ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶର ଗ୍ରାମସଭାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
24 APR 2022 6:28PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଉପ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନାଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହଜୀ, ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ ମୋର ସାଥୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଜୀ, ଶ୍ରୀ କପିଳ ମାରେଶ୍ୱର ପାଟିଲଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ଯୁଗଳ କିଶୋରଜୀ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ!
ସୁରବୀରେଁ ଦି ଇସ୍‌ ଡୁଗ୍‌ଗର ଧରିତୀ ଜମ୍ମୁ- ଚ, ତୁସେଁ ସାରେ ବହନ- ପ୍ରାଏଁ-ଗୀ ମେରା ନମସ୍କାର! ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଦିବସ ଅବସରରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଆଜି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ବିକାଶକୁ ଗତି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ଦିବସ ଭାବେ ପରିଗଣିତ । ଏଠାରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଜନସାଗରକୁ ଦେଖୁଛି, ଯେଉଁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ପହଞ୍ଚୁଛି ସେଠାରେ କେବଳ ଜନତା ଆଉ ଜନତା ହିଁ ନଜର ଆସୁଛନ୍ତି । ସମ୍ଭବତଃ କେତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଭୂମି, ଭାରତର ନାଗରିକ ଏଭଳି ଭବ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛନ୍ତି । ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ନିମନ୍ତେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଶ ନିମନ୍ତେ, ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଆପଣମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆଜି ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ନା ଏହି ଭୂଭାଗ ମୋ ପାଇଁ ନୂଆ, ନା ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ । ଏବଂ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଭୂମି ସହିତ ଢ଼େର୍‌ ବର୍ଷ ଧରି ସୁପରିଚିତ ରହିଆସିଛି, ଏବଂ ତାହା ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଛି । ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର କଥା ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ବିଜୁଳି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା... ଏହି ଅର୍ଥ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଭଳି ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିମାଣ । ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ବଡ଼ ସଖ୍ୟାରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଅନେକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଗାଁରେ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକାନା କାର୍ଡ଼ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ କାର୍ଡ଼ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । ଆଜି ୧୦୦ଟି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଗରିମ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତାରେ ଔଷଧ, ଶସ୍ତାରେ ସର୍ଜିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ୨-୭୦ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶକୁ କାର୍ବନ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ଦେଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ଆଜି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ପଲ୍ଲୀ ପଞ୍ଚାୟତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କାର୍ବନ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ ପଞ୍ଚାୟତ ହେବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଚାଲିଛି । ଗ୍ଲାସଗୋରେ ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ନେତୃବର୍ଗ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ । କାର୍ବନ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇ ସେଠାରେ ବହୁତ କିଛି ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା, ବହୁତ କିଛି ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଭାରତ ଯାହା ଗ୍ଲାସଗୋ ଆଜି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ପଞ୍ଚାୟତ, ପଲ୍ଲୀ ପଞ୍ଚାୟତ ଭିତରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କାର୍ବନ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ ପଞ୍ଚାୟତ ହେବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଆଜି ମୋତେ ପଲ୍ଲୀ ଗ୍ରାମରେ ଦେଶର ଗାଁମାନଙ୍କର ଜନ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଅବସର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ବିରାଟ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରକୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ।
ଏଠାରେ ମଞ୍ଚ ଉପରକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ବସି ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲି । ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନ, ଅନେକ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଅନେକ ନିଷ୍ଠାପର ଅଭିପ୍ରାୟ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ସେତିକିବେଳେ ଲାଗିଲା ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାର ମଞ୍ଚ ଉପରୁ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ କଥା କହେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଏହି ଭୂମି ପଲ୍ଲୀର ନାଗରିକଗଣ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝାଏ, ତାହା ମୋତେ ବାସ୍ତବରେ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ପଞ୍ଚ- ସରପଞ୍ଚ ମୋତେ ସୂଚୀତ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜିତ ହେବା ସ୍ଥିରୀକୃତ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏଠାକୁ କେମିତି ଯିବା ଆସିବା କରୁଥିଲେ, କଣ୍ଟେକ୍ସଟ୍‌ ଆସୁଥିଲା ସବୁକିଛି ଆୟୋଜନ କରିବା ଲାଗି । ଏବେ ଏଠାରେ କୌଣସି ଢାବା ଦୃଶ୍ୟ ହେଉନାହିଁ । ଏଠାରେ ତ କିଛି ଲରଙ୍ଗ ଚାଲିନାହିଁ । ଏ ଲୋକମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି ତ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟପେୟର କିପ୍ରକାର ବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରାଯିବା ଦରକାର । ମୋତେ ଏଠାକାର ସରପଞ୍ଚ ମହୋଦୟ କହୁଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ଘରୁ, କୌଣସି ଜଣେ ଲୋକଙ୍କ ଘରୁ ୨୦ ପଟ ରୁଟି, କାହା ଘରୁ ୩୦ ଖଣ୍ଡ ରୁଟି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଗତ ୧୦ ଦିନ ଧରି ଏଠାକୁ ଯେଉଁସବୁ ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗାଁ ଲୋକମାନେ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ଆପ୍ୟାୟିତ କରିଆସିଛନ୍ତି । ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝାଏ ଏହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବାସ୍ତବରେ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଏଠାକାର ମୋର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମବାସୀମାନଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛ । ଏହା ଏକ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ । ଏହା ଅତି ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକତନ୍ତ୍ର ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିସାରିଛି, ସେତେବେଳେ ଏଠାରୁ ମୁଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରୁଛି । ଭାରତରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଢୋଲ ପିଟାଯାଇଥିଲା, ଏହାକୁ ବଡ଼ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବ ବୋଲି କୁହାଗଲା ଏବଂ ତାହା କହିବା ମଧ୍ୟ କିଛି ଭୁଲ୍‌ କଥା ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଆମେ ଭୁଲିଗଲେ, ଏମିତିରେ ତ ଆମେମାନେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥାଏ ଯେ ଭାରତରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକଥା ମାଲୁମ ପଡ଼ିବା ଦରକାର ଯେ ଏହା ଏତେ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୋର ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଏଥିରୁ କାହିଁକି ବଂଚିତ ହୋଇଆସିଥିଲେ, ଏଠାରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାହିଁକି ପ୍ରଚଳିତ ନଥିଲା । ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କଲେ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଭୂମିରେ ଲାଗୁ ହୋଇଗଲା । କେବଳ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଗ୍ରାମମାନଙ୍କରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ତ କହନ୍ତି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅସଲ ଶକ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା – ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ପଞ୍ଚାୟତ ସମିତି ଏବଂ ଡିଡିସି ନିର୍ବାଚନ ଏଠାରେ ବେଶ୍‌ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମର ଲୋକମାନେ ନିଜ ନିଜ ଗାଁର ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଥାଉ କିମ୍ବା ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଥାଉ, ଆଜି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ସମଗ୍ର ଦେଶ ଲାଗି ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ବିଗତ ଦୁଇ- ତିନି ବର୍ଷ ଭିତରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶର ନୂତନ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରରେ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୧୭୫ଟି ଆଇନ ଯାହା ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେବାଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା, ତାହା ଲାଗୁ କରାଯାଉ ନଥିଲା । ଆମେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେହିସବୁ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଚଳନ କଲୁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା କାମ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଏହା ଫଳରେ ସବୁଠାରୁ ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଲେ ସେମାନେ ହେଲେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଭଉଣୀମାନେ, ଏଠାକାର କନ୍ୟାମାନେ, ଏଠାକାର ଗରିବ ଲୋକମାନେ, ଏଠାକାର ଦଳିତମାନେ, ଏଠାକାର ପୀଡ଼ିତ ମାନେ, ଏଠାକାର ବଂଚିତମାନେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିପାରିଛି ।
ଆଜି ଏକଥା ଦେଖି ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ମୋର ବାଲ୍ମିକୀସମାଜର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସମାନ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମାନତା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ସକାଶେ ଆଇନଗତ ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯେଉଁ ଶୃଙ୍ଖଳ ବାଲ୍ମିକୀ ସମାଜର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଦରେ ବନ୍ଧାହୋଇ ରହିଥିଲା ସେଥିରୁ ଆଜି ସେମାନେ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିପାରିଛି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜର ପୁତ୍ର କନ୍ୟାମାନେ ନିଜ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରୁଛନ୍ତି ।
ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ସାଥୀମାନଙ୍କ ଆରକ୍ଷଣର ଫାଇଦା ମିଳିପାରୁ ନଥିଲା, ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଆତ୍ମା ଯେଉଁଠାର ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିବେ ଯେ ଭାରତର ଯେଉଁ କୋଣଟି ଏଥିରୁ ବଂଚିତ ଥିଲା, ମୋଦୀ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ସାକାର କରିପାରିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାମାନ ଏବେ ଏଠାରେ ଖୁବ୍‌ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଯାହାର ସିଧା ଲାଭ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଗ୍ରାମମାନଙ୍କୁ ହେଉଛି । ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥାଉ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ହୋଇଥାଉ, ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥାଉ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଉ, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫାଇଦା ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ମିଳିପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ନୂତନ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର, ବିକାଶର ନୂତନ ଗାଥା ଲେଖିବାକୁ ଯାଉଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ୟୁଏଇରୁ ଆସିଥିବା ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ଅବସର ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ସେମାନେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରକୁ ନେଇ ବେଶ୍‌ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରେ ମାତ୍ର ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘରୋଇ ନିବେଶ ହୋଇପାରିଥିଲା । ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ମାତ୍ର ୧୭ ହଜାର ! ଏବଂ ବିଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ମାତ୍ରା ୩୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଂଚି ପାରିଛି । ୩୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏଠାରେ ନିବେଶ କରିବା ଲାଗି ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀମାନେ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ପଠାଯାଉଥିବା ପ୍ରତିଟି ପଇସାକୁ ଏଠାରେ ନିଷ୍ଠା ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତ ମନରେ ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ପୁଂଜି ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏବେ ମୋତେ ଆମର ମନୋଜ ସିହ୍ନାଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାକାର ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ହାତରେ, ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟରେ ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ଲେହ ଲଦାଖ ଆଦି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ ଥିଲା । ସେ କହୁଥିଲେ – ଛୋଟିଆ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ, ଜନସଂଖ୍ୟା ବି କମ୍‌ । କିନ୍ତୁ ବିଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏଠାରେ ବିକାଶର ଯେଉଁ ଗତି ଆସିଛି, ସେଥିରେ ଚଳିତ ଥର ବଜେଟରେ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧା ସଳଖ ଭାବେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏତେ ଛୋଟ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ କେଉଁଠି ପାଞ୍ଚ ହଜାର କୋଟି ତ କେଉଁଠି ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ହୋଇ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ମୋର ଭାଇମାନେ ।
ଆଜି ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି, ରତଲେ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କ୍ୱାର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ତ ମିଳିବ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ନିମନ୍ତେ ଉପାର୍ଜନର ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଯାହା ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନୂତନ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯିବାକୁ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, କେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୋଟିଏ ସରକାରୀ ଫାଇଲ୍‌ ଚାଷ ହେଉଥିଲା, ମୋ କଥାକୁ ଟିକେ ଗଭୀରତାର ସହ ବିଚାର କରି ଦେଖନ୍ତୁ । ଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୋଟିଏ ସରକାରୀ ଫାଇଲ ଯେତେବେଳେ ଚାଷ ହେଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ତାହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ପହଂଚିବା ଲାଗି ଦୁଇ ତିନି ସପ୍ତାହ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ମୋତେ ଏବେ ଖୁବ୍‌ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆଜି ୫୦୦ କିଲୋୱାଟର ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କେବଳ ୩ ସପ୍ତାହ ଭିତରେ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରିଛି, ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ପଲ୍ଲୀ ଗାଁର ସମସ୍ତ ଘରକୁ ଏବେ ସେହି ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ପହଂଚି ପାରୁଛି । ଏହି ଗ୍ରାମ ଉର୍ଜା ସ୍ୱରାଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ନିଆଯାଇପାରେ । କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ, ‘ସାଥୀଗଣ, ମୋର କଥା ଉପରେ ଭରସା ରଖନ୍ତୁ । ଘାଟିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମାତା ପିତାଙ୍କୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଜେଜେବାପା ଜେଜେମାଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ଅଜା ଆଈଙ୍କୁ ଯେଉଁଭଳି ସମସ୍ୟା ଭିତରେ ଜୀବନ ବଂଚିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଅସୁବିଧାରେ ଜୀବନ ବଂଚିବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ । ଏହା ମୁଁ କରି ଦେଖାଇବି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।’ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଜଭୁଜ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମ ସରକାର ଦିନ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଦୂରତ୍ୱ ମେଣ୍ଟାଇବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଦୂରତ୍ୱ ହୃଦୟର ହୋଇଥାଉ, ଭାଷା- ବ୍ୟବହାରର ହୋଇଥାଉ କିମ୍ବା ସଂସାଧନର, ଏହାକୁ ଦୂର କରିବା ଆଜି ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯେମିତି ଆମର ଡୋଗ୍ରା ଭାଷାରେ ଲୋକ ସଙ୍ଗୀତରେ କୁହାଯାଇଛି – ମିଠଡ଼ୀ ଏ ଡୋଗରେଁ ଦୀ ବୋଲୀ, ତେ ଖଣ୍ଡ ମିଠେ ଲୋକ ଡୋଗରେ । ଏଭଳି ମଧୁର, ଏପରି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକତାର ଶକ୍ତି ବନିଥାଏ ଏବଂ ଦୂରଦ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍‌ କରିଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଭଣୀଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏବେ ବନିହାଲ- କାଜିଗୁଣ୍ଡ ଟନେଲ ଉପରେ ଯାହା ଜମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗର ଭିତରେ ୨ ଘଣ୍ଟାର ଦୂରତା କମାଇଦେଇଛି । ଉଧମପୁର- ଶ୍ରୀନଗର- ବାରାମୁଳାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଆକର୍ଷକ ଆର୍କ ବ୍ରିଜ୍‌ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଦେଶକୁ ଉପହାର ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଦିଲ୍ଲୀ- ଅମୃତସର- କଟରା ବିମାନ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ମା’ ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀଙ୍କ ଦରବାରର ଦୂରତ୍ୱକୁ ବହୁତ କମ୍‌ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ ଦିନ ଆଉ ଦୂର ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ କନ୍ୟାକୁମାରୀର ଦୂରତ୍ୱ ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ସଡ଼କରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ହୋଇଥାଉ, ଲେହ- ଲଦାଖ ହୋଇଥାଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରୁ ଏବେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଅଧିକତର ଭାଗ ୧୨ ମାସ ଧରି ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ସହିତ କିପରି ସଂଯୋଗରେ ରଖାଯାଇପାରିବ ।
ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗଣ୍ଡାମାନଙ୍କର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ହାମ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ କାମ କରିଚାଲିଛି । ଭାରତସାରା ସୀମାନ୍ତର ଶେଷତମ ଗ୍ରାମ ନିମନ୍ତେ ଭାଇବ୍ରେଟ୍‌ ଭିଲେଜ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଏଥର ବଜେଟରେ ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଲାଭ ଭାରତର ସମସ୍ତ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମକୁ ଯେଉଁମାନେ ସୀମା ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ଗ୍ରାମ ଅଧୀନରେ ବିକାଶର ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ । ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ସୁଫଳ ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରକୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ରାଜ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ତଥା ଆଧୁନିକ ହସପିଟାଲ ହେଉ, ପରିବହନର ନୂତନ ସାଧନ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉପଲବ୍ଧ କଥା ହେଉ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ସଂସ୍ଥାନମାନଙ୍କ କଥା ହେଉ, ଏଠାକାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯୋଜନାମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରାଯାଉଛି । ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବାତାବରଣରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଜୁନ- ଜୁଲାଇ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଠାକାର ସବୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ବୁକ୍‌ ହୋଇସାରିଛି, ଏବେ ଅନ୍ୟ କାହାକୁ ଜାଗା ମିଳିବା ମୁସ୍କିଲ୍‌ ହୋଇପଡ଼ିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିପାରି ନଥିଲେ ଏଇ କିଛି ମାସ ଭିତରେ ସେମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳ ଭାରତର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ସମୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସିଦ୍ଧ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେଥିରେ ଲୋକତନ୍ତ୍ରକୁ ସବୁଠାରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂଗଠନ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଆପଣମାନେ ସବୁ ସାଥୀଙ୍କର ଭୂମିକା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆଧାରରେ ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ଏକ ବର୍ଷ ଭିତରେ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଲେଖାଏଁ ଅମୃତ ସରୋବର ।
ଆମେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଏହିସବୁ ସରୋବରର ଆଖପାଖରେ ନୀମ, ଅଶ୍ୱତ୍ଥ, ବରଗଛ ଆଦି ବୃକ୍ଷମାନ ଯେଭଳି ଲଗାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେହିସବୁ ଚାରା ସ୍ଥାନୀୟ ସହିଦମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ରୋପଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅମୃତ ସରୋବରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ ସେତେବେଳେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସହିଦଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ହାତରେ, କୌଣସି ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ପରିବାର ହାତରେ କରାନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ନିମନ୍ତେ ଏହିସବୁ ଅମୃତ ସରୋବର ଖନନ ଅଭିଯାନକୁ ଆମେ ଏକ ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ପୃଷ୍ଠା ଭାବେ ଇତିହାସରେ ଯୋଡ଼ିପାରିବା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅଧିକାର, ଅଧିକ ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଚାୟତ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଯୋଜନା ଠାରୁ ନେଇ ପେମେଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକତ୍ର ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଗ୍ରାମର ସାଧାରଣ ହିତାଧିକାରୀ ଏବେ ନିଜର ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଏକଥା ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ତାଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତରେ କ’ଣ କ’ଣ କାମ ହେଉଛି, ଏହାର ସ୍ଥିତି କ’ଣ, ଏଥିପାଇଁ କେତେ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟ କରାଯାଉଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପାଣ୍ଠି ମିଳୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ଅଡ଼ିଟ୍‌ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି । ନାଗରିକ ସନନ୍ଦ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟମାନ ଓ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜନ୍ମ ପ୍ରମାଣ ପତ୍ର, ବିବାହ ସାର୍ଟିଫିକେଟ, ସମ୍ପତ୍ତି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନେକ ବିଷୟକୁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ହିଁ ସମାଧାନ କରିପାରିବେ । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପତ୍ତି ଟିକସର ଆସେସମେଣ୍ଟ ଅତି ସହଜ ହୋଇପାରିଛି ଯାହାର ଲାଭ ଅନେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ହୋଇପାରୁଛି ।
କିଛି ଦିନ ତଳେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ନୂତନ ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ମାସ ୧୧ ତାରିଖ ଠାରୁ ୧୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ନବନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଇକନିକ୍‌ ସପ୍ତାହର ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ଯଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଳଭୂତ ସୁବିଧାକୁ ପହଞ୍ଚାଯିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ସରକାରଙ୍କ ଏହା ସଂକଳ୍ପ ଯେ ଗ୍ରାମମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତି ପରିବାର ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ସାମାଜିକ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିପାଶ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ଏହାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ସର୍ବାଧିକ ଭୂମିକା ରହିବା ଜରୁରି । ଏହା ଫଳରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସିଦ୍ଧିରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅଧିକାର ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଭାବେ ସଶକ୍ତିକରଣର ସେଣ୍ଟର ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଶକ୍ତି, ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ଅର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଆଲୋକ ମିଳିପାରିଛି । ଏଥି ପ୍ରତି ସରକାର ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଖରିତ କରିବା ଉପରେ ଆମ ସରକାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଆସୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଭଉଣୀ- କନ୍ୟାମାନେ କ’ଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ, ଏହା କରୋନା କାଳରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପୀ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଢେର୍‌ କିଛି ଶିକ୍ଷାଲାଭ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଶା- ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନେ କିଭଳି ଭାବେ ଟ୍ରାକିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟିକାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମ କରି କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଦାୟିତ୍ୱ ଆମର କନ୍ୟାମାନେ କରିଥିଲେ, ଆମର ମାତା- ଭଉଣୀମାନେ କରିଥିଲେ ତାହା ଆମେ ସଭିଏଁ ଦେଖିଛେ ।
ଗ୍ରାମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନେଟୱାର୍କ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ନିଜର ଆଲୋକ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ସମୂହ, ଗ୍ରାମମାନଙ୍କର ଜୀବନଜୀବିକାର ଜନଜାଗରଣକୁ ନୂତନ ଦିଶା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପାଣି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଜଳ ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି, ତାହାକୁ ପ୍ରତି ପଞ୍ଚାୟତ ବେଶ୍‌ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏହା ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି ।
ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିନି ଲକ୍ଷ ପାଣି ସମିତି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଗଠିତ ହୋଇସାରିଛି । ଏହିସବୁ ସମିତିମାନଙ୍କରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ସଦସ୍ୟ ରହିବା ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଦସ୍ୟ ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ସଦସ୍ୟ ରହିବେ, ଏସବୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ଏବେ ଗାଁରେ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ତ ପହଞ୍ଚୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏଥି ସହିତ ଏହି ଜଳର ଶୁଦ୍ଧତା, ଏହାର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ, ଏକଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା କାମ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜାରି ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଶୀଘ୍ରତର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାତ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ, କନ୍ୟାଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଗତିକୁ ଦ୍ରୁତତର କରିବାକୁ ହେବ । ମୋର ଆଜି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂଗଠନମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଏହିସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇପାରିନାହିଁ, ସେଠାରେ ଏହାକୁ ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଲାଗୁ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ଗୁଜରାଟରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରହିଥିଲି ଏବଂ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଉପରେ କାମ କରୁଥିଲି ଓ ପାନୀୟ ଜଳ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚା ଯାଇଥିଲା, ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଜଳ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ମହିଳାମାନେ ଏତେ ଚିନ୍ତାଗ୍ରସ୍ତ ଥିଲେ । କାରଣ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ନହେବା ଅର୍ଥ କ’ଣ, ତାହା ମହିଳାମାନେ ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧି କରିଥାନ୍ତି । ଅତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ, ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ସହିତ ସେମାନେ ଆମ ସହିତ କାମ କରିଥିଲେ । ସେଇଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ଅନୁଭବ ଆଧରରେ କହିପାରିବି ଯେ ମୋ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଜଳଯୋଗାଣର ଏହି କାମରେ ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ାଯାଇପାରିବ ସେତେ ଭଲ । ଯେତେ ଅଧିକ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା କରାଯାଇପାରିବ, ମୁଁ କହିବି ଜଳଯୋଗାଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ହୋଇପାରିବ । ମୋ କଥା ଉପରେ ଆପଣମାନେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତୁ, ଆମର ମାତା- ଭଊଣୀମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଭରସା ରଖନ୍ତୁ । ଗାଁରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଭଉଣୀ- କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ଆମେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଭାରତର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ରାଜସ୍ୱର ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ମଡ଼େଲ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଜରୁରି । ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ସଂସାଧନ ରହିଛି ସେସବୁର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ପାରିବ, ଏ ସଂପର୍କରେ ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏବେ ଯେମିତି, ବର୍ଜ୍ୟରୁ କଞ୍ଚନ, ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା କିମ୍ବା ଆମେ ଯଦି କହିବା ପ୍ରାକୃତିକ ପଦ୍ଧତିରେ କୃଷି ଯୋଜନା । ଏବଂ ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଧନ ଅର୍ଜନର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ନୂତନ କୋଷ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ । ବାୟୋଗ୍ୟାସ, ବାୟୋ- ସିଏନଜି, ଜୈବିକ ସାର ଏଥିପାଇଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟବି ବସାଯାଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମର ମଧ୍ୟ ଉପାର୍ଜନ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ବାଂଛନୀୟ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଚାଳନା କରାଯିବା ଜରୁରି ।
ମୁଁ ଆଜି ଗ୍ରାମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ , ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍ଥାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବ ଯେ ଅନ୍ୟ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିମିଶି ଏବଂ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଆପଣ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦରକାର, ନୂଆ ନୂଆ ସଂସାଧନର ବିକାଶ ଘଟାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ଅଧିକତର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି । କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ୩୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧି ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଘରୁ ଯେଉଁ ବର୍ଜ୍ୟ ବାହାରୁଛି, ଯେଉଁ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ନିଷ୍କାସିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଶୁଖିଲା ମଇଳା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ସେମାନେ ତାହା ଘରୁ ହିଁ ଅଲଗା କରିବା ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ । ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ରଖିବା ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ, ଯେଉଁ ବର୍ଜ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଇଲାକାରୁ ବାହାରୁଛି ତାହା କେମିତି ସୁନା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଗ୍ରାମ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଚଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଞ୍ଚାୟତର କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ମୋ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବାକୁ ଏହି ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପାନୀୟ ଜଳ ସହିତ ସିଧା ସମ୍ପର୍କ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ରହିଛି । କୃଷି ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ପାଣିର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂପର୍କ ରହିଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କେମିକାଲ ଆମେ କ୍ଷେତରେ ପକାଉଛେ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଧରିତ୍ରୀମାତାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବରବାଦ ହୋଇଚାଲିଛି, ଆମର ମୃତ୍ତିକା ଖରାପ ହୋଇଚାଲିଛି । ଏବଂ ଯୋତବେଳେ ପାଣି, ବର୍ଷା ଜଳ ବି ତଳକୁ ଖସୁଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ କେମିକାଲକୁ ନେଇ ଆକାଶରୁ ତଳକୁ ଖସୁଛି ଏବଂ ସେହି ପାଣି ଆମେମାନେ ପିଉଛେ, ଆମର ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀମାନେ ପିଅନ୍ତି, ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ଶିଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ପିଇଥାନ୍ତି । ବେମାରୀର ବୃକ୍ଷଚାରା ଆମେ ରୋପଣ କରୁଛେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଏହି ଧରିତ୍ରୀ ମାତାକୁ ରସାୟନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ରାସାୟନିକ ସାରରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଦିଗରେ ଆମର ଗାଁ, ଆମର କୃଷକମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସମଗ୍ର ମାନବତା ପାଇଁ ଲାଭପ୍ରଦ ହେବ । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କିଭଳି ଭାବେ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ଦିଗରେ ଆମେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହୋଇପାରିବା, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଯଦି କାହାକୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ହେଉଥାଏ ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ମୋର ଛୋଟ ଛୋଟ କିଷାନ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ । ସେମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ । ଯେତେବେଳେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅଧିକ ଫାଇଦା ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବେ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଫଳରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି । ପି ଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏହି ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କ କାମରେ ଆସିାପାରିଛି । କିଷାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଫସଲ ଓ ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ପହଂଚି ପାରୁଛି । ଏଫପିଓ ଅର୍ଥାତ୍ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘମାନ ଗଠନ କରାଯିବା ଦ୍ବାରା ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନେ ଢ଼େର୍ ମାତ୍ରାରେ ସଶକ୍ତ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ବିଦେଶରୁ ରେକର୍ଡ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଛି । ତା’ହେଲେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅଧିକ ଫାଇଦା ମିଳିବ, ସେତେବେଳେ ଛୋଟ କୃଷକମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବେ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆଉ ଗୋଟିଏ କାମ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । କୁପୋଷଣ, ଏନିମିଆ ଠାରୁ ଦେଶକୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ସେଥି ପ୍ରତି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ ଓ ସଚେତନ କରିବାକୁ ହେବ । ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଯେଉଁସବୁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ଚାଉଳ ଦିଆଯାଉଛି, ତାହାକୁ ଫୋର୍ଟିଫାଏ କରାଯାଉଛି, ପୋଷଣଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଫର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଚାଉଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଗି କେତେ ଆବଶ୍ୟକ, ଏହାକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମର ଭଉଣୀ- କନ୍ୟା – ଶିଶୁଙ୍କୁ କୁପୋଷଣରୁ , ଏନିମିଆରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଆମକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିରୁ ଇପ୍ସିତ ପରିଣାମ ନମିଳିଛି, ସିଦ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତ ନହୋଇଛି, ମାନିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମକୁ ଏହି କାମକୁ ଛାଡ଼ିବାକୁ ହେବନାହିଁ । ଏଥିରେ ଆମକୁ ନିୟୋଜିତ ହୋଇ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ କୁପୋଷଣକୁ ଆମର ଏହି ଭୂଇଁରୁ ଚିର ବିଦାୟ ଦେବାକୁ ହେବ ।
ଭାରତର ବିକାଶ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ମନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଛପି ରହିଛି । ଭାରତର ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ବିକାଶର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଲୋକାଲ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସକୁ ବୁଝାଏ । ଆପଣଙ୍କ କାମର ପରିସର ସ୍ଥାନୀୟ ହୋଇଥାଉ ପଛେ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ସାମୂହିକ ପ୍ରଭାବ ବୈଶ୍ୱିକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଲୋକାଲର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଆମେ ଚିହ୍ନିବାକୁ ହେବ । ଆପଣ ନିଜର ପଞ୍ଚାୟତରେ ଯାହା ବି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ସେଥିରେ ଦେଶର ଛବି ଏବଂ ଚେହେରା, ଦେଶର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବ, ତାହା ମୋର ଆଜି ପଞ୍ଚାୟତ ଦିବସରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କାମନା ।
ପୁଣି ଥରେ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ ବା ପାର୍ଲିଆମେଣ୍ଟ, କୌଣସି କାମ ଛୋଟ ନୁହେଁ । ଯଦି ପଞ୍ଚାୟତରେ ବସି ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବା, ଏହି ସଂକଳ୍ପରୁ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିବା ତେବେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଆଉ ବେଶୀ ବିଳମ୍ବ ନୁହେଁ । ମୁଁ ଆଜି ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିପାରୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ଆଶାକୁ ଦେଖିପାରୁଛି, ସଂକଳ୍ପକୁ ଦେଖି ପାରୁଛି । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବାର ଏକ ସଶକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ବନିପାରିବ । ଏବଂ ଏହି ଶୁଭ ଭାବନାର ସହିତ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଏବଂ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ମୋ ସହିତ ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ କରି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ କହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କୀ - ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ - ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ! !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Gram Sabhas on Panchayati Raj Diwas
24 APR 2022 6:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha ji, my Cabinet colleague Giriraj Singh ji, the son of this soil and my colleague Dr. Jitendra Singh ji, Shri Kapil Moreshwar Patil ji, my Parliamentary colleague Shri Jugal Kishore ji, all the public representatives of Panchayati Raj connected from the entire country including Jammu and Kashmir, brothers and sisters!
(Greetings in local language)
Wishing everyone from all over the country a very Happy National Panchayati Raj Day!
Today is a big day to give impetus to the development of Jammu and Kashmir. I can see an ocean of people before my eyes. Perhaps after so many decades the people of India are able to see such a majestic sight on the land of Jammu and Kashmir. I would especially like to extend my heartiest greetings to the brothers and sisters of Jammu and Kashmir today for your love, enthusiasm and resolve to develop and progress.
Friends,
Neither this land is new to me, nor am I to you. And I have also been connected to and familiar with every nook and corner of this place for several years. I am extremely delighted to say that today connectivity and electricity related projects worth 20 thousand crore rupees have either been inaugurated or the foundation stone has been laid. This is a phenomenal figure for a small state like Jammu and Kashmir. To give a new impetus to the development of Jammu and Kashmir, work is going on at a rapid pace in the state. These efforts will provide employment to a large number of youths in Jammu and Kashmir.
Friends,
Today many families have also received property cards for their houses in villages. These 'Svamitva' cards will encourage new possibilities in the villages. Today 100 Jan Aushadhi Kendras will become a medium of providing cheap and affordable medicines and surgical items to the poor and middle class families of Jammu and Kashmir. In line with the country's resolve to make the country carbon neutral by 2070, Jammu and Kashmir has taken a huge initiative today in that direction. Palli Panchayat is moving towards becoming the first Carbon Neutral Panchayat of the country.
The world's major stalwarts had gathered in Glasgow. A lot of speeches, statements and announcements were made about being carbon neutral. But it is India which is moving towards the carbon neutral goal with the first ever carbon neutral panchayat of the country i.e. Palli Panchayat, a small panchayat in J&K today. Today in Palli village, I have also got the opportunity to connect with the people's representatives of the villages of the country. Heartiest congratulations to Jammu and Kashmir for this great achievement and development projects!
Before coming on stage here, I was with the members of the Panchayat. I could feel their dreams, resolves and noble intentions. And I am glad that the people of Palli, Jammu and Kashmir have shown what 'Sabka Prayas' is, the call for which I had made from the ramparts of Red Fort in Delhi. The Panch-Sarpanch here was telling me that when the event was being organized here, the government officials, the contractors and the builders used to come here regularly. But there is no dhaba or arrangement of a langar here. Then how to feed the people coming here? So they used to collect 20 rotis or 30 rotis from every house and all the people who had come here for the last 10 days were fed by the villagers. You have shown what in real terms 'Sabka Prayas' or 'everyone's effort' is! I salute all the villagers here.
Brothers and sisters,
This year's Panchayati Raj Day, being celebrated in Jammu and Kashmir, symbolises a huge change. It is a matter of great pride that I am interacting with Panchayats across the country at a time when democracy has reached the grass roots in Jammu and Kashmir. When the Panchayati Raj system was implemented in India, it was immensely publicised and everyone was proud of the initiative; and that was not wrong either. But we forgot one thing. Although we used to say that the Panchayati Raj system has been implemented in India, but the countrymen should know that despite having such a good system, the people of my Jammu and Kashmir were deprived of it. It was not there. You gave me the opportunity to serve in Delhi and the Panchayati Raj system was implemented on the soil of Jammu and Kashmir. In the villages of Jammu and Kashmir alone, more than 30 thousand people's representatives have been elected and are working here today. That is the power of democracy. For the first time, the three-tier Panchayati Raj system – the elections to Gram Panchayat, Panchayat Samiti and DDC were held peacefully here and the people of the village are shaping the future of the village.
Friends,
Be it democracy or the resolution of development, today Jammu and Kashmir is setting a new example for the whole country. In the last 2-3 years, new dimensions of development have been created in Jammu and Kashmir. As many as 175 central laws which empowered the people were not implemented here. We implemented those laws to empower every person of Jammu and Kashmir and made you powerful. The sisters, the daughters, the poor, Dalits, the oppressed, and the underprivileged have benefited the most here.
Today I feel proud that finally after 75 years of independence, my brothers and sisters of Valmiki Samaj from Jammu and Kashmir have got the legal right to be at par with the citizens of rest of India. The fetters which were put at the feet of Valmiki Samaj for decades have now been broken. They have got 'independence' after seven decades of independence. Today sons and daughters of every society are able to fulfil their dreams.
Those who did not get the benefit of reservation in Jammu and Kashmir for many years are also getting the benefit of reservation. Earlier there was a deprived corner in India, but now Babasaheb's soul must be showering blessings upon all of us as Modi government has fulfilled his dreams now. The schemes of the central government are now being implemented rapidly here, which is directly benefiting the villages of Jammu and Kashmir. Be it LPG gas connection, electricity connection, water connection or the toilets under Swachh Bharat Abhiyan, Jammu and Kashmir has reaped a huge benifit.
Friends,
New Jammu and Kashmir will write a new story of development during ‘Azadi ke Amritkal’, i.e., in the coming 25 years. I got the opportunity to talk to a delegation from UAE a short while back. They were very excited about Jammu and Kashmir. Just imagine, during the 7 decades after independence, a private investment of only Rs 17 thousand crore was made in Jammu and Kashmir whereas within the last two years - this figure has reached Rs 38 thousand crores. Private companies are coming here to invest Rs 38 thousand crores.
Friends,
Today, every penny sent from the centre is being honestly utilized here and investors too are coming to invest money with an open mind. Manoj Sinha ji was telling me that three years ago, all the districts here including Leh-Ladakh used to get only Rs 5000 crore rupees, as it is a small state with less population. But in the last two years, the pace of development has increased manifold. This time in the budget, Rs 22 thousand crore are being given directly to the panchayats for the development of the districts. Only Rs 5000 crore were given for the development projects to be undertaken by the grass root level democratic system in the state whereas now Rs 22 thousand crores have been given. This is the kind of work that has been done, brothers.
Today I am glad to say that when the Ratle Power Project and the Kwar Power Project will be ready, Jammu and Kashmir will not only get enough electricity but will also open up a huge avenue for generating employment which will take Jammu and Kashmir to new economic heights. Now see, try to understand my point. Earlier a government file from Delhi used to take two-three weeks to reach Jammu and Kashmir. I am glad that today this 500 KW solar power plant was installed within just 3 weeks and started generating electricity. Solar power is now reaching all the houses of the Palli village. This village has also become a great example of ‘Gram Urja Swaraj'. This change in the work culture will take Jammu and Kashmir to new heights.
Friends,
I want to tell the youth of Jammu and Kashmir something. Friends, mark my words. The youth of the Kashmir valley will not suffer like their parents and grandparents. I will prove this to you. I have come here to assure you of that. In the last 8 years, our government has worked day in and day out to strengthen the mantra of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. When I talk about 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat', our focus is also on connectivity and bridging distances - be it of hearts, language, behaviour or resources. Bridging the gap is our biggest priority today. As it is said in folk music about our Dogras – मिट्ठड़ी ऐ डोगरें दी बोली, ते खंड मिट्ठे लोक डोगरे I Such sweetness and sensitive thinking become the strength for the country's unity and the distances are also reduced.
Brothers and sisters,
Due to the efforts of our government, now the distance between Jammu and Srinagar has been reduced by 2 hours with the Banihal- Qazigund tunnel. The country is also going to get an attractive arch bridge linking Udhampur-Srinagar-Baramulla soon. The Delhi-Amritsar-Katra highway is also going to reduce the distance from Delhi to the abode of Maa Vaishno Devi. And the day will not be far when Kanyakumari is going to connect with Vaishno Devi by one road. Be it Jammu and Kashmir or Leh-Ladakh, efforts are being made from all sides to ensure that most parts of Jammu and Kashmir are connected to the rest of the country all months of the year.
Our government is also working on a priority basis for the development of border villages. Vibrant Village Scheme for the remotest village on the borders of India has been approved in the budget this time. Its benefit will be available to all the remote villages of India which are adjacent to the border under Vibrant Village Scheme. Punjab and Jammu and Kashmir will also get a lot of benefit out of this.
Friends,
Today Jammu and Kashmir is also setting a good example of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. Be it good and modern hospitals, new means of transport, and institutions of higher education, these schemes are being implemented keeping in mind the youth of the state. Tourism has started flourishing again in Jammu and Kashmir in the growing atmosphere of development and trust. I am told that till next June-July all the tourist places here have already been booked. It is difficult to find bookings. The tourists are thronging the valley in the last few months like never before.
Friends,
'Azadi Ka Amrit Kaal' is going to be the golden period for India. This resolve is going to be proved by everyone's efforts. In this period, your role, the role of the grassroots democracy, the Gram Panchayat, is very crucial. Understanding this role of Panchayats, the Amrit Sarovar Abhiyan has been started on 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. By the next year i.e. by 15th August 2023 we have to develop at least 75 Amrit Sarovars in every district.
We also have to make efforts to plant Neem, Peepal, Banyan and other saplings around these lakes in the name of the martyrs of that area. Also, we should ensure that the foundation stone of Amrit Sarovar is laid by a martyr's family or the family of a freedom fighter. Let this Amrit Sarovar campaign be a glorious event.
Brothers and sisters,
In recent years, relentless efforts have been made to empower Panchayats with more authority, more transparency and technology. The system of planning to payment related to Panchayat is being linked to the e-Gram Swaraj Abhiyan. A beneficiary from the village can now get information on his mobile phone about the work being done in the panchayat, its status as well as the budget. Online arrangements have been made to audit the funds which are being received by the Panchayat. Through the Citizen's Charter campaign, states and gram panchayats are being encouraged to complete tasks related to birth certificates, marriage certificates, and many other things related to property at the gram panchayat level. Property tax assessment has become easier for Gram Panchayats with the Swamitva Scheme, which is benefiting many Gram Panchayats.
A few days ago, a new policy related to the use of modern technology for training in Panchayats has also been approved. In the same month, from April 11 to 17, Iconic Week was also celebrated with the resolve of restructuring Panchayats so that the work of providing basic amenities to the villages could be done. The resolve of the government is to ensure development of every aspect like education, healthcare for every person and every family in the villages. The government is trying to ensure that the Panchayat plays a greater role in planning and implementation of every project related to the development of the village. With this, Panchayat will emerge as an important link to the achievement of national resolutions.
Friends,
The goal of giving more powers to Panchayats is to make Panchayats a centre of empowerment in the true sense. It is also being ensured that the increasing power of the Panchayats and the amount received by the Panchayats gives a new boost to the development of the villages. A lot of emphasis is being laid by our government on increasing the participation of sisters in the Panchayati Raj system.
India's experience has shown and taught the world during the Corona period what India's sisters and daughters are capable of! Our daughters, our mothers and sisters have strengthened the fight against Corona by doing every little thing. The ASHA-Anganwadi workers have done everything from tracking to vaccination.
The village's health and nutrition network is getting its energy from women's power. Women Self-Help Groups are creating new dimensions of livelihood and public awareness in villages. Water related arrangements - every Panchayat should expedite the task of ensuring women's participation as stipulated in the Har Ghar Jal Abhiyan.
I am told that till now 3 lakh water committees have been formed all over the country. It is mandatory to have 50 per cent women in these committees and up to 25 per cent should be members of the weaker sections of the society. Now piped water supply is reaching the villages but at the same time, the work of training women to ensure its purity and continuous supply is also going on all over the country; but I would like to accelerate it. Till now more than 7 lakh sisters and daughters have been trained across the country. But I have to increase the scale as well as the speed. Today, I urge the Panchayats across the country to ensure that this system is implemented at the earliest in places where it has not been done yet.
I was the Chief Minister of Gujarat for a long time and I have realized that whenever I had entrusted any responsibility related to water in the hands of women in Gujarat, the women accomplished a commendable job in the villages because they knew what lack of water meant. Those women understood it better and acted responsibly with great sensitivity. And that's why based on the experience, I want to say, the more these panchayats of my country involve women in this water related work, the more women they train, the more they trust women with it, the faster and better will be the results. Mark my words. Trust the power of our mothers and sisters. We must encourage and increase the participation of women at every level in the village.
Brothers and sisters,
India's village panchayats also need to have a local model of funds and revenue. Try to see how the resources of Panchayats can be used commercially? 'Waste to Wealth', Gobardhan Yojana or the natural farming scheme will increase the possibilities of funds. So, new funds can be created. Small plants should also be set up for Biogas, Bio-CNG or organic manure. This can also increase the income of the village. So, better management of waste is necessary for the same.
Today, I would urge the people of the village, the people of the Panchayat to strategize, develop new resources by collaborating with other NGO's, and organizations. Moreover, today in our country 50 per cent of representatives in most of the states are women. In some states it is more than 33 per cent. I would like to make a special request. Try to separate the wet and dry waste of your house in the house itself. If this habit is inculcated, the domestic waste will turn into gold for you. I want to run this campaign at the village level and today I request the people of panchayats across the country to join me.
Friends,
Water is directly related to our agriculture. Agriculture is also related to the quality of our water. The kind of chemicals we are putting in the fields is ruining the health of our mother earth. Our soil is getting harmed. And when the rain water percolates down, it carries the chemicals with it further down and we - our animals, our children drink the same water. We are planting the roots of diseases in our bodies. Therefore, we have to free our mother earth from chemicals and chemical fertilizers. So, if our villages and our farmers move towards natural farming, then the whole of humanity will be benefited. How can we encourage organic farming at the level of Gram Panchayat? Concerted efforts are needed for the same.
Brothers and sisters,
Our small farmers are going to benefit the most from organic farming. Their population is more than 80 per cent in the country. When there is more profit in less input cost, it will give a lot of incentive to the small farmers. In the last few years, these small farmers have benefited the most from the policies of the central government. Thousands of crores of rupees from PM Kisan Samman Nidhi are benefitting the small farmers. Through Kisan Rail, fruits and vegetables of small farmers are also reaching the major markets across the country at a low price. The formation of FPO i.e. Farmer Producer Association is also boosting the power of the small farmers. This year, India has exported record fruits and vegetables to foreign countries. So, the small farmers of the country are benefitting a lot.
Friends,
Village Panchayats will have to do one more work with everyone's participation. People have to be made aware about the initiative taken by the central government to save the country from malnutrition and anaemia. Now rice given by the government under various schemes is also being fortified or nutritionally enriched. It is the responsibility of all of us to spread awareness about how important this fortified rice is for health. In the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', we must take a pledge to free our sisters-daughters-children from malnutrition and anaemia and we must not leave this humanitarian work till we get the desired result, till it is accomplished. We have to continue with the task and eradicate malnutrition from our land.
The development of India is hidden in the mantra of 'Vocal for Local'. Local governance is also the driving force for the development of democracy in India. The scope of your work may be local, but its collective impact is going to be global. We have to recognize this power of local. My wish on Panchayati Raj Day today is that - the image of the country should be further enhanced, the villages of the country should be more empowered with every work you do in your Panchayat.
Once again, I congratulate Jammu and Kashmir for the development projects. I would like to say to the lakhs of elected representatives of the people across the country, whether it is Panchayat or Parliament, no work is small. If you move ahead with the resolution of 'I will take my country forward by working in the Panchayat, then the country will progress in no time. And today I can see the enthusiasm, ardour and determination of the elected representatives at the Panchayat level. I am sure that our Panchayati Raj system will become a powerful instrument to take India to new heights. And with that expectation, I wish you the very best and thank you very much.
Raise both hands with me and say aloud -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.