খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা নুমিৎ ৯০গী কেম্পেন ‘অজাদি সে অন্ত্যোদয় তক’ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতপু নিংতম লান্মীশিংনা মংজরম্বা মংলানগুম্না শেম্নবা মাইকৈলোমদা চংশিল্লি: শ্রী গিরিরাজ সিংহ
কেম্পেন অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা দিস্ত্রীক্ত ৭৫দা মন্ত্রালয় ৯গী স্কীমশিং ১৭ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি
খনগৎলবা দিস্ত্রীক্তিশিং অসি ভারতকী নিংতম খোঙজংগী শোন্নখিদ্রবা হিরো ৯৯গী পোক্নফম লমদমশিংগা চান্নবা শিল্লি
28 APR 2022 5:05PM by PIB Imphal
রুরেল দিবলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং ০৯গী বেনিফিসরী স্কীমশিংগা লোয়ননা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ২৮দা লৈরিবা দিস্ত্রীক্ত ৭৫ য়ৌহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা নুমিৎ-৯০গী কেম্পেন অমা ওইরিবা, ‘অজাদি সে অন্ত্যোদয় তক’ হৌদোকখ্রে। চহি চুপ্পা চৎথরিবা অজাদি কা অমৃত মহোৎসব (এ.কে.এ.এম.)গী ইথিল পাংথোক্তুনা, মশক খঙদোক্লবা দিস্ত্রীক্তশিং অসি ভারতকী নিংতম লান মনুংদা লৈবাক্কীদমক থৱায় থাখিবা নিংতম লান্মী ৯৯গী পোক্নফম লমদমগা চান্ননবা শিল্লি।
কেম্পেন অসিগী পান্দম অসি খনগৎলবা স্কীমশিং ১৭ বেনিফিসরীশিংদা মপুং ফানা ফংহনবগীদমক হকথেংননা মতেং পীদুনা শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং খুদিংমক্না খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক ফংহনবা অসিনি।
চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা শোৎথদুনা লৈহৌরবা, দিস্ত্রীক্ত ৭৫, এম.পি.সি.ই. (মন্থলী পর কেপিতা ইন্দিকেতরস) অমসুং দি.৫/দি.৭ এস.ই.সি.সি.-২০১১ (সোসিও-ইকোনোমিক কাস্ত সেন্সস) দেতাগী খুৎথাংদা খনগৎলি।
অজাদি সে অন্ত্যোদয় তক কেম্পেন অসিনা সরকারনা লৌখৎলিবা অমৃত মহোৎসবকী অচেৎপা খোঙথাংনি হায়দুনা, রুরেল দিবলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতপু নিংতম লান্মীশিংনা মংজরম্বা মংলানগুম্না শেম্নবা মাইকৈলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি মায় পাক্নবা, মন্ত্রালয় ৯ পুম্বনা মীয়ামগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ঐখোয়না মসিগী স্কীমশিং ১৭ অসি কুপ্পা য়েংশিনবগা লোয়ননা মপুং ফানা য়ৌহনগনি। কেম্পেন অসি লোইশিল্লবা মতুংদা মসিবু রেকোর্দ ওইনা থমগনি”, হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি।
রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্যগী মন্ত্রী সাধবি নিরঞ্জন জ্যোতিনা কেম্পেন অসি হৌদোকপা মনুংদা মহাক্কী মিৎয়েং শিয়র তৌদুনা হায়খি, “ঙসিসু দিস্ত্রীক্তকী মীয়াম্না খঙদবা নিংতম লান্মী কয়া অমা লৈরি। ঐখোয়না হৌজিক মখোয়বু নিংশিংনবা, মখোয়দা ইকাই খুমনবা উৎনবা অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহন্নবা তাঞ্জা অমা ফংলে। নুমিৎ ৯০দা ঐখোয়গী পান্দম অসিবু ফংদুনা অথৌবশিং অসিদা অশেংবা ইকাই খুম্নবা পীবা অমা ওইরগনি”।
পঞ্চায়তী রাজকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী কাপিল মোরেশ্বর পতিলনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসিগী খুৎথাংদা, মীয়াম্না হৌজিক্তি নিংতম লানগী নিংশিংবিদ্রবা হিরোশিংগী মরমদা শকখঙবা হৌরো।
রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী নগেন্দ্র নাথ সিংহনা হায়খি, “ঙসিগী থৌরম অসি অখন্নবা থৌরম অমনি। ঙসি ঐখোয়না নিংতম লানগা মরী লৈনবা কাওথোক্লুরবা নিংতম লান্মীশিংগী থৌদাং অমসুং মখোয়না কৎথোকখিবশিং নিংশিংলি”।
থৌরম অসিগী মনুংদা, শ্রী গিরিরাজ সিংহনা খনগৎলবা ৯৯গী মনুংদগী নিংতম লান্মী ৩গী ইমুং-মনুংগা লোয়ননসু উনখি। ছত্তিসগরগী রজনন্দগাওদগী লৈখিদ্রবা নিংতম লান্মী শ্রী থাকুর প্যারে লাল সিংহগী মরী-মতানা হায়খি মদুদি – “মসিগী থৌরম অসি ঐখোয়গী ইমুং-মনুং, দিস্ত্রীক্ত অমসুং সহরগী চাউথোকচনিংঙাই অমনি”।
অজাদি সে অন্ত্যোদয় তক কেম্পেন অসি রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়, সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত-দিব্যাংজানগী দিপার্তমেন্ত, ফাইনান্সিএল সর্বিসকী দিপার্তমেন্ত, স্কীল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রোপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়, এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মস ৱেলফিয়রগী দিপার্তমেন্ত, হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী দিপার্তমেন্ত, দিপার্তমেন্ত ওফ এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দায়রী অমসুং লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না পুন্না হোৎনবনি।
কেম্পেন অসি মশক খঙদোক্লবা নিংতম লান্মী (এফ.এফ.), পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুৎ (পি.আর.আই.শিং), নুপীগী নেৎৱার্ক, নহাগী গ্রুপশিং অমসুং মহৈরোইশিং য়াওনা স্কীমশিং অসিগী মায় পাকপা উৎতুনা খুঙ্গংগী স্তেকহোল্দর পুম্বা য়াওদুনা সেলেব্রেতরী মোদতা হাপক্নি। হায়রিবা অসিদা মীয়ামগী মীহুৎশিং হায়বদি লোকেলগী এম.পি.শিং, এম.এস.এ.শিং, সর্পন্স অসিনচিংবা মতেং পাংবগা লোয়ননা শরুক য়াগনি।
অজাদি সে অন্ত্যোদয় তক কেম্পেন অসি কলচর মন্ত্রায়ল অমসুং অতৈ শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং পুম্বগা মতেং পাংবগা লোয়ননা রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লমজিংলি।
কেম্পেন অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্বগী দিস্ত্রীক্ত ৭৫ কোনশিল্লি মিং ওইনা আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, বিহার, ছত্তিসগর, গোৱা, গুজরাত, হারিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝর্খন্দ, কর্নাতকা, কেরলা, মহারাস্ত্রা, মনিপুর, মঘালয়, মিজোরম, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, পুদুচেরী, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তেলঙ্গনা, তামিল নাদু, ত্রিপুরা, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গাল অসিনি।
দিস্ত্রীক্ত ৭৫গীদমক্তা মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Giriraj Singh launches 90-day campaign ‘Azadi Se Antyodaya Tak’
Prime Minister Shri Narendra Modi is working towards making India as dreamt by freedom fighters: Shri Giriraj Singh
The campaign aims to saturate 17 schemes of 9 Ministries in 75 selected districts across the country
Selected districts are aligned with the birth places of 99 unsung heroes of Indian freedom movement
28 APR 2022 5:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development & Panchayati Raj Shri Giriraj Singh today launched ‘Azadi Se Antyodaya Tak’, a 90-day campaign with a mission to saturate 75 Districts across 28 States/UTs with beneficiary schemes of 09 central ministries. Celebrating the spirit of the year- long Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM), the identified districts are aligned with the birth place of 99 Freedom Fighters, who made the ultimate sacrifice for the nation during India’s struggle for independence.
The goal of the campaign is to take up 17 select schemes with direct assistance to beneficiaries in saturation mode, reaching out to the person at the bottom of the pyramid in rural areas by each of the participating ministries/departments.
The 75 districts, marginally lagging behind in the development parameters, have been shortlisted through MPCE (Monthly per Capita Indicators) and D5/D7 SECC-2011 (Socio-Economic Caste Census) data.
Describing the Azadi se Antyodaya Tak campaign as a concrete step of the government towards Amrit Mahotsav, Union Minister for Rural Development and Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh said that the Prime Minister Shri Narendra Modi is working towards making India as dreamt by freedom fighters. He said that to make the campaign successful, all 9 Ministries must work unitedly along with public participation. We will take these 17 schemes in saturation mode along with intensive real time monitoring. It will be kept as a record after the campaign is completed”, the Minister added.
Sharing her views during the launch of the campaign, Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti said, “Even today there are many freedom fighters whom the people of the district do not even know. We now have an opportunity to remember them, pay tribute to them and develop their village. Achieving our goal in 90 days will be a true tribute to the martyrs."
Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil said that through the campaign, the people will now get to know about unsung heroes of the freedom struggle.
Shri Nagendra Nath Sinha, Secretary, Ministry of Rural Development said, “Today’s program is unique in itself. Today we are remembering the contribution and role of the forgotten freedom fighters associated with the freedom struggle.”
During the programme, Shri Giriraj Singh also interacted with the families of 3 freedom fighters out of 99 selected. Relatives of freedom fighter Late Shri Thakur Pyare Lal Singh from Rajnandgaon, Chhattisgarh said that- “This event is a matter of pride for our family, district and city.”
Azadi Se Antyodaya Tak campaign is a concerted effort of Ministry of Rural Development, Department of Social Justice & Empowerment-Divyangjan, Ministry of Women & Child Development, Department of Financial Services, Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, Department of Agriculture & farmers Welfare, Department of Health & Family Welfare, Department of Animal Husbandry & Dairying and Ministry of Labour & Employment.
The campaign will be implemented in a celebratory mode involving all rural stakeholders including families of identified freedom fighters (FF), Panchayati Raj Institutions (PRIs), women networks, youth groups and students highlighting the achievements of the schemes. It will also be participatory in its approach with active support of public servants like local MPs, MLAs, Sarpanch etc.
The Azadi Se Antyodaya Tak campaign is being led by Ministry of Rural Development with active support from Ministry of Culture and all participating ministries/departments.
The campaign is extended to cover 75 districts across 28 States/UTs namely Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Madhya Pradesh, Odisha, Puducherry, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Telangana, Tamil Nadu, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal.
Click here for the list of 75 Districts