ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡିପିଆଇଆଇଟିର ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
“ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଓ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନିମନ୍ତେ ବଜେଟ୍‌ରେ ରହିଛି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା”
“ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବ ଓ ମେଧାବୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଆମକୁ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ” ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବ”
“ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରିଜିମରେ ଦେଖିଲେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଖୁବ୍ ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ”
“ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ନିର୍ମାଣର ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଦେଖୁଛି”
“ନିଜ କମ୍ପାନୀ ଦେଶପାଇଁ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ କରି ଗର୍ବିତ ତାହା ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ କରୁ”
“ତୁମକୁ ବୈଶ୍ୱିକମାନ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ହେବ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପଡିବ”
03 MAR 2022 11:35AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ବଜେଟ ସମ୍ପର୍କିତ ୱେବିନାରରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ବଜେଟ୍ ପରର ଅଷ୍ଟମ ୱେବିନାରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ୱେବିନାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ।
ବଜେଟ୍‌ରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଓ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଭଳି ଏକ ଦେଶ କେବଳ ବଜାର ହୋଇ ରହିଯିବ ଏକଥା କଦାପି ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ ନୁହଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବାଧାବିଘ୍ନ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ପରିସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହାଛଡା ଜନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବ ଓ ମେଧାବୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଆମକୁ ମେକ୍ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ପଥରେ ସଂକଳ୍ପ ସହ ଆଗେଇ ନେବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀର ଉପରୁ ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ଓ ଶୂନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଯୁକ୍ତ ନିର୍ମାଣ ନେଇ ଯେଉଁ ଡାକରା ଦେଇଥିଲେ, ତାହାର ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରିଜିମରୁ ଦେଖିଲେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ତଥାପି ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ନିର୍ମାଣର ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରଭାବେ ଦେଖୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ଜିଡିପିର ଶତକଡା ୧୫ଭାଗ ଓ ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଏହାର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଓ ଦେଶକୁ ଏକ ମଜବୁତ ନିର୍ମାଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରିକ ଯାନବାହନର ଚାହିଦା ଓ ସୁଯୋଗର ଉଦାହରଣ ପ୍ରଦାନ କରି ବିଦେଶ ସହ ଏ ଦିଗରେ ସମକକ୍ଷ ହେବାକୁ ନିର୍ମାଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେହିପରି ଇସ୍ପାତ ଓ ମେଡିକାଲ ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଜାରରେ ଏକ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା ଓ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା ପାର୍ଥବ୍ୟ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ଥିôବା ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିକ ଭାରତ ଅପେକ୍ଷା ବିଦେଶାଗତ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଦିପାବଳୀରେ ‘ଭୋକାଲ ପର ଲୋକାଲ’ରେ ଅଧିକ ଦିୟା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅଧିକ ବାହାର ସାମଗ୍ରୀ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଘରୋଇ ନିର୍ମାଣକାରୀଙ୍କୁ ସେ ସେମାନଙ୍କ ବିପଣନରେ ଅଧିକ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଛାପ ଅଧିକ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାଆରୋପ କରିଥିଲେ । “ତୁମ କମ୍ପାନୀ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ କରି ଗୌରବାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି, ଏହା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ମନରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଗର୍ବ ଆଣୁ । ସେଥିପାଇଁ କେତେକ ସାଧାରଣ ଛାପ ମଧ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇ ପାରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ଖୋଜିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନିଜ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୩ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟବର୍ଷ ଘୋଷିତ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ବିଶ୍ୱରେ ମିଲେଟ/ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ଆମେ ଆମର କାରଖାନାଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦରକାର ।
ଖଣି, କୋଇଲା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ ଏଥିପାଇଁ ନୂତନ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । “ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ ରକ୍ଷା କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଋଣ ସୁବିଧା ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉନ୍ନୀତ କରି ବଜେଟ୍ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି । ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଛଅହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଆରଏଏମ୍‌ପି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ବଜେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ବୃହତ ଶିଳ୍ପ, ଚାଷୀ ଓ ଏମଏସ୍‌ଏମଇ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଲଜିଷ୍ଟିକ ସାମଗ୍ରୀ ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି । ଛୋଟଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସମସ୍ୟା ଡାକ ଓ ରେଳବାଇର ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳ ନିମନ୍ତେ ଘୋଷିତ ପିଏମ୍ ଊରଙ୍ଖଓଘଋ ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ମାଣ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରାଯାଇପାରିବ । ସେହିପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ବୃହତ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ହୋଇପାରିଛି । ଆହୁରି ଅନେକ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପଥରେ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୫ହଜାର ଲାଇସେନ୍ସ ମୂଳ ଦଲିଲ ଅନୁପାଳନ ଶେଷ କରି ସ୍ୱୟଂ ନବୀକରଣ ଯୋଗୁଁ ଅନୁପାଳନୀୟ ସମସ୍ୟା ଆଶାତୀତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଇସେନ ଯୋଗୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଦ୍ରୁତଗତି କାର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । “ସାଧାରଣ କମ୍ପାନୀ ଫର୍ମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକସ୍ତରରେ ଆପଣ ଏବେ ଆମର ସହଯୋଗ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି” ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ମାଣକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଁ କିଛି ପନ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ୱେବିନାର ଗୁଡିକ ନୀତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ତଥା ବଜେଟ ପ୍ରଣୀତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଫଳ ନିମନ୍ତେ ନିଶ୍ଚୟ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses DPIIT webinar on 'Make in India for the World'
“Budget has many significant provisions for Aatmnirbhar Bharat and Make in India”
“Positive factors like demographic dividend of young and talented population, democratic set up, natural resources should encourage us to move towards Make in India with determination”
“Aatmnirbharta is all the more important if we see from the prism of national security”
“The world is looking at India as a manufacturing powerhouse”
“Take pride in the products your company makes and instil this sense of pride in your Indian customers as well”
“You will have to maintain global standards and you will also have to compete globally”
03 MAR 2022 11:35AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today addressed post-budget webinar organized by The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). This is eighth post-budget webinar addressed by the Prime Minister. Theme of the webinar was 'Make in India for the World'.
The Prime Minister said that the budget has many significant provisions for Aatmnirbhar Bharat and Make in India. He said that it is not acceptable that a country like India ends up merely as a market. He pointed towards supply chain disruptions during the pandemic and other uncertainties to underline the critical importance of Make in India. On the other hand, the Prime Minister continued, positive factors like demographic dividend of young and talented population, democratic set up, natural resources should also encourage us to move towards Make in India with determination. He also referred to his call for zero defect-zero effect manufacturing that he gave for the ramparts of Red Fort. Aatmnirbharta is all the more important if we see from the prism of national security, he said.
The Prime Minister said, that the world is looking at India as a manufacturing powerhouse. Manufacturing, he said, is the 15 per cent of India’s GDP, but there are infinite possibilities before Make in India and we should work with full strength to create a robust manufacturing base in India, he said.
The Prime Minister gave the examples of new demand and opportunities in sectors like semi-conductors and Electric Vehicles where manufacturers should move with a sense of removing dependencies on foreign sources. Similarly, areas like steel and medical equipment need to be focussed for indigenous manufacturing, he said.
The Prime Minister stressed the difference between availability of a product as opposed to availability of made in India product in the market. He reiterated his dismay that many of the supplies for India’s various festivals are seeing foreign providers whereas they have been and can be easily provided by local manufacturers. He also emphasized that ambit of ‘Vocal for Local’ goes well beyond buying ‘diyas’ on Diwali. He asked the private sector to push the factors of vocal for local and Aatmnirbhar Bharat in their marketing and branding efforts. “Take pride in the products your company makes and instil this sense of pride in your Indian customers as well. For this some common branding can also be considered”, he added.
The Prime Minister highlighted the need to find new destinations for the local products. He exhorted the private sector to enhance spending on R&D and to diversify and upgrade their product portfolio. Referring to declaration of 2023 as International Year of Millets, the Prime Minister said “The demand for millets is increasing in the world. By studying the world markets, we should prepare our mills in advance for maximum production and packaging.”
The Prime Minister mentioned new possibilities due to opening up of areas like mining, coal and defence, the Prime Minister asked the participants to prepare a new strategy. “You will have to maintain global standards and you will also have to compete globally”, he said.
This budget has given significant importance of MSME through credit facilitation and technology upgradation. The government has also announced a RAMP program of Rs 6,000 crore for MSMEs. The budget has also focused on developing new railway logistics products for farmers, for large industries and MSMEs. The integration of postal and railway networks will solve the problems of connectivity in small enterprises and remote areas. He said that regional manufacturing ecosystem can be strengthened by using the model of PM DevINE which has been announced for the North-East Region. Similarly, reforms in Special Economic Zone Act will provide a boost for the exports.
Shri Modi also elaborated on the impact of the reforms. He said that in PLI for large scale electronics manufacturing, target of 1 lakh crore rupees worth of production was achieved in December 2021. Many other PLI schemes are in the important stages of implementation.
The Prime Minister mentioned removal of 25 thousand compliances and auto renewal of licences, leading to significant reduction in the compliance burden. Similarly, digitization is bring speed and transparency in the regulatory framework. “From Common Spice Form to National Single Window System to set up a company, now you are feeling our development friendly approach at every step”, he added.
The Prime Minister called upon the captains of manufacturing to pick up some areas and work to remove foreign dependence in that. He reiterated that such webinars are unprecedented governance steps to include stakeholder voices in the policy implementation and developing a collaborative approach for proper, timely and seamless implementation of the budget provisions for better outcomes.