শেল-থুম মন্ত্রালয়
স্কিল হৈহনবা অমদি থবক ফংহনবদা মীৎয়েং থমদুনা- দাইনামিক ইন্দস্ত্রীগী তঙাই ফদবশিং অসিগা লোইননা নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱার্ক(এন.এস.ক্বু.এফ.) শেম্লগনি
দিজিতেল ইকোসিস্তেম ফোর স্কিলিং এন্দ লিবলিহুদ – দেশ-স্তেক ইপোর্তেল হৌদোক্লগনি
‘দ্রোন শক্তি’ লাইথোকহল্লিবা স্তার্তঅপশিং অসি য়োকখৎকদবনি
ক্বালিতী য়ুনিভর্সেল এজুকেসন পীনবা দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী লাক্লগনি
ক্লাস ১-১২ ফাওবগী ওইনা রিজনেল লোনশিংদা সপ্লিমেন্তরী এজুকেসন ফংহন্নবগীদমক পি.এম. ই-বিদ্যাগী ‘ক্লাস অমা-তি.ভি. চেনেল অমা’ প্রোগ্রাম শন্দোক্লিবা অসি তি.ভি. চেনেল ১২দগী ২০০ ফাওবা চাওথোক্লগনি
মহৈ-মশিং নিংথিনা তমহন্নবগীদমক ভর্চুএল লেব ৭৫০ অমদি স্কিলিং ই-লেব ৭৫ শেমগৎলগনি
ঙাংনরিবা লোন পুম্নমক্তা দিজিতেল ওজাশিংনা ক্বালিতী ৱাংবা ই-কন্তেন্ত শেমগৎলগনি
01 FEB 2022 12:57PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ পুথোক্লদুনা স্কিলিং এভেন্যুশিং, সস্তেনেবিলিতী অমদি এমপ্লোইয়েবিলিতী লেপ্প-লৈতনা প্রমোত তৌনবা ইন্দস্ত্রীগা লোইননা স্কিলিং প্রোগ্রামশিং অমদি পার্তনরশিপ অমুক হন্না শেম্লগনি হায়না ফাইনান্স অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নির্মলা সিথারমননা অসুম্না লাওথোকখি ৷ দাইনামিক ইন্দস্ত্রীগী তঙাই ফদবশিং অসিগা লোইননা নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱার্ক(এন.এস.ক্বু.এফ.) শেম্লগনি৷
দিজিতেল ইকোসিস্তেম ফোর স্কিলিং এন্দ লিবলিহুদ-দি দেশ-স্তেক ইপোর্তেল-লোঞ্চ তৌরগনি৷ ওনলাইন ত্রেনিংগী খুৎথাংদা পোর্তেল অসিনা প্রজাবু স্কিল হৈহন্নবা, রিস্কিল নত্রগা অপস্কিল তৌনবা মীৎয়েং থম্লি৷ মসিনা মরী লৈনবা থবকশিং অমদি ওল্তরপ্রিন্যুরিএলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা পেমেন্ত অমসুং দিস্কোভরী লয়রশিং, এ.পি.আই.-বেজ ত্রস্তেদ স্কিল ক্রেদেন্সিয়েলশিংসু ফংহল্লগনি৷
তোঙান তোঙানবা এপ্লিকেসনশিংগী খুৎথাংদা ‘দ্রোন শক্তি’বু লাইথোকহন্নবা অমদি দ্রোন-এস-এ-সর্ভিস(দি.আর.এ.এ.এস.)কীদমক স্তার্তঅপশিং প্রমোত তৌরগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা লাওথোকখি৷ রাজ্য পুম্নমক্তা লৈরিবা খনগৎলবা আই.তি.আই.শিংদা, স্কিলিংগী দরকার ওইরিবা কোর্সশিং হৌরগনি৷
মহৈরোইশিংগী থোংজিলদা পর্সোনেলাইস লর্নিং এক্সপরিয়েন্সকা লোইননা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মহৈরোইশিংদা ৱার্ল্দ-ক্লাস ক্বালিতী য়ুনিভর্সেল এজুকেসন পীনবগীদমক দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী অমা শেমগৎলগনি হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা লাওথোকখি৷ হায়রিবশিং অসি ভারতকী তোঙান তোঙানবা লোনশিং অমদি আই.সি.তি. ফোর্মেতশিংদা ফংহল্লগনি৷ য়ুনিভর্সিতী অসি হব বিল্দিং কত্তিং এজ আই.সি.তি. এক্সপর্তাইসকা লোইননা নেতৱার্ক হব-স্পোক মোদেল অমদা শেমগৎলগনি৷ হব-স্পোকশিংগী নেতৱার্ক অমা ওইনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা খ্বাইদগী ফরবা পব্লিক য়ুনিভর্সিতীশিং অমদি ইন্সতিত্যুসনশিংনা কোলাবোরেত তৌরগনি৷
ক্বালিতী এজুকেসন য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবা:
লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা স্কুলশিং থোং লোনবনা, ঐখোয়গী অঙাংশিং মরু ওইনা খুঙ্গংদা লৈরিবা অঙাংশিং অমদি সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং অমসুং অতোপ্পা শোন্থনা লৈরিবা সেক্সনশিংগী অঙাংশিংনা ফোর্মেল এজুকেসন অসিদগী চহি ২রোম মাংখ্রে হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা ফোংদোকখি৷ “হায়রিবশিং অসি অয়াম্বনা সরকারগী মহৈলোইশঙশিংদা তম্লিবা অঙাংশিংনি৷ এজুকেসন দেলিভরীগীদমক সপ্লিমেন্তরী তিচিং পীনবা অমদি রিসাইলেন্ত মেকানিজম অমা শেমগৎপগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অদু ঐখোয়না মশক খঙই৷ হিরম অসিগীদমক পি.এম. ই-বিদ্যাগী ‘ক্লাস অমা-তি.ভি. চেনেল অমা’ হায়বা প্রোগ্রাম অদু তি.ভি. চেনেল ১২দগী চেনেল ২০০দা চাওথোক্লগনি৷ মসিনা ক্লাস ১-১২ ফাওবদা রিজনেল লেঙ্গুয়েজতা রাজ্য পুম্নমক্না সপ্লিমেন্তরী এজুকেসন পীবা ঙমহল্লগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ভোকেস্নেল কোর্সশিংদা, মরু ওইবা ক্রিতিকেল থিঙ্কিং স্কিলশিং প্রমোত তৌনবা, ক্রেতিবিতীগীদমক স্পেস পীনবা, অফবা লর্নিং এনবাইরোনমেন্ত লৈহন্নবা, ২০২২-২৩দা সাইন্স অমসুং মেথমেতিক্সতা ভর্চুএল লেব ৭৫০ অমদি স্কিলিং ই-লেব ৭৫ শেমগৎলগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা মখাতাখি৷
ইন্তরনেত, মোবাইল ফোনশিং, দিজিতেল ওজাশিংগী খুৎথাংদা তি.ভি. অমসুং রেদিও য়াওনা দেলিভর তৌনবগীদমক লোন পুম্নমক্তা ক্বালিতী ৱাংবা ই-কন্তেন্ত শেমগৎলগনি৷
ওজাশিংবু থৌনা হাপ্নবা অমদি মখোয়দা দিজিতেল তুলশিং ইক্ব্যুইপ তৌনবা অমদি হেন্না ফবা লর্নিং আউতকমশিং লাকহন্নবা ওজাশিংনা ক্বালিতী ই-কন্তেন্ত শেমগৎনবগী কম্পিতিতিব মেকানিজম অমা লৈহল্লগনি৷
রাজ্যশিংদা পীরিবা আর্বান প্লানিং সপোর্ত:
আর্বান প্লান্নিং অমসুং দিজাইন্দা, ভারতকী অখন্নবা লৌশিং হেন্না লৈননবা অমসুং লম অসিদা সর্তিফাইদ ত্রেনিং পীনবা, হান্ননা লৈরবা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসন মঙা ফাওবা মফম কয়াদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওইনা শেমগৎলগনি হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা লাওথোকখি। সেন্তরশিং অসি অমমদা লুপা কোতি ২৫০গী ফন্দ পীরগনি। মসিগী মথক্তা, .আই.সি.তি..না অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসন্দাআর্বান প্লান্নিং কোর্সশিংগী সেলেবী, ক্বালিতী অমসুং এসেস হেন্না ফগৎনবা হোৎনবদা লমজিংলগনি।
গিফত-আই.এফ.এস.সি.:
ফাইনান্সিয়েল সর্ভিসশিং অমদি তেক্নোলোজীগীদমক হাই-এন্দ হ্যুমেন রিসোর্সশিং য়াম্না লাইনা ফংহন্নবা আই.এফ.এস.সি.এ.গী নত্তনা ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত, ফিনতেখ, সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমদি দোমেস্তিক রিগুলেসনশিংদগী ফ্রী ওইরবা মেথমেতিক্সকী কোর্সশিং ৱার্ল্দ-ক্লাস ফোরেন্দ য়ুনিভর্সিতীশিং অমদি ইন্সতিত্যুসনশিংনা গিফত সিতীদা ফংহনবা য়ারগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
স্তার্ত-অপশিংগী ইন্সেন্তিবশিং:
স্তার্ত-অপশিং অসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী দ্রাইবর ওইনা হৌজিক থোক্লক্লি। মমাংগী চহি খরসিদা, লৈবাক অসিনা স্তার্ত-অপশিংনা মায় পাকপগী চাং য়াম্না হেনগৎলকপা উরি। ৩১/৩/২০২২গী মমাংদা থোকখিবা মতিক চাবা স্তার্ত-অপশিংদা মখোয়না হেক শেমখিবগী চহি তরাগী মনুংদগী চহি ৩গী তেক্স ইন্সেন্তিব পীরি। হৌজিক্কী কোবিদকী লাইচৎ অসি য়েংলদুনা, মতিক চাবা স্তার্ত-অপশিংগী ইনকোর্পোরেত তৌবগী মতমবু চহি অমগা হেন্না শাংদোক্নবা ৱাফম অসি শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা পুথোরকখি, মসিনা হায়বদি, অসিগুম্বা তেক্স ইন্সেন্তিব পীনবগীদমক্তা ৩১/৩/২০২৩ ফাওবগী মতম পীবা হায়বনি৷
হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেস’পু বিজিনেস এক্সপেন্দিচরনি হায়বগী মতাংদা শেংদোকপা:
বিজিনেস ইনকম হোৎপা মতমদা ইনকম তেক্সপু এক্সপেন্দিচরনি হায়না পাবা য়াদে হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা ফোংদোকখি। মসিদা তেক্সকা লোয়ননা সরচার্জসু য়াওরিবনি। ‘হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেস’ হায়বসি সরকারনা পায়খৎপা য়াই য়ুম্বালগী অখন্নবা প্রোগ্রামশিংদা শেলগী তেংবাংনবগীদমক্তা তেক্সপেয়রশিংদা থম্বা অহেনবা সরচার্জ অমনি। অদুবু, কোর্ত খরনদি ‘হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেস’ অসিবু বিজিনেস এক্সপেন্দিচরনি হায়না অয়াবা পী অমসুং মসি লেজিস্লেতিবকী অপাম্বগী ৱাংমদনি। মসিগুম্বা লেজিস্লেতিবকী অপাম্ববু অমুক হন্না নীংশিংনবগীদমক্তা, ঐহাক্না ইনকম অমসুং শেন্দোংগী মথক্তা লৈবা সরচার্জ নত্ত্রগা সেস অমা হেক্তবু বিজিনেস এক্সপেন্দিচরনি খন্দনবা শেংদোকপগী ৱাহৌদোক ফাইনান্স মন্ত্রীনা থমখি।

Ministry of Finance
FOCUS ON SKILLING AND EMPLOYABILITY - NATIONAL SKILL QUALIFICATION FRAMEWORK (NSQF) TO ALIGN WITH DYNAMIC INDUSTRY NEEDS
DIGITAL ECOSYSTEM FOR SKILLING AND LIVELIHOOD – THE DESH-STACK EPORTAL TO BE LAUNCHED
STARTUPS FACILITATING ‘DRONE SHAKTI’ TO BE PROMOTED
DIGITAL UNIVERSITY TO COME UP TO PROVIDE QUALITY UNIVERSAL EDUCATION
‘ONE CLASS-ONE TV CHANNEL’ PROGRAMME OF PM E-VIDYA TO BE EXPANDED FROM 12 TO 200 TV CHANNELS FOR PROVIDING SUPPLEMENTARY EDUCATION IN REGIONAL LANGUAGES FOR CLASSES 1-12
750 VIRTUAL LABS AND 75 SKILLING E-LABS FOR SIMULATED LEARNING TO BE SET-UP
DIGITAL TEACHERS TO DEVELOP HIGH-QUALITY E-CONTENT IN ALL SPOKEN LANGUAGES
01 FEB 2022 12:57PM by PIB Delhi
While presenting the Union Budget 2022-23 in Parliament today the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman announced that the skilling programmes and partnership with the industry will be reoriented to promote continuous skilling avenues, sustainability, and employability. The National Skill Qualification Framework (NSQF) will be aligned with dynamic industry needs.
Digital Ecosystem for Skilling and Livelihood – the DESH-Stack eportal – will be launched. This portal aims to empower citizens to skill, reskill or upskill through on-line training. It will also provide API-based trusted skill credentials, payment and discovery layers to find relevant jobs and entrepreneurial opportunities.
The Finance Minister announced that the Startups will be promoted to facilitate ‘Drone Shakti’ through varied applications and for Drone-As-A-Service (DrAAS). In select ITIs, in all states, the required courses for skilling, will be started.
Smt Nirmala Sitharaman announced that a Digital University will be established to provide access to students across the country for world-class quality universal education with personalised learning experience at their doorsteps. This will be made available in different Indian languages and ICT formats. The University will be built on a networked hub-spoke model, with the hub building cutting edge ICT expertise. The best public universities and institutions in the country will collaborate as a network of hub-spokes.
Universalization of Quality Education:
Smt Nirmala Sitharaman said that due to the pandemic-induced closure of schools, children, particularly in the rural areas, and those from Scheduled Castes and Scheduled Tribes, and other weaker sections, have lost almost 2 years of formal education. “Mostly, these are children in government schools. We recognize the need to impart supplementary teaching and to build a resilient mechanism for education delivery. For this purpose, ‘one class-one TV channel’ programme of PM eVIDYA will be expanded from 12 to 200 TV channels. This will enable all states to provide supplementary education in regional languages for classes 1-12”, she said.
The Finance Minister added that in vocational courses, to promote crucial critical thinking skills, to give space for creativity, 750 virtual labs in science and mathematics, and 75 skilling e-labs for simulated learning environment, will be set-up in 2022-23.
High-quality e-content in all spoken languages will be developed for delivery via internet, mobile phones, TV and radio through Digital Teachers.
A competitive mechanism for development of quality e-content by the teachers will be set-up to empower and equip them with digital tools of teaching and facilitate better learning outcomes.
Urban Planning Support to States:
Smt Nirmala Sitharaman announced that for developing India specific knowledge in urban planning and design, and to deliver certified training in these areas, up to five existing academic institutions in different regions will be designated as centres of excellence. These centres will be provided endowment funds of ` 250 crore each. In addition, AICTE will take the lead to improve syllabi, quality and access of urban planning courses in other institutions.
GIFT-IFSC:
The Finance Minister said that World-class foreign universities and institutions will be allowed in the GIFT City to offer courses in Financial Management, FinTech, Science, Technology, Engineering and Mathematics free from domestic regulations, except those by IFSCA to facilitate availability of high-end human resources for financial services and technology.
Incentives for Start-ups:
Start-ups have emerged as drivers of growth for our economy. Over the past few years, the country has seen a manifold increase in successful start-ups. Eligible start-ups established before 31.3.2022 had been provided a tax incentive for three consecutive years out of ten years from incorporation. In view of the Covid pandemic, Smt Nirmala Sitharaman proposed to extend the period of incorporation of the eligible start-up by one more year, that is, upto 31.03.2023 for providing such tax incentive.
Clarification in relation to ‘Health and Education Cess’ as business expenditure:
Smt Nirmala Sitharaman said that the income-tax is not an allowable expenditure for computation of business income. This includes tax as well as surcharges. The ‘Health and Education Cess’ is imposed as an additional surcharge on the taxpayer for funding specific government welfare programs. However, some courts have allowed ‘Health and education ‘cess’ as business expenditure, which is against the legislative intent. To reiterate the legislative intent, Finance Minister proposed to clarify that any surcharge or cess on income and profits is not allowable as business expenditure.