শেল-থুম মন্ত্রালয়
ফাইনান্স মিনিস্তরনা অমৃৎ কাল হৌদোকপগা লোয়ননা ইজ ওফ দুয়িং বিজিনেস ২.০গীদমক ত্রস্ত-বেজ গবর্নান্স লাউথোকখ্রে
এপ্লিকান্তশিংদা ইনফোর্মেসন ফংহন্নবা সিঙ্গল ৱিন্দো পোর্তেল পরিবেশ এক্সপান্দ তৌরগনি
আই-তি ব্রিজশিংগী থোংদা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত-লেভেল সিস্তেমশিং পুন্সিন্নবা প্রপোজ তৌরে
লেন্দ রেকোর্দশিংগী আই.তি.-বেজ মেনেজমেন্ত লাইথোকহন্নবা য়ুনিক লেন্দ পর্সেল আইদেন্তিফিকেসন নম্বর প্রপোজ তৌরে
এন্দ-তু-এন্দ ওনলাইন ই-বিল সিস্তেমনা গবর্নমেন্ত প্রোক্যুরমেন্ত লাইথোকহল্লগনি অমদি বেঙ্ক গরেন্তীগীদমক সবস্তিত্যুত অমা ওইনা স্যুরতী বোন্দশিং য়ুতিলাইজ তৌবা
য়ুথ এমপ্লোইমেন্ত ওপ্পোর্চুনিতীশিং এক্সপ্লোর তৌনবগীদমক এনিমেসন, ভিজুএল ইফেক্তশিং, গেমিং, অমসুং কোমিক প্রমোসন তাক্স ফোর্স শেমগৎপা
থা ৬তগী তাথবা মতমগী মনুংদা কোর্পোরেৎ ভোলুনতরী ৱাইন্দিং অপ এসিলরেৎ তৌনবা অনৌবা সিস্তেম প্রপোজ তৌরে
পি.এল.আই. স্কিমগী খুত্থাংদা ৫জিগীদমক অচেৎপা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা দিজাইন-লেদ মেনুফেকচরিং হৌদোকপা
ইন্দস্ত্রী, স্তার্ত-অপস অমসুং একাদেমিয়াগীদমক দিফেন্স আর&দি হাংদোক্নবা প্রপোজ তৌরে
01 FEB 2022 1:16PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ লান্থোক্লদুনা য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতী নির্মলা সিথারমননা লাউথোকখ্রে মদুদি অমৃত কাল হৌদোকপগা লোয়ননা ইজ ওফ দুয়িং বিজিনেস ২.০ (ই.ও.দি.বি. ২.০) অমসুং ইজ ওফ লিভিং হৌদোক্লগনি।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা ফোংদোকখি মদুদি মসি “কেপিতেল অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সেসকী প্রদক্তিব ইফিসেন্সী ফগৎহন্নবা সরকারনা হোৎনবনি” অমদি সরকারনা ‘ত্রস্ত-বেজ গবর্নান্স’কী ৱাখল্লোন তুংইনগনি।
গ্রীন ক্লিয়ারেন্সেস
অমত্তা ওইবা ৱিন্দো পোর্তেল অমা ওইরিবা, পরিবেশ, গ্রীন ক্লিয়ারেন্সেস পুম্বগীদমক ২০১৮দা হৌদোকখি। মসিনা এপ্রুবেলগীদমক্তা চংবা মতম হন্থহনবদা মশক থোক্না মতেং ওইরি। পোর্তেল অসিগী স্কোপ অসি এপ্লিকান্তশিংদা ইনফোর্মেসন ফংহন্নবা হৌজিক চাউথোক্লে। য়ুনিৎশিংগী মফমশিংদা য়ুমফম ওইদুনা, অখন্নবা এপ্রুবেলশিংগী মরমদা পাউ ফংহনলগনি। অমত্তা ওইবা ফোর্ম অমগী খুত্থাংদা এপ্রুবেল মরিমক্কী এপ্লিকেসন, অমসুং সেন্ত্রালাইজ প্রোসেসিং সেন্তর-গ্রীন (সি.পি.সি.-গ্রীন)গী খুত্থাংদা থৌওংশিংগী ত্রেক্কিং য়াহল্লগনি।
লেন্দ রেকোর্দস মেনেজমেন্ত
লেন্দ রিসোর্সশিং নিংথিনা শিজিন্নবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবা অমনি৷ রেকোর্দশিংগী আই.তি.-বেজ মেনেজমেন্তবু লাইথোকহন্নবা য়ুনিক লেন্দ পার্সেল আইদেন্তিফিকেসন নম্বর শিজিন্ননবা রাজ্যশিংবু পুক্নিং থৌগৎলগনি৷ VIII সেদ্যুলগী লোন অমা হেক্তদা লেন্দ রেকোর্দশিং ত্রান্সলিতরেসন তৌবগী খুদোংচাবা অদুসু লৈহল্লগনি৷
গভর্মেন্ত প্রোক্যোরমেন্ত
ত্রান্সপরেন্সী হেন্না লৈহন্নবা অমদি পেমেন্ত থিবদা থিন্থরিবা অসি হন্থনবগী মখাতাবা খোংথাং অমা ওইনা, প্রোক্যোরমেন্তশিংগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রী পুম্নমক্না শিজিন্ননবা মপুং-ফানা পেপরলেস ওইবা, এন্দ-তু-এন্দ ওনলাইন ই-বিল সিস্তেম অমা পুথোক্লগনি৷ সিস্তেম অসিনা সপ্লাইয়রশিং অমদি কন্ত্রেক্তরশিংনা মখোয়গী দিজিতেল্লী সাইন তৌরবা বিলশিং অদু ওনলাইনদা থাজিল্লকপা অমদি মফম অমা হেক্তদগী মখোয়গী স্তেতস অদু ক্লেম তৌবা অমদি ত্রেক তৌবা য়াহল্লগনি৷
সপ্লাইয়রশিং অমদি ৱার্ক-কন্ত্রেক্তরশিংগী ইন্দাইরেক্ত কোস্ত হন্থনবা, সরকারগী প্রোক্যোরমেন্তশিংদা বেঙ্ক গরেন্তীগী মহুৎ অমা ওইনা সিওরিতী বোন্দশিং শিজিন্নবা য়াহল্লগনি৷ মসিদা সনা পুশিল্লকপাগুম্বা করবারশিংসু কান্নবা ফংগনি৷ ইন্সুরেন্স কম্পেনীশিংনা সিওরিতী বোন্দশিং ইসু তৌনবগী ফ্রেমৱার্ক অদু আই.আর.দি.এ.আই.না পীখ্রে৷
অমিৃত কালগী তঙাই ফদবশিং অসিগীদমক হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা সরকারগী চৎন-পথাপশিং মতমগা চুনরবা থাকশিংদা ওন্থোকখ্রে৷ অনৌবা চৎন-পথাপশিং অসিনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী ইনপ্যুতশিংদগী কান্নবা ফংখ্রে৷ কমপ্লেক্স তেন্দরশিং ইভালুয়েসন তৌবদা চংলিবা অসিগী মথক্তা মতমগা চুনরবা চৎন-পথাপশিং অসিনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ক্বালিতী ক্রাইতরিয়া শিজিন্নবা য়াহল্লি৷ রন্নিং বিলশিংগী চাদা ৭৫ শুংশোই-শোইদনা নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা পীথোক্নবা অমদি কন্সিলিয়েসনগী খুৎথাংদা চয়েৎনবা লৈরিবশিং অসি ৱারোইশিন পুরকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা প্রোভিজনশিং শেমখ্রে৷
এ.ভি.জি.সি. প্রমোসন তাস্ক ফোর্স
এনিমেসন, বিজ্যুল ইফেক্তশিং, গেমিং অমদি কোমিক(এ.ভি.জি.সি.) সেক্তরনা নহাবু লৌশিন্নবগী পোতেন্সিয়েল অদু ফংহল্লি৷ মসিবু খঙদোক্নবা অমদি ঐখোয়গী মার্কেৎশিং অমদি গ্লোবেল দিমান্দ অসি পীবা ঙম্নবগী দোমেস্তিক কেপাসিতী শেমগৎনবগী লম্বীশিং অদু খঙদোক্নবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোইননা এ.ভি.জি.সি. প্রোমোসন তাস্ক ফোর্স অমা শেমগৎলগনি৷
এসিলিরেতেদ কোর্পোরেৎ এগজিৎ
অনৌবা কম্পেনীশিং রেজিস্ত্রেসন তৌবগী খোংজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক আই.তি.-বেজ সিস্তেম কয়া অমা শেমগৎখ্রে৷ হৌজিক্তি হায়রিবা কম্পেনীশিং অসি ভোলুন্তরী ৱাইন্দিং-অপ তৌবদা লাইথোকহন্নবা অমদি ৱাইন্দিং-অপ তৌবদা হৌজিক হৌজিক চহি অনি দরকার ওইরিবা অসিদগী থা ৬কী মখাদা হন্থনবা প্রোসেস রি-ইঞ্জিনিয়রিংগা লোইননা সেন্তর ফোর প্রোসেসিং এসিলিরেতেদ কোর্পোরেৎ এগজিৎ(সি-পি.এ.সি.ই.) শেমগৎলগনি৷
৫জি প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম (পি.এল.আই.)
ই.ও.দি.বি.গী শরুক ওইনা শ্রীমতী সিথারমননা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী শরুক ওইনা ৫জিগীদমকঅচেৎপা ইকোসিস্তেম অমা শানবা হৌদোক্কদবা দিজাইন-লেদ মেনুফেকচরিংগীদমক স্কিম অমসু প্রপোজ তৌরি।
দিফেন্সতা আত্মনির্ভরতা
দিফেন্স আর. অমসিং দি. বজেৎকী চাদা ২৫ খাক্তুনা থমদুনা ইন্দস্ত্রী, স্তার্তঅপশিং অমদি একাদমিয়াগীদমক দিফেন্স আর. অমসুং দি. হাংদোক্লগনি৷ এস.পি.ভি. মোদেলগী খুৎথাংদা দি.আর.দি.ও. অমদি অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংগা কোলাবোরেসন তৌদুনা মিলিতরী প্লেতফোর্মশিং অমদি ইক্ব্যুইপমেন্ত দিজাইন তৌনবা অমদি শেমগৎনবা প্রাইভেৎ ইন্দস্ত্রীবু পুক্নিং থৌগৎলগনি৷ তেস্তিং অমদি সর্তিফিকেসনগী তঙাই ফদবশিং অসি মেনশিনবা ঙম্নবগীদমক ইন্দিপেন্দেন্ত নোদেল অমব্রেলা বোদী অমা শেমগৎলগনি৷

Ministry of Finance
FINANCE MINISTER ANNOUNCES TRUST-BASED GOVERNANCE FOR EASE OF DOING BUSINESS 2.0 WITH ADVENT OF AMRIT KAAL
SINGLE WINDOW PORTAL PARIVESH TO BE EXPANDED TO PROVIDE INFORMATION TO APPLICANTS
INTEGRATION OF CENTRAL AND STATE-LEVEL SYSTEMS PROPOSED THROUGH I-T BRIDGES
UNIQUE LAND PARCEL IDENTIFICATION NUMBER PROPOSED TO FACILITATE IT-BASED MANAGEMENT OF LAND RECORDS
GOVERNMENT PROCUREMENT TO BE EASED BY END-TO-END ONLINE E-BILL SYSTEM & UTILIZING SURETY BONDS AS A SUBSTITUTE FOR BANK GUARANTEE
ANIMATION, VISUAL EFFECTS, GAMING, AND COMIC PROMOTION TASK FORCE TO BE SET UP FOR EXPLORING YOUTH EMPLOYMENT OPPORTUNITIES
NEW SYSTEM PROPOSED TO ACCELERATE CORPORATE VOLUNTARY WINDING UP IN LESS THAN 6 MONTHS
DESIGN-LED MANUFACTURING TO BE LAUNCHED TO BUILD A STRONG ECOSYSTEM FOR 5G THROUGH PLI SCHEME
OPENING UP OF DEFENCE R&D FOR INDUSTRY, START-UPS AND ACADEMIA PROPOSED
01 FEB 2022 1:16PM by PIB Delhi
While presenting Union Budget 2022-23 in Parliament today, Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman announced that with advent of Amrit Kaal, the next phase of Ease of Doing Business 2.0 (EODB 2.0) and Ease of Living, will be launched.
The Finance Minister stated that it is the “endeavour of the Government to improve productive efficiency of capital and human resources,” and the Government will follow the idea of ‘trust-based governance’.
Giving a broad overview of Amrit Kaal, Smt. Sitharaman stated that this new phase will be guided by an active involvement of the States, digitisation of manual processes and interventions, integration of the Central and State-level systems through I-T bridges, a single point access for all citizen-centric services, and a standardisation and removal of overlapping compliances. Crowdsourcing of suggestions and ground level assessment of the impact with active involvement of citizens and businesses will be encouraged, She added.
The Finance Minister stated that as a result of our government’s strong commitment for ‘minimum government & maximum governance’, over 25,000 compliances were reduced and 1,486 Union laws were repealed in recent years. This, she stated, is the outcome of the Government’s trust in the public along with measures such as Ease of Doing Business (EODB).
Green Clearances
The Finance Minister proposed to expand the scope of single window portal, PARIVESH to provide information to the applicants. Based on location of units, information about specific approvals will be provided. It will enable application for all four approvals through a single form, and tracking of the process through Centralized Processing Centre-Green (CPC-Green). This portal, for all green clearances, was launched in 2018. It has been instrumental in reducing the time required for approvals significantly.
Land Records Management
The Finance Minister proposed that States will be encouraged to adopt Unique Land Parcel Identification Number to facilitate IT-based management of land records as efficient use of land resources is a strong imperative. The facility for transliteration of land records across any of the Schedule VIII languages will also be rolled out.
Government Procurement
As a further step to enhance transparency and to reduce delays in payments, the Finance Minister proposed a completely paperless, end-to-end online e-Bill System to be launched for use by all Central ministries for their procurements. The system will enable the suppliers and contractors to submit online their digitally signed bills and claims and track their status from anywhere.
To reduce indirect cost for suppliers and work-contractors, the use of surety bonds as a substitute for bank guarantee will be made acceptable in government procurements, the Finance Minister stated. She said that business such as gold imports may also find this useful. IRDAI has given the framework for issue of surety bonds by insurance companies, She added.
Government rules have recently been modernised for the needs of the Amrit Kaal. The new rules have benefitted from the inputs from various stakeholders. The modernised rules allow use of transparent quality criteria besides cost in evaluation of complex tenders. Provisions have been made for payment of 75 per cent of running bills, mandatorily within 10 days and for encouraging settlement of disputes through conciliation.
AVGC Promotion Task Force
Smt. Sitharaman proposed that a animation, visual effects, gaming, and comic (AVGC) promotion task force with all stakeholders to be set-up to recommend ways to tap into the immense potential of this sector to employ youth and build domestic capacity for serving our markets and the global demand.
Accelerated Corporate Exit
The Finance Minister proposed that the Centre for Processing Accelerated Corporate Exit (C-PACE) with process re-engineering, will be established to facilitate and speed up the voluntary winding-up of these companies from the currently required 2 years to less than 6 months. The Finance Minister stated that this is in view of the fact that several IT-based systems have been established for accelerated registration of new companies.
5G Production-Linked Incentive Scheme (PLI)
As part of the EoDB, Smt. Sitharaman also proposed a scheme for design-led manufacturing to be launched to build a strong ecosystem for 5G as part of the Production Linked Incentive Scheme.
AatmaNirbharta in Defence
The Finance Minister proposed that defence R&D will be opened up for industry, startups and academia with 25 per cent of defence R&D budget earmarked. Smt. Sitharaman stated that private industry will be encouraged to take up design and development of military platforms and equipment in collaboration with DRDO and other organisations through SPV model. An independent nodal umbrella body will be set up for meeting wide ranging testing and certification requirements, She added.