মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা মুম্বাইদা ৪০শুবা ‘হুনর হাত’ হৌদোকখ্রে
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ৩১ হেনবদগী চাওরাক্না আর্তিসান ১০০০রোম্না শরুক য়াখি
আত্মানির্ভর ভারত অসি হুনর হাতগুম্বা খোঙথাংশিংনা মপাঙ্গল কলহনবনি: অনুরাগ থাকুর
হুনর হাতকী খোঙথাংনা আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফসপর্সনশিং লাখ ৯দা থবক্কী খুদোংচাবা পীবদা মতেং পাংলি: কেন্দ্রগী মন্ত্রী মুক্তার আব্বাস নকবি
17 APR 2022 3:21PM by PIB Imphal
মুম্বাই, ২০২২গী এপ্রিল ১৭
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ঙসি মুম্বাইদা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী মুক্তার আব্বাস নকবি য়াওনা ‘হুনর হাত’কী ৪০শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে।
‘স্বাদেশী’গী পোত্থোকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা থাজনিংঙাই ওইবা প্লেতফোর্ম অমা ওইরিবা ‘হুনর হাত’কী ৪০শুবা ইদিসন অসি মুম্বাইগী বন্দ্রা-কুর্লা কমপ্লেক্সকী এম.এম.আর.দি.এ. গ্রাউন্দা ২০২২গী এপ্রিল ১৬তগী ২৭ ফাওবা পাংথোক্কদৌরি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী থাকুরনা হায়খি “আত্মানির্ভর ভারত অসি হুনর হাতগুম্বা খোঙথাংশিংনা মপাঙ্গল কলহনবনি। হুনর হাতকী ৪০শুবা ইদিসন অসিদা, রাজ্যশিং ৩১দগী লাকপা আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফস্মেন লিশিং অমা হেনবনা স্তোল ৪০০ হাংলি”।
“ভারত্তা হৈ-শিংবগী অৱাৎপা লৈতে,” হায়না মহাক্না ক্রাইসিসকী পুংফম মনুংদা পি.এম.না আত্মা নির্ভর ভারতকীদমক কন্না হায়রিবা অসিদা মতৌ করম্না ভারতনা থবক ওইনা তৌরকখিবগে হায়বা নিংশিংলদুনা হায়খি। “ঐখোয়না পি.পি.ই. কিতশিং, মাস্কশিং অমসুং বেন্তিলেতর ফাওবা পুথোকপা হৌখি”।
মন্ত্রীনা পোত্থোক অমগীদমক জিলা খুদিংমক শকখঙলিবা ‘জিলা অমা পোত্থোক অমা”গী মরমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মসিগী খোঙথাং অসিনা মীয়াম্বু মখোয় মশাগী ওইনা ইনকম তানবা খক্তা নত্তনা, মফম অদুদা লৈরিবা অতৈ অতোপ্পশিংদা মালেম শিনবা থুংনা লায়চৎনা ইকোনোমীদা শোকহল্লবা মতমদা থবক্কী খুদোংচাবশিংসু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্কীল ইন্দিয়বু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং শ্রী থাকুরনা উৎখি। “স্কীল ত্রেনিংশিং অসি অদোম্না থবক তান্নবা নত্তনা, মদুগী মহুৎতা থবক পীনবগীদমক পীখিবনি”। মহাক্না পনখি মদুদি ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং মহৈ তম্বগী মওং অসিনা থবক শুবগী লেমজনিংঙাইদা মিৎয়েং চংদে। “প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা ‘দিগ্নিতী ওফ লেবর’দা মরুওইবা য়াম্না পীরি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী থাকুরনা ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা স্কীলিং প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা ‘তেজাস’কী মরমদা পাউদমখি। মসিগী ভারতনা লৌখৎপা খোঙথাংগী মখাদা ভারতনা য়ু.এ.ই.দা স্কীল ওইরবা মেনপাৱর থারগনি। “চহি অমগী মনুংদা, স্কীল ওইরবা থবক থিবা ৩০,০০০ য়ু.এ.ই.দা থারগনি,” হায়না মহাক্না পাউদমখি।
মন্ত্রীনা অনিং-অপাম্বা ফোংদোকখি মদুদি মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না য়ুনিভর্সিতীশিং, কোলেজশিং অমসুং স্কুলশিংগা লোয়ননা মহৈরোইশিংনা এক্সপো পাংথোকপা ঙম্নবা অমসুং মতৌ করম্না ‘ফত্ত-হৌদিদগী খ্বায়দগী ফবা’ পুথোকপা ঙমগদগে হায়বা উৎপা ঙম্নবা খুৎশ্নবা য়াই। মহাক্না মাইনোরিতী মন্ত্রালয়দা লৈবাক শিনবা থুংনা থৌরাং তৌরিবা তুংদা লাক্কদৌরিবা হুনর হাতকী ইদিসন্দা শোর্ত তর্ম স্কীল ত্রেনিং কোর্সশিং পাংথোকপা য়ানবসু কন্না তকশিনখি।
শ্রী থাকুরনা মেদিয়াপর্সনশিংদা ৪০শুবা হুনর হাতকী হাংলিবা স্তোলশিংদা মিৎয়েং থম্নবা হায়রিবা অসিনা মখোয়গী পাউ মীয়ামদা য়ৌনবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং ময়েক শেংনা খঙননবা কন্না তকশিনখি। মহাক্না মুম্বাইগী কোর্পোরেৎ হাউসশিংদা মখোয়গী দিৱালীগী পোৎলম অমসুং কুমওনগী খুদোলপোৎশিং হুনর হাত্তগী লৌনবসু কন্না তকশিনখি। “দিৱালী লাক্কদৌবা থা ৫-৬ ৱাৎলি, অদুবু কোর্পোরেৎকী খুদোলপোৎকীদমক হৌজিকমক, মফম অসিমক্তদগী ওর্দর তৌবিয়ু” হায়না মহাক্না হায়খি।
মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী খোঙথাং অমা ওইরিবা হুনর হাতকী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মুক্তার আব্বাস নকবিনা হায়খি মদুদি মীওই অমনা মুম্বাইগী হুনর হাত্তা ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’ অমসুং ‘য়ুনিতী ইন দাইবর্সিতী’গী ইথিল উবা ফংগনি। “অদোম্না কশ্মিরদগী কন্যকুমারী ফাওবা অমসুং কুতচতগী কত্তক ফাওবগী লৈবাক্কী ওইবা কলচর অমসুং স্কীলগী মহাও ফংবা ঙমগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মসিমসু পাউদমখি মদুদি হৌখিবা চহি মঙাদা আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফপর্সনশিং লাখ মাপল হেন্না হুনর হাতকী খুথাংদা থবক্কী খুদোংচাবা ফংদুনা কান্নবা ফংখ্রে।
পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বর অমসুং হান্নগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী প্রকাশ জাবদেকরনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা লৈরিবা হৈশিংবা অমসুং মখোয়দা লৈরিবা থোইদোক হেন্দোকপা মখল কয়াগী হৈ-শিংবশিংগী মরমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না আর্তিসানশিংবু থোক্লক্তুনা লোকেলগী পোত্থোকশিংবু মালেমগী কৈথেলদা য়ৌবদা মতেং ওইনবগীদমক তেক্নোলোজী শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না লৈবাক্কী আর্তিসানশিংবু হেন্না চাউবা কৈথেল অমা থিবদা মতেং ওইগদবা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেতরগী মরমদসু ৱা ঙাংখি। “পোত্থোক অমা জি.আই. ওইনা শকখঙলবা, মসিনা মালেমগী কৈথেল য়ৌনবগী খুদোংচাবা অমা ফংগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
করিগীদমক হুনর হাত চৎকদৌরিবনো?
রাজ্যশিং/য়ু,তি.শিং ৩১দগী আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফসপর্সনশিং ১,০০০ অমা হেন্না হৌজিক চৎথরিবা ইদিসন অসিদা শরুক য়ারি, মখল কয়াগী পোৎলম অমসুং হৈ-শিংবশিং উৎলি: মহারাস্ত্রা, উত্তর প্রদেশ, রাজস্থান, দিল্লী, নগালেন্দ, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, বিহার, অন্ধ্র প্রদেশ, ঝরখন্দ, গোৱা, পঞ্জাব, উত্তরাখন্দ, হিমাচল প্রদেশ, লদাখ, কর্নাতকা, গুজরাত, হরিয়ানা, জম্মু অমসুং কশ্মির, ৱেস্ত বেঙ্গাল, ছত্তিসগর, তামিল নাদু, কেরলা অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংনা মুম্বাইগী ‘হুনর হাত’তা ইরমদমগী ওইবা পোত্থোকশিং উৎলি। চংবগী মমল লৌদ্রি।
ফত্ত-হৌদিদগী খ্বায়দগী ফবা পুথোকপা: “ভোকেল ফোর লোকেল” অমসুং “বেস্ত ফ্রোম ৱেস্ত”কী থীমদা, শিজিন্নদ্রবা অমসুং লংথোক্লবা পোৎলমশিংদগী শেম্বা নিংথিরবা পোত্থোকশিং হায়বদি প্লাস্তিক, চে, প্লাই, উ, গ্লাস, সেরামিক, জুত, লশিং অমসুং শাম্তুগুম্বা, লোয়ন-লোয়ননা লফু মউ, চু মকু, চরু, ৱাই, রব্বর, য়োৎ, শেঞ্জেংগুম্বা উৎকনি।
বিশ্বকর্ম ভতিকা
“বিশ্বকর্ম ভতিকা”দা, হুনর হাত্তা য়াম্না মরুওইনা পুক্নিং চিংশিনবা অমা ওইনা, মতৌ করম্না নাৎকী ওইবা ইরমদমগী পোত্থোকশিং পুথোকপগে হায়বা আর্তিসানশিংনা লাইব ওইনা উৎকনি।
‘মেরা গাও মেরা দেশ’ চান-থক্নবগী কোর্ত
‘মেরা গাও মেরা দেশ’ চান-থক্নবগী কোর্তকী মরী লৈনবা অমা লিংখৎলি। ভারতকী রাজ্য কয়া শিনবা থুংবদগী নাৎকী ওইবা চান-থক্নবা মহাও তংবা ফংগনি। হাত অসিদা চান-থক্নবগী স্তোল ৬০ হেন্না হাংলি।
শক্নাইরবা আর্তিস্তশিংনা নুমিৎ খুদিংগী নুমিদাংগী পুং ৬তগী ১০ ফাওবা ইশৈ-নোংমাই অমসুং কলচরেল প্রোগ্রামশিং পাংথোক্কনি।
‘হুনর হাত’তা নুমিৎ ১২নি লাকপা মীওইশিংনা শক্নাইরবা আর্তিস্তশিং হায়বদি অন্নু কপুর, পঙ্কাজ উধাস, সুদেশ ভোস্লে, সুরেশ ৱাদকর, সধনা সর্গম, অমিত কুমার, শৈলেন্দ্র সিংহ, শব্বির কুমার, মহালক্সমী আইয়র, ভুমী ত্রিবেদী, কবিতা পদৱাল, দেলর মহেন্দি, অলতাফ রাজা, রেখা রাজ, উপসনা সিংহ (কোমেদী আর্তিস্ত), ইহসান ক্যুরেসী (কোমেদী আর্তিস্ত), ভুপিন্দর সিংহ ভুপ্পি, রানি ইন্দ্রানি, মোহিৎ খানা, প্রিয়া মলিক, জোল্লী মুখর্জী, প্রিয়ানা মাইত্রা, বিবেক মিশ্রা, দিপক রাজা (কোমেদী আর্তিস্ত), অদিতি খান্দেগল, অনকিতা পথক, সিধান্ত ভোস্লে, রাহুল জোশী, সুপ্রিয়া জোশী, ভুমিকা মালিক, প্রেমা ভতিয়া, পোশ জেম্স অমসুং অতৈশিংনা ইশৈ-নোংমাই অমসুং কলচরেল প্রোগ্রামশিং পাংথোক্কনি।
এপ্রিল ২৬তা লেজর লাইত শো অমা শিনগনি অমসুং লাক্লিবশিংনা “অন্তাকশরি”গী নুঙাইবসু অন্নু কপুরগা লোয়ননা ফংগনি।
‘হুনর হাত’ অসি ভর্চুএল প্লেতফোর্ম https://hunarhaat.org/ and https://gem.gov.in/দসু ফংবিগনি। লৈবাক অসিগী অমদি মপাল লমগী মীওইশিংনা ওনলাইন্দা পোৎলমশিং লৈবা য়াগনি।

Ministry of Minority Affairs
Union Minister Shri Anurag Thakur inaugurates 40th 'Hunar Haat’ in Mumbai
Around 1000 artisans from more than 31 States/UTs participating
AatmanirbharBharat is being strengthened by initiatives like Hunar Haat: Anurag Thakur
Hunar Haat initiative has helped generate 9 lakh employment opportunities for artisans and craftspersons : Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi
17 APR 2022 3:21PM by PIB Mumbai
Mumbai, 17th April 2022
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Thakur inaugurated the 40th edition of the 'Hunar Haat’ in the presence of Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi, in Mumbai today.
The 40th edition of Hunar Haat, a credible platform to promote 'Swadeshi' products, is being held at MMRDA Ground, Bandra-Kurla Complex in Mumbai from 16th to 27th April, 2022.
Speaking on the occasion, Shri Thakur said “Aatmanirbhar Bharat is being strengthened by initiatives like Hunar Haat. In this 40th edition of Hunar Haat, more than a thousand craftsmen and artisans coming from 31 states have put up 400 stalls."
“There is no lack of talent in India,” he said recalling how India responded to PM’s clarion call for building an Aatma Nirbhar Bharat during the hours of crisis. “We started producing PPE Kits, masks and even ventilators.”
The Minister also spoke about 'One District One Product', where each district is recognised for one product. He said this initiative not only allowed people to generate their own income, but also created job opportunities for a few others in the vicinity when economies across the world were affected by the Pandemic.
Shri Thakur highlighted the steps taken by the PM in promoting Skill India. “Skill training is provided so that you do not become job-seekers, instead become job-givers.” He mentioned that our culture and educational structure had not focused much on the pride of labour. “PM Shri Modi has stressed a lot on 'Dignity of Labour',” he said.
Shri Thakur also informed about ‘Tejas’a skilling programme which has been launched by Govt. of India. Under this initiative India will send skilled manpower to UAE. “Within a year, 30,000 skilled job-seekers will be sent to UAE,” he informed.
The Minister suggested that Ministry of Minority Affairs can tie up with the universities, colleges and schools so that students can be brought to the Expo and given demonstration about how 'Best from Waste' can be created. He also urged the Minority Affairs Ministry to examine feasibility of conducting short term Skill training courses concurrently in the future edition oh Hunar Haats planned across the country.
Shri Thakur urged mediapersons to focus on various stalls put up at the 40th Hunar Haat, so that their information reaches the public and their products receive the right recognition. He also urged the corporate houses of Mumbai to source their Diwali and anniversary gifts from Hunar Haat. "Diwali may be 5-6 months away, but place your orders for corporate gifts right now, right here" he said.
Speaking about Hunar Haat which is an initiative of Ministry of Minority Affairs, Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi said that one will get to witness ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and experience the essence of 'Unity in Diversity' at the Hunar Haat in Mumbai. “You will get to experience the country's culture & skill right from Kashmir to Kanyakumari and from Kutch to Cuttack,” he said. He also informed that more than nine lakh artisans and craftspersons have benefitted by getting employment opportunities through Hunar Haat, in the last seven years.
Member of Parliament and former Union Minister Prakash Javdekar spoke about the hidden talents of the country's youth and how they excel in different skills. He encouraged the artisans to come forward and make use of technology to help local products reach the world market. He also spoke about Geographical Indicators which can help country’s artisans find a bigger market. "When a product is recognised as GI, it gets an opportunity to reach the global market,” he said.
Why visit Hunar Haat?
More than 1,000 artisans and craftspersons from 31 States/UTs are participating, displaying variety of wares and skills in the current edition: Maharashtra, Uttar Pradesh, Rajasthan, Delhi, Nagaland, Madhya Pradesh, Manipur, Bihar, Andhra Pradesh, Jharkhand, Goa, Punjab, Uttrakhand, Himachal Pradesh, Ladakh, Karnataka, Gujarat, Haryana, Jammu-Kashmir, West Bengal, Chhattisgarh, Tamil Nadu, Kerala and other places of the country are displaying indigenous products at the Mumbai ‘Hunar Haat’. Entry is free.
Best from Waste : In line with the themes “Vocal for Local” and “Best from Waste”, exquisite products made from used and discarded items, such as plastic, paper, ply, wood, glass, ceramic, jute, cotton and wool, as well as banana stems, sugarcane pulp, paddy and wheat straw, husk, rubber, iron, brass, will be showcased.
Vishwakarma Vatika
At “Vishwakarma Vatika”, a main attraction of Hunar Haat, artisans will display live demonstration of how traditional indigenous products are created.
'Mera Gaon Mera Desh’ Food Court
A thematic food court 'Mera Gaon Mera Desh' has been set up. Traditional foods from across various states of India can be savoured. More than 60 food stalls have been set up at the Haat.
Renowned artistes to perform musical and cultural programmes every day between 6 pm and 10 pm
People visiting the 12-day ‘Hunar Haat’will also get to enjoy various musical and cultural programmes of renowned artistes such as Annu Kapoor, Pankaj Udhas, Sudesh Bhosle, Suresh Wadkar, Sadhna Sargam, Amit Kumar, Shailendra Singh, Shabbir Kumar, Mahalaxmi Iyer, Bhoomi Trivedi, Kavita Paudwal, Daler Mehdi, Altaf Raja, Rekha Raj, Upasana Singh (comedy artist), Ehsan Qureshi (comedy artist), Bhupinder Singh Bhuppi, Rani Indrani, Mohit Khanna, Priya Malick, Jolly Mukherjee, Priyana Maitra, Vivek Mishra, Dipak Raja (comedy artists), Aditi Khandegal, Ankita Pathak, Sidhant Bhosle, Rahul Joshi, Supriya Joshi, Bhoomika Malick, Prema Bhatia, Posh James and others.
A laser light show will be organised on 26th April and visitors can also enjoy “Antakshari” by Annu Kapoor at the ‘Haat'.
‘Hunar Haat’ is also available on virtual platform https://hunarhaat.org/ and https://gem.gov.in/. People of the country and abroad can buy products online.