প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘ফাইনান্সিং ফোর গ্রোথ এন্দ এস্পিরেস্নেল ইকনোমী” হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে
“সরকারনা বজেৎ অসিদা গ্রোথ চাউনা লৈহন্নবা খোঙজেল অসি অদুমক লেংদনা লৈনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি”
“ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরু ওইবা রিফোর্ম কয়া পুরকখ্রে অমসুং অনৌবা স্কিমশিং শেমখ্রে। মসিগী রিফোর্মশিং অসিগী মাইপাকপা হায়বা অসি মখোয়দা ফাইনান্স তৌবা হেনগৎপগী মখা পোল্লি”
“ঐখোয়গী ফাইনান্সিং সেক্তর অসিনা অনৌবা ফ্যুচরিস্তিক আইদিয়াশিং অমসুং থৌরাংশিংগীদমক ইন্নোভেতিব ফাইনান্সিং অমসুং সস্তেনেবল রিস্ক মেনেজমেন্তগী মতাংদা খন্থবা তাই”
“ভারতকী এস্পিরেসনশিং অসি নেচরেল ফার্মিং অমসুং ওর্গানিক ফার্মিংগা লোয়ননা মরী লৈনৈ”
“থবকশিং অসি খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা, অকোইবদা শোক্লোইদবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংখৎহনবা মথৌ তাই। গ্রীন ফাইনান্সিং অমসুং অসিগুম্বা অনৌবা হীরমশিং অসি স্তদী তৌবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হৌজিক য়াম্না মরু ওই”
08 MAR 2022 12:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘ফাইনান্সিং ফোর গ্রোথ এন্দ এস্পিরেস্নেল ইকনোমী” হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে। মসি প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবা অদুগুম্লবা বজেৎ মতুংগী তরাশুবা ৱেবিনারনি।
অহৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং প্রোগ্রেসিব বজেৎ অমা পীখিবা নুপী শেল-থুম মন্ত্রী অমা ভারত্তা লৈরি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি চহি চামাদা অমুক্তং থোকপা লাইচৎ অসিগী মতুংদা অমুক হন্না খুমাং চাউশিল্লক্লি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগা মরী লৈনবা ৱারেপশিং অমসুং শেন্মীৎলোনগী অফবা য়ুম্ফম অমগী মমি তারি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না সরকার অসিনা চজেৎ অসিদা গ্রোথ ৱাংনা লৈনবা খোঙজেল অদু লেংদনা থম্নবা খোঙথাং কয়া পাইখৎখি হায়না ফোঙদোকখি। “মপালগী কেপিতেল ফ্লোশিং থৌগৎতুনা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইনভেস্তমেন্তদা তেক্স হন্থহন্দুনা, এন.আই.আই.এফ, গিফ সিতী, অনৌবা দি.এফ.আই.শিং অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং হাংদুনা ঐখোয়না ফাইনান্সিএল অমসুং ইকনোমিক গ্রোথ খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “লৈবাক অসিনা ফাইনান্সতা পাকশন্না দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা হোৎনখিবা অদু হৌজিক্তি মথংগী থাক য়ৌবা ঙম্লে। জিলা ৭৫দা লৈরিবা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ নত্ত্রগা সেন্ত্রেল বেঙ্ক দিজিতেল করেন্সী (সি.বি.দি.সি.) ৭৫ ওইরবসু মসিনা ঐখোয়গী বিজন অদু উৎলি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং ফাইনান্স তৌনবা তোঙান-তোঙানবা মোদেলশিং থীদোক্তুনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মীপাল তাংলিবা অসি হন্থহন্নবা লম্বীশিং পুথোকপগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং থমখি। মহাক্না পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তরপ্লান অসি অসিগুম্বা খোঙথাং অমনি হায়না খুদম পীখি।
লৈবাক অসিদা খল মান্ননা চাউখৎপা পুরকপগী মাইকৈদা প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম নত্ত্রগা নোংপোক থংবা ভারত অমসুং অৱাং নোংপোক চাউখৎনবগী অদুগুম্বা স্কিমশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.গী মপাঙ্গলগী মরক্তা মরী থম্নবা অকনবা ৱাফম থমখি। “ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরু ওইবা রিফোর্ম কয়া পুরকখ্রে অমসুং অনৌবা স্কিমশিং শেমখ্রে। মসিগী রিফোর্মশিং অসিগী মাইপাকপা হায়বা অসি মখোয়দা ফাইনান্স তৌবা হেনগৎপগী মখা পোল্লি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিনতেক, এগ্রিতেক, মেদিতেক অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত অসিগুম্বা লমদা লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিনদ্রিবা ফাওবা ইন্দস্ত্রী ৪.০ অসি ওইথোকপা ঙম্লোই হায়না ফোঙদোকখি। অসিগুম্বা লমশিংদা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা মতেং পাংবনা ভারতপু ইন্দস্ত্রী ৪.০দা অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎপা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মকোক থংবা লৈবাক ৩গী মনুংদা চনবা ঙমগদা সেক্তরশিং খঙদোকপগী বিজনগী মতাংদা শাংনা ঙাংখি। মহাক্না ভারতনা কনস্ত্রক্সন, স্তার্তঅপশিং অসিগুম্বা সেক্তরশিং অমসুং হন্দক্তা হাংদোকখিবা দ্রোন, স্পেস অমসুং জিও-স্পাসিএল দেতা অসিগুম্বা সেক্তরশিংদা মকোক থংবা লৈবাক ৩গী মনুংদা চনবা ঙম্লোইদ্রা হায়না হঙখি। মসিগীদমক মহাক্না ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপনা ফাইনান্সিএল সেক্তরদগী মপুং ফানা মতেং ফংবা মথৌ তাই হায়খি। মখোয়বু ফাইনান্স তৌরিবা মীওইশিং অদুগী মরক্তা তুংলমচৎকী অদুগুম্লবা ৱাখল্লোনশিং অসি নীংথিনা লৈরবা মতদা খক্তা স্তার্তঅপশিংগী মরক্তা ওন্তপ্রিনোরশিপ চাউথোকহনবা, ইন্নোভেসন হেনগৎহনবা অমসুং অনৌবা মার্কেৎশিং থিবা ঙমগনি। “ঐখোয়গী ফাইনান্সিং সেক্তর অসিনা অনৌবা ফ্যুচরিস্তিক আইদিয়াশিং অমসুং থৌরাংশিংগীদমক ইন্নোভেতিব ফাইনান্সিং অমসুং সস্তেনেবল রিস্ক মেনেজমেন্তগী মতাংদা খন্থবা তাই”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী অচৌবা বেজ অসি রুরেল ইকনোমীনা ওইরি হায়খি। সরকারবা এস.ঐচ.জি.শিং, কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। মহাক্না মীতিন অদুদা রুরেল ইকনোমী অসি মখোয়গী পোলিসীশিংদা মরু ওইনা লৌনবা হায়খি।
ভারতকী এস্পিরেসনশিং অসি নেচরেল ফার্মিং অমসুং ওর্গানিক ফার্মিংগা লোয়ননা মরী লৈনৈ হায়খি। “করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অনৌবা থবক তৌনবা থোরকপা মরমদা ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল ইন্তিত্যুসনশিংনা মখোয়বু করম্না মতেং পাংবা য়াবগে হায়না খনবা তঙাই ফদে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হেল্থ সেক্তরদা পাইখৎলিবা থবক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেদিকেল এজুকেসনগা মরী লৈনবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবগীদমক মেদিকেল ইন্সতিত্যুসন কয়া কয়া থম্বা মরু ওই হায়খি। “ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং বেঙ্কশিংনা মখোয়গী বিজিনেস প্লান্নিংদা মসি মরু ওইবা মীৎয়েং চংবা য়ারোইদ্রা” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ অসিগী অকোইবা অমদু ইকোলোজিগী ওইবা হীরম অদুসু পনখি। ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেৎ-জিরো ওইনবা পান্দম থম্মি হায়না মহাক্না নৌহৌনা ফোঙদোকখি অমসুং মাইকৈ অসিদা থবক হৌখ্রে হায়না হায়খি। “থবকশিং অসি খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা, অকোইবদা শোক্লোইদবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংখৎহনবা মথৌ তাই। গ্রীন ফাইনান্সিং অমসুং অসিগুম্বা অনৌবা হীরমশিং অসি স্তদী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হৌজিক য়াম্না মরু ওই”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
PM addresses post-budget webinar on ‘Financing for Growth & Aspirational Economy
“Government has taken many steps for maintaining the momentum of high growth in this budget”
“We have done many fundamental reforms and made new schemes to strengthen MSMEs. The success of these reforms is dependent on strengthening their financing”
“Our Financing Sector will also have to consider innovative financing and sustainable risk management of new futuristic ideas and initiatives”
“India’s aspirations are also linked with natural farming and organic farming”
“it is necessary to accelerate environment friendly projects. Study and implementation of green financing and such new aspects is the need of the hour today”
08 MAR 2022 12:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed post-budget webinar on ‘Financing for Growth & Aspirational Economy. This is tenth such post-budget webinar addressed by the Prime Minister.
At the outset the Prime Minister greeted on International Women Day and noted that India has a woman Finance Minister who has given such a progressive budget.
The Prime Minister said that Indian economy is once again picking up momentum after once-in-a-century pandemic and this is reflection of our economic decisions and strong foundation of economy. He said that the government has taken many steps to maintain the momentum of high growth in this budget. “By encouraging foreign capital flows, reducing tax on infrastructure investment, creating institutions like NIIF, Gift City, new DFIs, we have tried to accelerate financial and economic growth”, he said. “The country's commitment to the widespread use of digital technology in finance is now reaching the next level. Be it 75 Digital Banking Units or Central Bank Digital Currency (CBDCs) in 75 districts, they reflect our vision”, he added.
Mentioning the Aatmnirbhar Bharat Abhiyan, the Prime Minister emphasized the need to mull over the ways of reducing dependence on other countries by exploring different models of financing the related projects. He gave example of PM Gatishakti National Masterplan as one such step.
In the direction of balanced development of the country, the Prime Minister reiterated priority of the schemes such as Aspirational Districts Programme or the development of eastern India and the North East.
The Prime Minister stressed the link between India’s aspirations and strength of MSME. “We have done many fundamental reforms and made new schemes to strengthen MSMEs. The success of these reforms is dependent on strengthening their financing”, he said.
The Prime Minister insisted that Industry 4.0 is not possible till the country moves ahead in the fields like fintech, agritech, meditech and skill development. Help of financial institutions in such areas will take India to new heights in industry 4.0, said the Prime Minister.
The Prime Minister talked at length about the vision of finding sectors where India can figure in top 3 countries. He asked whether India can emerge among top 3 countries in the sectors like constructions, startups, recently opened up sectors like drones, space and geo-spatial data. For this, he said, it is imperative that our industry and start up get full support of the financial sector. The expansion of entrepreneurship, innovation and search for new markets among the startups will happen only when there is deep understanding of these ideas of future among those who finance them. “Our Financing Sector will also have to consider innovative financing and sustainable risk management of new futuristic ideas and initiatives”, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister stressed that a big base of Indian economy is rural economy. Government is taking steps like strengthening SHGs, Kisan Credit Cards, Farmer Producer Organisations, and Common Service Centers. He asked the gathering to keep rural economy in the centre of their policies.
He said India’s aspirations are also linked with natural farming and organic farming. “If someone is coming forward to do new work in them, then it is necessary to think about how our financial institutions can help him”, he added.
Referring to the work and investment in the health sector, the Prime Minister emphasized that in order to tackle the challenges relating to medical education, it is critical to have more and more medical institutions. “Can our financial institutions and banks can prioritize this in their business planning”, the Prime Minister asked.
The Prime Minister touched upon environmental and ecological dimension of the budget. He reiterated India’s goal of net-zero by 2070 and said that the work in this direction has already started. “To speed up these works, it is necessary to accelerate environment friendly projects. Study and implementation of green financing and such new aspects is the need of the hour today”, he said.