ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ବାଇରେ ୪୦ତମ ‘ହୁନର ହାଟ’ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ଏହି ହାଟରେ ଦେଶରେ ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ଏକହଜାର କାରିଗର ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି
ହୁନର ହାଟ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ସୁଦୃଢ ହେଉଛି: ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ହୁନର ହାଟ ଉଦ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୯ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକ୍‌ଭି
17 APR 2022 3:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ତଥା କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ୪୦ତମ ହୁନର ହାଟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକ୍‌ଭିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ।
ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏହି ହୁନରହାଟ ମୁମ୍ବାଇର ବାନ୍ଦ୍ରା-କୁର୍ଲା କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌ଡିଏ ମୈଦାନରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଏପ୍ରିଲ ୧୬ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ହାଟ ଚଳିତମାସ ୨୭ତାରିଖ ଯାଏ ଚାଲିବ ।
ଏହାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ହୁନର ହାଟ” ଆୟୋଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଜବୁତ ହେଉଛି । ଏହି ୪୦ତମ ହୁନରହାଟରେ ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏକହଜାରରୁ ଅଧିକ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀ ୪୦୦ଷ୍ଟଲ ଖୋଲିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭାର ଅଭାବ ନାହିଁ । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଭାରତ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କଲା ସେ କଥା ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜଟିଳ କ୍ଷଣରେ ଦେଶରେ ପିପିଇ କିଟ୍ସ, ମାସ୍କ ଓ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଆଦି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଳା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ଗୋଟିଏ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହୋଇଥିବା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ସହିତ ଆଖାପାଖର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ପରୋକ୍ଷ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଲା । ଫଳରେ ମହାମାରୀ ଭଳି ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଲୋକେ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତି ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଗୁରୁତରଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଭାରତରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ଓ ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
‘ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ’କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତକୁ ଦକ୍ଷ ଓ କୁଶଳୀ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିପରି ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ କୁଶଳୀ କରିବାର ଅର୍ଥ ସେମାନେ ଚାକିରି ପଛରେ ନ ଧାଇଁ ନିଜେ କିଛି କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହିତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଶିକ୍ଷା ଶ୍ରମର ଗୌରବ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉପରେ ବିଶେଷ ଦୃଷ୍ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରି ନ ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବେ ଶ୍ରମର ମୂଲ୍ୟ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ସେ ‘ତେଜସ୍’ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଦକ୍ଷ ଓ କୁଶଳୀ ଲୋକଶକ୍ତି ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସକୁ ପଠାଇବ । ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ହଜାର କୁଶଳୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟାଶୀଙ୍କୁ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସକୁ ପଠାଯିବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ ଓ ସ୍କୁଲ ସହ ଯୋଗସୂତ୍ର ରକ୍ଷା କରି ସେଠାକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ‘ଏକ୍ସପୋ”କୁ ଆଣି ଆବର୍ଜନାରୁ କିପରି ଅତି ସୁନ୍ଦର ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବୁଲାଇ ଦେଖାଇବା ଉଚିତ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ହୁନର ହାଟରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି ସ୍କିଲ ଟ୍ରେନିଂ କୋର୍ସ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବା କଥା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ହୁନର ହାଟରେ ଖୋଲିଥିବା ଷ୍ଟଲଗୁଡିକରେ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ତାହାର ବିଶେଷତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଏହାର ଆଦର ବଢିବା ସହିତ ସେସବୁକୁ ମାନ୍ୟତା ମିଳିବ । ଏହି ସବୁ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମୁମ୍ବାଇର ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତ କିଣି ଦୀପାବଳୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ଉପହାହର ଆକାରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଦୀପାବଳୀ ଆହୁରି ୫-୬ ମାସ ଅଛି । ତଥାପି ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତ ନିଜର ଉପହାର ପାଇଁ ଏବେଠୁ ବରାଦ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକ୍‌ଭି ଏହି ହୁନର ହାଟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ଏହି ହାଟରେ ଲୋକେ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଅନୁଭବ ପାଇପାରିବେ । ଏଥିରେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ସାରମର୍ମ ରହିଛି । କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ କଚ୍ଛରୁ କଟକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଶିଳ୍ପ କାରିଗରୀର ଅନୁଭବ ଏହି ହାଟରେ ମିଳିପାରିବ । ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୁନର ହାଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ନ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପୂର୍ବତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାୱଡେକର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ଲୁକ୍କାୟିତ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କାରିଗରୀର ମହତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଏଭଳି ହାଟର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ସେ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ହାଟ ବୁଲି ଦେଖିବା ଓ କିଣାକିଣି କରିବାକୁ ପ୍ରବେଶ ଫି ନାହିଁ । ଏଥିରେ ‘ବେଷ୍ଟ ଫ୍ରମ ଦି ୱେଷ୍ଟ’, ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ’, ବିଷୟବସ୍ତୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇଛି ଓ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡିକ ତଦନୁସାରେ ନିର୍ମିତ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, କାଗଜ, ପ୍ଲାଏ, କାଠ, କାଚ, ସେରାମିକ୍‌, ଝୋଟ, ତୁଳା, ପଶମ, କଦଳୀ ପଟୁଆ, ଆଖୁମଣ୍ଡ, କୁଣ୍ଡା ଓ ଧାନ ଏବଂ ଗହମ କୁଟା, ରବର, ଲୁହା, ପିତଳ ଆଦିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ଏହି ହୁନର ହାଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବାଟିକା:- ଏହି ହୁନର ହାଟର ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବାଟିକା । ପାରମ୍ପାରିକ ସାମଗ୍ରୀ କିପରି ନିର୍ମିତ ହୁଏ ତାହା ଏହିଠାରେ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ହାଟର ‘ମେରା ଗାଓଁ, ମେରା ଦେଶ’ ନାମରେ ଏକ ଥେମାଟିକ୍ ଫୁଡକୋର୍ଟ ରହିଛି । ଏଠାରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟଲରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ।
ପ୍ରତିଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟା ଛ’ଟାରୁ ରାତି ଦଶଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ କଳାକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୁନର ହାଟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଏଠାରେ ‘ଲେଜର ଲାଇଟ ଶୋ’ର ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି । ଏହି ହାଟକୁ ମଧ୍ୟ ଆଭାସୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଖି ହେବ ।
ଯୋଗାଯୋଗ ..... https://hunarhaat.org/ and https://gem.gov.in/

Ministry of Minority Affairs
Union Minister Shri Anurag Thakur inaugurates 40th 'Hunar Haat’ in Mumbai
Around 1000 artisans from more than 31 States/UTs participating
AatmanirbharBharat is being strengthened by initiatives like Hunar Haat: Anurag Thakur
Hunar Haat initiative has helped generate 9 lakh employment opportunities for artisans and craftspersons : Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi
17 APR 2022 3:21PM by PIB Mumbai
Mumbai, 17th April 2022
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Thakur inaugurated the 40th edition of the 'Hunar Haat’ in the presence of Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi, in Mumbai today.
The 40th edition of Hunar Haat, a credible platform to promote 'Swadeshi' products, is being held at MMRDA Ground, Bandra-Kurla Complex in Mumbai from 16th to 27th April, 2022.
Speaking on the occasion, Shri Thakur said “Aatmanirbhar Bharat is being strengthened by initiatives like Hunar Haat. In this 40th edition of Hunar Haat, more than a thousand craftsmen and artisans coming from 31 states have put up 400 stalls."
“There is no lack of talent in India,” he said recalling how India responded to PM’s clarion call for building an Aatma Nirbhar Bharat during the hours of crisis. “We started producing PPE Kits, masks and even ventilators.”
The Minister also spoke about 'One District One Product', where each district is recognised for one product. He said this initiative not only allowed people to generate their own income, but also created job opportunities for a few others in the vicinity when economies across the world were affected by the Pandemic.
Shri Thakur highlighted the steps taken by the PM in promoting Skill India. “Skill training is provided so that you do not become job-seekers, instead become job-givers.” He mentioned that our culture and educational structure had not focused much on the pride of labour. “PM Shri Modi has stressed a lot on 'Dignity of Labour',” he said.
Shri Thakur also informed about ‘Tejas’a skilling programme which has been launched by Govt. of India. Under this initiative India will send skilled manpower to UAE. “Within a year, 30,000 skilled job-seekers will be sent to UAE,” he informed.
The Minister suggested that Ministry of Minority Affairs can tie up with the universities, colleges and schools so that students can be brought to the Expo and given demonstration about how 'Best from Waste' can be created. He also urged the Minority Affairs Ministry to examine feasibility of conducting short term Skill training courses concurrently in the future edition oh Hunar Haats planned across the country.
Shri Thakur urged mediapersons to focus on various stalls put up at the 40th Hunar Haat, so that their information reaches the public and their products receive the right recognition. He also urged the corporate houses of Mumbai to source their Diwali and anniversary gifts from Hunar Haat. "Diwali may be 5-6 months away, but place your orders for corporate gifts right now, right here" he said.
Speaking about Hunar Haat which is an initiative of Ministry of Minority Affairs, Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi said that one will get to witness ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and experience the essence of 'Unity in Diversity' at the Hunar Haat in Mumbai. “You will get to experience the country's culture & skill right from Kashmir to Kanyakumari and from Kutch to Cuttack,” he said. He also informed that more than nine lakh artisans and craftspersons have benefitted by getting employment opportunities through Hunar Haat, in the last seven years.
Member of Parliament and former Union Minister Prakash Javdekar spoke about the hidden talents of the country's youth and how they excel in different skills. He encouraged the artisans to come forward and make use of technology to help local products reach the world market. He also spoke about Geographical Indicators which can help country’s artisans find a bigger market. "When a product is recognised as GI, it gets an opportunity to reach the global market,” he said.
Why visit Hunar Haat?
More than 1,000 artisans and craftspersons from 31 States/UTs are participating, displaying variety of wares and skills in the current edition: Maharashtra, Uttar Pradesh, Rajasthan, Delhi, Nagaland, Madhya Pradesh, Manipur, Bihar, Andhra Pradesh, Jharkhand, Goa, Punjab, Uttrakhand, Himachal Pradesh, Ladakh, Karnataka, Gujarat, Haryana, Jammu-Kashmir, West Bengal, Chhattisgarh, Tamil Nadu, Kerala and other places of the country are displaying indigenous products at the Mumbai ‘Hunar Haat’. Entry is free.
Best from Waste : In line with the themes “Vocal for Local” and “Best from Waste”, exquisite products made from used and discarded items, such as plastic, paper, ply, wood, glass, ceramic, jute, cotton and wool, as well as banana stems, sugarcane pulp, paddy and wheat straw, husk, rubber, iron, brass, will be showcased.
Vishwakarma Vatika
At “Vishwakarma Vatika”, a main attraction of Hunar Haat, artisans will display live demonstration of how traditional indigenous products are created.
'Mera Gaon Mera Desh’ Food Court
A thematic food court 'Mera Gaon Mera Desh' has been set up. Traditional foods from across various states of India can be savoured. More than 60 food stalls have been set up at the Haat.
Renowned artistes to perform musical and cultural programmes every day between 6 pm and 10 pm
People visiting the 12-day ‘Hunar Haat’will also get to enjoy various musical and cultural programmes of renowned artistes such as Annu Kapoor, Pankaj Udhas, Sudesh Bhosle, Suresh Wadkar, Sadhna Sargam, Amit Kumar, Shailendra Singh, Shabbir Kumar, Mahalaxmi Iyer, Bhoomi Trivedi, Kavita Paudwal, Daler Mehdi, Altaf Raja, Rekha Raj, Upasana Singh (comedy artist), Ehsan Qureshi (comedy artist), Bhupinder Singh Bhuppi, Rani Indrani, Mohit Khanna, Priya Malick, Jolly Mukherjee, Priyana Maitra, Vivek Mishra, Dipak Raja (comedy artists), Aditi Khandegal, Ankita Pathak, Sidhant Bhosle, Rahul Joshi, Supriya Joshi, Bhoomika Malick, Prema Bhatia, Posh James and others.
A laser light show will be organised on 26th April and visitors can also enjoy “Antakshari” by Annu Kapoor at the ‘Haat'.
‘Hunar Haat’ is also available on virtual platform https://hunarhaat.org/ and https://gem.gov.in/. People of the country and abroad can buy products online.