হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: লান্না থাজনবা অমদি অচুম্বা ৱাফম
২০২১দা মশিং য়াম্না শিখি হায়বসি অচুম্বনি খঙহল্লিবা এল.আই.সি. আই.পি.ও. দেতা অদুবু ক্লেম তৌরিবা মীদিয়া রিপোর্তশিং অদু শেমজিন-শাজিনবনি অমসুং মখোয়শিং অদু অচুম্বা ৱাফম নত্তে
19 FEB 2022 12:47PM by PIB Imphal
এল.আই.সি.না থোকপা আই.পি.ও.শিংগা মরী লৈননা ফোংবা মীদিয়া রিপোর্ত অমা লৈখি, মসিদা এল.আই.সি.না সেতল তৌখিবা পোলিসীশিং অমসুং ক্লেমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, শেমজিন-শাজিনবা অমসুং নাকল অমখক্তগী ওইবা ৱাফম খরদা ৱাহন্থোক পীরদুনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শিখিবশিংগী মশিং অসি ওফিসিয়েল ওইনা লৈরিবা মশিং অসিদগী হেন্না হেল্লমগনি হায়না মরাল শিরি। মসিগী রিপোর্তশিং অসি শেমজিন-শাজিনবনি অমসুং য়ুমফম য়াওদবা ৱাফম্নি হায়না শেংদোক্লি।
অমরোমদনা এল.আই.সি.না সেতল তৌখিবা ক্লেমশিং অদুদি মরম খুদিংমক্না মরম ওইরগা শিখিবশিংগীদমক্তা পোলিসী হোল্দরশিং অদুনা লৌখিবা লাইফ ইন্সুরেন্স পোলিসীশিং অদুগা মরী লৈনৈ, অদুবু পাউগী রিপোর্তশিং অসিনা ৱারোইশিন পুরকখি মদুদি মসিনা তাক্লিবা অসি কোবিদনা শিখিবশিং অদু মশিং হন্থনা রিপোর্ত তৌবনি হায়না হায়রি। অসিগুম্বা অশোইবা মপুং ফাদবা ৱাহন্থোক অসি অচুম্বা ৱাফমদা য়ুমফম ওইবা নত্তে অমসুং মসি অইবা অদুগী নাকল অমখক্তগী ওইবা মীৎয়েং অদু উৎলি। মসিনা লাইচৎ অসি হেক হৌরকপদগী ভারত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিং অদুবু করম্না পুনশিল্লগা অমসুং পব্লিক দোমেনদা নুমীৎ খুদিংগী ফোংখি হায়বগী মতাংদা খঙবা ৱাৎপা অদুবুসু ময়েক শেংনা উৎলি।
ভারত অসিগী কোবিদ -১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী রিপোর্ত পীনবা য়াম্না ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং য়াম্না এফিসিয়েন্ত ওইবা সীস্তেম অমা লৈ। গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তগীনা জিলাগী থাক্তা অমসুং রাজ্যগী থাক ফাওবা, শিখিবশিংগী রিপোর্ত পীবগী থৌওংশিং অসি মোনিতর তৌখি অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ম্ংদা পাংথোকখি। মখাতানা, ত্রান্সপররেন্ত ওইবা মওংদা শিখিবশিং অদু রিপোর্ত তৌনবগী পান্দমদা, ভারত সরকারনা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিং অদুবু খনদোক্নবা মালেমগী থাক্তা মশক খঙনরবা কেতেগোরাইজেশন অদুবু শিজিন্নখি। শিজিন্নখিবা মোদেল অসিদারাজ্যশিংদগী ইন্দিপেন্দেন্ত ওইনা রিপোর্ত তৌরকখিবা অদুদা য়ুমফম ওইরগা সেন্তরনা ভারত্তা পুন্না শিখিবশিং অদুগী কমপালেশন তৌবগী থবক অদু পাংথোক্লি।
মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারনা হন্না-হন্না রাজ্যশিংদা তাঙ্কক নাইনা মখোয়গী শিখিবশিংগী মশিং অদু অপদেৎ তৌনবা হায়খি, মরমদি মসিগী এক্সর্সাইজ অসিনা লাইচৎ অসিগী তশেংনা লৈরিবা ফিভম অদুবু খঙহল্লদুনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা পাংথোক্লিবা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সকী থবকশিং অদুবু হেন্না নিংথিনা মীৎয়েং চংবা ঙমগনি। মসিগী মথক্তা, খঙজিনগদবা অমনা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী রিপোর্ত পীনবগীদমক্তা ভারত্তা অহেনবা ইন্সেন্তিবশিং পীরি, মসিনা কনাগূম্বা অমবু মোনিতরী কমপেন্সেশন ফংনবগী খুদোংচাবা পীরি, মসিনা মরম ওইরগা লান্না মশিং হন্থনা রিপোর্ত তৌবগী ওইথোকপা অদু অমুক্কসু হেন্না হন্থহল্লি। মরম অদুনা শিখিবশিংগী মশিং অদু হন্থনা রিপোর্ত তৌবগী মতাংদা ৱারেপ অমা লৌবা হায়বসি চুম্নগী শেমজিন-শাজিনবা অমসুং ভাবনা শাগৎপগা চপ মান্নগনি।
লাইচৎ অসি হেক হৌরকপদগী, কেন্দ্র সরকার অসিনা খুনাই পুম্বগী ওইনা অমসুং সরকার পুম্বগী ওইবা এপ্রোচকী মখাদা ত্রান্সপরেন্ত অমসুং একাউন্তেবল পব্লিক হেল্থ রেসপোন্স পীনবা লৈংদনা লেপ্লি। কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওংদা রিপোর্ত তৌবা অসি ভারত্তা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত তৌনবা গ্রেদেদ অপ্রোচকী মরু ওইবা থবকশিং অদুগী মনুংদা অমনি অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়নসু তত্তনা নুমীৎ খুদিংগী ওইবা মওংদা জিলাগী ওইনা লৈরিবা কেসশিং অমসুং শিখিবশিং অদুবু মোনিতর তৌনবগীদমক্তা য়াম্না লিংবা রিপোর্তিং মেকানিজম অমগী মথৌতাবা অদুবু য়াম্না মরু ওইনা লৌখি। মসিগী অনৌবা খোংথাং অসিদা, কেন্দ্র সরকারনা মতম মতমগী মতুং ইন্না কোবিদ মেনেজমেন্তকী হির কয়া অমগী মতাংদা গাইদলাইনশিং থোক্তুনা লাক্লি। মসিগী মথক্তা, রাজ্য অমসুং য়ু.তি. খুদিংমকপু তোঙন-তোঙানবা প্লেতফোর্মশিং, ফোর্মেল কম্যুনিকেশনশিং, ভীদিো কনফরেন্সশিংগী খুত্থাংদা অমসুং অপীবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না শিখিবশিংগী রেকোর্দিং চুম্না তৌনবগীদমক্তা সেন্ত্রেল তীমশিং থাদোক্তুনা এনগেজ তৌখি। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)নসু ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেশন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না রিকমেন্দ তৌবা আই.সি.দি.-১০ কোদশিং অদুগী মতুং ইন্না শিখিবশিং পুম্নমক্কী চুম্না রেকোর্দিং তৌনবগীদমক্তা ‘ভারত্তা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শিখিবশিংগী নিংথিজনা রেকোর্দিং তৌণবগীদমক্তা ওইবা গাইদেন্স’ থোকখি।
মরম অদুনা, কোবিদ-১৯ লাইচৎগুম্বা মালেমগী ওইবা পব্লিক হেল্থ খ্রাইসিসকী মনুংদা অশিবগুম্বা য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা ইসুশিং পনবা হায়বসি খ্বাইদগী হেন্না সেন্সিতিবিতী লৈনা অমসুং ওথেন্তিসিতী লৈনা তৌগদবনি হায়না তাক্লি। ভারতকী য়াম্না লিংবা সিভিল রেজিস্ত্রেশন সীস্তেম (সি.আর.এস.) অমসুং সেম্পল রেজিস্ত্রেশন সীস্তেম (এস.আর.এস.) লৈ, হায়রিবা অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদগী লৈরবনি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক মসিনা য়ৌশিল্লি। লৈবাক অসিদা শিখিবশিংগী রেজিস্ত্রেশন তৌবা অসি আইনগী ওইবা বেকিং লৈ হায়না খঙহল্লকখি। মসিগী রেজিস্ত্রেশন দ রেজিস্ত্রেশন ওফ বার্থস এন্দ দেথস এক্ত (আর.বি.দি.এক্ত, ১৯৬৯)গী মখাদা অসি রাজ্য সরকারশিংনা এপোইন্ত তৌখিবা ফংশনরীশিংনা পাংথোকই। অসুম্না সি.আর.এস.কী খুত্থাংদা জেনরেত তৌখিবা দেতা অসিদা খ্বাইদগী হেন্না থাজনিংঙাই ওই অমসুং ওথেন্তিকেত তৌদবা দেতাগী মখা পোনবগী মহুত্তা হায়রিবা অসি শিজিন্নগদবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming LIC IPO Data Confirming Massive Death Numbers in 2021 are speculative and not factual
19 FEB 2022 12:47PM by PIB Delhi
There has been a media report published related to IPOs proposed to be issued by LIC, where in mentioning the details of policies and claims settled by LIC, a speculative and biased interpretation has been made that the Covid -19 related mortalities could be more than those recorded officially. It is clarified that these reports are speculative and baseless.
While claims settled by LIC relate to Life insurance policies taken by policy holders for deaths due to all causes, but the news reports conclude that this would imply Covid deaths were underreported. A flawed interpretation like this is not based on facts and highlights the bias of the author. It also reveals lack of understanding of how the Covid-19 deaths in India are collated and published daily in public domain since the beginning of pandemic.
India has a very transparent and efficient system of reporting COVID-19 deaths. Right from the Gram Panchayat level to the District-level and the State level, the process of reporting deaths is monitored and carried out transparently. Further, with the sole objective of reporting deaths in a transparent manner, the Government of India has adopted a globally recognised categorization to classify COVID deaths. In the model so adopted, compilation of the total deaths in India is undertaken by the Centre based on the independent reporting by the States.
Furthermore, the Government of India has time and again exhorted States to periodically update their mortality figures as this exercise would accentuate the efforts of Public Health response to COVID-19 by giving a true picture of the pandemic. In addition to this, it must be noted that there is an added incentive in India to report COVID deaths as it entitles one to monetary compensation which further makes the likelihood of underreporting scarce. Therefore, jumping on any conclusion regarding underreporting of deaths is tantamount to mere speculation and conjecturing.
Since the start of the pandemic, the Union Government is committed to provide a Transparent and Accountable Public Health response under the Whole of Society and the whole of Government approach. Transparent reporting of deaths due to COVID-19 is one of the main pillars of the graded approach to COVID-19 management in India and the Union Health Ministry has also regularly emphasized the need for a robust reporting mechanism for monitoring district wise cases and deaths on a daily basis. In this endeavor, the Union Government from time to time has been issuing guidelines on various aspects of Covid management. In addition to this, all States and UTs were engaged through multiple platforms, formal communications, video conferences and through deployment of Central teams for correct recording of deaths in accordance with the prescribed guidelines. Indian Council of Medical Research (ICMR) has also issued ‘Guidance for appropriate recording of COVID-19 related deaths in India’ for correct recording of all deaths as per ICD-10 codes recommended by World Health Organisation (WHO).
Thus, it is highlighted that quoting issues as sensitive as death during a global public health crisis like pandemic Covid -19 should be dealt with utmost sensitivity and authenticity. India has a robust Civil Registration System (CRS) and Sample Registration System (SRS) which was in place even before the COVID-19 pandemic and covers all States/UTs. It is also highlighted that the registration of deaths in the country has a legal backing. The registration is done under the Registration of Births and Deaths Act (RBD Act, 1969) by functionaries appointed by the State Governments. Thus, data generated through CRS has utmost credibility and should be used rather than depending on unauthenticated data.