Ministry of Finance
CUSTOMS ADMINISTRATION TO BE FULLY IT DRIVEN IN SEZs
CONCESSIONAL RATES ON CAPITAL GOODS AND PROJECT IMPORTS TO BE GRADUALLY PHASED OUT AND ATTRACT A MODERATE TARIFF OF 7.5%
MORE THAN 350 ENTRIES TO BE PHASED OUT FROM CUSTOMS DUTY EXEMPTION TO PROMOTE MAKE IN INDIA AND ATMANIRBHAR BHARAT
GRADED DUTY RATE STRUCTURE TO BOOST DOMESTIC ELECTRONICS MANUFACTURING
CUSTOMS DUTY TO BE REDUCED ON INPUTS USED IN SHRIMP AQUACULTURE
UNBLENDED FUEL TO ATTRACT ADDITIONAL DIFFERENTIAL DUTY OF Rs. 2 PER LITRE
01 FEB 2022 1:06PM by PIB Delhi
Customs administration of SEZs shall be fully IT driven announced the Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2022-23 in the Parliament today. She also said that the Customs National Portal will function with a focus on higher facilitation and with only risk based checks.
Capital Goods and Project Imports
The minister announced that the Government proposes to phase out the concessional rates in capital goods and project imports gradually and apply a moderate tariff of 7.5 per cent. She clarified that certain exemptions for advanced machineries that are not manufactured within the country shall continue. Further, she announced that the Government would introduce few exemptions in cases like specialised castings, ball screws and linear motion guide to encourage domestic manufacturing of capital goods.
She stated, “our experience suggests that reasonable tariffs are conducive to the growth of domestic industry and ‘Make in India’ without significantly impacting the cost of essential imports” and pointed out that several duty exemptions granted to capital goods in various sectors such as power, fertilisers, textiles among others have hindered the growth of the domestic capital goods industry. Similarly she said that project import duty concessions have also deprived the local producers of a level playing field in certain areas like coal mining, power generation among others.
Review of Customs Exemptions and Tariff Simplification
Recalling that the Government has rationalised several customs duty exemptions in the last two budgets, Smt. Sitharaman said that after extensive consultations along with crowd sourcing the Government proposes to phase out more than 350 exemption entries. These include exemption on certain agricultural produce, chemicals, fabrics, medical devices, drugs among others. Further, she said that as a simplification measure, several concessional rates are being incorporated in the Customs Tariff Schedule itself instead of prescribing them through multiple notifications. This review would simplify customs rate and tariff structure particularly in sectors such as chemicals, textiles and metals, and minimise disputes. She added that removal of exemption on items which are or can be manufactured in India and providing concessional duties on raw material that go into manufacturing of intermediate products will go many a step forward in achieving our objective of ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat’.
The minister pointed out that customs reforms have played a very vital role in domestic capacity creation, providing level playing field to MSMEs, easing of raw material supply side constraints, enhancing ease of doing business and being an enabler to Government’s policy initiatives like PLIs and Phased Manufacturing Plans. In alignment with these objectives sector specific proposals are as follows:
Electronics
To facilitate domestic manufacturing of high growth electronic items, wearable and hearable devices, and electronic smart meters, Smt. Sitharaman announced that customs duty rates would be calibrated to provide for a graded rate structure. She also said that Duty concessions are also being given to parts of transformer of mobile phone chargers and camera lens of mobile camera module and certain other items.
Gems and Jewellery
The minister said that to give boost to the Gems and jewellery sector, customs duty on cut and polished diamonds and gemstones is being cut to 5 per cent, and simply sawn diamond to zero per cent. She also said that a simplified regulatory framework would be implemented by June 2022 to facilitate export of jewellery through e-commerce. Further, to disincentivise import of undervalued imitation jewellery, the Government proposes customs duty of at least Rs. 400 per Kg on imitation jewellery.
Chemicals
She also announced that to enhance domestic value addition, the Government proposes to reduce the customs duty on certain critical chemicals namely, methanol, acetic acid and heavy feed stocks for petroleum refining, while increasing the duty on sodium cyanide for which adequate domestic capacity exists.
Exports
The minister said that to incentivize exports, exemptions are being provided on items such as embellishment, trimming, fasteners, buttons, zipper, lining material, specified leather, furniture fittings and packaging boxes that may be needed by bonafide exporters of handicrafts, textiles and leather garments, leather footwear and other goods. She added that duty is also being reduced on certain inputs required for shrimp aquaculture to promote their exports.
Blending of Fuel
Smt. Sitharaman said that blending of fuel is a priority for the Government. To promote blending of fuel, the Government proposes to charge an additional differential excise duty of Rs. 2 per litre from 1st October 2022 on unblended fuel.
Progress on GST
Observing that “GST has been a landmark reform of Independent India showcasing the spirit of Cooperative Federalism”, Smt. Sitharaman stated that under the guidance and oversight of the GST Council, the administration was able to overcome challenges deftly and painstakingly. She added that the right balance between facilitation and enforcement has engendered significantly better compliance and said taxpayers deserve an applause for enthusiastically contributing to the cause by paying taxes. Further, the minister pointed out that the GST revenues are buoyant despite the pandemic and said that Indians can take pride in a fully IT driven and progressive GST regime that has fulfilled the cherished dream of India as one market-one tax. She also expressed with optimism that the Government aspires to tackle the remaining challenges in the coming year.
Smt. Sitharaman congratulated all Customs formations for their exceptional frontline work against COVID-19 pandemic and said the Customs administration has “reinvented” itself and “faceless customs has been fully established” through liberalized procedures and infusion of technology.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
এস.ই.জেদ.শিংদা কস্তমস এদমিনিস্ত্রেসন অসি মপুং-ফানা আই.তি. দ্রিবন ওইহল্লগনি
কেপিতেল গুদস অমদি প্রোজেক্ত ইম্পোর্তশিংদা থম্লিবা কন্সেসনেল রেৎশিং অসি তপ্ন-তপ্ন চৎনহল্লরোই অমদি ৭.৫%গী মোদরেৎ ওইবা তেরিফ লৌরগনি
ভারত্তা শাজবা অমদি অত্মনির্ভর ভারতপু য়োকখৎনবা এন্ত্রী ৩৫০ হেনবদি কস্তমস দ্যুতী একজেম্পসন চৎনহল্লরোই
গ্রেদেদ দ্যুতী রেৎ স্ত্রকচরনা দোমেস্তিক ইলেক্ত্রোনিক্স পুথোকপা হেনগৎহল্লগনি
শ্রিম্প এক্বাকল্চরদা শিজিন্নবা ইনপ্যুতশিংদা কস্তমস দ্যুতী হন্থরগনি
অনব্লেন্দেদ ফ্যুল লিতর অমদা লুপা ২গী অহেনবা দিফরেন্সিয়েল দ্যুতী লৌরগনি
01 FEB 2022 1:06PM by PIB Imphal
এস.ই.জেদ.শিংগী কস্তমস এদমিনিস্ত্রেসন অসি মপুং ফানা আই.তি দ্রিবন ওইহন্নবা ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ পুথোক্লদুনা শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা লাওথোকখি৷ রিস্কতা য়ুম্ফম ওইনা য়েংশিনবগা লোয়ননা কান্নবা হেন্না পীবদা মিৎয়েং চংদুনা কস্তমস নেস্নেল পোর্তেলনা মথৌ তৌরগনি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷
কেপিতেল গুদস অমদি প্রোজেক্ত ইম্পোর্তশিং
কেপিতেল গুদশিং অমসুং প্রোজেক্ত ইমপোর্ত্তগী কন্সেস্নেল রেত তপ্না তপ্না লৌথোকপা অমসুং ৭.৫%কী চৎনবা য়াবা তারিফ চৎহন্নবা সরকারনা ৱাহৌদোক থম্লি হায়না মন্ত্রী অসনা লাওথোকখি। লৈবাক অসিদা পুথোক্তবা থাক ৱাংবা মেছিনরী খরগী অখন্নবা একজেম্পসন খরদি অদুমক মখা চত্থখিগনি হায়না মহাক্না ক্লেরিফাই তৌখি৷ মখাতানা, স্পেসিএলাইজ কাস্তিং, বোল স্ক্রু অমসুং লিনিয়র মোসন গাইদকুম্বা ইপুৎশিংদা সরকার অসিনা একজেম্পসন খরা হৌদোক্লগনি অমদি মসিগী পান্দমদি কেপিতেল গুদসিংবু লৈবাক মনুংদা পুথোকপগী পুক্নিং থৌগৎপনি হায়না মহাক্না লাওথোকখি।
“ঐখোয়না থেংনরকখিবশিংনা লৈবাক্কী ইন্দস্ত্রী অমসুং ‘মেক ইন ইন্দিয়া’না চাউখৎপদা চৎনবা য়াবা তারিফকী তঙাই ফদবা লৈ অমসুং মসিনা তঙাইফদবা হীরম ইম্পোর্ত তৌবগী মমলদসু থোইদোক্না অকায়বা পীদে হায়বা তাক্লে” অমদি তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং খুদম ওইনা পৱার, হরশিং, তেক্সতাইলশিং অমদি অতৌ অতোপ্পশিংগী লৈরিবা কেপিতেল গুদসতা পীখিবা তোঙান তোঙানবা একজেম্পসন অদুনা দোমেস্তিক কেপিতেল গুদস ইন্দস্ত্রী চাওখৎহনবদা থিন্থহল্লে হায়না ফোংদোকখি৷ মতৌ অসিগুম্না, প্রোজেক্ত ইম্পোর্ত দ্যুতী কন্সেসন্না কোয়লা মাইন তৌবগী প্রোজেক্ত অমদি অতৈ অতোপ্পশিংগী অখন্নবা এরিয়াশিংদা লোকেল প্রদ্যুসরনা মান্নবা খুদোংচাবা ফংবগী থৌওংদা অকায়বা পীখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কস্তম একজেম্পসনশিং অমসুং তারিফ লাইথোকহনববু য়েংশিনবা
ক্রাউদ সোর্সিং য়াওনা পাক শন্না তাথোক তাশিন তৌরদুনা সরকার অসিনা একজেম্পসন এন্ত্রী ৩৫০ হেনববু তপ্না তপ্না চৎনহনখিদনবা হৌদোরকখ্রবা মতুংদা, সরকার অসিনা কস্তম একজেম্পসন কয়াবু রেস্নেলাইজ তৌখ্রে হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা ফোংদোকখি৷ মসিগী মনুংদা অখন্নবা এগ্রীকল্চরেল প্রদ্যুস, কেমিকেল ফেব্রিকশিং, মেদিকেল দিবাইসশিং, দ্রুগশিং অমদি অতৈ অতোপ্পশিংদা একজেম্পসন তৌবা য়াওরি৷মখাতানা, লাইথোকহনবগী থৌওং অমা ওইনা, কন্সেস্নেল রেৎ কয়া অমবু তোঙানবা নোতিফিকেসনগী খুত্থাংদা হায়বগী মহুত্তা কস্তম তারিফ সেদ্যুল মশামক্তা হাপচিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগী পাক শন্না য়েংশিনবা অসিনা কস্তম রেত অমসুং তারিফ স্ত্রকচরবু লাইথোকহনগনি, মরু ওইনা কেমিকেল, তেক্সতাইল অমসুং মেতালগী অমসুং চয়েৎনবা থোকপশিংবু হন্থহনগনি। ভারত্তা শাবা অমসুং শাবা য়াবা পোৎলমশিংদগী একজেম্পসন লৌথোকপা অমসুং অসিগুম্বা পোত্থোক অসি শাবদা চঙবা রো মেতরিএলশিংদা কন্সেস্নেল দ্যুতী লৈহনবনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকীদমক্তা ঐখোয়না থম্লিবা পান্দম অসি ফংহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি হায়না মখাতাখি।
কস্তমস রিফোর্মনা দোমেস্তিক কেপ্সিতী ক্রীএসনগী মাইকৈদা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংদা চাংদম্নবগী থাক মান্নবা তাঞ্জা পীদুনা, রো মেতরিএল সপ্লাই সাইদকী শিংনবা কয়া লৌথোক্তুনা, কারবার তৌবদা হেন্না নুংঙাইহন্দুনা অমসুং পি.এল.আই. অমসুং ফেজ মেন্যুফেকচরিং প্লানগুম্বা পোলিসীগী খোঙথাং কয়া পায়খৎপা য়াহনবগী থবক কয়া পায়খৎখি হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখি। হায়রিবা ওবজেক্তিব সেক্তর অসিগা মরী লৈননা অখন্নবা প্রোপোজেলশিং মখাদা লৈরে:
ইলেক্ত্রোনিকশিং
কস্তম দ্যুতী রেতশিং অসিবু ৱিয়ারেবল দিভাইস, তাবা য়াবা খুৎলায় অমসুং ইলেক্ত্রোনিক স্মার্ত মীতরবু লৈবাক মনুংদা লাইনা শাবা য়াহন্নবা, থাক খায়রবা রেতকী স্ত্রকচর অমা পীনবা কস্তমস দ্যুতী রেৎশিং কেলিব্রেত তৌরগনি হায়না শ্রীমতি সিতারামননা লাওথোকখি৷ মোবাইল ফোনগী ত্রান্সফোর্মরগী মচাক খরা অমসুং মোবাইল কেমেরা মোদ্যুলগী কেমেরা লেন্স অমসুং অতোপ্পা অখন্নবা পোৎলম খরদসু দ্যুতী কন্সেসন পীরি হায়না মহাক্না লাওথোকখি৷
মনি-মুক্তা অমসুং লিক-কোন(জেমস অমসুং জ্বেল্লরী)
জেমস অমসুং জ্বেল্লরী সেক্তরবু ইনোৎ পীনবগীদমক্তা, কত অমসুং পোলিশ তৌরবা দাইমন্দ অমদি জেমস্তোনশিংদা থম্বা কস্তম দ্যুতীবু ৫%তা হন্থহল্লি অমদি সিমপ্লী সোন দাইমন্দবুনা চাদা জিরোদা হন্থহল্লি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ ই-কম্মর্সকী খুৎথাংদা জ্বেল্লরী লাইনা এক্সপোর্ত তৌবা য়ানবা লাইথোকহল্লবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমা ২০২২গী জুন ফাওগী মনুংদা চৎনরগনি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷ মখাদতাবা ওইনা, অন্দরভেল্যু ইমিতেসন জ্বেল্লরী পুশিল্লকপা অসি দিসইন্সেন্তিভাইস তৌনবা, সরকার অসিনা ইমিতেসন জ্বেল্লরীদা কে.জি. অমদা য়ামদ্রবদা লুপা ৪০০ কস্তম দ্যুতী থম্নবা ৱাহৌদোক থম্লি৷
কেমিকেলশিং
দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন অসি হেনগৎনবা, মেথানোল, এসেতিক এসিদ অমসুং পেত্রোলিয়ম রিফাইনিংগী হেভী ফীদ স্তোকশিংগী কস্তম দ্যুতীশিং হন্থহন্নবা, অদুগা লৈবাক অসিদা পুথোকপা ঙম্বা সোদিয়ম সাইনাইদকী ওইনদি কস্তম দ্যুতী হেনগৎহন্নবা সরকার অসিনা ৱাহৌদোক থম্লি৷
এক্সপোর্তশিং
হেন্দিক্রাফ, তেক্সতাইল অমসুং লেদর গার্মেন্ত, লেদর ফুতৱিয়র অমসুং অতোপ্পা পোত্থোকশিংগী বোনাফাইদ এক্সপোর্তরশিংনা মথৌ তাগদবা এক্সপোর্তপু ইন্সেন্তিভাইজ তৌনবগীদমক্তা ইম্বেলিশমেন্ত, ত্রিম্মিং, ফাস্তনর, বত্তন্স, জিপ্পর, লাইনিং মেতরিএল, অখন্নবা লেদর, ফর্নিচর ফিত্তিংস অমসুং পেকেজিং বোক্সকুম্বা পোৎলমশিংদা এক্সপোর্ত ইন্সেন্তিভাইজ তৌনবা একজেম্পসন পীরি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি। শ্রিম্প এক্বাকলচরগী তঙাই ফদবা অখন্নবা ইম্পুৎ খরগী দ্যুতী অসি এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা হন্থহল্লি হায়না মহাক্না মখাতাখি।
ফ্যুল ব্লেন্দিং তৌবা
ফ্যুল ব্লেন্দিং তৌবা হায়বসি সরকার অসিগী প্রাইয়োরিতী অমনি হায়না শ্রীমতি সিতারামননা ফোংদোকখি৷ ফ্যুল ব্লেন্দিং তৌবা অসি য়োকখৎনবা, সরকার অসিনা ২০২২গী ওক্তোবর ১দগী হৌদুনা ব্লেন্দেদ তৌদবা ফ্যুলদা অহেনবা দিফরেন্সিয়েল এক্সাইস চার্জ ওইনা লিতর অমদা লুপা ২ লৌনবা ৱাহৌদোক থম্লি৷
জি.এস.তি.দা চাওখৎলকপা
“জি.এস.তি. অসি কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী ইথিল তাকপা মনীং তম্বা ভারতকী খ্বাইদগী মশক থোকপা রিফোর্ম অমা ওইরি”হায়বসি উরদুনা জি.এস.তি কাউন্সিলগী লমজিং-লমতাক অমদি মীৎয়েং মখাদা, শিংনবশিং অসি নিংথিনা কুপ্না অমদি ৱানা থেংনখি হায়না শ্রীমতি সিতারামননা ফোংদোকখি৷ তেংবাংবা অমসুং চৎনহনবগী খল ঙাক্না চৎপনা ঐখোয়না কাঙলোন ইনবগী পথাপ ফগৎহল্লে। লাইচৎ লৈজরবসু জি.এস.তি. রেভেন্যু নীংথিনা লাক্লি। অসিগুম্বা শাহৌ অসিগীদমক্তা তেক্সপেয়রশিংবু থাগৎফম থোকই হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ মখাতানা, লাইনা-লাইচৎ অসি লৈজরবসু জি.এস.তি. নিংথিনা লাক্লি হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখি অমদি ভারতপু মার্কেত অমা তেক্স অমা হায়বগী মঙলানবু মঙফাওনহল্লিবা আই.তি.না মপুং ফানা চলায়বা অমসুং চাউখৎপগী মাইকৈদা চঙশিনবা জি.এস.তি. রেজিমদা ভারত মচাশিংনা চাউথোকচবা য়াই। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈহৌরিবা চেলেঞ্জশিং অসি থেংনবা ঙম্নবা সরকার অসিনা অশা থম্লি হায়না মহাক্না অচেৎপা অমগা লোইননা ফোংদোকখি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মাইয়োক্তা কস্তমস ফোর্মেসন পুম্নমক্না মখোয়গী থোইদোক-হেন্দোক্লবা ফ্রন্তলাইন ৱার্ক অদুগীদমক শ্রীমতি সিতারামননা থাগৎপা ফোংদোকখি অমদি লিবরেলাইজ প্রোসিদ্যোরশিংগী খুৎথাংদা অমসুং তেক্নোলোজী ইনফ্যুজন তৌদুনা কস্তমস এদমিনিস্ত্রেসননা মশামকপু “রিইনবেন্ত” তৌখ্রে অমদি “ফেজলেস কস্তমস মপুং ফানা শেমগৎখ্রে হায়না ফোংদোকখি৷