প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া গেৎতা নেতাজিগী হোলোগ্রাম স্তেচু মাইখুম হাংদোকখ্রে
সুভাশ চন্দ্র বোস অপদা প্রবনধন পুরস্কারশিংসু খুৎশিন্নখ্রে
২০০৩দা দিজাস্তরগা মরী লৈনবা লো চৎনখিবা অহানবা রাজ্য অসি গুজরাতনা ওইখি
“দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা, রিলিফ, রেস্ক্যু অমদি রিহেবিলিতেসন পাংথোকপগা লোইননা রিফোর্মদা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি”
“দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি সরকারগী মথৌ অমা খক্তা ওইদ্রে, মসি 'সবকা প্রয়াস'কী মোদেল অমা ওইখ্রে”
“নিং-খা তম্বা ভারতকী মংলানশিং অদু মংফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী পান্দম অমা লৈ৷নিং-খা তম্বা চহি চাম্মা শুরক্ত্রিঙৈগী মাংওইননা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবগী পান্দম ঐখোয়দা লৈ”
“নিং-খা তম্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিগী কল্চর অমদি ত্রেদিসনশিংগা লোইননা, ফাওরবা মীওই কয়াগী কন্ত্র্রিব্যুসন অদুসু মুখৎনবা হোৎনখি”
“নিংতম-ইহৌদা লৈবাক মচা লাখ কয়াগী ‘তপস্যা’ য়াওরি, অদুবু মখোয়গী পুৱারী অসি ঙমখৈ লান্দনা থম্নবা হোৎনখি৷ অদুবু ঙসিদি অশোইবশিং অদু লৈবাক অসিনা থৌনা লৈনা চুমথোরক্লি”
“নেতাজি সুভাশকী 'তৌবা ঙমগনি, তৌগনি' হায়বা স্পিরিত অসিদগী ঐখোয়না থৌনা লৌদুনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি”
23 JAN 2022 8:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া গেৎতা নেতাজি সুভাশ চন্দ্র বোসকী হোলোগ্রাম স্তেচু অমা মাইখুম হাংদোকখি৷ নেতাজিগী স্তেচুগী থবক অসি মপুং ফানা লোইশিনদ্রিবা ফাওবা হোলোগ্রাম অসি লৈখিগনি৷ নেতাজি সুভাশ চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক-কুমওন অসিবু মার্ক তৌবা ওইনা হায়রিবা মফম অসিমক্তদা স্তেচু অসি মাইখুম হাংদোক্কনি৷
ইনবেস্তিচর সেরেমোনী অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯, ২০২০, ২০২১ অমদি ২০২২ চহিগী সুভাস চন্দ্র বোস অপদা প্রবনধান পুরস্কারশিংসু য়েন্থোকখি৷ দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী ফিল্দদা ভারত্তা লৈরিবা ইন্দিবিজ্যুলশিং অমদি ওর্গনাইজেসনশিং পীখিবা সর্ভিস অমদি মমল নাইদ্রবা কন্ত্রিব্যুসন অদু মশক খঙদোক্নবা অমদি ইকাই খুম্ননবা এৱার্দ অসি কেন্দ্র সরকারনা শেমখিবনি৷
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত ইমাগী থৌনা ফরবা মচা, নেতাজি সুভাশ চন্দ্র বোসকী ১২৫রক শুবা মপোক-কুমওনদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে৷ তিল্লিবা মীয়াম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, ভারতকী লৈহাউ অসিদা অহানবা মনিং মখা তম্বা সরকার শেমগৎখিবা অমদি শক্তি লৈবা ভারত অমা শেমগৎনবগী ঐখোয়দা থৌনা শক্তি হাপখিবা নেতাজিগী অচৌবা স্তেচু অসি ইন্দিয়া গেতকী মনাক্তা দিজিতেল ফোর্মদা ইন্সতোল তৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অথুবা মতমদা মসিগী হোলোগ্রাম স্তেচু অসি গ্রেনাইত স্তেচু অমনা মহুৎ শিল্লগনি৷ নিং-খা তম্নবগী থৌনা লৈরবা অথৌবদা ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা স্তেচু অসি লৈবাক অসিনা কৎলিবনি অমদি মসিনা নেস্নেল দ্যুতীগী থৌদাং অসি ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি মীরোনশিংদা লেপ্প-লৈতনা নিংশিংহন্দুনা লৈহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লৈবাক অসিদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী ইতিহাসিক ওইরবা ইবোলুসন অদু প্রধান মন্ত্রীনা ত্রেস তৌখি৷ চহি কয়া অমা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মথৌ ওইনা এগ্রীকল্চর দিপার্তমেন্তগা চৎমিন্নরমখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মসিগী মরম অদুদি ইশিং-ইচাউশিং, নোং কন্না চুবা, লেন তাবনা থোকহনখিবা ফিভমশিং অসি থেংননবা হোৎনবা হায়বসিনা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী ওইখিবা অসিননি৷ অদুবু ২০০১গী গুজরাতকী য়ুহা হাবা অদুনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী ৱাহন্থোক অসি হোংদোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ দিপার্তমেন্তশিং অমদি মন্ত্রালয় পুম্নমক ঐখোয়না রিলিফ অমদি রেস্ক্যু ৱার্কতা দিপ্লোই তৌখ্রে৷ মতম অদুগী এক্সপরিয়েন্স অদুদগী তমদুনা, গুজরাত স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত অসি ২০০৩দা চৎনখিবনি৷ দিজাস্তর থেংননবা অসিগুম্বা এক্ত অমা চৎনখিবা রাজ্য অসি লৈবাক অসিনা গুজরাতনা অহানবা ওইখি৷ মতুং তারকপদা, কেন্দ্র সরকারনা গুজরাতকী লোশিং অসিদগী মতৌ তমদুনা, অসিগুম্লবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত অমা লৈবাক অসিগীদমক ২০০৫দা চৎনখি”, হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
রিলিফ, রেসক্যু অমদি রিহেবিলিতেসন তৌবগা লোইননা রিফোর্মদা অখন্ননা মীৎয়েং চংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক শিনবা থুংবদা ঐখোয়না এন.দি.আর.এফ. মপাঙ্গল লৈহনখ্রে, মোদর্নাইস তৌখ্রে অমদি চাওথোকহনখ্রে৷ স্পেস তেক্নোলোজীদগী হৌরগা প্লানিং অমদি মেনেজমেন্ত ফাওবদা, খ্বাইদগী ফবা শিজিন্নবা য়াবা প্রেক্তিসশিং শিজিন্নখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ এন.দি.এম.এ.গী 'অপদা মিত্র'গুম্বা স্কিমশিং অসিগা লোইননা নহাশিংনা চংশিল্লক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ কলামিতী থোক্লকপা মতমদা, মীয়াম্না ভিক্তমশিং ওইদুনা খক লৈথোক্তে, মখোয়না ভোলুন্তিয়রশিং ওইবিদুনা দিজাস্তর অদুবু লান্থেংনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি দিজাস্তর মেনেজমেন্ত হায়বসি সরকারগী মথৌ অমা খক্তা ওইদ্রে, মসি 'সবকা প্রয়াস'কী মোদেল অমা ওইখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
দিজাস্তরশিং অসি থেংনবা ঙম্নবগী কেপাসিতী অসি ফগৎহন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবা দরকার ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ দিজাস্তরশিং থোক্লকপা মতমদা অনৌবা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎপগীদমক ওরিশা, ৱেস্ত বেঙ্গল, গোৱা, মহারাস্ত্র, গুজরাতকী সাইক্লোনশিং অদু পল্লদুনা হায়রিবা দিজাস্তরশিং অসিনা মমাংগী মতৌগুম্না কা-হেন্না অমাং অতা থোকহনখিবা অদুগুম্না থোকহনবা থেংনখিদে হায়না মহাক্না খুদমশিং ওইনা পনখি৷ লৈবাক অসিদা এন্দ তু এন্দ সাইক্লোন সিস্তেম অমা, হেন্না ফবা আর্লী ৱার্নিং সিস্তেম অমদি দিজাস্তর রিস্ক এনালাইসিসকী তুল অমসুং দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা ঙসিগী লৈঙাক সাসনগী স্ফেয়র খুদিংমক্তা ৱাখল খনবগী হোলমার্ক অমা ওইরিবা হোলিস্তিক এপ্রোচ অদু প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না তাকখি৷ ঙসিগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি সিবিল ইঞ্জিনিয়রিং অমদি আর্কিতেকচর কোর্সশিংগী শরুকনি অমদি হৌজিক্তি দাম সেফতী লো অমা লৈরে৷ মতৌ অসিগুম্না, দিজাস্তর রিসাইলেন্সতা নৌনা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি শাখ্রে৷ য়ুহা তোইনা হাবা মফমশিংদা পি.এম. অৱাস য়োজনা য়ুমশিংগী দিজাস্তরগী ওইবা চেকশিন-থৌরাং, চর ধর মহা পরিয়োজনা, উত্তর প্রদেশকী এক্সপ্রেসৱে অসি অনৌবা ভারতকী মংলান অমদি ৱাখলগী খুদমশিংনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
গ্লোবেল লেবেলদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী স্ফেয়রদা ভারতকী লিদরশিপ অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ সি.দি.আর.আই.- কোলিয়েসন ফোর দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা, ভারতনা মালেম অসিনা অচৌবা অশা অমদি গিফত অমা পীখ্রে অমদি য়ুনাইতেদ কিংদমগা লোইননা লৈবাক ৩৫না মাংজৌননা কোলিয়েসন অসিগী শরুক ওইরি৷ আর্মীশিংগী মরক্তা জোইন্ত মিলিতরী এক্সর্সাইসশিং পাংথোকপা হায়বসি মালেম অসিগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী মনুংদা কম্মন ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অদুবু ইহান হানবা ওইনা ভারতনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগীদমক জোইন্ত দ্রিলগী চৎনবি হৌদোকখ্রে৷
"নিং-খা তম্বা ভারতকী মংলানদা কৈদৌনুংদা থাজবা মাংবা তৌবিনু, ভারতপু নিংহনবা ঙম্বা শক্তি অমতা মালেম অসিদা লৈতে" হায়না নেতাজিনা ফোংদোক্লম্বা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ ঙসি, নিং-খা ভারতকী মংলানশিং অসি মাংফাওননবা পান্দম অমা ঐখোয়দা লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ নিং-খা তম্বগী চহি চাম্মা শুদ্রিঙৈগী মাংওইননা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপগী পান্দম অদু ঐখোয়দা লৈরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ভারতনা মহাক্কী আইদেন্তিতী অমদি ইন্সপিরেসনশিং অমুক হন্না হল্লকহনগদৌরিবা অসিনা অজাদি কা অমিৃত মহোতসবকী অচৌবা পাউখুম ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিগী কল্চর অমদি ত্রেদিসনশিংগা লোইননা অফাওবা মীওই কয়াগী কন্ত্রিব্যুসন অদুসু কাওথোকখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি৷
নিংতম ইহৌ অসিদা ভারত মচা লাখ কয়াগী ‘তপস্যা’ য়াওরি অদুবু মখোয়গী পুৱারী অসি ঙমখৈ লান্দনা থম্নবা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অদুবু ঙসিদি, লৈবাক অসিনা নিং-খা তম্লবা চহি খুজিং কয়াগী মতুং অসিদা, লৈবাক অসিনা অশোইবশিং অদু থৌনা লৈনা চুমথোরক্লি৷বাবাসাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈননা পঞ্চ তীর্থ শাবা, সর্দার পতেলগী থৌদাংবু মশক খঙদোক্ননবা স্তেচু ওফ য়ুনিতী শাবা, ভগবান বির্সা মুন্দাবু ইকাই খুম্নবা উপা ওইনা জনজাতিয়া গৌরব দিৱস পাংথোকপা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা ত্রাইবেল ম্যুজিয়মশিং শেম্বা, নেতাজি অমদি আই.এন.এ.বু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা অন্দামন্সকী অনামন্স অমদি সনকাল্প মারক্তা মচু অহুমগী ফিরালবু নিংতম্বা চহি ৭৫দা শুরকপদা পাইহন্দুনা নেতাজিগী মমিং লৌদুনা অন্দামন্সকী ইথৎ অমবু মমিং থোনবা হায়বসিনা হৌখিবা মতমদা তৌখিবা অশোইবশিং অদু চুমথোরকপগী মাইকৈদা পুরক্লিবা মরু ওইবা খোংথাংশিংগী মনুংদা খরনি৷ হৌখিবা চহিদা পরাক্রম দিৱসতা প্রধান মন্ত্রীনা নেতিজীগী কোলকতাদা লৈরিবা এঞ্চেস্ত্রেল রিসাইদেন্স অসিদা চৎখিবা মতমদা ফাওখিবা ইহুল অদু মহাক্না নিংশিংখি৷ অজাদ হিন্দ সরকারনা চহি ৭৫ মপুং ফারকপা মতম ২০১৮গী ওক্তোবর ২১গী নুমিৎ অসি মহাক্না কাওবা ঙম্লরোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “রেদ ফোর্ততা পাংথোকখিবা অখন্নবা থৌরম অমদা, ঐনা অজাদ হিন্দ পোজকী তুপি অদু উপতুনা মচু অহুমগী ফিরাল ঐনা চিংখৎখি৷ মদুগী মীকুপ অদু অদুক্কী মতিক ফজৈ অমদি কাওবা ঙম্লরোই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
নেতাজিনা করিগুম্বা থবক অমা তৌগে হায়না খনখ্রবদি, শক্তি অমতনা মহাকপু থিংবা ঙম্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ নেতাজি সুভাশকী 'তৌবা ঙমগনি, তৌগনি' হায়বা স্পিরিত অসিদগী ঐখোয়না থৌনা লৌদুনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি৷

Prime Minister's Office
PM unveils hologram statue of Netaji at India Gate
Also confers Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskars
Gujarat was the first state to enact disaster related law in 2003
“In disaster management, emphasis is on Reform along with stress on Relief, Rescue and Rehabilitation”
“Disaster management is no longer just a government job but it has become a model of 'Sabka Prayas'”
“We have a goal to fulfil the dreams of independent India. We have the goal of building a new India before the hundredth year of independence”
“It is unfortunate that after Independence, along with the culture and traditions of the country, the contribution of many great personalities was also tried to be erased”
“The freedom struggle involved ‘tapasya’ of lakhs of countrymen, but attempts were made to confine their history as well. But today the country is boldly correcting those mistakes”
“We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhash's 'Can Do, Will Do' spirit”
23 JAN 2022 8:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled a hologram statue of Netaji Subhash Chandra Bose at India Gate. This hologram would be in place till the work of the statue of Netaji is completed. The statue would be unveiled in the same place to mark the year-long celebration of the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose.
PM also conferred Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskars for the year 2019, 2020, 2021 and 2022 in the investiture ceremony. This award was instituted by the Union Government to recognize and honour the invaluable contribution and selfless service rendered by the individuals and organisations in India in the field of disaster management.
The Prime Minister paid tribute to the brave son of Mother India, Netaji Subhash Chandra Bose on his 125th birth anniversary. Addressing the gathering, he said that the grand statue of Netaji, who had established the first independent government on the soil of India, and who gave us the confidence of achieving a sovereign and strong India, is being installed in digital form near India Gate. Soon this hologram statue will be replaced by a granite statue. This statue is a homage to the hero of freedom by the grateful nation and will keep on reminding our institutions and generations the lesson of national duty, he said.
The Prime Minister traced the historical evolution of disaster management in the country. He informed, for years the subject of disaster management was with the Agriculture Department. The basic reason for this was that the Ministry of Agriculture was responsible for dealing with the conditions created by floods, heavy rains, hailstorms etc. The Prime Minister said But the 2001 Gujarat earthquake changed the meaning of disaster management. “We have deployed all departments and ministries into relief and rescue work. Learning from the experiences of that time, the Gujarat State Disaster Management Act was enacted in 2003. Gujarat became the first state in the country to enact such a law to deal with the disaster. Later, the Central Government, taking lessons from the laws of Gujarat, made a similar Disaster Management Act in 2005 for the entire country”, he continued.
The Prime Minister said emphasis is on Reform along with stress on Relief, Rescue and Rehabilitation. We strengthened, modernised, and expanded the NDRF across the country. From space technology to planning and management, best possible practises have been adopted, he said. The Prime Minister noted that youngsters are coming forward with schemes like 'Aapda Mitra' of NDMA. Whenever calamity strikes, he said, people do not remain victims, they fight the disaster by becoming volunteers. That is, disaster management is no longer just a government job, but it has become a model of 'Sabka Prayas'
The Prime Minister emphasized the need to strengthen institutions to improve capacity to deal with disasters. He cited examples of cyclones in Odisha, West Bengal, Goa, Maharashtra, Gujarat for illustrating the new preparedness as these disasters saw much lesser damage than earlier times. He said that the country has an end to end cyclone response system, much better early warning system and tools of disaster risk analysis and disaster risk management.
The Prime Minister elaborated the holistic approach, a hallmark of thinking in every sphere of today’s governance, in disaster management. Today disaster management is part of civil engineering and architecture courses and there is a Dam Safety law now. Similarly, upcoming massive infrastructure projects have built-in disaster resilience. He cited disaster preparedness of PM Awas Yojana houses in earthquake prone areas, Char Dham Maha Pariyojana, Expressways in Uttar Pradesh as examples of vision and thinking of the New India.
The Prime Minister also highlighted India’s leadership in the sphere of disaster management at global level. In the CDRI- Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, India has given a big thought and gift to the global community and 35 countries along with the United Kingdom are already part of the coalition. The Prime Minister said Joint Military Exercises among armies are common in various countries of the world. But for the first time India has started the tradition of Joint Drill for Disaster Management.
The Prime Minister quoted Netaji that "Never lose faith in the dream of independent India, there is no power in the world that can shake India." The PM said that today we have a goal to fulfil the dreams of independent India. We have the goal of building a new India before the hundredth year of independence.
The Prime Minister said that it is the grand resolve of Azadi Ke Amrit Mahotsav that India will revive its identity and inspirations. The Prime Minister regretted that after independence, along with the culture and traditions of the country, the contribution of many great personalities was also erased.
The Prime Minister said the freedom struggle involved ‘tapasya’ of lakhs of countrymen, but attempts were made to limit their history as well. But today, after decades of independence, the country is boldly correcting those mistakes. He cited Panch Teerth associated with Babasaheb Ambedakar, Statue of Unity to commemorate the contribution of Sardar Patel, Janjatiya Gaurav Diwas in the honour of Bhagawan Birsa Munda, Tribal Museums to remember the great contribution of the tribal community, naming an Island in Andamans after NetaJi to comommerate 75 years of tricolour in Anamans and Sankalp Smarak in Andamans to honour Netaji and INA, as some key steps in the direction of correcting the mistakes of the past. The Prime Minister recalled with emotion his visit to Netaji's ancestral residence in Kolkata on the Parakram Diwas last year. The Prime Minister said he also cannot forget the day of 21 October 2018 when the Azad Hind government completed 75 years. “In a special ceremony held at the Red Fort, I had hoisted the tricolour wearing the cap of the Azad Hind Fauj. That moment was wonderful, unforgettable”, he said.
The Prime Minister said if Netaji Subhash was determined to do something, then no power could stop him. We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhash's 'Can Do, Will Do' spirit.