Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Shri Dharmendra Pradhan launches Pradhan Mantri National Apprenticeship Mela organized across 700+ locations in one day; Called for making apprenticeship a participatory movement for driving national missions
Over the next one year, MSDE will endeavor to engage 10 lakh youngsters
Apprenticeship mela to be held every month, says Shri Dharmendra Pradhan
Stipend payment to apprentices to be done online
Academic credit will be awarded to apprentices which can be used for future pathways
Apprenticeship model should also be taken as an important feedback mechanism from the industry to make the ecosystem more demand driven and impactful, says Shri Rajeev Chandrasekhar
21 APR 2022 3:04PM by PIB Delhi
Giving a boost to Prime Minister’s Skill India Mission, Shri Dharmendra Pradhan Union Minister of Education, Skill Development, and Entrepreneurship, today digitally inaugurated the launch of the National Apprenticeship Mela across 700+ location in the country.
Over 4000 organisations from more than 30 industries, including power, retail, telecommunications, IT/ITeS, electronics, automotive, and others, participated in the event. Individuals having a 5th–12th grade pass certificate, a skill training certificate, an ITI Diploma, or a graduate degree were eligible to participate in the PM Apprenticeship Mela. The main objective of this programme was to encourage the hiring of approximately One lakh apprentices and to assist employers in identifying and developing their potential through training and practical skillsets.
In addition, the young and aspiring workforce was given a choice of 500+ trades, including welder, electrician, housekeeper, beautician, mechanic, and others. They were given on-the-spot apprenticeship offers with monthly stipends as per the government standards.
Following, they will get monthly stipend as per the Government standards for developing new skills, an opportunity to earn while they learn. The candidates will get certificates, recognized by National Council for Vocational Education and Training (NCVET), increasing the chances of their employability after the training.
Speaking at the launch of the National Apprenticeship Mela, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister of Education and Skill Development & Entrepreneurship, said, “I am happy that more than 4,000 organisations across 700 locations in the country are participating in this mela to provide gainful employment opportunities to our youth. It is satisfying to see job providers from manufacturing, electronics, services, power, IT/ITES, railways, retail and several other emerging areas line-up for the Apprenticeship Mela.
Shri Pradhan said that after 34 years we have a New Education Policy in Place which is a roadmap for India’s transformation in this AmritKaal. Academic credit will be awarded to apprentices which can be used for future pathways. We have to make apprenticeship a participatory movement to skill, re-skill and up-skill young India, boost per capita economic productivity and drive national missions.
“Going forward the PM National Apprenticeship Mela will be a monthly affair. A digital dashboard will be set-up to further streamline the apprenticeship process and connect our youth with relevant opportunities in the 21st century. Our endeavor will be to ensure that more than 10 lakh trainees engage with corporates as apprentices and capitalize on this opportunity to earn while they learn and find their gateway into the industry,” he further added.
Speaking on the occasion, Shri Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship and Minister of State for Electronics and Information Technology, said, "Post covid our focus is to increase our employable skills and thus the employability. As our Prime Minister has stated, skilling, re-skilling and up-skilling should be taken as a continuous ladder of opportunity. Apprenticeship is one of the most sustainable models and the concept is central to create an enabling partnership between govt, skill delivery ecosystem and employment ecosystem. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has brought in comprehensive reforms to the Apprenticeship Act and the Apprentices Rules in 2014 & 2015 and now it should be taken as a dynamic evolving platform to connect the skilling ecosystem to both who are getting skilled and those seeking skilled talent. The Apprenticeship model should also be taken as an important feedback mechanism from the industry to make the ecosystem more demand driven and impactful. PM National Apprenticeship Melas will serve as a strong platform to connect industry with youth.”
Establishments participating in the PM National Apprenticeship Melas get an opportunity to meet the potential apprentices at a common platform and select the candidates on-the-spot. In addition, even small-scale industries with minimum four working members can also hire apprentices at the event. A credit bank concept is will also be soon introduced which will have depositary of various credits accumulated by learners that they can use for future academic pathways.
During the interaction, Shri Dharmendra Pradhan was particularly impressed by the entrepreneurial spirit of a young trainee from Bhubaneswar. Undergoing apprenticeship in the Baker & Confectioner trade at Govt. ITI Bhubaneswar, she plans to start her own bakery. He encouraged all stakeholders to broaden their imagination to further expand the scope and scale of apprenticeship. Industry-linkages based upon the opportunities present in local economies will go a long way in massively increasing apprenticeship opportunities for the youth.
The PM Apprenticeship Mela has been a great opportunity for the participating establishments, as they were able to meet potential apprentices on a single platform and choose applicants based on their requirements. In addition, small-scale industries with a minimum of four employees were also able to hire apprentices at the mela.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা নোংমদা মফম ৭০০+দা প্রধান মন্ত্রী নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ মেলা শিনখ্রে; নেস্নেল মিসনশিংদা ইনোৎ হাপ্নবগীদমক্তা অপ্রেন্তিসশিপ অসিবু মীয়াম্না শরুক য়াবা ঈহৌ অমা ওইহন্নবা হায়খ্রে
মথংগী চহি অসিদা, এম.এস.দি.ই.না নহা লাখ ১০ থবক তৌহন্নবা হোৎনগনি
থা খুদিংগী অপ্রেন্তিসশিপ মেলা পাংথোক্লগনি হায়না শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না হায়খি
অপ্রেন্তিসশিংদা স্তাইপেন্দ ওনলাইনদা ওইনা পীরগনি
অপ্রেন্তিসশিংদা তুংগী লম্বিশিংদা শিজিন্নবা য়াগদবা একাদেমিক ক্রেদিত পীরগনি
ইকোসীস্তেমবু হেন্না দিমান্দ দ্রিবন ওইবা অমসুং ইমপেক্ত লৈবা ওইহন্নবা অপ্রেন্তিসশিপ মোদেল অসিবু ইন্দস্ত্রীদগী য়াম্না মরু ওইবা ফীদবেক মেকানিজম অমা ওইনসু লৌগদবনি হায়না শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখরনা হায়খি
21 APR 2022 3:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী স্কিল ইন্দিয়া মিসনদা ইনোৎ হাপ্লদুনা, কেন্দ্রগী এজুকেশন, স্কিল দেবেলপমেন্ত, অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা ঙসি লৈবাক অসিগী মফম ৭০০+দা নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ মেলাবু দিজিতেল ওইনা হৌদোকখ্রে।
পাৱর, রিতেল, তেলিকম্যুনিকেশনশিং, আই.তি./আই.তি.ই.এস.. ইলেক্ত্রোনিক্স, ওতোমোতিব য়াওনা ইন্দস্ত্রী ৩০ এন্নদগী ওর্গনাইজেশন ৪০০০গী মথক অমসুং অতোপ্পা কয়া অমনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। ক্লাস ৫তগীনা ১২ ফাওবগী পাস সর্তিফিকেত পাইবা, স্কিল ত্রেনিং সর্তিফিকেত, আই.তি.আই. দিপ্লোমা, নত্রগা গ্রেজুৱেত দিগ্রী পাইবশিংনা পি.এম. অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসিদা শরুক য়াবা য়াগনি। মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মরু ওইবা পান্দমদি অপ্রেন্তিস লাখ অমমুক নেক্নবা অমসুং ত্রেনিং অমসুং প্রক্তিকেল স্কিলশেৎশিংগী খুত্থাংদা এমপ্লোয়রশিংবু মখোয়গী পোতেন্সিয়েল অদু মশক খঙদোকপদা অমসুং হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবগীদমক্তা থৌগৎপনি।
ৱেল্দর, ইলেক্ত্রিসিয়ন, হাউসকীপর, ব্যুতিসিয়ন, মেকানিক, অমসুং অতোপ্পা কয়া অমা য়াওনা ত্রেদ ৫০০+কী চোইস লৈ। মখোয়শিং অদু সরকারগী স্তেন্দর্দশিং অদুগী মতুং ইন্না থাগী স্তাইপেন্দগা লোইননা ওন-দ-স্পোত অপ্রেন্তিসশিপ ওফরশিং পী।
মসিগী মখা পোন্না মখোয়শিং অদু অনৌবা স্লিশিং দেবলপ তৌবগীদমক্তা সরকারগী স্তেন্দর্দকী মতুং ‌ইন্না থাগী ওইবা স্তাইপেন্দ ফংগনি, তম্ন-তম্না শেল তানবগী খুদোংচাবনি। কেন্দিদেতশিং অদুনা নেস্নেল কা্ন্সিল ফোর ভোকেস্নেল এজুকেশন এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ভি.ই.তি.)না মশক খঙলবা সর্তিফিকেতশিং ফংলগনি, মসিনা মখোয়বু ত্রেনিং লোইরবা মতুংদা থবক ফংবগী চান্স হেনগৎহল্লগনি।
নেস্নেল আপ্রেন্তিসশিপ মেলা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্র এজুকেশন অমসুং স্কিলম দেবেলপেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা হায়খি, লৈবাক অসিগী মফম ৭০০দা ওর্গনাইজেশন ৪,০০০না ঐখোয়গী নহাশিংদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা মসিগী মেলা অসিদা শরুক য়াখি। মেন্যুফেকচরিং, ইলেক্ত্রোনিক্স, সার্বিসেস, পাৱর, আই.তি./আই.তি.ই.এস., রেলৱেজ, রিতেল অমসুং অতোপ্পা ফাওগৎলক্লিবা হিরম কয়া অদগী জোব প্রোভাইদরশিংনা মসিগী অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসিগীদমক্তা পরেং লেংবা অসি উবদা য়াম্না পেনবা ফাওই।
শ্রী প্রধাননা হায়ি মদুদি চহি ৩৪গী মতুংদা ঐখোয়না অনৌবা এজুকেশন পোলিসী অমা লৈরে, মসি অমৃতকাল অসিদা ভারতকী অওনা অমা পুরক্নবগীদমক্তা রোদমেপ অমনি। অপ্রেন্তিসশিংদা একাদেমিক ক্রেদিত রিৱার্দশিং পীরগনি, হায়রিবা অসি মখোয়না তুংগী লম্বিশিংদা শিজিন্নবা য়াগনি। ঐখোয়না অপ্রেন্তিসশিপ অসি লৈবাক অসিগী নহাশিংবু স্কিল লৈহন্নবা, রি-স্কিল তৌনবা অমসুং অপ-স্কিল তৌনবা, পর কেপিতা ইকোনোমিক প্রোদক্তিবিতী অমসুং নেস্নেল মিসনশিংবু লমজিংগদবা মীয়াম্না শরুক য়াবা ঈহৌ অমা ওইহনগদবনি।
“পি.এম. নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসি থা থাগী ওইবা থবক ওইগনি। মখাতানা অপ্রেন্তিসশীপ প্রোসেস স্ত্রীমলাইন তৌনবা অমসুং ২১শুবা চহি চাদা মরি লৈনবা খুদোংচাবশিংগা ঐখোয়গী নহাশিংগা কনেক্ত তৌনবা দিজিতেল দাশবোর্দ অমা শেম্লগনি। ঐখোয়না হোৎনগদৌরিবা অসি অপ্রেন্তিসশিং ওইনা কোরপোরেতশিংদা ত্রেনী লাখ ১০দগী হেন্না থবক তৌহন্নবা হোৎনবনি অমসুং তম্না-তম্না শেল তান্নবা অমসুং ইন্দস্ত্রীদা মখোয়গী গেতৱে ফংনবা মসিগী খুদোংচাবা অসিদা কেপিতেলাইজ তৌগনি,” হায়না মআক্না মখা তাখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী রাজীব চন্দ্রশেকর, স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশণ তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি, “কোবিদ মতুংদগী ঐখোয়না ঐখোয়গী মিৎয়েং অসি ঐখোয়গী এমপ্লোয়েবল স্কিলশিং হেনগৎহন্নবদা থমখি অমসুং রম অদুনা মেপ্লোয়েবিলিতীদা মীৎয়েং চংখি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবগী মতুং ইন্না স্কিলিং, রি-স্কিলিং অমসুং অপ-স্কিলিং অসি খুদোংচাবগী কৈরাক অমগুম্না লৌগদবনি। অপ্রেন্তিসশিপ অসি সস্তেন্নেবল মোদেলশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং সরকার, স্কিল দিলিভরী ইকোসীস্তেম অমসুং এমপ্লোইমেন্ত ইকোসীস্তেম পার্তনরশিপ শেম্নবা, মসিগী কন্সেপ্ত অসি সেন্ত্রেল ওই, স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপনা অপ্রেন্তিসশিপ এক্ত অমসুং অপ্রেন্তিসশীপ রুলস ২০১৪ অমসুং ২০১৫দা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা অওনবা অমা পুরকখ্রে অমসুং মসি স্কিল তাল্লিবা অমসুং স্কিল লৈরবা তেলেন্তশিং থিরিবশিং অনিমক্তাস্কিলিং ইকোসীস্তেমগা কনেক্ত তৌনবা দাইনামিক ওইবা ইভোল্বিং প্লেতফোর্ম অমা ওইনা লৌবা য়াই। অপ্রেন্তিসশিপ মোদেল অসিসু ইকোসীসতেমবু হেন্না দিমেন্দ দ্রিভন ওইবা অমসুং ইমপেক্ত য়াম্না লৈবা অমা ওইহন্নবা ইন্দস্ত্রীদগী মরু ওইবা ফীদবেক মেকানিজমঅমা ওইনসু লৌবা য়াই।। পি.এম.নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসিনা নহাশিংগা ইন্দস্ত্রীগা কনেক্ত তৌনবা য়াম্না লিংবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।”
পি.এম. নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসিদা শরুক য়ারিবা এস্তাব্লিশমেন্তশিং অসিনা চপ মান্নবা প্লেতফোর্ম অমদাং মতিক চাবা অপ্রেন্তিসশিং উনবগী অমসুং কেন্দিদেতশিংঅদুবু মফম অদুদা কনবগী খুদোংচাবা ফংগনি। মসিগী মথক্তা, মেম্বর মরি খক্তমক লৈবা অপিকপা ইন্দস্ত্রিশিংনা ফাওবা থৌরম অদুদা অপ্রেন্তিস নেকপা ফংগনি। লর্নরশিংনা তুংগী একাদেমিক পাথৱেশিংগীদমক্তা শিজিন্নবা য়াবা মখোয়না ফংবা ক্রেদিতশিং অদুগী দিপোজিতরী লৈবা ক্রেদিত বেঙ্ক কন্সেপ্ত অমা হৌদোক্লগনি।
ৱারি-ৱাতাই শানবা অদুদা, মরু ওইনা শ্রী ধর্মেন্দ্রনা ভুবনেস্বরদগী নহা ওইরিবা ত্রেনীশিংগী এন্তরপ্রনরগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুবু য়াম্না পেনখি। গোবর্নমেন্তত আই.তি.আই. ভুবনেস্বরদা বেকর এন্দ কনফেক্সনরদা অপ্রেন্তিসশিপ চত্থরিবা মহাক্না অদুনা মহাক্কী মশাগী বেকরী হাংদোক্না থৌরাং তৌরি। মহাক্না স্তেকহোল্দর পুম্নক্তা অপ্রেন্তিসশিপকী স্কোপ অমসুং স্কেলবু মখাতানা চাউথোকহন্নবা মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু হেন্না চাউথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে। লোকেল ইকোনোমিশিংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা ইন্দস্ত্রী-লিংকেজ অসিনা নহাশিংগীদমক্তা অপ্রেন্তিসশিপকী খুদোংচাবা য়াম্না চাউনা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মতম শাংনা থবক তৌখিগনি।
পি.এম অপ্রেন্তিসশিপ মেলা অসিনা শরুক অবরিবা এস্তাব্লিশমেন্তশিংদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরিবনি, মরমদি মখোয়না প্লেতফোর্ম অমখক্তদা পোতেন্সিয়েল অপ্রেন্তিসশিং থেংনবা ফংঙি অমসুং মখোয়গী অপম্বগী মতুং ইন্না এপ্লিকেন্তশিং খনবা ফংঙি। মসিগী মথক্তা, য়ামদ্রবদা এমপ্লোয়ী মরি লৈবা অপিকপা ইন্দস্ত্রীশিংনসু মসিগী মেলা অসিদা অপ্রেন্তিসশিং নেকপা ঙমখি।