ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍‌ ଠାରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ହୋଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଅନାବରଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆପଦା ପ୍ରବନ୍ଧନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କଲେ
୨୦୦୩ରେ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଗୁଜରାଟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲା
‘‘ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ରିଲିଫ, ଉଦ୍ଧାର ଓ ଥଇଥାନ ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯିବା ସହିତ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଉଛି’’
‘‘ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଆଉ କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ ଚାକିରି ହୋଇ ରହିନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି’’
ଆମ ଆଗରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମକୁ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ’’
‘‘ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ସହିତ ବହୁ ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା’’
‘‘ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ‘ତପସ୍ୟା’ ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କୁଚିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ସେହି ତ୍ରୁଟିଗୁଡ଼ିକୁ ସାହସର ସହିତ ସମାଧାନ କରୁଛି’’
‘‘ଆମକୁ ନେତାଜୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ‘ଆମେ ପାରିବା, ଆମେ କରିବା’ ଭାବନାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ’’
23 JAN 2022 8:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆଗେଟ୍‌ ଠାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କର ଏକ ହୋଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଅନାବରଣ କରିଛନ୍ତି। ନେତାଜୀଙ୍କର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି କାମ ଶେଷ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ହୋଲୋଗ୍ରାମ ମୂର୍ତ୍ତି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ରହିବ । ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କର ଏକବର୍ଷ ବ୍ୟାପୀ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ସମାପନ ଉପଲକ୍ଷେ ସମାନ ସ୍ଥାନରେ ନେତାଜୀଙ୍କର ମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବ। ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆପଦା ପ୍ରବନ୍ଧନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ୨୦୧୯, ୨୦୨୦, ୨୦୨୧ ଏବଂ ୨୦୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅମୂଲ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ନିସ୍ୱାର୍ଥ ସେବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାରତ ମାତାର ସାହସୀ ସୁପୁତ୍ର ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ନେତାଜୀ ଭାରତ ମାଟିରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ଦୃଢ଼ବିଶ୍ଵାସ ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍‌ ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହି ହୋଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଗ୍ରାନାଇଟ୍‌ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତାର ନାୟକଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ କୃତଜ୍ଞ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଏହା ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପିଢ଼ିକୁ ଜାତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଐତିହାସିକ କ୍ରମବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବିଷୟ କୃଷି ବିଭାଗ ନିକଟରେ ରହିଥିଲା। ଏହାପଛରେ ମୂଳ କାରଣ ଥିଲା ବନ୍ୟା, ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା, କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଉଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦାୟୀ ରହୁଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘କିନ୍ତୁ ୨୦୦୧ର ଗୁଜରାଟ ଭୂମିକମ୍ପ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନର ସଜ୍ଞା ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା। ଆମେ ସବୁ ବିଭାଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ରିଲିଫ ଓ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରିଥିଲୁ। ସେହି ସମୟର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି, ଗଜୁରାଟ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଆଇନ ୨୦୦୩ରେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଏପରି ଏକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା। ଏହାପରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁଜରାଟ ଆଇନରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି ଏକ ଅନୁରୂପ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଆଇନ ୨୦୦୫ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରିଲିଫ, ଉଦ୍ଧାର ଓ ଥଇଥାନ ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯିବା ସହିତ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବାହିନୀ (ଏନଡିଆରଏଫ)ର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଛୁ। ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିପତ୍ତି ପ୍ରଶମନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ)ର ‘ଆପଦା ମିତ୍ର’ ଭଳି ଯୋଜନା ସହ ଯୋଡ଼ିବା ହେବା ଲାଗି ଯୁବପିଢ଼ିମାନେ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଲେ, ଲୋକମାନେ ଆଉ ପୀଡ଼ିତ ହୋଇ ରହୁନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ବିପର୍ଯ୍ୟ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବୀ ପାଲଟି ଯାଉଛନ୍ତି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଆଉ କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ ଚାକିରି ହୋଇ ରହିନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ‘ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା କ୍ଷମତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ। ସେ ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଗୋଆ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜରାଟରେ ହେଉଥିବା ବାତ୍ୟାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏପରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ କମ୍‌ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ନିକଟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ପରିଚାଳନାର ଆଗୁଆ ସତର୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଉପକରଣ ତୁଳନାରେ ବେଶ ଉନ୍ନତ ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଶାସନ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ସିଭିଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବା ଆର୍କିଟେକ୍ଚର କୋର୍ସର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିଛି । ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ଭବିଷ୍ୟତର ବୃହତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନକ୍ଷମ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଭୂମିକମ୍ପ ପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା, ଚାର ଧାମ ମହାପରିଯୋଜନା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନକ୍ଷମ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏସବୁ ନୂତନ ଭାରତର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃସ୍ଥାନୀୟ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସିଡିଆରଆଇ- ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନକ୍ଷମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ ରୂପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟକୁ ଏକ ବୃହତ୍ତ ଉପାୟ ଏବଂ ଉପହାର ଦେଇଛି । ଇଂଲଣ୍ଡ ସମେତ ୩୫ଟି ଦେଶ ଏହି ମେଣ୍ଟରେ ସଦସ୍ୟ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ସମରାଭ୍ୟାସ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଏକ ସାଧାରଣ କଥା। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଅଭ୍ୟାସର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ନେତାଜୀଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଉପରୁ କେବେହେଲେ ବିଶ୍ଵାସ ହରାନ୍ତୁ ନାହିଁ, ବିଶ୍ୱରେ ଏମିତି କୌଣସି ଶକ୍ତି ନାହିଁ ଯାହା ଭାରତକୁ ଦୋହଲାଇ ପାରିବ।’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଆମ ଆଗରେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜାଦୀ କେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ବୃହତ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତ ଏହାର ପରିଚୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ସହିତ ବହୁ ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ‘ତପସ୍ୟା’ ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କୁଚିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ସେହି ତ୍ରୁଟିଗୁଡ଼ିକୁ ସାହସର ସହିତ ସମାଧାନ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ପଞ୍ଚ ତୀର୍ଥ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ସ୍ମୃତିଚାରଣ ପାଇଁ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟି, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଜନଜାତି ସମୁଦାୟର ସ୍ମୃତିକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ଲାଗି ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ୱୀପସମୂହରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉଡ଼ିବାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ନେତାଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଆଣ୍ଡାମାନର ଏକ ଦ୍ୱୀପର ନାମକରଣ କରାଯିବା ଏବଂ ନେତାଜୀ ଓ ଆଜାଦ୍‌ ହିନ୍ଦ୍‌ ଫୌଜ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ମାରକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦେକ୍ଷପ ଜରିଆରେ ଅତୀତର ତ୍ରୁଟିକୁ ସୁଧାରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ କୋଲକାତାସ୍ଥିତ ନେତାଜୀଙ୍କ ପୈତୃକ ଆବାସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସ୍ମୃତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବେଗର ସହ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୮ର ସେହିଦିନକୁ ସେ କେବେ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ ଯେଉଁଦିନ ଆଜାଦ୍‌ ହିନ୍ଦ ସରକାରକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା। ‘‘ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ବିଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆଜାଦ୍‌ ହିନ୍ଦ ଫୌଜର ଟୋପି ପିନ୍ଧି ମୁଁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉଡ଼ାଇଥିଲି। ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଚମତ୍କାର, ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଥିଲା’’, ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଥରେ କିଛି କରିବା ଲାଗି ପଣ କଲେ ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ଶକ୍ତି ଅଟକାଇ ପାରୁନଥିଲା। ନେତାଜୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ‘ଆମେ ପାରିବା, ଆମେ କରିବା’’ ଭାବନାରେ ସମସ୍ତେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍‌ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM unveils hologram statue of Netaji at India Gate
Also confers Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskars
Gujarat was the first state to enact disaster related law in 2003
“In disaster management, emphasis is on Reform along with stress on Relief, Rescue and Rehabilitation”
“Disaster management is no longer just a government job but it has become a model of 'Sabka Prayas'”
“We have a goal to fulfil the dreams of independent India. We have the goal of building a new India before the hundredth year of independence”
“It is unfortunate that after Independence, along with the culture and traditions of the country, the contribution of many great personalities was also tried to be erased”
“The freedom struggle involved ‘tapasya’ of lakhs of countrymen, but attempts were made to confine their history as well. But today the country is boldly correcting those mistakes”
“We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhash's 'Can Do, Will Do' spirit”
23 JAN 2022 8:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled a hologram statue of Netaji Subhash Chandra Bose at India Gate. This hologram would be in place till the work of the statue of Netaji is completed. The statue would be unveiled in the same place to mark the year-long celebration of the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose.
PM also conferred Subhas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskars for the year 2019, 2020, 2021 and 2022 in the investiture ceremony. This award was instituted by the Union Government to recognize and honour the invaluable contribution and selfless service rendered by the individuals and organisations in India in the field of disaster management.
The Prime Minister paid tribute to the brave son of Mother India, Netaji Subhash Chandra Bose on his 125th birth anniversary. Addressing the gathering, he said that the grand statue of Netaji, who had established the first independent government on the soil of India, and who gave us the confidence of achieving a sovereign and strong India, is being installed in digital form near India Gate. Soon this hologram statue will be replaced by a granite statue. This statue is a homage to the hero of freedom by the grateful nation and will keep on reminding our institutions and generations the lesson of national duty, he said.
The Prime Minister traced the historical evolution of disaster management in the country. He informed, for years the subject of disaster management was with the Agriculture Department. The basic reason for this was that the Ministry of Agriculture was responsible for dealing with the conditions created by floods, heavy rains, hailstorms etc. The Prime Minister said But the 2001 Gujarat earthquake changed the meaning of disaster management. “We have deployed all departments and ministries into relief and rescue work. Learning from the experiences of that time, the Gujarat State Disaster Management Act was enacted in 2003. Gujarat became the first state in the country to enact such a law to deal with the disaster. Later, the Central Government, taking lessons from the laws of Gujarat, made a similar Disaster Management Act in 2005 for the entire country”, he continued.
The Prime Minister said emphasis is on Reform along with stress on Relief, Rescue and Rehabilitation. We strengthened, modernised, and expanded the NDRF across the country. From space technology to planning and management, best possible practises have been adopted, he said. The Prime Minister noted that youngsters are coming forward with schemes like 'Aapda Mitra' of NDMA. Whenever calamity strikes, he said, people do not remain victims, they fight the disaster by becoming volunteers. That is, disaster management is no longer just a government job, but it has become a model of 'Sabka Prayas'
The Prime Minister emphasized the need to strengthen institutions to improve capacity to deal with disasters. He cited examples of cyclones in Odisha, West Bengal, Goa, Maharashtra, Gujarat for illustrating the new preparedness as these disasters saw much lesser damage than earlier times. He said that the country has an end to end cyclone response system, much better early warning system and tools of disaster risk analysis and disaster risk management.
The Prime Minister elaborated the holistic approach, a hallmark of thinking in every sphere of today’s governance, in disaster management. Today disaster management is part of civil engineering and architecture courses and there is a Dam Safety law now. Similarly, upcoming massive infrastructure projects have built-in disaster resilience. He cited disaster preparedness of PM Awas Yojana houses in earthquake prone areas, Char Dham Maha Pariyojana, Expressways in Uttar Pradesh as examples of vision and thinking of the New India.
The Prime Minister also highlighted India’s leadership in the sphere of disaster management at global level. In the CDRI- Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, India has given a big thought and gift to the global community and 35 countries along with the United Kingdom are already part of the coalition. The Prime Minister said Joint Military Exercises among armies are common in various countries of the world. But for the first time India has started the tradition of Joint Drill for Disaster Management.
The Prime Minister quoted Netaji that "Never lose faith in the dream of independent India, there is no power in the world that can shake India." The PM said that today we have a goal to fulfil the dreams of independent India. We have the goal of building a new India before the hundredth year of independence.
The Prime Minister said that it is the grand resolve of Azadi Ke Amrit Mahotsav that India will revive its identity and inspirations. The Prime Minister regretted that after independence, along with the culture and traditions of the country, the contribution of many great personalities was also erased.
The Prime Minister said the freedom struggle involved ‘tapasya’ of lakhs of countrymen, but attempts were made to limit their history as well. But today, after decades of independence, the country is boldly correcting those mistakes. He cited Panch Teerth associated with Babasaheb Ambedakar, Statue of Unity to commemorate the contribution of Sardar Patel, Janjatiya Gaurav Diwas in the honour of Bhagawan Birsa Munda, Tribal Museums to remember the great contribution of the tribal community, naming an Island in Andamans after NetaJi to comommerate 75 years of tricolour in Anamans and Sankalp Smarak in Andamans to honour Netaji and INA, as some key steps in the direction of correcting the mistakes of the past. The Prime Minister recalled with emotion his visit to Netaji's ancestral residence in Kolkata on the Parakram Diwas last year. The Prime Minister said he also cannot forget the day of 21 October 2018 when the Azad Hind government completed 75 years. “In a special ceremony held at the Red Fort, I had hoisted the tricolour wearing the cap of the Azad Hind Fauj. That moment was wonderful, unforgettable”, he said.
The Prime Minister said if Netaji Subhash was determined to do something, then no power could stop him. We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhash's 'Can Do, Will Do' spirit.