ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସ ଉଦଘାଟନ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
24 APR 2022 7:32PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହର ଖୋଦ ଦେଶର ଯୁବ ଉତ୍ସାହର ପରିଚୟ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ପେସାଦାରମାନଙ୍କର ଗର୍ବ । ଡିଜିଟାଲ ଭାରତ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆୟୋଜନ ହେବା ନିହାତି ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରେ । ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ ଦୁନିଆରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଏହି ସଙ୍ଗମ ବାସ୍ତବରେ ଚମକ୍ରାର । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସ ହେବା, ଏହି ସୁନ୍ଦର ସହରର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ନେଇ ଫେରିବେ । ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀର ତମାମ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଖେଳ, ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଓ ଉତ୍ସାହର ଉଦାହରଣ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଓ ସାହସକୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି ଯୁବା ଉତ୍ସାହ ଆଜି ଦେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗେଇ ନେଇଯାଉଛି ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-
ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଉତ୍ସାହ!
କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ଆମକୁ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଉତ୍ସାହ ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିବେ । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଉତ୍ସାହ ବା ଟିମ୍ ସ୍ପିରିଟ ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଖେଳରେ ଜିତିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି- ପ୍ରତି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ! ୧୦୦% ସମର୍ପଣ!
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ହିଁ ଅନେକ ଖେଳାଳି ବାହାରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଆଗକୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଖେଳିବେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଯୁବକଯୁବତୀ ଆଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବେ । କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅନୁଭୂତି ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହେବ । କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ବାସ୍ତବ ଅର୍ଥରେ ଜୀବନର ପ୍ରକୃତ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ଯେଉଁ ଶକ୍ତି, ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ଆପଣଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆଗକୁ ନେଇଯାଇଥାଏ, ସେହି ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ନେଇଯାଏ । କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନ, ଉଭୟରେ ଉତ୍ସାହର ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନ, ଉଭୟରେ ଯେଉଁମାନେ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣାଇ ନେଇଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ବିଜେତା ହୋଇଥାନ୍ତି । କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନ, ଉଭୟରେ ପରାଜୟ ମଧ୍ୟ ବିଜୟ ହୋଇଥାଏ, ପରାଜୟ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ । କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନ, ଉଭୟରେ ସଚ୍ଚୋଟତା ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁଠୁ ଆଗକୁ ନେଇଯାଇଥାଏ । କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନ, ଉଭୟରେ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତର ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖିଥାଏ । ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବଞ୍ଚିବା, ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ କିଛି କରିବା ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ ।
ବିଜୟରେ ନମ୍ରତା ରଖିବା ଏବଂ ପରାଜୟରୁ ଶିଖିବାର କଳା, ଜୀବନର ପ୍ରଗତିରେ ସବୁଠୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଂଶ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମେ ଖେଳ ପଡ଼ିଆରେ ଖେଳି ଖେଳି ଶିଖି ନେଇଥାଉ । ଖେଳରେ ଯେତେବେଳେ ଶରୀର ସାରା ଶକ୍ତି ଭରିଯାଏ, ଖେଳାଳିର କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ତୀବ୍ର ହୋଇଥାଏ । ସେହି ସମୟରେ ଜଣେ ଭଲ ଖେଳାଳି ଶାନ୍ତ ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖେଳିଥାନ୍ତି । ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ବଡ଼ କଳା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନେ ନୂଆ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଧ୍ୱଜାବାହକ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଯୁବସୁଲଭ ଚିନ୍ତନ ଓ ଆପଣଙ୍କ ଯୁବସୁଲଭ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ଦେଶରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି । ଆଜି ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ଫିଟନେସକୁ ଦେଶର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ବନାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ସେମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାର ପୁରୁଣା ଭାବନାକୁ ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ହେଉ ଅଥବା ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି, ଖେଳାଳିଙ୍କ ମନୋନୟନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉ, ଅଥବା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର, ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତର ପରିଚୟ ।
ଭାରତର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା, ସେମାନଙ୍କ ଆଶା, ନୂଆ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଆଧାର ପାଲଟୁଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ନୂଆ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କ୍ରୀଡ଼ାର ଶକ୍ତି, ଦେଶର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପରିଚୟ, ଦେଶର ପରିଚୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଆଜି ବି ମୋର ମନେଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରୁ ଫେରିଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲି । ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ନିଜ ବିଜୟଠାରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ପାଇଁ ଜିତିବାର ଗର୍ବ ରହିଥିଲା । ଦେଶ ପାଇଁ ବିଜୟରୁ ମିଳୁଥିବା ଖୁସିର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ ।
ଆଜି ଆପଣମାନେ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ କିମ୍ବା ନିଜ ପରିବାର ଲାଗି ଖେଳୁନାହାନ୍ତି । ଏହା ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଭାବିନେବାକୁ ହେବ । ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଖେଳାଳି ପସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଉତ୍ସାହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ । ଏହି ଭାବନା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଇଦାନରେ ଜିତାଇବ ଏବଂ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ, ଆପଣମାନେ, ମୋର ଯୁବା ସାଥୀ ଖୁବ ଖେଳିବେ, ଖୁବ ଉନ୍ନତି କରିବେ!
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ସାରା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉଥରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି! ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message at Khelo India University Games inauguration
24 APR 2022 7:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Heartiest congratulations to all of you for the Khelo India University Games!
The city of Bengaluru itself is the identity of the youth of the country. Bengaluru is the pride of professionals. Organizing Khelo India in Digital India hub Bengaluru itself is of immense importance. This fusion of sports in the world of start-ups is indeed amazing! The Khelo India University Games in Bengaluru will add to the energy of this beautiful city and the youth of the country too will return with a new ardour. I congratulate the Government of Karnataka for organizing these games. Amidst all the challenges of the global pandemic, this game is an example of the determination and spirit of the youth of India. I salute your efforts and courage. Today this youthful spirit is taking the country forward in every field at a new pace.
My young friends,
The first mantra to be successful is –
Team Spirit!
We get to learn about this very 'team spirit' through sports. You will experience it in the Khelo India University Games. This team spirit also gives you a new way of looking at life.
Winning the game means- holistic approach! 100 per cent dedication!
Many players among you will play at the state level in future. Many of you will further represent the country at the international level. This experience of your sports field will help you in every field of life. Sports field is the true support system of life in the real sense. The power and the knowledge that takes you forward in sports will also take you forward in life. There is importance of passion in both sports and life. He who embraces challenges, both in sports and in life, is the winner. In both sports and life, defeat also means victory; defeat also means a lesson. Honesty takes you to the forefront, both in sports and in life. Every moment holds importance in both sports and life. The present moment has more importance. It is important to live in this moment and to do something in this moment.
The skill of being humble in victory and the art of learning from defeat are the most valuable parts of life's progress. And we learn this by playing in the field. In sports, when the body is full of energy, the intensity of the player's actions dominates. At that time the mind of a good player is calm and full of patience. This is a great art of living life as well.
Friends, you are the youth of New India. You are also the flag bearer of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Your youthful thinking and your youthful approach are deciding the policies of the nation today. Today the youngsters have made fitness the mantra of development for the country. Today youth have freed sports from the shackles of old thinking.
Be it the emphasis on sports in the New Education Policy or the creation of modern sports infrastructure, transparency in the selection of players or the increasing use of modern technology in sports, this is the hallmark of New India.
The hopes and aspirations of the youth of India are shaping the decisions for a New India. Now new Sports Science Centres are being established in the country. Now dedicated sports universities are being established in the country. This is for your convenience and to fulfil your dreams.
Friends,
The power of sports expands the power of the country. Making a mark in sports enhances the identity of the country. I still remember when I met the players who had just returned from the Tokyo Olympics. More than their personal victory, their faces reflected the pride of winning for the country. There is no match to the happiness that comes from winning for the country.
You too are not playing just for yourself or your family today. These may be university games, but feel that you are playing for the country and you are grooming a promising player within you for the country. This spirit will take you forward. This spirit will not only help you to win on the field but will also get you a medal. I am sure all of you, my young friends, will play a lot and bloom a lot!
With this belief, once again my heartiest wishes to all my young friends from across the country! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.