ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗରୁଡ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଦ୍ୱାରା ୧୦୦ କିଷାନ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡାଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
19 FEB 2022 11:54AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର
ଯଦି ନୀତିଗୁଡିକ ଠିକ୍ ହୋଇଥାଏ, ତା’ହେଲେ ଦେଶ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁ ପାରିବ । ଆଜିର ଦିନ ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଯେତେବେଳେ ଡ୍ରୋନ୍‌ର ନାମ ନିଆ ଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ଏହା ସେନା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିବା ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା । ଏହା ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବହାରର ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଚିନ୍ତା ପ୍ରସାରିତ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ମାନେସରରେ କିଷାନ ଡ୍ରୋନ୍ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ସୁବିଧା ଗୁଡିକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛେ । ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଅଟେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଏହି ଆରମ୍ଭ କେବଳ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟ ସ୍ଥାପନ କରିବ ନାହିଁ, ଏଥିରେ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡିକର ଅସୀମ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ । ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଗରୁଡ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଲକ୍ଷ ‘ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ’ (ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ) ଡ୍ରୋନ୍ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଏଥିରେ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ନୂତନ ରୋଜଗାର ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ ଗରୁଡ ଏରୋସ୍ପେସ୍‌ର ଟିମ୍ (ଦଳ)କୁ, ସମସ୍ତ ନବଯୁବକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଏହି ସମୟ ‘ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ସମୟ’ ଅଟେ । ଏହା ଯୁବା ଭାରତର ସମୟ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ସମୟ ଅଟେ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଅଣା ଯାଇଛି, ତାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଡ୍ରୋନ୍‌କୁ ନେଇ ଭାରତ ଆଶଙ୍କା ଭିତରେ ସମୟ ନଷ୍ଟ କରି ନାହିଁ । ଆମେ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା ରଖିଛୁ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ ।
ଏଥର ବଜେଟ୍‌ରେ ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା ଗୁଡିକରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତି ଗୁଡିକରେ ଦେଶ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଆମ ଆଗରେ ଅଛି । ବର୍ତମାନ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛେ ଯେ ଡ୍ରୋନ୍‌ର କେତେ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବହାର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ବିଟିଂ ରିଟ୍ରିଟ୍ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ହଜାର ଡ୍ରୋନ୍‌ର ସୁନ୍ଦର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଲା ।
ଆଜି ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜମି, ଘର ଗୁଡିକର ହିସାବ କିତାବ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଔଷଧ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି । ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ଟୀକା ପହଂଚି ପାରୁଛି । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଔଷଧ ସିଂଚନ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । କିଷାନ ଡ୍ରୋନ୍ ଏବେ ଏହି ଦିଗରେ ନୁତନ ଯୁଗର ବିପ୍ଳବାତ୍ମକ ଆରମ୍ଭ ଅଟେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଡ୍ରୋନ୍ ସହାୟତାରେ କୃଷକ ନିଜ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରୁ ସତେଜ ପନିପରିବା, ଫଳ, ଫୁଲକୁ ବଜାରକୁ ପଠେଇ ପାରିବ । ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକମାନେ ପୋଖରୀ, ନଦୀ ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରୁ ସିଧାସଳଖ ସତେଜ ମାଛକୁ ବଜାରକୁ ପଠେଇ ପାରିବେ । କମ୍ ସମୟରେ ଅତି କମ୍ ପରିମାଣର କ୍ଷତି ସହିତ ମାଛ ଧରାଳୀ ମାନଙ୍କର, କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରୀ ବଜାରରେ ପହଂଚିଲେ ମୋର କୃଷକ ଭାଇ- ଭଉଣୀ, ମୋର ମାଛଧରାଳୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏଭିଭଳି ଅନେକ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଆମ ଆଗରେ ରହିଛି ।
ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ, ଦେଶରେ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଏହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ- ଅପ୍‌ର ଏକ ନୂତନ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ୍‌) ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରୋନ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କାମ କରୁଛି । ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ପହଂଚିଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ରୋଜଗାର ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସାରା ଦୁନିଆକୁ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା । ନବ ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ସାହସକୁ ମୋର ଅନେକ ଶୁଭ କାମନା । ଆଜି ଯେଉଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ର ଦୁନିଆ ଠିଆ ହୋଇଛି, ନବ ଯୁବକମାନେ ସାହସ ଦେଖାଉଛନ୍ତି, ବିପଦକୁ ନିଜ ଉପରକୁ ନେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ନୀତିଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ରହି, କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶେଇ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ କୌଣସି ବାଧା ଆସିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି । ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during witnessing flight of 100 kisan Drones by Garuda Aerospace
19 FEB 2022 11:54AM by PIB Delhi
Namaskar,
A nation is capable of touching greater heights if the policies are right. This day is a great example of the same concept. Till a few years back, a drone was considered to be a technology related to the Army, or something used to combat enemies. Our thoughts used to be limited to that particular use only. But today we are inaugurating Kisan drone facilities in Manesar. This is a new chapter in the direction of modern farming system of the 21st century. I am sure this launch will not only prove to be a milestone in the development of the drone sector but will also open endless doors of possibilities. I am also told that Garuda Aerospace has set a target of making one lakh 'Made in India' drones in the next two years. This will generate new jobs and new opportunities for several youngsters. I congratulate the team of Garuda Aerospace and all my young friends for this accomplishment.
Friends,
For the country, this is the period of 'Azaadi ka Amritkaal'. This period belongs to the young India; it belongs to the youth of India. The reforms that have taken place in the country in the last few years have given a boost to the strength of the youth and the private sector. Also, India did not waste any time in apprehensions regarding the drones. We trusted the young talent and went ahead with the new thinking.
From the announcements made in this budget to other policy decisions, the country has openly given priority to technology and innovation. Its results are in front of us today. In the present times, we are witnessing the diverse uses of the drones. During the Beating Retreat, the entire nation witnessed a spectacular display of 1000 drones.
Today, under the Swamitva scheme, the accounts of the land and houses are being prepared through drones in the villages. Medicines are being supplied through drones. Vaccines are reaching the remote areas. Drones are also being used to sprinkle pesticides in the fields in several areas. Kisan Drone is now the beginning of a new age revolution in this direction. For example, in the coming times, with the help of high-capacity drones, farmers can send fresh vegetables, fruits, flowers from their fields to the markets. People associated with pisci-culture can send fresh fish catch directly to the market from ponds, rivers and sea. The produce of the fishermen and farmers will reach the market in the shortest possible time with minimum damage. Consequently, the income of my farmer and fishermen brothers and sisters will also increase. Many such possibilities are knocking at our doors.
I am glad that many more companies in the country are moving rapidly in this direction. A new ecosystem of drone start-ups is being created in India. At present, there are more than 200 drone start-ups operating in the country. Very soon this number will reach thousands. This will also generate lakhs of new employment opportunities. I believe that in the near future, this growing capability of India will showcase India under a new leadership role before the whole world in the field of drones. With that, I would like to thank all of you from the bottom of my heart. My best wishes to you all. My best wishes to the prowess of the youth. I congratulate today's youth for all the start-ups that have come up today, for being daring and taking risks. And the Government of India promises to be your constant support and to walk shoulder to shoulder with you through the policies. It will not let any obstacle come in your way. I wish you the very best! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.