Prime Minister's Office
PM receives Lata Deenanath Mangeshkar Award at a ceremony in Mumbai
“What can be a greater privilege than to have received the love of a sister from Lata Didi, who has given the gift of love and emotion to generations”
“I dedicate this award to all the countrymen . As Lata Didi belonged to people, this award given to me in her name also belongs to people”
“She gave voice to India before independence, and the country's journey of these 75 years has also been associated with her voice”
“Lata ji worshipped music but patriotism and national service also got inspiration through her songs”
“Lata ji was like a melodious manifestation of ‘Ek Bharat Shreshth Bharat’”
“Lata ji's notes worked to unite the whole country. Globally too, she was India's cultural ambassador”
24 APR 2022 7:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the Master Deenanath Mangeshkar Awards Ceremony in Mumbai today. On this occasion, Prime Minister was conferred 1st Lata Deenanath Mangeshkar Award. This award, which has been instituted in memory of Bharat Ratna Lata Mangeshkar, will be given every year exclusively to one individual for exemplary contribution towards nation building. Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari, Members of Mangeshkar Family were among those present on the occasion.
The Prime Minister started by saying that though he does not have too deep a knowledge of music but by cultural appreciation, it is felt that sangeet is both a ‘sadhna’ and an emotion. He continued and said “the one that expresses the unexpressed is word. One that fills the expressed with energy and consciousness is ‘naad’. And the one that fills conscious with emotions and feelings and takes it to the extreme of creation and sensitivity is ‘sangeet’. Music can fill you with valour, motherly affection. It can take one to the pinnacle of patriotism and sense of duty. “We are fortunate to have seen this capability and strength of music, in the form of Lata Didi”, he said. On a personal note, Shri Modi said “For me, Lata Didi was the ‘Sur Samragyi’ as well as my elder sister. What can be a greater privilege than to have received the love of a sister from Lata Didi, who has given the gift of love and emotion to generations”, he said.
Prime Minister said that he is generally not very comfortable with receiving awards but when the Mangeshkar Family calls with an award that carries the name of an elder sister like Lata Didi, then it becomes a symbol of her affection and love. “It is not simply possible for me to say no to this. I dedicate this award to all the countrymen. As Lata Didi belonged to people, this award given to me in her name also belongs to people”, the Prime Minister said. The Prime Minister narrated many personal anecdotes and elaborated upon the immense contribution of Lata Didi to the cultural world. “Lata ji's physical journey was completed at a time when our country is celebrating Amrit Mahotsav of its freedom. She gave voice to India before independence, and the country's journey of these 75 years was also associated with her voice”, said the Prime Minister.
The Prime Minister talked about the strand of patriotism in the Mangeshkar family. He said “Along with the song, the consciousness of patriotism that was within Lata Didi, her father was the source of it’. Shri Modi narrated the incident when a song written by Veer Savarkar was sung by Dinanath ji in a program of the British Viceroy in Shimla during the freedom struggle. The song was written by Veer Savarkar challenging the British rule. This feeling of patriotism was given in inheritance to his family by Deenanath ji, said the Prime Minister. Lata ji made music her worship but patriotism and national service also got inspiration through her songs.
Referring to the illustrious career of Lata Didi, the Prime Minister said “Lata ji was like a melodious manifestation of ‘Ek Bharat Shreshth Bharat’. She sang thousands of songs in more than 30 languages. Whether it was Hindi, Marathi, Sanskrit or other Indian language, her sur was equally at home everywhere”. Shri Modi continued “From culture to faith, from east to west, from north to south, Lata ji's notes worked to unite the whole country. Globally too, she was India's cultural ambassador.” She is ingrained in the minds of people in every state, in every region. She showed how music can be immortal with Indianness, said the Prime Minister. Prime Minister also touched upon the philanthropic works of the family.
The Prime Minister said for India, development means Sabka Saath, Sabka Vikas , Sabka Vishwas and Sabka Prayas. This project also encompasses the philosophy of ‘Vasudhaiv Kutumbakam’ welfare of all. The Prime Minister explained that such a notion of development cannot be achieved by just material capabilities. For this spiritual consciousness is critically important. That is why, India is providing leadership in areas like yoga, Ayurveda and environment. “I believe, our Indian music is also an important part of this contribution of India. Let us keep this heritage alive with the same values and carry it forward, and make it a medium of world peace”, concluded the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা পাংথোকপা থৌরম অমদা দীনানাথ মঙ্গেশকর এৱার্দ ফংখ্রে
“মীরোলসিদা নুংশিবা অমসুং মীনুংশিগী খুদোল অমা পীবিরিবা লতা দিদিদগী মচে অমা ওইবগী নুংশিবা অসিদগী হেনবা করি অমা লৈরিবগে”
“ঐহাক্না মসিগী এৱার্দ অসি ইরৈচাশিংদা খুৎশিন্নজরি। লতা দিদিনা মীয়ামগীদমক ওইবগুম, মহাক্কী মমিংদা ঐঙোন্দা পীরিবা এৱার্দ অসিসু মীয়ামগীদমক ওইরি”
“নিং-খা তম্বগী মমাংদা মহাক্না ভারত্তা মহাক্না খোঙজেল পীখি, অমসুং চহি ৭৫গী লৈবাক্কী খোঙচৎ অসিসু মহাক্কী খোঙজেলগা লোয়ননা চৎলি”
“লতা জীনা ইশৈ-নোংমাইবু লাইনিং ওইখি অদুবু লৈবক নিংবা অমসুং লৈবাক্কী ওইবা থবকশিংসু মহাক্কী ইশৈগী খুৎথাংদা পুক্নিং থৌগৎলি”
“লতা জী ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী খোইথুম্নরবা খুদম অমগুম্বনি”
“লতা জীগী ময়েক্না লৈবাক পুম্ববু অমত্তা ওইনা পুনশিনহল্লি। মালেমগী ওইনসু, মহাক অসি ভারতকী কলচরগী এম্বাসদরনি”
24 APR 2022 7:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মুম্বাইদা মাস্তর দীনানাথ মঙ্গেশকর এৱার্দকী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসিদা, অহানবা দীনানাথ মঙ্গেশকর এৱার্দ প্রধান মন্ত্রীদা পীখ্রে। এৱার্দ অসি ভারত রত্মা লতা মঙ্গেশকরবু নিংশিংবা ওইনা লিংখৎখিবনি, হায়রিবা অসি লৈবাক শেম্বদা ফিদমনিঙাই ওইবা থৌদাং লৌবা মীওইশিং খক্তদা চহি খুদিংগী পীগনি। মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী ভগত সিংহ কোশ্যারি, মঙ্গেশকরগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়দুনা হৌখি মদুদি মহাক্না ইশৈ-নোংমাইগী মরমদা নিংথিনা খঙদ্রবসু অদুবু কলচরেলগী ওইবা মগুন্না, মসিবু ‘সধনা’ অমসুং মীনুংশি অনিমক্নি হায়না ফাওজৈ। মহাক্না মখা তাখি অমসুং হায়খি “ফোংদোক্তবা অমা ফোংদোকপা অমা অদুদি ৱাহৈনি”। শক্তি অমসুং পুক্নিংদা ফাওবগা লোয়ননা ফোংদোকপা হায়রগদি ‘নাদ’নি। অমসুং মীনুংশিগা লোয়ননা পুক্নিংদা ফাওবা অমসুং ইথিল অমসুং মসিবু ক্রিয়েসন অমসুং সেন্সিবিতী য়ৌহনবা অসিনা ‘সঙ্গীত’নি। ইশৈ-নোংমাইনা অদোম্বু থৌনা অমসুং ইমাগী নুংশিবা য়ৌহনবা য়াই। মসিনা লৈবাক নিংবা অমসুং ইথৌ পাংথোক্নিংবগী মতোল ফাওবা য়ৌহনবা ঙম্মী। “ঐখোয়না মসিগী ইশৈ-নোংমাইনা তৌবা ঙম্বা অমসুং পাঙ্গল অসি লতা দিদগী শক্লোন্দা উবা ফংবা অসি লাইবক ফবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি। মশাগী ওইবা ময়েক অমদা, শ্রী মোদীনা হায়খি “ঐগীদক্তদি, লতা দিদি অসি ‘সুর সাম্রগ্যি’নি লোয়ন্ননা ঐহাক্কী ইচেনি। মীরোলসিদা নুংশিবা অমসুং মীনুংশিগী খুদোল অমা পীবিরিবা লতা দিদিদগী মচে অমা ওইবগী নুংশিবা অসিদগী হেনবা করি অমা লৈরিবগে” হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশানা এৱার্দ অসি লৌবা ঐহাক্না য়াম্না নুঙাইজদে অদুবু মঙ্গেশকরগী ইমুংনা ঐহাকপু কৌবিরকপা অমসুং এৱার্দ অসিদা লতা দিদিগুম্বা ইচে অমগী মমিং য়াওবা অসিনা মহাক্কী মাীনুংশি অমসুং নুংশিবগী খুদম অমা ওইরি। “মসিনা ঐঙোন্দা ইচম-চম্না য়াদবা ঙমদবনি। ঐহাক্না মসিগী এৱার্দ অসি ইরৈচাশিং পুম্বদা কৎচরি। লতা দিদিনা মীয়ামগীদমক ওইবগুম, মহাক্কী মমিংদা ঐঙোন্দা পীরিবা এৱার্দ অসিসু মীয়ামগীদমক ওইরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মশাগী ওইবা ৱারী কয়া লীখি অমসুং লতা দিদিনা কলচরেলগী তাইবংদা পীখিবা য়াম্লবা থৌদাং কয়াবুসু থমখি। “লতা জীগী মশানা চৎপা খোঙচৎ লৈবাক অসিনা অমৃত কা মহোৎসব পাংথোক্লিঙৈদা লোইশিনখ্রে। মহাক্না নিং-খা তম্বগী মমাংদা ভারত্তা খোঙজেল পীখি, অমসুং লৈবাক অসিগী চহি ৭৫গী খোঙচৎতসু মহাক্কা খোঙজেল য়াওরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মঙ্গেশকর ইমুংগী ওইজবা করিসু থিদনা লৈবাক নিংবগী মরমদা ৱারী শাখি। মহাক্না হায়খি “ইশৈসিগা লোয়ননা, লতা দিদিগী থম্মোয়নুংদা লৈরিবা লৈবাক নিংবগী ৱাখল অসি, মহাক্কী অপোকপা মপাদগী হৌরকপনি’। শ্রী মোদীনা নিংতম লানগী মনুংদা শিমলাদা ব্রিতিশ বিসেরোইগী প্রোগ্রাম অমদা ভীর সবর্করনা ইবা ইশৈ অমা দীনানাথ জীনা শকখিবা থৌদোক অমগী মতাংদা ৱারী লীখি। ইশৈ অসি ভীর সবর্করনা ব্রিতিশকী লৈঙাকপু শিংনদুনা ইখিবনি। মসিগী লৈবাক নিংবগী ইথিল অসি মহাক্কী ইমুং-মনুংদা দীনানাথ জীনা থংথরম্বনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লতা জীনা ইশৈবু লাইনিং ওইখি, অদুবু লৈবাক নিংবা অমসুং লৈবাক্কী থবকশিংদা মহাক্কী ইশৈনা পুক্নিং থৌগৎপসু পীরি।
লতা দিদিনা মহাক্কী থবকশিংদা থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “লতা জী ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী খোইথুম্নরবা খুদম অমগুম্বনি। মহাক্না লোল ৩০গী মথক্তা ইশৈ লিশিংদা শকখি। মসি হিন্দী, মরাথী, সংস্কৃত নত্ত্রগা অতোপ্পা ভারতকী লোল ওইগেরা, মহাক্কী সুর অসি মফম খুদিংমক্তা চপ মান্নৈ”। শ্রী মোদীনা মখা তাখি “কলচরদগী থাজবা ফাওবা, নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা, অৱাংদগী খা ফাওবা, লতা জীগী ময়েক্না লৈবাক পুম্বা অমত্তা ওইহল্লি। মালেমগী ওইনসু, মহাক অসি ভারতকী কলচরেল এম্বসদুরনি”। রাজ্য খুদিংমক, মফম খুদিংমক্কী মীয়ামগী ৱাখলদা মহাকপু কাওবা ঙমদনা লৈরি। ভারত মচা অমা ওইবগা লোয়ননা মতৌ করম্না ইশৈ-নোংমাইনা মুৎপা নাইদনা থম্বা ঙম্বগে হায়বা মহাক্না উৎখি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ইমুং অসিগী পুকচেল চাউবা মওংশিং পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকীদমক্তা হায়খি, চাউখৎপা হায়বা অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস নি। প্রোজেক্ত অসি ‘বাসুধৈব কুতুম্বকম’ পুম্নমক্কী য়াইফবা হায়বা অসিগী ৱাখল্লোনসু থনবনি। প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী ৱাখল্লোন অসি পোৎশক অমনা ঙমবদগী ফংবা ঙম্লোই। মসিগীদমক্তা থৱাই মীরেলগী ওইবা ৱাখল অমা য়াম্না মরুওইনা চংই। মরম অসিননি, ভারতনা য়োগা, আয়ুর্বেদা অমসুং অকোইবগী মফমদা লুচিংবা ওইবা ঙম্লিবা। “ঐহাক্না থাজৈ, ঐখোয়গী ভারতকী ইশৈ-নোংমাই অসিসু ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অসিগী মরুওইবা শরুক অমনি। ঐখোয়না মসিগী হেরিতেজ অসিবু চপ মান্নবা চাংদা হিংহন্দুনা থমসি, অমসুং মালেমগী ওইবা ইং তপ্না লৈবগী পাম্বৈ অমা ওইহল্লসি”, হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনখি।