প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্স হৌদোকপগী থৌরমদা পি.এম.গী মপাও
24 APR 2022 7:32PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্সকীদমক্তা নখোয় পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোক্লি!
বেঙ্গলুরু সিতী অসিমক লৈবাক অসিগী নহাশিংগী মশক তাক্লি। বেঙ্গলুরু অসি প্রোফেস্নেলশিংগী ওইনা চাউথোকচনিংঙাই ওইবা মফমনি। দিজিতেল ইন্দিয়া হব বেঙ্গলুরু অসিমক্তা খেলো ইন্দিয়া শিনবা অসি য়াম্না মরু ওই। স্তার্তঅপশিংগী মালেম অসিদা স্পোর্তসশিংগা পুনশিল্লকপা অসিমক য়া্ম্নাশিংথানিংঙাইনি! বেঙ্গলুরুদা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্স অসিনা মসিগী ফজরবা সিতী অসিদা ইনর্জী হাপকৎলগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংনা অনৌবা পাঙ্গলগা লোইননা হল্লক্কনি। ঐহাক্না কর্নাতকাগী সরকারবু মসিগী গেম্স অসি শিনবগীদমক্তা থাগৎলি। মালেমগী লাইচৎ অসিগী শিংনবশিং অসিগী মরক অসিদা, মসিগী গেম্স অসি ভারতকী নহাশিংগী ফিরেপ অমসুং ৱাখল্লোন অদুগী খুদম্নি। ঐহাক্না নখোয়না হোৎনরিবা অমসুং থৌনা অদুবু থাগৎলি। ঙসিদি মসিগী নহাশিংগী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিবু হিরম খুদিংমক্তা অনৌবা খোংজেল অমগা লোইননা মাং লোমদা চৎখৎলি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
মাইপাকপগী অহানবা মন্ত্র অসি-
তীম স্পিরিতনি!
ঐখোয়না মসিগী ‘তীম স্পিরিত’ অসিমক স্পোর্তসকী খুত্থাংদা তম্লিবনি। নখোয়না মসিবু খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্সতা মসি থেংনগনি।
গেম্স অসি মাইপাকপা হায়বসি- হোলিস্তিক ওইবা খোংথাংনি! চাদা ১০০ খত্থোকপনি!
নখোয়গী মরক্তা শান্নরোই কয়া অমা তুংদা রাজ্যগী থাক্তা শানরগনি। নখোয় ময়াম অসিগী মরক্তগী ইন্তর্নেস্নেলগ থাক্তা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিল্লগনি। স্পোর্তসকী লম অসিদগী থেংনরকপশিং অদুনা পুনশিগী হিরম খুদিংমক্তা নখোয়বু মতেং পাংগনি। তশেংনা হাবরবদা স্পোর্তসকী হিরম অসি পুনশিগী অশেংবা সুপোর্ত সীস্তেমনি। স্পোর্তসকী লমদা নহাকপু মাং লোমদা পুখৎলিবা পাৱর অমসুং নোলেজ অদুনা নহাক্কী পুনশিদা নহাকপুসু মাং লোমদা চিংখৎলগনি। স্পোর্তস অমসুং পুনশি অনিমক অসিদা পেসনগী মরু ওইবা লৈ। স্পোর্তস অমসুং পুনশিদা শিংনবশিং অদুবু মায়োক য়াবা মীশক অদুনা অথোইবনি। স্পোর্তস অমসুং পুনশিদা মাইথিবা হায়বসিসু মাইপাকপনি; মাইথিবা অসিসু পরাশিং। পুকচেল শেংবনা নখোয়বু স্পোর্তস অমসুং পুনশিংদা মাং লোমদা পুখৎকনি। স্পোর্তস অমসুং পুনশিদা মীৎকুপ খুদিংমক য়াম্না মরু ওই। হৌজিক্কী মীৎকুপ অসি য়াম্না মরু ওই। মীৎকুপ খুদিংদা হিংবা অমসুং মীৎকুপ খুদিংদা করিগুম্বা খরা তৌবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই।
মাইপাকপা মতমদা নোল্লুকপা অমসুং মাইথিবদগী তমশিনবা হায়বসি পুনশিদা খুমাং চাউশিন্নবগী খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক অমনি।অমসু মসি ঐখোয়না ফীল্দদা শান্নবা মতমদা তম্মি। স্পোর্তসতা হকচাং অসিনা িন্রজী পিক থন্না য়াওবা মতমদা, শান্নরোই অদুগী মতৌ অদুনা ময়ামবু খুদুম চনশিল্লি। মতম অদুদা অফবা শান্নরোই অমগী ৱাখল অদু ইং তপ্পি অমসুং খাংবা য়াম্না কল্লি। মসিসু পুনশি হিংবগী কলা অমনি।
মরুপশিং, নখোয়না অনৌবা ভারতকী নহাশিংনি। নখোয়না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ফিরাল পাইদুনা লুচিংলিবশিংশুনি। নখোয়গী চং থৌরিবা ৱাখল্লোন অমসুং নখোয়গী চং থৌরিবা খোংথাং অদুনা ঙসিদি লৈবাক অসিগী পোলিসীশিং লেপ্লিবনি। ঙসিদি নহাশিংনা ফিৎনেসপু লৈবাক অসিগীদক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রা ওইহল্লে। ঙসিদি নহাশিংনা স্পোর্তস অসিবু থাইনঙৈগী অরিবা ৱাখল্লোন অদুগী লিপুনদগী নিংতমহল্লে।
অনৌবআ এউকেশন পোলিসীদা দ্পোর্তসতা মরু ওইবা পীবা ওইরো নত্রগা মতম অসিগী অনৌবা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্ববু ওইরো, শান্নরোইশিং খনবদা ত্রান্সপরেন্সি লৈববু ওইরো নত্রগা স্পোর্তসতা মতম অসিগী অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হেনগৎপা অসি অনৌবা ভারতকী খুদমনি।
ভারতকী নহাশিংগী আশা অমসুং অপাম্বা-অনিংবা অদুনা অনৌবা ভারত অমগীদমক্তা ফিরেপ্তা অওনবআ পুরক্লি। হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা অনৌবা স্পোর্তস সাইন্স সেন্তরশিং লিংখৎলক্লি। হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা স্পোর্তস খক্তগী ওইবা য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎলক্লি। মসি নখোয়গী খুদোংচানবা অমসুং নখোয়গী মঙলান অদুবু মঙফাওনবা ঙম্নবগীদমক্তনি।
মরুপশিং,
স্পোর্তসকী শক্তি অসিনা লৈবাক অসিগী শক্তি হেনগৎহল্লি। স্পোর্তসকী লমদা মশক খঙবীবনা লৈবাক অসিগী ইদেন্তিতী হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না তোক্যো ওলীম্পিক্তগী হল্লকপা শান্নরোইশিং অদু উনখিবা অদু হৌজিক ফাওবা নিংশিংলি। মখোয়না মশাগী মাইপাকপদগী হেন্না, মখোয়গী মাইথোংদা লৈবাক অসিগীদমক্তা মাইপাকপা পুরকপগীদমক্তা চাউথোকচবা অদু উবা ফংখি। লৈবাক অসিগীদমক্তা মাইপাকপা পুরকপদগী হেন্না হরাওনিংঙাই অমত্তা লৈতে।
নখোয়সু ঙসি অসি নশাগীদমক নত্রগা নখোয়গী ইমুং-মনংশিংগী খল্তমক শান্নবা নত্তে। মসি য়ুনিভর্সিতী গেম্স ওইরম্বা য়াই. অদুবু লৈবাক অসিগীদমক্তা শান্নবনি অমসুং নখোয়না লৈবাক অসিগীদমক্তা নশাদা য়াম্না অফবা শান্নরোই অমা শেমগৎলিবনি হায়না খল্লু। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা নখোয়পু মাং লোমদা পুখৎকনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা নখোয়বু ফীল্দা মাইপাকপদা মতেং পাংবদা নত্তনা নখোয়বু মেদল অমসুং ফংহনগনি। ঐহাক্না নহা ওইরিবা ঐগী মরুপশিং অসিনা য়াম্না শান্নগনি অমসুং য়াম্না ফাওগনি হায়বা থাজৈ!
মসিগী থাজবা অসিগা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লাক্লিবা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা থমোইনুংদগী য়াইফ-পাউজেল পীরি!
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message at Khelo India University Games inauguration
24 APR 2022 7:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Heartiest congratulations to all of you for the Khelo India University Games!
The city of Bengaluru itself is the identity of the youth of the country. Bengaluru is the pride of professionals. Organizing Khelo India in Digital India hub Bengaluru itself is of immense importance. This fusion of sports in the world of start-ups is indeed amazing! The Khelo India University Games in Bengaluru will add to the energy of this beautiful city and the youth of the country too will return with a new ardour. I congratulate the Government of Karnataka for organizing these games. Amidst all the challenges of the global pandemic, this game is an example of the determination and spirit of the youth of India. I salute your efforts and courage. Today this youthful spirit is taking the country forward in every field at a new pace.
My young friends,
The first mantra to be successful is –
Team Spirit!
We get to learn about this very 'team spirit' through sports. You will experience it in the Khelo India University Games. This team spirit also gives you a new way of looking at life.
Winning the game means- holistic approach! 100 per cent dedication!
Many players among you will play at the state level in future. Many of you will further represent the country at the international level. This experience of your sports field will help you in every field of life. Sports field is the true support system of life in the real sense. The power and the knowledge that takes you forward in sports will also take you forward in life. There is importance of passion in both sports and life. He who embraces challenges, both in sports and in life, is the winner. In both sports and life, defeat also means victory; defeat also means a lesson. Honesty takes you to the forefront, both in sports and in life. Every moment holds importance in both sports and life. The present moment has more importance. It is important to live in this moment and to do something in this moment.
The skill of being humble in victory and the art of learning from defeat are the most valuable parts of life's progress. And we learn this by playing in the field. In sports, when the body is full of energy, the intensity of the player's actions dominates. At that time the mind of a good player is calm and full of patience. This is a great art of living life as well.
Friends, you are the youth of New India. You are also the flag bearer of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Your youthful thinking and your youthful approach are deciding the policies of the nation today. Today the youngsters have made fitness the mantra of development for the country. Today youth have freed sports from the shackles of old thinking.
Be it the emphasis on sports in the New Education Policy or the creation of modern sports infrastructure, transparency in the selection of players or the increasing use of modern technology in sports, this is the hallmark of New India.
The hopes and aspirations of the youth of India are shaping the decisions for a New India. Now new Sports Science Centres are being established in the country. Now dedicated sports universities are being established in the country. This is for your convenience and to fulfil your dreams.
Friends,
The power of sports expands the power of the country. Making a mark in sports enhances the identity of the country. I still remember when I met the players who had just returned from the Tokyo Olympics. More than their personal victory, their faces reflected the pride of winning for the country. There is no match to the happiness that comes from winning for the country.
You too are not playing just for yourself or your family today. These may be university games, but feel that you are playing for the country and you are grooming a promising player within you for the country. This spirit will take you forward. This spirit will not only help you to win on the field but will also get you a medal. I am sure all of you, my young friends, will play a lot and bloom a lot!
With this belief, once again my heartiest wishes to all my young friends from across the country! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.