମାମଲାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବେ । ସେହିଭଳି ଅଦାଲତରେ ବିଶେଷକରି ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବିଚାରଧୀନ ମାମଲାଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ଆମ ସମାଜରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା ଅଛି । ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଭାଗିଦାରୀ, ଏହା ନ୍ୟାୟ ନିଜସ୍ୱ ଏକ ଅଲଗା ମାନବୀୟ ଅବଧାରଣା । ଯଦି ଆମେ ଦେଖିବା, ତେବେ ଆମ ସମାଜରେ ସେହି ପ୍ରକୃତି କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏବେ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆମେ ଆମର ସେହି ପରମ୍ପରା ହରାଇ ନାହୁଁ । ଆମକୁ ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଯେମିତି ଶିବ ସାହିବ୍ ଲଲିତ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ସେ ସାରା ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଉଛି କରୋନା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେ ଯାଇଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ,
କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମାମଲାଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ହୋଇଥାଏ, କୋର୍ଟର ଭାର ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଥାଏ । ସମାଜ ମଧ୍ୟ ନିରାପଦ ରହିଥାଏ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆମେ ସଂସଦରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ବିଲ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଛତା ଆଇନଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଆଇନଗତ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ଆମେ “ ସମାଧନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା” କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହୋଇପାରିବା । ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବା । ମୋତେ ପୁରା ଭରସା ଅଛି ଯେ ପ୍ରାଚୀନ ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ଏହିପରି ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପଣ୍ଡିତମାନେ ସେହି ଅମୃତକୁ ଆଣିବେ, ଯାହା ବୋଧହୁଏ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢିଙ୍କ ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରୁ ବାହାରୁଥିବା ଯେଉଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ଯାହା ନିଃଶ୍କର୍ସ ଆସିବ ସେମାନେ ନୂତନ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯିବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କଠାରେ କୃତଜ୍ଞ ଏବଂ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଦେଶର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କୁ ଯାହା କରିବାକୁ ପଡିବ, ତାହା ରାଜ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ ବା କେନ୍ଦ୍ରସରକାର ସେମାନେ ବହୁମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟାସ କରିବେ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କର ଆଶା ଏବଂ ଉପେକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ ସେତେବେଳେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗୌରବ ସହିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମ୍ମାନର ସହିତ, ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବା । ଏହା ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ରହିଛି ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Joint Conference of Chief Ministers and Chief Justices of High Courts
29 APR 2022 1:50PM by PIB Delhi
Hon'ble Chief Justice of India Shri NV Ramana ji, Justice Shri UU Lalit ji, Union Law Minister Shri Kiren Rijiju ji, Minister of State Prof. SP Singh Baghel ji, Respected Chief Ministers of all states, Lieutenant Governors of UTs, Hon'ble Judges of the Supreme Court of India, Chief Justices of High Courts, distinguished guests, all other dignitaries present here today, ladies and gentlemen!
This joint conference of the Chief Ministers of States and the Chief Justices of the High Court is the reflection of our constitutional marvel. I am glad that on this occasion I also got an opportunity to spend a few moments with you all. In our country, while the role of the judiciary is that of the guardian of the constitution, the legislature represents the aspirations of the citizens. I believe that this confluence of the two streams of Constitution and the balance created will prepare the roadmap for an effective and time bound judicial system in the country. I extend my heartfelt good wishes to all of you for this event.
Friends,
These joint conferences of Chief Ministers and Chief Justices have been held in the past as well. And, some new ideas have always emerged from them for the country. But, this time this event is even more special. Today this conference is being held at a time when the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. These 75 years of independence have continuously clarified the roles and responsibilities of both the judiciary and the executive. Wherever necessary, this relation has evolved continuously to provide a direction to the country. Today, during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', as the country is taking new resolutions with new dreams, we too must look towards the future. What kind of judicial system would we like to see in the country in 2047, when the country will complete 100 years of its independence? How do we make our judicial system so capable that it can fulfil the aspirations of India of 2047? This question should be our priority today. We should have a vision of such a judicial system in 'Amrit Kaal’ where justice is accessible, justice is expeditious and justice is for all.
Friends,
The government is making every effort to reduce the delay in justice in the country. We are trying to increase the judicial strength and the efforts are on to improve the judicial infrastructure. The use of ICT for case management has already been started. From subordinate courts and district courts to high courts, efforts are also being made to fill vacancies. Besides, extensive work is also being done in the country to strengthen the judicial infrastructure. States also have a major role to play in this endeavour.
Friends,
Today technology has become an important tool for the rights of citizens, for their empowerment all over the world. Even in our judicial system, you are all familiar with the possibilities of technology. Our Honourable judges keep taking this discussion forward from time to time. The Government of India also considers the possibilities of using technology in the judicial system as an essential part of the Digital India mission. For example, the e-courts project is being implemented today in mission mode. Under the guidance of the Supreme Court e-committee, the work of technology integration and digitization in the judicial system is progressing rapidly. I would also urge all the Chief Ministers present here and all the chief Justices of the high courts to give special importance to this campaign and to carry it forward. This integration of judiciary with Digital India has become the expectation of the common man of the country today. You see, a few years ago digital transactions were considered impossible for our country. People were apprehensive about it. They used to wonder if this could ever happen in our country. And they also believed that its scope would be limited only to the cities; it would not be extended beyond that. But today digital transactions have become common in small towns and even villages. Out of all the digital transactions made all over the world last year, 40 percent of it had taken place in India. Those services related to the government, for which the citizens had to constantly go to the offices for months earlier, are now available on mobile. In such a scenario, it is quite natural that the citizen, who is getting services and facilities online, will have similar expectations regarding the right to justice as well.
Friends,
Today when we are talking about technology and futuristic approach, an important aspect of it is tech-friendly human resources. Technology is a natural part of the lives of youth today. We have to ensure that this expertise of the youth becomes their professional strength. Nowadays subjects like block-chains, electronic discovery, cyber-security, robotics, artificial intelligence and bio-ethics are being taught in law universities of several countries. Legal education should be according to these international standards in our country as well. And it is the responsibility of all of us to ensure the same. We need to make concerted efforts for that.
Friends,
It is said in our scriptures-न्यायमूलं सुराज्यं स्यात्. That is, justice is the basis of governance in any country. Therefore justice should be connected to the people; it should be the lingua franca of the people. Unless the common man understands the basis of justice, there is not much of a difference between justice and government order for him. These days I am brainstorming on a subject in the government. There are many such countries in the world where laws are made using the legal terminologies, but at the same time those legal terminologies are explained in simple language for the common man to understand. Both the forms are valid. As a result, the common man does not have to go to the judicial system again and again to understand the legal terms. We are trying to ensure that in the coming days, there is not only a complete 'legal terminology' for the laws in our country, but also a simpler version of the same laws in a language well understood by the common man. Both would be passed together in the Assembly or in the Parliament so that later the common man can speak on the basis of it. This is a tradition in many countries of the world. Now I have formed a team, and they are studying it.
Friends,
Even today in our country all the proceedings of the high courts and the Supreme Ccourt are done in English. And I appreciate that the CJI himself has touched upon this topic. If the newspapers pick up this story tomorrow, it will make a positive news story. But people will have to wait for that.
Friends,
A large population finds it difficult to understand the judicial process as well as its verdicts. We need to make this system simple and accessible to the general public. We need to encourage local languages in courts. This will increase the confidence of the common man of the country in the judicial system. They will feel connected to it. Now we are trying to impart technical education and medical education in our mother tongue. Our children go to other countries and try to learn new languages of those countries to get admission in medical colleges. So, we can start this initiative in our country. I am glad that many states have taken the initiative of imparting technical education and medical education in their mother tongue. The poor child of a village faces obstacles due to language barriers in higher education. But now all avenues will be opened to him and this too is a great justice. This is also social justice. There is no need to go to the judiciary for social justice. Sometimes language can also become a major factor in getting social justice.
Friends,
Another serious problem is the interpretation of law for the common man. In 2015, we had identified about 1800 such laws which had become outdated or irrelevant. Out of these, we abolished 1450 such laws of the centre. But, only 75 laws have been abolished by the states. All the Chief Ministers are sitting here today. I urge you to take steps to repeal those laws for the rights of the citizens of your state, for their ease of living. There is such a huge web of laws in your regions. People are trapped in the web of archaic laws. Kindly repeal those laws and the people will bless you!
Friends,
Judicial reform is not just a policy matter. To resolve crores of pending cases in the country, every effort, from policy to technology, is being made in the country and we have discussed it time and again. In this conference as well, all the experts like you will talk in detail on this subject. I am certain of a positive outcome. I have probably been attending such meetings for a very long time. Perhaps I have got the opportunity to attend such meetings more than the judges because I used to come to this conference as a Chief Minister for several years. Now I have got the opportunity to keep coming here as the Prime Minister. In a way, I am a senior in this gathering.
Friends,
While speaking on this subject, I believe that human sensitivity is very crucial to all these tasks. We also have to keep human sensitivity at the core. Today, there are about 3.5 lakh prisoners in the country who are under-trial and are in jail. Most of these people are from poor or ordinary families. In every district there is a committee headed by the District Judge to review these cases and wherever applicable they can be released on bail. I would appeal to all the Chief Ministers and justices of the High Courts to give priority to these matters, if possible, on humanitarian grounds and of course on the basis of law. Similarly, mediation is also an important way of getting long-pending cases resolved in the courts, especially at the local level. There is thousands of years old tradition of settlement of disputes through mediation in our society. Amicable settlement and mutual participation reflect a distinct humanitarian concept of justice. In fact, that characteristic of our society still exists. We have not lost those traditions of ours. We need to strengthen this democratic system. I would also like to appreciate Lalit Ji . He has travelled all over the country and has visited every state for this work and that too during the Corona period.
Friends,
In this way, cases are resolved in less time, the burden of courts is also reduced, and the social fabric also remains secured. With this thinking, we have introduced the Mediation Bill in the Parliament as umbrella legislation. With our rich legal expertise, we can become a global leader in the field of 'Mediation to Solution'. We can present a model to the whole world. I am sure that with ancient human values and modern approach, after discussing all such topics in detail in this conference, all the scholars like you will come up with that essence, which will probably be useful to the future generations. The new ideas that will emerge from this conference will become a medium to fulfil the aspirations of New India. With this belief, I am once again grateful to all of you for your guidance and I assure you on behalf of the government that both the central government and the state governments will put every effort and provide every possible assistance to the judicial system of the country so that all of us together can fulfil the aspirations and expectations of the citizens of the country. I hope we can stride ahead further with more pride, honour and glory in terms of our judicial system when the nation celebrates 100 years of independence in 2047. My best wishes to you! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.