কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
‘তদৰ্থভিত্তিক বৃহত্ শক্তি প্ৰকল্প’সমূহৰ বাবে ‘বৃহত্ শক্তি নীতি ২০০৯’ৰ সংশোধনী প্ৰস্তাৱলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
30 MAR 2022 2:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত ‘অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট সমিতি’ৰ সভাই ‘তদৰ্থভিত্তিক বৃহত্ শক্তি প্ৰকল্প’ হিচাপে চিনাক্তকৰণ কৰা ১০টা প্ৰকল্প সন্দৰ্ভত কৰ প্ৰধিকৰণক দিব পৰাকৈ ‘বৃহত্ প্ৰকল্প’ৰ চূড়ান্ত প্ৰমাণপত্ৰ দিয়াৰ বাবে সময়সীমা (৩৬ মাহ) বঢ়োৱাৰ এক প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনায়।
বৃহত্ প্ৰকল্পৰ চূড়ান্ত প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদানৰ বাবে সময়সীমা বৃদ্ধিয়ে প্ৰকল্পৰ বিকাশক সকলক নীতিসিদ্ধ ভাবে কৰ ৰেহাইৰ সুবিধা আদায় কৰিব পৰাকৈ ভৱিষ্যতৰ ‘পিপিএ’সমূহৰ বাবে প্ৰতিযোগিতামূলক নিবিদা দাখিলৰ সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব। চলন্ত নিধিৰ বৰ্দ্ধনে দেশৰ প্ৰগতিৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে সংকটাপন্ন হৈ থকা বহুবোৰ শক্তি-সম্পদৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণো নিশ্চিত কৰিব।
ইতিমধ্যে স্থাপন কৰা অথবা আংশিক ভাবে স্থাপন কৰা ১০টা ‘তদৰ্থভিত্তিক বৃহত্ শক্তি প্ৰকল্প’ৰ বাবে কৰ প্ৰাধিকৰণলৈ ‘বৃহত্ শক্তি প্ৰকল্প’ হিচাপে চূড়ান্ত প্ৰমাণপত্ৰ দাখিলৰ সময়সীমা আমদানীৰ তাৰিখৰ পৰা ১২০ মাহৰ পৰিৱৰ্তে ১৫৬ মাহলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। সম্প্ৰসাৰিত এই ছোৱা সময়ত ‘নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয়’(এমএনআৰই) আৰু ‘ভাৰতৰ সৌৰ শক্তি নিগম লিমিটেড’(এছইচিআই)ৰ সমন্বয়ৰে ‘ফাৰ্ম পাৱাৰ’(বিৰামযুক্ত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, ভাণ্ডাৰ আৰু পাম্পাৰিক শক্তিৰ জোঁট)ৰ বাবে নিবিদা আহ্বান কৰাৰ উপৰি এইসমূহ বৃহত শক্তি প্ৰকল্পই ‘পিপিএ’ আহৰণ কৰিব পৰাকৈ এই নিবিদা প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এইছোৱা সময়ত শক্তি মন্ত্ৰালয়ে বৰ্তমানৰ বিদ্যুত্শক্তিৰ বজাৰসমূহৰ আধাৰত প্ৰতিযোগিতামূলক ভাবে গ্ৰাহকৰাইজলৈ লাভসমূহ প্ৰেৰণ কৰিব পৰাকৈ ইয়াৰ এক বিকল্পও বিকিশিত কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves amendment in Mega Power Policy 2009 for Provisional Mega Power Projects
30 MAR 2022 2:20PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the time extension (36 months) to identified 10 Provisional Mega certified projects for furnishing the final Mega Certificates to the Tax authorities.
Extension of time period for furnishing final mega certificate will enable developers to competitively bid for future PPAs and get tax exemptions as per Policy terms. The increased liquidity will boost the overall growth of the country and also ensure the revival of various stressed power assets.
The time period for the 10 Provisional Mega projects which are commissioned/ partly commissioned for furnishing the final Mega certificates to the Tax authorities has been extended to 156 months instead of 120 months from the date of import. During this extended period, bids for firm power (combination of intermittent renewable energy, storage and conventional power) will be invited in co-ordination with Ministry of New & Renewable Energy (MNRE) and Solar Energy Corporation of India Limited (SECI) and these Mega projects will be expected to participate in such bids to secure PPAs. Ministry of Power will also develop an alternative in this period, based on present electricity markets while ensuring that benefits are passed onto consumers in a competitive manner.