মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা কন্সলতেন্সী দিভেলপমেন্ত সেন্তর (সি.দি.সি.)গা মখোয়গী মেন পাৱর, মফম হোংবা য়াবা এসেত অমসুং পীফম থোকপা/পাংথোকফম থোকপশিংগা লোয়ননা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (দি.এস.আই.আর.)গী কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.)গা পুন্সিনবগী অয়াবা পীখ্রে
27 APR 2022 4:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা মখাগীশিং অসগী অয়াবা পীখ্রেঃ
1. সি.দি.সি.গী হৌজিক লৈরিবা ইমপ্লোয়ী ১৩বু সি.এস.আই.আর.না অহেনবা পোস্ত ১৩ শেমদুনা লৌশিল্লগনি।
• ii. সি.দি.সি.না নই দিল্লীগী ইন্দিয়া হেবিতেত সেন্তরদা মফম কন্দুনা লৈরিবা ওফিস মফম অসি রি-এলোকেসন তৌনবগীদমক্তা ইন্দিয়া হেবিতেত সেন্তরদা খুৎশিন্নরগনি অমসুং রি-এলোকেসন তৌবদগী লাকপা শেনফম অদুবুনা কন্সোলিদেতেদ ফন্দ ওফ ইন্দিয়াদা হাপচিল্লগনি।
1. পুন্সিল্লবা মতুংদা, সি.সি.সি.গী মফম হোংবা য়াবা এসেত অমসুং লাইএবিলিতী খুদিংক সি.এস.আই.আর.দা পীরগনি।
মরু ওইবা চৈথেং:
সোসাইতী অনি পুনবসিনা দিপার্তমেন্তপু মওং-মরিল নাইহনবতা নত্তনা প্রধান মন্ত্রীগী মিনিমম গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সকী মঙলানগী কাঙলোনসু ইল্লি। এজুকেসনগী মতাংদা কন্সলতেসন তৌবা, তেক্নোলোজী পীথোকপগী মতাংদা সি.দি.সি.না এক্সপেরিএন্স লৈরিবা অসিনা সি.এস.আই.আর.দা কান্নবা য়াম্না পীগনি। সি.এস.আই.আর.না মখাগী হীরমশিং অসিদা ভেল্যু লৈবগী তঙাই ফদবশিংবু পুন্সিনবগী থৌওং অসিনা পীগনি।
1. প্রোজেক্তশিংগী তেক্নো-কম্মর্সিএল এসেসমেন্ত তৌবা
2. ফিল্দদা শিজিন্নরিবা সি.এস.আই.আর. তেক্নোলোজীশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক চৈথেংশিং য়েংশিনবা
3. সি.এস.আই.আর. তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা অকুপ্পা দিজাইন শেম্বা অমসুং প্রোতোতাইপ শেম্বগী ইঞ্জিনিয়রিংগীদমক্তা চুনবা কন্সলতেন্ত খনবা অমসুং মার্কেৎকীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈনবগীদমক্তা স্তেকহোলদরশিংগী তঙাই ফদবশিং পীনবগীদমক্তা সি.এস.আই.আর.গী তেক্নোলোজী তাকপা।
4. কারবার চাউখৎহন্নবা থবক-থৌরমশিং পায়খৎপা
বেকগ্রাউন্দঃ
সি.এস.আই.আর. অমসুং সি.দি.সি. হায়বসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (দি.এস.আই.আর.) বিভাগকী মখাদা লৈবা তোঙান-তোঙানবা ওতোনোমস বোদি (এ.বি.এস.)নি। সি.এস.আই.আর. অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌনবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা সাইন্তিফিক ওইবা ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ পাংথোক্নবা লৈবাক্কী আর. অমসুং দি. ওর্গনাইজেসন ওইনা ১৮৬০ সোসাইতী রেজিস্ত্রেসন এক্ত এস.এস.আই.গী মখাদা ইং ১৯৪২দা লিংখৎখিবনি।
সি.দি.সি. অসিনা লৈবাক্কী কন্সলতেন্সী স্কিল অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈহন্নবা, মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা অমসুং খুমাং চাউশিলহন্নবা দি.এস.আই.আর.গী তেংবাংগা লোয়ননা ইং ১৯৮৬তা সোসাইতী অমা ওইনা লিংখৎখিবনি। সি.দি.সি.বু দি.এস.আই.আর.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা ওক্তোবর ১৩, ২০০৪দা অয়াবা পীখিবনি। সি.দি.সি.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন ওইবগী মেমোরেন্দম অমসুং আর্তিকল ওফ এসোসিএসন অসিনা ইং ২০০৮গী জনুৱারী ১৬তা পীখি। সি.দি.সি. অসি নই দিল্লীগী ইন্দিয়া হেবিতেত সেন্তরদা স্ক্বার মিতর ১০০০ পাক চাউবা ওফিস অমদা লৈ। মফম অসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ৮/৩/১৯৯০দা লীজতা পীখিবনি। সি.দি.সি.গী পর্মানেন্ত ইমপ্লোয়ী ১৩ লৈ।
১৪শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না হায়বগী মতুং ইন্না, নিতি আয়োগনা সরকারগী তোঙানবা বিভাগশিংগী মখাদা ওতোনোমস বোদি (এ.বি.এস.)শিং হঙ্গৎনা য়েংশিনবগী থৌওং পাংথোকখি। দি.এস.আই.আর.গী মখাদা লৈবা এ.বি.এস. অনি, সি.এস.আই.আর. অমসুং সি.দি.সি.বু হঙ্গৎনা য়েংশিনবগী থৌওং অসি নিতি আয়োগকী রিভিয়ু কম্মিতীগী ১০শুবা, ১৩শুবা অমসুং ১৮শুবা মীফমদা পাংথোকখি। “সি.দি.সি.না মতিক লৈবগী মতৌ উবা ফংবনা মরম ওইরগা সি.এস.আই.আর.গা পুন্দুনা মখা তানা থবক চত্থবা য়াগনি” হায়না রিভিয়ু কম্মিতীনা হায়খি। কম্মিতী অসিগী এ.বি.এস. রিপোর্ত্তা থৌওং অসিনা দি.এস.আই.আর.না সোসাইতী রেজিস্ত্রেসন এক্ত ১৮৬০ (এস.আর.এ.)গী মখাদা এ.বি. অমখক্তা লৈরগনি হায়না মখা তাখি। পুন্সিনবগী কাঙলোন শেম্নবগীদমক্তা লিংখৎখিবা এদভাইজরী কম্মিতীগী ৱারোল অমসুং সোসাইতী রেজিস্ত্রেসন এক্ত ১৮৬০গী সেক্সন ১২গী মখাদা লৈবা তঙাই ফদবা থৌওংগী মতুং ইন্না, সি.দি.সি.গী গবর্নিং কাউন্সিল অমসুং সি.এস.আই.আর.গী গবর্নিং বোদী অনিমক্না সি.দি.সি.বু সি.এস.আই.আর.গা পুন্সিনবগী ৱাহৌদোক্কী অয়াবা পীখি।

Cabinet
Cabinet approves Amalgamation of Consultancy Development Centre (CDC) along with its manpower, moveable assets and liabilities with Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) of Department of Scientific and Industrial Research (DSIR)
27 APR 2022 4:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the following:
1. The existing 13 employees of CDC shall be accommodated in CSIR by creating thirteen (13) supernumerary posts.
2. The premises occupied by CDC at India Habitat Centre, New Delhi will be surrendered to India Habitat Centre for re-allocation and realized amount from re-allocation will be deposited in the Consolidated Fund of India.
3. After amalgamation, all moveable assets and liabilities of CDC shall stand transferred to CSIR.
Major impact:
The amalgamation of two societies shall not only streamline in Department but also as per Prime Minister’s Mantra of Minimum Government Maximum Governance. CSIR will be befitted by experienced staff of CDC in the field of consultancy in education, export of technologies etc. The amalgamation is expected to add value to CSIR needs for:
(i) techno-commercial assessment of projects
(ii) socio-economic impact analysis of CSIR technologies deployed in the field
(iii) selection of appropriate consultants for carrying out detailed design and engineering for develop0ment of prototypes based on CSIR technologies and translation of CSIR technologies to cater to stakeholder requirements and/or for market readiness.
(iv) business development activities.
Background:
CSIR and CDC are two separate Autonomous bodies (Abs) under Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science and Technology. CSIR was set up in 1942 under Societies Registration Act XXI of 1860 as a National R&D organization for scientific industrial research for India’s economic growth and human welfare.
CDC was set up in 1986 as a society with the support of DSIR for developing, strengthening and promoting consultancy skills and capabilities in the country. CDC was approved as an Autonomous Institution of DSIR by Union Cabinet on 13th October 2004. Memorandum and Articles of Association of CDC as Autonomous Institution was issued on 16th January, 2008. CDC is located in India Habitat Centre, New Delhi, having 1000Sqm. Built up space allocated on 08.03.1990 by Ministry of Housing and Urban Affairs on lease. CDC has total strength of 13 permanent employees.
Based on the recommendations of the 14th Finance Commission, NITI Aayog conducted a reviews of autonomous bodies (Abs) under various Government Departments. Review of two Abs i.e. CSIR and CDC under DSIR tool place in the 10th, 13th and 18th meetings of the Review Committee of NITI Aayog. The Review Committee recommended that “CDC could merge with CSIR and continue, as it has visible potential.” The Committee in its AB’s report further stated that this would result in DSIR having only one AB under Societies Registration Act 1860 (SRA). Based on the recommendation ns of the Advisory Committee constituted for recommending modalities of amalgamation, the necessary procedure under Section 12 Societies Registration Act 1860, Governing Council of CDC and Governing Body of CSIR, both had approved the proposal of amalgamation of CDC with CSIR.