Prime Minister's Office
English translation of Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at a programme organised by Sanatan Mandir Cultural Centre in Canada
01 MAY 2022 9:49PM by PIB Delhi
Namaskar!
Wishing you all a very Happy Azadi ka Amrit Mahotsav and Gujarat Day! We are all aware of the role played by the Ontario-based Sanatan Mandir Cultural Centre in keeping Indian culture and Indian values alive in Canada. I have experienced this in my visits to Canada that how successful you have been in these efforts of yours and how you have left a positive impression of yourself. We can never forget that memorable recollection of the experience of 2015, that affection and love of people of Indian origin in Canada. I congratulate the Sanatan Mandir Cultural Centre and all of you associated with this innovative effort. This statue of Sardar Vallabhbhai Patel at the Sanatan Temple will not only strengthen our cultural values, but will also be a symbol of the relationship between the two countries.
Friends, wherever an Indian lives in the world, no matter how many generations he has lived, his Indianness, his loyalty to India does not diminish even a little. Whichever country that Indian lives in, he serves that country with full dedication and honesty. The democratic values, the sense of duty that his forefathers carried away from India, are always alive in the corner of his heart.
This is because, India along with being a nation, is also a great tradition, an ideological establishment, a ritual of a sacrament. India is the top thinking that talks about 'Vasudhaiva Kutumbakam'. India does not dream of its own upliftment at the cost of the loss of another. India wishes with it the welfare of the entire humanity, the entire world. That is why, in Canada or any other country, when an eternal temple dedicated to Indian culture is made, it also enriches the values of that country.
Therefore, if you celebrate the Amrit Mahotsav of India's Independence in Canada, then there is also a celebration of the shared heritage of democracy. And so, I believe, this celebration of the Amrit Mahotsav of India's Independence will also give an opportunity to the people of Canada to see India more closely.
Friends,
The event associated with the Amrit Mahotsav, the site of the Sanatan Mandir Cultural Centre, and the statue of Sardar Patel, are in themselves a great picture of India. What did our freedom fighters dream of in the freedom struggle? How did they struggle for a free country? An India that is modern, an India that is progressive! And at the same time, an India that is connected to its roots by its thoughts, by its thinking, by its philosophy. That is why, Sardar Saheb restored the Somnath temple to remind India of its legacy of thousands of years, which stood at a new juncture after independence. Gujarat witnessed that cultural mahayagya.
Today, in the Amrit Mahotsav of Independence, we resolve to create a new India like this. We reiterate Sardar Saheb's resolve to fulfil that dream. And in this 'Statue of Unity' is a big inspiration for the country. As a replica of the 'Statue of Unity', the statue of Sardar Saheb will be installed at the Sanatan Mandir Cultural Centre in Canada.
Friends,
Today's event is a symbol of the fact that India's Amrit Sankalp is not limited to India’s borders alone. These resolutions are spreading all over the world, connecting the whole world. Today, as we take forward the 'Atmanirbhar Bharat' campaign, we also talk of opening up new possibilities of progress for the world. Today, when we strive for the spread of Yoga, we wish 'Sarve Santu Niramay' for every person in the world.
India's voice is also representing the entire humanity on topics like climate change and sustainable development. It is time to take this campaign of India forward. Our hard work is not only for ourselves, but the welfare of the entire humanity is linked to India's progress, and we have to make the world realize this. All of you Indians and all the people of Indian origin have a huge role to play in this.
These events of Amrit Mahotsav should be a medium to take India's efforts, india's ideas to the world, and it should be our priority! I am confident that by following these ideals of ours, we will also create a new India, and realize the dream of a better world. With that in mind, thank you very much to all of you!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কানাডাৰ সনাতন মন্দিৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰদ্বাৰা আয়োজিত এটি কাৰ্য্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 MAY 2022 9:49PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক আটাইকে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ আৰু গুজৰাট দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনালো! কানাডাত ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ভাৰতীয় প্ৰমূল্যৰাজিক সজীৱ কৰি ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত অন্টাৰিঅ'-স্থিত সনাতন মন্দিৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰই পালন কৰা ভূমিকা সম্পৰ্কে আমি সকলো অৱগত। মই কানাডা ভ্ৰমণ কৰি অনুভৱ কৰিছো যে আপোনাসৱ আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰাজিত সফল হৈছে আৰু আপোনালোকে নিজৰ মনত এক ইতিবাচক ধাৰণা গ্ৰহণ কৰিছে। আমি ২০১৫ ৰ অভিজ্ঞতা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো, কানাডাত ভাৰতীয় মূলৰ লোকসকলৰ সেই স্নেহ আৰু মৰমৰ কথা। মই এই উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰচেষ্টাৰে জড়িত সনাতন মন্দিৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ আৰু আপোনালোক আটাইকে অভিনন্দন জনালো। সনাতন মন্দিৰত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে কেৱল আমাৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধক সুদৃঢ় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ দুয়োখন দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ প্ৰতীক হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল, এজন ভাৰতীয়ই বিশ্বখনৰ য'তেই বসবাস নকৰক কিয়, তেওঁ যিমান প্ৰজন্ম ধৰি বাস নকৰক কিয়, তেওঁৰ ভাৰতীয়ত্ব, ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁৰ আনুগত্য অলপো হ্ৰাস নহয়। ভাৰতীয় লোকে যিখন দেশতে বাস নকৰক কিয়, তেওঁ সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু সততাৰে সেই দেশত সেৱা আগবঢ়ায়। গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, তেওঁৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে ভাৰতৰপৰা কঢ়িয়াই অনা কৰ্তব্যবোধ, তেওঁৰ হৃদয়ত সদায়েই সজীৱ হৈ থাকে।
ইয়াৰ কাৰণ হৈছে, ভাৰত এখন ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লগতে, এক মহান পৰম্পৰাও, এক আদৰ্শগত প্ৰতিষ্ঠান, এক সংস্কাৰ ব্যৱস্থা। ভাৰত হৈছে 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম' সম্পৰ্কে কোৱা শীৰ্ষ চিন্তাধাৰা। ভাৰতে আনৰ ক্ষতিৰ বিনিময়ত নিজৰ উত্থানৰ সপোন নেদেখে। ভাৰতে ইয়াৰ লগতে সমগ্ৰ মানৱতা, সমগ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণ কামনা কৰে। সেয়েহে, কানাডা বা আন যিকোনো দেশত ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতি সমৰ্পিত এক চিৰন্তন মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা কাৰ্য্যই সেই দেশৰ মূল্যবোধকো সমৃদ্ধ কৰে।
সেয়েহে, আপোনাসৱে কানাডাত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা কাৰ্য্যই গণতন্ত্ৰৰ সহভাজিত ঐতিহ্য উদযাপন কৰাকো সূচিত কৰে। আৰু সেয়েহে, ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ এই উদযাপনে কানাডাৰ জনসাধাৰণক ভাৰতক অধিক নিবিড়ভাৱে চাবলৈ এটি সুযোগো প্ৰদান কৰিব বুলি মই বিশ্বাস কৰো।
বন্ধুসকল,
অমৃত মহোৎসৱ, সনাতন মন্দিৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ স্থান আৰু চৰ্দাৰ পেটেলৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰে সম্পৰ্কীয় এই কাৰ্য্যসূচী নিজেই ভাৰতৰ এক মহান ছবি। স্বাধীনতা সংগ্ৰামত আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে কি সপোন দেখিছিল? তেওঁলোকে কেনেকৈ এখন মুক্ত দেশৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিছিল? এনে এখনি ভাৰত যি আধুনিক, এনে এখনি ভাৰত যি প্ৰগতিশীল! আৰু একে সময়তে, এনে এখনি ভাৰত যি ইয়াৰ চিন্তাধাৰাৰদ্বাৰা, ইয়াৰ ভাৱনাৰাজিৰদ্বাৰা, ইয়াৰ দৰ্শনৰদ্বাৰা বদ্ধমূলভাৱে সংযুক্ত। সেয়েহে, চৰ্দাৰ চাহেবে ভাৰতক ইয়াৰ কেইবা হাজাৰ বছৰীয়া লিগেছীৰ কথা মনত পেলাই দিবলৈ সোমনাথ মন্দিৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰে, যি স্বাধীনতাৰ পিছত এক নতুন সন্ধিক্ষণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। গুজৰাট সেই সাংস্কৃতিক মহাযজ্ঞৰ সাক্ষী আছিল।
আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত আমি এনেধৰণৰ এখনি নৱ্য ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো। আমি চৰ্দাৰ চাহেবৰ সেই সপোন পৰিপূৰণৰ সংকল্পৰ কথা পুনৰ স্মৰণ কৰিছো। আৰু এই 'একতাৰ প্ৰতিমূৰ্তি' (Statue of Unity) দেশখনৰ বাবে এক ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা। 'ষ্টেচু অৱ ইউনিটি' ৰ প্ৰতিকৃতি হিচাপে, কানাডাৰ সনাতন মন্দিৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰত চৰ্দাৰ চাহেবৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ কাৰ্য্যসূচী ভাৰতৰ অমৃত সংকল্প কেৱল ভাৰতৰ সীমাতে যে সীমাবদ্ধ নহয়, তাকে সূচিত কৰিছে। এই সংকল্পৰাজি সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছে, সমগ্ৰ বিশ্বকে সংযোগ কৰিছে। আজি আমি 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' অভিযানক আগুৱাই নিয়াৰ সময়তে আমি বিশ্বখনৰ বাবে প্ৰগতিৰ নতুন সম্ভাৱনা মুকলিৰ কথাও কৈছো। আজি আমি যোগৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চেষ্টা কৰাৰ সময়তে, আমি বিশ্বৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ 'সৰ্বে সন্তু নিৰাময়' কামনা কৰিছো।
তদুপৰি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দৰে বিষয়ত ভাৰতৰ কণ্ঠস্বৰে সমগ্ৰ মানৱজাতিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। ভাৰতৰ এই অভিযানক আগুৱাই নিয়াৰ সময় সমাগত। আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কেৱল আমাৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ কল্যাণৰ অৰ্থে যি ভাৰতৰ প্ৰগতিৰে সংযুক্ত আৰু আমি ইয়াক বিশ্বক উপলব্ধি কৰাব লাগিব। আপোনালোক সকলো ভাৰতীয় আৰু ভাৰতীয় মূলৰ সকলো লোকৰে এই ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ ভূমিকা আছে।
অমৃত মহোৎসৱৰ এই কাৰ্য্যসূচীৰাজি ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা, ভাৰতৰ ধাৰণাসমূহ বিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ এক মাধ্যম হ'ব লাগে আৰু ই আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হ'ব লাগে! মই নিশ্চিত যে আমাৰ এই আদৰ্শসমূহ অনুসৰণেৰে আমি এখন নৱ্য ভাৰতো গঢ়ি তুলিম আৰু এখন উন্নত বিশ্বৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিম। সেই ভাৱনাৰেই, আপোনালোক আটাইকে অশেষ ধন্যবাদ জনালো!