Cabinet
Cabinet approves Amalgamation of Consultancy Development Centre (CDC) along with its manpower, moveable assets and liabilities with Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) of Department of Scientific and Industrial Research (DSIR)
27 APR 2022 4:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the following:
1. The existing 13 employees of CDC shall be accommodated in CSIR by creating thirteen (13) supernumerary posts.
2. The premises occupied by CDC at India Habitat Centre, New Delhi will be surrendered to India Habitat Centre for re-allocation and realized amount from re-allocation will be deposited in the Consolidated Fund of India.
3. After amalgamation, all moveable assets and liabilities of CDC shall stand transferred to CSIR.
Major impact:
The amalgamation of two societies shall not only streamline in Department but also as per Prime Minister’s Mantra of Minimum Government Maximum Governance. CSIR will be befitted by experienced staff of CDC in the field of consultancy in education, export of technologies etc. The amalgamation is expected to add value to CSIR needs for:
(i) techno-commercial assessment of projects
(ii) socio-economic impact analysis of CSIR technologies deployed in the field
(iii) selection of appropriate consultants for carrying out detailed design and engineering for develop0ment of prototypes based on CSIR technologies and translation of CSIR technologies to cater to stakeholder requirements and/or for market readiness.
(iv) business development activities.
Background:
CSIR and CDC are two separate Autonomous bodies (Abs) under Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science and Technology. CSIR was set up in 1942 under Societies Registration Act XXI of 1860 as a National R&D organization for scientific industrial research for India’s economic growth and human welfare.
CDC was set up in 1986 as a society with the support of DSIR for developing, strengthening and promoting consultancy skills and capabilities in the country. CDC was approved as an Autonomous Institution of DSIR by Union Cabinet on 13th October 2004. Memorandum and Articles of Association of CDC as Autonomous Institution was issued on 16th January, 2008. CDC is located in India Habitat Centre, New Delhi, having 1000Sqm. Built up space allocated on 08.03.1990 by Ministry of Housing and Urban Affairs on lease. CDC has total strength of 13 permanent employees.
Based on the recommendations of the 14th Finance Commission, NITI Aayog conducted a reviews of autonomous bodies (Abs) under various Government Departments. Review of two Abs i.e. CSIR and CDC under DSIR tool place in the 10th, 13th and 18th meetings of the Review Committee of NITI Aayog. The Review Committee recommended that “CDC could merge with CSIR and continue, as it has visible potential.” The Committee in its AB’s report further stated that this would result in DSIR having only one AB under Societies Registration Act 1860 (SRA). Based on the recommendation ns of the Advisory Committee constituted for recommending modalities of amalgamation, the necessary procedure under Section 12 Societies Registration Act 1860, Governing Council of CDC and Governing Body of CSIR, both had approved the proposal of amalgamation of CDC with CSIR.

কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা বিভাগৰ (ডিএছআইআৰ) অধীনত বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ (চিএছআইআৰ) সৈতে পৰামৰ্শ বিকাশ কেন্দ্ৰৰ কৰ্মচাৰীসকলক একত্ৰিত কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে, যাৰ ভিতৰত আছে স্থাৱৰ সম্পদ আৰু দায়বদ্ধতা
27 APR 2022 4:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি নিম্নলিখিত পদক্ষেপসমূহত অনুমোদন জনাইছে:
(i) চেণ্টাৰ ফৰ কনসালটেন্সি ডেভেলপমেণ্ট (চিডিচি)ৰ বৰ্তমানৰ ১৩ জন কৰ্মচাৰীক বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদত (চিএছআইআৰ) তেৰটা (১৩) অতিৰিক্ত পদ সৃষ্টি কৰি স্থান দিয়া হ'ব।
(ii) নতুন দিল্লীৰ ইণ্ডিয়া হেবিটেট চেণ্টাৰত পৰামৰ্শদাতা উন্নয়ন কেন্দ্ৰৰ (চিডিচি) দ্বাৰা অধিকৃত চৌহদটো পুনৰ আৱণ্টনৰ বাবে ইণ্ডিয়া হেবিটেট চেণ্টাৰলৈ হস্তান্তৰ কৰা হ'ব আৰু পুনৰ আৱণ্টনৰ পৰা লাভ কৰা পৰিমাণ ভাৰতৰ একত্ৰিত পুঁজিত জমা কৰা হ'ব।
(iii) একত্ৰীকৰণৰ পিছত, পৰামৰ্শ দায়বদ্ধতা বিকাশ কেন্দ্ৰৰ (চিডিচি) সকলো স্থাৱৰ সম্পত্তি আৰু দায়বদ্ধতা বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদলৈ স্থানান্তৰ কৰা হ'ব।
মুখ্য প্ৰভাৱ:
এই দুয়োটা সংস্থাৰ একত্ৰীকৰণে কেৱল বিভাগটোৰ কাৰ্যকলাপক সুশৃংখল কৰাই নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'নূন্যতম চৰকাৰ-সৰ্বাধিক শাসন'ৰ মন্ত্ৰৰ সৈতেও সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হ'ব। বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদে শিক্ষা, প্ৰযুক্তিৰ ৰপ্তানি আদিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত পৰামৰ্শৰ ক্ষেত্ৰত চিডিচিৰ অভিজ্ঞ কৰ্মচাৰীৰ সেৱাৰ পৰা লাভান্বিত হ'ব। এই একত্ৰীকৰণে নিম্নলিখিত প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত চি.এছ.আই.আৰ.-ত মূল্য যোগ দিব বুলি আশা কৰা হৈছে:
(i) প্ৰকল্পসমূহৰ টেকনো-পেছাদাৰী মূল্যায়ন।
(ii) অঞ্চলটোত নিয়োজিত চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ প্ৰযুক্তিৰ আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱৰ বিশ্লেষণ।
(iii) অংশীদাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু/বা বজাৰ সম্পৰ্কীয় প্ৰস্তুতি পূৰণ কৰাৰ বাবে চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত প্ৰটোটাইপ বিকাশৰ বাবে উপযুক্ত পৰামৰ্শদাতা বাছনি কৰা আৰু চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ প্ৰযুক্তিৰূপায়ণৰ বাবে বিতং ডিজাইন আৰু অভিযান্ত্ৰিক প্ৰস্তুত কৰা।
(iv) ব্যৱসায়ৰ বিকাশ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ।
পৃষ্ঠভূমি:
বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ) আৰু পৰামৰ্শ বিকাশ কেন্দ্ৰ (চিডিচি) হৈছে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা বিভাগৰ (ডিএছআইআৰ) অধীনত দুটা পৃথক স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা। বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ) ১৯৪২ চনত ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু মানৱ কল্যাণৰ বাবে বৈজ্ঞানিক ঔদ্যোগিক গৱেষণাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা আৰু বিকাশ সংস্থা হিচাপে ১৮৬০ চনৰ চ'চাইটি পঞ্জীয়ন আইন এক্সএক্সআইৰ অধীনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল।
দেশত পৰামৰ্শ দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্যৰ বিকাশ, শক্তিশালীকৰণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা বিভাগৰ (ডিএছআইআৰ) সহযোগত ১৯৮৬ চনত এক সমাজ হিচাপে পৰামৰ্শদাতা উন্নয়ন কেন্দ্ৰ (চিডিচি) স্থাপন কৰা হৈছিল। ১৩ অক্টোবৰ, ২০০৪ তাৰিখে, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ডিএছআইআৰৰ স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে চিডিচিক অনুমোদন জনাইছিল। স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে চিডিচিৰ স্মাৰকপত্ৰ আৰু প্ৰতিষ্ঠানটোৰ আন্তঃ-নিয়মসমূহ ১৬ জানুৱাৰী, ২০০৮ তাৰিখে জাৰী কৰা হৈছিল। চিডিচি ইণ্ডিয়া হেবিটেট চেণ্টাৰ নতুন দিল্লীত অৱস্থিত। গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ইয়াক ০৮ মাৰ্চ ১৯৯০ তাৰিখে লীজত ১০০০ বৰ্গমিটাৰ নিৰ্মিত স্থান আৱণ্টন কৰিছিল। চিডিচিত মুঠ ১৩ জন স্থায়ী কৰ্মচাৰী আছে।
চতুৰ্দশ বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি, নীতি আয়োগে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগৰ অধীনত থকা স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহৰ (এবি) পৰ্যালোচনা কৰে। নীতি আয়োগৰ পৰ্যালোচনা সমিতিৰ দশম, ত্ৰয়োদশ আৰু অষ্টাদশ বৈঠকত ডিএছআইআৰ, চিএছআইআৰ আৰু চিডিচিৰ অধীনত দুটা স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। পৰ্যালোচনা সমিতিয়ে পৰামৰ্শ দিছিল যে "চিডিচি চিএছআইআৰৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হ'ব পাৰে আৰু ই অব্যাহত থাকিব পাৰে, কিয়নো ই যথেষ্ট সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে।" পৰ্যালোচনা সমিতিয়ে স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসম্পৰ্কীয় প্ৰতিবেদনত আৰু কয় যে ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ডিএছআইআৰত চ'চাইটি পঞ্জীয়ন আইন ১৮৬০ (SRA)ৰ অধীনত মাত্ৰ এটা স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা থাকিব। একত্ৰীকৰণৰ পদ্ধতিৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ গঠন কৰা পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি, চিডিচিৰ পৰিচালনা পৰিষদ আৰু চিএছআইআৰৰ পৰিচালনা সমিতি উভয়ে, চ'চাইটি পঞ্জীয়ন অধিনিয়ম ১৮৬০-ৰ ধাৰা ১২-ৰ অধীনত প্ৰয়োজনীয় প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে, চিএছআইআৰৰ সৈতে চিডিচি একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছিল।